Monday, October 8, 2012

Saya tidak lakukan sebarang kesalahan jenayah, kata Tengku Muhammad Fakhry
8 Oktober 2012
Tengku Muhammad Fakhry Petra
Tengku Muhammad Fakhry Petra
KUALA LUMPUR - Adinda Sultan Kelantan, Tengku Muhammad Fakhry Petra memberitahu Mahkamah Tinggi beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan yang berunsur jenayah semasa pihak polis menahannya pada 30 Julai 2009.

Tengku Muhammad Fakhry, 34, dalam penyataan saksi berkata beliau juga tidak diberitahu sama ada dia ada melakukan sebarang kesalahan berunsur jenayah dan tidak tahu mengapa dirinya ditahan polis di pekarangan Istana Mahkota, Kubang Kerian, Kelantan.

"Saya telah ditahan sekurang-kurangnya satu jam oleh pihak polis dan tidak dibenarkan keluar dari Istana Mahkota pada masa itu," katanya pada perbicaraan kes saman RM150 juta beliau terhadap Ketua Polis Negara Tan Sri Ismail Omar dan tiga lagi yang didakwa menahannya secara salah pada tarikh itu.

Saman itu difailkan pada 9 Dis tahun lepas dan selain Ismail, beliau menamakan Ketua Pengawal Peribadi Sultan Kelantan ASP Norazman Ismail, Ketua Polis Kelantan Datuk Abdul Rahim Hanafi dan Polis Diraja Malaysia sebagai defendan.

Dalam penyataan tuntutan, Tengku Muhammad Fakhry mendakwa beliau ditahan secara salah pada 30 Julai 2009 di kawasan Istana Mahkota Kubang Kerian semasa memandu sebuah kereta jenis Bentley Brooklands.

Beliau menuntut ganti rugi am RM100 juta, RM50 juta ganti rugi teruk serta contoh, faedah pada kadar empat peratus, kos dan lain-lainnya.

Pada prosiding hari ini, Tengku Muhammad Fakhry berkata ketika ditahan, peguam Datuk Mohd Haziq Pillay turut berada bersamanya dalam kereta jenis Bentley Brooklands, yang dimiliki ayahandanya, Sultan Ismail Petra.

Saksi kelima itu berkata sebelum ditahan polis, beliau mengambil kereta itu dari garaj Istana Mahkota, Kubang Kerian.

Tengku Muhammad Fakhry berkata beliau berbuat demikian kerana sebelum 30 Julai 2009, beliau telah dititahkan ayahandanya untuk membawa kenderaan itu dari istana tersebut ke Singapura.

Bagaimanapun, katanya, semasa dalam perjalanan untuk membawa keluar kenderaan itu, terdapat sebuah kereta Volvo menghalang perjalanannya, dan pintu utama istana juga ditutup.
  
Menceritakan situasi pada masa itu, Tengku Muhammad Fakhry berkata beliau nampak beberapa anggota polis yang bersenjata keluar masuk ke dalam istana menyebabkannya berasa amat takut.

Katanya, beliau menyaman defendan kerana kebebasan dan hak asasinya telah disekat tanpa sebab munasabah.

Semasa pemeriksaan balas oleh Peguam Kanan Persekutuan Azizan Md Arshad, yang mewakili defendan, Tengku Muhammad Fakhry berkata beliau tidak mengetahui perintah Pemangku Sultan Kelantan ketika itu, Tengku Muhammad Faris Petra, bagi
menghalangnya membawa keluar kereta tersebut dari istana berkenaan.

Tengku Muhammad Fakhry juga tidak bersetuju dengan cadangan Azizan bahawa tindakan pihak polis terhadapnya bukan untuk menghalang dirinya tetapi sebenarnya menghalang kereta Bentley Brooklands itu dibawa keluar dari istana.

Perbicaraan di depan Hakim Datin Zabariah Mohd Yusof bersambung esok.- Bernama

Burma

Here is the racist maug who was seen managing every demonstration against #Rohingya in Burma. I wonder who is he? some from Rakhine RNDP or Burmese Government
#Rohingya - Truth always wins when the fight with Fake, false and liars. Look at the image above where Burmese buddhist maugs tried to edit it to show the world that Muslims in Burma are against Rohingya and UN Tomas Quintana. 

Now look at the below image to see the real (Truth) situation where Indonesian muslims were protesting about something last year.

