Sunday, January 11, 2015

agak-agak korang ular nie telan apa ek?


Dua Beradik Anak OKU Terpaksa Berbaju Biasa Ke Sekolah


Diterbitkan: Ahad, 11 Januari 2015 1:50 PM
Sebahagian murid diberi kelonggaran untuk memakai baju biasa berikutan banjir yang melanda rumah mereka baru-baru ini.

DUNGUN: Dua beradik anak pasangan Orang Kurang Upaya (OKU) terpaksa memakai pakaian biasa pada hari pertama persekolahan pada Ahad selepas rumah mereka musnah akibat banjir baru-baru ini.
Menurut dua beradik itu, Siti Aisyah Kamaruddin, 11, dan adiknya Azim Aluwi, 8, ibu bapa mereka yang bisu tidak mampu membeli pakaian sekolah yang baharu kerana miskin.
"Saya tak dapat nak pakai baju sekolah macam kawan-kawan lain sebab baju lama saya dengan adik dah tak boleh pakai (rosak dan koyak akibat banjir)...baju baharu pula ayah tak dapat beli lagi.
"Ayah dengan mak bisu...ayah kerja menoreh getah orang dan mak tak kerja...mak bagitau pakai baju biasa dulu," katanya ketika ditemui pemberita di Sekolah Kebangsaan Pasir Raja di Hulu Dungun, Ahad.
Anak gadis pasangan Kamaruddin Ibrahim dan Fauziah Omar itu berkata, pakaian seragam sekolah lama mereka tidak dapat digunakan kerana rosak dan koyak akibat banjir.
Biarpun tidak memakai pakaian sekolah lengkap, dua beradik itu tetap bersemangat datang ke sekolah seawal 7 pagi ditemani ibu dan bapa mereka.
"Walaupun tak ada pakaian sekolah, saya tetap datang ke sekolah sebab nak belajar bersungguh-sungguh, saya nak jadi doktor," kata Siti Aisyah.
Tinjauan Bernama di sekitar sekolah ini mendapati kebanyakan ibu bapa yang menghantar anak-anak ke sekolah memakaikan pakaian seragam sekolah anak-anak mereka di hadapan sekolah akibat lumpur yang masih melekat di merata tempat.
Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pendidikan, Sains Teknologi dan Tugas-Tugas Khas negeri, Ghazali Taib berkata, sesi persekolahan di semua sekolah di Terengganu berjalan lancar meskipun terdapat sekolah yang mengalami kerosakan akibat banjir.
"Sesi sekolah hari ini berjalan lancar biarpun sekolah yang ditenggelami banjir akhir tahun lalu masih belum pulih sepenuhnya," katanya.
Di KEMAMAN, lebih 500 murid Sekolah Kebangsaan Bukit Mentok termasuk 80 murid Tahun Satu tetap bersemangat dan ceria memulakan sesi persekolahan walaupun sebelum ini menjadi mangsa banjir.
Guru Besar sekolah itu Mohd Nasir Mat Omar berkata, pihaknya memerlukan kira-kira tiga hari lagi bagi membersihkan sekolah itu yang menjadi pusat pemindahan banjir sebelum dapat beroperasi seperti biasa.
"Pihak sekolah bekerjasama dengan sukarelawan dan beberapa agensi lain memulakan proses pembersihan ini sejak 2 Jan lalu...syukur sesi persekolahan hari ini berjalan lancar dan kesemua murid bersemangat memulakan persekolahan walaupun terdapat beberapa kerosakan pada peralatan sekolah," katanya ketika ditemui Bernama.

Akhbar Denmark ketatkan keselamatan


Bangunan ibu pejabat Jyllands-Posten di Copenhagen
Bangunan ibu pejabat Jyllands-Posten di Copenhagen
COPENHAGEN - DENMARK. Akhbar kontroversi Denmark yang menimbulkan kemarahan umat Islam seluruh dunia 10 tahun lalu telah meningkatkan langkah keselamatan berikutan serangan maut di ibu pejabat Charlie Hebdo.

Jyllands-Posten memaklumkan kakitangannya melalui emel berhubung langkah keselamatan di bangunan syarikat itu di Copenhagen dan bandar Viby.

