Tuesday, May 14, 2013

Gambar Terkini Dari Kuantan Sempena Himpunan "BLACK 505"..

Ribuan Rakyat Berpakaian Hitam Mendengar Amanat DS Anwar Ibrahim...

Pakatan sahut cabaran Umno, jemput SPR jawab dakwaan.

Pakatan sahut cabaran Umno, jemput SPR jawab dakwaan.
(Para pemimpin Pakatan dalam sidang media hari ini bersatu mengukuhkan Pakatan)

PETALING JAYA: Pakatan Rakyat berharap Pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR), Tan Sri Abdul Aziz Mohd. Yusof sedia menerima pelawaan Pakatan Rakyat bagi menjawab segala persoalan yang timbul sewaktu pilihanraya umum ke-13 (PRU13) pada 5 Mei yang lepas.

Ini berikutan cabaran Ketua Penerangan Umno, Datuk Ahmad Maslan agar Pakatan menjemput SPR menjelaskan dakwaan penipuan dalam pilihan raya umum baru-baru ini.

Berkata pada sidang media di Ibu Pejabat PKR, Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifuddin Nasution Ismail menegaskan pelawaan itu tidak boleh ditolak kerana beliau sendiri sudi hadir apabila dijemput Umno.

"Kita bersedia menjemput Pengerusi SPR untuk bertemu dan berdialog bersama pimpinan Pakatan Rakyat mengenai pelbagai persoalan yang timbul sewaktu PRU13.

"Kita harap beliau sudi menerima jemputan kita sebagai tanda keadilan beliau, jika beliau sanggup menerima jemputan dari Umno kenapa tidak Pakatan Rakyat," jelasnya.

Tambahnya, Pakatan Rakyat akan mengemukakan setiap persoalan yang timbul bersertakan fakta dan bukti, dan sebagai Pengerusi SPR, Abdul Aziz perlu menjawab setiap persoalan tersebut.

"Pada pertemuan nanti kita akan kemukakan segala persoalan dan kemuskilan yang timbul sewaktu PRU13, banyak bukti dan fakta kita perolahi.

"Jadi saya harap sebagai pengerusi sebuah agensi yang mengendalikan pilihanraya, beliau (Abdul Aziz) perlu menjawab kesemua persoalan yang dikemukakan tanpa ada sebarang kekeliruan," katanya petang tadi.

Saifuddin yang turut memberitahu Ahmad Maslan yang sebelum ini menyatakan Pakatan Rakyat tidak berani berdepan dengan Pengerusi SPR perlu membantu pertemuan tersebut.

Katanya lagi, jika Abdul Aziz menolak jemputan Pakatan Rakyat untuk berdialog, Ahmad perlu memainkan peranan utama agar pertemuan dapat dilaksanakan.

"Pakatan Rakyat harap Ketua Penerangan Umno dapat membantu agar pertemuan ini dapat direalisasikan.

"Jika Abdul Aziz menolak, beliau (Ahmad) perlu membantu agar petemuan dapat diadakan, kita Pakatan Rakyat tidak takut untuk berhadapan dengan Pengerusi SPR," sambung beliau lagi.

Sementara itu, Saifuddin turut memberitahu Pakatan Rakyat dibawah Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli telah mengumpulkan segala bukti penipuan dan penyelewengan yang berlaku pada PRU13 5Mei lepas.

Lebih 29 kawasan parlimen dikenalpasti wujud penipuan sehinggakan memberi kemenangan kepada Barisan Nasional.

Siapa Kata Perhimpunan Pakatan Rakyat Haram!!..

Pahlawan Islam yang telah mengguncang singgasana kafir Romawi (Salibis Amerika), Persia Majusi (Syiah) dan Zionis Yahudi. Pahlawan Islam yang telah membuat musuh-musuh Allah kalang kabut.

Pahlawan Islam yang telah mengguncang singgasana kafir Romawi (Salibis Amerika), Persia Majusi (Syiah) dan Zionis Yahudi. Pahlawan Islam yang telah membuat musuh-musuh Allah kalang kabut. 

Sumpah Syaikh Usama bin Laden (rahimahullah) :

"Demi Allah yang meninggikan langit tanpa tiang, Amerika tidak akan mengecap rasa aman Sebelum kami merasainya di bumi Palestina. Dan sebelum semua tentara tentara kafir itu keluar meninggalkan bumi Muhammad Shalallahu alaihi wasallam. Allahu Akbar...kemuliaan hanyalah bagi Islam"

Syaikh Usama bin Laden (rahimahullah) hijrah dari negerinya Arab Saudi menuju Afghanistan untuk membela darah kaum muslimin disaat para Penguasa Arab & Non Arab menjadi Anjing-anjingnya Amerika & Zionis.

Disaat Penguasa Arab & Non Arab menjadi anjing-anjingnya Salibis Amerika & Zionis dalam memerangi Islam & Kaum muslimin, Syaikh Usama memilih melawan Syetan Amerika & Zionis dengan harta dan nyawanya..! Subhanallah..

Semoga Allah menempatkan Syaikh Usama bin Laden (rahimahullah) di Surga Firdaus yang tertinggi......

Mengapa Takut Revolusi Islam?Hari ini, reformasi 1998 sudah berjalan 15 tahun. Tidak ada perubahan yang berarti di negeri mayoritas Muslim ini, tetap terpuruk bahkan kini berpredikat negara gagal. Sejatinya, hanya dengan revolusi Islam, sebagai sebuah keniscayaan, negeri ini akan betul-betul berubah menjadi negeri yang menerapkan syariat Islam secara utuh dan menghadirkan rahmat Islam ke segenap penjuru alam. Jadi, mengapa takut dan harus khawatir dengan Revolusi Islam (Arab Springs) karena dia adalah sebuah sunatullah, konfrontasi antara al haq melawan al batil. Berikut sebuah artikel yang dikutip dari Majalah Al-Muhajirun Edisi Sharia4TheWorld. Selamat menikmati!


Bagaimana Sebuah Revolusi Islam Bermula?

Revolusi Islam (Ats Tsaurah Al Islamiyah) adalah sebuah keniscayaan, karena dia adalah sebuah sunatullah konfrontasi antara al-haq melawan al-batil. Gelombang Tsunami Revolusi yang menimpa dunia Islam, atau “Arab Springs” pada hakikatnya adalah sebuah kebangkitan Islam yang menyeluruh yang merupakan realisasi dari sunatullah tersebut. Bagaimanakah sebuah revolusi Islam bermula?


Revolusi Islam, Sebuah Sunatullah!

Syekh Umar Bakri Muhammad pernah menyampaikan dalam salah satu artikelnya ketika mengomentari revolusi-revolusi yang terjadi di Timur Tengah. Menurut beliau, salah satu berkah dan rahmat Allah Subhanahu Wa Ta'ala, kepada kita adalah Dia Subhanahu Wa Ta'ala menakdirkan ‘tradisi’ (sunatullah) tertentu atas kita. Salah satunya adalah tradisi atau sunnah tadaafu yang berarti kurang lebih konfrontasi. Ini merupakan bagian dari sifat manusia dimana ada fihak yang menjadi penindas dengan kekuatan dusta dan syirik serta kekufuran mengambil alih serta menindas yang lemah dan mereka yang mengikuti al haq (kebenaran). Maka, akan selalu ada konfrontasi antara TAUHID dan SYIRIK, iman dan kufur, dan antara sunnah dan bid’ah.

Syekh Yahya Ibrahim dalam Majalah Al Qaeda Inspire Edisi 5, menyatakan bahwa menurut kami, revolusi yang tengah mengguncang singgasana para diktator itu baik bagi orang-orang Islam, baik bagi mujahidin dan buruk bagi imperialis Barat dan cecunguk-cecunguk mereka di dunia Islam.

Sementara itu, Syekh Anwar Al Awlaki memberikan catatan penting dalam tulisannya di majalah yang sama bahwa “Revolusi mampu mematahkan ketakutan yang selama ini mendekam di hati dan benak kaum Muslimin bahwa para tiran tidak bisa dikalahkan.”

Sayap media Al Qaeda, As-Sahab, pernah merilis pesan audio Syekh Usamah bin Ladin, rahimahullah, terkait revolusi yang marak di dunia Arab. Menurut beliau, Tunisia telah menerbitkan matahari revolusi yang sebelumnya telah ditunggu-tunggu umat terbit di Timur. Maka umat Islam menyambut dengan suka cita revolusi tersebut dan para revolusioner membawa revolusi Tunisia ke lapangan At-Tahrir di Mesir. Maka terjadilah revolusi yang besar!

