Tuesday, April 21, 2015

Morsi dijatuhi hukuman penjara 20 tahun

SELASA, 21 APRIL 2015 @ 4:58 PM

KAHERAH: Mahkamah Jenayah Mesir hari ini menjatuhkan hukuman 20 tahun penjara terhadap bekas Presiden, Mohammed Morsi kerana pembabitannya dalam pembunuhan penunjuk perasaan pada 2012. Hukuman terhadap Morsi dan beberapa lagi defendan dalam kes ini terutama terdiri daripada pemimpin Ikhwanul Muslimin, dilakukan dalam pagar kaca yang kalis peluru di Akademi Polis Mesir. Hakim Ahmed Youssef bagaimanapun membebaskan Morsi daripada tuduhan membunuh dan berkata hukuman itu berkaitan penahanan secara paksaan yang dilakukan Morsi ketika era pemerintahannya. Sehubungan itu, Morsi dan 12 pemimpin Ikwanul serta beberapa penyokongnya termasuk Mohammed el-Beltagy dan Essam el-Erian turut dijatuhi hukuman penjara sehingga 20 tahun. - AP


MAHKAMAH Jenayah Mesir hari ini menjatuhkan hukuman 20 tahun penjara terhadap bekas Presiden, Mohammed Morsi kerana pembabitannya dalam pembunuhan penunjuk perasaan pada 2012. - Foto
Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/48889

KPN: Saya Tak Takut Jika Abang Dikenakan Tindakan


Diterbitkan: Selasa, 21 April 2015 9:05 PM

KUALA LUMPUR: Polis akan menyiasat setiap laporan secara adil berhubung protes turunkan salib di luar gereja di Taman Medan baru-baru ini, kata Tan Sri Khalid Abu Bakar.

Menurut Ketua Polis Negara itu, tindakan akan diambil tanpa mengira sesiapa termasuk jika abangnya terbabit melakukan kesalahan.

"Saya tidak bimbang jika tindakan diambil terhadap abang saya sekiranya dia telah melakukan apa-apa kesalahan.

"Saya tidak pernah mengganggu siasatan dan saya tidak akan berbuat demikian. Sentimen persaudaraan tidak akan mempengaruhi saya," katanya pada sidang media di sini, Selasa.

Selain itu Khalid juga merayu kepada setiap pihak supaya membangkitkan isu Taman Medan kerana ia melibatkan agama.

"Ia tidak akan memberi faedah kepada sesiapa jika kita terus berbicara mengenai perkara itu.

"Isu ini seolah-olah diselesaikan dan saya menyeru semua pihak, termasuk portal berita dalam talian tidak membangkitkan isu itu lagi," katanya.

Beliau berkata semua pihak perlu menyerahkan perkara itu kepada pihak berkuasa.

"Serahkan kepada majlis tempatan, kerajaan negeri dan pihak polis untuk menyiasat dan mengambil tindakan yang sewajarnya.

"Saya bimbang jika isu ini berpanjangan, maka ia mungkin membawa kepada kejadian yang tidak diingini," katanya.

Dua kanak-kanak maut serangan mortar di sempadan Sinai

SELASA, 21 APRIL 2015 @ 8:52 AM

KAHERAH: Dua kanak-kanak lelaki berusia lima tahun maut dalam serangan mortar di Semenanjung Sinai, sempadan Mesir, beberapa jam selepas serangan bom yang mengorbankan tiga askar. Serangan mortar dilaporkan berlaku di kawasan penempatan di Bandar Sheikh Zuweid di utara Sinai, lewat semalam. Pasukan perubatan Mesir berkata, dua kanak-kanak lelaki berkenaan terbunuh di tempat kejadian. Terdahulu, serangan bom di tepi jalan raya terhadap sebuah kenderaan tentera berlaku di Rafah, sempadan Gaza menyebabkan seorang pegawai dan dua anggota tentera maut. - AFP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/48846

Amerika salur bantuan kemanusiaan AS$18 juta kepada Ukraine

SELASA, 21 APRIL 2015 @ 9:02 AM

 WASHINGTON: Amerika Syarikat akan menghulurkan bantuan kepada Ukraine bernilai AS$18 juta dalam bentuk baucar makanan, tempat perlindungan, air bersih, kesihatan dan kumbahan khususnya di wilayah yang sedang bergolak memerangi kumpulan pemberontak pro-Russia. Rumah Putih berkata, Naib Presiden, Joe Biden sudah memaklumkan kepada Presiden Ukraine, Petro Poroshenko mengenai bantuan baharu AS itu menerusi panggilan telefon, hari ini. Kedua-dua pemimpin turut menyatakan sokongan dalam usaha yang dilakukan Pertubuhan Kerjasama Keselamatan Eropah bagi mewujudkan gencatan senjata di kawasan konflik di Ukraine. Mereka meminta Russia agar mematuhi perjanjian awal dan menghentikan sebarang pergerakan tentera negara itu di sepanjang sempadan Russia-Ukraine. - AP

Selanjutnya di : http://www.bharian.com.my/node/48848

Dua tahun dirantai isteri

Huauyan, Peru: Seorang lelaki dilayan seperti ‘banduan’ oleh isterinya sendiri selepas dirantai dan dibiarkan kelaparan di dalam pondok usang di sebuah kampung di sini.
Pablo Tamariz Coraquillo, 86, dipercayai dilayan seperti itu selama dua tahun sebelum dia ditemui pegawai kerajaan baru-baru ini.
Sekumpulan pegawai kerajaan datang ke pondok berkenaan selepas mendengar khabar angin mengenai seorang lelaki dirantai di lokasi itu.
Ketika ditemui Coraquillo berada dalam keadaan yang menyedihkan dan lemah kerana kelaparan.
Seorang penduduk kampung, Viviano Villareal Corral, 56, berkata, penduduk tahu Coraquillo dirantai di pondok berkenaan tetapi isterinya memberitahu tindakan itu adalah untuk kebaikannya sendiri.
“Isterinya memberitahu Coraquillo sering cuba melarikan diri dan dia memutuskan cara terbaik untuk mengelak lelaki berkenaan lari ialah dengan merantainya,” menurut Corral. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Selasa, 21 April 2015 @ 7:40 AM


KEADAAN Coraquillo ketika dirantai.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/45199#sthash.3SOuuwX8.dpuf