Monday, March 26, 2012

Bantah kerajaan di jalan

myMetro | Bantah kerajaan di jalan:

JAKARTA: Puluhan ribu penyokong Kongres Rakyat Sumatera Utara (KRSU) akan menyertai perhimpunan besar-besaran di Medan hari ini untuk membantah rancangan kerajaan mengurangkan subsidi ke atas petrol.
Pemimpin KRSU, Mangaliat Simarmata, berkata perhimpunan itu turut membabitkan sekurang-kurangnya 65 pertubuhan.

“Kira-kira 10,000 hingga 15,000 orang akan hadir ke jalanan dan kami berhimpun semata-mata mahu melindungi rakyat.
“Kenaikan harga minyak tidak akan membawa apa-apa faedah, sebaliknya hanya menyukarkan orang ramai,” katanya.

Jakarta bercadang menaikkan harga petrol pada 1 April ini selepas diluluskan Parlimen.

Melalui rancangan pengurangan subsidi itu, harga minyak di Indonesia akan meningkat dari Rp4,500 (RM1.51) kepada Rp6,000 (RM2.01) seliter.
Bagaimanapun, peluang itu dikatakan semakin sempit kerana sebahagian parti yang bersekutu dalam kerajaan menolak usul berkenaan.

Khamis lalu, Parti Keadilan Sejahtera dan Parti Persatuan Pembangunan menyatakan, mereka belum membuat keputusan sama ada akan menyokong rancangan itu.
Turut mengambil sikap sama, parti Golkar. Sementara itu, Pengerusi Lembaga Eksekutif Mahasiswa Universiti Indonesia, Faldo Maldini, mengesahkan mereka akan mengadakan demonstrasi bagi tujuan sama.

Kata Faldo, kira-kira 100 hingga 150 mahasiswa akan menyertai perhimpunan di depan bangunan Parlimen Indonesia bagi memberi tekanan kepada wakil rakyat supaya menyebelahi orang ramai.

Minggu lalu, Faldo berkata, mereka cuba menemui wakil rakyat terbabit tetapi dilarang memasuki kawasan Parlimen.

Pemimpin Penyatuan Kebangsaan Mahasiswa Indonesia, Jati Pramestianto, pula berkata ribuan ahli pertubuhan itu turut turun ke jalan di Jakarta dan bercadang untuk terus mengadakan protes di situ sehingga kerajaan membatalkan rancangan menaikkan harga petrol. - Antara

'via Blog this'

Mangsa bunuh tentera AS dapat pampasan

Berita Harian Online | Mangsa bunuh tentera AS dapat pampasan:BEBERAPA lelaki melihat kesan darah dan mayat rentung di salah sebuah rumah mangsa serangan askar Amerika di Panjwai,  selatan Kabul, pada 11 Mac lalu.
BEBERAPA lelaki melihat kesan darah dan mayat rentung di salah sebuah rumah mangsa serangan askar Amerika di Panjwai, selatan Kabul, pada 11 Mac lalu.
KANDAHAR: Keluarga mangsa pembunuhan beramai-ramai oleh anggota tentera Amerika Syarikat (AS) akan menerima pampasan, lapor Perbadanan Penyiaran Britain (BBC). 
Tentera AS membayar ganti rugi sebanyak AS$50,000 (RM150,000) bagi setiap mangsa yang terbunuh dan AS$11,000 (RM33,000) bagi setiap seorang yang cedera. 
BBC melaporkan, keluarga mangsa menghadiri pertemuan sulit dengan pegawai tentera AS dan Pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa (ISAF) diketuai Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di pejabat gabenor Kandahar untuk membincangkan mengenai perkara itu. Anggota majlis daerah Kandahar, Agha Lalai, berkata wang itu dipercayai diperoleh daripada Presiden Barack Obama tetapi pegawai AS enggan memberikan sebarang reaksi.

Keluarga mangsa diberitahu sebahagian saksi sudah dibawa ke AS untuk memberikan keterangan manakala yang lain akan mengambil bahagian menerusi video apabila Staf Sarjan Robert Bales dibicarakan berhubung tragedi di daerah Panjwai pada malam 11 Mac lalu. 

Jumaat lalu, tentera AS berkata, Bales akan didakwa dengan 17 tuduhan secara rasmi melakukan pembunuhan terancang membabitkan sembilan kanak-kanak dan lapan orang dewasa Afghanistan. 

Bales, 38, juga didakwa dengan enam tuduhan cubaan membunuh seorang lelaki, seorang wanita dan empat kanak-kanak.
Dia kini ditahan dipenjara tentera di Fort Leavenworth, Kansas, selepas dibawa keluar dari Afghanistan minggu lalu. 

Peguam Bales, John Henry Browne yang tidak mempedulikan laporan bahawa anak guamnya mabuk pada malam pembunuhan, berkata Bales tidak ingat mengenai kejadian itu. 

John Henry Browne berkata, tiada bukti forensik terhadap Bales dan tidak pengakuan dibuat. 

Bales ialah satu-satunya suspek dalam pembunuhan berkenaan di sebalik dakwaan Afghanistan lebih daripada seorang tentera AS terbabit dalam kejadian itu. 

Perbicaraannya mungkin mengambil masa bertahun-tahun, bertentangan dengan tuntutan Afghanistan yang mahukan keadilan pantas dan tegas, dan dia berdepan hukuman mati jika disabitkan. 

Kes terbabit mengeruhkan lagi hubungan Kabul dan Washington manakala Taliban menarik diri daripada rundingan damai berikutan kejadian itu. – Agensi/AP 
'via Blog this'

Mangsa ragut terbaring lumpuh

Kosmo! Online - Negara: