Friday, July 12, 2013

Pendakwa raya Mesir arah tahan Badie

Pendakwa raya Mesir arah tahan BadiePenyokong Ikhwanul Muslimin berkongsi juadah iftar di luar Masjid Rabaa al-Adawiya di Kaherah. Foto: EPA
KAHERAH - MESIR. Pejabat pendakwa raya Mesir, kelmarin mengarahkan Mursyidul Am Gerakan Ikhwanul Muslimin, Mohamed Badie ditahan atas dakwaan menghasut keganasan di luar ibu pejabat Pengawal Republikan, di mana seramai 51 orang turut dilaporkan terkorban.

Dipetik AFP, Timbalan beliau, Mahmoud Ezzat dan dua pemimpin Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) turut dikenakan tindakan sama.

Selasa lalu, 650 suspek yang terlibat dalam keganasan sehari sebelum itu telah disoal siasat dan sembilan daripadanya dikenakan waran tangkap.

Sementara itu, ribuan penyokong Ikhwanul Muslimin terus berhimpun dan mendirikan khemah di luar Masjid Rabaa al-Adawiya serta menjalani ibadah puasa seperti biasa walaupun dalam situasi meruncing ketika ini. 

Osama Mursi: 'Ayah adalah pemimpin sah Mesir'

Mohammed Mursi
Mohammed Mursi

KAHERAH - MESIR. Memakai t-shirt Polo berwarna ungu dan kaca mata hitam Ray Ban, Osama Mursi berjalan menuju ke ruang temu bual dengan tenang dan yakin.

“Apa yang saya nampak pada hari mendatang? Revolusi ini akan berjaya dan pemimpin yang sah bakal kembali.

“Rakyat Mesir tidak akan sesekali takut lagi dengan ancaman penahanan ini,” katanya dipetik CNN.

Lebih seminggu lalu, ayah Osama, Presiden Mesir, Mohamed Mursi telah diguling oleh pihak tentera Mesir.

 “Ini adalah satu rampasan kuasa revolusi, rampasan terhadap demokrasi, rampasan kuasa Perlembagaan dan kehendak rakyat.

Sementara itu, Menteri Pertahanan pada dasarnya mengatakan kepada jutaan rakyat yang mengundi dalam pemilihan Presiden dan referendum Perlembagaan "anda tidak tahu apa yang terbaik untuk anda. Saya tahu apa yang terbaik untuk anda’,” katanya.

Menurut agensi berita Al-Ahram, kerajaan baru sedang dibentuk dan Presiden sementara, Hazem El-Beblawi berkata, 70 peratus pemilihan jawatan di kementerian telah selesai.

Pembentukan kerajaan baru dijangka diumumkan Isnin ini.

Jutaan rakyat Mesir memenuhi jalanan pada 30 Jun lalu dan melaungkan ‘pergi’ terhadap Mursi, .

Menurut Osama, perkataan ‘rampasan kuasa’ merupakan penghinaan dan istilah kotor yang merendahkan kepercayaan rakyat selama ini.

Ketika diminta mengulas mengenai Revolusi Redux Osama bagaimanapun tidak bersetuju jika menyamakan ia dengan krisis di Mesir.

“30 Jun bukan revolusi! Sejarah tidak akan pernah merekodkan itu sebagai revolusi.

"....tidak ada sesiapa pun, sama ada pentadbiran Amerika Syarikat (AS) atau sesiapa saja yang boleh memanggilnya revolusi.

"Kenapa? Kerana tidak ada revolusi di dunia ini yang membawa pemerintahan ketenteraan. Tidak ada revolusi di dunia ini yang membatalkan peti undi,” tegasnya.

Sebelum ini, pihak tentera telah memberikan Mursi tempoh 48 jam untuk menyelesaikan krisis.

Dalam pada itu, ulas Osama, bapanya sempat bercakap dengannya untuk kali terakhir sebelum berucap dalam sebuah program televisyen pada 2 Julai lalu.

“Saya beritahu kepada ayah sebagai anaknya untuk dia kekal ingkar dan maju ke depan dan tidak menyerah dengan pihak ketenteraan.

“Mohamed Mursi yang saya kenal ada lambang kebanggaan. Sebagai anak, sekiranya Mohamed Mursi itu berundur atau melarikan diri ia akan sangat memalukan kepada saya, walaupun dia kekal sebagai Presiden,” katanya.

Sementara itu, menurut jurucakap tentera Mesir, Kolonel Ahmed Ali, Mursi sedang ditahan di satu lokasi yang dirahsiakan atas alasan ‘keselamatan peribadi’ tapi untuk seorang anak yang kehilangan ayahnya, Osama menganggap jaminan itu seolah-olah tidak bermakna.

“Jangan risaukan keselamatan peribadinya. Tak ada sesiapa, bukan menteri pertahanan atau menteri dalam negeri patut risau tentang keselamatannya,” kata Osama dengan sinis.

Tambahnya, “jika situasi penahanan yang tidak bermoral dan menyalahi undang-undang, Mursi mesti dibebaskan.