Burma


Demonstration #Rohingya #USA #Wisconsin #Burma #Muslims

Burma

Why is the world so restless ???? where is the peace and where is kindness??
Why is it that everyone's so cruel and want to persecute each other?

Burma

Sent by a Bangladeshi brother. He asked me to share this here for # Rohingya - 

"((A country is not a land or a group of people.

A country is an idea- a beautiful dream.

I call my dream Bangladesh- it is a dream where the bold and free can live with dignity. It is a dream where Islam raises its mighty fist in the east for the entire world to see. It is a dream of a glorious sunrise in the eastern shores that will slowly yet steadily rise to light up the world with its rays of peace. Above all, it is a dream of a home, where we can bow down to Allah in Sujood without fear of oppression- because in this dream, we are free.

What is expected of the Muslim Ummah? Would the Muslims of Madinah have turned out their Makkah brothers? Even others showed greater mercy towards Muslims than we have- where would we have been had India shut her gates in 71?

The time has come for us to choose what nation we want to be.))"

Burma


A #Rohingya child lives in harsh conditions at the Kutupalong Rohingya refugee camp, Teknaf, Cox’s bazar. Photo: Mizzima

Burma

#Rohingya unspoken reality

Burma


#Buddhist Monk says, "Rakhine people (Buddhists) and Muslims (#Rohingya) didn't get along in the past. They will not get along even in the future"

Burma

“There are somewhere between 65,000 to 75,000 #Rohingya living in camps in Sittwe,” said Sarnata Reynolds, programme manager for statelessness at the advocacy group for refugee rights.

Israel tembak pesawat pengintipPasukan Pertahanan Israel
Foto dikeluarkan menunjukkan Pasukan Pertahanan Israel melancarkan tembakan ke arah pesawat pengintip yang melintasi ruang udara mereka.
GAZA - Sebuah pesawat pengintip dari Laut Mediterranean ditembak sehingga jatuh ke tanah oleh tentera Israel selepas dilihat menyeberangi kawasan udara Semenanjung Gaza.

Jurucakap tentera rejim, Kolonel Avital Leobovich berkata, beberapa sistem daratan mengeluarkan amaran bahawa ada tanda-tanda kehadiran pesawat pengintip sejak Sabtu lalu terbang di sekitar ruang udara Semenanjung Gaza tetapi bukan daripada wilayah Palestin.

Katanya, pihak Israel masih gagal mengesan tempat asal pesawat itu dan sedang melakukan siasatan selain mengesahkan tiada mana-mana pihak yang cedera di atas serangan itu.

Sementara itu, media tempatan melaporkan pesawat berkenaan tidak membawa sebarang alat letupan dan ia mungkin sebuah pesawat pengintipan.

"Kini kami sedang di peringkat pengawasan berikutan pesawat pengintip yang tidak berstatus itu dikendalikan tanpa manusia dan oleh beberapa sebab, pihak atas memerintahkan agar tentera Israel menyekat kesemua kenderaan udara tanpa manusia dari memasuki ruang udara wilayah Negev," katanya.

Menembak jatuh pesawat pengintip yang melalui ruang udaranya bukanlah satu tindakan baru oleh tentera Israel, tetapi kes-kes serupa itu jarang sekali berlaku.

Dalam peperangan tahun 2006, kumpulan Hezbollah pernah melancarkan sebuah pesawat pengintip buatan Iran yang membawa bahan letupan ke ruang udara Israel namun telah ditembak jatuh.