Revolusi apakah itu? Menurut Syekh Usamah, revolusi itu adalah revolusi yang menentukan nasib bagi seluruh umat Islam jika mereka berpegang teguh kepada tali agama Allah. Revolusi ini bukanlah revolusi makanan dan pakaian. Ia adalah revolusi kemuliaan dan harga diri, revolusi pengorbanan, menerangi seluruh kota dan desa sungai Nil dari wilayah dataran rendah hingga dataran tinggi. Maka kemuliaan putra-putra Islam mulai terlihat. Jiwa-jiwa mereka merindukan kejayaan nenek moyang mereka. Mereka memungut di lapangan At-Tahrir Kairo bara api untuk mengalahkan pemerintahan-pemerintahan yang lalim. Mereka tegak melawan kebatilan. Mereka angkat tinggi-tinggi kepalan tangan mereka sebagai perlawanan terhadap kebatilan. Mereka tiada gentar terhadap tentara kebatilan. Mereka saling berjanji dan mereka meneguhkan janji tersebut. Tekad mereka telah bulat, lengan tangan mereka saling menopang, dan revolusi pun menjanjikan kemenangan.

Dalam tulisan tersebut, kita bisa mengambil beberapa pelajaran khusus terkait dengan revolusi-revolusi yang terjadi saat ini. Dalam artikel tersebut Syekh Usamah Bin Ladin, rahimahulah, mengingatkan kepada orang-orang yang jujur bahwa membentuk sebuah majelis yang memberikan pendapat dan musyawarah kepada bangsa-bangsa muslim dalam seluruh aspek yang urgen merupakan sebuah kewajiban syar’i. Kewajiban itu lebih tegas lagi atas diri para aktivis Islam yang memiliki ghirah, yang sejak lama mereka telah memberi nasehat urgensi mencabut pemerintahan-pemerintahan yang zalim ini sampai ke akar-akarnya.

Para aktivis Islam tersebut memiliki tingkat kepercayaan (dukungan) yang luas di kalangan kaum muslimin. Maka mereka harus memulai program ini dan mengumumkannya dengan segera, jauh dari dominasi para penguasa diktator. Mereka harus membuat ‘kamar operasi’ (lembaga riset dan litbang, pent) yang memantau (mengikuti) perkembangan kejadian agar bekerja melalui langkah-langkah yang seimbang (terukur) yang mencakup seluruh kebutuhan umat Islam. Mereka harus mengambil manfaat dari saran-saran para tokoh cendekiawan umat ini, dan meminta bantuan lembaga-lembaga kajian yang profesional serta orang-orang bijak nan ahli umat ini untuk menyelamatkan umat ini yang tengah berjuang dalam rangka menjatuhkan para penguasa taghut, sedang putra-putra umat ini menghadapi berbagai pembantaian. Mereka harus membimbing dan mengarahkan bangsa-bangsa muslim —yang tengah berjuang untuk menjatuhkan penguasa dan pilar-pilarnya— dengan langkah-langkah yang seharusnya (tepat) untuk melindungi revolusi ini dan merealisasikan tujuan-tujuannya.

Demikian juga wajib saling membantu dengan bangsa-bangsa yang belum memulai revolusi, untuk menentukan hari H dan apa yang harus dikerjakan sebelumnya. Sebab, keterlambatan akan menyebabkan hilangnya kesempatan. Sebaliknya, tergesa-gesa sebelum saatnya hanya akan menambah jumlah korban. Saya perkirakan angin perubahan akan melanda seluruh dunia Islam, dengan izin Allah. Maka para pemuda wajib mempersiapkan hal-hal yang semestinya untuk menghadapi peristiwa tersebut. Janganlah mereka memutuskan sebuah perkara sebelum mereka bermusyawarah dengan para ahli yang berpengalaman lagi jujur, yang jauh dari solusi-solusi ‘titik temu’ (saling menguntungkan dengan taghut, pent) dan berkompromi dengan para penguasa zalim.

Di akhir artikelnya, Syekh Usamah memberikan ucapan selamat bagi siapa yang keluar dengan niat yang agung ini. Jika ia terbunuh, maka ia menjadi pemimpin para syuhada’. Dan jika ia hidup, maka ia mulia dan Berjaya. Maka perjuangkanlah kebenaran dan janganlah menghiraukan resikonya!


Roda Islam Terus Berputar

Untuk melengkapi pemahaman kita tentang revolusi Islam, maka kita bisa mengkaji sebuah artikel yang ditulis oleh Syekh Hasan Umar berjudul “Ruha al-Islam Dairah” dari Global Islamic Media Front (GIMF) terkait revolusi kaum Muslimin di negara-negara Arab, dan kemudian diterjemahkan oleh Muhib Al-Majdi dari arrahmah.com dengan judul “Roda Islam Terus Berputar).

Di awal artikel tersebut, Syekh Hasan Umar mengutip hadits dari Muadz bin Jabal yang berkata: “Saya mendengar Rasululah Shalallahu alaihi wasallam bersabda:

Dari Muadz bin Jabal berkata: “Saya mendengar Rasululah Shalallahu alaihi wasallam bersabda:

“Sesungguhnya roda pengilingan Islam terus berputar, maka hendaklah kalian berputar bersama kitab Allah kemanapun ia berputar. Ketahuilah, sesungguhnya al-Qur’an akan berpisah dengan kekuasaan, maka janganlah kalian memisahkan diri dari Al-Qur’an.Ketahuilah, sesungguhnya akan datang kepada kalian para penguasa yang memutuskan perkara untuk kepentingan diri mereka sendiri dan tidak memutuskannya untuk kepentingan kalian. Jika kalian tidak menaati mereka, niscaya mereka akan membunuh kalian. Namun jika kalian menaati mereka, niscaya mereka akan menyesatkan kalian.”

Para sahabat bertanya, “Wahai Rasulullah, apakah yang harus kami lakukan?”

Beliau Shalallahu alaihi wasallam menjawab, “Lakukanlah sebagaimana hal yang dilakukan oleh para pengikut setia nabi Isa bin Maryam. Mereka digergaji dengan gergaji besi dan disalib di atas sebatang kayu. Mati di atas ketaatan kepada Allah lebih baik daripada hidup dalam kemaksiatan kepada Allah.” (HR. Ath-Thabarani dalam al-Mu’jam al-Kabir dan Musnad asy-Syamiyin serta Abu Nu’aim al-Asbahani dalam Hilyah al-Awliya’. Imam Al-Haitsami dalam Majma’ az-Zawaid, 5/231, berkata: Perawi Yazid bin Martsad tidak mendengar hadits dari Mu’adz. Perawi Wadhin bin ‘Atha’ dinyatakan tsiqah oleh Ibnu Hibban dan lain-lain. Sementara seluruh perawi lainnya adalah para perawi yang tsiqah)

Setiap muslim dan muslimah harus memperhatikan hadits yang agung di atas, yang mengungkapkan semangat revolusi Islam. Hadits ini menjelaskan bahwa kekuasaan sering kali membenci syariat Allah, kitab Allah, dan dien Allah. Kenapa? Karena kepentingan-kepentingan para penguasa bertabrakan dan menyelisihi dien Allah, kitab Allah, dan para pengikut kebenaran. Andai saja para penguasa membiarkan para pengikut kebenaran atau membuka pintu bagi mereka untuk mengemukakan pendapat dan mengingkari kemungkaran. Namun para penguasa itu menindas masyarakat dan memberikan tekanan hebat kepada para pengikut kebenaran. Karena selalu ada pertarungan antara dua manhaj; manhaj dien Allah di bawah panji kitab Allah dan manhaj setan dan penguasa yang batil di bawah panji-panji jahiliyah dengan beragam nama baik pada masa dahulu maupun masa sekarang.

Setelah menjelaskan panjang lebar dalil-dalil sunatullah konfrontasi antara al-haq melawan al-batil, Syekh Hasan Umar menyimpulkan beberapa point penting untuk dijadikan pelajaran, yaitu :

1. Nabi Shalallahu alaihi wasallam memerintahkan umatnya untuk berpegang teguh dengan Islam dalam segala keadaan, baik dalam kondisi susah maupun senang, kondisi sulit maupun lapang.

2. Nabi Shalallahu alaihi wasallam menjelaskan bahwa Al-Qur’an dan para penguasa akan berpisah. Para penguasa tidak akan menerapkan syariat Allah, sebagaimana dilakukan oleh para penguasa zaman sekarang.

3. Nabi Shalallahu alaihi wasallam menjelaskan bahwa para penguasa yang tidak menerapkan Al-Qur’an sebagai undang-undang tersebut adalah orang-orang yang tersesat dan menyesatkan. Barangsiapa menaati mereka niscaya akan tersesat dari kebenaran dan mengikuti setan. Pembelaan para ulama su’ dan berbagai udzur (alasan pembenaran) untuk para penguasa tersebut sama sekali tidak member manfaat bagi para penguasa tersebut. Status mereka tetap saja adalah para pemimpin kesesatan, dan Nabi Shalallahu alaihi wasallam menyatakan ‘Jika kalian menaati mereka, niscaya mereka akan menyesatkan kalian.”

