Wednesday, September 8, 2010

Penduduk mahu masjidOleh Abu Bakar Al Sidek
bhnews@bharian.com.my
2010/09/08


SURAU di Taman Perumahan Desa tidak mampu menampung jemaah.
SURAU di Taman Perumahan Desa tidak mampu menampung jemaah.

Surau tak dapat tampung jemaah daripada tujuh taman perumahan
 

SUNGAI MANIK: Penduduk Taman Perumahan Desa Maju Perak, Langkap, dekat sini berharap sebuah masjid dibina di taman itu berikutan surau sedia ada tidak lagi dapat menampung kariah yang datang solat berjemaah khususnya setiap Jumaat, selain solat sunat Aidilfitri atau Aidiladha.
Pengerusi surau, Abdullah Tabab Tertomejo, berkata surau kecil sedia ada terpaksa menampung jemaah daripada tujuh taman perumahan, selain penduduk Kampung Tersusun Alor Bakong dan kawasan sekitarnya.
Katanya, keadaan itu menimbulkan suasana tidak selesa di kalangan jemaah, terutama ketika menunaikan solat Jumaat dan raya. 

"Surau ini hanya mampu menampung 500 jemaah tetapi ada ketika kalanya bilangan jemaah datang berganda hingga menyebabkan mereka terpaksa bersolat di luar surau dan bawah khemah,” katanya di sini, baru-baru ini. 

Beliau berkata, masalah pembinaan masjid baru pernah dikemukakan kepada tiga wakil rakyat sebelum ini, tetapi tidak mendapat sebarang maklum balas sehingga kini. 

Sehubungan itu, Abdullah berkata, penduduk berharap wakil rakyat sekarang memberi perhatian serius terhadap keperluan itu. 
"Jawatankuasa yang ditubuhkan bagi pembinaan masjid ini akan berusaha keras mengumpul derma daripada orang ramai. 

"Kami juga akan mengemukakan permohonan kepada kerajaan negeri dan Pusat untuk mendapatkan dana," katanya. 

Sementara itu, seorang jemaah, Mohd Akob Sulaiman, 65, berkata pihaknya berharap pihak yang berkaitan prihatin terhadap keperluan penduduk di situ untuk mendapatkan sebuah masjid yang lebih besar dan selesa. 

Katanya, surau sedia ada memang tidak dapat menampung bilangan jemaah, terutama solat Jumaat dan raya. 

"Jika hujan, jemaah yang menunaikan solat di bawah khemah akan terkena tempias hujan," katanya.

Depa kata pembangkang guna taktik komunis depa guna taktik yahudi

Pembangkang guna taktik komunis
Oleh Jamhariah Jaafar
jamhariah@bharian.com.my
2010/09/08

Ahli, pemimpin BN mesti waspada kewujudan 'musuh dalam selimut' 

UMNO tidak akan tunduk kepada kumpulan yang mencanang ramalan negatif mengenai Pilihan Raya Umum ke-13 nanti, sebaliknya terus melaksanakan tanggungjawab membela nasib rakyat dan mengukuhkan imej Barisan Nasional (BN) yang membawa Malaysia menjadi antara paling disegani dunia dalam tempoh 53 tahun.
“Kita tidak perlu tunduk dengan tekanan negatif yang hanya melemahkan kita. UMNO dan BN diserang dari setiap sudut terutama pembangkang yang diketuai orang yang pernah menjadi orang kedua paling berkuasa di negara ini.
“Dia melakukannya kerana sejak awal motifnya untuk menghancurkan UMNO dari dalam. Ramai orang takut dengan UMNO dan parti komponen BN lain kerana ia adalah parti akar umbi. Strukturnya amat teguh dan musuh kita sentiasa mencari jalan membongkar akar ini. 

“Menyedari ia tidak boleh dibuat dari luar, maka ada yang menyertai kita. Hari ini, mereka tahu bagaimana kita berfikir, tahu strategi dan kelemahan kita. 

“Niat mereka hanya satu untuk musnahkan UMNO dan BN. Cara mereka mengikut cara komunis. Semua benda buruk dikeluarkan setiap hari dan diulang setiap masa,” kata Setiausaha Agung UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor. 

Tidak mampu menahan gelodak kemarahan melihat ramai ahli UMNO dan komponen BN turut terpengaruh dengan strategi licik pembangkang, Tengku Adnan yang selama ini senyap dalam menyusun langkah ketika ditemui di pejabatnya baru-baru ini memberi amaran kepada semua ahli BN, terutama barisan kepemimpinan yang memudahkan gerakan pembangkang. 
“Semua yang berlaku hari ini berpunca daripada seorang manusia yang mencetus fenomena ‘perjuangan perut’, perubahan sistem pendidikan yang dilakukan dalam tempoh 11 tahun dia berada dalam UMNO membuatkan rakyat kita menjadi cacamerba hari ini. 

“Sistem begitu bercelaru bukan saja mengikis jati diri sebagai bangsa Malaysia tetapi melahirkan rakyat yang suka mendengar khabar angin, suka gosip, fitnah dan mencerca tanpa boleh berfikir soal fakta, apa lagi untuk berfikir akan sebab dan akibat. 

“Kita perlu mengembalikan asas pendidikan utama kita iaitu pendidikan seumur hidup, membetulkan landasan yang digunakan ketika menjadi Menteri Pelajaran, yang mana kita pergi sekolah dan universiti hanya untuk dapatkan sijil, diploma atau ijazah,” katanya mengkritik keras kepemimpinan bekas Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim, yang juga Menteri Pelajaran dan mengubah sistem pembelajaran daripada menimba ilmu pengetahuan kepada perlumbaan mengejar gred. 