PM Libya baru Mustafa Abu Shagur dipecatMustafa Abu Shagur
Mustafa Abu Shagur
TRIPOLI - Perdana Menteri Libya yang baru dipilih, Mustafa Abu Shagur telah dipecat selepas gagal buat kali kedua untuk mendapatkan kelulusan Parlimen membentuk barisan Kabinetnya.
Mustafa dilaporkan telah memutuskan untuk membentuk kerajaan 'sementara' yang terdiri daripada hanya 10 menteri.
Kongres Nasional Am (GNC) mengundi 125 menyokong dan 44 membantah cadangan Mustafa itu.
Mustafa merupakan perdana menteri yang pertama dipilih selepas Kol Muammar Gaddafi yang memimpin Libya selama empat dekad digulingkan.
Beliau pernah berkhidmat sebagai timbalan perdana menteri di bawah pemimpin sementara Abdurrahim al-Keib.
Tawaran kedua dan terakhir Mustafa hanya mempunyai 10 kementerian berbanding 29 yang dikemukakan minggu lalu.
Cadangan barisan Kabinet pertama Mustafa telah ditolak Khamis lalu atas alasan ia tidak mewakili wilayah-wilayah penting dan kurang anggota yang layak.
Berdasarkan laporan BBC, bandar-bandar utama seperti Zawiya, Benghazi dan Misrata, yang kehilangan ramai pejuang ketika kebangkitan menggulingkan Muammar tahun lalu, menuntut agar diberi ruang perwakilan yang lebih besar dalam kerajaan baru.
Ketika sesi perbahasan Parlimen, penunjukkan perasaan, kebanyakan dari  Zawiya menyerbu pejabat GNC di sini sambil menggesa Mustafa letak jawatan.
Mustafa pada awalnya mahu membentuk kerajaan perpaduan, yang menurutnya dianggotai oleh mereka yang ada merit dan boleh bekerja dengannya.

Keperitan hidup enam beradikKeperitan hidup enam beradik
(Dari kiri) Muhammad Zulfaqar, Fatin Nabila, Fatin Nazira dan Fatin Balqis menerima kunjungan Noor Aizam (dua, kanan) di rumah mereka di Kampung Bunut Payung, Telekong
KUALA KRAI - Kehidupan enam beradik di Kampung Bunut Payong, dekat Telekong, di sini, kini terumbang-ambing selepas ditinggalkan ibu bapa mereka dalam dua keadaan berbeza.

Selepas kematian ibu hampir sebulan lalu, enam beradik itu hilang tempat bergantung apabila bapa mereka pula ditahan pihak berkuasa atas kesalahan dadah, lima hari lalu.

Kini, tanggungjawab menjaga Fatin Balqis, 3; Muhammad Izat, 10; Lukman Hakim, 14; dan Fatin Nazira, 18, dipikul bersama kakak dan abang sulung mereka, Fatin Nabila, 20, dan Muhammad Zulfaqar, 23.

Selain kehilangan kasih sayang dan tempat bergantung, kehidupan enam beradik itu bertambah perit apabila rumah didiami mereka semakin uzur termasuk dinding reput dan bumbung bocor.

Fatin Nabila berkata, ibunya Kartini Yaakob meninggal dunia pada usia 43 tahun, 11 September lalu, akibat barah serviks dan paru-paru dihidapinya sejak tiga tahun lepas.

“Ayah pula dihantar ke pusat pemulihan di Kuantan, Pahang, selama dua tahun, jadi sekarang, tanggungjawab sebagai ketua keluarga terpikul atas bahu saya dan abang (Muhammad Zulfaqar),” katanya.

Dalam keadaan sekarang, Fatin Nabila bimbang dengan masa depan tiga adiknya yang kecil dan masih bersekolah kerana mereka hanya bergantung kepada pendapatan Muhammad Zulfaqar untuk sara hidup.

“Abang hanya kerja sebagai pemandu lori seperti ayah juga dengan pendapatan kira-kira RM600 sebulan.

“Dengan gajinya itu, kami akan guna untuk belanja dapur, bayar bil dan duit sekolah adik-adik,” katanya.

Fatin Nabila sebelum itu menerima kunjungan Penyelaras Wanita Umno Dewan Undangan Negeri (Dun) Mengkebang, Noor Aizam Abdul Rahman dan anggota Jalinan Rakyat (JR) Wanita Umno, Siti Filzah Che Mat Amin.

Mengulas nasib malang enam beradik itu, Noor Aizam melahirkan rasa simpati dan merayu kerjasama pelbagai pihak termasuk agensi kerajaan berkenaan agar tampil membantu meringankan beban mereka.

“Dengan gaji abang sulung mereka hanya RM600 sebulan, sudah tentu tidak cukup untuk tampung semua perbelanjaan termasuk keperluan dapur dan belanja sekolah jika tidak ada orang lain bantu,” katanya.

Menurutnya, dia juga masih terkilan kerana usahanya mendapatkan bantuan rumah di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) untuk keluarga itu sebelum ini tidak kesampaian.

