Thursday, October 24, 2013

SIAPA PUNYA ANGKARA NI????

Riyadh beri amaran kepada AS

Riyadh beri amaran kepada ASPutera Bandar bin Sultan, Ketua Pengarah Agensi Perisikan Arab Saudi

Dasar luar Obama terhadap Iran, Syria dipertikai

Doha: Hubungan Amerika Syarikat dan Arab Saudi berisiko menjadi tegang berikutan kekecewaan Riyadh dengan dasar luar Presiden Barack Obama terhadap Iran dan Syria.
Ketua perisikan Arab Saudi berikrar akan melakukan perubahan besar dalam hubungannya dengan Amerika sebagai membantah keengganan Amerika bertindak berhubung perang saudara di Syria selain usul ke Iran baru-baru ini, kata sumber kelmarin.

Berpaling daripada Amerika adalah tindakan besar. Arab Saudi tidak mahu bergantung lagi kepada Washington dalam keadaan seperti ini” Putera Bandar bin Sultan, Ketua Pengarah Agensi Perisikan Arab Saudi

AS dituduh gagal bertindak

Ketua Pengarah Agensi Perisikan Arab Saudi, Putera Bandar bin Sultan memberitahu diplomat Eropah bahawa Amerika gagal bertindak secara berkesan terhadap Presiden Bashar al-Assad atau dalam konflik Israel-Palestin, semakin rapat dengan Tehran dan gagal menyokong sokongan Arab Saudi kepada Bahrain ketika ia membanteras kebangkitan antikerajaan pada 2011, kata sumber.

“Berpaling daripada Amerika adalah tindakan besar. Arab Saudi tidak mahu bergantung lagi kepada Washington dalam keadaan seperti ini,” katanya.
Tidak jelas sama ada kenyataan Putera Bandar itu, yang menjadi duta ke Washington selama 22 tahun, mendapat sokongan penuh Raja Abdullah.
Perbalahan makin jelas

Perbalahan yang semakin jelas antara Amerika dan Arab Saudi turut ditunjukkan di Washington, yang menyaksikan seorang lagi putera kanan negara itu mengkritik dasar Obama di Asia Barat, menuduh beliau teragak-agak mengenai Syria dan perjanjian damai Israel-Palestin.

Dalam kenyataan lantangnya, Putera Turki al-Faisal, menyifatkan dasar Obama di Syria menyedihkan dan mencemuh perjanjian Amerika dan Russia untuk menghapuskan senjata kimia Assad. Beliau juga menyifatkan ia cuma muslihat Obama untuk mengelakkan tindakan ketenteraan di Syria.

“Lakonan antarabangsa untuk mengawal senjata kimia Bashar sesuatu melucukan. Ia cuma dibuat untuk memberikan peluang kepada Obama tidak melancarkan serangan, tetapi juga membantu Assad terus membunuh rakyatnya,” kata Putera Turki yang juga anggota diraja Arab Saudi dan bekas pengarah perisikan negara itu. - REUTERS

Tunjuk perasaan desak kerajaan Tunisia dibubar


SEBAHAGIAN daripada para penunjuk perasaan yang menyertai tunjuk perasaan antikerajaan di Tunis semalam.


TUNIS - Ribuan penduduk berarak di seluruh bandar ini bagi meminta supaya kerajaan yang diketuai kumpulan Islam dibubarkan.
Kerajaan itu dibentuk dua tahun lalu selepas mendapat mandat daripada pengundi Tunisia.
Tunjuk perasaan itu diadakan ketika pihak pembangkang dan kerajaan perikatan terlibat dalam satu dialog bagi membincangkan tentang perdamaian kebangsaan.
Para penunjuk perasaan itu bimbang bahawa kerajaan yang diketuai oleh Parti Enahda tidak akan menunaikan janji untuk dibubarkan sebagai sebahagian daripada proses perdamaian kebangsaan itu.
Perkembangan ekonomi yang lemah dan pembunuhan dua ahli politik telah digunakan sebagai bukti oleh pihak pembangkang sebagai kegagalan kerajaan memerintah.
Tunisia sebelum ini merupakan negara pertama di Afrika yang berjaya menumbangkan sebuah kerajaan yang dianggap korup dan zalim dalam kebangkitan rakyat pada tahun 2011.
Menurut laporan media, tiga anggota Pasukan Pengawal Kebangsaan telah terbunuh dan sejumlah lagi cedera dalam pertempuran dengan militan di selatan negara ini.
Dua militan terbunuh termasuk dua anggota polis lagi berada dalam keadaan parah.
Laporan itu menyatakan, anggota-anggota Pasukan Pengawal Kebangsaan mendekati sebuah rumah di kawasan berbukit dekat Kampung Sidi Ali Bououn di wilayah Sidi Bouzid.
Setakat ini belum diketahui sama ada militan itu telah ditangkap.
Negara tersebut telah bertempur dengan para militan yang mempunyai kaitan dengan Al-Qaeda sejak tahun lalu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1024&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2ic4YEC64 
Hakcipta terpelihara