Tengku Adnan meminta ahli UMNO dan rakyat melihat kepada sejarah ‘perjuangan’ Anwar sejak di universiti, terutama membabitkan cara dan strateginya. 

“Kita mesti ingat kenapa dia hendak masuk UMNO. Dia hanya berada dalam UMNO selama 11 tahun, tapi dalam tempoh yang amat singkat itu dia telah menjadi orang kedua paling berkuasa di Malaysia dan dalam tempoh yang singkat itu juga dia telah banyak merosakkan. 

“Ramai orang tidak sedar apa yang berlaku pada UMNO sepanjang tempoh 11 tahun dia bersama parti ini, dan apabila dia keluar pada 1998, lihat apa sejarah Pilihan Raya Umum ke-11. Ahli UMNO sendiri tak memilih UMNO kerana taksub dengan Anwar... manusia ini mencipta sistem membuatkan ahli UMNO taksub kepada kepemimpinan. 

“Dia silap kerana kita sebagai ahli UMNO sepatutnya taksub kepada parti. Wadah perjuangan UMNO mempunyai hala tuju dan landasan yang ditetapkan sendiri melalui Perlembagaannya dan telah dipersetujui semua ahli,” kata Ahli Parlimen Putrajaya itu. 

Perkara pertama dilakukan Datuk Seri Najib Razak, sebaik saja menjadi Presiden UMNO tahun lalu ialah mengubah semua sistem yang banyak menjejaskan imej parti, terutama membabitkan sistem kuota dalam pemilihan barisan kepemimpinan sekali gus memberi kesan besar kepada usaha membanteras politik wang dalam parti. 

Menjawab soalan, Tengku Adnan tidak gusar dengan segelintir penyokong Anwar yang masih bersama UMNO kerana strategi sama dibawa Ketua Pembangkang itu ke dalam pakatan pembangkang telah membenihkan pelbagai perasaan tidak puas hati dan saling mencurigai. 

Parti Keadilan Rakyat (PKR) yang diketuai isteri Anwar sendiri, Datin Seri Wan Azizah Wan Ismail, kini menyerlahkan elemen perebutan kuasa yang pernah berlaku dalam UMNO ketika beliau mula mengorak langkah menghapuskan semua musuh yang menghalang laluannya untuk menjadi orang paling berkuasa di negara ini. 

“Ramai penyokong Anwar kini sudah berada di luar UMNO, ramai menyertai PKR dan PAS. Ketika ini antara mereka sedang mencetus masalah dalaman kedua-dua parti ini. 

“Tapi kita tahu masih ada yang menyokong orang ini di dalam UMNO dan mereka yang terpengaruh dengan didikannya. Susah hendak menghapuskan semua elemen negatif ini secara menyeluruh kerana tidak ada parti politik atau situasi dalam dunia ini yang kita boleh mencapai kesempurnaan hakiki,” kata Tengku Adnan. 

Justeru, Setiausaha Agung Umno itu menegur barisan kepimpinan semua peringkat UMNO dan BN yang kelihatan percaya dengan ramalan negatif Pilihan Raya ke-13, sehingga tidak lagi bekerja keras menangkis perspektif negatif sebaliknya sibuk cuba ‘mendapatkan apa yang boleh’. 

“UMNO sentiasa bergerak ke arah perjuangan agenda bangsa, agama dan negara. Kita insaf apa yang berlaku, kita terus melihat ke dalam dan membetulkan apa juga kelemahan serta kesilapan. Umno juga bergerak ke hadapan, seiring dengan perubahan dunia. 

“Kita perlu menangani perspektif negatif yang menular sekarang kerana gerakan pembangkang sama seperti cara komunis. Dia mencanangkan yang buruk setiap hari, UMNO rasuah, lemah, pemimpin tamak, kuat tidur... yang lemah dan silap adalah pemimpin, bukan parti,” katanya.

Rasidi disahkan tidak siumanOleh Tuty Haryanti Ahmad Rodzi
tuty@bharian.com.my
2010/09/08


SAHARAH memeluk Rasidi selepas Mahkamah Tinggi membebaskan anaknya daripada tuduhan membunuh di Seremban, semalam.
SAHARAH memeluk Rasidi selepas Mahkamah Tinggi membebaskan anaknya daripada tuduhan membunuh di Seremban, semalam.

Pemuda dibebaskan daripada tuduhan bunuh empat ahli keluarga
 

SEREMBAN: Mahkamah Tinggi di sini, semalam, membebaskan Rasidi Ismail yang dituduh membunuh empat ahli keluarganya di Kampung Batang Rokan, Gemencheh pada Januari lalu, kerana tertuduh didapati tidak siuman ketika melakukan perbuatan itu.
Pesuruhjaya Kehakiman, Datuk Ahmad Nasfy Yasin ketika membacakan keputusannya, berkata pihak pembelaan berjaya membuktikan tuduhan berkenaan melampaui keraguan munasabah.
Bagaimanapun, beliau berkata, Rasidi,32, akan ditahan di Penjara Kajang, Selangor sehingga tempoh yang diperkenankan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir. 

Katanya, hasil pemeriksaan hospital selama dua bulan mendapati tertuduh disahkan menghidap penyakit jiwa akibat mengalami delusi dan halusinasi sejak beberapa tahun lalu. 

“Tertuduh disahkan menghidap penyakit jiwa atau skizofrenia paranoid iaitu gangguan pemikiran, perasaan, tingkah laku dan kemerosotan fungsi psiko-sosialnya. 

