Thursday, June 24, 2010

Gaji CEO & Elaun Ahli Parlimen di Malaysia

Gaji CEO & Elaun Ahli Parlimen di Malaysia

(Video) Penjara Pudu Dirobohkan

(Video) Penjara Pudu Dirobohkan

Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di Malaysia Bermaharajalela!!

Pendatang Asing Tanpa Izin (PATI) di Malaysia Bermaharajalela!!

(Gambar) Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah (PAIPAS)

(Gambar) Pengiran Anak Isteri Pengiran Anak Sarah (PAIPAS)

Koleksi Gambar Kereta Mahal (Rolls Royce) Sultan Brunei

Koleksi Gambar Kereta Mahal (Rolls Royce) Sultan Brunei

(Gambar) Koleksi Kereta Kerabat Diraja Sultan Brunei (Part 1)

(Gambar) Koleksi Kereta Kerabat Diraja Sultan Brunei (Part 1)

(Azrinaz Mazhar) Isteri Sultan Brunei Sah Dicerai Talak Satu

(Azrinaz Mazhar) Isteri Sultan Brunei Sah Dicerai Talak Satu

Ramai ulama dalam UMNO


DR. MAHATHIR Mohamad memberi tepukan kepada pelajar Kolej Tunku Kurshiah yang muncul pemenang kategori menengah pada majlis penyampaian hadiah Pertandingan Projek Pendidikan Kebangsaan 2010 di Putrajaya, semalam.


PUTRAJAYA 23 Jun – Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata, penyertaan ulama dalam UMNO bukan suatu yang baru kerana parti itu sentiasa mempunyai ramai golongan agama sejak dahulu lagi.
Justeru bekas Perdana Menteri berkata, desas-desus tentang kemungkinan bekas Mufti Perlis, Dr. Asri Zainul Abidin bersama puluhan lagi ulama muda menyertai UMNO dalam masa terdekat bukan satu usaha terbaru parti itu untuk menyaingi parti lain termasuk Pas.
Malah, kata beliau, para pengasas Pas sendiri merupakan tokoh ulama yang asalnya berada dalam UMNO tetapi kemudian keluar parti setelah kalah dalam pemilihan.
‘‘Saya tidak fikir begitu (usaha UMNO tarik penyertaan ulama) kerana UMNO sentiasa mempunyai ulama meskipun mereka tidak mempamerkan diri sebagai ulama.
‘‘Mereka itu (ulama UMNO) mempunyai ilmu mendalam dan mengamalkan ajaran agama serta memberikan pandangan agama tanpa mengira apa yang dilakukan oleh UMNO,” katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menyempurnakan majlis penyampaian hadiah Pertandingan Projek Pendidikan Kebangsaan 2010 di Yayasan Kepimpinan Perdana (YKP) di sini hari ini.
Pertandingan anjuran YKP dengan kerjasama Yayasan Pendidikan Oracle dan Kementerian Pelajaran itu menampilkan kajian, wawancara dan kaji selidik secara dalam talian melibatkan penyertaan para pelajar sekolah dari seluruh negara dengan tema ‘Pelajari daripada Sejarah dan Kepimpinan Negara’.
Hadir sama Pengarah Eksekutif YKP, Tan Sri Nik Mohamed Nik Yaacob.
Bekas Presiden UMNO itu diminta mengulas laporan media sejak Ahad lalu mengenai kemungkinan Asri bersama 100 lagi ulama termasuk golongan akademik menyertai UMNO Jumaat ini.
Bagaimanapun Asri dilaporkan berkata, beliau masih belum membuat sebarang keputusan mengenai perkara itu.
Terdahulu pada majlis berkenaan, Dr. Mahathir mengingatkan golongan pelajar supaya tidak hanya mempelajari tentang kejayaan yang dicapai oleh kepimpinan negara sebelum ini.
Sebaliknya, kata beliau, generasi muda juga perlu mempelajari segala kesalahan yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin sebelum ini dan segala bentuk kesilapan yang dicatatkan oleh sejarah negara.
‘‘Tolong jangan sangka apa yang anda belajar itu sentiasa baik untuk anda semua, kita juga mesti menerima bahawa terdapat banyak kesilapan.
‘‘Jadi kita juga perlu belajar tentang kesilapan, bukan belajar yang betul sahaja. Ini bagi mengelakkan kita daripada mengulangi kesilapan yang dilakukan pemimpin terdahulu,” katanya.
Menurutnya, keadaan yang serupa berlaku apabila satu ketika beliau ditanya adakah Dasar Pandang Ke Timur yang dilaksanakan oleh Malaysia masih merujuk kepada Jepun sedangkan negara matahari terbit itu mula menunjukkan kemerosotan.
‘‘Saya jawab ya, kami masih merujuk kepada Jepun, iaitu kami mempelajari apa bentuk kesilapan yang telah dilakukan oleh negara itu,” katanya.
Terdahulu, Dr. Mahathir menyampaikan hadiah kepada para pemenang pertandingan berkenaan yang menyaksikan pasukan dari Sekolah Kebangsaan Jasin, Melaka, muncul juara kategori rendah; Sekolah Menengah Abdullah Munshi, Pulau Pinang (menengah); dan Kolej Tunku Khursiah, Seremban (menengah atas).
Masing-masing membawa pulang hadiah wang tunai RM2,500, piala dan buku.
Tempat kedua pula dimenangi Sekolah Kebangsaan Putrajaya Presint 9(1), Sekolah Menengah Rahman Talib, Pahang dan Sekolah Menengah Kebangsaan Felda Jelai, Negeri Sembilan dengan masing-masing membawa pulang wang tunai RM1,500, piala dan buku.
Sekolah Menengah Kebangsaan Agama Tok Jiring, Terengganu pula memenangi kategori khas dengan memperoleh hadiah wang tunai RM500.