"...dan jika ia berdasarkan penahanan yang sah di sisi undang-undang, saya mengalu-alukannya dan mari kita ikut undang-undang.

Ketika ditanya sama ada dia ada menghubungi ayahnya yang di dalam tahanan, Osama berkata, “saya sebahagian daripada revolusi dan saya cukup kuat dari seorang tentera, benarkan saya bercakap dengan ayah saya.

"Tidak. Kita dalam revolusi. Angin baru bagi revolusi 25 Januari...laluan demokrasi kita, kami tidak akan melepaskannya,” katanya.

Revolusi pada 25 Januari 2011 menyebabkan kejatuhan bekas Presiden Mesir, Hosni Mubarak.

Ratusan penyokong Muslim Brotherhood kekal di dalam tahanan dan pendakwa raya telah mengeluarkan banyak waran tangkap untuk pimpinan atasan tapi Mursi muda ini memilih untuk bertemu di siang hari, di salah sebuah masjid terkenal di Kaherah.

“Revolusi ini akan berjaya. Revolusi yang membawa kepada berakhirnya pemerintahan Mubarak akan kekal kuat.

“Ini adalah revolusi keamanan melawan rampasan kuasa tapi revolusi ini akan menjadi lebih penting daripada 25 Januari kerana ia akan turut menghentam akar umbi.”

Sebelum mengakhiri temu bual, Osama memandang ke kamera dan menyampaikan mesej ini buat ayahnya.

“Ayah adalah pemimpin yang sah, ayah adalah pemimpin dan Presiden yang terpilih. Kami sokong sebarang keputusan yang ayah buat walaupun ayah memilih untuk meninggalkan pejabat.

"Keluarga ayah, kami semua bangga dengan ayah. Tuhan merahmati ayah.”

Thailand sasar jual 1 juta tan beras ke IndonesiaBANGKOK - THAILAND. Thailand berharap dapat memeterai janji niaga untuk menjual kira-kira satu juta tan beras setiap tahun ke Indonesia pada Oktober.
 
Menteri Hal Ehwal Luar Thailand, Surapong Tovijakchaikul berkata sekiranya kedua-dua negara bersetuju dengan terma itu, memorandum persefahaman akan dimeterai semasa pusingan seterusnya mesyuarat APEC di Bali, Indonesia, pada Oktober.
 
Beliau berkata demikian pada sidang akhbar di sini selepas bertemu dengan Menteri Luar Indonesia, Marty Natalegawa.
 
Thailand merupakan pengeksport utama beras dan dianggarkan memiliki kira-kira 17 juta tan besar dalam rumah gudangnya. Ia menyasar mengeksport 8.5 juta tan tahun ini.
 
Indonesia, yang diunjur menghasilkan lebih 37 juta tan beras, juga merupakan satu daripada pengimport beras utama dunia.
 
Sementara itu, Natalegawa berkata Indonesia dan Thailand mencari peluang baru untuk mengukuhkan lagi hubungan ekonomi, terutamanya kerjasama dalam sektor perikanan dan isu-isu jaminan makanan secara umumnya, termasuk beras.
 
Semasa mesyuarat itu beliau juga membincangkan isu-isu dua hala dengan Tovijakchaigul. - Bernama

Malala bakal berucap di PBB

Malala Yousafzai
Malala Yousafzai keluar hospital semalam. - Foto ihsan CNN

IKON remaja Pakistan, Malala Yousafzai bakal memberi ucapan di United Nation sebagai sebahagian daripada kempennya untuk pendidikan wajib percuma kepada semua kanak-kanak.

Malala bakal menyambut ulang tahun ke-16 dengan menyampaikan ucapan di ibu pejabat Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) di New York.

Malala ditembak di kepala dalam bas sekolah yang dinaiki oleh penembak Taliban kerana memperjuangkan hak wanita.

Ini merupakan ucapan di khalayak pertama selepas kejadian itu.

Selepas insiden itu, Malala diterbangkan dari Pakistan ke Inited Kingdom (UK) untuk menerima rawatan dan kini Malala tinggal di Birmingham.

Malala bakal berucap di depan lebih 500 pelajar dalam satu perhimpunan belia.

“Mari kita angkat buku dan pen. Ia adalah senjata paling berkuasa.

“Seorang anak, seorang guru, sebatang pen dan sebuah buku boleh mengubah dunia. Pendidikan adalah satu-satunya jalan penyelesaian,” katanya dipetik BBC.

Kira-kira 57 juta penduduk dunia masih tidak mempunyai akses kepada pendidikan dan sebahagian dari wanita muda tidak menamatkan sekolah rendah.

Tenyata Mubarak Dibalik Kudeta Militer Gulingkan Muhammad Moursi


Salah bila ada orang mengatakan bahwa Presiden Mursilah yang mengangkat As-Sissi menjadi menteri pertahanan. Karena pengangkatan As-Sissi adalah salah satu syarat ketika menggulingkan Thanthawi, menteri pertahanan sebelumnya.