“Tertuduh dikesan mengalami gejala delusi atau kepercayaan palsu iaitu empat ahli keluarganya sudah meninggal dunia sebelum kejadian berlaku serta turut berhalusinasi,” katanya. 
Sepanjang perbicaraan berlangsung, seramai 13 saksi termasuk ahli keluarga mangsa dipanggil memberi keterangan di mahkamah. Rasidi yang sering dilihat tenang sepanjang perbicaraan sebelum ini diarahkan Mahkamah Tinggi, menjalani pemeriksaan mental selama dua bulan di Hospital Permai sejak 23 Mac lalu, selepas mengaku bersalah membunuh empat ahli keluarganya. 

Bekas pegawai bank itu sebelum ini mengaku bersalah melakukan pembunuhan berkenaan dan mendakwa perbuatan dilakukan selepas mendapat arahan dari tulisan di dinding. 

Mengikut pertuduhan, Rasidi didakwa membunuh bapanya, Ismail Awang, 76; datuknya, Atan Daud, 87, dan neneknya, Sufiah Katas, 80 di sebuah rumah tidak bernombor di Kampung Batang Rokan, Gemencheh, antara jam 7 pagi dan 11 pagi, 5 Januari lalu. Selain itu, dia dituduh membunuh adiknya, Siti Khadijah, 22, di rumah bernombor 119 kampung itu pada tarikh dan waktu sama. 

Sehubungan itu, dia didakwa mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan dan sabit 
kesalahan, boleh dihukum gantung mandatori. Pendakwaan dilakukan Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharudin Wan Ladin, manakala peguam bela Hanif Hassan mewakili tertuduh. 

Keputusan mahkamah itu disambut gembira dan penuh kesyukuran keluarga tertuduh termasuk ibunya, Saharah Atan, 59, serta sanak saudara yang sentiasa mengikuti sesi perbicaraan kes itu. 

Sementara itu, Saharah berkata, beliau bersyukur walaupun Rasidi tidak dibebaskan sepenuhnya, tetapi dia terlepas daripada dihukum mati. 

Menganggap keputusan itu sebagai satu rahmat Allah sempena bulan Ramadan ini, beliau berkata, akan sentiasa menemui Rasidi di penjara dan membawa makanan kegemarannya termasuk masakan istimewa ketika bertemunya di Aidilfitri nanti. 

“Saya mahu mengadakan kenduri kesyukuran sebagai tanda syukur kepada Allah atas kekuatan, rahmat dan petunjuk yang sentiasa diberi sepanjang tempoh perbicaraan ini,” katanya. 

Saharah yang kini tinggal di Rumah Rakyat Kampung Batang Rokan berkata, setiap kali Aidilfitri, Rasidi yang akan memasak ketupat untuk keluarga tetapi keadaan berubah sekarang dan mereka tidak mengetahui tempoh tahanannya di Penjara Kajang.

Peniaga buku seram sedia cabar AzminOleh Anwar Hussin dan Zanariah Abd Mutalib
bhnews@bharian.com.my
2010/09/08

Pertandingan Ketua Cabang PKR Gombak 3 Oktober depan 

KUALA LUMPUR: Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat, Mohamed Azmin Ali, akan dicabar oleh peniaga buku seram, Bakar Ninggal, dalam perebutan jawatan Ketua Cabang Gombak pada pemilihan 3 Oktober depan.
Kedudukan Azmin sebagai Ahli Parlimen Gombak dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Antarabangsa serta mendapat sokongan padu untuk bertanding sebagai Timbalan Presiden PKR, tidak menghalang jawatan itu daripada dicabar.
Mesyuarat pemilihan Cabang Gombak akan diadakan di Hotel De Palma, Ampang. 

Bakar sebelum ini pernah menjadi Timbalan Ketua Cabang Gombak dari 1999 hingga 2005 dan bendahari selama sepenggal hingga 2007 sebelum meletakkan jawatan kerana dikatakan berselisih faham dengan Azmin. 

Kelmarin, 20 Ahli Parlimen PKR menyatakan sokongan penuh terhadap Azmin untuk merebut jawatan Timbalan Presiden PKR pada November depan. 

Kumpulan itu diketuai Ahli Parlimen Teluk Kemang, Datuk Kamarul Baharin Abbas yang menyokong Azmin berdasarkan ketokohan, kepemimpinan dan ketahanan diri. 
Sementara itu, Datuk Dr Jeffrey Kitingan pula menghadapi saingan tiga penjuru sebagai Ketua Cabang Pensiangan di Sabah. 

Jeffrey akan dicabar Danny Anthony Andipai dan Richard Liwan dalam pemilihan 29 September ini.

Malaysian Insider, BENDERA didakwa ada hubungan

2010/09/08

KUALA LUMPUR: Jaringan Melayu Malaysia (JMM) membuat laporan polis terhadap Malaysian Insider dan mengemukakan bukti yang mengaitkan portal berita itu dengan Kumpulan Bendera Demokrasi Rakyat (BENDERA), Indonesia. 

JMM yang diketuai Yang Dipertuanya, Azwanddin Hamzah; Setiausaha Agung Tengku Amalluddin Sani dan ahli jawatankuasa lain membuat laporan di Balai Polis Travers, di sini pada jam 2.30 petang semalam.
Katanya, bukti diserahkan kepada polis itu membabitkan dua dokumen dan satu gambar, tetapi ia tidak boleh didedahkan kepada media dan umum kerana dikategorikan sebagai sulit.
“Ketiga-tiga bukti itu dialamatkan oleh seseorang kepada saya melalui pos, tetapi tidak mengetahui dari mana dan siapakah individu berkenaan. 

“Saya sepatutnya mendedahkan dokumen itu kepada media selepas membuat laporan, tetapi pihak polis menasihati saya supaya tidak berbuat demikian kerana ia dikhuatiri boleh mengganggu siasatan,” katanya kepada pemberita selepas membuat laporan berkenaan. 

