Monday, October 7, 2013

Kanak-kanak terbang ke Las Vegas tanpa tiket


7 Oktober 2013
MINNEAPOLIS - AMERIKA SYARIKAT.  Seorang kanak-kanak lelaki berusia sembilan tahun berjaya melepasi pemeriksaan keselamatan dan menaiki penerbangan di Lapangan Terbang Antarabangsa Minneapolis-St. Paul tanpa tiket menuju ke Las Vegas, kata jurucakap lapangan terbang, semalam.

Menurut jurucakap Suruhanjaya Lapangan Terbang Metropolitan, Patrick Hogan, unit keselamatan melakukan saringan terhadap kanak-kanak itu di lapangan terbang sejurus ketibaannya sekitar 10.30 pagi, Khamis lalu.

Budak itu kemudiannya menaiki penerbangan Delta meninggalkan Las Vegas pada jam 11.15 pagi.

Menurut Hogan, penerbangan itu tidak penuh dan krew penerbangan mencurigai ekoran kanak-kanak itu tiada dalam senarai kanak-kanak untuk dijaga.

Mereka kemudiannya menghubungi polis Las Vegas dan kanak-kanak itu dipindahkan kepada perkhidmatan perlindungan kanak-kanak selepas mendarat.

“Sukar untuk mencari tahu kenapa dia boleh menaiki penerbangan itu ke Las Vegas,” kata Hogan.

Polis Minneapolis, Sarjan Bill Palmer berkata pihaknya telah bercakap dengan keluarga kanak-kanak itu dan menurut keluarganya, kanak-kanak itu melarikan diri dan terakhir dilihat awal Khamis lalu.

Kanak-kanak itu sudah berada di lapangan terbang itu sejak Rabu lalu, kata Hogan.

Rakaman video menunjukkan kanak-kanak itu mengambil beg dan memesan makanan tengah hari di sebuah restoran di luar kawasan pemeriksaan keselamatan.

Kanak-kanak itu makan dan memberitahu mahu menggunakan tandas dan meninggalkan beg tersebut dan tidak pernah kembali untuk membayar

Delta dan Transportation Security Administration berakta dalam kenyataan yang berasingan bahawa mereka sedang menyiasat perkara itu.

Amerika Syarikat buntu

AS buntuSEHINGGA kini, kerajaan Amerika Syarikat (AS) masih lumpuh selepas Kongres (Dewan Rakyat) gagal meluluskan Bajet Khas Persekutuan berikutan perbalahan berhubung rang undang-undang Penjagaan Kesihatan Obama (Obamacare).

Kegagalan fungsi kerajaan itu pertama kali berlaku dalam tempoh 17 tahun.

Rumah Putih dipimpin Parti Demokrat dan parti pembangkang, Parti Republikan masih gagal mencari penyelesaian untuk membolehkan Bajet Khas Persekutuan diluluskan susulan rang undang-undang penjagaan kesihatan berkenaan.

Presiden Barack Obama menuduh parti konservatif yang mendominasi Dewan Perwakilan melancarkan ‘perang ideologi’ dengan menjadikan bajet khas itu sebagai tebusan untuk membatalkan rang undang-undang penjagaan kesihatan.

“Keadaan ini tidak sepatutnya berlaku. Saya mahu semua rakyat AS faham kenapa ia berlaku. Parti Republikan menyebabkan kerajaan lumpuh hanya kerana mahu menafikan penjagaan kesihatan sepatutnya dinikmati berjuta rakyat AS,” katanya.

Pada masa sama, Speaker Dewan Perwakilan daripada Parti Republikan, John Boehner berkata, Obama melaksanakan polisi ‘kemusnahan’ kerana enggan berunding, ketika penyelesaian segera semakin kabur.

“Parti Demokrat tidak mahu terlibat dalam rundingan dua pihak,” katanya.

Kebuntuan politik berlarutan apabila pemimpin majoriti daripada Parti Demokrat yang mendominasi Dewan Senat, Harry Reid menolak cadangan Dewan Perwakilan untuk melantik dua wakil rasmi bagi mencapai penyelesaian berhubung isu tersebut.

Tindakan nekad

Selepas Kongres gagal meluluskan Bajet Khas Persekutuan bagi mengelak kegagalan fungsi kerajaan, Pejabat Pengurusan dan Bajet Rumah Putih mengarahkan sebaha-gian agensi kerajaan ditutup.

