Friday, December 31, 2010

Beban MyKad anak-anak keturunan Hindu-Islam
Nama pada kad pengenalan (MyKad) ialah Ravichandran a/l Muniandy*. Selama 17 tahun hidupnya, remaja ini menjalani kehidupan sebagai seorang Hindu, tetapi MyKad miliknya menyatakan dia seorang Islam.

NONETapi sekurang-kurangnya dia memiliki MyKad - yang diperolehinya tiga 
tahun selepas dia membuat permohonan, dan kerana ayahnya, Muniandy, buat 'bising' di Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) di Putrajaya.

"Kami membuat permohonan itu ketika dia berusia 13 tahun, tetapi ketika itupun pegawai pendaftaran cuba menolaknya, dengan mengatakan bahawa nama ibunya adalah Melayu, jadi nama anak saya perlu ditukar kepada nama Melayu juga. Saya enggan berbuat demikian, maka mereka menyuruh saya pergi ke Putrajaya, "kata Muniandy.

Permohonan kedua dibuat atas nama anak itu, Ravichandran a/lMuniandy seperti dalam surat beranaknya, tetapi tidak berhasil, dan remaja itu terpaksa menduduki peperiksaan PMR dengan mengguna slip permohonan tersebut.

"Kami pergi ke cawangan (JPN) beberapa kali dan diberitahu bahawa kad tersebut tidak sampai-sampai, jadi saya pergi ke Putrajaya, dan mereka minta kami mengemukakan satu lagi permohonan, sekali lagi atas nama Melayu," katanya.

Selepas berlaku pertengkaran dengan pegawai JPN - di kaunter dan di di jabatan undang-undang - Muniandy berjaya meyakinkan mereka untuk mengekalkan nama anak lelakinya seperti yang tercatat dalam surat beranak.

Bagaimanapun, katanya, pegawai berkenaan memberitahunya yang mereka tidak dapat menjamin bahawa status agama anaknya pada kad tersebut akan dicatat sebagai bukan Islam.

Saraswathy - adik perempuan Ravichandran yang berusia 15 tahun - masih menunggu MyKadnya. Jika dia bernasib baik seperti abangnya, dia akan memperolehi Mykad sebelum menduduki peperiksaan SPM, tetapi kesnya mungkin lebih rumit.

Dilahirkan sewaktu gelora melanda kehidupan orang tuanya, sijil beranaknya didakwa oleh pihak pegawai telah hilang dan dokumen gantiannya menyatakan agama Sarawasthy dan juga ibubapanya adalah Islam. 

Namanya pada surat beranak itu ialah 'Sarawaswathy binti Kamal Shah' - nama yang dipaksa oleh pegawai agama terhadap bapannya.

Ibunya Laila, seorang Islam, sedang hamil ketika pegawai jabatan agama membuat serbuan ke rumah mereka selepas tengah malam, ekoran menerima maklumat mengenainya.

"Mereka memecah masuk melalui pintu depan dan membuang 'Pottu' dari dahi isteri saya. Kami begitu takut -. Mereka mengepung rumah kami," kata Muniandy sambil air mata bergenang di kelopak matanya.
* Semua nama ditukar untuk lindungi privasi.

Pembantu rumah ini cantik orang nya, pening Menteri kita


Aku pada mula nya agak terperanjat jugak, apa tidak orang nya orang cukup menawan. Bahkan si-bapak menteri pun boleh cabut serban, tapi nasib jugak si-menteri ini tak pakai serban.

…dan terlaksanalah kesalahan melakukan jenayah di bawah Seksyen 376, Kanun Keseksaan, merogol pembantu rumah di era pemerintahan Pak Lah 2007 dulu.

Sehingga kehari ini pihak yang ‘boleh’ terus mendiamkan diri saja dan boleh disifatkan sebagai menutup perbuatan sumbang yg dilakukan oleh juak juak nya. Yang nyata apa yg ditutup itu semakin terdedah, hanya lagi tiada tindakan susulan yg diambil. Tetapi kepada sesetengah yg lain pula, airmani ada tak ada dalam bontot pun dah sebuk turun naik court.