4. Hadits tersebut menjelaskan prinsip tidak adanya ketaatan kepada makhluk jika diperintahkan untuk bermaksiat kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

5. Hadits tersebut menjelaskan bahwa para penguasa yang menyimpang dari jalan Allah tersebut adalah para pembuat kehancuran dan kerusakan. Mereka merusak urusan dunia dan agama rakyat. Mereka tidak sungkan untuk menumpahkan darah rakyat tanpa alasan yang dibenarkan oleh agama. Maka tepatlah sifat mereka dalam hadits di atas: “Jika kalian tidak menaati mereka, niscaya mereka akan membunuh kalian. Namun jika kalian menaati mereka, niscaya mereka akan menyesatkan kalian.”

6. Hadits tersebut memerintahkan kesabaran memegang teguh agama Allah meski apapun resiko yang akan menimpa seorang hamba. Sabda Nabi Shalallahu alaihi wasallam : Lakukanlah sebagaimana hal yang dilakukan oleh para pengikut setia nabi Isa bin Maryam. Mereka digergaji dengan gergaji besi dan disalib di atas sebatang kayu.” Semua resiko tersebut tidak memalingkan mereka dari dien Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

7. Hadits tersebut menjelaskan kaitan yang erat antara ujian dengan keimanan. Sebagaimana firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala:

أَحَسِبَ النَّاسُ أَن يُتْرَكُوا أَن يَقُولُوا آمَنَّا وَهُمْ لَا يُفْتَنُونَ * وَلَقَدْ فَتَنَّا الَّذِينَ مِن قَبْلِهِمْ فَلَيَعْلَمَنَّ اللَّهُ الَّذِينَ صَدَقُوا وَلَيَعْلَمَنَّ الْكَاذِبِينَ

Apakah manusia itu mengira bahwa mereka dibiarkan (saja) mengatakan: Kami telah beriman, sedang mereka tidak diuji lagi? Dan sesungguhnya Kami telah menguji orang-orang sebelum mereka, maka sesungguhnya Allah mengetahui orang-orang yang benar dan sesungguhnya Dia mengetahui orang-orang yang dusta. (QS. Al-Ankabut (29): 2-3)

Juga seperti sabda Nabi Shalallahu alaihi wasallam:

يَا رَسُولَ اللَّهِ أَيُّ النَّاسِ أَشَدُّ بَلاءً ؟ قَالَ : ” الْأَنْبِيَاءُ ، ثُمَّ الصَّالِحُونَ ، ثُمَّ الْأَمْثَلُ ، فَالْأَمْثَلُ مِنَ النَّاسِ ، يُبْتَلَى الرَّجُلُ عَلَى حَسَبِ دِينِهِ ، فَإِنْ كَانَ فِي دِينِهِ صَلابَةٌ زِيدَ فِي بَلائِهِ ، وَإِنْ كَانَ فِي دِينِهِ رِقَّةٌ خُفِّفَ عَنْهُ

“Manusia yang paling berat ujiannya adalah para nabi kemudian orang-orang shalih kemudian orang-orang yang keimanannya di bawah mereka. Setiap orang akan diuji sesuai kadar agama (keimanan)nya. Jika ia teguh memegang agama, niscaya ujian untuknya akan ditambah.Jika agamanya lemah, niscaya ujiannya juga akan diringankan.” (HR. Ahmad, ad-Darimi, ath-Thayalisi, Ibnu Hibban, al-Hakim, dan lain-lain)

Beliau Shalallahu alaihi wasallam juga bersabda:

إِنَّ عِظَمَ الْجَزَاءِ مَعَ عِظَمِ الْبَلَاءِ ، وَإِنَّ اللَّهَ عَزَّ وَجَلَّ إِذَا أَحَبَّ قَوْمًا ابْتَلَاهُمْ ، مَنْ رَضِيَ فَلَهُ الرِّضَا ، وَمَنْ سَخَطَ فَلَهُ السَّخَطُ

“Sesungguhnya besarnya pahala sesuai dengan besarnya ujian. Sesungguhnya jika Allah mencintai suatu kaum, niscaya Allah akan menimpakan ujian kepada mereka. Barangsiapa yang ridha dengan ujian Allah, niscaya Allah ridha kepadanya. Dan barangsiapa marah kepada ujian Allah, niscaya Allah marah kepadanya.” (HR. Tirmidzi, Ibnu Majah, al-Baihaqi, al-Qudha’i, Abu Ya’la, dan lain-lain)

8. Hadits di atas menunjukkan bahwa Islam melakukan revolusi terhadap para penguasa yang menyelisihi kitab Allah dan menzalimi hamba-hamba-Nya, bagaimanapun besarnya kekuasaan mereka.

9. Selama para penguasa yang menyelisihi kitab Allah adalah orang-orang yang tersesat dan barangsiapa menaati mereka niscaya mereka akan menyesatkannya; maka para ulama yang mengajak rakyat untuk menaati para penguasa tersebut, tidak melawan mereka, dan bahkan menampakkan indah kondisi para penguasa tersebut dengan menyebut mereka sebagai ulil amri bagi kaum muslimin dan menuduh orang-orang yang melawan mereka adalah Khawarij…maka para ulama tersebut adalah orang-orang yang tersesat, bahkan mereka adalah para ulama tukang menyesatkan umat Islam. Mereka menyembunyikan kebenaran dan juga mencampur adukkan antara kebenaran dan kebatilan. Mereka menyodorkan kepada masyarakat agama ‘privat’ yang tidak mengandung jihad, amar ma’ruf, dan nahi munkar.

Mereka adalah orang-orang yang dimurkai oleh Allah. Para ulama yang tersesat menyerupai orang-orang Yahudi yang dimurkai oleh Allah, karena mereka mengetahui kebenaran namun tersesat (tidak mengamalkan ilmunya). Mereka itu dilaknat Allah Subhanahu Wa Ta'ala sampai mereka bertaubat. Di antara syarat taubat mereka adalah menjelaskan kepada masyarakat kebenaran yang mereka sembunyikan. Sebagaimana firman Allah:

{إِنَّ الَّذِينَ يَكْتُمُونَ مَا أَنزَلْنَا مِنَ الْبَيِّنَاتِ وَالْهُدَى مِن بَعْدِ مَا بَيَّنَّاهُ لِلنَّاسِ فِي الْكِتَابِ أُولَـئِكَ يَلعَنُهُمُ اللّهُ وَيَلْعَنُهُمُ اللَّاعِنُونَ * إِلاَّ الَّذِينَ تَابُواْ وَأَصْلَحُواْ وَبَيَّنُواْ فَأُوْلَـئِكَ أَتُوبُ عَلَيْهِمْ وَأَنَا التَّوَّابُ الرَّحِيمُ }

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan berupa keterangan-keterangan (yang jelas) dan petunjuk, setelah Kami menerangkannya kepada manusia dalam Al-Kitab, mereka itu dilaknati Allah dan dilaknati pula oleh semua makhluk yang melaknati. Kecuali mereka yang telah taubat dan mengadakan perbaikan dan menerangkan (kebenaran yang mereka sembunyikan), maka terhadap mereka itulah Aku menerima taubatnya dan Akulah Yang Maha Penerima taubat lagi Maha Penyayang. (QS. Al-Baqarah (2): 159-160)

Allah Subhanahu Wa Ta'ala mempersyaratkan taubat mereka harus disertai sikap menjelaskan kepada masyarakat kebenaran yang mereka sembunyikan. Seperti disebutkan dalam ayat ini:

{إِلاَّ الَّذِينَ تَابُواْ وَأَصْلَحُواْ وَبَيَّنُواْ}

“Kecuali mereka yang telah taubat dan mengadakan perbaikan dan menerangkan (kebenaran yang mereka sembunyikan).”

Setelah itu kita memiliki sikap khusus kepada mereka dengan izin Allah.

Kita memohon kepada Allah semoga mengumpulkan kita di atas kebenaran dan mempekerjakan kita untuk memperjuangkan dien-Nya. Amin.


Metode Revolusi Islam

Sering menjadi pertanyaan, bagaimana cara Islam untuk melakukan Revolusi dan apakah revolusi itu sebuah metode yang Islami dalam Islam?

Dalam pandangan Islam, khususnya berdasarkan manhaj Ahlus Sunnah wal Jama’ah, melakukan kudeta atau pemberontakan kepada penguasa yang telah jauh meninggalkan syariat Islam adalah sesuatu yang diperbolehkan, bahkan di kondisi tertentu menjadi wajib hukumnya.

Dalam hal ini, Ahli ilmu sepakat bahwa Imamah (kepemimpinan) diangkat berdasarkan tiga cara (kitab Al Ahkam Ash Sulthaniyah tulisan Imam Al Mawardi, dan Ghiyats Al Umam karya Imam Al Juwaini), yang salah satunya adalah melalui kudeta, atau revolusi.

Cara kudeta atau pemberontakan bersenjata dilakukan di zaman terjadinya fitnah dan kosongnya suatu zaman dari seorang imam, sedangkan Ahlul Halli wal ‘Aqdi lamban untuk mengangkatnya. Maka di saat seperti ini, kaum Muslimin yang berhasil mengambil alih kekuasaan dengan pedangnya, lalu menyeru untuk berbaiat, menampakkan kekuatan dan pengikut, dia menjadi Amirul Mukminin secara sah menurut syariat. Dia wajib ditaati dan dibai’at dan tidak boleh ada yang menentangnya.

