Thursday, January 27, 2011

Kisah si tua dari Mesir

beritaislamglobal.blogspot.com
Protes berlangsung di jalan-jalan Kaherah. Mereka menyatakan 25 Januari, sebagasi hari 'Revolusi'. Mereka ingin menjatuhkan Hosni Mubarak yang sudah berkuasa lebih dari 30 tahun. Mubarak yang sudah 'tua' itu, nampaknya tetap mendapatkan jaminan dan dukungan AS.

Setiausaha Negara AS, Hillary Rodham Clinton, menyatakan, bahwa Mesir tetap stabil. Inilah bahasa yang diucapkan oleh orang kedua AS, yang nampaknya tetap mendukung Hosni Mubarak. Kejatuhan Mubarak akan menyebabkan terjadi 'tsunami' politik di seluruh Timur Tengah. Mubarak merupakan sekutu utama Israel dan AS. Selama beberapa dekad, posisi Mesir sebenarnya untuk menjadi 'penjaga' kepentingan Israel dan AS di Timur Tengah. Mesir menjadi alat Israel dan AS menghadapi kekuatan Islam, yang akan mengancam kepentingan kedua negara itu.

Mesir bukan Tunisia. Mesir memiliki jumlah penduduk 80 juta. Secara geopolitiknya sangat strategik. Negara yang bilangan penduduknya terbesar di Timur Tengah. Bila Mubarak runtuh, maka seluruh kawasan Timur Tengah akan berubah. Mesir menjadi taruhan bagi kepentingan Barat di kawasan itu.

Persoalannya siapa yang akan menggantikan Mubarak? Adakah regim baru yang dapat menerima kepentingan Israel dan Barat? Ini persoalan utama. Israel dan AS akan menjaga regim yang sudah 'tua' ini, sampai menemui pengganti, yang diyakini dapat menjaga kepentingannya di kawasan itu. Israel dan Barat sekali-kali tidak akan membiarkan Mesir jatuh ketangan kelompok Islamis. Setidak-tidaknya Israel dan AS akan mencari tokoh-tokoh dan kelompok yang moderat, dan dapat menerima kepentingan mereka.

Organisasi pembangkang terbesar di sepanjang sejarah politik Mesir adalah Ikhwanul Muslimin. Kelompok ini lahir tahun 1928, yang didirikan oleh Hasan al-Banna, dan sekarang telah berkembang di seluruh dunia.Gerakan ini hampir dengan politik, dan terus berkembang sebagai sebuah gerakan. Tahun 2005 Ikhwan menyertai pilihanraya umum melalui calon bebas dan mendapatkan 20 peratus atau 88 kerusi di parlimen. Tetapi, pada pilihanraya umum tahun 2010 yang lalu, Ikhwan gagal memperolehi walau satu pun kerusi, akibat disekat oleh Mubarak.

Mubarak tidak menginginkan kekuatan pembangkang di Mesir ini terus berkembang. Mubarak hanya memberikan 3 peratus kerusi parlimen Mesir kepada pembangkang. Ini sememangnya tidak memberi apa-apa makna. National Democratic Party (NDP), parti Mubarak yang menang secara mutlak dalam pilihanraya umum parlimen yang lalu, dan menguasai parlimen seluruhnya. Kemenangan NDP sudah di rancang, supaya transisi kekuasaan yang akan dijalankan Mubarak dapat berjalan dengan lancar. Pembangkang mesti disekat, supaya perubahan politik dapat dijalankan sesuai dengan senarionya.

Washington, melalui Hillary pula, berkata bahawa Mesir berada dalam keadaan stabil selama 30 tahun. Tetapi, Mesir dibawah kendalian regim diktator, yang menolak demokrasi, dan menggunakan institusi ketenteraannya, seperti tentera, polis, dan badan perisikan menamatkan riwayat lawan-lawan politiknya.

Mubarak sudahpun membina sebuah empayar kekuasaan, sementara parlimen hanyalah sebuah institusi yang tidak memiliki fungsi apa-apa. Keadaan seperti ini sudah menjadi kebiasaan di seluruh dunia Arab di mana kekuasaan itu seolah-olah seperti perniagaan peribadi. Parti pemerintah menjadi parti tunggal dan berkuasa mutlak. Undang-undang dijadikan alat kekuasaan untuk menyekat lawan-lawan politiknya. Jadi, kestabilan politik yang diciptakan Mubarak hanyalah bayang-bayang. Demokrasi yang sejati adalah sebuah kekuasaan yang bersumber dari rakyat melalui pemilihan yang jujur, bebas, dan tanpa campur-tangan. Di Mesir semua itu sudah tidak ada lagi.

AS dan Barat telah melakukan sikap 'double standard' dengan membiarkan regim-regim diktator yang datang bukan dari pilihan rakyat. Ini hanya akan menimbulkan ancaman terhadap kestabilan yang boleh meletus pada bila-bila masa. Tidak ada jaminan yang pasti tentang situasi dan masa depan Mesir yang sekarang ini menghadapi situasi yang mirip seperti Tunisia.

Pemimpin Mesir itu sudah terlambat untuk memenuhi aspirasi rakyatnya yang sekarang ini berada di jalan-jalan meluahkan kemarahan mereka. Gerakan ini terus kecewa di tengah situasi yang semakin tidak menentu, sementara Mubarak nampaknya masih begitu yakin dapat menghadapi segala-galanya.