Teman turut memuji kekuatan sebuah NGO yg dikatakan telah menemuramah mangsa kebiadapan menteri cabinet yg agak senior itu. Si-mangsa ini pun cantik orang nya, kalau tak caya tanyalah Wikileaks, dia yg lapurkan.

Saya pun malaslah nak sebut siapa punya kerja yg membaham si-amah itu, kerana ramai dah faham, orang kampong pun dah tahu. Cuma kalau mereka taknak mencemarkan nama baik Malaysia dimata dunia, pandai pandailah handle nak letak jawatan ke, atau sebaginya. Tapi pada hakikat nya, sakitlah sikit … dan kita tunggu perkembangan nya.

APCO: Kembali Kepada Asas Perbincangan


Penglibatan serius APCO dalam pentadbiran Perdana Menteri adalah bukti paling jelas tentang kemunafikan Umno-Barisan Nasional.

Selama lebih satu dekad, mereka memekakkan negara ini dengan propaganda bertali-arus bagi menggambarkan saya sebagai agen Yahudi, sambil secara diam-diam mengupah firma yang termaklum kerana hubungan kuatnya dengan perisik dan institusi politik Israel untuk menguruskan salah satu fungsi paling berpengaruh di pentadbirannya  iaitu mesej dan komunikasi.

Maka itu, sebahagian besar bantahan saya ketika pertama kali membangkitkan isu ini di Dewan Rakyat ditujukan pada sikap hipokrik dan kecuaian Perdana Menteri yang mengupah firma dengan rekod lampau seperti APCO.

Amat wajar apabila ahli-ahli parlimen Pakatan Rakyat meminta kerajaan berterus-terang tentang sejauh mana keterlibatan APCO dalam penggubalan dasar-dasar dan komunikasi di bawah Perdana Menteri ketika ini.

Ada banyak catatan tersediia untuk tatapan umum sedia untuk mengesahkan rekod lampau APCO yang tidak sihat yang berkhidmat dengan regim-regim  yang berkecenderungan untuk menekan hak-hak asasi manusia dan ruang demokrasi.

Tian Chua (Ahli Parlimen Batu) telah menulis dua artikel dengan panjang lebar mengenainya (“APCO: In Mercenaries We Trust” dan “APCO & Najib: Beneath the PR Veil”).

Kedua-dua artikel ini; disiarkan oleh Malaysiakini memberi wawasan tentang kerja-kerja APCO dan hubungan eratnya dengan regim-regim atau penyebab-penyebab yang dianggap merugikan kemajuan demokrasi dan kepentingan awam.

Maka itu, isu ini sama sekali bukannya mengenai soalan mudah tentang siapa yang mencetuskan 1Malaysia. Ia mengenai soal memastikan kerajaan hari ini bertanggungjawab di atas perlakuan tidak terurusnya dalam membelanjakan wang awam (anggaran RM77 juta bagi satu tahun perkhidmatan) yang mengupah firma bagi membina imejnya sendiri.

Lebih penting lagi, ia membabitkan sikap tidak bertanggungjawab Perdana Menteri yang menolak rekod lalu APCO dan potensi risiko keselamatan yang ditimbulkan olehnya.

Malangnya, Umno-Barisan Nasional tidak pernah bersedia untuk berdepan dalam kedua-dua isu kritikal ini. Ia bertindak keras sejak awal lagi sehingga akhirnya membawa kepada penggantungan empat ahli Dewan Rakyat baru-baru ini. Ia menginjak-injak setiap etika dan norma yang termaklum termasuklah proses alami yang membenarkan seorang tertuduh untuk mengemuka dan mempertikaikan kesnya di hadapan sebuah panel yang adil dan saksama.