Dalam penjelasan yang lain, cara atau metode kudeta ini disebut juga dengan Al-Qahru wa Al-Ghalabah (Perebutan kekuasaan, kudeta). Cara ini dilakukan oleh pejuang Muslim dalam masa-masa kekacauan. Pejuang Muslim yang menggulingkan imam yang sah dengan kekuatan senjata, lalu ia memerintah dan menegakkan syariat Allah, maka ia dihukumi sah sebagai imam dan wajib ditaati demi menjaga kemaslahatan yang lebih besar bagi umat Islam.

Sebab lain diterapkannya metode revolusi Islam adalah di saat penguasa telah menampakkan kekufuran yang nyata, sebagaimana yang dijelaskan dalam hadits Abdullah bis Shamit.

“Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam memanggil kami lalu membai’at kami, dan di antara bai’atnya agar kami bersumpah setia untuk mendengar dan taat baik kami dalam keadaan suka maupun tidak suka, dalam kesusahan maupun kemudahan dan dalam keadaan diperlakukan yang tidak adil, dan hendaklah kami tidak mencabut kepemimpinan dari pemiliknya, beliau berkata: KECUALI JIKA KALIAN MELIHAT KEKUFURAN YANG NYATA yang kalian memiliki dalil padanya dari Allah.” (HR. Imam Al Bukhari dan Imam Muslim)

Hadits Ubadah bin Ash Shamit radliallahu ‘anhu ini berfungsi sebagai qayd (pengikat) terhadap seluruh hadits-hadits yang memerintahkan kaum muslimin agar mendengar, taat, bersabar, menghormati, memuliakan dan sebagainya kepada para pemimpinnya dan yang melarang menentangnya, melawannya, keluar untuk memeranginya, mendoakan bunuh atasnya dan sebagainya.

Imam Al Bukhari meletakkan hadits ini dalam kitab shahihnya dalam kitab “Al Fitan” sesudah hadits Ibnu Abbas radliallahu ‘anhu:

“Barang siapa yang melihat sesuatu yang tidak ia sukai dari penguasanya, maka hendaklah ia bersabar, karena sesungguhnya barang siapa yang memisahkan diri dari jama’ah sejengkal saja, lalu ia mati, maka matinya dalam keadaan mati jahiliyah.” (HR. Al Bukhari dan Muslim).

Maka hal ini sebagai isyarat yang menunjukkan bahwa hadits Ubadah sebagai pengikat terhadap hadits Ibnu Abbas radliallahu ‘anhum, maknanya batas kesabaran selama tidak melakukan kufur bawahan (kekufuran yang nyata).

Adapun penjelasan dari sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam:

“Kecuali jika kalian melihat kekufuran yang nyata yang kalian memiliki dalil padanya dari Allah.”

Sabda beliau dalam hadits tersebut maknanya jelas menunjukkan atas kekufuran artinya perbuatan yang dilakukan penguasa itu dosa mukaffir (dosa yang mengkafirkan). Juga pengertian adanya dalil, maknanya: adanya dalil syar’i yang jelas bahwa perbuatan yang dilakukan tersebut adalah mukaffir (mengkufurkan).

Imam Asy Syaukani rahimahullah berkata: Sabda Rasulullah Shallallahu ‘alaihi wa sallam tersebut, artinya ada nash dari ayat maupun hadits yang jelas yang tidak mengandung takwil, dan tuntutannya bahwasanya tidak boleh keluar atas mereka selama perbuatan mereka mengandungi takwil. (Nailul Authar 7/361)

Dari keterangan tersebut jelaslah bahwa seandainya mereka semula merupakan para pemimpin yang syah di sisi syari’at, maka dengan kufur bawahan yang mereka lakukan bahkan berbagai kufur akbar bawahan telah mereka lakukan, dengan demikian telah gugurlah imarah atau kepemimpinan dari tangan mereka.

Seterusnya apa yang wajib dilakukan kaum muslimin apabila mereka melihat penguasanya telah melakukan kufran bawahan (kufur yang jelas)? Mereka wajib keluar terhadapnya untuk menggulingkannya dan menggantikannya dengan pemimpin yang adil, adapun dalilnya sebagai berikut: yaitu nash hadits Ubadah bin Ash Shamit radliallahu ‘anhu di atas.

Maka tidak ada jalan lain bagi kaum muslimin untuk menghadapi penguasa thoghut selain “Jihad Fi Sabilillah” jika mampu, kalau tidak mampu wajib i’dad (persiapan untuk berjihad). Syekhul Islam Ibnu Taimiyyah rahimahullah berkata: Sebagaimana wajibnya persiapan untuk berjihad dengan mempersiapkan kekuatan dan pacuan kuda pada masa gugurnya wajibnya jihad karena lemah, maka sesungguhnya sesuatu kewajiban yang tidak sempurna kecuali dengannya maka ia wajib (Majmu’ul Fatawa 28/259)

Sebagai penutup kita sampaikan perkataan Syekh Athiyatullah, rahimahullah agar kita bisa mengevaluasi sekaligus mempersiapkan diri untuk memulai Ats Tsaurah Al Islamiyah atau Revolusi Islam.

“Hendaknya kita mengetahui kadar (kemampuan) kita semua, dan hendaknya kita bersungguh-sungguh dalam ta’wun di atas kebaikan, ketaqwaan dan jihad di jalan Alloh. Semua (bermula) dari tempatnya dan dengan apa yang dia mampu serta dengan apa yang sesuai dalam haknya. Sedangkan Alloh akan membuka dan menurunkan kelapangan dan pertolongan dengan kejujuran orang-orang yang jujur, ketulusan orang-orang yang ikhlash dan doanya orang-orang lemah yang dikalahkan.”

Wallahu’alam bis showab!


(KabarDuniaIslam/al-mustaqbal.org)

Tidak dapat mengundi...kerana ada manusia yg telah mengundi mengunakan IC palsu.

Tidak dapat mengundi...kerana ada manusia yg telah mengundi mengunakan IC palsu..kejadian berlaku si SMK Raja Sakti ,kota jembal ..laporan polis akan di buat sebentar lgi....Sila awasi pengundi HANTU ..!!!

Operasi Lanjutan “Khalid bin Walid” Tewaskan 8 Tentara Murtad Afghanistan & 6 Tentara Kafir Polandia, Allahu Akbar!


BAGHLAN (KabarDuniaIslam) – Mujahidin Imarah Islam Afghanistan melanjutkan operasi serangan Khalid bin Walid di distrik Tala Barafack provinsi Baghlan, Senin (13/5/2013). Operasi yang sudah memasuki hari ke 16 tersebut berhasil menewaskan dua pasukan boneka murtad dan melukai selusin lebih lainnya. Allahu Akbar!

“baku tembak selama 30 menit yang mengakibatkan dua boneka tewas dan melukai selusin lebih” seperti dikutip shahamat-english.com (14/5).

Setelah setengah jam pertempuran, Mujahidin mampu menguasai dan mengkontrol pos, serta mendapatkan beberapa senjata dan amunisi.

Pos musuh utama di distrik Qarghayi, Provinsi Laghman juga diserang oleh Mujahidin Taliban Senin pagi. Yang mengakibatkan setengah lusin tentara murtad Afghanistan tewas, Allahu Akbar..!

Sebelumnya, hari ke 15 dalam operasi Khalid bin Walid enam tentara penjajah kafir Polandia tewas dan dua lagi terluka ketika Mujahidin Taliban meledakan tank mereka menggunakan IED di distrik Syed Abad provinsi Wardak pada hari Ahad.

Semoga Allah azza wa jalla memberikan pertolongan dan kemenangan kepada mujahidin dalam setiap pertempuran melawan musuh-musuh Islam. Aamiin


(KabarDuniaIslam/al-mustaqbal.org)

DOA SUPAYA KELUARGA KITA RAJIN SEMBAHYANG
Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.
Surah 14,40,40

Kisah Zahid Hamidi dan kisah anaknya sebelum eksiden sehingga koma!

Berita Benar ! Saya sendiri bercakap dengan waris terdekat Dato' Zaid Hamidi & beliau mengesahkan bahawa Hafiz Masih di hospital Tawakal KL ~ Syabab Pas Pj Selatan 

Panas! Kisah Zahid Hamidi dan kisah anaknya sebelum eksiden sehingga koma!

Kisah sebelumnya SINI

Kisah Zahid Hamidi

Dalam kempennya kepada pengundi Zahid Hamidi berpesan "Kalau muslimat PAS datang merayu undi ke rumah tuan2 dan puan2, jangan bukak pintu, jangan jawab salam!"Selepas kejadian eksiden yang menimpa anaknya sehingga koma, keadaan dah terbalik! Dalam satu majlis perjumpaan ahli majlis amanah ikhtiar di Bagan Datoh, Zahid Hamidi sambil menitiskan airmata merayu muslimat PAS mendoakan anak beliau yang masih dalam keadaan koma walaupun telah dibedah tempurung kepala kelmarin.