Kejatuhan Mubarak dari kekuasaannya dijangka mempunyai kesan domino, yang secara asasnya akan mengubah seluruh kepentingan Israel dan AS di Timur Tengah kerana selama ini Mubarak dilihat sebagai tokoh utama dalam politik untuk membendung kebangkitan Islam.Selama ini Mesir telah digunakan secara efektif bagi menghadapi Hamas di Gaza oleh Israel. Mubarak bersama dengan Raja Abdullah juga digunakan untuk menghadapi ancaman nuklear Iran. Mubarak juga digunakan oleh Israel dan AS menghadapi perubahan politik di Iraq, dan Lubnan, yang sangat menimbulkan kebimbangan Israel dan AS. Jatuhnya kabinet Hariri, dan sekarang digantikan seorang tokoh baru, yang lebih pro Hisbullah, sangat mengancam keamanan Israel. Sekarang Lubnan sudah berada di dalam cengkaman Hisbullah.

Israel dan AS ingin mencari pengganti Mubarak yang dapat diajak berdialog dan berunding, dan tidak membahayakan kepentingannya. Mohammad el- Baradei (gambar bawah), yang pernah mengepalai pasukan IAEA, sekarang ini berada dikalangan pembangkang, dan mula melakukan serangan terhadap Mubarak secara berdepan. Mungkin el Baradei ini akan menjadi alternatif yang dapat di terima Barat, khususnya Israel dan AS.Tentera pula mula bersikap neutral menghadapi situasi di Mesir, dan tidak ingin melakukan konfrontasi secara total dengan gerakan pembangkang yang sekarang terus berlangsung di Mesir yang ingin menjatuhkan regim diktator. Israel dan AS sudah mula menyusun strategi menghadapi kemungkinan-kemungkinan yang bakal berlaku.

Bekas perwira angkatan tentera udara yang sudah berkuasa selama tiga dekad ini, sekalipun masih mempunyai keyakinan diri, sudah ditinggalkan anaknya Gamal (gambar bawah), yang lari bersama dengan keluarganya ke London. Mubarak sudah tiada lagi pilihan untuk menggantikan kekuasaan dari dinasti keturunannya. Ia menghadapi hari-hari terakhir kekuasaannya. (m/nk)Berita Islam Global: Kisah si tua dari Mesir

Aku Bukan Nyamuk - Ummi Hafilda


Aku Bukan Nyamuk - Ummi Hafilda

Ummi turut mahu membuat laporan fitnah jenayah terhadap beberapa blogger pembangkang yang memfitnah dirinya.Blogger itu termasuk ‘Tukar tiub’, ‘Tranungkite’, ‘Ruang bicara pria malaya’, dan akhbar Media Rakyat yang berniat jahat menyiarkan gambarnya dimuka depan akhbar bertajuk ‘Kisah dalam kain diselak’.
Anwar, jangan anggap saya ‘nyamuk’: Ummi
KUALA LUMPUR: Saksi kes Liwat I membabitkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim pada tahun 1998, Ummi Hafilda Ali memberi amaran kepada pihak pembangkang supaya tidak meganggap dirinya sebagai ‘nyamuk’.

Malah Ummi berkata dirinya mungkin akan menjadi salah satu penyumbang utama kepada kejatuhan karier politik Anwar.


“Kalau kaji sejarah Raja Namrud yang menganggap dirinya Tuhan pada zaman Nabi Ibrahim, nyamuk yang kecik itu boleh membawa kemudaratan.

“Jadi Anwar jangan aggap saya nyamuk kerana dia boleh hilang kuasa, kedudukan, integriti sebagai pemimpin, dan segala-galanya.

“Apabila kembalinya ‘nyamuk’ ini, mungkin ‘nyamuk’ ini mungkin akan membawa kepada ‘kematiannya’ dari segi karier politik,” katanya kepada pemberita ketika mengulas respon Anwar apabila dipelawa berdebat berhubung kebenaran kes salah laku seks.

Ummi Hafilda yang juga adik kepada Timbalan Presiden PKR Azmin Ali hari ini hadir di Ibu Pejabat Polis DiRaja Malaysia Bukit Aman untuk berjumpa dengan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Datuk Seri Mohd Bakri Zinin dan membuat laporan polis tentang beberapa isu fitnah yang dihadapinya.
Fitnah jenayah
Antaranya, menurut Ummi berhubung fitnah jenayah yang dilakukan saksi kes yang sama 13 tahun lalu, Baginda Minda dan Raja Kamaruddin Raja Abdul Wahid yang dikenali sebagai ‘Raja Komando’ terhadap dirinya.

Katanya, Baginda yang tidak pernah dikenalinya secara peribadi telah memfitnah beliau berzina dengannya dilaman blog dan media arus perdana walaupun dirinya telah melakukan sumpah laknat 10 tahun yang lalu.

Begitu juga dengan ‘Raja Komando’ yang mengheret setiausaha politik perdana menteri ketika itu Tun Dr Mahathir Mohammad, Datuk Aziz Shamsudin yang beliau kononnya menggelarkan dirinya pelacur namun dinafikan Datuk Aziz, katanya.

“Saya menganggap Baginda dan Raja Komando adalah saksi palsu yang telah dibawa oleh Anwar dalam mahkamah dan kita akan bongkarkan imbuhan yang mereka peroleh setelah mengaibkan dan memfitnah saya.