Hakikat bahawa saya tidak dibenarkan untuk mengemukakan bukti kepada Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen memperlihatkan tujuan Perdana Menteri bagi mengelak isu-isu asas tentang akauntibiliti dan kelalaian pihaknya dalam mengupah APCO. Akhirnya, Umno-Barisan Nasional mencipta satu lagi sejarah pertama Dewan Rakyat apabila ia merancang penggantungan kami tanpa bahas dan berdasarkan surat ringkas penafian dari APCO.
Kuasa Surat APCO
Saya juga harus menjawab dakwaan terbaru Umno-Barisan Nasional yang hanya dengan sepucuk surat penafian dari APCO dan satu kenyataan dari Robert M Shrum sudah menjadi bukti yang tidak dipertikai bahawa APCO tidak terlibat dalam konseptualisasi 1Malaysia; dan 1Malaysia tidak pernah diadaptasi dari kempen One Israel.

Dalam proses biasa mahkamah undang-undang, “bukti” sedemikian perlu diuji melalui pemeriksaan silang bagi memastikan ia  boleh diyakini dan dapat diterima untuk tujuan sesuatu kes. Tidak ada mahkamah atau jawatankuasa parlimen yang bereputasi teguh yang akan menolak sebarang kes dan membuat penghakiman berat sebelah semata-mata dengan berlandaskan dua pucuk surat yang dikemukakan oleh pendakwa.

Dengan menggunakan logik Umno-Barisan Nasional yang sama tadi, kenyataan bersumpah yang dibuat oleh P. Balasubramaniam di atas tuduhannya terhadap hubungan Perdana Menteri dengan Altantuya Sharibu seharusnya diterima sebagai bukti yang tidak dapat dipertikaikan.

Begitu juga, dua perjanjian yang ditandatangani oleh APCO masing-masing dengan kerajaan Malaysia dan Israel yang saya miliki perlu diterima sebagai bukti yang tidak dapat dipertikaikan tentang hubungan di antara kempen 1Malaysia dengan kempen lain yang APCO atau pegawainya pernah lakukan sebelumnya.

Mujurlah, proses undang-undang dan keadilan alami yang ditadbir dengan cara paling adil akan menetapkan bahawa setiap bukti yang dibawa tertakluk kepada ujian tertinggi.

Atas alasan inilah saya bersuara lantang dalam kritikan saya kerana Umno-Barisan Nasional bertegas untuk mengelak sebarang ujian tentang hubungannya dengan APCO hingga ke tahap dengan tidak membenarkan Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen dari meneruskan langkah sewajarnya dalam menjalankan peranannya.

Maka itu, pendedahan Umno-Barisan Nasional tentang dua dokumen tersebut tidak lebih daripada mainan terancang media bagi memastikan tidak ada ujian ke atas “bukti” yang didakwa dimilikinya. Siapa saja yang sudah biasa dengan sejarah Umno-Barisan Nasional dalam merancang kempen pembunuhan karakter yang sering melibatkan reka-cipta “bukti-bukti palsu” sememangnya akan merasa sketik dengan penghakiman terakhir media ini.

Pada akhirnya, negara ini harus kembali ke persoalan asas yang begitu ingin dihindari oleh Perdana Menteri Dato 'Seri Najib Tun Razak.

Persoalan paling asas muncul dari satu laporan oleh portal berita The Insider Malaysia bertarikh 28 Julai 2009 bertajuk “Money Being Splurged To Boost Image of Najib’s Administration”. Saya siarkan semula isi-isi pentingnya yang tidak pernah dinafikan secara rasmi oleh Perdana Menteri:

“Sudah diketahui bahawa perkhidmatan APCO Worldwide telah dibawa oleh Omar Mustapha, pembantu dekat PM yang baru-baru ini terlibat dalam kontroversi di atas cadangan pelantikannya ke lembaga syarikat minyak nasional Petronas.

APCO Worldwide diketahui sudah mempunyai pejabat rasmi berpusat di pejabat Najib semenjak hari-hari awal pentadbirannnya.

APCO dan lain-lain pakar perhubungan awam dari Amerika Syarikat juga telah membantu Najib melakar strategi 100 harinya. Ini termasuk slogan 1Malaysia dan lain-lain platfom utama pentadbirannya.”

Jika ini memang benar, Perdana Menteri mesti bersedia untuk menjelaskan lain-lain isu asas – sikap sesuka-hatinya dalam menggunakan wang pembayar cukai bagi mengupah sebuah firma semata-mata untuk kebaikan partinya, terutamanya pihak yang mempunyai rekod lampau yang begitu meragukan yang boleh menggugat keselamatan negara.


* Penulis ialah Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia

sumber http://ustazazhargroup.blogspot.com

Lelaki 94 tahun dapat anak pertama


 HARYANA - Seorang petani di In:dia menyambut kelahiran anak pertamanya pada umur 94 tahun, menjadikannya bapa paling tua di dunia.

Ramjit Raghav yang berasal dari utara India menganggap kelahiran anak lelakinya, Karamjit sebagai hadiah daripada Tuhan.

Raghav dan isterinya yang berumur 40-an berharap mendapat seorang lagi cahaya mata, tahun depan.

"Rahsia saya untuk kekal muda dan sihat adalah mengambil setengah kilogram minyak sapi, setengah kilogram badam dan tiga liter susu setiap hari," menurut bekas peninju itu.

Fahaman Syiah kelirukan akidahSHAH ALAM – Ilmuwan agama menyifatkan fahaman Syiah tidak sesuai untuk diamalkan oleh umat Islam di negara ini kerana mengelirukan dan bermasalah dari sudut akidah.

Pensyarah di Universiti Islam Antarabangsa, Zaharuddin Abd Rahman berkata, walaupun orang berfahaman Syiah itu adalah Islam tetapi ajarannya bertentangan dengan fahaman Ahli Sunnah Wal Jamaah yang kita pegang di negara ini.

Katanya, ini jelas melalui perlakuan fahaman Syiah antaranya menyanjung sahabat Rasulullah, Saidina Ali secara keterlaluan, menolak hadis yang diriwayatkan oleh Ahli Sunnah Wal Jamaah sekalipun hadis Mutawir dan mengkafirkan para sahabat Rasulullah.

“Penyelewengan dari sudut syariah pula adalah menolak ijmak ulama, qias dan mengamalkan nikah mutaah. Juga terlibat pelbagai penyelewengan umum seperti percaya ganjaran syurga jika menziarahi kubur Saidina Husin,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas pandangannya terhadap ajaran syiah di negara ini ketika mengadakan kunjungan ke Kumpulan Media Karangkraf, di sini semalam.

Baru-baru ini, isu Syiah meletus semula apabila 200 pengikut Syiah ditahan di sebuah rumah kedai di Taman Seri Gombak, Batu Caves, dipercayai tangkapan terbesar melibatkan pengikut ajaran itu.

Mereka dikatakan berbahaya kerana menganggap penganut Islam mazhab lain sebagai kafir dan halal dibunuh. Kumpulan pengikut Syiah tempatan itu menggunakan nama Hauzah Ar Ridha Alaihissalam.

Selebriti Indonesia terpikat dengan bintang bola MalaysiaRAHMA AZHARI


JAKARTA - Bintang sinetron dan model Indonesia, Rahma Azhari sekali lagi mencetuskan kontroversi apabila dia mengakui terpikat dengan penyerang skuad bola sepak Malaysia yang dikenalinya sebagai Safee, lapor sebuah akhbar semalam.
Rahma, 29, atau nama sebenarnya, Rahma Syahidah Azhari, merupakan adik kepada aktres popular Indonesia, Ayu Azhari, 41.
Dia mencurahkan isi hatinya itu di akaun Twitter miliknya sebelum perlawanan akhir antara Malaysia dengan Indonesia di Stadium Utama Gelora Bung Karno, Jakarta pada Rabu lalu.
"Sasaran saya seterusnya ialah SAFEE…," katanya.
Penyerang Malaysia yang dimaksudkan oleh bintang sinetron itu dipercayai ialah Mohd. Safee Bin Mohd. Sali.
Rahma dalam komennya di Twitter memberitahu, dia mahu keluar menonton wayang bersama Safee.
Sebelum ini, Rahma telah beberapa kali mencetuskan kontroversi apabila gambarnya dalam keadaan intim dengan beberapa lelaki tersebar di Internet. - Agensi

Arah buang salib, Najib digesa mohon maafAhli parlimen Seputeh Teresa Kok menuntut Datuk Seri Najib Razak supaya memohon maaf berhubung satu arahan didakwa daripada pejabat perdana menteri supaya membuang elemen keagamaan daripada satu majlis sambutan Krismas.

