Friday, June 3, 2011

1 bilion guna Facebook tahun depan


NEW YORK: Hampir 700 juta orang menggunakan laman Facebook di seluruh dunia, dengan angka itu dijangka mencecah satu bilion pada musim bunga tahun depan.
Berdasarkan laman statistik Social Bakers, perkembangan terpantas dicatat di Brazil apabila Facebook mencatat 1.9 juta pengguna bulan lalu di negara terbesar Amerika Selatan itu. Negara lain yang mempunyai pengguna rangkaian sosial yang semakin meningkat adalah Indonesia, Filipina, Mexico dan Argentina.

Pertambahan itu menyaksikan laman diasaskan Mark Zuckerberg mempunyai 20 juta pengguna baru secara purata setiap bulan. Laman rangkaian sosial itu mencatat peningkatan sejak September 2009. Pada Julai lalu ketika Facebook mencapai 500 juta pengguna, Zuckerberg berkata tidak mustahil ia akan mencapai satu bilion pengguna.

“Saya jamin ia akan berlaku,” katanya pada Festival Pengiklanan Antarabangsa Cannes Lions. “Pasti menarik untuk menyaksikan bagaimana ia terjadi,” tambahnya. - Agensi
myMetro | 1 bilion guna Facebook tahun depan

Banyak birokrasi daftar TASKA


Pengusaha berdepan syarat ketat PBT, bayar yuran perunding RM10,000


KUALA LUMPUR: Kerenah birokrasi pihak berkuasa tempatan (PBT) dikenal pasti sebagai punca utama kegagalan pengusaha taman asuhan kanak-kanak (TASKA) mendaftarkan perniagaan masing-masing hingga beroperasi tanpa lesen.
Wakil Persatuan TASKA Selangor, Azlina Johari, berkata ini kerana pengusaha TASKA terpaksa berhadapan dengan beberapa syarat ketat ditetapkan PBT khususnya di Shah Alam selain perlu membayar yuran sehingga mencecah RM10,000 kepada perunding dilantik mereka (PBT).
Katanya, perunding itu bertanggungjawab melukis pelan bangunan bakal beroperasi sebagai TASKA kadang-kala prosesnya mengambil masa kira-kira tiga bulan.

“Pelan bangunan ini adalah antara syarat perlu dipatuhi semua pengusaha TASKA sebagai proses penukaran status kediaman kepada premis perniagaan..., kita melihat yuran yang dikenakan PBT itu amat mahal sehingga membebankan pengusaha.

“Kita juga tidak boleh melantik perunding sendiri sebaliknya terpaksa berurusan dengan mereka (perunding) ditetapkan oleh PBT saja..., selain kekerapan pertukaran kakitangan PBT juga menyukarkan kelicinan proses permohonan lesen TASKA,” katanya semalam.

Terdahulu, Azlina menghadiri sesi dialog disertai lebih 200 pengusaha TASKA Wilayah Persekutuan dan Selangor bersama Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dan Ketua Pengarah Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM), Hadzir Md Zain.
Sementara itu, Shahrizat turut mengakui kerenah birokrasi PBT menjadi punca sebilangan besar pengusaha TASKA gagal mendapat lesen daripada JKM untuk menjalankan operasi mereka.

“Maklum balas saya terima daripada sesi dialog hari ini (semalam), kebanyakan pengusaha memberitahu mereka hanya berhadapan masalah dengan PBT, manakala urusan bersama Jabatan Kesihatan dan Jabatan Bomba dan Penyelamat amat mudah,” katanya.
Berita Harian Online | Banyak birokrasi daftar TASKA

Negara kini ada 32,979 doktor


MELAKA: Negara kini memiliki seramai 32,979 doktor perubatan dengan nisbah setiap seorang untuk 857 populasi sehingga tahun lalu, berbanding seorang bagi setiap 1,490 populasi kira-kira 10 tahun lalu.