“Saya ada bukti dimana Raja Komando ini dilantik sebagai Pengerusi Kumpulan Semesta Sdn Bhd (KSSB) yang menguruskan semua projek pasir di Selangor. Saya juga mendapat maklumat Baginda diberikan tanah di Selangor,” katanya.

Selain itu, Ummi juga mahu membuat laporan polis bersama bukti yangakan diserahkan supaya siasatan dijalankan terhadap kekayaan yang diperoleh Azmin dan isterinya, Shamsidar Taharin dalam keadaan yang ‘mencurigakan’.

“Saya memohon polis menyiasat segala kekayaan Azmin dan Shamsidar yang melampaui batas luar biasa di mana Azmin dengan rela telah melacurkan isterinya kepada Timbalan Perdana Menteri ketika itu yang merangkap Menteri Kewangan bagu tujuan mendapatkan kekayaan secara haram melalui pemberian peruntukan saham yang bernilai jutaan ringgit.

“Saya menncabar Azmin dan Anwar bahawa saya pernah menerima apa-apa imbuhan daripada mana-mana tokoh politik sedangkan saya mempunyai bukti dia yang sering berkonspirasi dan sering memberi upah kepada mana-mana individu untuk bersubahat dengan mereka,” katanya.
Sumpah laknat
“Saya mencabar Azmin dan Amwar membuat laporan polis fitnah jenayah ke atas saya sekiranya apa yang akan saya laporkan ini hanya fitnah semata-mata. Saya dah buat sumpah laknat, Saiful (Bukhari) dah buat, kenapa mereka tak berani buat?,” katanya.

Ditanya pemberita tujuan membuat laporan polis setelah 13 tahun berlalu, Ummi berkata dirinya selama ini sudah cukup bersabar kerana isu ini membabitkan abangnya sendiri.

“Pada ketika Anwar dipenjara saya fikir cukuplah, sebolehnya saya tak mahu heret abang dan (kakak) ipar saya tetapi mereka melampaui batas malah kesabaran saya itu diambil kesempatan untuk memfitnah dan menghina saya.

“Saya bersabar dan fikir mungkin selepas lima atau enam tahun, Azmin akan datang kepada saya dan berkata “Ummi, I am sorry” sudah cukup.

“Saya tidak akan buka mulut lagi selepas itu tetapi sampai hari ini orang masih memfitnah saya sebagai perempuan jalang, pelacur dan tidak bermaruah. Saya inginkan kebenaran supaya yang benar ditegakkan dan yang bersalah itu didakwa dimahkamah.

Telah sampai masanya saya membersihkan nama saya…cukuplah, ini maruah saya yang akan saya bawa sampai akhir hayat saya,” katanya.

Ummi, penulis surat “Perihal Salah Laku Timbalan Perdana Menteri” bertarikh 5 Ogos 1997, turut mahu membuat laporan fitnah jenayah terhadap beberapa blogger pembangkang yang memfitnah dirinya.

Blogger itu termasuk ‘Tukar tiub’, ‘Tranungkite’, ‘Ruang bicara pria malaya’, dan akhbar Media Rakyat yang berniat jahat menyiarkan gambarnya dimuka depan akhbar bertajuk ‘Kisah dalam kain diselak’.

“Saya memberi amaran kepada mana-mana blogger supaya lebih bertanggungjawab kerana saya akan heret mereka ke muka pengadilan.

Buktikan saya perempuan sedemikian. Buktikan atau sama ada kamu tarik balik kenyataan atau kamu akan berhadapan dengan saya, atau ke penjara,” katanya.

Sementara itu, Ummi selepas bercakap dengan pemberita bagaimanapun gagal berjumpa mahupun membuat laporan polis dengan Bakri kerana beliau difahamkan Bakri mempunyai urusan penting yang lain.

“Kita sudah buat temu janji hari ini dengan Datuk Seri (Bakri) malangnya beliau ada urusan penting lain dan kita akan buat satu lagi temu janji yang baru pada satu tarikh yang akan diberitahu kelak,” kata peguam mewakili Ummi Mohd Khairul Azam Abdul Aziz ketika ditemui FMT.
Anak Sungai Derhaka: Aku Bukan Nyamuk - Ummi Hafilda

Nazren perlu RM20,000

2011/01/27

SITI SALINA bersama Nazren  yang menghidap jantung berlubang.
SITI SALINA bersama Nazren yang menghidap jantung berlubang.
KUALA LUMPUR: “Saya masih mengharapkan ada individu prihatin membantu menampung kos pembedahan anak saya sebanyak RM20,000 sebelum tarikh pembedahan pada 9 Februari ini,” kata Siti Salina Samaun, 29, ibu kepada Nazren Hakim Zamawi, seorang bayi yang menghidap penyakit jantung berlubang.

Nazren Hakim, tujuh bulan mula menunjukkan tanda mengalami penyakit itu ketika berusia enam hari selepas pemeriksaan mendapati kandungan darahnya tidak mencapai tahap piawaian bagi seorang bayi normal.
Sehubungan itu, orang ramai yang ingin menghulurkan sumbangan boleh mengirimkan cek di atas nama The New Straits Times Press (M) Berhad (NSTP) dengan nama Nazren Hakim ditulis di belakang cek dan dihantar kepada Jabatan Kewangan/Unit Kebajikan NSTP, Balai Berita, 31, Jalan Riong, 59100 Bangsar, Kuala Lumpur.

