Mohd Azmi Abdul Hamid
Mohd Azmi Abdul Hamid
ALOR SETAR - Pembunuhan nekad ala mafia di lokasi pusat pentadbiran negara Putrajaya membawa mesej yang besar mengenai tahap keselamatan serta jenayah di negara ini.

Presiden Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim) Mohd Azmi Abdul Hamid, insiden yang membabitkan Timbalan Ketua Pengarah Kastam (Perkastaman/Cukai Dalam Negeri), Datuk Shaharuddin Ibrahim, 58, mati ditembak sangat mengejut serta menyedihkan.

Menurutnya, walaupun negara ini sering disebut sebagai negara selamat namun tidak hanya boleh diyakini dengan retorik semata-mata.

“Ini bukan pertama kali pembunuhan seperti itu dilakukan. Jika statistik dikatakan menurun namun tidak dapat dinafikan jenayah berat seperti membunuh tetap tidak menurun.

“Cara membunuh nekad di hari dan waktu kerja dengan suspek hanya membonceng motosikal bermakna sudah wujud ala mafia bertapak di negara ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini semalam.

Sambil mengutuk keras pembunuhan itu, beliau berharap individu terbabit dibawa ke pengadilan.

“Penyiasatan terperinci tidak boleh dilengahkan lagi, walaupun setakat ini belum ada bukti motif pembunuhan ditemui. Namun jika tidak diambil tindakan segera kami bimbang soal keselamatan di negara ini.

"Tahap keselamatan sosial negara juga perlu dinilai semula,” katanya.