Thursday, November 28, 2013

Demonstrasi semakin berleluasa


Sebahagian penunjuk perasaan antikerajaan berhimpun di pekarangan bangunan Kementerian Tenaga di Bangkok, Thailand, semalam. - REUTERS
BANGKOK 27 Nov. - Perbahasan usul undi tidak percaya terhadap Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra, berlangsung buat hari kedua, hari ini ketika tunjuk perasaan antikerajaan mula merebak ke 10 wilayah di negara ini.
Di ibu negara, kira-kira 10,000 penunjuk perasaan meneruskan kemaraan mereka dengan mengelilingi kompleks kerajaan di utara Bangkok dengan kumpulan-kumpulan kecil dilihat mula menggerakkan usaha menawan enam lagi bangunan kementerian lain.
Jumlah penunjuk perasaan meningkat dengan mendadak ketika pemimpin penunjuk perasaan, Suthep Thaugsuban berarak memasuki pekarangan pejabat kompleks kerajaan.
Suthep mengetuai kumpulannya berarak ke pusat pejabat yang menempatkan beberapa agensi penting kerajaan termasuk jabatan tanah, imigresen, hasil dan cukai.
"Kami amat yakin dan percaya bahawa kami akan mencapai kemenangan dalam tempoh beberapa hari lagi,'' kata bekas Timbalan Perdana Menteri Thailand itu kepada media.
Kumpulan kira-kira 1,000 penunjuk perasaan dalam pada itu berarak ke Kementerian Buruh dan kumpulan lain menghala ke Kementerian Tenaga dalam usaha mereka menggulingkan kerajaan pimpinan Yingluck.
Demonstrasi itu walaupun berlangsung dengan aman, membangkitkan kebimbangan berulangnya keganasan tiga tahun lalu yang mengakibatkan lebih 90 orang maut berikutan tindakan kekerasan tentera ke atas kumpulan penunjuk perasaan yang menyokong bekas Perdana Menteri, Thaksin Shinawatra.
Suthep yang berada dalam kerajaan Thailand selepas peristiwa itu kemudiannya dituduh mengarahkan kekerasan dan beliau kini didakwa kerana membunuh.
Menurut polis, selain Bangkok, tunjuk perasaan turut diadakan di Krabi, Nakhon Si Thammarat, Chumphon, Yala, Ranong, Satun, Songkhla, Pattalung, Surat Thani dan Trang.
Sementara itu, bimbang pertempuran akan berlaku dan seterusnya melemahkan kerajaannya, Yingluck berkata, polis akan meneruskan usaha menjaga keamanan.
"Kerajaan saya tidak akan menggunakan tentera. Ini bukannya 'rejim Thaksin', ini adalah sebuah kerajaan yang dipilih secara demokrasi,'' katanya di luar bangunan Parlimen. - REUTERS/AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131128/lu_02/Demonstrasi-semakin-berleluasa#ixzz2lvGsgXl0
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kapal pengangkut China jalani latihan


China menghantar kapal pengangkut pesawat pertamanya, Liaoning untuk menjalani latihan ketenteraan di Laut China Selatan, semalam. - AGENSI
BEIJING 26 Nov. - China menghantar kapal pengangkut pesawat pertamanya, Liaoning untuk menjalani latihan ketenteraan di Laut China Selatan, hari ini.
Kapal itu sebelum ini telah menjalani lebih 100 latihan dan eksperimen sejak diperkenalkan pada tahun lalu, namun ini merupakan kali pertama ia dihantar ke Laut China Selatan.
Lioaning berlepas dari sebuah pelabuhan di bandar Qingdao di utara China dan diiringi dua kapal pemusnah serta kapal peronda, menurut laman web http://navy.81.cn/.
Selain latihan ketenteraan, kapal tersebut akan melakukan ujian saintifik.
Tentera China tidak menyatakan jenis modul latihan ketenteraan yang bakal dijalani oleh kapal tersebut.
Sebelum ini, Liaoning banyak menjalani latihan ketenteraan di Laut Kuning.
Sementara itu, syarikat penerbangan Jepun, hari ini menyatakan kesediaan untuk mematuhi peraturan yang ditetapkan oleh China selepas negara ini mengumumkan tentang pengenalan zon pertahanan udara termasuk kawasan maritim di Laut China Timur.
Syarikat penerbangan All Nippon Airways (ANA) telah menghantar pelan penerbangan yang melalui zon tersebut kepada pihak berkuasa negara ini.
ANA membuat pengumuman itu selepas syarikat penerbangan Japan Airlines dan Peach Aviation turut bersetuju untuk mematuhi peraturan tersebut. - AFP/REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131127/lu_06/Kapal-pengangkut-China-jalani-latihan#ixzz2lvGgSWQg
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pesawat AS masuki zon pertahanan udara