Pengarahnya, Sylvia Mathews Burwell berkata, penutupan itu susulan ketiadaan peruntukan.

Arahan itu dikeluarkan 10 minit sebelum 12 tengah malam (12 tengah hari waktu Malaysia) di mana kerajaan AS secara rasminya tiada peruntukan selepas sehari Dewan Perwakilan (majoriti Parti Republikan) dan Dewan Senat (majoriti Parti
Demokrat), gagal meluluskan bajet khas tersebut.

Beberapa jam sebelum 12 tengah malam, Dewan Senat dengan undian 54-46 menolak usul Dewan Perwakilan berhubung rang undang-undang bajet sementara yang membolehkan bajet khas itu diluluskan.

Alasan penolakan itu turut membabitkan penangguhan pelaksanaan rang undang-undang penjagaan kesihatan selama setahun dan membatalkan pelaksanaan cukai ke atas peralatan perubatan.

Bagaimanapun, agensi ketenteraan, kawalan trafik udara dan kuasa serta senjata nuklear masih kekal beroperasi.

Jabatan Negara juga masih beroperasi memproses permohonan visa rakyat asing selain kedutaan serta konsulat masih meneruskan perkhidmatan kepada rakyat di luar negara.

AS berdepan bencana hutang

Kebuntuan politik yang melumpuhkan Kerajaan Persekutuan menyebabkan AS terjerumus dengan bencana hutang.

Kenyataan itu disuarakan Obama dalam rundingan bersama pemimpin kanan Parti Republikan.

Pertemuan sejam Obama dengan Speaker Dewan Perwakilan daripada Parti Republikan, John Boehner dan Pemimpin Minoriti Senat, Mitch McConnell, berakhir tanpa kata putus.

Mereka sebaliknya saling menuduh antara satu sama lain dan Obama mengulangi keengganannya berunding berhubung masalah bajet hingga ahli politik daripada Parti Republikan meluluskan Bajet Khas Persekutuan yang akan memulihkan
kerajaan dan meningkatkan hutang siling AS kepada AS$16.7 trilion (RM53.3 trilion).

“Krisis bajet ini perlu diselesaikan dalam tempoh dua minggu. Washington tidak dapat bayar hutang kerajaan dan boleh menjejaskan kadar hutang AS,” kata Obama.

Obama jumpa CEO bank

Bagi membincangkan penutupan kerajaan dan tarikh akhir yang semakin dekat untuk menaikkan had hutang negara, Obama bertemu dengan ketua eksekutif bank utama.

Mereka ditemui adalah peneraju bank termasuk Lloyd Blankfein dari Goldman Sachs, Michael Corbat dari Citigroup, Jamie Dimon dari JPMorgan Chase & Co dan Brian Moynihan dari Bank of America.

Jika Kongres gagal menaikkan had pinjaman AS$16.7 trilion (RM53.9 trilion), AS bakal mengejutkan pasaran kewangan dunia.

Sementara itu, Republikan mengugut akan mengambil langkah  sama dalam had hutang seperti dilakukan dalam pembiayaan kerajaan dengan memohon untuk menghapuskan atau menangguhkan undang-undang penjagaan kesihatan.

Namun, Obama masih enggan berunding bagi menaikkan had hutang.

Antara menghadiri mesyuarat dengan Presiden dan Naib Presiden Joe Biden ialah Robert Benmosche dari AIG, James Gorman dari Morgan Stanley dan John Stumpf dari Wells Fargo.

Apa pun, sikap pemimpin AS jelas menunjukkan mereka seperti ‘kebudak-budakan’ apabila saling mempertahankan ego masing-masing selain menggunakan ‘ugutan’ sebagai senjata bagi menunjukkan siapa lebih berkuasa.

Jika selama ini, AS sering mencanangkan mereka sebagai ‘pendamai’ di Palestin, Mesir, Syria, Libya dan Iraq, hakikatnya mereka gagal menangani masalah ‘rumah sendiri’.

Mungkinkah krisis ini adalah balasan terhadap sikap campur tangan yang akan membuatkan musuh mereka bertepuk tangan atau AS bakal terjelepok memohon  simpati negara antarabangsa?

AS serang militan di Somalia, Libya


2013/10/07
 
Washington: Amerika Syarikat membedil dua sasaran militan di Afrika kelmarin dengan menahan seorang suspek al-Qaeda di Tripoli, Libya dan menyerang kediaman pemimpin al-Shabab di Somalia.

Di Libya, tentera Amerika menahan seorang militan al-Qaeda dikenali sebagai Abu Anas al-Libi, yang sudah lama dikehendaki selepas didapati bersalah atas pengeboman kedutaan Amerika di Kenya dan Tanzania pada 1998.
Serbuan berasingan di bandar Barawe, selatan Somalia gagal menahan seorang lagi militan kanan dan tidak jelas sama ada dia dibunuh tetapi pegawai Amerika berkata, beberapa anggota al-Shabab maut.

Tindakan itu dilancarkan selepas militan al-Shabab menyerang sebuah kompleks beli-belah di Nairobi, Kenya, bulan lalu. Operasi di Libya dipercayai mencapai kejayaan.

“Hasil daripada operasi memerangi keganasan, Abu Anas al-Libi kini ditahan secara sah oleh tentera Amerika di satu lokasi di luar Libya,” menurut kenyataan jurucakap Pentagon, George Little.

Sumber rapat kepada Libi berkata, warga Libya itu ditahan sekumpulan lelaki bersenjata di Tripoli.

Lelaki paling dikehendaki
Libi yang berada dalam senarai lelaki paling dikehendaki Biro Siasatan Persekutuan (FBI) dengan tawaran AS$5 juta (RM16.5 juta) kepada pihak yang memberi maklumat hingga dia ditangkap.

Mahkamah Persekutuan Amerika di New York sudah mendapatinya bersalah atas tuduhan terbabit dalam dua serangan pengeboman di Afrika Timur itu, yang menyebabkan lebih 200 maut.

Penangkapannya menamatkan buruan selama 15 tahun. Dia dilahirkan di bawah nama Nazih Abdul Hamed Al-Raghie.

Ia juga membolehkan Libi, 49, dibawa ke Amerika untuk menghadapi perbicaraan.
“Kami harap tindakan ini akan menjelaskan kepada semua bahawa Amerika tidak akan berhenti menahan mereka yang bertanggungjawab melakukan keganasan,” kata Setiausaha Negara Amerika, John Kerry, di Bali.

“Ia juga perlu menjadi mesej kepada anggota al-Qaeda dan pertubuhan keganasan lain bahawa mereka boleh lari tetapi tidak boleh bersembunyi,” katanya lagi di luar sidang Kerjasama Ekonomi Asia Pasifik APEC.

REUTERS 

6 maut pertempuran di selatan Thai


BANGKOK 6 Okt. - Sebanyak enam orang termasuk dua anggota polis maut dalam satu pertempuran sengit antara pasukan keselamatan Thailand dan kumpulan pemisah dalam satu serbuan bersepadu di wilayah Narathiwat, semalam.
Pertempuran itu tercetus selepas satu operasi bersepadu membabitkan polis, tentera dan pasukan separa tentera yang cuba menggeledah sebuah kampung di wilayah bergolak selatan negara ini.
"Ia merupakan satu pertempuran hebat yang berlanjutan untuk tempoh yang agak lama.
''Mereka yang terbunuh berada dalam senarai yang kami kehendaki,'' kata jurucakap tentera di selatan, Kolonel Pramote Prom-In, sambil menambah, sebanyak tujuh suspek dengan waran tangkap ke atas mereka turut ditahan dalam serbuan itu. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131007/lu_08/6-maut-pertempuran-di-selatan-Thai#ixzz2h1icNuuZ
© Utusan Melayu (M) Bhd 

AS buntu

AS buntuSEHINGGA kini, kerajaan Amerika Syarikat (AS) masih lumpuh selepas Kongres (Dewan Rakyat) gagal meluluskan Bajet Khas Persekutuan berikutan perbalahan berhubung rang undang-undang Penjagaan Kesihatan Obama (Obamacare).

Kegagalan fungsi kerajaan itu pertama kali berlaku dalam tempoh 17 tahun.

Rumah Putih dipimpin Parti Demokrat dan parti pembangkang, Parti Republikan masih gagal mencari penyelesaian untuk membolehkan Bajet Khas Persekutuan diluluskan susulan rang undang-undang penjagaan kesihatan berkenaan.

