Wednesday, May 20, 2015

Guru diperintah gugur kandungan


Beijing: Seorang guru yang sebelum ini mendapat izin menambah anak diarahkan menggugurkan kandungannya selepas dipindahkan tempat bertugas berikutan sekolah barunya mempunyai undang-undang berlainan.
Guru yang sedang hamil itu, Qin Yi dan suaminya Meng Shaoping memiliki anak dengan pasangan terdahulu.
Ia menyebabkan pasangan yang baru berkahwin itu tidak dibenarkan untuk mempunyai zuriat menurut peraturan wilayah Guizhou, kata biro pendidikan serta suruhanjaya kesihatan dan perancang keluarga di daerah Libo, Guizhou dalam kenyataan bersama, semalam.
Menurut notis yang diedarkan dalam talian dan akhbar tempatan, Qin yang kini hamil lima bulan, harus menggugurkan kandungannya hujung bulan ini sekiranya tidak mahu dipecat dari jawatannya.
Kenyataan itu disahkan pegawai dari suruhanjaya berkenaan.
Menurut pegawai itu yang juga bernama Qin, pasangan itu sebelum ini memohon kebenaran untuk mempunyai anak dari pihak berkuasa di bandar Huangshan, timur wilayah Anhui, tempat dia mendaftarkan kediamannya.
Katanya, pihak berkuasa sedang menyiasat sama ada Qin menukar lokasi kediamannya kepada Anhui awal tahun ini bagi mendapatkan kebenaran untuk melahirkan anak berkenaan.
Wilayah Anhui membenarkan pasangan memiliki satu anak lagi sekiranya mereka tidak mempunyai lebih dua anak hasil perkahwinan terdahulu. - Agensi
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/52244#sthash.AInAacq8.dpuf

Pelukis kartun Charlie Hebdo letak jawatan
PARIS – Kartunis yang pernah melukis karikatur Nabi Muhammad di muka hadapan akhbar Charlie Hebdo, Renald Luzier (gambar) membuat pengumuman meletak jawatan kelmarin.
Dia memberitahu, keputusan itu dibuat bukan disebabkan oleh desakan dalaman tetapi kehilangan rakan sekerja menjadi suatu beban terlalu berat untuk dipikul.
“Ia satu keputusan yang sangat peribadi. Menjadi beban kerana sering teringatkan rakan-rakan yang terbunuh. Setiap malam saya tidak tidur nyenyak,” ujar kartunis itu merujuk kepada rakannya yang terkorban dalam pembunuhan pada 7 Januari lepas.
Majalah mingguan itu menjadi tumpuan apabila dua adik-beradik ­menembak 12 orang pekerja berikutan penyiaran karikatur menghina Nabi Muhammad.
“Ramai yang mahu saya meneruskannya tetapi mereka lupa kepayahan mencari inspirasi semasa kita dalam kebimbangan,” ujarnya kepada akhbar Liberation.
Pada akhir April lalu, Luzier ada mengumumkan bahawa dia tidak akan melukis karikatur Nabi Muhammad lagi.
Berita peletakan jawatan Luzier memberi kesan kepada syarikat penerbitan Charlie Hebdo yang berusaha mencari pengganti baharu selepas berlakunya serangan tersebut. – AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0520&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3ad0Ow25c 
Hakcipta terpelihara