8,000 pelajar Malaysia di Mesir selamatOleh Shaarani Ismail dan Haspaizi Mohd Zain

2011/01/27

MSD sentiasa berhubung maklumkan perkembangan terkini kekacauan politik di Kaherah

KUALA LUMPUR: Pelajar Malaysia yang menuntut di Mesir dilaporkan selamat meskipun berlaku protes besar-besar membabitkan lebih 10,000 orang di Kaherah dan beberapa wilayah negara itu bagi menuntut Presiden Hosni Mubarak berundur. 

Kebanyakan pelajar yang sedang menghadapi peperiksaan dan sebahagian lagi masih bercuti boleh bergerak bebas di kampus dan kediaman masing-masing.
Mereka juga sentiasa dimaklumkan berhubung tahap keselamatan oleh Jabatan Penuntut Malaysia (MSD) dari semasa ke semasa.
Seorang penuntut Malaysia di Kaherah, Muhammad Iqbal Arifin ketika dihubungi berkata, selepas protes besar-besaran itu berlaku, MSD sentiasa memaklumkan perkembangan terkini dan menasihati pelajar untuk menjauhi kawasan yang dikenal pasti menjadi lokasi protes. 

“Kebetulan pula ketika ini adalah musim akhir peperiksaan bagi sebahagian pelajar sebelum bercuti rehat akhir semester. Setakat ini, kami tidak berhadapan sebarang masalah untuk membeli barangan keperluan, cuma kami dinasihatkan supaya berwaspada dan berjaga-jaga berikutan keadaan kawalan keselamatan yang agak ketat,” katanya yang juga penuntut tahun dua kursus Pergigian Universiti Al-Azhar. 

Pelajar tahun tiga kursus Perubatan Universiti Kaherah, Najla' Shakirah Ab Halim, berkata ketika ini kebanyakan pelajar pada minggu akhir peperiksaan dan mereka dinasihatkan untuk bergerak dalam kumpulan untuk ke universiti. 

“Keadaan secara umumnya masih terkawal, cuma kami terutama penuntut wanita dinasihati untuk menjauhkan diri dari lokasi protes bagi mengelak kejadian yang tidak diingini,” katanya. 
Difahamkan ketika ini terdapat kira-kira 8,000 penuntut Malaysia mengikuti pengajian pelbagai bidang di Mesir meliputi bahasa Arab, Pengajian Islam, Perubatan dan Pergigian. 

Sementara itu, Pengerusi Pelajar Perubatan Iskandariah, Abdul Rahim Suhaini, berkata kira-kira 1,200 pelajar Malaysia yang menuntut di situ tidak berdepan dengan ancaman keselamatan. 

Penderitaan 35 tahun berakhirDUNGUN - Apa tidaknya, masalah banjir yang menjadi rintihan penduduk Bukit Chatak sejak lebih suku dekad itu kini berakhir sekelip mata apabila longkang berukuran kira-kira 60 meter panjang dan satu meter lebar, bagi mengatasi masalah perparitan tidak sempurna itu disiapkan dalam masa kira-kira seminggu hasil inisiatif Pejabat Daerah Dungun.

Wakil penduduk, S Mohd Shamsuddin Ibrahim, 50, berkata, berita gembira itu sudah menjadi buah mulut penduduk tempatan, kerana segala penderitaan dihadapi sejak sekian lama akhirnya berjaya diselesaikan.

Menurutnya, lebih menggembirakan, masalah itu yang difahamkan menjadi isu hangat sebelum ini berjaya diselesaikan dalam tempoh sekejap tanpa melibatkan banyak karenah birokrasi.

“Kami sudah lama menderita bergelumang dengan banjir. Namun, segala-galanya berakhir sejak masalah kami disiarkan dalam akhbar ini sehingga mendapat perhatian Pegawai Daerah, Mustofa Abdul Rahman yang bertindak cepat menyelesaikan kerumitan.

“Sebagai penduduk dan mangsa terlibat, tiada kata-kata yang boleh diucapkan untuk menggambarkan perasaan terharu kami. Belum pernah ada insan lain yang sanggup menolong kami sehingga sejauh ini. Terima kasih,” katanya.

Bagi warga emas, Wan Khalid Muda, 62, tiada apa yang dapat dilahirkan dari hati nuraninya selain memanjat kesyukuran kepada Ilahi selepas 25 tahun hidup menderita berlantaikan air lumpur banjir itu.

“Pakcik sentiasa bertanya, bila semua ini akan berakhir? Setelah puas bermandikan air mata, pakcik rasa seperti ada sinar baru menyuluh kegelapan selama ini. Sekurang-kurangnya sebelum tutup mata, pakcik dapat melihat kawasan rumah kering. Tidak lagi ditakung air seperti yang dilalui sejak puluhan tahun lalu.

“Kepada pihak yang banyak menolong kami, sebagai warga daif, tiada apa dapat diberikan selain memohon doa ke hadrat Ilahi agar mereka mendapat ganjaran setimpal di akhirat nanti,” katanya.

Masalah banjir kilat yang menghantui lebih 20 keluarga di Kampung Bukit Chatak sejak lebih 30 tahun lalu dipercayai berpunca daripada sistem perparitan tidak sempurna, mendesak penduduk setempat menghantar memorandum kepada pihak berkenaan.

