Thursday, July 1, 2010

KHAIRI UMPAMA "ANJING PEMBURU"via WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI by WARTAWAN RASMI LAMAN REFORMASI on 7/1/10


Kata DSAI bahawa pendirian beliau adalah jelas mengenai Israel.Saya tidak membayar satu sen pun untuk melobi saya.Malah semua itu tidak di laporkan oleh utusan dan TV3.

Utusan Putar belit kenyataan saya - DSAIvia Muslimeen United by Muslimeen-United on 7/1/10
KUALA LUMPUR, 1 Julai: Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, Umno menggunakan isu APCO Worldwide untuk menyerangnya semasa berada di luar negara.

“Masalahnya, Umno menggunakan APCO, yang diketahui mempunyai hubungan dengan Israel, untuk menyerang saya di luar negara,” ujarnya kepada media di Parlimen petang ini.

Beliau menyatakan demikian sebagai mengulas laporan akhbar hari ini berhubung perjumpaannya dengan beberapa pemimpin Yahudi di Washington sebagaimana laporan akhbar Washington Post, Isnin lalu.

Berita muka depan Utusan Malaysia hari ini melaporkan Anwar yang dikatakan mempunyai hubungan rapat dengan beberapa tokoh Yahudi disahkan mengunjungi Amerika Syarikat (AS) pada 23 hingga 26 Jun lalu bagi 'menjernihkan' hubungan dengan kelompok tersebut selepas dikatakan membuat kenyataan yang dilihat beliau anti Yahudi dalam isu APCO Worldwide, baru-baru ini.

Kunjungan Anwar itu didedahkan oleh kolumnis terkenal berbangsa Yahudi, Jackson Diehl dalam tulisannya di akhbar The Washington Post.

Berkenaan dengan zionis, Anwar menjelaskan, beliau ditanya kenapa menggunakan perkataan itu.
Jelasnya, mengikut fahamannya, zionis adalah berhubung kait dengan pencerobohan dan dasar imperial Israel yang terus memperluaskan wilayah Israel yang asal sehingga dalam keadaan sekarang.

Tetapi, kata Ahli Parlimen Permatang Pauh itu, mereka kata, bagi mereka zion adalah tanahair Yahudi.

“Saya kata jika itu istilah anda, ia berbeza dengan apa yang saya faham. Itu yang diputar belit oleh Utusan (Malaysia).

“Bila saya kata ‘dunia sudah hilang kesabaran terhadap Israel itu utusan tak sebut. Bila yang membayar lebih RM70 milion kepada APCO, itu Utusan tak sebut, jadi kita fahamlah. Saya pun tak fikir RTM dan TV3 akan sebut, itu faktanya,” kata beliau lagi.

Anwar menjelaskan, tujuan beliau ke Washington adalah di atas jemputan Woodrow Wilson International Center untuk memberikan syarahan.

Selepas itu, katanya seperti biasa diadakan perjumpaan yang telah diatur untuk kakitangan editorial dan media antarabangsa.

“Ramai rakyat Amerika dan Yahudi merasakan ia adalah satu terjemahan yang tidak adil kerana bagi mereka, zion adalah negeri/kerajaan yang adil dan sah.

“Jadi saya katakan pada mereka, jika itu maksud mereka, saya tidak merasakan demikian, dan saya tetap dengan pendirian dan fahaman saya bahawa zion itu adalah pencerobohan dan penjajahan,” jelasnya.

Petronas Bayar Dividen RM 30 Bilion Kepada Kerajaan umno-BNvia Misai Merah by MISAIMERAH on 7/1/10

via Biaqpila by Biaqpila® on 7/1/10


Penyiasat persendirian P Balasubramaniam berkata wang yang digunakan bagi membiayai lawatannya ke London bagi perjumpaan dengan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia yang telah dibatalkan disalurkan oleh tokoh perniagaan permaidani, Deepak Jaikishan dan isteri perdana menteri, Datin Seri Rosmah Mansor.

Peguam Balasubramaniam, Americk Singh Sidhu, berkata beliau telah diarahkan oleh anak guamnya bagi menjawap kenyataan yang dibuat oleh ahli parlimen Bayan Baru Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim pada sidan media di lobi parlimen semalam.

Zahrain semalam menuntut SPRM supaya menyiasat individu yang menaja penerbangan Balasubramaniam dan penginapannya di London.

MNONEenurut Americk, Balasubramaniam menyokong sepenuhnya cadangan Zahrain.