“Setahu saya, permohonan Kartini untuk rumah PPRT sudah lulus dan bila tak sempat ikut perkembangan kerana saya jatuh sakit awal tahun lalu, saya ingatkan rumah itu sudah dibina,” katanya.

Noor Aizam yang juga Ketua Wanita Umno cawangan Petanding Timur berkata, beliau cukup mengenali Kartini kerana Allahyarham seorang jentera Wanita Umno cawangan itu.

Siti Filzah pula berkata, bantuan lain boleh diberikan terutama kepada Fatin Nabila adalah modal untuk buka kedai pengantin kerana gadis itu ada sijil dan kemahiran dalam bidang tersebut.

“Fatin Nabila pernah ikuti kursus andaman dan pengantin di bawah kelolaan Kesedar (Lembaga Kemajuan Kelantan Selatan) tetapi bila mohon pinjaman untuk buka kedai, bank tidak lulus,” katanya.

Undi-Soros: Pakatan bidas Tun Mahathir


Mustafa Ali
$entry.content.caption.value
SHAH ALAM - Pakatan Rakyat (PR) sebulat suara membidas kenyataan Tun Dr. Mahathir Mohamad yang mendakwa mengundi pembangkang dalam pilihan raya umum akan datang boleh diibaratkan memberi undi kepada George Soros, spekulator mata wang dan mendakwa bekas Perdana Menteri itu sudah hilang nilai intelek dan "dihambat bayang-bayang sendiri."
Menurut Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali, kenyataan tidak masuk akal Dr Mahathir itu seakan-akan menjatuhkan standard beliau sendiri sebagai seorang bekas perdana menteri dan negarawan.
“Saya tidak sangka sama sekali beliau sanggup mengeluarkan kenyataan itu. Hujah beliau sudah seperti Ahli Jawatankuasa Kemajuan Kampung pula, tiada langsung nilai intelek,” katanya kepada Sinar Harian Online.
Dr Mahathir, yang juga bekas Presiden Umno dan bekas Pengerusi Barisan Nasional (BN) mendakwa demikian dalam sebuah akhbar berbahasa Inggeris semalam.
Dr Mahathir antara lain menyatakan bahawa Soros membiayai pertubuhan bukan kerajaan untuk membentuk "masyarakat sivil" bagi memberi peluang untuk "penjajahan" baru.

Tambah Mustafa, Dr Mahathir juga sudah terlalu terdesak untuk mendapat kembali sokongan rakyat negara ini apabila mula melihat sokongan kuat rakyat yang semakin menerima kepimpinan pembangkang.

Dalam pada itu, seorang lagi pimpinan kanan Pas, Salahuddin Ayub berkata, PR tidak akan membenarkan pengkhianatan berlaku dalam negara yang boleh menjejaskan kedaulatan negara.
Naib Presiden Pas itu berkata, hujah dikeluarkan Dr Mahathir adalah strategi terakhir bagi memancing undi rakyat untuk terus mengundi BN.
"Saya rasa perkara itu hanya perasaan bimbang Tun Mahathir, dia dihambat bayangan sendiri.
"Tak ada pemimpin PR yang akan benarkan pengkhianatan (digambarkan Dr Mahathir) akan berlaku, itu mungkin hujah terakhir buat dia bagi memancing undi rakyat dengan menakut-nakutkan mereka," katanya.
Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail turut menyelar kenyataan Dr Mahathir dan mendakwa kenyataan yang dibuat oleh bekas pemimpin negara itu sebagai pemikiran usang yang tidak lagi relevan untuk diguna pakai dalam arena politik negara ini.
“Semakin beliau lanjut usia, semakin menurun pula tahap pemikiran beliau.
“Bagaimana pula beliau boleh gambarkan peranan pihak asing dalam politik domestik?” soal Saifuddin.
Beliau menambah, Dr Mahathir tidak dapat menerima kenyataan yang polemik politik negara ini menunjukkan sokongan yang semakin kuat diberikan oleh rakyat kepada PR.

“Kalau beliau boleh beri kenyataan begitu, saya juga mahu beri kenyataan yang jika undi BN sama juga juga seperti undi syaitan,” tegas beliau yang juga Ahli Parlimen Machang.

Timbalan Pengerusi DAP Kebangsaan, Dr Tan Seng Giaw pula menyindir dan mengambil sikap tidak mahu ambil pusing dengan kenyataan yang dibuat oleh Dr Mahathir itu kerana menganggap pemimpin itu sudah lama bersara dan tidak sepatutnya membuat sebarang kenyataan dalam arena politik negara.