Ketika menggeser Thanthawi dan Adnan, sebenarnya Presiden Mursi tidak menguasai militer dan Dewan Militer sepenuhnya. Oleh karena itu, Mursi tidak bisa memilih pemimpin militer yang pantas memimpin. Sehingga yang terjadi adalah saling tawar-menawar dengan anggota Dewan Militer, yang akhirnya menyetujui turunnya Thanthawi dengan pengganti dari mereka, yaitu Abdul Fattah As-Sissi. Saat itu Presiden tidak bisa menolak, apalagi beliau menganggap bahwa saat itu adalah masa transisi untuk sedikit demi sedikit mengakhiri kekuasaan militer.

Para pengamat menilai bahwa pengangkatan As-Sissi sebagai menteri pertahanan adalah skenario dari Mubarak yang menjalankan perang dari penjara. Mubarak memandang bahwa Thanthawi sudah gagal dalam memimpin militer, hal yang terindikasi dengan yel-yel demonstran “Jatuhlah pemerintahan militer”. Dengan demikian, tidaklah mungkin bisa dia menggalang kekuatan massa yang besar melawan Ikhwanul Muslimin.

Thanthawi Mengumumkan Kemenangan Mursi sebagai Presiden

Kemenangan Mursi adalah pukulan yang sangat berat bagi rezim Mubarak. Mereka ingin Syafiqlah yang memenangkan pemilu, apapun konsekwensinya. Sedangkan Thanthawi menyerah dengan hasil pemilu, dan khawatir kondisi Mesir semakin kacau tak terkendali. Saat itu, demostran juga sudah berkumpul dalam jumlah yang sangat besar di Bundaran Tahrir. Oleh karena itu, Thanthawi mengumumkan kemenangan Mursi sebagai presiden.

Pemimpin Dewan Militer Tetap Loyal dengan Mubarak

Setelah pengumuman kemenangan Mursi, Mubarak langsung memutuskan untuk mengganti Thanthawi, dengan akses para pemimpin Dewan Militer yang masih loyal kepadanya. Mengingat masih banyak pemimpin Dewan Militer yang lebih loyal kepada Mubarak daripada kepada pemimpin mereka, Thanthawi.

Para pemimpin militer tersebut mendatangi Presiden Mursi. Mereka melaporkan bahwa militer sudah terlalu jauh terjun dalam politik. Hal ini sedikit-banyak telah menurunkan kemampuan tempur mereka. Apalagi ketika Thanthawi memimpin, militer menjadi musuh banyak sekali kekuatan politik. Mereka mengusulkan, militer menarik diri dari politik dan mengganti Thanthawi. Mereka meyakinkan dan menjamin, militer tidak akan memprotes penggantian tersebut, dengan syarat yang menggantikannya adalah Abdul Fattah As-Sissi. Karena As-Sissi masih muda dan memiliki kemampuan untuk meningkatkan kembali performa militer yang hilang dalam masa transisi.

Sebenarnya Presiden Mursi tidak yakin dengan usulan mereka. Tapi beliau akhirnya menerimanya mengeluarkan militer dari politik. Dalam benaknya, Mursi pun ingin segera mengganti As-Sissi dengan seorang pemimpin baru yang bisa memegang amanah kemashlahatan militer Mesir.

Kenapa Harus As-Sissi?

Sebelumnya, As-Sissi adalah pemimpin intelijen militer, dan orang yang paling loyal kepada Mubarak. Sedangkan Mubarak sendiri hanya percaya kepada militer.

As-Sissi adalah orang yang bertanggung jawab atas “Perang Unta” (kejadian penyerbuan sekelompok orang penunggang kuda dan unta ke tengah-tengah demonstran di Bundaran Tahrir). Dia orang yang memegang kendali “pihak ketiga” yang terlibat dalam banyak sekali kerusuhan yang menjatuhkan banyak korban. Misalnya kejadian Maspero, stadion Port Said, dan sebagainya.

Kemudian langkah berikutnya adalah As-Sissi berusaha memperbaiki citranya, mendekati kekuatan-kekuatan politik yang ada, memastikan loyalitas kalangan Kristen Koptik, Fulul, dan penggerak revolusi yang tidak mendapatkan porsi kekuasaan di pemerintahan Mursi.

Lalu dia memulai konspirasi dengan menggunakan kepolisian, perwira intelijen, dan pendanaan Saudi Arabia dan Emirat. Dimulai membuat pergolakan-pergolakan, menyebarkan 200 ribu preman, sehingga kondisi keamanan Mesir lepas kendali. Dalam kondisi ini, rakyat sangat mendambakan keamanan walaupun dengan imbalan kembalinya rezim Mubarak.

Di sinilah As-Sissi tampil sebagai tokoh penyelamat. Dia menyelesaikan permasalahan keamanan dengan sangat mudah dengan kekuatan militer yang super. Di waktu yang sama, As-Sissi juga menenangkan Presiden Mursi, bahwa dirinya tidak menginginkan kekuasaan, dan militer akan selalu melindungi pemerintahan yang sah.