“Wang yang akan digunakan oleh beliau bagi lawatan ke London dan penginapan hotel di sana datang dari dana yang beliau terima daripada Deepak yang diberikan oleh Rosmah, yang merupakan penaja sebenar,” katanya dalam satu kenyataan.

Sehubungan itu, Americk (kanan) berkata SPRM wajar menyiasat kedua-dua mereka.

Bala menghilangkan dirinya selepas menarik balik akuan bersumpah (SD) yang dibuatnya pada Julai 2008.

Ketika itu, belia mendakwa pembabitan adik Perdana Menteri, datuk Seri Najib Razak dan Deepak terbabit dengan penarikan akuan bersumpahnya itu.

Pada arazak baginda acquitted 311008 09kuan pertamanya, Balasubramaniam mendakwa Najib yang memperkenalkan warga Mongolia, Altantuya Shaariibuu kepada rakan akrabnya yang juga penganalisis politik Abdul Razak Baginda.

Balasubramaniam dijadualkan tiba di London hari ini dari destinasi yang dirahsiakan dan sepatutnya diwawancara oleh SPRM pada Isnin depan bagi melancarkan siasatan ke atas peranan Nazim dan Deepak.

Bagaimanapun timbalan pesuruhjaya SPRM, Mohd Sukri Abdull, menukar keputusan itu dan mengumumkan semalam bahawa lawatan mereka telah dibatalkan. Sebaliknya, SPRM akan membekalkan salinan soalan kepada peguam Balasubramaniam untuk dijawap sebagai afidavit.

Americk sejak itu membidas SPRM berhubung pendiriannya yang sering berubah dan tidak serius menjalankan wawancara.

malaysiakini

al-brangi: Rembau: Ber'sandiwara' 'Cap Ayam'

al-brangi: Rembau: Ber'sandiwara' 'Cap Ayam'

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::: Kumpulan 40 ulamak muda Umno terus dibidas: "Penyertaan mereka mempunyai agenda tertentu" - Datuk Nakhaie

:: RUANG BICARA PRIA MALAYA ::: Kumpulan 40 ulamak muda Umno terus dibidas: "Penyertaan mereka mempunyai agenda tertentu" - Datuk Nakhaie

::TOK KIYAI - ISU SEMASA::: Ayu: Saya Diperkosa 4 Rakan Abang Kandung ketika berusia 12 tahun...

::TOK KIYAI - ISU SEMASA::: Ayu: Saya Diperkosa 4 Rakan Abang Kandung ketika berusia 12 tahun...

ANAK MUAALLAF: MELAYU TIDAK DAFTAR PEMILIH AKIBAT CARA UMNO BERPOLITIK

ANAK MUAALLAF: MELAYU TIDAK DAFTAR PEMILIH AKIBAT CARA UMNO BERPOLITIK

al-brangi: Ber'cinta, Ber'kahwin'......Ber'cerai'.....fenomena biasa

al-brangi: Ber'cinta, Ber'kahwin'......Ber'cerai'.....fenomena biasa

Detikdaily - Satu Lagi Serangan BN:Dua ADUN PR Selangor dipanggil SRPM

Detikdaily - Satu Lagi Serangan BN:Dua ADUN PR Selangor dipanggil SRPM

Camar Putih: Agen-agen Mossad Gagal Bunuh Erdogan

Camar Putih: Agen-agen Mossad Gagal Bunuh Erdogan

Bukan turun pangkat
KUALA TERENGGANU – Menteri Besar, Datuk Ahmad Said menjelaskan bahawa semua Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco) yang terbabit dengan pertukaran portfolio bersetuju dengan perubahan dilakukan. 

Menurut beliau, sehingga ini tiada sebarang bantahan diterima daripada lima Exco yang terlibat dengan rombakan seperti mana diumumkan pada 24 Jun lalu. 

“Semua Exco tiada masalah dengan pertukaran portfolio ini, malah tiada seorang pun yang kata mahu melepaskan jawatan. 

“Sebenarnya, tiada apa-apa masalah dengan perubahan ini, pertukaran ini untuk beri peluang kepada mereka bertukar pengalaman, malah gaji dan ‘seniority’ mereka tetap sama, tak ada pun yang turun pangkat,” katanya. 

Beliau berkata demikian kepada pemberita pada sidang media selepas mempe-ngerusikan mesyuarat mingguan Exco di Wisma Darul Iman, di sini, semalam. 