Kisah anak Zahid

Kejadian kemalangan yang berlaku depan mata anak sahabat aku (nama dirahsiakan). Alkisahnya, sebelum kejadian si Hafiz ni (anak Zahid Hamidi) menaburkan risalah2 memburukan Mursyidul Am PAS TGNA di sekitar kampung2 dalam parlimen Bagan Datoh.Apabila melintasi kawasan petugas Pakatan Rakyat sedang membuat kerja2 menggantung bendera kempen, beliau dengan angkuh menunjukkan isyarat thumb down kepada petugas2 tersebut. Akibat perbuatan itu motosikal berkuasa tinggi yang sedang ditunggangi (Motosikal Zahid Hamidi punya) tergelincir lalu berlakulah kemalangan. Melihat kejadian tersebut, petugas2 Pakatan Rakyat yang telah di 'thumb down' tadi lah yang menolong menyelamatkan beliau seterusnya menguruskan penghantaran ke hospital!

yb bangang

yb bangang

khairi tibai mat said

lucut kerakyatan pada yg lwn BN dan beri kerakyatan pada bangla dan nepal ,.. dia pikir malaysia ni bapak dia yg punya

pengundi balik kampung bunuh BN....

tok pa si babun tua ni pikir orang kelantan bodoh sangat ,, woi tok pa babun semua orang kelantan tau lah ko yang sekat pembangunan kelantan ,,

Pas takkan bergabung dengan umno kaki putaq belit

sorry 2 say ,, never n forever.. Pas tkkan bergabung dgn umno.. lebih baik bergabung dgn cina dr bergabung dgn anak2 haram bangla dan nepal ok... kahkahkahkah

amanat brahim ali

jangan ketawa tau!!!!

bersatu lawan umno penipu rakyat

PETUA UNTUK MEMBUAT ANAK SOLAT TANPA PERLU DISURUH, DIBEBEL DAN DIPUKUL!


CARA MUDAH NAK BUAT ANAK SOLAT TANPA DISURUH, DIBEBEL DAN DIPUKUL | Anak perempuan saya umur 12 tahun dan sangat ‘liat’ nak solat. Satu hari, terlintas di hati nak pantau anak saya solat. Boleh dia hampar sejadah atas lantai je.. tapi tak solat. Bila saya tanya dah solat ke belum, katanya ‘dah’. Saya rasa sangat marah... dah la tak solat... cakap tipu pulak...disebabkan perasaan marah, saya pukul anak saya.

MasyaAllah, saya tahu saya dah buat silap. Saya menangis dan saya mohon taubat pada Allah. Saya dah pukul anak saya, saya dah bebel-bebel, saya dah bagi warning... tapi anak saya tetap tak berubah... susah dan liat nak solat..

Pada satu hari, ada kawan bagitau saya satu cerita. Dia ada pergi ke rumah salah seorang kawan lamanya. Kawannya tu tak la kuat agama sangat, tapi bila azan berkumandang, anak-anaknya terus bergegas bangun untuk solat. Tak perlu disuruh.... Kawan saya ni tanya la macam mana nak buat anak-anaknya solat tanpa perlu disuruh..

Beliau berkata, “sebelum saya berkahwin saya baca doa ni dan saya masih amalkan sampai sekarang”

Sejak dari hari tu, saya tak putus-putus baca doa ni. Saya baca dalam sujud..setiap kali solat dan bila-bila je... doa.. doa.. dan doa.... Alhamdulillah, sejak mengamalkan doa ni, anak perempuan saya yang dulu liat solat dah berubah... solat tak perlu disuruh dah...solat Subuh pun boleh bangun sendiri, tak payah saya kejutkan. Dan alhamdulillah, adik beradik yang lain pun semuanya ikut kakak dioarang.. solat tanpa perlu disuruh..

Doanya adalah dalam Surah Ibrahim [14], ayat # 40

Dan Doa adalah ...

رَبِّ اجْعَلْنِي مُقِيمَ الصَّلَاةِ وَمِن ذُرِّيَّتِي ۚ رَبَّنَا وَتَقَبَّلْ دُعَاءِ

"Rabbi-Ajal'ni muqeema salaati, wa min Dhurriyyati, rabbana wataqabbal Duaa"

[14:40] Wahai Tuhanku! Jadikanlah daku orang yang mendirikan sembahyang dan demikianlah juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankanlah doa permohonanku.

IN SHAA ALLAH.. JOM AMALKAN!

Himpunan "BlackOut" Di Pulau Pinang...

Himpunan "Blackout" Negeri Perak

Himpunan "Blackout" Negeri Perak, Di Ipoh Sedang Berlangsung Ketika Ini, Di Hadapan Pejabat PKR, Medan Istana.. Selamat Menonton!!! ::.kikiki.::

Link : http://new.livestream.com/jmr/events/2097099
 

majoriti tertinggi

sindiket penipu rakyat

MB Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim Telah Mengangkat Sumpah Jawatan MB Di Istana Alam Shah, Jam 10 Pagi Tadi..

Hasil Negeri Dikembalikan Kepada Rakyat...

Hasil Negeri Dikembalikan Kepada Rakyat... Hanya Klik "LOGIN" Untuk Mengakses Wifi Percuma Daripada Kerajaan Negeri Selangor... Buat Masa Ini, Berikut Tempat2 Yang Telah Disediakan "WIFI SELANGORKU" Di Negeri Selangor... Selangorku  ... (Untuk Makluman, Penyokong BN Pun Boleh Akses)... ::.kikiki.::

#Tak Hairanlah Kalau Selangor Milik PR Kerana Mereka Punyai Akses Internet Untuk Mendapatkan Maklumat Terkini & Sebenar Tanpa Mengharapkan Media Arus Perdana...

MB Selangor Bersama Isteri

MB Selangor Bersama Isteri Ketika Di Majlis Angkat Sumpah Hari Ini... Lihatlah Betapa Sederhananya Isteri Kepada Pemimpin No1 Negeri Selangor Ini... Tanpa Memakai Alat Solek, Berbaju Kurung Biasa & Berhijab... Wanita Yang Patut Dijadikan "Role Model' Buat Seluruh Muslimah Di Selangor, Inshaa-Allah..

ragam manusia

Biar Gambar Berbicara... Antara BN & PR, Siapa Yang Mereka Pilih Secara Majoritinya Untuk Mentadbir Negara..

petisyen membantah kemenangan bn

Setiausaha Agung MIC letak jawatanWARTAWAN SINAR HARIAN
14 Mei 2013
Datuk S Murugesan
Datuk S Murugesan
KUALA LUMPUR - Datuk S. Murugesan meletak jawatan sebagai Setiausaha Agung MIC berkuat kuasa serta-merta, selain menggesa parti itu melakukan pembaharuan.
Keputusan itu dibuat beliau susulan kegagalannya merampas kerusi Parlimen Kota Raja untuk Barisan Nasional pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) yang baru berakhir.
Bagaimanapun, peguam berusia 46 tahun itu berkata, beliau akan terus
berkhidmat untuk parti atas kapasitinya sebagai anggota jawatankuasa kerja pusat dan pengerusi cawangan Shah Alam.
"Saya sudah memaklumkan kepada presiden mengenai niat saya untuk meletak jawatan sebagai setiausaha agung jika saya kalah pada pilihan raya.
"Saya beri masa beberapa hari kepada beliau untuk mencari pengganti yang sesuai," katanya dalam kenyataan, di sini, hari ini.
Murugesan dilantik sebagai Setiausaha Agung MIC pada 2011 oleh Presiden parti Datuk Seri G. Palanivel.
"Saya telah melakukan yang terbaik sebagai Setiausaha Agung untuk membawa parti ke hadapan dan menjadi lebih relevan kepada generasi muda.
"Bagaimanapun saya percaya masa telah tiba untuk saya berundur dan memberi peluang kepada yang lain meneruskan proses membangunkan semula parti di bawah Palanivel," katanya.
Beliau juga mengucapkan terima kasih kepada Palanivel kerana memberinya peluang untuk berkhidmat sebagai setiausaha agung parti.
Pada pilihan raya umum 5 Mei lepas, Murugesan kalah kepada penyandang Dr Siti Mariah Mahmud daripada PAS yang memperoleh majoriti 29,395 undi. - Bernama

20 Fakta Penipuan SPR, Konspirasi BN Dalam PRU 13


Kerajaan Bangladesh rancang naikkan gaji pekerja kilang

14 Mei 2013
Rancang naikkan gaji pekerja kilang
Keadaan berisiko pekerja kilang pakaian di Bangladesh memaksa kerajaan menaikkan gaji minimum mereka.
DHAKA - Kerajaan Bangladesh mengumumkan rancangan menaikkan gaji minimum pekerja kilang pakaiannya berikutan insiden runtuhan bangunan yang mengorbankan lebih 1,200 orang di pinggir Dhaka, pertengahan bulan lalu.