“Sepatutnya bila sudah bersara, tidak perlulah membuat kenyataan yang bukan-bukan pula,” kata Ahli Parlimen Kepong ini.

Islamofobia: Penyakit ciptaan baratIslamofobia
Islamofobia
MUNGKIN benar ada sekumpulan pelampau agama yang menjadi ancaman sebenar kepada keamanan dunia.
Tetapi adakah sekumpulan manusia ini, yang merentasi pelbagai agama, boleh dijadikan alasan untuk dunia menyerang semua orang dalam agama itu?
Di Amerika Syarikat (AS) dan Eropah, inilah yang berlaku terhadap orang Islam. Hanya kerana propaganda AS yang tidak henti-henti bercakap mengenai pengganas Al-Qaeda, yang jumlahnya mungkin tidak sampai 0.1 peratus pun daripada jumlah umat Islam, satu stereotaip dilemparkan kepada orang Islam.
Sehingga Biro Penyiasatan Persekutuan AS (FBI) membuat manual khas untuk mengenal pasti personaliti seorang Muslim. Lebih panjang janggut mereka, lebih ganas lah mereka.
Jadi apa yang menghairankan apabila November lalu, FBI mengeluarkan statistik jenayah m kebencian terhadap orang Islam di AS sepanjang 2010 meningkat hampir 50 peratus berbanding tahun sebelumnya.
Laporan itu menunjukkan jenayah yang dibuat berdasarkan rasa prejudis terhadap orang Islam meningkat kepada 160 pada 2010 berbanding 107 pada tahun sebelumnya.
Pertubuhan Human Rights First menyuarakan kebimbangan terhadap angka itu.
“Peningkatan ketara dapat dilihat mengenai keganasan anti-Muslim. Kami telah lama menuntut jenayah anti-Muslim, dan juga jenayah terhadap agama lain, dilihat sebagai pencabulan serius hak asasi manusia.
“Kerajaan AS perlu berbuat sesuatu untuk menandingi masalah ini,” kata wakil kumpulan itu, Paul Legendre.
Sentimen begitu kuat di AS terhadap orang Islam menjadikan agama itu satu ba- hagian penting dalam perbincangan sebelum pilihan raya negara itu, bulan depan.
Di seluruh negara, peningkatan Islamofobia menyebabkan orang Islam sukar membina masjid dan mengamalkan ajaran Islam, iaitu hak mereka yang tertakluk di dalam perlembagaan AS.
Dalam pertandingan calon presidenkali  ini, ada calon meletakkan Islam dalam konteks negatif dalam usaha mereka menaikkan populariti dalam kalangan rakyat yang mereka anggap tidak mesra Islam.
Sebagai contoh, bekas calon presiden, Herman Cain sebelum ini pernah berkata, jika dia dipilih sebagai Presiden AS, dia berjanji tidak akan melantik orang Islam dalam Kabinet.
Walaupun ia kedengaran mengejutkan,  tetapi apa yang dikatakan Cain menjadi penanda keadaan Islam di AS. Pada 2010, calon Kongres Republikan menggunakan isu cadangan pembinaan pusat komuniti Islam di New York yang ingin dibina berhampiran tapak bangunan Pusat Dagangan Dunia dan undang-undang Sharia untuk mendapatkan sokongan.
Bulan lalu, satu iklan berunsur anti- Islam, pro-Israel ditampal di 10 lokasi stesen keretapi bawah tanah di New York.
Ia menyebut: “Dalam mana-mana peperangan di antara lelaki bertamadun dan haiwan buas, sokonglah lelaki bertamadun.
Sokong Israel. Tewaskan Jihad”.
Pengurusan stesen kereta api itu cuba menghalang iklan itu daripada ditampal, tetapi kumpulan yang membiayai iklan menghina Islam, terutama orang Palestin itu, memenangi
arahan mahkamah supaya iklan itu terus ditayangkan.
Seorang aktivis berketurunan Mesir- Amerika ditahan polis dua hari selepas iklan itu ditayangkan, kerana dia menconteng iklan biadap itu.
Sementara itu, sentimen Islamofobia yang kuat juga dilihat di Eropah, terutama selepas peristiwa serangan 9/11, menunjukkan betapa AS berjaya dalam perang psikologi menjenamakan orang Islam sebagai pengganas.
Satu tinjauan dilakukan oleh Yayasan Friedrich Ebert di Britain baru-baru ini mendapati sebanyak 45 peratus rakyat negara itu percaya terdapat terlalu ramai orang Islam di sana.
Racun Islamofobia ini juga telah menjangkiti politik Eropah.
Menurut tinjauan Pew Research Center, hampir 6 daripada 10 orang Eropah percaya orang Islam adalah pelampau dan separuh daripada mereka percaya orang Islam adalah ganas.
Di Belanda, sebuah parti politik anti- Islam diketuai Geert Wilders adalah yang ketiga terbesar di Parlimen, menunjukkan parti itu mendapat sokongan kuat rakyat Belanda.
Lihat pula di Switzerland, negara dikenali tenang dan indah. Rupanya hatimereka tidaklah seindah muka bumi ciptaan ALLAH SWT kepada mereka.
Parti Rakyat Swiss, iaitu yang terbesar di negara itu, memenangi pungutan suara mengharamkan pembinaan menara masjid yang digelar setiausaha agung parti itu sebagai ‘simbol kuasa Islam’.
Ketika pungutan suara itu dijalankan, sebuah masjid di Geneva berulang kali dirosakkan pelampau.
Perancis adalah negara dengan jumlah penduduk Islam terbesar di Eropah.
Tetapi tindakan kerajaan yang berterusan menyasarkan orang Islam menyebabkan tinjauan dilakukan akhbar utama, Le Monde menunjukkan 42 peratus rakyat negara itu percaya kehadiran orang Islam menjadi ancaman kepada mereka.
Parti politik National Front yang membawa sentimen anti-Islam mendapat undian paling tinggi dalam sejarahnya semasa pilihanraya umum Perancis, April lalu. Di Denmark, parti politik ketiga terbesar negara itu iaitu Parti Rakyat,berjuang menentang ‘pengIslaman’ dan menuntut migrasi semua orang bukan Barat ditamatkan.
Parti anti-Islam Vlaams Belang pula semakin mendapat tempat di Belgium, negara yang mempunyai perdana menteri homoseksual pertama.
Ini membuktikan Islamofobia telah menjadi penyakit di Eropah.
Adakah orang Barat akan menerima cadangan OIC supaya Islamofobia dijadikan jenayah, sama sebagaimana negara lain menghalang ucapan anti-Yahudi? Mungkin tidak.