Pada sidang akhbar berkenaan Ahmad turut menafikan bahawa beliau sengaja menyalahkan pihak lain berhubung isu kerja pembersihan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin di Kompleks Sukan Gong Badak yang sehingga kini masih tertangguh. 

Sebaliknya, beliau sekali lagi menegaskan bahawa Kerajaan Negeri masih belum menerima laporan mengenai penilaian tender daripada Jabatan Kerja Raya (JKR). 

“Jawatankuasa tender memang terletak di bawah Kerajaan Negeri, tetapi laporan penilaian tender dibuat oleh JKR, jadi jika laporan penilaian belum diperoleh bagaimana jawatankuasa tender mahu bersidang dan membuat keputusan (untuk memilih kontraktor). 

“Bukan kita mahu ‘pass’ (tolak) masalah ini kepada pihak lain macam main bola, tetapi memang betul kita masih belum menerima laporan,” katanya. 

Mengulas lanjut, Ahmad berkata, apabila laporan telah diterima, Kerajaan Negeri akan mengambil tindakan segera. 

“(Misalnya) kalau JKR hantar (laporan) esok, Rabu minggu depan kita akan arahkan lembaga tender bersidang untuk membuat keputusan. Saya malu kerana selepas setahun lebih sisa runtuhan itu masih gagal dibersihkan sekali gus menggambarkan ketidakcekapan kita. 

“Kes ini sama seperti (Dewan Bedah) Hospital Setiu, walaupun sudah beberapa kali bercakap (dibangkitkan), namun sampai sekarang belum lagi selesai,” katanya.

Kontraktor baiki Stadium SMZA diumum minggu depanKEADAAN Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin diambil dari udara di Kuala Terengganu semalam.


KUALA LUMPUR - Kontraktor baru untuk kerja pembersihan dan pengalihan struktur runtuhan bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin (SMZA), Kuala Terengganu akan dilantik dan diumumkan minggu hadapan.
Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya (JKR), Datuk Seri Ir. Dr. Judin Abdul Karim berkata, sebanyak 48 syarikat telah memasuki tender dan beberapa kontraktor telah pun disenarai pendek.
"Keruntuhan struktur bumbung telah menjejaskan struktur stadium dan kestabilannya tidak dapat dipastikan.
"Oleh itu, kerja pengalihan hendaklah dilakukan dengan teliti bagi menjamin keselamatan struktur stadium dan pekerja dan ini memerlukan kontraktor yang benar-benar layak," katanya pada sidang akhbar yang diadakan di sini semalam.
Beliau berkata demikian ketika mengulas kenyataan Menteri Besar Terengganu, Datuk Ahmad Said yang melahirkah rasa kecewa kerana kerja-kerja membersihkan runtuhan stadium itu masih tertangguh walaupun tender kepada kontraktor telah lama dibuka.
Ahmad berkata, beliau tidak faham kenapa proses penilaian kontraktor mengambil masa terlalu lama dan berasa malu melihat keadaan bumbung stadium tersebut yang masih belum dibersihkan.
Judin menjelaskan, JKR Negeri Terengganu mendapat kebenaran Pegawai Kewangan Negeri pada 7 Mac 2010 untuk memanggil kontraktor dan iklan tawaran tender dikeluarkan pada 15 Mac sebelum ditutup pada 19 April 2010.

Warta 365 - Berita Terkini Segenap Dimensi: Anak Bekas MB UMNO Perak Ngorat Fasha Sanda guna Helikopter

Warta 365 - Berita Terkini Segenap Dimensi: Anak Bekas MB UMNO Perak Ngorat Fasha Sanda guna Helikopter

Blog-list Malaysia: Bala Memang Dibiaya Di London.. Salahkah?

Blog-list Malaysia: Bala Memang Dibiaya Di London.. Salahkah?