Presiden Barack Obama menuduh parti konservatif yang mendominasi Dewan Perwakilan melancarkan ‘perang ideologi’ dengan menjadikan bajet khas itu sebagai tebusan untuk membatalkan rang undang-undang penjagaan kesihatan.

“Keadaan ini tidak sepatutnya berlaku. Saya mahu semua rakyat AS faham kenapa ia berlaku. Parti Republikan menyebabkan kerajaan lumpuh hanya kerana mahu menafikan penjagaan kesihatan sepatutnya dinikmati berjuta rakyat AS,” katanya.

Pada masa sama, Speaker Dewan Perwakilan daripada Parti Republikan, John Boehner berkata, Obama melaksanakan polisi ‘kemusnahan’ kerana enggan berunding, ketika penyelesaian segera semakin kabur.

“Parti Demokrat tidak mahu terlibat dalam rundingan dua pihak,” katanya.

Kebuntuan politik berlarutan apabila pemimpin majoriti daripada Parti Demokrat yang mendominasi Dewan Senat, Harry Reid menolak cadangan Dewan Perwakilan untuk melantik dua wakil rasmi bagi mencapai penyelesaian berhubung isu tersebut.

Tindakan nekad

Selepas Kongres gagal meluluskan Bajet Khas Persekutuan bagi mengelak kegagalan fungsi kerajaan, Pejabat Pengurusan dan Bajet Rumah Putih mengarahkan sebaha-gian agensi kerajaan ditutup.

Pengarahnya, Sylvia Mathews Burwell berkata, penutupan itu susulan ketiadaan peruntukan.

Arahan itu dikeluarkan 10 minit sebelum 12 tengah malam (12 tengah hari waktu Malaysia) di mana kerajaan AS secara rasminya tiada peruntukan selepas sehari Dewan Perwakilan (majoriti Parti Republikan) dan Dewan Senat (majoriti Parti
Demokrat), gagal meluluskan bajet khas tersebut.

Beberapa jam sebelum 12 tengah malam, Dewan Senat dengan undian 54-46 menolak usul Dewan Perwakilan berhubung rang undang-undang bajet sementara yang membolehkan bajet khas itu diluluskan.

Alasan penolakan itu turut membabitkan penangguhan pelaksanaan rang undang-undang penjagaan kesihatan selama setahun dan membatalkan pelaksanaan cukai ke atas peralatan perubatan.

Bagaimanapun, agensi ketenteraan, kawalan trafik udara dan kuasa serta senjata nuklear masih kekal beroperasi.

Jabatan Negara juga masih beroperasi memproses permohonan visa rakyat asing selain kedutaan serta konsulat masih meneruskan perkhidmatan kepada rakyat di luar negara.

AS berdepan bencana hutang

Kebuntuan politik yang melumpuhkan Kerajaan Persekutuan menyebabkan AS terjerumus dengan bencana hutang.

Kenyataan itu disuarakan Obama dalam rundingan bersama pemimpin kanan Parti Republikan.

Pertemuan sejam Obama dengan Speaker Dewan Perwakilan daripada Parti Republikan, John Boehner dan Pemimpin Minoriti Senat, Mitch McConnell, berakhir tanpa kata putus.

Mereka sebaliknya saling menuduh antara satu sama lain dan Obama mengulangi keengganannya berunding berhubung masalah bajet hingga ahli politik daripada Parti Republikan meluluskan Bajet Khas Persekutuan yang akan memulihkan
kerajaan dan meningkatkan hutang siling AS kepada AS$16.7 trilion (RM53.3 trilion).

“Krisis bajet ini perlu diselesaikan dalam tempoh dua minggu. Washington tidak dapat bayar hutang kerajaan dan boleh menjejaskan kadar hutang AS,” kata Obama.

Obama jumpa CEO bank

Bagi membincangkan penutupan kerajaan dan tarikh akhir yang semakin dekat untuk menaikkan had hutang negara, Obama bertemu dengan ketua eksekutif bank utama.

Mereka ditemui adalah peneraju bank termasuk Lloyd Blankfein dari Goldman Sachs, Michael Corbat dari Citigroup, Jamie Dimon dari JPMorgan Chase & Co dan Brian Moynihan dari Bank of America.

Jika Kongres gagal menaikkan had pinjaman AS$16.7 trilion (RM53.9 trilion), AS bakal mengejutkan pasaran kewangan dunia.

Sementara itu, Republikan mengugut akan mengambil langkah  sama dalam had hutang seperti dilakukan dalam pembiayaan kerajaan dengan memohon untuk menghapuskan atau menangguhkan undang-undang penjagaan kesihatan.

Namun, Obama masih enggan berunding bagi menaikkan had hutang.

Antara menghadiri mesyuarat dengan Presiden dan Naib Presiden Joe Biden ialah Robert Benmosche dari AIG, James Gorman dari Morgan Stanley dan John Stumpf dari Wells Fargo.

Apa pun, sikap pemimpin AS jelas menunjukkan mereka seperti ‘kebudak-budakan’ apabila saling mempertahankan ego masing-masing selain menggunakan ‘ugutan’ sebagai senjata bagi menunjukkan siapa lebih berkuasa.

Jika selama ini, AS sering mencanangkan mereka sebagai ‘pendamai’ di Palestin, Mesir, Syria, Libya dan Iraq, hakikatnya mereka gagal menangani masalah ‘rumah sendiri’.

Mungkinkah krisis ini adalah balasan terhadap sikap campur tangan yang akan membuatkan musuh mereka bertepuk tangan atau AS bakal terjelepok memohon  simpati negara antarabangsa?

Sejarah krisis pentadbiran AS

Sejarah krisis pentadbiran AS1996 - Clinton vs Republikan

Kali terakhir perkhidmatan pentadbiran AS terhenti ketika krisis pentadbiran Presiden Bill Clinton dan Republikan iaitu selama 28 hari.

Penutupan pertama menyebabkan 800,000 pekerja menerima gaji tetapi hanya tinggal di rumah. Kedua, membawa kepada 280,000 pekerja terbiar tanpa status selama tiga minggu.

Pentadbiran Clinton sekali lagi lumpuh ketika beliau terbabit dalam skandal seks dengan Monica Lewinsky pada 15 November 1995.

1981-1990 - Gelombang pentadbiran Ronald Reagan

Sepanjang dua penggal pentadbiran Presiden Reagan, beliau kerap bercanggah pendapat dengan ahli Demokrat hingga membawa kepada pemberhentian pentadbiran.

Pada November 1981, Kongres bersepakat memberhentikan pentadbiran iaitu sembilan bulan selepas Reagan memasuki pejabat. Krisis tercetus apabila Kongres meluluskan perbelanjaan kecemasan untuk meneruskan pentadbiran tetapi tidak mendapat kelulusan Reagan. Beliau kemudian mengguna kuasa veto menentang semua polisi belanjawan negara.

Akibatnya, penjawat awam keluar pejabat menyebabkan kerajaan terpaksa menanggung kos penutupan lebih AS$80 juta (RM 254 juta).

Perkara sama juga berlaku ketika pentadbiran Presiden George Bush pada 1990 dimana selepas memenangi pilihan raya, beliau membentangkan pelbagai bajet dan perkenalkan pelbagai cukai baru yang dianggap bertentangan dengan manifesto
pilihan raya, iaitu ‘tiada cukai baru’.

Tindakan itu menyebabkan semua penjawat awam di sebahagian AS ‘bercuti’.

1980 - Jimmy Carter vs Peguam Negara

Kesilapan berlaku apabila Presiden Carter melantik Peguam Negara Benjamin Civiletti menjadi penasihat undang-undang.

Civiletti melakukan kesilapan apabila mengisytiharkan ketua agensi yang melanggar undang-undang kebajikan akan didakwa.

Lima hari kemudian, Kongres mengumumkan, kuasa dan peruntukan kewangan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan (FTC) perlu dihadkan. Tersentak dengan arahan itu, FTC menghentikan operasi dan 1,600 pekerja diarah bercuti.

Menyedari kesilapan itu, Kongres menarik balik arahan berkenaan keesokan hari dan terpaksa membayar ganti rugi AS$700,000 (RM202 juta).

Bagi menyelamatkan keadaan, Carter arahkan seluruh pentadbiran berhenti operasi pada 1 Oktober 1980, bagi mengelak tindakan mahkamah.

Ketika itu juga Civiletti mengumumkan penutupan seluruh kerajaan, tentera, kawalan trafik udara, penjara, perkhidmatan keselamatan dan harta benda.

Awal 1900-an - Masa sebelum penutupan penuh Presiden Henry Ford            Kongres gagal memberi dana kepada agensi kerajaan lebih setahun.

Kebiasaannya, kelulusan dana jangka pendek boleh dilakukan dengan satu resolusi. Namun, agensi-agensi kerajaan yang tidak mendapat peruntukan masih meneruskan operasi seperti biasa. Ketika itu, majikan melambatkan gaji pekerja, membekukan lawatan luar negara dan kontrak baru.

Namun, keadaan itu akhirnya gagal dibendung dan mereka bersepakat menutup operasi pentadbiran.

Apa penduduk dunia perlu tahu?

Apa penduduk dunia perlu tahu?Apakah situasi sebenar yang berlaku?

Kerajaan AS memberhentikan perkhidmatan Ratusan ribu pekerja diarah bercuti tanpa gaji. Ini mencetuskan kejutan pasaran kewangan di seluruh dunia.

Mengapa?

Kerajaan Persekutuan tiada pilihan. Ketika tahun kewangan AS berakhir 30 September, Kongres tidak bersetuju dengan pembentangan bajet baru bagi tahun kewangan 2013-2014 kerana Kongres, Dewan Rakyat dan Dewan Negara tidak membuat perjanjian undang-undang untuk membayar gaji pekerja malah tiada kelulusan anggaran bajet.

Adakah wajar mereka mengumumkan pemberhentian operasi pada waktu malam?

Mereka cuba elak, tetapi, selepas segala cadangan dari pagi hingga tengah malam gagal dipersetujui, mereka terpaksa akur.

Mengapa mereka gagal mencapai kata putus?

Di bawah perlembagaan AS, Presiden tidak boleh mengubah undang-undang secara veto. Segala krisis ini berpunca daripada Parti Republikan yang mencemuh kelewatan bajet Obamacare. Dewan Rakyat dikawal Republikan cuba guna bajet sebagai pengaruh mengubah akta kesihatan. Senat yang di bawah pimpinan Obama, enggan meluluskannya.

Adakah pemberhentian operasi melumpuhkan seluruh pentadbiran di AS?

Tidak. Perkhidmatan asas seperti nombor keselamatan sosial masih diteruskan. Perkhidmatan tentera masih beroperasi.

Jadi apa yang berlaku sekarang?

Ahli-ahli politik AS bertemu di Washington untuk mengakhiri krisis ini. Dewan Rakyat mencadangkan jawatankuasa kedua-dua parti mempertimbangkan semula cadangan Obamacare. Tetapi, Senat menolak dan berpegang kepada pendirian bahawa perbincangan mengenai Obamacare tidak boleh dilakukan.

Berapakah kerugian dialami dan kesan daripada pemberhentian operasi ini ?

Jika gaji tidak dibayar maka berlaku kemerosotan di premis perniagaan. Mereka tidak dapat memenuhi komitmen kewangan seperti pembayaran kad kredit dan bil. Penganalisis IHS Global Insight menganggarkan, kerugian mencecah AS$300 juta (RM953 juta) sehari. (Berdasarkan jumlah nominal KDNK atau output sekitar AS$16 trillion (RM51 trilion setahun)

Mengapa ia tidak berlaku di negara lain?

Di AS, Presiden adalah ketua negara dan ketua kerajaan persekutuan. Setiap penggubalan undang-undang atau perbahasan undang-undang baru perlu mendapat undian majoriti dari Kongres. Presiden tidak boleh memutuskan undang-undang tanpa suara majoriti Kongres.

Apakah kesan pemberhentian operasi terhadap hutang siling?

Ia isu berasingan, tetapi pemberhentian operasi meningkatkan kebimbangan mengenai siling hutang. AS mempunyai had undang-undang ke atas pinjaman sebanyak AS$16.7 trilion (RM53 trilion) dan ia mungkin mencecah had maksimum pertengahan bulan ini.

Jika perjanjian tidak dicapai, AS terpaksa meminjam daripada bank. Ini bermakna AS dilabel sebagai negara yang gagal mengurus tadbir kewangan negara.