Burma

Segregated camp 4 #Rohingya in Sittwe #Burma. Many governments & NGOs concerned it will become permanent. Via @SarnataReynolds

Aung San Suu Kyi

In a conversation between The NewYork Time's Bill Keller and Aung San Suu Kyi (#ASSK) about #Rohingya - #Burma 
------------

Bill Keller: Talk about the Rohingya [Muslim minority in Rakhine state, in western Myanmar.] There’s a sense of disappointment that you haven’t been outspoken about human rights abuses against them.

ASSK: I’ve always spoken out against human rights abuses but not against a particular community. That I’m totally against and I know that people want me to, they want strong and colorful condemnation, which I won’t do, because I don’t think it helps. If you condemn one community that makes the other community more hostile towards that community, not towards to me. People forget that when they condemn one community that community gets very resentful. This has actually taken place in Rakhine. Some Buddhists there feel resentment because they feel so much sympathy has been given to the Muslim community when they too are poor and underprivileged. And of course in the recent troubles violence is committed by both sides. So how am I supposed to condemn one side when violence was committed by both? Basically I’m against all human rights abuses and I strongly stand by the principle that human rights must be protected by the rule of law. But I do not think that condemning one community is going to help the other or vice versa.

Burma

#Rohingya BREAKING NEWS: Sittwe Jamia Masjid and Muslim houses inside the Mosque compound are being set on fire by Rakhine Buddhist and Buddhist Monks in Sittwe (Akyab) on 7th Oct 2012, 3pm local time!!

BURMA

Rakhine monks /maugs demonstrating in bunches and going toward #Rohingya camps carrying sticks, logs and knives.

BURMA

Photo: barbaric maug monks and rakhaines used spears to attack #Rohingya Muslims. They tried to break the barricade. What happped after that still unknown.