Warga Felda serah memo kepada Suara Keadilan


SHAH ALAM 30 Jun - Kira-kira 300 warga Felda hari ini menyerahkan memorandum bantahan kepada Editor Suara Keadilan, Dzulkarnain Taib di pejabat akhbar itu di Seksyen 13 di sini.
Mereka yang datang dengan lima buah bas persiaran tiba di pejabat Suara Keadilan kira-kira pukul 2.45 petang dan menyerahkan memorandum itu kepada Dzulkarnain kira-kira 15 minit kemudian.
Menurut Presiden Majlis Belia Felda Selangor, Azizi Ngah Mat Daud yang menjadi jurucakap warga Felda tersebut, memorandum itu diserahkan sebagai membantah tuduhan akhbar itu yang dikatakan melaporkan berita berunsur fitnah terhadap Felda.
Antaranya, kata beliau, memfitnah Felda telah bankrap dan mendakwa pelaburan Felda di Amerika Syarikat tidak mendatangkan hasil dan pulangan modal untuk warga peneroka.
Sehubungan itu, katanya, kesemua warga Felda yang datang dari Selangor, Negeri Sembilan dan Johor berkumpul di hadapan pejabat akhbar Suara Keadilan bagi membantah penyiaran berita tersebut.
''Kami juga ingin menyatakan sokongan terhadap tindakan yang diambil oleh Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan untuk menyaman Suara Keadilan kerana tindakan tidak bertanggungjawab akhbar itu memfitnah dan merosakkan maruah serta masa depan Felda.
''Kami juga mendesak agar lesen penerbitan akhbar-akhbar yang menyiarkan berita seperti ini ditarik balik kerana pembohongan dan fitnah mereka boleh memecah-belahkan masyarakat Felda khasnya dan masyarakat Malaysia amnya," kata Azizi kepada pemberita di tempat kejadian di sini, hari ini.
Sementara itu, tinjauan Utusan Malaysia di tempat kejadian mendapati kira-kira 30 anggota polis mengawal keadaan yang sedikit tegang semasa Dzulkarnain menerima memorandum daripada Azizi.
Ini kerana warga Felda yang tidak dapat menahan perasaan meluahkan kekecewaan mereka kepada Dzulkarnain hingga memaksa polis mengarahkan editor akhbar itu masuk ke dalam pejabatnya.
Warga Felda yang tidak berpuas hati kemudian bertindak membakar salinan artikel yang dikatakan berunsur fitnah di depan pejabat akhbar tersebut.

Anwar bina 'kubu' di Selangor


KUALA LUMPUR 30 Jun - Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan kepimpinan Parti Keadilan Rakyat (PKR) sedang berusaha membina 'kubu' di Selangor bagi memastikan pemerintahan mereka kekal selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 kelak.
Penganalisis politik, Profesor Datuk Dr. Zainal Kling berkata, hasrat tersebut menjadi antara punca Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim semakin hilang kuasa kerana dilihat tidak menunjukkan ketegasan dikehendaki PKR dalam mentadbir negeri itu.
"Anwar dan parti-parti pembangkang lain akan berusaha bertahan di Selangor memandangkan negeri itu paling kaya dan mempunyai banyak anak syarikat kerajaan negeri untuk dieksploitasi secara peribadi atau keseluruhan.
"Untuk itu, golongan elit atau terdekat dengan kepimpinan PKR mahu mengambil alih politik dan pentadbiran di Selangor untuk melaksanakan apa sahaja strategi bagi menghadapi pilihan raya kelak," katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.
Beliau mengulas perkembangan politik di Selangor dan tujuan Anwar memberi lebih fokus kepada negeri tersebut berbanding negeri-negeri lain yang diperintah pembangkang.
Menurutnya, perpecahan di Selangor kini semakin jelas dengan DAP mengawal Dewan Undangan Negeri (DUN), Abdul Khalid mengawal pentadbiran negeri dan Anwar mengawal ekonomi selaku penasihat ekonomi kepada kerajaan negeri.
Bagaimanapun, jelasnya, PKR tidak mungkin dapat menolak sepenuhnya DAP atau Pas di Selangor kerana Anwar memerlukan kedua-dua parti tersebut untuk mencapai cita-cita sebagai Perdana Menteri.
"DAP menyokong kuat Anwar untuk menarik sokongan orang Melayu. Ketua Pembangkang itu pula memerlukan Pas dan Mursyidul Amnya, Datuk Nik Aziz Nik Mat kerana beliau mempunyai beberapa masalah dari segi keagamaan terutama melibatkan dakwaan sebagai penyokong Yahudi dan kes liwatnya," jelasnya.
Zainal berkata, kesan negatif pentadbiran pembangkang semakin dirasai rakyat di Selangor berikutan tiada program pembangunan yang baik serta masalah kewangan yang dihadapi negeri tersebut.
"Perkara paling buruk berlaku di bawah kepimpinan pembangkang adalah usaha untuk meruntuhkan pencapaian Dasar Ekonomi Baru (DEB) terutama kemajuan di kalangan usahawan bumiputera di negeri itu," dakwanya.
Tegasnya, keuntungan daripada sumber alam seperti air, hasil hutan dan terutama sekali perlombongan pasir juga dieksploitasi untuk keuntungan kumpulan tertentu sahaja.
Tambah beliau, rakyat Selangor akhirnya hanya menikmati sedikit hasil daripada janji-janji kecil seperti bantuan bil air sementara keuntungan besar dikaut para pengikut parti tersebut.
Sementara itu, pensyarah politik Universiti Sains Malaysia (USM), Profesor Dr. Ahmad Atory Hussain berkata, perebutan kuasa di Selangor berlaku kerana pihak tertentu mengejar kesempatan mendapatkan peluang dan projek kerajaan negeri.
"Jika tidak pegang jawatan, susah untuk dapatkan peluang. Kerana itu juga pembangkang tidak boleh melepaskan negeri yang kaya seperti Selangor.
"Peralihan jawatan Pengerusi Majlis Pimpinan PKR Selangor daripada Abdul Khalid kepada Naib Presiden parti, Azmin Ali sukar diterima sebagai satu tindakan mengukuhkan parti kerana persepsi umum melihatnya sebagai sesuatu yang melemahkan parti.
"Saya rasa Anwar dan Abdul Khalid kini dalam kumpulan berbeza dan akhirnya rakyat Selangor yang akan menanggung kerugian berikutan kepimpinan pakatan pembangkang mementingkan puak dan rakan mereka sahaja," ujarnya.
Bagi seorang penganalisis politik, Profesor Madya Datuk Zainal Abidin Borhan pula, perbalahan dalam politik dan pemerintahan di negeri Selangor tidak berlaku jika perhatian benar-benar diberi kepada rakyat dan bukannya kepada kepentingan ahli politik semata-mata.
"Ini semua permainan politik. Abdul Khalid kini sudah hilang akar umbinya dan ini memudahkan Anwar mengambil alih," katanya.