Gambar fail bertarikh 26 Mei 2010, menunjukkan pesawat B-52 milik Amerika Syarikat (AS) semasa latihan penerbangan X-51A WaveRider di Washington. - AFP
WASHINGTON 27 Nov. - Dua buah pesawat jenis B-52 milik Amerika Syarikat (AS) dikesan terbang di kawasan pertikaian di Laut China Timur semalam tanpa memaklumkan kepada Beijing, tindakan yang disifatkan sebagai mencabar keputusan China memperkenalkan zon pertahanan udara.
Kehadiran pesawat pengebom itu memberi isyarat jelas bahawa Washington membantah keputusan yang dianggap sebagai satu tindakan agresif China di rantau tersebut.
Pesawat tanpa senjata itu berlepas mengikut jadual penerbang dari Guam kelmarin dan menurut pegawai pertahanan, ia merupakan sebahagian daripada rutin latihan.
"Malam semalam kami mengadakan latihan yang sudah lama dirancang, latihan ini melibatkan dua buah kapal terbang yang berlepas dari Guam sebelum kembali semula.
"Tiada jadual penerbangan diberikan kepada China dan misi tersebut berjalan dengan lancar tanpa sebarang masalah,'' kata jurucakap Pentagon, Kolonel Steven Warren kepada pemberita.
Pesawat berkenaan terbang kurang sejam di Zon Pengenalan Pertahanan Udara (ADIZ) dan tidak bertembung dengan mana-mana pesawat milik China.
Di bawah peraturan yang diisytiharkan oleh China, setiap pesawat diminta untuk menyediakan pelan penerbangan, mengesahkan kewarganegaraan dan mengekalkan komunikasi radio dua hala bagi membolehkan mereka mendengar sebarang arahan daripada pihak berkuasa China.
Jepun, AS dan beberapa buah negara menolak pengenalan zon udara China itu sejak diperkenalkan minggu lalu. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131128/lu_07/Pesawat-AS-masuki-zon-pertahanan-udara#ixzz2lvGObECt
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Penunjuk perasaan kepung lima kementerian

AFP 
SEJUMLAH penunjuk perasaan mengibarkan bendera semasa mereka berarak di sebatang jalan raya di Bangkok semalam.


BANGKOK - Beribu-ribu penunjuk perasaan berhimpun di luar lima buah kementerian Thailand dan 24 dewan semalam untuk meningkatkan tekanan supaya Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra meletakkan jawatan.
Menjelang petang semalam, lebih 13,000 penunjuk perasaan mengepung ibu pejabat Jabatan Siasatan Khas dan kompleks kerajaan yang terletak bersebelahan di sini.
Menurut laporan Bernama, walaupun tunjuk perasaan diadakan secara aman, namun kehadi- ran beribu-ribu pesertanya menjadikan keadaan lalu lintas di Bangkok yang sentiasa sesak menjadi bertambah teruk.
Tiada keganasan dilaporkan setakat ini tetapi para penunjuk perasaan meningkatkan tekanan agar Yingluck meletakkan jawatan atau membubarkan Parlimen. Para penunjuk perasaan itu meminta penjawat awam pulang ke rumah.
Antara kementerian yang dikepung ialah Kementerian Kebudayaan, Kementerian Perdagangan, Kementerian Buruh, Kementerian Sains dan Kementerian Tenaga manakala Kementerian Kewangan masih diduduki penunjuk perasaan.
Bantahan awam itu tercetus sejak bulan lalu bagi membantah rang undang-undang yang bertujuan memberi pengampunan kepada abang Yingluck, Thaksin Shinawatra yang hidup dalam buangan.
"Kami akan berada semalaman di sini. Saya menggesa polis meninggalkan pekarangan kompleks ini," kata ketua penunjuk perasaan, Suthep Thaugsuban di luar Jabatan Siasatan Khas di sini.
Demonstrasi itu berisiko meng- ancam kestabilan Thailand ketika kuasa ekonomi kedua di Asia Tenggara itu mulai kehilangan momentum.
Para penunjuk perasaan itu terdiri daripada penyokong institusi beraja dan kelompok elit tentera.
Mereka menuduh Yingluck menjadi boneka Thaksin.
Popular dalam kalangan penduduk miskin terutama di utara Thailand, Thaksin digulingkan dalam rampasan kuasa tentera tanpa pertumpahan darah pada tahun 2006.
Para penunjuk perasaan itu berasal dari 24 wilayah terutama di selatan Thailand yang menjadi kubu kuat pembangkang, Parti Demokrat.
"Tujuan tunjuk perasaan itu adalah untuk menghapuskan jentera politik Thaksin," kata Suthep.
Menurut agensi berita AFP, para penunjuk perasaan itu meramalkan akan mencapai kejayaan dalam usaha mereka untuk menyingkirkan Yingluck.
Suthep merupakan bekas Timbalan Perdana Menteri di bawah kerajaan yang disokong tentera tetapi tewas kepada Yingluck pada pilihan raya 2011.
Apabila tiba di bangunan Jaba- tan Siasatan Khas, kumpulan Suthep meniup wisel dan melaungkan perkataan hamba.
Ekoran pusat kompleks kerajaan itu terletak di Chaeng Wattana, tidak jauh dari Lapangan Terbang Antarabangsa Don Mueng, wujud kebimbangan yang para penunjuk perasaan akan cuba berarak ke situ.
Kira-kira 3,000 orang berkumpul di Kementerian Tenaga, 700 lagi di Kementerian Perdagangan dan 200 orang di Kementerian Industri, kata polis.
Protes yang berlangsung di beberapa wilayah di Thailand pula melibatkan 20 orang di Narathiwat dan 4,000 lagi di Surat Thani.
Dalam pada itu, Thaksin yang kini hidup dalam buangan di luar negara bagi mengelak daripada hukuman penjara kerana kesalahan rasuah, masih mempunyai ramai penyokong di Thailand
Beliau memenangi sokongan penduduk miskin di pedalaman yang memilihnya sebagai Perdana Menteri sebanyak dua kali iaitu pada tahun 2001 dan 2005.
Di Pattani, kira-kira 500 orang yang menentang Thaksin berkumpul di hadapan Medan Budaya sebelum bergerak ke Pejabat Gabenor Wilayah Pattani sambil membawa bunga, meniup wisel dan mengibar bendera Thailand.
Mereka cuba menyerahkan bunga kepada seorang pegawai kanan kerajaan tetapi tidak berjaya kerana dihalang oleh para pegawai keselamatan daripada memasuki pejabat berkenaan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1128&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2luFzm579 
Hakcipta terpelihara 