Tiada projek terbengkalai


KUALA LUMPUR 23 Jun – Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata, sepanjang Rancangan Malaysia Kesembilan (RMK-9) yang lalu tiada sebarang projek di bawah Kementerian Pelajaran terbengkalai.
Menurut beliau yang juga Menteri Pelajaran, melalui RMK-9 sebanyak RM26.093 bilion telah diperuntukkan kepada kementeriannya dengan jumlah 15,324 projek termasuk tambahan 808 projek di bawah Pakej Rangsangan Ekonomi.
Beliau berkata, sehingga 15 Jun lalu, sebanyak 8,870 projek telah berjaya disiapkan, 5,312 projek masih dalam pelbagai peringkat pelaksanaan, manakala 942 projek lagi akan bersambung ke RMK-10.
“Bagi prestasi perbelanjaan pula, sebanyak RM16.668 bilion iaitu 85.12 peratus daripada keseluruhan siling yang ditetapkan. Dijangka akan dapat membelanjakan keseluruhan peruntukan tersebut menjelang akhir tahun ini,” katanya.
Beliau berkata demikian semasa menggulung perbahasan RMK-9 bagi peringkat Kementerian Pelajaran pada sidang Dewan Rakyat, hari ini.
Sementara itu, menjawab celahan Teo Nie Ching (DAP - Serdang) yang mendakwa kerajaan melakukan diskriminasi terhadap sekolah jenis kebangsaan Cina dan Tamil apabila tidak membenarkan mereka membina sekolah baru di tapak rezab sekolah kebangsaan, Muhyiddin berkata, dakwaan itu langsung tidak betul.
“Kerajaan tidak pernah menganaktirikan mereka tetapi kita kena keutamaan sistem pendidikan kebangsaan. Malaysia adalah sebuah negara baik hati apabila kita tetap benarkan bangsa lain untuk membuka sekolah.
“Keutamaan ialah dasar yang dipersetujui dahulu SJKC atau SJKT, tapaknya kena sediakan sendiri. Tapak rezab sekolah kebangsan perlu untuk keperluan setempat bagi mengelakkan kita berhadapan dengan masalah pada masa hadapan untuk membina sekolah kerana tiada tanah.
“Sedangkan kerajaan beri RM1.8 bilion setiap tahun untuk bayar gaji kira-kira 32,000 guru di kedua-dua sekolah itu, tidak perlu mereka sebut dan uar-uarkan. Jadi tidak bolehkah pula masyarakat berkenaan menyediakan tapak bagi sekolah yang kekurang murid itu berpindah,” katanya.
Dalam pada itu, Chong Eng (DAP - Bukit Mertajam) yang mencelah mencadangkan supaya kerajaan turut menubuhkan kolej matrikulasi untuk bukan bumiputera sebagai pilihan terbaikuntuk memasuki pusat pengajian tinggi, memandangkan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia didakwa terlalu sukar.
“Kebanyakan kemasukan bumiputera ke pusat pengajian tinggi banyak melalui matrikulasi, bukan bumiputera pula melalui STPM, tetapi yang menjadi masalahnya STPM terlalu sukar.
“Jadi saya cadangkan kerajaan supaya tubuh matrikulasi untuk bukan bumiputera terutama bagi mereka yang datang daripada keluarga susah atau golongan kurang upaya,” katanya.
Jelas Muhyiddin, cadangan itu merupakan sesuatu yang besar, maka ia amat perlu diteliti dengan mendalam daripada pelbagai sudut utama.
“Soal STPM susah ini, kita akan teliti perkara ini. Pada asasnya setiap pelajar perlu diberi peluang berdasarkan sistem yang adil,” katanya.

Israel lancar satelit khusus pantau Iran


BAITULMAQDIS 23 Jun - Israel semalam melancarkan sebuah satelit pengintip yang dilaporkan boleh memantau perkembangan program nuklear di negara yang menjadi musuh ketatnya, Iran.
Pelancaran satelit Ofek-9 (Ufuk-9) dari pangkalan Palmachim di selatan Israel itu diumumkan oleh Kementerian Pertahanan Israel.
"Keputusan pelancaran itu sedang dikaji oleh pasukan teknikal," menurut kementerian itu.
Ia tidak memberi maklumat lanjut tetapi radio awam melaporkan, seperti satelit sebelumnya dalam siri Ofek, satelit tersebut boleh mengambil gambar beresolusi tinggi bertujuan memantau program nuklear Iran.
Menurut radio itu, satelit Ofek-9 dibangunkan oleh Israel Aircraft Industries dan dilancarkan melalui sebuah roket Shavit.
Israel menganggap Iran sebagai ancaman utama selepas Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad berkali-kali meramalkan kehancuran rejim Yahudi itu.
Seperti kuasa Barat, Israel mengesyaki Iran cuba membangunkan senjata nuklear dengan berselindung di sebalik program nuklearnya, tetapi dakwaan ini dinafikan oleh Teheran.
Israel sudah menempatkan enam satelit pengintip di angkasa lepas berikutan pelancaran Ofek-9 itu.
Percubaan untuk melancarkan Ofek-6 pada 2004 gagal apabila satelit itu terhempas ke Laut Mediterranean selepas pelancarnya mengalami masalah teknikal. - AFP

40 ulama Ph.D sertai UMNO esok - Shahidan


KANGAR 23 Jun - Seramai 40 ulama berkelulusan ijazah Doktor Falsafah (Ph.D) akan menyerahkan borang keahlian UMNO kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak di Kuala Lumpur, Jumaat ini.
Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Shahidan Kassim berkata, perkara itu dimaklumkan sendiri oleh kumpulan ulama berkenaan ketika beliau mengadakan pertemuan dengan mereka di ibu negara kelmarin.
"Saya telah mengadakan pertemuan dengan 40 ulama berkelulusan Phd itu. Mereka menyatakan hasrat untuk menyertai UMNO. Para ulama berkenaan mahu menyerahkan borang menyertai UMNO Jumaat ini kepada Perdana Menteri sendiri di Kuala Lumpur.
"Mereka menyatakan pendirian mahu berada dalam UMNO untuk terus menggerakkan dakwah. Jika UMNO silap mereka akan tegur dan jika yang baik mereka akan memuji," katanya pada sidang akhbar di sini hari ini.
Shahidan yang juga Ketua UMNO Bahagian Arau berkata, daripada 40 ulama itu, dua daripadanya adalah rakyat Perlis dan mereka adalah antara ulama terkenal di negeri ini.
"UMNO Bahagian Arau sedang berusaha untuk mendaftarkan mereka sebagai ahli UMNO di bahagian ini dan jika itu berlaku, maka mereka akan diberikan jawatan dalam dalam Biro Agama Islam," ujarnya.
Menyentuh mengenai kemungkinan bekas Mufti Perlis, Dr. Mohd. Asri Zainal Abidin yang disebut-sebut antara ulama terkenal yang akan menyertai UMNO Jumaat ini, Shahidan berkata, beliau memang mengalu-alukan kemasukannya jika perkara itu benar.
"Saya amat alu-alukan kemasukan mereka ke dalam UMNO. Bekas Mufti Perlis itu sama ada masuk atau tidak ke dalam UMNO, beliau adalah rakan saya," ujarnya.
Shahidan percaya, kemasukan begitu ramai ulama ke dalam UMNO amat tidak disenangi oleh sesetengah parti politik yang selama ini mendakwa hanya parti tersebut berjuang untuk menegakkan Islam.
"Apa yang pasti mereka yang akan menyertai UMNO itu nanti adalah ulama berkelulusan tinggi," jelasnya yang juga Penasihat Khas Perdana Menteri mengenai Koridor Ekonomi Wilayah Utara (NCER).

Najib: K'jaan belanja RM37.7 juta di Sibu


Jun 23, 10 6:53pm
Sejumlah RM37.7 juta dana dibelanjakan pada pilihan raya kecil Sibu, kata Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dalam jawapan bertulisnya di Dewan Rakyat hari ini.

“Bagi pilihan raya kecil Sibu, kerajaan meluluskan 107 program atau rancangan yang bernilai RM37.7 juta untuk dilaksanakan di seluruh kawasan parlimen itu,” kata Najib.

Dana itu untuk dibelanjakan bagi infrastruktur fizikal, sumbangan dan bantuan tunai sertai program sosial.

Menurut carta yang dibekalkan oleh Najib sejumlah RM28.7 juta dibelanjakan bagi sumbangan dan bantuan tunai semata-mata.

“Kerajaan tidak pernah menjanjikan program atau projek kepada rakyat semasa kempen pilihan raya di seluruh negara termasuk di Sibu,” katanya.

“Program dan projek yang dilaksanakan semasa pilihan raya kecil dirancang oleh kerajaan terlebih dahulu sebelum pilihan raya kecil tersebut diadakan sama seperti di kawasan parlimen dan dewan undangan ngeri (DUN) lain di seluruh negara.”

Najib menjawap soalan daripada Wong Ho Leng (DAP-Sibu), yang berjaya merampas kerusi Sibu daripada BN dengan majoriti tipis pada pilihan raya kecil 16 Mei lalu.

Bercakap kepada wartawan di lobi Parlimen, Wong membidas kerajaan kerana gagal membekalkan senarai pecahan penuh berhubung bagaimana wang berkenaan disalurkan.

Katanya, 66 sumbangan kewangan amat dicurigai dan kerajaan sepatutnya memberi penjelasan terperinci.

“Kita tidak tahu apa 66 barangan ini. Adakah ia termasuk RM5 juta yang dijanjikan? Adakah ia termasuk RM18 juta yang diberikan kepada sekolah vernakular? Bagaimana pula wang untuk gereja?

“Ada yang disalurkan ke kategori 'fizikal' dan 'program'. Rakyat berhak tahu mengenai pecahan perbelanjaan itu,” katanya.

“Yang nyata, dana RM37 juta ini menunjukkan bahawa BN akan hanya berbelanja semasa pilihan raya kecil. Justeru, tidak menghairankan rakyat suka pilihan raya kecil.”

Najib sebelum ini dikecam selepas menjanjikan RM5 juta projek tebatan banjir kepada pengundi di Rajak Park dengan syarat BN memenangi pilihan raya itu.

Ilmuan: Hak asasi sering ditentang pemerintah - Malaysiakini

Ilmuan: Hak asasi sering ditentang pemerintah - Malaysiakini

Keluarga Altantuya dapat bantuan Mongolia - Malaysiakini

Keluarga Altantuya dapat bantuan Mongolia - Malaysiakini

Kematian Altantuya: Bekas pegawai PM tak terbabit - Malaysiakini

Kematian Altantuya: Bekas pegawai PM tak terbabit - Malaysiakini

Pengganas JI: PAS jangka tangkapan ISA - Malaysiakini

Pengganas JI: PAS jangka tangkapan ISA - Malaysiakini

Mindef: Kontrak Scorpene bernilai RM6.7 bilion - Malaysiakini

Mindef: Kontrak Scorpene bernilai RM6.7 bilion - Malaysiakini

Terorisme: Bekas MB mahu saman pegawai JAKIM - Malaysiakini

Terorisme: Bekas MB mahu saman pegawai JAKIM - Malaysiakini

Ulama sertai Umno bukan perkara baru, kata Dr M - Malaysiakini

Ulama sertai Umno bukan perkara baru, kata Dr M - Malaysiakini

Hadi: Saya memang belajar di universiti Wahabi tapi... - Malaysiakini

Hadi: Saya memang belajar di universiti Wahabi tapi... - Malaysiakini

Islam pada nama tapi tindakan bercanggah dengan Islam

Dr M: Lesen judi diluluskan jika saya berkuasa
Salhan K Ahmad
Jun 23, 10
5:06pm
Mantan perdana menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau akan meluluskan lesen judi sukan sekiranya masih berkuasa.

"Kalau saya jadi kerajaan, saya luluskanlah," katanya ketika ditemui media selepas satu majlis di pejabatnya di Putrajaya hari ini.

Beliau ditanya oleh wartawan sama ada kerajaan perlu segera meluluskan lesen berkenaan.

Katanya lagi, kerajaan tidak sepatutnya menghalang golongan masyarakat yang dibolehkan berjudi.

"Orang Cina main judi selalu, bagi dia tak haram. Buat apa kita nak sekat dia.

"Apa pasal kita nak larang? Tak boleh halang dia makan babi sebab bagi dia tak haram," katanya lagi.
Pada 14 Jun lalu, Mahathir berkata bantahan pembangkang terhadap usaha meluluskan lesen judi sukan di negara ini bukanlah disebabkan ajaran agama, tetapi demi kepentingan politik semata-mata.

"Bantahan itu kerana politik, bukan kerana Islam. Takkanlah DAP pun hendak dokong ajaran Islam. (Bila) DAP pun dapat sertai (bantahan), ini (menggambarkan) politik parti pembangkang hendak cari isu. 

"Sedangkan dalam muktamar PAS ada cadangan suaya semua jenis judi diharamkan, tetapi PAS tak hendak," katanya ketika ditanya tentang bantahan pembangkang melalui pelbagai cara seperti ceramah dan demonstrasi.