Sinar Harian sebagai akhbar komuniti turut membuat liputan meluas berkaitan isu ini.

Berikutan memorandum yang dihantar penduduk, Mustofa akhirnya turun padang melakukan siasatan sebelum projek pembinaan longkang berharga kira-kira RM30,000 diluluskan segera bagi mengatasi kerumitan terbabit dan ia berjaya disiapkan dalam masa hanya beberapa hari.

Lima beranak hidup daifKAMPUNG JAWA – Program penyerahan bantuan barangan keperluan dari rumah ke rumah keluarga miskin di Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman, baru-baru ini dikejutkan dengan penemuan tiga kanak-kanak masih kecil yang ditinggalkan bersendirian di sebuah rumah usang di Kampung Serinkin, di sini.

Kanak-kanak malang itu, Nor Farah Ain, 8, Nor Safiah Alisa, 6, dan Mohd Iman Nur Hakim berusia lima tahun terpaksa ditinggalkan dalam pondok usang itu sendiri kerana bapa mereka, Othman Senin, 40, keluar bekerja.

Lebih menyayat hati, ketiga-tiga beradik itu ketika ditemui belum menjamah sebarang makanan. Mujur kehadiran Ahli Jawatankuasa Pemuda UMNO Bahagian Rompin, Mohd Zaidi Othman bersama rombongannya yang membawa bekalan makanan seperti biskut ke rumah terbabit menceriakan tiga beradik itu.Tinggalkan anak demi sesuap nasi

Othman berkata, anak-anaknya sudah biasa tinggal bersendirian di rumah termasuk anak sulungnya, Amirul Ashraf, 12, memandangkan dia terpaksa keluar mencari duit bagi menampung perbelanjaan harian keluarga.

Menurutnya, sebagai seorang bapa, perasaan bimbang terhadap keselamatan anak-anak tetap ada lebih-lebih lagi kesemua anaknya masih kecil dan memerlukan perhatian serta kasih sayang secukupnya.

Katanya, dia tidak mempunyai pekerjaan tetap dan hanya melakukan kerja-kerja kampung untuk menyara kehidupan, tambahan pula tiga anaknya sudah bersekolah.

“Nasib saya tidak seperti orang lain dan selalunya mereka (anak-anak) faham dengan keadaan saya. Mereka terpaksa tinggal di rumah ini sendiri jika saya terpaksa pulang lewat ke rumah,” katanya ketika ditemui Sinar Harian.Dakwa isteri larikan diri

Othman mendakwa, isterinya didakwa melarikan diri dipercayai tidak tahan hidup susah dengannya sejak empat tahun lalu iaitu ketika anak bongsu mereka, Mohd Iman masih berusia setahun.

Katanya, sejak itu, dia terpaksa memikul tugas sebagai seorang ibu seperti mencuci baju, memasak dan menyiapkan persekolahan anak-anak.

“Isteri saya pernah melawat anak-anak setahun lalu dan sempat menghulurkan RM50 untuk perbelanjaan, namun sejak itu dia tidak pernah lagi menjejakkan kaki di pondok ini.

“Saya reda dengan ketentuan ini dan sebagai manusia biasa, saya terpaksa tempuhi kerana bagi saya anak-anak adalah harta yang tidak boleh dijual beli atau ditukar ganti kerana mereka adalah anugerah Allah,” katanya.Kecewa permohonan PPRT tiada dalam senarai

Othman berkata, dua tahun lalu, dia pernah memohon untuk menjadi peserta Projek Perumahan Rakyat Termiskin (PPRT), namun kecewa setelah mendapati namanya tiada dalam senarai permohonan.

“Saya orang Janglau dan tinggal di Kampung Serinkin, tetapi hak saya dinafikan hingga nama saya tidak terdapat dalam senarai pemohon bantuan rumah kerajaan,” katanya.

Menurutnya, apa yang menyedihkan, rumah yang diduduki sekarang tidak sempurna kerana bumbungnya bocor sana sini, malah tidak mempunyai tandas hingga dia terpaksa mengambil air perigi di tepi rumah untuk keperluan harian.

“Rumah saya tidak ubah seperti zaman sebelum merdeka kerana masih ada tandas yang hanya ditutupi dengan rimbunan pokok serta zink-zink karat di tepi perigi berkenaan,” katanya.

Justeru, dia merayu kepada kerajaan supaya meluluskan segera permohonannya untuk mendapatkan rumah PPRT kerana sudah tidak sanggup lagi tinggal di situ yang dikelilingi semak samun.

“Saya bimbang jika anak-anak tinggal bersendirian, lebih-lebih lagi kawasan belakang rumah semak, kemungkinan ada binatang berbisa yang boleh mengancam nyawa saya anak beranak,” katanya.Pemuda bawa masalah kepada pihak berwajib

Sementara itu, Mohd Zaidi berkata, masalah yang dihadapi keluarga terbabit perlu dipandang serius oleh pihak berwajib termasuk menyediakan keperluan rumah PPRT yang lebih selesa untuk mereka.

Katanya, perkara itu akan dibawa kepada agensi kerajaan berkaitan termasuk memaklumkan nya kepada Unit Pembangunan Luar Bandar (PLB) Pejabat Tanah dan Daerah Rompin serta Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) Daerah Rompin.