Beliau berkata, hubungan Malaysian Insider dan BENDERA boleh memberikan kesan buruk kepada kepentingan negara. 

Sehubungan itu, katanya, beliau meminta Ketua Pegawai Eksekutif The Malaysian Insider, Jahabar Sadiq menjelaskan hubungan beliau dengan Datuk Seri Kalimullah Hassan, Datuk Seri Anwar Ibrahim; Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng; Ketua Pegawai Eksekutif Metro TV Indonesia, Surya Paloh dan penulis New Straits Times Singapore, Riongkali.

Kedutaan Malaysia diceroboh lagi

2010/09/08

Penunjuk perasaan panjat pos pengawal selepas sehari rundingan KL-Jakarta

JAKARTA: Sejumlah penunjuk perasaan sekali lagi menceroboh dengan memanjat pintu pagar dan bangunan pos pengawal keselamatan Kedutaan Besar Malaysia di Kuningan, Jakarta Selatan dalam satu demonstrasi, semalam.
Berikutan itu, Malaysia akan menghantar nota bantahan kepada Kementerian Luar Negeri Indonesia dan polis Indonesia kerana perbuatan penunjuk perasaan itu tidak dihalang anggota polis yang mengawal di depan kedutaan itu.
Duta Malaysia ke Indonesia, Datuk Syed Munshe Afdzaruddin, berkata penghantaran nota bantahan itu akan dibuat sesuai dengan pengakuan pihak berkuasa Indonesia untuk melindungi Kedutaan Besar Malaysia dan warga negara Malaysia yang berada di Indonesia. 

Jaminan itu sekali lagi ditegaskan pada mesyuarat Menteri Luar Indonesia dan Malaysia di Kota Kinabalu, semalam. 

Pada akhir mesyuarat itu semalam, Indonesia menegaskan bahawa ia akan melindungi kedutaan besar dan rakyat Malaysia di negara itu, begitu juga dengan Malaysia yang turut memberi jaminan untuk melindungi kedutaan besar dan warga Indonesia di Malaysia. 

Dalam demonstrasi selama sejam mulai jam 11.40 pagi ini, 170 anggota kumpulan Laskar Merah Putih (LMP) serta beberapa kumpulan lain dalam gerakan bersama ‘Ganyang Malaysia’, datang ke Kedutaan Besar Malaysia ketika hujan lebat. 
Sejurus tiba, beberapa anggota kumpulan yang berpakaian seragam LMP terus memanjat pintu pagar dan berdiri di atas bangunan pos pengawal keselamatan sambil mengibarkan bendera Indonesia. 

Mereka turut merentangkan sepanduk bertulisan ‘Ganyang Malaysia’ di pintu pagar itu dan dalam pidatonya kumpulan itu meminta supaya Kerajaan Indonesia melancarkan perang terhadap Malaysia dan mereka sendiri bersedia turut serta bagi mempertahankan Indonesia. 

Kumpulan itu juga cuba merentangkan bendera Merah Putih yang panjang di pintu pagar itu, namun dihalang polis Indonesia. 

Pasukan polis yang datang awal menunggu penunjuk perasaan dengan beberapa kenderaan, termasuk sebuah gerabak kenderaan yang membawa tiga gulung kawat berduri, tetapi ia tidak direntangkan di depan kedutaan besar itu. 

Ini adalah kejadian kedua membabitkan anggota LMP memanjat pintu pagar dan berdiri di atas bangunan pos di Kedutaan Besar Malaysia di sini. 

Kali pertamanya pada 16 Ogos lalu dan dalam kejadian itu, selain menceroboh, mereka turut merosakkan plak nama Kedutaan Besar Malaysia dengan menggunakan batang buluh serta mengotorkan plak itu dengan lumpur longkang. 

Sebelum mengadakan demonstrasi di hadapan Kedutaan Besar Malaysia hari ini, kumpulan itu berdemonstrasi di hadapan Kementerian Luar Negeri Indonesia di hadapan Istana Negara, iaitu pejabat dan kediaman rasmi Presiden Indonesia. – BERNAMA

Kes Zaid akan dipantauSHAH ALAM – Badan sukarela, MyDemocracy Watch masih belum menerima sebarang aduan daripada Datuk Zaid Ibrahim yang mendakwa diberi amaran untuk tidak bertanding jawatan Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada pemilihan November ini. 

Penyelarasnya, Yusmadi Yusoff berkata, sebarang aduan yang diterima akan dipantau sepenuhnya dan jika ada bukti-bukti kukuh ia akan dibawa ke peringkat lebih tinggi terutamanya ke Lembaga Disiplin Parti untuk tindakan selanjutnya. 

“Jika beliau (Zaid) yakin dengan MyDemocracy Watch, beliau boleh buat aduan kepada kami, kerana jika beliau mahu sokongan tambahan, aduan kepada kami amat dialu-alukan,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian semalam. 

Yusmadi yang juga Ahli Parlimen Balik Pulau berkata, setakat ini pemantauan perjalanan pemilihan parti berjalan lancar dan proaktif dengan dibantu ramai anggota. 

“Seperti saya cakap sebelum ini, badan sukarela ini adalah satu usaha menghalang mana-mana pihak yang mahu salah guna kuasa selain meratakan padang permainan antara semua pihak,” katanya. 

Kelmarin, Zaid mengeluarkan kenyataan menerima amaran kerjaya politiknya akan terkubur seperti bekas Timbalan Presiden UMNO, Allahyarham Tun Ghaffar Baba jika meneruskan niat untuk bertanding pada pemilihan parti November ini. 