Mengapa rancangan Obamacare amat penting?

Rancangan Obamacare mampu mengurangkan kos penjagaan kesihatan yang terlalu mahal di negara itu.

Bagaimana tindak balas pasaran asing?

Setakat ini, keadaan belum panik. Pelabur beranggapan pemberhentian operasi bersifat sementara. Tetapi mereka bersedia menghadapi kejatuhan mata wang dolar.

AS tangkap pemimpin Al-Qaeda


TRIPOLI - Tentera Amerika Syarikat (AS) berjaya menangkap seorang pemimpin kumpulan militan Al-Qaeda di Libya yang dikaitkan dengan pengeboman Kedutaan AS di timur Afrika pada tahun 1998.
Suspek itu, Nazih Abdul-Hamed al-Ruqai yang turut dikenali sebagai Anas al-Libi dikehendaki oleh AS sejak lebih sedekad lalu.
Penangkapannya memberi tamparan hebat kepada organisasi Al-Qaeda yang pernah diterajui oleh Osama bin Laden.
Menurut beberapa anggota keluarganya, kumpulan lelaki bersenjata menaiki tiga buah kereta memberkas Anas di luar kediamannya di Tripoli.
Anas dipercayai kembali ke Libya semasa perang saudara pada tahun 2011 yang menyaksikan bekas pemimpin negara itu, Muammar Gaddafi digulingkan dan dibunuh.
Abangnya, Nabih berkata, tiga kende- raan mengepung pemimpin Al-Qaeda berusia 49 tahun itu semasa dia meletakkan kereta di luar rumahnya pada pagi kelmarin selepas solat subuh.
Sementara itu, pegawai AS yang enggan namanya didedahkan berkata, tiada kecede- raan berlaku ke atas tentera AS dalam operasi tersebut.
Anas merupakan senarai individu paling dikehendaki Biro Siasatan Persekutuan (FBI) dengan ganjaran sebanyak AS$5 juta (kira-kira RM15.9 juta).
Suspek pernah didakwa di mahkamah persekutuan di New York kerana dituduh terlibat dalam pengeboman Kedutaan AS di Dar es Salaam, Tanzania dan Nairobi, Kenya pada 7 Ogos 1998.
Insiden itu mengorbankan lebih 250 orang.
Anas yang merupakan penuntut keju- ruteraan elektronik dan nuklear dari Universiti Tripoli dipercayai menjadi pakar komputer untuk Al-Qaeda, selain se- orang aktivis anti-Gaddafi. - AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1007&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2gzooRXFV 
Hakcipta terpelihara 

Tentera asing gagal bunuh komander Al-Shabab


Mogadishu: Sekumpulan tentera khas asing dengan helikopter penyerang melancarkan serangan pada waktu malam terhadap pangkalan utama kumpulan yang mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda di Somalia, Al-Shabab.

Bagaimanapun, kumpulan itu mendakwa serangan itu berjaya dipatahkan. “Musuh Allah cuba mengejutkan komander mujahidin dengan serangan waktu malam menggunakan helikopter tentera, tetapi mereka diberi pelajaran dan serangan itu gagal,” kata komander Al-Shabab, Mohamed Abu Sulaimen. Saksi berkata, pasukan komando dipercayai dari negara Barat turun dari helikopter ketika cuba menyerang sebuah kediaman milik komander kanan Al-Shabab.


“Pejuang mujahidin kami yang berada dalam kediaman itu menyerang balas dan mereka melarikan diri,” kata Abu Suleiman.

Saksi melaporkan terdengar bunyi tembakan bertalu-talu ketika helikopter itu berlegar di ruang udara.


“Saya terjaga apabila mendengar bunyi helikopter di kawasan kejiranan kami dan beberapa minit kemudian terdapat bunyi tembakan selama 10 hingga 15 minit,” kata seorang penduduk tempatan.


“Kami tidak tahu apa sebenarnya berlaku, tetapi ia seolah-olah satu serangan terancang mensasarkan kediaman yang menjadi tempat tinggal komander Al-Shabab. Militan Al-Shabab yang menguasai sebahagian besar kawasan pedalaman di selatan Somalia mendakwa bertanggungjawab ke atas serangan pusat beli-belah Westgate di Kenya yang menyebabkan 67 orang maut baru-baru ini. - AFP