“Kami berasa sedih melihat keadaan kanak-kanak ini yang hidup dalam serba kekurangan, bagaimanapun kami akan cuba membawa perkara ini kepada agensi berkaitan untuk tindakan susulan,” katanya.

Artis bantu mangsa renjatan elektrikMasyarakat sering dipaparkan kisah glamor artis dengan kehidupan digambarkan sibuk memenuhi tawaran persembahan nyanyian atau lakonan.

Sekalipun sibuk, namun artis turut meluangkan masa menyertai aktiviti kebajikan.

Terbaru, penderitaan mangsa renjatan elektrik, Muhamad Hairuman Miskon, 22, turut mendapat perhatian artis yang menyertai program gotong-royong di rumah mangsa.

Muhamad Hairuman kehilangan kedua belah tangannya, kini masih dirawat di Hospital Tengku Ampuan Rahimah, Klang.

Barisan artis menyertai aktiviti kebajikan itu, Dafi, Zehra Zambri, Dior, Sofaz, Sabhi Saddi, Zul (2by2), Isma (AF) dan Fida.

Mereka meringankan tulang bersama orang kampung membaiki rumah Muhamad Hairuman dan membersihkan persekitaran halamannya.

Penganjuran gotong-royong itu adalah usaha Ahli Parlimen Tanjong Karang, Datuk Seri Noh Omar dengan kerjasama Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungai Burong, Datuk Mohd Shamsudin Lias; portal murai.com.my; Majlis Belia Malaysia; Kelab Warisan Tanjung Karang; Majlis Belia Kuala Selangor dan Puteri UMNO Tanjong Karang.Ringankan beban: Fida

Bagi pelakon yang kini menceburi bidang nyanyian, Fida berkata, aktiviti kebajikan disertai artis sedikit sebanyak membantu Muhamad Hairuman meringankan bebannya.

Menurutnya, golongan artis perlu turun padang menyertai aktiviti kebajikan untuk membantu mangsa bencana yang memerlukan, walaupun bantuan dihulurkan tidak seberapa.

“Program amal melibatkan artis perlu dilakukan lebih kerap.

“Mungkin ada artis berminat menyertai program ini, tetapi tidak mendapat maklumat. Jika liputan atau maklumat berkaitan aktiviti kebajikan diberikan secara menyeluruh, Fida yakin ramai artis akan menyertainya,” katanya.Artis contoh terbaik: Dafi

Penyanyi Bila Terasa Rindu, Dafi menyifatkan, penglibatan artis mampu memberi contoh baik kepada masyarakat.

“Artis mempunyai pengaruh tersendiri kepada masyarakat. Apabila masyarakat melihat artis melakukan kerja dengan bersungguh-sungguh, mungkin mereka tergerak hati untuk membantu.

“Sebelum ini, Dafi pernah terlibat beberapa aktiviti kebajikan dan tidak akan melepaskan peluang menyertainya pada masa hadapan,” katanya.Bantu golongan kurang mampu: Dior

Sementara itu, penyanyi Dior mengakui sedih melihat keadaan Muhamad dan berharap Muhamad Hairuman sentiasa tabah mengharungi hidup selepas keluar dari hospital kelak.

Baginya, aktiviti itu harus dijadikan acara berterusan kerana dapat membantu golongan kurang berkemampuan.

“Mohd Hairuman beruntung kerana masih ramai yang mengambil berat terhadap keadaannya. Ini kerana, lebih ramai insan mengalami nasib malang dan Dior doakan Mohd Hairuman tidak putus asa dan menganggap peristiwa yang menimpanya ada hikmah tertentu,” katanya.

Pemimpin MCA kena hormati Islam - Nik AzizKOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyelar kenyataan Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang menyentuh sensitiviti umat Islam berkaitan tindakan calon wanita Pas, Normala Sudirman yang enggan bersalam dengan orang ramai.

Nik Aziz berkata, pemimpin MCA itu sepatutnya menghormati Islam yang sememangnya melarang bukan muhrim bersentuhan.

“Saya nak tanya dia (Soi Lek) kenapa tidak mempersoalkan serban kaum Sikh? Kalau tak berani, baik tak payah cakap benda ni.

“Islam memang begitu. Main bola sepak pun kena ikut peraturan, inikan pula soal agama daripada Allah yang mencipta alam semesta,” katanya selepas mesyuarat Exco Kerajaan Negeri di sini, semalam.

Isu itu timbul apabila Soi Lek mempersoalkan tindakan calon Pas yang tidak bersalaman dengan lelaki.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, Islam memberikan penekanan kepada keturunan supaya tidak berlaku zina dan bersentuhan lelaki dan perempuan yang menjadi titik mula kepada perbuatan itu.

“Bersentuhan lelaki dan perempuan bukan muhrim bererti wuduk terbatal, malaikat mula jauh. Pada masa itu syaitan mula mendekati maka boleh berlaku zina,” katanya.

Nik Aziz mendakwa, senario kini jelas menunjukkan pemimpin DAP lebih memahami Islam disebabkan parti itu mengadakan kerjasama dengan Pas.

“Ceramah politik Pas sama dengan ceramah atau khutbah di masjid. Jadi dia (DAP) faham dan inilah kelebihan gerakan Islam,” katanya.