Badan sukarela Mydemocracy Watch diwujudkan oleh ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) atas inisiatif mahu pemilihan parti November ini benar-benar bersih serta anggotanya tidak terpilih untuk bertanding. 

Badan sukarela ini juga adalah pemantau urustadbir pemilihan PKR, terutama yang melibatkan amalan penyalahgunaan kuasa dan sumber kerajaan dan amalan-amalan yang tidak demokratik seperti kronisme, rasuah dan nepotisme. 

Badan itu berjanji akan membela golongan yang dinafikan hak demokrasi semasa pemilihan partinya tanpa menyebelahi mana-mana kelompok berkepentingan pada pemilihan parti November ini.

Nasib Khalid akan ditentukan ahli akar umbi
SHAH ALAM – Pertandingan merebut jawatan Ketua Cabang Parti Keadilan Rakyat (PKR) di seluruh negara semakin hebat dijalankan kerana setiap calon yang bertanding mula menggerakkan kempen masing-masing untuk mendapatkan sokongan akar umbi. 

Bekas Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Selangor, Mazli Saring yang bertanding di Kuala Selangor berkata, beliau tidak gentar berhadapan dengan Menteri Besar, Tan Sri Khalid Ibrahim kerana beliau yakin mempunyai kekuatan sendiri. 

Menurutnya, ia adalah kerana cengkaman politik Abdul Khalid di Selangor mula rapuh disebabkan pengasingan kuasa politik dan pentadbiran dalam Kerajaan Negeri dengan melantik Naib Presiden, Mohamed Azmin Ali menjadi Pengerusi PKR negeri. 

“Saya tidak pernah dan tidak akan menyarankan Khalid berundur kerana pertandingan ini bebas kepada sesiapapun walaupun kita lihat keadaan Khalid sekarang tidak berapa kukuh,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian, semalam. 

Selain Khalid dan Mazli, dua lagi calon yang mengesahkan pencalonan merebut jawatan Ketua Cabang Kuala Selangor ialah bekas Ketua Wanita PKR Kuala Selangor, Fauziah Sulaiman dan seorang bekas guru, Muhammad Kamil Vaanan Abdullah. 

Cabang Kuala Selangor mempunyai 6,218 ahli yang layak dan hari pembuangan undi pada 3 Oktober ini.

Kementerian kena tegasKUALA LUMPUR - Pergerakan Pemuda UMNO semalam meminta Kementerian Luar menyampaikan mesej yang lebih tegas kepada Indonesia, agar segala demonstrasi dan tindakan menghina Malaysia dapat dihentikan. 

Ketuanya, Khairy Jamaluddin berkata, rakyat Malaysia sudah tidak boleh bertolak ansur dengan demonstrasi oleh beberapa kumpulan aktivis Indonesia di hadapan Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, kerana ia membabitkan maruah rakyat Malaysia. 

“Saya sambut baik perjumpaan antara Menteri Luar Malaysia dan Indonesia tetapi bagi saya soal persetujuan antara kedua menteri tidak ada makna sekiranya mereka masih lagi menyerang kedutaan kita di sana. 

“Saya khuatir perasaan sebenar rakyat Malaysia yang sabar selama ini gagal disampaikan oleh Kementerian Luar kepada Indonesia kerana kita sudah tidak boleh bertolak-ansur lagi,” katanya kepada media pada pelancaran Kempen Kepenggunaan Muda di sini, semalam. 

Beliau mengulas hasil perjumpaan antara Menteri Luar, Datuk Seri Anifah Aman bersama rakan sejawatannya dari Indonesia, Dr Marty Natalegawa di Kota Kinabalu kelmarin. 

Dalam perjumpaan itu, kedua-dua negara bersetuju untuk mengusahakan satu Prosedur Standard Operasi (SOP) dan peraturan penglibatan (ROE) sebagai garis panduan apabila mengendalikan petugas masing-masing di kawasan persempadanan perairan, agar insiden 13 Ogos lalu tidak berulang. 

Malaysia dan Indonesia juga bersetuju untuk melibatkan Badan Koordinasi Keamanan Laut (Bakormla) dari pihak Indonesia dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) dalam struktur jawatankuasa Sempadan Am, yang sedia ada bagi tujuan ini. 

:Khairy berkata, Kementerian Luar sepatutnya menyampaikan mesej lebih tegas mengenai perasaan rakyat Malaysia dan bagaimana cara untuk menghentikan demonstrasi itu serta bukannya berkisar pada persetujuan untuk menghadapi masalah akan datang semasa perjumpaan antara kedua negara kelmarin. 

Katanya, beliau memahami bahawa sistem negara itu dengan Malaysia adalah berbeza, tetapi mesej tegas perlu disampaikan agar demonstrasi yang berlaku dapat dihentikan, bukan sahaja ketika ini malah ia tidak akan berulang pada masa hadapan.

Agama, umat Islam jadi mangsa Pas: Tun MahathirKUALA LUMPUR - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, agama Islam dan penganutnya menjadi mangsa pemimpin Pas, yang menggunakan agama sebagai senjata kelangsungan hidup dalam politik supaya parti itu terus mendapat sokongan. 

Walaupun kononnya melaungkan perjuangan Islam sebenar, katanya, pemimpin Pas sanggup mengubah pemikiran, menukar tafsiran dan ia memang naluri parti itu sejak dahulu akan mengetepikan Islam untuk mendapatkan sokongan bukan Islam. 

Beliau berkata, pemimpin Pas pintar memberikan pelbagai pandangan dan penjelasan mengelirukan dan akhirnya yang menjadi mangsa kepada perbuatan itu adalah Islam dan penganutnya. 