Lajim: 'Mengapa saya keluar Umno'


LAJIM UKIN
LAJIM UKIN
DATUK SERI LAJIM UKIN sebagai pemimpin veteran Sabah, mengejutkan dunia politik negara apabila beliau bertindak keluar parti ketika rakyat negara ini ternanti-nanti tarikh Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13).

Dengan Pakatan Rakyat (PR) tidak berhenti-henti berkempen di Negeri Bawah Bayu ini, ramai penganalisis melihat pembangkang mampu membuat kejutan di negeri ini sekali gus mencerahkan peluang PR merampas Putrajaya.

Persoalannya sekarang, adakah Lajim mampu memberi daya tujah tambahan kepada usaha PR? Ikuti wawancara khas Sinar Harian, MOHAMMAD FAIRUZ JUMAIN dan jurugambar, SAFWAN MANSOR menyingkap tindakan Lajim.

Kenapa Datuk memilih keluar Umno dan Barisan Nasional (BN) sekarang?

Saya keluar kerana Umno terutamanya di Sabah bukan lagi seperti Umno dahulu. Umno Sabah sudah dikuasai oleh Pengerusi Perhubungan Umno Negeri sendiri, Datuk Seri Musa Aman. Apa sahaja yang beliau lakukan adalah monopoli dan tiada orang lain boleh menegur. Selain itu, tiada dasar konkrit Umno di Sabah untuk mengatasi masalah yang dihadapi rakyat termasuklah di kawasan saya.

Jadi Datuk keluar dari Umno kerana masalah dengan Ketua Menteri?
Dalam parti, saya hormatinya sebagai Ketua Perhubungan Umno Negeri, tetapi dalam soal peribadi, mungkin beliau mengambil hati dengan saya kerana saya terlalu lantang dalam menyuarakan masalah rakyat dan soal perpaduan dalam parti.
Saya sering berkata dalam parti jangan ada cantas-mencantas, letak calon sendiri untuk jatuhkan Ketua Bahagian Umno sendiri. Sebagai contoh saya sendiri, Pada tahun 2008, Ketua Wanita Umno Beaufort, Datuk Azizah Mohd Dun melawan saya, sedangkan pada waktu itu Musa sebagai Ketua Perhubungan dan Ketua Menteri. Jika beliau rasa bertanggungjawab yang tinggi, sepatutnya beliau boleh menasihatkan Ketua Wanita itu supaya tidak bertanding.
Saya berkata begini kerana pertama, beliau sudah menang menjadi Ketua Wanita. Keduanya, tiada kedengaran rakyat di kawasan Beaufort yang mahu saya turun dari menjadi wakil rakyat. Selain itu, tiada keadilan kepada pemimpin-pemimpin tertentu. Ada pemimpin yang dapat lebih, ada pemimpin yang tidak dapat apa-apa. Umno sepatutnya adalah milik semua orang. 


Apakah tiada sebab-sebab lain? Seperti pembangunan, contohnya.
Masalah utama adalah masih ramai lagi rakyat tidak mendapat bekalan elektrik dan air sejak 49 tahun pembentukan Malaysia.
Rakyat masih meronta-ronta mahu mendapatkan bekalan air bersih. Malah ada kawasan sudah dipasang paip namun airnya masih tiada.
Perkara ini sudah disuarakan saya sejak menjadi Adun lagi. Ketika saya menjadi Timbalan Ketua Menteri pun saya sudah bawa isu ini ke hadapan. Namun masalah air tetap berlaku
Saya juga melihat tahap pembangunan di Sabah masih tidak menyeluruh, tidak sekata kerana masih banyak lagi kawasan masih belum menerima pembangunan, tidak seperti di kawasan negeri lain. Sepatutnya pembangunan dibawa ke kawasan ini.

Apakah penyelesaian yang Datuk cuba bawa?
Antara penyelesaian yang saya cuba bawa adalah projek tambatan banjir di kawasan saya. Beaufort adalah daerah  yang terkenal sejak setengah abad dahulu kerana setiap tahun mesti tiga empat kali banjir. Perkara ini sudah pun dibangkitkan tetapi sehingga hari ini tiada langkah yang diambil oleh kerajaan negeri atau pusat.
Saya juga pernah bangkitkan isu banjir ini kepada kerajaan pusat. Akhirnya saya diberitahu usul tersebut sedang dipertimbangkan. Hingga hari ini tiada apa-apa lagi jawapan. Jadi, apabila begitu, sedangkan saya menjadi wakil rakyat, maka saya tahu rakyat di kawasan saya akan melihat saya tidak berkemampuan untuk menyelesaikan masalah ini.
Walaupun saya sebelum ini sebahagian dari kerajaan, namun saya masih perlukan surat menyurat yang rasmi sama ada kepada kerajaan negeri atau persekutuan agar projek-projek ini dapat direalisasikan.