Ditanya mengenai kenyataan bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew yang menggesa masyarakat Islam di negara itu supaya kurang tegas dalam hal pematuhan ajaran agama demi meningkatkan integrasi dan proses pembangunan negara, Nik Aziz dalam nada sinis berkata: "Orang kita yang tolak Islam, ambil kebangsaan lebih teruk lagi berbanding dia (Kuan Yew),” katanya.

Kenyataan Kuan Yew hina Islam - Mufti PerakKUALA LUMPUR 26 Jan. - Tindakan Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew menggesa umat Islam negara itu supaya tidak terlalu berpegang kuat kepada ajaran Islam kerana ia boleh menghalang integrasi dan pembangunan merupakan penghinaan kepada agama itu sendiri.
Mufti Perak, Tan Sri Harussani Zakaria berkata, Kuan Yew tidak layak untuk membuat kenyataan tersebut kerana beliau sendiri tidak memahami ajaran Islam serta intipati yang terkandung di dalam agama tersebut.
Tegasnya, Kuan Yew perlu melihat kepada sejarah bahawa Islam merupakan agama yang menyokong pembangunan kerana terdapat bukti-bukti bahawa banyak kejayaan dalam pelbagai bidang seperti sains, perubatan dan kejuruteraan adalah berasal daripada teori yang diterbitkan oleh golongan cendekiawan Islam.
Tambahnya, Kuan Yew sepatutnya tahu mengenai perkara tersebut tetapi beliau telah membuktikan kejahilannya dengan mengeluarkan kenyataan yang telah menyinggung perasaan umat Islam bukan sahaja di Singapura malah di seluruh dunia.
"Banyak kejayaan di Barat adalah lanjutan kepada kajian serta penerokaan yang dimulakan oleh cendekiawan Islam. Bagaimana pula Kuan Yew boleh berkata ajaran Islam menghalang pembangunan sesebuah negara?
"Gesaan tersebut merupakan penghinaan kerana Islam sebenarnya menggalakkan proses pembangunan menerusi landasan yang betul. Tidak timbul langsung isu bahawa Islam menghalang integrasi atau pembangunan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika mengulas gesaan Kuan Yew supaya umat Islam di Singapura tidak terlalu kuat berpegang kepada ajaran Islam kerana mendakwa ajaran tersebut menghalang pembangunan serta integrasi di negara berkenaan di dalam buku Lee Kuan Yew: Hard Truths To Keep Singapore Going.
Menurut Harussani, kenyataan Kuan Yew itu tidak lebih daripada permainan politik beliau.
Katanya, kenyataan itu juga menunjukkan bahawa Kuan Yew sebenarnya takut kepada masyarakat Islam sama ada di negaranya sendiri mahupun di negara luar.
"Beliau takut dengan Islam. Bukan sahaja Kuan Yew, malah pemimpin-pemimpin negara Barat juga takut kepada Islam kerana semakin mereka memerangi Islam, makin terserlah kebenaran ajaran Islam," ujarnya.
Sementara itu, Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM), Muhamad Razak Idris pula berkata, gesaan yang dilakukan oleh Kuan Yew itu menunjukkan bahawa beliau mengalami kekeliruan fikiran dan kefahaman mengenai Islam.
Katanya, Kuan Yew telah melakukan kesilapan besar dan menunjukkan kejahilannya kepada dunia dengan mengeluarkan kenyataan tersebut.
"Jadi saya berharap Kuan Yew serta kerajaan Singapura supaya mendekati masyarakat Islam untuk mengenal dengan lebih dekat lagi mengenai ajaran Islam.
"Islam tidak pernah menghalang pembangunan sebaliknya menggalakkan penganutnya membangunkan diri serta negara mereka," katanya.