Menteri Tekstil, Abdul Latif Siddiky berkata, tindakan itu sebagai membela nasib pekerja tekstil yang menerima gaji paling rendah dan terpaksa bekerja di kawasan berisiko tinggi.

"Lembaga pembayaran gaji dan upah akan mengeluarkan beberapa cadangan kenaikan gaji dalam tempoh tiga bulan ini," katanya.

Menurutnya, mesyuarat berkenaan turut dihadiri wakil-wakil kilang, pekerja dan kerajaan.

Kali terakhir kenaikan gaji minimum untuk setiap pekerja kilang pakaian adalah pada 2010 di mana bayaran upah dinaikkan 80 peratus iaitu kira-kira 3,000 taka (RM120) sebulan, laporan dipetik daripada AP.

CJA : 121 wartawan terbunuh tahun lepas
13 Mei 2013
KUCHING - Kira-kira 121 wartawan terbunuh semasa bertugas termasuk 22 orang di negara-negara Komanwel di mana konflik dalaman meruncing di Pakistan yang meragut 10 nyawa tahun lepas, demikian menurut Persatuan Wartawan Komanwel (CJA).

Menurut CJA lima lagi wartawan mati secara sia-sia di India, tiga di Bangladesh, dua di Nigeria dan masing-masing seorang di Tanzania dan Uganda manakala jumlah kematian di kalangan wartawan tahun ini sudah dua kali ganda.

"Persatuan Wartawan Komanwel tetap bersatu dengan rakan-rakan kami di seluruh dunia yang bekerja 24 jam melaporkan berita walaupun terdapat ancaman dipenjara, keganasan malah kematian," kata CJA dalam satu kenyataan yang dikeluarkan sempena ulang tahun ke-20 Hari Kebebasan Akhbar Sedunia tahun ini.

"Kita memperingati sumbangan mereka, seperti yang kita lakukan ke atas mereka yang terdahulu. Rakan sekerja kita yang meninggal dunia atau dipenjarakan tidak menyertai dunia kewartawanan untuk menjadi pembawa obor bagi kebebasan tetapi mereka juga adalah wira," kata kenyataan itu bagi menandakan Hari Kebebasan Akhbar Sedunia, satu tarikh yang peringatan oleh Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa Bersatu sebagai satu cara memperingati mereka yang telah melakukan pengorbanan muktamad, bagi menggambarkan kebebasan akhbar dan membuat janji baharu bagi mempertahan kebebasan media.

Disember lepas, 54 negara anggota Komanwel menerima pakai dokumen bersejarah: satu piagam Komanwel dan bagi menyatakan persetujuan kepada rang undang-undang teras kepercayaan, setiap kerajaan komited menegakkkan "keamanan, dialog terbuka dan aliran bebas maklumat, termasuk melalui media yang bebas dan bertanggungjawab," kata kenyataan itu.

"CJA menjangka tidak lain dan tidak bukan daripada perhatian yang tidak akan pudar kepada pengisytiharan ini. Semua kerajaan perlu ingat bahawa media yang bebas adalah asas kepada masyarakat yang demokratik dan tidak dianiaya atas nama keselamatan nasional, perjuangan yang perlu ke atas keganasan atau atas kepentingan individu tertentu," kata kenyataan itu sambil menambah bahawa terdapat banyak lagi yang perlu ditakuti daripada kerajaan yang menggunakan undang-undang tersurat atau keganasan untuk mendorong kesan kekangan ke atas kebebasan.

Hari Kebebasan Akhbar Sedunia, yang disambut pada 3 Mei, mengingatkan wartawan dan masyarakat bahawa mereka mesti sentiasa berwaspada terhadap ancaman lama dan baharu muncul ke atas mereka yang melaporkan berita, kata CJA.

CJA adalah sebuah persatuan profesional sukarela yang menawarkan latihan dan sokongan moral kepada wartawan di negara-negara Komanwel di mana media menghadapi kekurangan sumber, menerima tekanan dari kerajaan dan kepentingan komersil atau menghadapi ancaman keganasan.

Ia beroperasi bagi pihak wartawan yang bertugas di seluruh Komanwel, terdiri daripada 54 negara di Afrika, Asia, Caribbean, Eropah, Amerika Utara dan Selatan dan Pasifik. - Bernama

6 maut serangan bom di Baluchistan
14 Mei 2013
6 maut serangan bom
Penduduk awam menjadi mangsa serangan bom nekad di Baluchistan.
QUETTA - Sekurang-kurangnya enam maut manakala 46 lagi cedera dalam serangan nekad di Baluchistan, sebuah wilayah bergolak di barat daya Pakistan, semalam.

Setiausaha Ketua Polis Pakistan, Akbar Durrani berkata, letupan itu berlaku sejurus Ketua Polis Pakistan, Mushtaq Sukhera baru sahaja memasuki kediamannya di Quetta.

“Siasatan awal mendapati seorang pengebom berani mati meletupkan diri dalam kenderaan yang diletakkan berhampiran kediaman tersebut,” katanya.

Menurutnya, ketika kejadian itu, Mushtaq Sukhera sempat melarikan diri dan tidak mengalami kecederaan.

“Sekurang-kurangnya dua anggota polis, tiga anggota tentera dan seorang penduduk turut maut di luar kediaman rasmi ketua polis itu ,” katanya.

Beliau berkata, sejumlah bahan letupan dipercayai dimasukkan ke dalam kenderaan terbabit hingga mengakibatkan letupan besar berlaku dengan tingkap berdekatan kediaman itu pecah dan mencederakan orang awam, laporan dipetik daripada AFP.

9 suspek serangan Reyhanli serah diriWARTAWAN SINAR HARIAN
14 Mei 2013
suspek serangan Reyhanli serah diri
Ratusan mangsa mengalami cedera parah apabila bangunan musnah dan puluhan kenderaan rosak teruk dalam kejadian serangan bom di bandar Reyhanli, sempadan Turki-Syria, kelmarin.
ANKARA - Sembilan lelaki penduduk tempatan menyerah diri selepas mengaku terlibat dalam dua serangan bom kelmarin di bandar selatan Reyhanli, sempadan Syria-Turki hingga menyebabkan lebih  50 penduduk maut manakala ratusan yang lain cedera.

Timbalan Perdana Menteri, Besir Atalay berkata, sembilan suspek itu ditahan selepas mereka menyerah diri dan mengaku bertanggungjawab dalam kejadian itu.

Menurut sumber polis, lima daripada suspek adalah ahli Parti Pembebasan Revolusi Rakyat (DHKP), manakala empat yang lain mendakwa mereka sebagai ahli kumpulan militan Acilciler.

Sementara itu, Syria menyelar tindakan Turki yang menuduh negara itu mendalangi pengeboman terbabit.

Menteri Penerangan Syria, Omran al-Zohbi berkata, Damsyik tidak melakukan dan tidak 'akan' melakukan perbuatan itu kerana perbuatan terbabit menyalahi undang-undang negara dan kemanusiaan.

“Anda perlu tanya kepada Perdana Menteri Turki, Recep Tayyip Erdogan. Beliau yang perlu dipertanggungjawabkan, “ katanya dalam temu bual di sebuah stesen televisyen tempatan.

Beliau mendakwa, Turki sebenarnya merancang serangan bom itu bagi mencari alasan kukuh untuk membenarkan campur tangan asing di Syria.

Kejadian itu juga mendapat kutukan Iran apabila Perdana Menteri Iraq, Nouri al-Maliki menyelar perbuatan Turki yang sanggup memperjudikan nyawa rakyatnya untuk kepentingan politik, laporan dipetik daripada Reuters.

tipu lagi...

 Saya Madhavan a/l Sinniah selaku EJEN PILIHAN RAYA kepada calun DAP Parlimen Labis P142 ingin membuat satu laporan atas nama SPR Labis berkenaan dengan
1/ Penggunaan pensel untuk penandaan di kertas undi di Ladang Sungai Gercang Div 2 dan di SJK (T) Cantuman Chaah.
2/ Kereta bersticker logo BN dikawasan 50m dari tempat undian Ladang Claire 1
3/ Pondok panas dihadapan pintu saluran pengundian di SK Desa Temu Jodoh.
4/ Pencalitan dakwat di seluruh jari di satu saluran di Dewan Serbaguna Chaah.
5/ Pengeluaran kertas undi tanpa dicop di gelanggang bola keranjang, Labis.
6/ Keengganan Ladang Achi Jaya untuk memberi kebenaran berkempen di Ladang Sungai Gerchang Div 2 dan Ladang Claire Div 1.
7/ Terputus bekalan letrik. selama lebih kurang 10 minit di SK.Seri Bali semasa pengiraan undi.
8/ Seorang pengundi telah memasuki saluran pengundian dengan berpakaian baju Parti IPF di Ladang Claire Div 1.
9/ Setiap pengundi di Ladang Sungai Gerchang Div 2 dan di Ladang Claire Div 1 telah di beri sehelai slip yang membawa logo BN untuk pengesanan nombor siri di senarai pengundi. Tanpa slip ini pihak SPR telah enggan memberi kertas undi kepada pengundi tersebut. Juga setiap pengundi telah diberi wang tunai semasa pemulangan slip tersebut di luar saluran itu.
Saya meragui kemenangan Datuk Chua Tee Yong.
Diharap pihak tuan dapat menyiasat segala tuduhan saya yang tercatat di atas dengan kadar segera

mencari rezeki halal...

sentiasa merendah diri...

inilah hasil tarbiyyah pemimpin2 UMNONGOK... yg disenyapkan.SIAPAKAH PENGGANAS yg SEBENARNYA? pemimpin BN yang atas2 meLANUN wang rakyat, yang MACAI di suruh memukul orang ramai guna kayu hanya kerana RM 50 seorang? itulah harga melayu yg tidak mendapat didikan, yang sengaja di bodohkan otak dan akal mereka oleh BN, supaya mudah di kuasai seperti gambar ini..