Ultimatum 48 Jam Dan Detik-Detik Menentukan

Sampai tibalah detik-detik yang menentukan. Terjadi demonstrasi yang sangat besar menuntut Presiden Mursi mundur. Saat itulah As-Sissi tampil dan mengatakan bahwa dirinya telah mendengar akan memenuhi tuntutan mereka. Dia akan memberi Presiden Mursi tenggang waktu 48 jam untuk menyelesaikan krisis ini, jika tidak berhasil maka militer akan mengambil alih kekuasaan untuk masa transisi.

Begitu tenggang waktu habis, As-Sissi mengumumkan kudeta militernya dengan menyampaikan sebuah inisiatif solusi yang sebenarnya semua butirnya sudah diutarakan oleh Presiden Mursi, kecuali butir penggulingannya.

Drama ini berakhir dengan menggulingkan dan menahan Presiden Mursi. Mesir pun masuk kepada kondisi sulit, yang tidak jelas akhirnya. (sma/dakwatuna)

Sumber: dakwatuna.com

PM Mesir tawar jawatan kepada pemimpin Ikhwan


Kaherah: Perdana Menteri Mesir berkata, dia tidak menolak kemungkinan memberi jawatan kepada pemimpin Ikhwanul Muslimin dalam Kabinetnya jika ada calon berkelayakan.

Dalam temu bual dengan agensi berita semalam, Hazem al-Beblawi berkata dia masih mempertimbangkan bentuk Kabinet sementara selepas tentera merampas kuasa Mohamed Mursi minggu lalu. “Saya tidak melihat kepada kaitan seseorang dengan politik.


“Jika seseorang dinamakan daripada Parti Kebebesan Dan Keadilan (yang ditubuhkan Ikhwanul Muslimin) dan dia berkelayakan, tokoh itu mungkin dipertimbangkan,” katanya. Menurut Hazem, ada dua kriteria yang diberi perhatian dalam kerajaan sementaranya, iaitu kecekapan dan kredibiliti.

“Setakat ini saya belum menghubungi sesiapa kerana mahu memilih calon terbaik sebelum membuat tawaran kepada mereka,” katanya. Ikhwanul Muslimin sebelum ini menolak tawaran Hazem untuk menyertai kerajaan sementara dan menyeru penyokong gerakan Islam itu mengadakan himpunan besar-besaran hari ini bagi mengecam “rampasan kuasa berdarah” dilakukan tentera Mesir. Pada masa sama, kumpulan penentang Mohamed Mursi dilaporkan turut merancang mengadakan perhimpunan bagi menyambut Ramadan. Sementara itu, polis terus memburu Mursyidul Am Ikhwanul Muslimin, Mohamed Badie, selepas waran tangkap dikeluarkan ke atasnya.


Sumber berkata, Mohamed Badie dan pemimpin kanan Ikhwanul Muslimin dikehendaki kerana disyaki menghasut pergaduhan. - AFP

Bayi disahkan mati ‘hidup kembali’


Rio de Jeneiro: Seorang bayi yang disahkan mati tiba-tiba “kembali hidup” tiga jam selepas diletakkan di atas altar gereja hospital, lapor media semalam.

Sebelum itu, seorang jururawat meletakkan mayat Yasmin Gomes di dalam kotak dan ditinggalkan di atas altar sebuah hospital di Londrina di selatan Brazil.


Menurut media, jururawat tidak tergamak menghantar Yasmin ke rumah mayat. Bagaimanapun, ketika nenek Yasmin, Elza Silva, dan seorang petugas rumah mayat tiba untuk menuntut jenazah itu, mereka terkejut apabila kaki bayi terbabit bergerak dan sejurus kemudian, membuka matanya. Kata Elza, pada mulanya dia tidak mempercayai apa yang dilihat itu. “Kemudian kami melihat Yasmin bernafas.

“Kami berpelukan dan menjerit-jerit. Ia satu keajaiban,” katanya. Rekod hospital menunjukkan Yasmin dilahirkan seperti bayi normal pada pagi Selasa di Hospital Lincoln Graca.


Bagaimanapun, dia berhenti bernafas beberapa saat kemudian. Cubaan doktor mengembalikan pernafasan Yasmin gagal dan disahkan mati pada jam 11 pagi.


Sijil kematian juga dikeluarkan pihak hospital. Ibu Yasmin, Jenifer da Silva Gomes, 22, berkata dia dimaklumkan mengenai ‘kematian’ Yasmin dan seorang jururawat yang memandikan bayi itu turut mengesahkannya. Doktor yang merawat dan menandatangani sijil mati Yasmin berkata, sesiapa saja boleh membuat spekulasi tetapi mereka yang ada di dalam bilik itu tahu apa yang berlaku. - AP

Polis, sukarelawan ganti tentera

Bangkok: Sebagai sebahagian perjanjian damai dengan Barisan Revolusi Nasional (BRN), polis dan sukarelawan pertahanan akan menggantikan tentera untuk mengawal keamanan di selatan Thai sepanjang Ramadan ini.
Ketua Majlis Keselamatan Kebangsaan Paradorn Pattanathabutr yang juga ketua delegasi Thai dalam dialog keamanan bersama BRN berkata semalam, perkara itu dicadangkan kepada BRN pada hujung minggu.