"Pengawasan dan tahap keselamatan di dalam dan sekitar ibu pejabat kami di ibu negara dan bandar Viby telah dipertingkatkan. Keselamatan pekerja adalah paling utama," menurut emel tersebut.

Jurucakap Jyllands-Posten, Christine Blach sebagai berkata, syarikat akhbar pro-Israel ditubuhkan pada 1871 itu turut memantau teliti perkembangan insiden serangan bersenjata terhadap Charlie Hebdo.

Mengimbas kembali ketika Jyllands-Posten menerbitkan 12 kartun pada 30 September 2005, yang sebahagian besarnya menggambarkan Nabi Muhammad SAW, ia mencetuskan kemarahan dan protes umat Islam di seluruh dunia hingga meragut sekurang-kurangnya 50
nyawa.

"Kami hidup dalam keadaan ketakutan terhadap serangan pengganas selama sembilan tahun, dan itulah penjelasan mengapa kami tidak mencetak semula kartun kami sendiri atau Charlie Hebdo.

"Kami juga sedar kami terdedah dengan ugutan dan serangan pengganas pada bila-bila masa," kata akhbar itu dalam satu kenyataan. - Press TV

jangan cakap saja tapi tak buat...


mana satu betul?


Tafsir Al Quran 17 jilid lengkap 30 juzuk dalam keadaan tersusun cantik di atas bumbung rumah yang roboh

Tafsir Al Quran 17 jilid lengkap 30 juzuk dalam keadaan tersusun cantik di atas bumbung rumahku yang roboh. Mungkin hanyut dari masjid berdekatan. Taman Krai, Kuala Krai.Pengalaman yang Najib tidak mahu alami lagi


PEKAN 10 Jan. – Datuk Seri Najib Tun Razak hari ini berkongsi pengalaman dijangkiti E.coli yang disifatkan beliau sebagai satu situasi yang tidak mahu dialaminya lagi.
Perdana Menteri berkata, akibat terkena jangkitan kuman bawaan air yang kerap dikesan terutama ketika musim banjir itu, beliau ‘tersandar’ selama beberapa hari di rumah dan tidak boleh keluar ke mana-mana termasuk melakukan lawatan lebih awal ke daerah ini.
‘‘Saya sepatutnya datang ke Pekan dan membuat lawatan lebih awal tetapi saya juga tergolong sebagai ‘mangsa banjir’. Walaupun tidak layak menerima bantuan banjir tetapi saya boleh dikira sebagai ‘mangsa’ sebab terkena E.coli baru baru ini. Saya tersandar di rumah beberapa hari, tidak boleh keluar.
‘‘Memang itu bukan satu pengalaman yang saya hendak ulang balik. Kalau tidak percaya boleh tanya isteri saya,’’ katanya dalam ucapan pada majlis penyampaian bantuan persekolahan daripada Yayasan Pahang kepada kira-kira 260 murid yang terlibat dengan banjir di Institut Kemahiran Belia Negara (IKBN), Paloh Hinai di sini hari ini.
Isnin lalu, Perdana Menteri disahkan dijangkiti E.coli selepas melawat negeri-negeri yang dilanda bencana tersebut.
Menurut Najib, jangkitan kuman itu merupakan risiko yang perlu beliau lalui ketika melawat mangsa banjir untuk menyelami kesengsaraan dan menyatakan simpati kepada mereka.
‘‘Bukan sahaja setakat bersalaman tetapi apa dia makan dan minum saya kena makan dan minum,’’ ujar beliau.
Walau bagaimanapun Najib berkata, situasi yang berlaku ke atasnya wajar dijadikan sebagai satu ingatan supaya menjaga kesihatan dan kebersihan semasa berdepan musibah banjir.
Katanya, kuman itu boleh menjangkiti sesiapa sahaja jika tidak menitikberatkan kebersihan minuman dan penyediaan makanan.
‘‘Kalau boleh kena dekat saya, orang lain pun boleh terkena,’’ katanya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/nahas-bencana/pengalaman-yang-najib-tidak-mahu-alami-lagi-1.46671#sthash.KKx4Er0k.dpuf