Kuan Yew takut negara jiran

KUALA LUMPUR 26 Jan. - Dakwaan bekas Perdana Menteri Singapura, Lee Kuan Yew bahawa terdapat usaha antara Malaysia dan Indonesia untuk menjejaskan perniagaan pelabuhan di negara itu adalah tidak berasas.
Malah dakwaannya mengenai kewujudan kempen dari luar untuk menjatuhkan negara tersebut kerana dianggap sebagai penceroboh menggambarkan ketakutan beliau kepada negara-negara jiran yang semakin membangun.
Ketua Kluster Politik Keselamatan dan Hal Ehwal Antarabangsa Majlis Profesor Negara, Prof. Datuk Dr. Mohamed Mustafa Ishak berkata, dakwaan demi dakwaan yang dilakukan oleh Kuan Yew itu adalah disebabkan negara tersebut sentiasa dibelenggu oleh mentaliti terkepung.
Katanya, Kuan Yew bijak memainkan isu ancaman dari negara luar untuk mencipta satu situasi di mana rakyat berasa terancam dan bersatu padu menyokong kerajaan Singapura di dalam apa juga keadaan sekali gus mengukuhkan kedudukannya di dalam senario politik republik itu.
"Kuan Yew bijak memainkan isu ancaman dari luar walaupun sebenarnya negara itu yang menjadi ancaman kepada negara-negara jiran kerana sering tidak sensitif dengan pelbagai isu membabitkan negara di sekelilingnya.
"Kuan Yew juga mempunyai pandangan skeptikal terhadap jiran seperti Malaysia dan Indonesia serta sering memandang rendah terhadap negara-negara ini," katanya kepadaUtusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau berkata demikian ketika mengulas dakwaan Kuan Yew menerusi buku Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going mengenai wujudnya kempen dari luar untuk menjatuhkan negara itu kerana dianggap sebagai penceroboh selain menurut beliau terdapat usaha antara Malaysia dan Indonesia yang mahu menjejaskan perniagaan pelabuhan negara berkenaan.
Menurut Mohamed Mustafa, dakwaan yang dibuat itu juga membuktikan bahawa Kuan Yew sebenarnya takut dengan negara jiran terutamanya Malaysia yang semakin pesat membangun.
Katanya, pembangunan Malaysia menjadikan persaingan terutamanya dalam bidang membabitkan perdagangan semakin sengit dan Singapura amat bimbang mengenainya.
"Bagaimanapun Kuan Yew tidak boleh melihatnya sebagai ancaman kerana setiap negara jiran juga berhak untuk maju dan membangun seperti Singapura," jelasnya.
Pensyarah Kolej Undang-Undang, Kerajaan dan Pengajian Antarabangsa, Universiti Utara Malaysia (UUM), Mohamad Faisol Keling pula berkata, Kuan Yew sememangnya takut dengan Malaysia dan Indonesia kerana beliau pernah membuat kenyataan bimbang dengan kebangkitan rumpun Melayu di rantau Asia Tenggara.
Katanya, kenyataan tersebut keluar daripada mulut Kuan Yew sendiri pada era pemerintahan Tun Dr. Mahathir Mohamad.
"Kuan Yew sebenarnya bimbang dengan pengembangan kuasa Melayu Nusantara seperti yang pernah dinyatakannya sebelum ini.
"Selain itu, kebangkitan Malaysia dalam sektor perdagangan dan pelaburan telah menyebabkan Kuan Yew semakin bimbang dan menjadi faktor utama beliau menjadikan Malaysia sebagai ancaman kepada Singapura," katanya.
Geostrategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr. Azmi Hassan berkata, dakwaan-dakwaan Kuan Yew tidak perlu diberikan perhatian terlalu serius kerana beliau telah menggunakan strategi yang sama sewaktu menjadi Perdana Menteri Singapura.
"Dakwaan-dakwaan Kuan Yew tidak berasas. Kita boleh memberi perhatian terhadap dakwaan tersebut tetapi jangan terlalu serius.
"Ini kerana ia merupakan strategi yang digunakan untuk mendapatkan sokongan rakyat dan mengukuhkan penguasaan politiknya sama seperti semasa beliau menjadi Perdana Menteri dahulu," katanya.

Melayu tolak Islam lebih teruk daripada Kuan YewKOTA BHARU 26 Jan. - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyifatkan orang Melayu di Malaysia yang menolak Islam dan mengambil pendekatan nasionalisme lebih teruk daripada Menteri Mentor Singapura, Lee Kuan Yew.
Beliau berkata, ini kerana Kuan Yew hanya meminta umat Islam di republik itu tidak terlalu berpegang kuat kepada ajaran Islam berbanding segelintir orang Melayu di negara ini yang membuang sama sekali Islam dan mengambil pendekatan nasionalisme.
"Orang Melayu sini pun tolak Islam, tolak Islam ambil kebangsaan lebih teruk daripada Kuan Yew. Beliau cakap jangan pegang (Islam) kuat sangat, orang ini kata buang semua ambil kebangsaan, lebih teruk daripada Kuan Yew," katanya selepas mesyuarat Exco kerajaan negeri di sini hari ini.
Menteri Besar berkata demikian ketika diminta mengulas gesaan Kuan Yew supaya umat Islam di republik berkenaan tidak terlalu berpegang pada ajaran Islam bagi membantu proses integrasi dan pembangunan negara tersebut.
Ia terkandung dalam buku bertajuk Lee Kuan Yew: Hard Truths to Keep Singapore Going yang dilancarkan minggu lalu.
Kenyataan Menteri Mentor Singapura itu diselar oleh beberapa pertubuhan bukan kerajaan (NGO) di negara ini yang menyifatkannya sebagai satu pandangan primitif.
Setiausaha Agung Persatuan Ulama Malaysia (UM), Dr. Mohd. Roslan Mohd. Noor berkata, kenyataan tersebut memperlihatkan bekas Perdana Menteri Singapura itu mempunyai sifat Islamofobia dan cuba mengajar orang Islam tentang agama mereka.
Ketua Dewan Pemuda Pas, Nasarudin Hassan pula menyifatkan tuduhan Kuan Yew bahawa Islam menjadi penghalang kepada integrasi dan pembangunan di Singapura tidak ubah seperti musuh yang melihat Islam dengan api dendam serta permusuhan berpanjangan.
Sementara itu, Nik Abdul Aziz mencabar Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Chua Soi Lek supaya turut mempersoalkan pemakaian serban di kalangan masyarakat Sikh dan tidak hanya mempermain-mainkan larangan bersalam antara wanita Islam dengan lelaki bukan muhrim.
Menurutnya, Islam menetapkan lima perkara yang wajib dijaga antaranya larangan bersalam antara lelaki dan wanita bukan muhrim kerana ia boleh mengundang kepada perlakuan negatif lain termasuk zina akibat daripada pergaulan bebas.
"Kenapa dia mempermainkan jabat tangan (bersalam) orang Islam. Cuba dia sentuh soal serban orang Sikh, tengok orang Sikh jawab macam mana. Kalau tak berani, jangan cakap benda-benda macam ini," katanya.