Monday, June 1, 2015

Aiskrim Hitler dikritik

Aiskrim Hitler dikritik
Seorang penjaja kaki lima menjual aiskrim Hitler di New Delhi.

NEW DELHI - INDIA. Fenomena gelombang haba yang melampau di India setakat ini telah meragut lebih 2,000 nyawa.

Namun,  di sebalik angka kematian yang membimbangkan itu, timbul fenomena aiskrim Hitler yang popular dalam kalangan penduduk tempatan.

Aiskrim berkenaan dijual di kaki-kaki lima dan semakin mendapat sambutan sejak negara berkenaan dilanda cuaca panas sepanjang minggu lalu.

Bagaimanapun, nama aiskrim tersebut mengundang kritikan meluas di Eropah selepas seorang pelancong dari Berlin memuat naik gambar aiskrim yang turut memaparkan wajah Hitler di laman sosial.

Menurut Daily Mail, rata-rata pengguna media sosial di Jerman meminta syarikat yang menghasilkan aiskrim berkenaan menarik balik produk mereka daripada pasaran.

"Rakyat India perlu diberi pemahaman mengenai kekejaman yang pernah dilakukan Hitler," kata seorang pengguna sosial yang dipetik portal Daily Mail sebagai berkata.

Ini bukan kali pertama nama Hitler menjadi popular di negara itu kerana pada 2010 tinjauan BBC mendapati sebahagian besar warga India mengagumi pemimpin Nazi itu.

Malah, buku karya Hitler Mein Kampf muncul buku terlaris di India selama beberapa tahun.

Nama Hitler juga digunakan sebagai nama sebuah kafe yang dibuka di Mumbai pada 2006.

China denda, malukan perokok

rokok

BEIJING - CHINA. China melancarkan larangan merokok di semua restoran, bar termasuk pejabat dan di dalam pengangkutan awam di seluruh negara bermula hari ini.

Larangan itu dikuatkuasakan untuk membentuk warga China yang lebih sihat.

Menurut Reuters, individu yang melanggar peraturan berkenaan termasuk merokok berhampiran kawasan sekolah dan hospital akan dikenakan denda 200 yuan (RM118).

Bagi mereka yang dikesan melakukan kesalahan tersebut sebanyak tiga kali, nama mereka akan dimuat naik di laman web kerajaan.

Pengusaha perniagaan pula boleh dikenakan denda sehingga 10,000 yuan (RM5,910) sekiranya gagal menghalang pelanggan merokok dalam permis mereka.

Namun, langkah itu dijangka memberi kesan minimum memandangkan tembakau seolah-olah sudah sebati dengan budaya masyarakat China yang mempunyai kira-kira 300 juta perokok.

Menurut garis panduan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan China, kedai-kedai dalam jarak 100 meter dari sekolah rendah dan tadika tidak lagi dibenarkan menjual rokok.

PM main bola sepak, kutip dana bencana

Sushil Koirala
Sushil Koirala

KATHMANDU - INDIA. Perdana Menteri Nepal, Sushil Koirala akan mengetuai pasukannya menentang pasukan bintang filem tempatan dalam satu perlawanan bola sepak di sini pada Isnin.
 
Penasihat akhbar beliau, Prakash Adhikari dalam kenyataan hari ini berkata, perlawanan itu dianjurkan akhbar harian tempatan, Naya Patrika.
 
Penganjur berkata Koirala, 74, bersetuju mengetuai pasukannya yang terdiri daripada anggota kabinet dan ahli politik kanan bagi menjayakan program amal itu.
 
"Oleh kerana anda menjemput, maka saya akan menyertainya," kata akhbar itu, yang memetik kata-kata Koirala.
 
Kutipan daripada perlawanan itu akan diserahkan kepada Tabung Bantuan Bencana Perdana Menteri bagi membiayai program pemulihan mangsa dan pembinaan semula struktur yang rosak akibat gempa bumi dahsyat yang melanda negara ini pada 25 April tahun ini.
 
Gempa bumi berukuran 7.9 pada skala Richter itu mengakibatkan lebih 8,600 orang terbunuh dan merosakkan harta benda bernilai berbilion rupee. - Bernama

Lelaki iklan diri sendiri untuk cari pasangan

Lelaki iklan diri sendiri untuk cari pasangan
Ji dilihat mengiklankan iklan tersebut dengan berdiri bersama sekeping kad di sebuah kampus.

HUBEI - CHINA. Sibuk dengan kerja sehingga menghalangnya untuk mencari teman hidup mendorong seorang lelaki mengiklankan diri sendiri untuk mencari teman wanita.

Lelaki yang dikenali sebagai Ji, 23 tahun bertindak mengiklankan diri sendiri dengan berdiri bersama sekeping kad di kampus Huazhong University of Science and Technology di Wuhan, Hubei.

Tindakan beraninya itu menjadi perhatian pengguna Internet selepas gambarnya yang berpakaian kemas bersama dengan senarai ciri-ciri wanita yang diingininya tersebar di China.

Ji dilihat menyenaraikan beberapa syarat yang dikehendakinya dalam mencari teman wanita seperti umur, berat, taraf pendidikan malah turut memberi tempoh sebulan percubaan untuk melihat sejauh mana kejayaan terhadap perhubungan itu.

" Wanita yang materialistik tidak akan dilayan" kata dipetik China Daily

Tambah Ji, sebelum ini, bekas teman wanitanya adalah pelajar universiti itu dan tindakannya untuk mengiklankan diri di universiti berkenaan adalah dengan harapan bakal teman wanitanya juga akan ditemui di situ.

Berdasarkan laporan beberapa media, setakat ini tiada wanita berminat dengan tawaran lelaki itu.

Protes anti-Islam di Arizona

Protes anti-Islam di Arizona
Protes tersebut diadakan di luar masjid dan Pusat Komuniti Islam di Phoenix pada Jumaat lalu.

PHOENIX - ARIZONA. Lebih 200 penunjuk perasaan berhimpun di luar pekarangan masjid dan pusat komuniti Islam yang dilihat sebagai langkah provokatif dicetuskan oleh pihak yang sengaja mahu membangkitkan sentimen anti-Islam di Arizona.

Agensi berita Reuters melaporkan protes anti-Islam tersebut dianjurkan oleh veteran perang Iraq yang telah memuat naik gambarnya memakai kemeja T mempersendakan Islam sambil memegang bendera kebangsaan Amerika Syarikat (AS) di media sosial.

"Polis terpaksa bertindak untuk menyuraikan protes tersebut selepas mereka mula bertempur dengan sebuah lagi kumpulan yang membantah tunjuk perasaan tersebut," menurut laporan tersebut.

Menurut Al-Arabiya penganjurnya, Jon Ritzheimer berkata, bantahan itu kononnya sebagai respons terhadap insiden serangan di sebuah acara anti-Islam di Texas pada awal bulan lalu.

Bagaimanapun, keadaan kembali reda menjelang lewat malam Jumaat lalu selepas kumpulan penunjuk perasaan terbabit mula bersurai.

Difahamkan, tiada insiden keganasan tercetus dan tiada sebarang tangkapan dibuat ketika kejadian tersebut.