“Kita lihat bagaimana mereka yang kononnya pejuang Islam sanggup menukar tafsiran terhadap Islam kerana politik, kalau dulu mereka kata bekerjasama dengan orang kafir kita akan jadi kafir, tetapi kini mereka melakukan kerjasama itu dan dipertahankan sehingga ke tahap luar biasa. 

“Umpamanya, isu ternakan babi dekat kampung Melayu, mereka mengatakan dalam Al-Quran tiada menyebut mengenai ternak babi, hanya tidak boleh makan babi, kalau nak ternak atau lakukan apa-apa tiada larangan dalam al-Quran,” katanya dalam wawancara khas bersama :UMNO-Online: yang dipetik laman portal itu di sini, semalam. 

Mahathir berkata, golongan itu akan melakukan apa sahaja demi memastikan kepentingan politik mereka terjamin dan menghalalkan apa yang mereka lakukan.

Polis diminta jelaskan Sultan Kelantan dikasari

KOTA BHARU 7 Sept. - Tengku Temenggong Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra meminta pihak polis memberi penjelasan mengenai insiden anggotanya didakwa bertindak kasar termasuk mengacu senjata ke arah Sultan Kelantan, Tuanku Ismail Petra dalam satu kejadian pada 4 Mei lalu.
Menurutnya, perkara tersebut perlu diberi penjelasan apatah lagi rakaman dan gambar mengenai kejadian itu telah didedahkan di laman youtube serta yang terbaru di lamanhttp://justread-whatever.blogspot.com (just read).
Anakanda ketiga Tuanku Ismail itu menyifatkan tindakan mengacukan pistol kepada ayahandanya sebagai sesuatu yang sangat 'teruk' dan hukuman berat perlu dikenakan terhadap setiap anggota keselamatan yang terlibat.
Tegasnya, beliau sendiri berada di situ pada waktu itu dan ramai lagi saksi turut melihat kekasaran yang dilakukan anggota keselamatan.
''Pihak berkuasa tertentu perlu mengambil tindakan sewajarnya tidak kira siapa asalkan yang terlibat perlu bertanggungjawab," katanya ketika ditemui di sini semalam.
Kejadian tersebut telah menggemparkan rakyat negeri ini apabila rombongan Istana Mahkota termasuk baginda dan Raja Perempuan Kelantan, Tengku Anis Tengku Abdul Hamid dipintas oleh sepasukan anggota polis sebaik sahaja keluar dari pintu istana untuk ke Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra bagi menghantar Tuanku Ismail ke Singapura.
Beberapa kenderaan polis termasuk Proton Perdana dan Proton Waja segera memintas kenderaan pelbagai guna Toyota Alphard yang dinaiki baginda kira-kira 50 meter dari pintu Istana Mahkota.
Sebaik dipintas, beberapa anggota polis bertopeng dan lengkap bersenjata meluru keluar sambil mengacu senjata ke arah rombongan berkenaan sebelum membawa baginda ke Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) untuk dirawat.
Tengku Muhammad Fakhry berkata, tindakan mengacukan senjata ke arah baginda bukanlah operasi biasa memandangkan Tuanku Ismail merupakan pemerintah nombor satu Kelantan.
Tambahnya, satu laporan polis telah dibuat sehari selepas itu namun sehingga kini beliau tidak dimaklumkan mengenai perkembangan siasatan.
Sementara itu, Majlis Setia Rakyat telah membuat laporan polis berhubung laporan yang dibuat oleh laman blog tersebut kerana ia menjejaskan maruah Kesultanan Kelantan.
Laporan dibuat Presiden Penaja majlis itu, Datuk Azaha Abdul Rani di Balai Polis Kota Bharu kira-kira pukul 3 petang.

Hishammuddin tidak pernah terima aduan

KUALA LUMPUR 7 Sept. - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein tidak pernah menerima aduan bahawa wujudnya campur tangan kementeriannya dalam tugas Ketua Polis Negara (KPN), Tan Sri Musa Hassan.
Malah beliau menyifatkan hubungan antara Kementerian Dalam Negeri (KDN) dengan Polis Diraja Malaysia (PDRM) semakin akrab sejak menerajui kementerian itu.
"Ramai yang memaklumkan bahawa hubungan antara KDN dan PDRM semakin baik berbanding sebelum ini.
"Malah PDRM juga gembira dengan kerjasama terjalin dan semakin akrab," katanya dalam satu khidmat pesanan ringkas (SMS) di sini hari ini.
Hishammuddin diminta mengulas laporan akhbar hari ini yang melaporkan Musa mengakui campur tangan pihak ketiga dalam tugasnya sebagai KPN sebelum ini, adalah merujuk kepada KDN.
Beliau berkata, campur tangan itu yang melibatkan pengeluaran sesuatu arahan tanpa pengetahuannya, tidak selari dengan arahan dan kawalannya sebagai KPN.
Sebelum itu, Musa dalam satu wawancara Mingguan Malaysia Mac lalu mendedahkan bahawa PDRM sering menerima tekanan, sama ada daripada pihak politik atau orang-orang tertentu.