Beliau menyangkal dakwaan beberapa pihak kononnya langkah itu menunjukkan kerajaan tunduk kepada tuntutan BRN yang sebelum ini mendesak Bangkok mengundurkan tentera dari wilayah berkenaan sebagai cara mengurangkan keganasan.
“Kami hanya mengurangkan rondaan dan pemeriksaan, kecuali berlaku kecemasan,” katanya.

Menurutnya, menerusi langkah itu, anggota tentera akan dipindahkan dari kawasan perkampungan dan ditempatkan di berek tempatan.

Mereka bagaimanapun akan diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga sekiranya berlaku kecemasan. Polis dan sukarelawan pertahanan akan mengambil alih kawalan keselamatan di wilayah yang majoriti penduduknya beragama Islam, kata Paradorn.
Foto
TRAK tentera yang rosak teruk selepas terkena bom di Yala, semalam.
Pada masa sama, Paradon menafikan laporan bahawa BRN membatalkan perjanjian damai sepanjang Ramadan.

Menurutnya, kumpulan itu hanya menunda pengumuman dan kedua-dua belah pihak sudah bersetuju menunggu Malaysia mengumumkan perjanjian damai. Menjawab soalah mengenai penentang perjanjian damai yang meletakkan poster mengecam kerajaan, Paradorn mengakui tidak semua kumpulan pemisah bersetuju untuk mengadakan perdamaian. Sementara itu, hari pertama Ramadan berlalu dengan aman di wilayah berkenaan - Yala, Pattani dan Narathiwat. Namun, keadaan aman itu tercemar apabila lapan anggota tentera yang mengawal keselamatan kumpulan guru cedera dalam letupan bom di Daerah raman, Yala pagi semalam. - Agensi

Kebocoran radioaktif di Pasifik


Kebocoran radioaktif di Pasifik
Kebocoran cecair radioaktif dari Reaktor 2, stesen jana kuasa Fukushima didakwa merebak ke kawasan perairan Pasifik sejak dua tahun lalu.
TOKYO - JEPUN. Pengendali nuklear Jepun mengeluarkan kenyataan bahawa cecair radioaktif dari stesen reaktor Fukushima yang rosak sewaktu bencana tsunami dua tahun lalu, bocor dan memasuki perairan Pasifik, kelmarin.

Dipetik Al-Jazeera, Ketua Pengendali Nuklear, Shunichi Tanaka berkata, pihaknya tidak menolak kebocoran ke dalam laut berkemungkinan besar berlaku sejak insiden Mac 2011.

"Saya tidak dapat memastikan jumlah kapasiti cecair radioaktif yang telah mencemarkan laut di kawasan Pasifik," katanya.

Selasa lalu, Tokyo Electric Company (Tepco) memberitahu, tahap radiasi dalam air bawah tanah semakin meningkat dan menunjukkan ia dicemari bahan bertoksik tinggi.

Hasil pemerhatian terhadap kerosakan pada Reaktor 2, tahap kebocoran radioaktif meningkat secara mendadak dan membabitkan sesium-134  serta sesium-137.

Setakat ini, bahan toksik seperti sesium turut ditemui merebak menerusi saluran paip bawah tanah bersebelahan stesen nuklear tepi pantai. -

Mursi bakal dihukum?


Mursi bakal dihukum?
Himpunan kelongsong peluru dan tabung gas pemedih mata yang dipercayai digunakan tentera untuk menembak ke arah penyokong Mursi. Foto:EPA
KAHERAH - MESIR. Presiden Mesir Mohamed Mursi yang menjadi mangsa rampasan kuasa tentera negara dan kini ditahan di sebuah lokasi tidak diketahui dijangka dikenakan hukuman oleh pihak tentera negara itu.

Pegawai kanan tentera Mesir berkata, Mursi mungkin berhadapan pendakwaan berhubung tuduhan yang dibuat penentangnya namun tiada maklumat lanjut berhubung perkara itu sehingga kini.

Ketika nasib Mursi masih kabur, presiden sementara Mesir, Adly Mansour semalam, mengemukakan rancangan pilihan raya umum negara (PRU) yang dijangka berlangsung awal 2014.

Pengumuman itu dibuat sejam selepas gerakan Ikhwanul Muslimin membantah tindakan tentera menembak mati 51 penyokong parti itu di perkarangan ibu pejabat tentera di Kaherah, susulan penggulingan Mursi.

Adly mengeluarkan dekri yang menetapkan jadual bagi mengadakan pungutan suara ke atas penggubalan perlembagaan Mesir sebelum PRU diadakan.

Dalam dekri itu, satu panel mewakili politik, agama dan perkhidmatan keselamatan akan meluluskan penggubalan perlembagaan yang digantung selepas Mursi digulingkan selain menetapkan pungutan suara tersebut dalam tempoh lima bulan.

"Pilihan raya Parlimen akan diadakan tiga bulan selepas perlembagaan baru itu diluluskan," menurut Adly, dipetik Al-Jazeera.

Mengikut dekri tersebut, keseluruhan proses tidak akan melebihi 210 hari, sekali gus memberi gambaran PRU bakal diadakan pada Februari.