Mak nyah Hong Kong boleh kahwinHong Kong: Seorang wanita transeksual (mak nyah) menang rayuan di mahkamah Hong Kong semalam yang membenarkannya berkahwin dengan teman lelakinya.

Keputusan itu memaksa kerajaan untuk merangka semula undang-undang perkahwinan di Hong Kong.
Dalam rayuan terakhirnya, mahkamah menerima hujah mak nyah berusia 30-an itu dirujuk sebagai ‘W’ untuk membatalkan perintah sebelum ini yang menetapkan perkahwinan hanya dibenarkan antara pasangan berbeza jantina.

‘W’ yang menjalani pembedahan menukar jantina lebih lima tahun lalu percaya jantinanya selepas pembedahan diiktiraf undang-undang dan perintah sebelum ini disifatkan melanggar haknya mengikut perlembagaan.

Pembedahan subsidi

Dia juga mendakwa, pembedahan menukar jantina itu diberi subsidi kerajaan.

Pendaftar perkahwinan pula berhujah bahawa mak nyah terbabit tidak boleh mengahwini teman lelakinya kerana sijil kelahirannya menyatakan dia lelaki dan fakta itu tidak boleh diubah di bawah undang-undang Hong Kong.
“Adalah sesuatu yang bertentangan dengan prinsip jika hanya memberi tumpuan kepada ciri biologi ketika dilahirkan,” kata mahkamah dalam satu penghakiman bertulis oleh panel lima hakim.

Jejas hak asas berkahwin

Ia menambah, undang-undang sedia ada menjejaskan asas hak W untuk berkahwin. Mahkamah berkata, corak alam perkahwinan sebagai sebuah institusi sosial sudah banyak berubah dalam suasana pelbagai budaya Hong Kong hari ini.

“Kesan keputusan ini adalah W akan dibenarkan berkahwin dan perlu dibenarkan kahwin dengan teman lelakinya,” kata peguam kepada W, Michael Vidler kepada pemberita di luar mahkamah selepas perintah mahkamah terbabit. - AFP

UMNO mohon batal pembelaan Tian ChuaKuala Lumpur: UMNO memohon untuk membatalkan pernyataan pembelaan Naib Presiden PKR, Tian Chua dan dua lagi dalam kes saman malu difailkan parti itu kerana mengaitkannya dengan pencerobohan pengganas Sulu di Lahad Datu, Sabah, awal Februari lalu.

Peguam Raihanah Ariffin yang mewakili Setiausaha Kerja UMNO, Datuk Ab Rauf Yusoh, ketika ditemui, berkata UMNO memfailkan permohonan itu pada 7 Mei lalu dengan alasan pembelaan ketiga-tiga defendan adalah remeh, menyusahkan dan menyalahgunakan proses mahkamah.
Katanya, melalui prosiding dalam kamar di Mahkamah Tinggi di sini, semalam, Hakim Rosilah Yop menetapkan pada 12 Jun depan untuk mendengar permohonan anak guamnya.

Fail tuntutan 15 Mac

Dalam writ saman dan pernyataan tuntutan difailkan pada 15 Mac lalu, Ab Rauf selaku plaintif dan mewakili UMNO menamakan Tian Chua atau nama sebenarnya Chua Tian Chang; Editor KeadilanDaily.com, Fazallah Pit dan wartawan, Aisha Geoffrey sebagai defendan pertama, kedua dan ketiga.

Dalam pernyataan tuntutan, Ab Rauf berkata, Tian Chua mengeluarkan kata-kata fitnah melalui artikel ‘Insiden tembakan di Lahad Datu konspirasi terancang UMNO’ yang dilaporkan dan diterbitkan KeadilanDaily pada 1 Mac lalu ketika ditemuramah oleh wartawan portal itu.

Berikutan penyiaran fitnah itu, plaintif mendakwa reputasi UMNO terjejas, diaibkan dan dihina oleh khalayak ramai dan masyarakat awam serta antarabangsa.
Sehubungan itu, Ab Rauf menuntut ganti rugi am, ganti rugi teruk dan teladan serta injuksi menghalang defendan berbicara lebih lanjut atau menerbitkan fitnah itu, sama ada secara lisan, menerusi media cetak atau internet.

Hosni Mubarak kesal Mesir terus kucar-kacir

Hosni Mubarak kesal  Mesir terus kucar-kacirPenyokong Mubarak menunggu berita perbicaraan bekas presiden Mesir di luar akademi polis Kaherah minggu lalu. Kaherah: Pemimpin Mesir yang digulingkan, Hosni Mubarak kecewa dengan hal ehwal negara itu terutama nasib penduduk miskin ketika memberi komen pertama kepada media sejak ditahan dua tahun lalu.

Pada masa sama, Mubarak, 85, berkata masih terlalu awal untuk menilai penggantinya, Mohammed Morsi kerana beliau mempunyai beban yang besar untuk ditanggung.
Beliau turut memberi amaran supaya kerajaan mengelak daripada membuat pinjaman besar dalam rundingan dengan Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF).


Katanya, ia akan menyukarkan lagi kehidupan rakyat miskin di Mesir kerana lebih 40 peratus penduduk berpendapatan kurang AS$2 (RM6) sehari, lapor akhbar Al-Watan kelmarin.

Tak dapat disahkan

Temu bual itu, bagaimanapun, tidak dapat disahkan. Panggilan Associated Press kepada peguam Mubarak, Farid ElDeeb tidak dijawab tetapi beliau dipetik memberitahu Ahram Online, versi talian akhbar Al-Ahram bahawa temu bual itu adalah ‘rekaan’.

Pemberita Al-Watan, Mohammed el-Sheik mengambil gambar beliau sendiri berhampiran dan di dalam helikopter perubatan Mubarak tanpa bekas pemimpin itu di dalamnya.
El-Sheikh mengendali temu bual itu selepas menyelinap ke satu kawasan Mubarak menunggu ketika perbicaraan Sabtu lalu, sebelum prosiding bermula.

Elak dikesan pengawal

Beliau juga memberitahu stesen televisyen persendirian ONTV bahawa beliau tidak dapat merakam temu bual itu kerana perlu mengelak dikesan pengawal Mubarak.

Mubarak adalah musuh Ikhwanul Muslimin, pertubuhan Islam yang diwakili Morsi.
Dalam komen beliau kepada akhbar Mesir yang disiarkan Ahad, Mubarak seperti bermegah dengan menggambarkan Mesir makin bermasalah sejak beliau digulingkan pada 2011 dan menggambarkan dirinya pelindung golongan miskin.

Mubarak meletak jawatan pada Februari 2011 berikutan kebangkitan popular menggunakan slogan ‘Roti, Kebebasan dan Keadilan Sosial.’

Penunjuk perasaan mendakwa Mubarak memupuk budaya memegang kuasa penuh dan membiarkan polis bertindak sewenang-wenangnya.

Mereka juga percaya Mubarak mendidik seorang anaknya untuk menggantikan beliau.

Mubarak memberitahu pemberita bahawa beliau amat sedih dengan kemiskinan penduduk Mesir dan kecewa dengan ekonomi bandaraya industri yang dibina ketika 30 tahun pemerintahan beliau dan kurangnya keselamatan di negara itu. - AP

Takut Malaysia sokong Israel? Takut Malaysia jadi negara Kristian? Takut cina jadi PM? Takut Malaysia gabung dengan Sibgapura? Takut, takut dan takut????Ini adalah pencerahan untuk mereka yang sentiasa TAKUT. Sila buka minda anda.

Di luar ada harimau. Confirm sebab ada bekas tapak kakinya, terdengar ngaumannya bahkan ada najisnya dan bau hencing kencingnya kerana ditanda kawasan dgn air kencing (sptnya anjing). Bangkai rusa yang licin sampai ke tulang pun ada kesan dari dimamah oleh harimau. memang confirm ada harimau. Bahkan ada orang nampak harimau, bahkan ada yang sudah dikejar harimau.