NONETeresa mendakwa arahan itu menetapkan supaya lambang salib disisihkan daripada satu majlis yang dihadiri Najib pada 25 Disember lalu.

Majlis berkenaan diadakan di kediaman ketua biskop gereja Katolik Kuala Lumpur.

Arahan berkenaan juga didakwa melarang berlakunya upacara sembahyang dan nyanyian lagu-lagu pemujaan di majlis anjuran Persekutuan Kristian Malaysia (CFM) itu, kata Teresa lagi.

Teresa yang juga exco kanan kerajaan Selangor menyifatkan arahan daripada pejabat perdana menteri itu merupakan satu tindakan yang "tidak menghormati" masyarakat Kristian.

"Arahan Pejabat Perdana Menteri itu adalah satu pengkhianatan terhadap (slogan) berbilang etnik, berbilang agama 1Malaysia yang dikhutbahkan dengan penuh ghairah oleh Najib," kata Kok dalam satu kenyataan hari ini.

najib pc 091210 01Tambahnya, Najib perlu memohon maaf kepada CFM kerana "menyah-Kristiankan" majlis sambutan Krismas berkenaan dan menafikan kebebasan beragama bagi rakyat Malaysia.

“Arahan seperti itu daripada Pejabat Perdana Menteri menunjukkan betapa tidak ikhlas dan tidak sopan kelakuan Najib sebagai seorang tetamu," katanya.

Teresa juga berkata, beliau meragui sekiranya Najib tidak mengetahui bahawa pejabatnya sendiri telah mengeluarkan arahan berkenaan.

Sehubungan itu juga, beliau menggesa Najib mengeluarkan permohonan maaf secara terbuka dan mengarahkan kerajaan supaya menghormati tradisi Krismas dan hak rakyat Malaysia untuk bebas beragama.

“Saya harap Najib dan pejabatnya akan sedar bahawa ada makna mendalam bagi Krismas, melebihi Santa Claus dan salju dan makna mendalam itu perlu dihormati," katanya.

Guna air hujan untuk memasak

SABAK BERNAM: “Kami menjadikan air hujan sebagai sumber utama untuk kegunaan harian termasuk memasak, mandi dan membasuh pakaian selepas bekalan air dipotong sebulan lalu,” kata penerima sumbangan air percuma Program Air Percuma Untuk Golongan Memerlukan (Tabung Budi), Syarikat Bekalan Air Selangor Sdn Bhd (Syabas) dan Puncak Niaga (M) Sdn Bhd (Puncak Niaga).
Ibu tunggal lapan anak, Afzan Alias, 48, yang mempunyai tunggakan bil RM184.31 berkata, sudah dua kali bekalan air di rumahnya dipotong kerana tidak mampu membayar tunggakan ekoran kemiskinan hidup selepas suami tersayang, Mohd Hassim Saari, 60, meninggal dunia lima tahun lalu akibat paru-paru berair.

“Saya kini bergantung hidup kepada bantuan Pusat Zakat Selangor (PZS) RM200 sebulan dan duit itu juga digunakan untuk persekolahan tiga anak serta membeli keperluan harian.

“Kerana tidak cukup wang, saya tidak membayar bil selama empat bulan dan terpaksa merelakan bekalan air dipotong demi memberi sesuap nasi kepada anak-anak yang masih kecil,” katanya ketika ditemui di rumahnya di Kampung Batu Dua Tebuk Pulai, di sini, semalam.