Sementara itu, gerakan Ikhwanul Muslimin menggesa bantahan sehari selepas puluhan penyokong terkorban selain 322 yang lain cedera akibat ditembak.

Menurut saksi, tentera melepaskan tembakan amaran dan gas pemedih mata selain beberapa lelaki dipercayai samseng berpakaian preman melepaskan tembakan berpeluru ke arah peserta.

Adly dilaporkan meluah kekesalan berhubung insiden itu selain menubuhkan jawatankuasa kehakiman siasatan.

Mursi disahkan selamat


Mohammed Mursi
Mohammed Mursi
KAHERAH - MESIR. Menteri Luar Mesir, Mohamed Amr, semalam mengesahkan Presiden Mohamed Mursi selamat dan dilayan baik, namun tidak dibenarkan keluar di khalayak umum atas faktor keselamatan.

Dipetik Al-Jazeera, agensi berita MENA melaporkan, pemimpin itu masih berada di dalam negara dan belum ada pertuduhan untuknya.

"Tiada maklumat lanjut berhubung nasib Mursi. Gerakan Ikhwanul Muslimin dan keluarganya juga tidak mengetahui lokasi pemimpin itu berada," katanya.

Amr berkata, tentera memberi jaminan keselamatan terhadap pemimpin itu dan menggesa penyokong Mursi supaya menghentikan segala protes.

Bayi 14 bulan beli kereta Austin melalui eBay

IBU BAPA pada abad ke-21 ini memerlukan pemerhatian yang menyeluruh terhadap penggunaan peranti seperti telefon pintar mahupun komputer riba.

Mengejutkan seorang bayi, yang baru berusia 14 bulan 'membelikan' ayahnya sebuah kereta klasik, Austin Healey Sprite 1962

Bayi tersebut pada asalnya bermain telefon pintar ayahnya hanya beberapa minit, akhirnya telah membelikan ayahnya sebuah kereta yang berusia 51 tahun.

Menurut laporan KOIN-TV, Sorella Stoute mencuit aplikasi eBay pada telefon pintar ayahnya.

Pada aplikasi itu, hanya ada pautan 'beli sekarang'.

Bapanya, Paul Stoute berkata, selepas insiden itu, dia dan isteri memutuskan untuk menyimpan kereta itu dan membawanya ke rumah baru mereka.

Kejadian ini menunjukkan bahawa pengawasan ibu bapa penting dalam memastikan tidak berlaku penyalahgunaan teknologi yang ada.

Pendakwa raya Mesir arah tahan BadiePendakwa raya Mesir arah tahan Badie
Penyokong Ikhwanul Muslimin berkongsi juadah iftar di luar Masjid Rabaa al-Adawiya di Kaherah. Foto: EPA
KAHERAH - MESIR. Pejabat pendakwa raya Mesir, kelmarin mengarahkan Mursyidul Am Gerakan Ikhwanul Muslimin, Mohamed Badie ditahan atas dakwaan menghasut keganasan di luar ibu pejabat Pengawal Republikan, di mana seramai 51 orang turut dilaporkan terkorban.

Dipetik AFP, Timbalan beliau, Mahmoud Ezzat dan dua pemimpin Parti Kebebasan dan Keadilan (FJP) turut dikenakan tindakan sama.

Selasa lalu, 650 suspek yang terlibat dalam keganasan sehari sebelum itu telah disoal siasat dan sembilan daripadanya dikenakan waran tangkap.

Sementara itu, ribuan penyokong Ikhwanul Muslimin terus berhimpun dan mendirikan khemah di luar Masjid Rabaa al-Adawiya serta menjalani ibadah puasa seperti biasa walaupun dalam situasi meruncing ketika ini. 

Ramadan: Arab Saudi halau ekspatriat makan, minum terbuka

RIYADH 10 Julai - Kerajaan Arab Saudi semalam menegaskan akan menghalau mana-mana ekspatriat bukan Islam yang didapati makan, minum atau merokok di tempat awam sepanjang bulan Ramadan.
Menurut kenyataan Kementerian Dalam Negeri, pekerja asing yang ditangkap berbuat demikian secara terbuka akan dikenakan hukuman setimpal termasuk pembatalan kontrak kerja serta diusir dari negara ini.
"Ekspatriat bukan Islam perlu menghormati kesucian bulan Ramadan dan menjaga perasaan orang Islam yang berpuasa.
“Setiap syarikat atau perniagaan individu perlu memaklumkan peraturan baharu itu kepada pekerja masing-masing," jelas kenyataan itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130710/lu_12/Ramadan-Arab-Saudi-halau-ekspatriat-makan-minum-terbuka#ixzz2YmpOHkBM
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pengganas seru perangi polis Indonesia