Daripada bilangan itu, kira-kira 22,429 atau 68 peratus daripadanya berkhidmat dalam sektor awam.
Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Hasan Abdul Rahman, berkata perkembangan itu memberi keyakinan kepada pihaknya untuk mencapai sasaran mengurangkan nisbah berkenaan kepada 400 bagi seorang doktor pada 2020.
“Sasaran ini dijangka dapat dicapai seiring dengan pertambahan jumlah institusi perubatan dan kuota pengambilan pelajar jurusan perubatan di institusi pendidikan yang menawarkan program itu. Sehingga Disember 2010, negara mempunyai 33 institusi pendidikan perubatan berbanding 10 pada 2000.

“Sebanyak 11 daripadanya adalah milik kerajaan, manakala 22 lagi di bawah kendalian swasta. Majlis Perubatan Malaysia (MMA) juga mengiktiraf 371 ijazah perubatan yang ditawarkan di dalam dan luar negara,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas merasmikan Persidangan Pelajar Perubatan Antarabangsa Malaysia (MIMSC) 2011 kali ketiga di Kolej Perubatan Melaka-Manipal (MMMC) di sini, semalam.

Hadir sama Pegawai Eksekutif MMMC, Prof Datuk Dr Abdul Razzak Mohd Said dan Pengerusi Penganjur MIMSC 2011, Vincent Khor Wei Sheng.
Dr Hasan berkata, selain sasaran kadar nisbah berkenaan, kementerian turut menumpukan kepada usaha untuk meningkatkan pengagihan doktor perubatan klinik di kawasan luar dan dalam bandar yang masih rendah.

Katanya, di Sabah dan Sarawak misalnya, kebanyakan klinik masih dikendalikan pembantu pegawai perubatan.

“Pada tahun lalu, daripada 19,429 doktor di bawah kementerian, hanya 1,339 doktor perubatan berkhidmat di Sabah sementara di Sarawak pula 1,254 doktor,” katanya.
Berita Harian Online | Negara kini ada 32,979 doktor

Doktor bantu ibu dapat kembar 8 ditarik lesen


LOS ANGELES: Doktor kesuburan yang membantu ibu kembar lapan California, Nadya Suleman atau dikenali sebagai Octomom, ditarik lesen perkhidmatannya oleh lembaga perubatan negeri.


Lembaga itu dalam satu laporan berkata doktor Beverly Hills, Michael Kamrava melakukan kecuaian besar dengan memindahkan jumlah embrio yang banyak ke dalam rahim Nadya, 35, yang melahirkan kembar lapan pada 2009 dan menjadi selebriti sensasi media.
Wanita Los Angeles itu adalah wanita kedua di Amerika Syarikat yang melahirkan kembar lapan.
Bagaimanapun, apabila didedahkan yang Nadya adalah penganggur ibu tunggal kepada enam lagi anak, media Amerika mengecam beliau dan menggelar wanita itu Octomom.

Lembaga Perubatan California berkata Kamrava, yang menanam 12 embrio ke dalam Nadya dengan lapan daripadanya berjaya lahir, melakukan sesuatu di luar batasan amalan biasa.

Kumpulan Amerika untuk Perubatan Reproduktif menyarankan supaya pesakit berusia bawah 35 tahun, tidak lebih daripada dua embrio dibenarkan ditanam tetapi kumpulan itu berkata garis panduan itu bergantung kepada keadaan tertentu.

Kamrava berkata dalam perbicaraan tahun lalu beliau mematuhi kehendak Nadya dan menimbulkan kebimbangan yang kesuburannya boleh terjejas dan beliau memerlukan jumlah embrio yang banyak untuk meningkatkan peluang mendapatkan bayi.
Beliau juga memberikan rawatan kesuburan terhadap enam anak Nadya sebelum ini. – Reuters
Berita Harian Online | Doktor bantu ibu dapat kembar 8 ditarik lesen

Islam diakui agama aman


Rakyat AS juga tak suka tipu usia


NEW YORK: Kebanyakan rakyat Amerika didapati tidak pernah menipu mengenai umur mereka, mengakui Islam adalah agama paling aman berbanding agama lain, sanggup hidup tanpa penerbangan berbanding tanpa internet dan dalam banyak hal mempunyai hati romantis, menurut kajian terbaru.
Hampir separuh daripada 848 orang dewasa yang menjawab soal selidik dalam kaji selidik 60 Minutes/Vanity Fair juga berkata mereka menyifatkan Islam lebih aman berbanding kebanyakan agama lain dan 81 peratus berfikir kesakitan akibat patah hati sama seperti kesakitan fizikal.
“Hasil kajian mendapati majoriti rakyat Amerika adalah romantik,” kata CBS dalam laman webnya.