Jadi adakah faktor tiada bekalan asas ini mendorong Ahli Parlimen atau Adun lain keluar parti?
Saya tidak boleh bercakap bagi pihak mereka, tetapi saya ada bertemu dengan pemimpin-pemimpin ini. Ramai dari pemimpin Sabah hanya menunggu masa. Sama ada mereka akan menyertai mana-mana parti, itu terpulang kepada mereka.
Saya mahu pemimpin Sabah sedar apa yang sedang berlaku sekarang. Mengenai kepimpinan Ketua Menteri yang suka cantas-mencantas. Ramai pemimpin Umno sejak dari 2008 sudah dicantas oleh beliau termasuklah bekas Timbalan Speaker Dewan Rakyat, Datuk Yusoff  Yaakob sedangkan beliau termasuk dalam winnable candidate hanya kerana tidak sehaluan dengannya.
Begitu juga dengan Speaker Dun Sabah, Datuk Seri Salleh Said, dulu menteri, dibuang oleh Musa. Sedikit contoh ini membuktikan bahawa kepimpinan Sabah adalah kepimpinan one man show.  Beliau sering bertindak secara sendirian.
Selain itu, contoh cantas mencantas, Ketua Pemuda Umno Negeri, Azman Ruslan, beliau tiada apa-apa masalah, hanya dilantik sebagai ahli lembaga pengarah sebuah anak syarikat di bawah Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah, Datuk Seri Shafie Afdal. Shafie ini pun tidak sehaluan dengan Musa. Hanya kerana tidak sehaluan, Azman menjadi mangsa.
Azman adalah pemimpin yang cukup berwibawa, dengan kelayakan sebagai seorang peguam syariah, beliau amat sesuai menjadi pemimpin namun tetap juga dicantas. Kenapa ia berlaku?
Kerana ada konflik antara Musa dan Shafie maka akhirnya Ketua Pemuda Negeri menjadi mangsa. Sepatutnya perkara seperti ini tidak berlaku.
Begitu juga yang berlaku kepada saya, saya dibuang pada tahun 2004 sebagai Timbalan Ketua Menteri. Saya menang tanpa bertanding. Hanya kerana calon BN kalah di Dun Kuala Penyu. Pada ketika itu saya hanyalah Ketua Bahagian dan saya dituduh mensabotaj calon BN itu.
Kekalahan calon BN di Dun Kuala Penyu itu besar, dengan majoriti lebih dua ribu. Kalau benar saya sabotaj, tidak mungkin saya dapat membawa lebih dua ribu pengundi tidak mengundi calon
BN. Saya menjadi mangsa.
Sejak dahulu lagi, memang ramai yang mahu menukarkan saya. Malah menjelang PRU13, ada berkata saya tidak akan menjadi calon lagi. Saya tidak tahu apa silap saya. Memang saya tidak nafikan ada juga yang tidak menyokong saya, tapi saya berani katakan di kawasan Beaufort, majoriti masih memilih saya menjadi calon.

Adakah Datuk sebelum ini memang mahu keluar dari Umno kerana krisis yang sama atau yang berlainan?
Pada saya, apabila saya menyertai Umno, saya harap Umno berkemampuan untuk melakukan perkara yang lebih baik dari kerajaan yang dahulu. Jadi saya sanggup berkorban dengan keluar dari Parti Bersatu Sabah (PBS) dengan berfikir Umno mampu selesaikan masalah rakyat.
Masalah-masalah utama pada ketika itu adalah pendatang tanpa izin, masalah pembangunan, ekonomi dan mencari cara mengeluarkan rakyat dari kemiskinan tegar, itu yang saya harapkan.
Tetapi selepas 18 tahun BN mengambil alih dan sistem penggiliran Ketua Menteri diperkenalkan oleh bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. Sistem ini cukup rosak dan teruk sehingga ekonomi Sabah pada ketika itu jatuh merudum.