TV Britain siar gambar Siti Aishah

ITV
IMEJ Balakrishnan (kanan) dirakamkan oleh jurukamera stesen televisyen ITV pada tahun 1997.


MailOnline kelmarin.
Balakrishnan, 73, yang berketurunan India didakwa melakukan jenayah itu bersama isterinya yang berusia 67 tahun, Chanda yang berasal dari Tanzania.
Mereka dibebaskan secara bersyarat sehingga siasatan berhubung kes yang melibatkan seorang warga Malaysia, Siti Aishah Abdul Wahab, 69, selesai manakala pasport pasangan tersebut turut dirampas.
Dua lagi wanita yang dikurung itu ialah penduduk berketurunan Ireland, Josephine Herivel, 57, dan penduduk Britain, Rosie Davies, 30.
Mereka diselamatkan oleh polis pada 25 Oktober lalu dari sebuah flat di Brixton di sini selepas seorang wanita berkenaan membuat panggilan telefon secara rahsia apabila dia menghubungi sebuah badan amal Britain.
Rosie merupakan anak perempuan kepada seorang lagi anggota kumpulan Mao itu, Sian Davies yang mati pada tahun 1997 selepas terjatuh dari tingkap rumah sewa mereka di sini.

ITV
WAJAH wanita yang dipercayai Siti Aishah yang dirakamkan jurukamera ITV.


Balakrishnan, Herivel dan Sian aktif mengadakan protes pelajar sekitar tahun 1970-an di Britain.
Pada tahun 1997, seorang kru filem ITV cuba mewawancara Herivel di kediaman mereka di Brixton susulan inkues kematian Sian.
Semasa liputan tersebut, seorang jurukamera ITV sempat merakam imej Herivel dan Siti Aishah di pintu hadapan sebuah kediaman di Brixton, selatan bandar raya ini.
Dalam rakaman itu, wanita yang kelihatan berkaca mata itu dipercayai Siti Aishah dan seorang lagi ialah Herivel.
Jurukamera itu juga merakam imej Balakrishnan.
Dalam pada itu, seorang bekas guru, Kamar Mautum menyatakan salah seorang wanita yang dibebaskan pada bulan lalu ialah adiknya.
Warga emas itu telah menaiki penerbangan dari Kuala Lumpur menuju ke bandar raya ini kelmarin untuk menemui adik perempuannya.
"Selama bertahun-tahun saya hiba, dia anak kesayangan ibu kami, ibu memanggil namanya semasa dia nazak," kata Kamar.
Siti Aishah dipercayai diserang strok semasa dia dikurung oleh Balakrishnan dan Chanda.
Dalam pada itu, polis Britain kini menyemak semula kes kematian Sian pada tahun 1997.
Ketua Unit Jenayah Terancang Polis Meteropolitan, Komander Steve Rodhouse semalam menyatakan bahawa polis telah meminta dokumen mahkamah berhubung inkues kematian wanita itu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1128&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2luFHmnOV 
Hakcipta terpelihara