Dia antara tiga penerima air percuma Tabung Budi di Sabak Bernam, semalam. Dua lagi penerima, Kamsiah Bontak, 63, dan Omar Sulung, 55.

Mereka menerima 20 meter padu air percuma selama enam bulan daripada Syabas dan Puncak Niaga yang turut membantu menyambung semula bekalan serta menjelaskan tunggakan.
hmetro

'RM25,000 setiap pemain'


Oleh Jumiaty Rosly dan Harris Rajahdin 
bhsukan@bharian.com.my
2010/12/31

DUA wira negara, kapten, Safiq Rahim (kiri) dan peledak terbanyak kejohanan, Safee Sali memperaga trofi  di KLIA, petang semalam.
DUA wira negara, kapten, Safiq Rahim (kiri) dan peledak terbanyak kejohanan, Safee Sali memperaga trofi di KLIA, petang semalam.
Bonus bakal diterima pemain kita nanti agak tinggi: Azzuddin 

BONUS lumayan – sekitar RM25,000 – menunggu wira skuad Harimau Malaya pimpinan K Rajagobal yang mengerah keringat habis-habisan menamatkan kemarau 14 tahun menjuarai Piala Suzuki AFF di Jakarta, kelmarin.Setiausaha Agung Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) Datuk Azzuddin Ahmad berkata presiden persatuan, Sultan Ahmad Shah akan membuat satu pengumuman penting mengenai ganjaran menarik itu setibanya pulang ke tanah air, minggu depan.
“Tuanku seorang yang sangat bermurah hati dan tidak berkira dengan pemain negara. Apa yang pasti bonus bakal diterima pemain kita nanti agak tinggi,” katanya selepas menyambut skuad negara yang pulang ke tanah air, semalam selepas menewaskan Indonesia dalam final di Stadium Gelora Bung Karno. 

Angka besar yang bakal menggembungkan kocek pemain negara itu berpandu kepada perkiraan kasar hadiah kemenangan AS$100,000 (RM308,450) andai dibahagikan sama rata kepada 22 pemain serta RM5,000 setiap orang daripada Kementerian Belia dan Sukan dan RM4,000 setiap orang menerusi Tabung Akujanji Ganjaran Skuad Negara setakat ini. 

Berpandu kepada kejayaan bersejarah itu, angka itu mungkin bertambah dengan FAM juga mungkin bermurah hati menambah wang sendiri buat menceriakan pemain kebangsaan sebagai satu penghargaan mengharumkan nama badan induk itu di pentas global. 

Sementara itu, Azzuddin berkata skuad negara akan dikekalkan namun dalam masa yang sama tidak menutup pintu memasukkan lebih ramai bakat baru pada masa depan. 

Tuntut Ameng bayar RM85,000

KUALA LUMPUR: “Saya dah minta, tapi dia suruh minta pada lelaki lain,” kata A Aida ketika ditemui media di luar mahkamah selepas prosiding sebutan permohonan tuntutan nafkah tertunggak dua anaknya berjumlah RM85,000 difailkan terhadap bekas suaminya Ameng di Mahkamah Tinggi Syariah di sini, semalam.
Pelakon dan penerbit, Aida atau nama penuhnya Zaidah Awang, 40, mendakwa Ameng atau nama penuhnya Wan Aminuddin Wan Ismail, 42, tidak pernah membayar nafkah kepada dua orang anaknya sejak 17 Disember 2003 lalu.

Justeru, penerbit drama bersiri Halimah Jongang itu memfailkan permohonan tuntutan nafkah yang tertunggak selama 85 bulan pada 21 Disember lalu di mahkamah.

Pada prosiding sebutan kali pertama semalam, Hakim Abdul Walid Abu Hassan membenarkan permohonan tunjuk sebab (secara ex-parte) kepada Ameng atas kegagalannya membayar nafkah anak sehingga tertunggak.

Sehubungan itu, mahkamah membenarkan menguatkuasakan perintah mahkamah terhadap nafkah anak sejak enam tahun lalu itu yang akan dijalankan di Mahkamah Rendah Syariah pada satu tarikh yang ditetapkan.

Terdahulu ketika prosiding, Hakim Abdul Walid bertanyakan kepada Aida mengapa selepas enam tahun baru permohonan itu dibuat.


Aida yang diwakili peguam syarie Nor Azmi Mohd Arif dan Normawaddah Ramli berkata tujuan dia berbuat demikian untuk memberi peluang kepada bekas suaminya itu, namun sehingga kini dia masih gagal membayar nafkah.

Pada prosiding perceraian mereka, atas persetujuan bersama mahkamah memerintahkan Ameng membayar nafkah anak RM1,000 untuk dua orang anaknya Wan Az Aleesa, 14, dan Wan Azevanatassha, 9, yang perlu didepositkan ke dalam akaun pemohon sebelum atau pada 7 hari bulan setiap bulan selain menyerahkan hak jagaan anak kepada Aida.
Bagaimanapun Ameng didakwa gagal berbuat demikian.

Aida dalam afidavit permohonannya mendakwa sejak perintah mahkamah itu dia terpaksa menanggung keperluan dan perbelanjaan anak-anak mereka tanpa sebarang bantuan responden (Ameng) walhal sehingga kini tiada apa-apa perintah mahkamah yang membatalkan atau meminda perintah itu.

Dia turut mendakwa keengganan responden mematuhi perintah, jelas menunjukkan dia menghina mahkamah dan wajar diambil tindakan selanjutnya selain dilihat menafikan hak anaknya.

“Tindakan responden turut memberi tekanan kepada saya dan anak menganiaya dan menzaliminya,” katanya.

Pasangan itu berkahwin pada tahun 1994 dan dikurniakan dua orang anak sebelum bercerai pada 17 Disember 2004.

Pada 1 November lalu, Ameng dijatuhi hukuman penjara dua bulan dan denda RM4,000 serta diletakkan di bawah pengawasan selama tiga tahun oleh Mahkamah Majistret selepas didapati bersalah memasukkan ganja ke dalam badannya.

Ketika prosiding perbicaraan di peringkat bela diri, vokalis kumpulan Spring itu mencetuskan kontroversi apabila mendakwa terdapat konspirasi Aida dan suaminya Asisten Superintendan Suffian Sulaiman untuk menjatuhkannya.

Sebaliknya Aida dalam satu sidang media menggelar Ameng pembohong dan akan mengemukakan saman malu terhadap bekas suaminya itu kerana memfitnahnya dan suami selain mengemukakan permohonan tuntutan tunggakan nafkah.

Ameng yang popular dengan lagu Bourgenvilla dan Sampai Hati itu kini berkahwin dengan Sabariah Zakaria, 40, dan dikurniakan seorang anak, Wan Amar Haikal berusia tiga tahun.
-hmetro

Lubang maut tunggu mangsa
BAHAYA. Beginilah keadaan lubang berhampiran kawasan Pangsapuri Pandan Lakeview yang merisaukan penduduk Pangsapuri Pandan Lakeview.


AMPANG - Setiap hari kira-kira 3,000 penduduk Pangsapuri Pandan Lake View di sini tidur tidak lena kerana mengingatkan lubang besar berhampiran kawasan perumahan mereka.
Mereka bimbang kerana lubang yang berasal dari lubang kumbahan bersaiz seluas 46 meter persegi dan terletak di selekoh Jalan Perdana 5/1 itu hampir memakan mangsa baru-baru ini.
Presiden Persatuan Penduduk Pandan Perdana, Lim Ah Cai, 59, berkata, lubang itu pada mulanya kecil tetapi semakin hari ia semakin membesar.
"Keadaan lubang itu semakin besar sejak dua bulan lalu ekoran hujan lebat sehingga menyebabkan tanah di sekitar lubang mendap dan runtuh.
"Sebelum ini, ada kanak-kanak terjatuh tetapi nasib baik ia tidak melibatkan sebarang kematian. Lebih teruk, tanah runtuh di sekeliling kawasan tersebut menyebabkan kotak janakuasa TNB berhampiran tumbang, tiang lampu jalan senget dan pembetungan kumbahan perumahan di situ rosak," katanya kepada Kosmo! di sini semalam.
-kosmo