JAKARTA 10 Julai - Seorang lelaki yang mendakwa sebagai pengganas paling dikehendaki Indonesia, Santoso tampil pada satu video yang dimuat naik dalam YouTube dengan menyeru orang ramai supaya meneruskan peperangan ke atas unit antikeganasan polis negara ini, (Densus 88).
Video selama enam minit itu bertajuk 'Risalah Kepada Ummat Islam di Kota Poso' telah dimuat naik oleh satu akaun menggunakan nama Al-Himmah pada Ahad lalu.
Media hanya menyedari kewujudan video itu sehinggalah semalam.
Dalam video itu, lelaki yang mendakwa sebagai Santoso menyampaikan pesanan sambil mengacu sepucuk pistol di dalam hutan sambil diiringi dua lelaki bertopeng bersenjatakan raifal di belakangnya.
Jurucakap polis Indonesia, Inspektor Jeneral Ronny F. Sompie berkata, Densus 88 masih menganalisis video itu. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130711/lu_09/Pengganas-seru-perangi-polis-Indonesia#ixzz2YmolGzHX
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Majoriti umat Islam mula berpuasa


Seorang wanita Mesir berjalan melintasi deretan lampu hiasan dipanggil Fanoos Ramadan, yang dijual sempena kedatangan bulan puasa di Kaherah, kelmarin. - REUTERS
PARIS 10 Julai - Kebanyakan umat Islam di seluruh dunia mula berpuasa hari ini sempena Ramadan.
Tetapi terdapat beberapa negara memulakan puasa Ramadan lebih awal, semalam termasuk Amerika Syarikat, United Kingdom, Syria, Mesir, Kenya, Georgia, Palestin dan beberapa negara Eropah.
Bagaimanapun berbeza pula di Perancis, apabila umat Islam di negara ini masih belum memulakan ibadat berpuasa kerana mereka masih menunggu anak bulan yang masih belum dapat dilihat dengan mata kasar berdasarkan kaedah saintifik.
Penduduk Islam yang tinggal di utara pinggir bandar Paris dan Lyon berkata, mereka akan menunggu sehingga hari ini untuk memulakan puasa, walaupun gagal melihat anak bulan.
Sementara itu, kira-kira 400,000 penduduk Islam di Chicago memulakan puasa hari ini, dan bukannya semalam seperti yang diumumkan oleh pihak berkuasa Amerika Utara.
Pertelingkahan berkaitan penetapan awal Ramadan dalam kalangan masyarakat Islam masih berterusan sampai hari ini di beberapa negara, walaupun ulama cuba menyelesaikan masalah itu sejak beberapa dekad lalu.
Pihak berkuasa memutuskan pengiraan astronomi boleh menentukan permulaan Ramadan, tetapi banyak umat Islam menegaskan bahawa ia tidak boleh dilakukan sehingga kelihatan anak bulan, amalan yang dilakukan sejak zaman Nabi Muhammad SAW.
"Ia memenuhi amalan yang dilakukan Nabi Muhammad SAW," kata Sayeed Shariff, salah seorang Jawatankuasa Hilal di Chicago yang sanggup menunggu sehingga lewat pagi untuk melihat anak bulan, semata-mata bagi membantu masyarakat Islam Chicago menentukan tarikh sebenar berpuasa.
Pada 2006, panel yang memberi jaminan bahawa penglihatan fizikal anak bulan tidak lagi diperlukan bagi menetapkan permulaan awal Ramadan, bulan kesembilan dan bulan paling suci dalam taqwim Islam. - AFP/ REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130711/lu_05/Majoriti-umat-Islam-mula-berpuasa#ixzz2YmndUI00
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kuwait tawar bantuan kecemasan sebanyak AS$4 bilion kepada Mesir

KUWAIT CITY 11 Julai - Kerajaan Kuwait menawarkan bantuan kecemasan bernilai AS$4 bilion (RM12 bilion) kepada Mesir, sekali gus menjadikan jumlah keseluruhan bantuan yang disalurkan menjadi AS$12 bilion (RM36 bilion) sejak Presiden Mohammed Mursi digulingkan.
Menteri Dalam Negeri untuk Hal Ehwal Kabinet, Sheikh Mohammad Abdullah al-Sabbah berkata, anggota Kabinet Kuwait meluluskan pakej bantuan berkenaan untuk disalurkan kepada kerajaan Mesir selepas mendapat arahan daripada Emir.
Jelasnya, pakej bantuan itu merangkumi bantuan kerajaan bernilai AS$1 bilion (RM3 bilion), bantuan deposit bank pusat Mesir sebanyak AS$2 bilion (RM6 bilion) dan bantuan produk minyak berjumlah AS$1 bilion (RM3 bilion). - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130711/lu_02/Kuwait-tawar-bantuan-kecemasan-sebanyak-AS4-bilion-kepada-Mesir#ixzz2Ymn4AUZW
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mesir sukar bentuk kerajaan