“Seperti yang Shakespeare katakan ’tentunya cinta sejati tidak pernah berjalan lancar’ dan kebanyakan orang akan memahami perasaan dengan keseronokan sepenuh hati dan kesedihan jika patah hati,” katanya.

Hampir 9 daripada 10 wanita dan tiga perempat lelaki bersetuju dengan sentimen itu. Kajian ini mengemukakan soalan kepada rakyat Amerika mengenai topik berkisar daripada agama dan politik hingga ke selebriti dan sukan.

Sebanyak 73 peratus berkata mereka tidak pernah menipu mengenai umur dan jika diberi pilihan antara menaiki penerbangan dan internet, 61 peratus berkata lebih mudah hidup tanpa penerbangan berbanding 32 peratus yang sanggup hidup tanpa internet.
Hampir tiga perempat rakyat Amerika berkata perbicaraan terhadap atlit profesional kerana menipu seperti pemain bes-bal, Barry Bond yang menelan belanja AS$6 juta (RM18 juta) adalah membazirkan duit pembayar cukai dan hanya 21 peratus saja bersetuju ia berbaloi. – Reuters
Berita Harian Online | Islam diakui agama aman

Paris Hilton bogel dalam program realiti baharu


LOS ANGELES – Selebriti Paris Hilton berbogel untuk program realiti terbaharu selepas dia menyuarakan perasaan malu dan kesal berhubung isu pita rakaman video seksnya, lapor sebuah akhbar semalam.

Paris yang berusia 31 tahun itu berbogel untuk satu babak dalam bilik mandi dalam episod pertama program The World According To Paris.
Dalam adegan itu, dia mencuci rambut dan mandi dalam tab mandi di rumahnya di sini.
Program realiti The World According To Paris akan ditayangkan di rangkaian televisyen Oxygen di Amerika Syarikat (AS) tidak lama lagi.
Dalam program itu, corak kehidupan seharian Paris disiarkan termasuk semasa dia berbual dengan ibunya, Khaty.
Paris dan Khaty sebelum itu muncul dalam program bual bicara bersama hos Piers Morgan yang disiarkan di stesen televisyen CNN empat hari lalu.
Dia berkongsi cerita kepada penonton tentang perasaannya berhubung pita rakaman video seks melibatkan dia dan bekas kekasihnya, Rick Salomon pada tahun 2003.
Penyanyi yang terkenal dengan lagu Stars Are Blind itu menyatakan bahawa insiden tersebut telah mengubah corak kehidupannya sekali gus ia menjadi pengalaman yang amat memalukannya. – Agensi
Kosmo! Online - Dunia

Peminat sebar gambar peribadi Bieber, Gomez
GAMBAR kemesraan antara Justin Bieber dengan kekasihnya, Selena Gomez disiarkan di Twitter.


LOS ANGELES – Penyebaran gambar intim penyanyi digilai ramai wanita, Justin Bieber dan teman wanitanya yang juga penyanyi popular, Selena Gomez didakwa dimuat naik oleh seorang peminat di laman Twitter pada Selasa lepas, lapor sebuah akhbar semalam.
Gambar itu yang merupakan koleksi peribadi pasangan itu menunjukkan Bieber, 17, yang tidak memakai baju sedang duduk bersandar di sofa di sebelah Gomez, 18.
Tidak dapat dipastikan bila dan di mana gambar intim tersebut dirakamkan, namun pasangan muda itu dilihat seperti berkumpul bersama keluarga dan kawan-kawan.
Penyebaran gambar Bieber yang dikenali dengan lagu Baby itu bersama Gomez dikatakan mampu mengecewakan hati peminat wanita yang selama ini cukup menggilai Bieber.
Bieber dan Gomez baru-baru ini menghabiskan percutian bersama di Hawaii dengan bermalam di sebuah suite berharga AS$10,000 (RM30,305) untuk satu malam di Hotel Four Seasons. – Agensi
Kosmo! Online - Dunia