Polis mahu sekat maklumat tidak tepat media baruMohd. Shukri Dahlan (kiri) menerima tongkat kuasa daripada Zakaria Yusof sambil diperhatikan Ismail Omar pada majlis serah terima tugas Ketua Polis Perak di Ibu Pejabat Kontinjen Perak, Ipoh, semalam.


IPOH 30 Dis. - Polis akan mencari inisiatif baru bagi menyekat penyebaran maklumat tidak tepat yang dilakukan oleh media-media baru pada tahun depan, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.
Beliau berkata, tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang memanipulasikan teknologi maklumat (IT) untuk kepentingan sendiri perlu disekat.
"Kita bimbang sekiranya tidak ditangani, ia akan menyebabkan penyebaran fakta-fakta salah yang boleh memesongkan pemikiran rakyat.
"Oleh itu, polis harus ada mekanisme atau struktur prosedur operasi standard (SOP) kerja baru untuk mengatasi ancaman ini," katanya.
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar sempena majlis serah terima tugas Ketua Polis Perak yang ke-18 di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) negeri di sini hari ini.
Pada majlis itu, beliau menyaksikan penyerahan dokumen serta tongkat kuasa daripada pemangku, Datuk Zakaria Yusof kepada Ketua Polis negeri yang baru, Datuk Mohd. Shukri Dahlan.
Zakaria yang juga Timbalan Ketua Polis negeri memangku jawatan tersebut selama sebulan empat hari sebelum diserahkan kepada Mohd. Shukri yang juga bekas Ketua Polis Terengganu.
Mohd. Shukri yang pertama kali ditugaskan di wilayah utara itu sebelum ini pernah berkhidmat sebagai Ketua Cawangan Khas di Selangor termasuk bertugas di Sarawak.
Dalam pada itu, Ismail berkata, strategi polis dalam membanteras jenayah secara menyeluruh memerlukan pengukuhan modal insan dan kemahiran anggota.
Katanya, ia selaras dengan konsep 4P iaitu protective (melindungi), performance (kualiti kerja),proactive (proaktif) dan people (rakyat).
Malah, beliau turut yakin usaha membanteras jenayah dapat dicapai dengan kerjasama 'sahabat' polis seperti Jabatan Pertahanan Awam Malaysia (JPAM), Rela serta polis bantuan.
"Benteng pertahanan juga akan menjadi lebih kukuh melalui integrasi bersama masyarakat melalui sistem rondaan, jalinan hubungan dengan rumah-rumah ibadat seperti masjid dan gereja.
"Anggota perlu fokus, komited dan bersatu hati dalam menjalankan tugas selain perlu amalkan cara hidup sihat termasuk dalam kehidupan sosial, aktiviti sukan dan keagamaan," katanya.
Dalam perkembangan berkaitan, beliau berkata, bagi menangani penipuan jenayah kolar putih, polis akan meningkatkan kerjasama dengan pihak bank bagi mencari jalan memperketatkan undang-undang sedia-ada.
Katanya, dua bentuk pencegahan yang perlu diambil bagi mengatasinya ialah melalui aktiviti kerohanian dan skop tugasan secara lebih berkesan.
"Sememangnya kita sudah mempunyai kerjasama dengan Bank Negara untuk mengesan jenayah itu dan usaha positif untuk mengurangkannya," katanya.
Sementara itu, Mohd. Shukri ketika berucap pada majlis tersebut menyedari cabaran bertugas di negeri berkenaan terutama daripada segi politik dan jenayah.
Katanya, pemahaman tentang sosio ekonomi, budaya dan politik akan diberi perhatian bagi menangani pelbagai isu termasuk pengurusan bilangan balai polis memandangkan Perak merupakan negeri yang luas.