Ribuan penyokong bekas Presiden Mohammed Mursi terus berkumpul di masjid Rabaa al-Adawiya, Nasr, di Kaherah, semalam menuntut tentera mengembalikan jawatan Mursi. - AFP
KAHERAH 11 Julai - Kepemimpinan baharu Mesir, hari ini menghadapi kesukaran untuk membentuk kerajaan sementara selepas waran tangkap dikeluarkan terhadap ketua pergerakan Ikhwanul Muslimin.
Beribu-ribu penyokong Presiden Mesir yang digulingkan, Mohammed Mursi terus berkumpul di masjid Rabaa al-Adawiya, Nasr di sini walaupun tentera menolak desakan mereka untuk mengembalikan kuasa Mursi.
Bagaimanapun, mereka berikrar tidak akan bersurai sehingga Presiden yang dipilih secara bebas dikembalikan ke jawatan tersebut.
Dalam pada itu, Ikhwanul Muslimin menolak tawaran Perdana Menteri sementara, Hazem al-Beblawi untuk menyertai kerajaan sementara dan menggesa satu demonstrasi besar-besaran membantah rampasan kuasa tentera yang menggulingkan Presiden Mohammed Mursi, diadakan esok.
Pergerakan Ikhwanul Muslimin kini dilaporkan berada dalam keadaan kucar-kacir selepas barisan kepemimpinannya ditahan, sementara beberapa orang yang lain melarikan diri atau menyembunyikan diri selepas Mursi digulingkan pada minggu lepas.
Polis kini mencari Pemimpin Agung Ukhwanul Muslimin, Mohamed Badie selepas waran tangkap terhadapnya dikeluarkan semalam berhubung keganasan di Kaherah.
Badie dan beberapa pemimpin kanan pergerakan itu dikehendaki kerana menghasut pertempuran di sebuah kompleks tentera pada awal minggu ini yang menyebabkan 53 orang terbunuh, kata sumber kehakiman.
Sementara itu, jurucakap Kementerian Luar, Badr Abdelatty berkata, Mursi kini ditahan di satu 'tempat selamat' bagi menjaga keselamatannya.
''Beliau masih belum didakwa atas apa-apa kesalahan,'' katanya.
Sumber tentera dan kehakiman berkata, Mursi tetap akan didakwa, namun tarikh dan pertuduhan terhadapnya masih belum ditentukan.
Dalam pada itu, Hazem yang memulakan perbincangan untuk membentuk barisan Kabinetnya, semalam bersedia menawarkan jawatan menteri kepada Ikhwanul Muslimin, lapor agensi berita MENA.
Bagaimanapun, waran tangkap ke atas Badie akan menyukarkan Hazem mendekati pergerakan tersebut. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130712/lu_01/Mesir-sukar-bentuk-kerajaan#ixzz2Ymkq5mp9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mesir sukar bentuk kerajaan

Ribuan penyokong bekas Presiden Mohammed Mursi terus berkumpul di masjid Rabaa al-Adawiya, Nasr, di Kaherah, semalam menuntut tentera mengembalikan jawatan Mursi. - AFP
KAHERAH 11 Julai - Kepemimpinan baharu Mesir, hari ini menghadapi kesukaran untuk membentuk kerajaan sementara selepas waran tangkap dikeluarkan terhadap ketua pergerakan Ikhwanul Muslimin.
Beribu-ribu penyokong Presiden Mesir yang digulingkan, Mohammed Mursi terus berkumpul di masjid Rabaa al-Adawiya, Nasr di sini walaupun tentera menolak desakan mereka untuk mengembalikan kuasa Mursi.
Bagaimanapun, mereka berikrar tidak akan bersurai sehingga Presiden yang dipilih secara bebas dikembalikan ke jawatan tersebut.
Dalam pada itu, Ikhwanul Muslimin menolak tawaran Perdana Menteri sementara, Hazem al-Beblawi untuk menyertai kerajaan sementara dan menggesa satu demonstrasi besar-besaran membantah rampasan kuasa tentera yang menggulingkan Presiden Mohammed Mursi, diadakan esok.
Pergerakan Ikhwanul Muslimin kini dilaporkan berada dalam keadaan kucar-kacir selepas barisan kepemimpinannya ditahan, sementara beberapa orang yang lain melarikan diri atau menyembunyikan diri selepas Mursi digulingkan pada minggu lepas.
Polis kini mencari Pemimpin Agung Ukhwanul Muslimin, Mohamed Badie selepas waran tangkap terhadapnya dikeluarkan semalam berhubung keganasan di Kaherah.
Badie dan beberapa pemimpin kanan pergerakan itu dikehendaki kerana menghasut pertempuran di sebuah kompleks tentera pada awal minggu ini yang menyebabkan 53 orang terbunuh, kata sumber kehakiman.
Sementara itu, jurucakap Kementerian Luar, Badr Abdelatty berkata, Mursi kini ditahan di satu 'tempat selamat' bagi menjaga keselamatannya.
''Beliau masih belum didakwa atas apa-apa kesalahan,'' katanya.
Sumber tentera dan kehakiman berkata, Mursi tetap akan didakwa, namun tarikh dan pertuduhan terhadapnya masih belum ditentukan.
Dalam pada itu, Hazem yang memulakan perbincangan untuk membentuk barisan Kabinetnya, semalam bersedia menawarkan jawatan menteri kepada Ikhwanul Muslimin, lapor agensi berita MENA.
Bagaimanapun, waran tangkap ke atas Badie akan menyukarkan Hazem mendekati pergerakan tersebut. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130712/lu_01/Mesir-sukar-bentuk-kerajaan#ixzz2Ymkq5mp9
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mujahidin As Syabaab Somalia