Nak selamatkan diri ada sebuah rumah. Tapi orang kata dalam rumah tu ada hantu kopek. Bila ditanya ada sesiapa pernah nampak? jawabnya tak da? pernah dengar dia mengilai? tak da juga. Pernah sesiapa yang kena sembunyi dgn hantu kopek dalam rumah tu? tak ada juga. Apa bukti yang rumah itu dihuni hantu kopek? Ada sipolan cakap. bila ditanya pada sipolan jawabnya polan tu yang cakap. Akhirnya pusing pusing cakap tak tahu dari mana punca berita yang mendakwa dalam rumah ada hantu kopek.

Last-last duduk diluar rumah sebab takut pada hantu kopek yang tak real lebih dari takut kepada harimau yang real. Sanggup tanggung risiko di baham harimau dari memasuki rumah yang dimomokkan sedangkan momoknya tak wujud.

Inilah ibaratnya orang yang takut dengan segala macam takut. Takut Malaysia akan sokong Israel bahkan sampai 'nanti sama-sama bunuh bayi Palestin dengan Israel", takut Malaysia jadi negara Kristian, takut anak masuk gereja sebab jumpa perkataan Allah dalam bible, takut nanti Cina jadi PM, takut Malaysia gabung dgn Singapura, takut dan takut...

Sedang bahaya yang nyata iaitu rasuah, penyalahgunaan kuasa, pengkhianatan, mengaut harta negara untuk tembolok sendiri dan suku sakat, menyekat kebebasan bersuara, media dimilik punya, agensi kerajaan jadi harta mak bapak dia terpampang depan mata.

Anda takut dgn harimau yang real atau momokan hantu kopek?

-Prof Madya Dr. Hafidzi Mohd Noor-

Khalid kekal MB

Foto
KHALID tersenyum kepada wakil media selepas menghadap Sultan Selangor, semalam.
Shah Alam: Pengerusi pakatan pembangkang Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim akan dilantik sebagai Menteri Besar bagi penggal kedua di Istana Alam Shah, Klang, jam 9 pagi hari ini.
Semalam, Abdul Khalid menghadap Sultan Selangor Sultan Sharafuddin Idris Shah di Istana Bukit Kayangan, di sini kira-kira jam 9.30 pagi, sebelum dilihat meninggalkan istana dua jam kemudian.
Ketika ditemui pemberita selepas itu, Abdul Khalid berkata, pertemuannya dengan Sultan Selangor bagi membincangkan beberapa isu terutama berkaitan bidang pentadbiran kerajaan negeri.

Menurutnya, beliau menghadap baginda untuk memaklumkan mengenai pelantikan Menteri Besar.


“Esok (hari ini) istiadat angkat sumpah secara rasmi akan diadakan di Istana Klang (Istana Alam Shah),” katanya.

Borang 14 yang sangat penting ini sebenarnya 'Penyata Pengundian Selepas Pengiraan Undi'

Borang 14 yang sangat penting ini sebenarnya 'Penyata Pengundian Selepas Pengiraan Undi'. Selepas pengiraan undi selesai, maka jumlah undian dan maklumat penting yang lain perlu dicatat dalam boring.

Setelah diisi dengan betul, maka borang itu wajib ditandatangani oleh Ketua Tempat Mengundi (KTM) dan juga ‘Counting Agent’ (CA).

Selepas itu, borang 14 milik KTM akan dimasukkan ke dalam Sampul 7. Sampul akan ditutup dan CA perlu cop dan tandatangan pada sampul itu.

Tetapi apa yang berlaku, terdapat KTM enggan menandatangani dan menurunkan cop pada borang. Malah ada yang tidak mahu memberikan borang tersebut. Ada kes CA terpaksa bertekak untuk dapatkan borang tersebut dari KTM. 

Adakah berlaku kecurangan semasa proses pengiraan undi?

72 peratus guru di Kuwait perempuanManama: Golongan wanita adalah tiga per empat daripada jumlah guru di Kuwait, kata pegawai pendidikan, semalam.

“Golongan wanita mencatat kemajuan yang besar dalam bidang itu. Sebanyak 72 peratus daripada jumlah guru di sekolah awam, termasuk tadika adalah wanita,” kata Setiausaha Kementerian Pendidikan, Mariam Al-Wateed.


“Pada masa sama, 72 peratus daripada kakitangan kementerian ini juga wanita. Kami turut mengurangkan peratusan buta huruf di kalangan wanita di negara ini kepada 4.2 peratus,” katanya. -AFP

Latihan tentera tak sasar IranManama: Seorang pegawai kanan tentera Amerika Syarikat (AS) berkata, latihan membabitkan 41 negara di Teluk Parsi tidak menyasarkan Iran, sebaliknya menganggap aktiviti itu “benar-benar untuk pertahanan.”

Pemerintah Armada Kelima AS, John Miller berkata, latihan ketenteraan itu tidak bersifat provokatif dan difokuskan kepada “mengawal persekitaran maritim.” AS dan sekutunya memulakan fasa pertama latihan ketenteraan bersama di Teluk Parsi pada 6 Mei lalu.


Fasa kedua latihan itu berlangsung semalam dan hanya akan tamat dua minggu lagi. Dihoskan Armada Kelima AS di Bahrain, ia juga membabitkan tindak balas bagi kebocoran minyak, kawalan iringan kapal dan melindungi terminal luar pantai.

Ketiga-tiga fasa latihan itu membabitkan 35 kapal, 18 Kenderaan Bawah Air Tanpa Jurupandu (UUV) dan lebih 100 bahan letupan. - AFP

Jangan gopoh, tapi slow and steady

Lagi fakta menarik mengenai manipulasi SPR ke atas pembahagian kerusi atau persempadanan parlimen

Rosak atau dirosakkan?

Mesir: Tentera tolak campur tanganKAHERAH 12 Mei - Ketua Tentera Mesir semalam, memberi amaran bahawa tindakan alternatif berbentuk ekstrem akan diambil sekiranya masalah perpecahan rakyat di negara ini tidak dapat diselesaikan.
Media tempatan melaporkan, Jeneral Abdul Fatah al-Sissi (gambar) yang juga merupakan Menteri Pertahanan menggesa penduduk negara ini yang terdiri daripada pelbagai puak agar mengamalkan sikap toleransi antara satu sama lain.
Bagaimanapun, beliau menolak untuk campur tangan dalam politik negara ini selepas berakhirnya pemberontakan dan menyaksikan Presiden, Mohamed Mursi mengambi alih kuasa pada tahun lalu melalui pilihan raya.
Beberapa pengkritik Mohamed menggesa agar tentera campur tangan bagi menangani pergolakan yang tercetus sejak beberapa bulan kebelakangan ini, yang menyaksikan berpuluh-puluh penunjuk perasaan terbunuh.
Abdul Fatah berkata, pilihan raya merupakan cara terbaik untuk menangani masalah tersebut berbanding campur tangan tentera.
"Campur tangan ketenteraan bukanlah jalan penyelesaian terbaik dan mengundi menerusi pilihan raya adalah pilihan tepat kerana itu tidak akan memusnahkan negara," katanya.
Mohamed dalam satu sidang media pada bulan lalu mengumumkan telah menjalinkan hubungan baik dengan pihak ketenteraan, selepas timbul khabar angin menyatakan beliau tidak sependapat dengan tentera.
Pihak tentera mentadbir Mesir selepas penggulingan Presiden, Hosni Mubarak pada awal 2011, sebelum menyerahkan kuasa kepada Mohamed yang memenangi pilihan raya Presiden pada Jun lalu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130513/lu_04/Mesir-Tentera-tolak-campur-tangan#ixzz2TDKlemzV
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Netanyahu dikritik pasang katil RM378,000 dalam pesawatTEL AVIV 13 Mei - Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu dikritik hebat media negara ini kerana membelanjakan sejumlah AS$127,000 (RM378,638) duit pembayar cukai bagi memasang sebuah katil berkembar pada sebuah pesawat yang dinaikinya ke London, baru-baru ini.
Pejabat Perdana Menteri dipercayai telah mengarahkan supaya tempat rehat dengan katil berkembar untuk Netanyahu dan isterinya dipasang bagi perjalanan selama lima jam mereka semasa menghadiri majlis pengkebumian bekas Perdana Menteri Britain, Margaret Thatcher, bulan lalu, lapor stesen televisyen Channel 10 dan media-media lain.
Pendedahan itu sekali gus membangkitkan kritikan hebat terhadap Perdana Menteri dengan kerajaan pimpinan Netanyahu mahu meningkatkan cukai dan memotong perbelanjaan bagi menghalang perbelanjaan defisit.
Perkara itu mengakibatkan pejabat Netanyahu mengeluarkan kenyataan bahawa mereka hanya mengarahkan tempat berehat diadakan ke atas penerbangan yang merentas Atlantik.
Katanya, Perdana Menteri tidak tahu menahu tentang kos pemasangan itu. - DPA


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130513/lu_01/Netanyahu-dikritik-pasang-katil-RM378000-dalam-pesawat#ixzz2TDKD5Ou1
© Utusan Melayu (M) Bhd