Lawan Azmin seperti tempah maut

KUALA LUMPUR 7 Sept. - Lupakan hasrat untuk melawan Azmin Ali kerana ia seperti menempah maut! Lebih baik pergi ke Zoo Negara melihat gelagat haiwan di sana.
Ingatan sinis tetapi penuh bermakna itu dilontarkan Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baharu, Zulkifli Noordin kepada dua lagi pemimpin parti itu yang mencabar Azmin iaitu Ahli Majlis Pimpinan Pusat PKR, Datuk Zaid Ibrahim dan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.
Tegas Zulkifli, kenyataannya itu bukan berdasarkan kepada tekaan atau spekulasi tetapi ia berdasarkan kepada sejarah yang tidak pernah sekali pun menipu sesiapa.
Beliau berkata, peristiwa 1993 iaitu detik 'berkuburnya' karier politik Tun Ghafar Baba apabila semua Menteri Besar membuat kenyataan menyokong Datuk Seri Anwar Ibrahim bertanding jawatan Timbalan Presiden UMNO seperti akan berulang kembali.
"Maka 'berkuburlah' (karier politik) Pak Gafar Baba. Menangis tak berlagu! Hari ini skrip sama berulang," katanya dalam blog, zul4kulim.blogspot.com.
Entri bertajuk 'Sejarah Berulang!' itu ditulis sebagai mengulas laporan media menyatakan majoriti Ahli Parlimen PKR membuat kenyataan memberi sokongan penuh kepada Azmin untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR pada pemilihan parti akan datang.
Semalam, Zaid melahirkan kekecewaan dengan situasi yang berlaku dalam PKR itu sambil menyatakan beliau 'rela dikuburkan' oleh ahli parti itu.
Zulkifli berkata, sejarah adalah guru terbaik dan beliau mengingatkan Zaid dan Abdul Khalid supaya mengambil iktibar daripada apa yang pernah dilalui oleh Ghafar.
"Apa pun, kata orang Melayu, dah terang bersuluh pula. Lagu sama, skrip sama, cuma watak dan pelakon sahaja yang berbeza.
"Teman ucapkan sayonara kepada Zaid dan Abdul Khalid serta semua mereka berangan-angan hendak bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR.
"Lebih baik kita pergi ke Zoo Negara, ziarah 'kawan-kawan' bergaya (posing) di sana lagi bagus," katanya yang turut memuat naik gambar seekor gorila dalam entri blognya itu.

Zaid perlu korban 'jiwa dan raga' untuk rebut Timbalan PresidenKUALA LUMPUR 7 Sept. - Ahli Majlis Pimpinan Pusat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Zaid Ibrahim yang berhasrat merebut jawatan Timbalan Presiden pada pemilihan parti itu November ini diminta 'bercermin diri' terlebih dahulu.
Bekas Naib Ketua Angkatan Muda PKR, Mohd. Zahid Md. Arip berkata, bekas Menteri di Jabatan Perdana Menteri itu perlu memutuskan sama ada beliau sanggup berkorban 'jiwa dan raga' untuk Datuk Seri Anwar Ibrahim ataupun tidak.
Katanya, jika Zaid tidak sanggup membuat pengorbanan 'sehebat' yang dilakukan Naib Presiden, Azmin Ali, lebih baik beliau melupakan niatnya untuk bertanding jawatan nombor dua parti berkenaan.
"Tiada individu dalam PKR yang pernah membuat pengorbanan 'sehebat' Azmin kepada Anwar.
"Malah saya boleh katakan, mungkin pengorbanan Ahli Parlimen Gombak ini antara paling besar dalam sejarah politik tanah air sehingga menyebabkan Anwar begitu sayang kepadanya.
"Zaid adalah seorang tokoh politik berkaliber tetapi soalnya adakah beliau sanggup dan bersedia berkorban seperti yang dilakukan Azmin?
"Jika tidak nasihat saya, adalah lebih baik beliau membatalkan sahaja niatnya untuk menentang Azmin bagi jawatan Timbalan Presiden," katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.
Beliau mengulas kekecewaan Zaid yang mendakwa dirinya dilemparkan dengan pelbagai fitnah dan tuduhan liar selepas mengumumkan mahu merebut jawatan nombor dua PKR yang turut ditandingi Azmin sebagai calon pilihan.
Mengulas lanjut, Mohd. Zahid berkata, dalam keadaan sekarang adalah sukar penyelaras pakatan pembangkang itu memecahkan 'kasih-sayang' Anwar dan Azmin walaupun beliau mempunyai sumber kewangan yang banyak.
Ini kerana, tegasnya, walaupun Zaid dilabelkan seorang yang liberal, tetapi beliau yakin pengamal undang-undang itu tidak sanggup melakukan pengorbanan besar terhadap parti itu.
Dalam pada itu, Mohd. Zahid 'mengalu-alukan' hasrat Azmin bertanding jawatan Timbalan Presiden kerana langkah diambil oleh Naib Presiden kesayangan Anwar itu jelas membuktikan dakwaan pelbagai pihak sebelum ini iaitu PKR adalah sebuah parti 'bateri 3A'.
"Hasrat Azmin jelas membukti bahawa dakwaan pelbagai pihak yang PKR adalah parti 3A iaitu Anwar, Azmin dan Presidennya, Datuk Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail berasas dan bukannya tuduhan kosong.
"Namun begitu, Azizah hanya simbol dan boneka sahaja kerana yang lebih berkuasa adalah Azmin dan Anwar," katanya.

Dr. Mahathir selar Pas jual agama demi politikKUALA LUMPUR 7 Sept. - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad menyelar tindakan pemimpin Pas yang sanggup menjual agama Islam demi survival politik bagi mendapat sokongan pihak tertentu.
Menurutnya, pemimpin Pas amat cekap memanipulasi pemikiran dan menukar tafsiran dalam apa-apa isu sekali pun bagi menjadikannya selari dengan kehendak rakan bukan Islam.
Katanya, mereka yang kononnya mendakwa sebagai pejuang Islam sebenarnya secara nalurinya perjuangan mereka langsung bukan untuk memartabatkan Islam tetapi mengenepikannya.
"Kita lihat bagaimana mereka yang kononnya pejuang Islam ini sanggup menukar tafsiran terhadap Islam kerana politik.
"Kalau dulu mereka kata bekerjasama dengan orang kafir kita akan jadi kafir, tetapi kini mereka melakukan perkara sama dan dipertahankan sehingga ke tahap luar biasa.
"Umpamanya, isu ternakan babi dekat dengan kampung Melayu, mereka mengatakan dalam al-Quran tiada menyebut mengenai ternak babi, hanya tak boleh makan babi, kalau nak ternak atau nak lakukan apa-apa tiada larangan dalam al-Quran," katanya dalam wawancara khas bersama UMNO-Online di sini, hari ini.
Dr. Mahathir berkata, pimpinan Pas sanggup melakukan apa sahaja demi memastikan kepentingan politik mereka terjamin dan menghalalkan apa yang mereka lakukan.
Beliau memberikan beberapa contoh seperti tindakan Pas menuduh UMNO kafir apabila bekerjasama dengan MCA dan MIC tetapi kini mereka melakukan perbuatan sama apabila bersekongkol dengan DAP.
Pas juga, katanya, menghalalkan tindakan khatib mendoakan Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng dalam khutbah Jumaat bagi menggantikan Yang di-Pertuan Agong dengan alasan untuk menarik bukan Islam kepada Islam.
"Mereka pintar memberi penjelasan, menukar pemikiran mereka kerana yang menjadi mangsa adalah Islam dan orang Islam sendiri," katanya.
Seterusnya, Dr. Mahathir juga membangkitkan kes Ahli Parlimen Serdang, Teo Nie Ching yang memasuki ruang utama solat Surau al-Huda, Kajang, yang disokong dan langsung tidak dibantah Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.
Beliau amat kecewa dan sedih dengan tindakan itu berkata, Pas menggunakan Islam sebagai sebagai alat untuk mendapat sokongan di kalangan umat Islam tetapi mereka sebenarnya bukan pejuang Islam seperti yang digembar-gemburkan itu.
"Jika Islam itu menjadi halangan untuk dapat sokongan orang bukan Islam, mereka sanggup cari jalan supaya Islam itu dikebelakangkan sikit.
"Contohnya dalam soal hukum hudud, semua itu diketepikan. Begitu juga dengan negara Islam, ia juga diketepikan supaya dapat sokongan bukan Islam, itu memang naluri Pas.
"Itu Pas guna Islam untuk memancing undi. Dari dahulu memang macam itu," katanya.

13 ADUN Selangor, Negeri Sembilan sokong AzminSHAH ALAM 7 Sept. - Seramai 13 Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Parti Keadilan Rakyat (PKR) dari Selangor dan Negeri Sembilan tidak akan menyokong Datuk Zaid Ibrahim untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden dalam pemilihan parti itu November ini.
Pendirian itu diumumkan ADUN Kota Anggerik merangkap Timbalan Pengerusi PKR Selangor, Yaakop Sapari bersama-sama 12 lagi ADUN antaranya Xavier Jayakumar (Andalas), Rodziah Ismail (Batu Tiga), Shuhaimi Shafie (Seri Muda), Nik Nazmi Nik Ahmad (Seri Setia), Haniza Talha (Taman Medan) dan Gan Pei Nei (Rawang).
Turut menolak Zaid ialah empat ADUN dari Negeri Sembilan iaitu Amirudin Harun yang mewakili Dewan Undangan Negeri (DUN) Sikamat, Rashid Latif (Ampangan), Ravi Munusamy (Port Dickson) serta Chai Tong Chai (Lukut).
Kesemua mereka sebaliknya memberikan sokongan kepada Naib Presiden PKR, Azmin Ali yang akan bertanding jawatan Timbalan Presiden.
Yaakop berkata, sokongan terhadap Azmin itu dibuat setelah kesemua mereka merasakan beliau untuk menerajui kepimpinan parti kerana lama bersama PKR berbanding Zaid yang hanya baru setahun menyertai parti itu.
"Kepimpinan tertinggi PKR mestilah dianggotai pemimpin berkelayakan dan berkeyakinan. Atas dasar ini, kita (ADUN PKR) menyokong penuh Azmin.
"Sokongan ini diberikan kerana Azmin merupakan orang lebih layak kerana lama bersama-sama PKR dan membuktikan komitmennya terhadap parti," katanya kepada pemberita di sini, hari ini.
Sokongan ADUN berkenaan terhadap Azmin untuk mengisi jawatan nombor dua dalam PKR itu dilihat meningkatkan tekanan kepada Zaid. yang sebelum ini menyatakan kekecewaannya terhadap segelintir Ahli Parlimen dan pemimpin daripada parti pembangkang itu.
Ini kerana, Zaid menerusi laman blognya, http://www.zaiduntukrakyat. com menyatakan bahawa ada Ahli Parlimen PKR yang sebelum ini pernah menyokongnya sebelum ini telah mengubah pendirian mereka dan ugutan mereka mahu 'menguburkannya' setelah beliau mengumumkan mahu bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR, minggu lalu.
Dalam pada itu, Yaakop menafikan sokongan yang diberikan kepada Azmin adalah satu taktik untuk merosakkan peluang serta menjatuhkan Zaid daripada bertanding jawatan tersebut.
Sebaliknya, beliau memberikan alasan bahawa sokongan ADUN-ADUN berkenaan tidak bertujuan untuk menjatuhkan sesiapa.
Bagaimanapun, Xavier yang juga Timbalan Setiausaha Agung PKR menyatakan bahawa pengumuman sokongan terhadap Azmin itu boleh disifatkan sebagai proses melobi calon yang bertanding untuk mengisi jawatan dalam parti.
"Dalam politik, kena terima proses melobi dalam pemilihan calon," ujarnya.
habis