Nik Aziz cabar Karpal buktikan dasar Islam Pas salah


KOTA BHARU 30 Jun - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Aziz Nik Mat mencabar Karpal Singh supaya membuktikan konsep negara Islam acuan Pas yang telah dilaksanakan di Kelantan selama 20 tahun adalah salah.
Beliau yang juga Menteri Besar Kelantan, menganggap kenyataan Pengerusi DAP, Kar pal Singh yang menolak gagasan pembentukan konsep negara Islam Pas jika pakatan pembangkang dapat menguasai pentadbiran negara sebagai kenyataan peribadi.
Nik Aziz berkata, Pas akan terus melaksanakan Islam yang diperjuangkan sejak sekian lama walaupun ada bangkangan daripada beberapa pemimpin parti rakan sekutu dalam pakatan pembangkang termasuk DAP.
Katanya, jika terdapat suara-suara sumbang yang lahir daripada pemimpin parti pakatan pembangkang yang mencurigai hasrat Pas itu, ia merupakan pendapat peribadi.
"Selagi mereka (yang tidak bersetuju dengan dasar Pas itu) tidak dapat membuktikan dasar Islam yang kami laksanakan ini salah, kami akan terus perjuangkan dasar ke arah pembentukan negara Islam," katanya kepada pemberita selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco di sini, hari ini.
Nik Aziz berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Karpal Singh dalam temu bual bersama sebuah portal berita yang mengulangi pendiriannya menolak untuk berkompromi terhadap konsep negara Islam yang diperjuangkan Pas sekiranya pembangkang mengambil alih negara.
Ia merupakan pendapat peribadi Karpal sendiri bukannya daripada DAP dan setakat ini tidak ada pihak yang dapat membuktikan konsep perjuangan Islam yang dibawa oleh Pas itu salah, kata Nik Aziz.
Bagaimanapun setakat ini Nik Aziz berkata, beliau tidak nampak DAP secara terus-terang menolak dasar Islam yang diperjuangkan oleh Pas, cuma yang ada suara-suara sumbang beberapa kerat pemimpinnya dari luar.
Mengenai pengeluaran lesen minuman keras di negeri ini, beliau mengakui kerajaan negeri ada mengeluarkan lesen premis perniagaan untuk menjual minuman keras di kalangan bukan Islam di negeri ini.
"Kerajaan hanya mengurus atur lesen premis penjualan minuman arak kepada bukan Islam, tetapi tetap tidak membenarkan orang Islam minum minuman keras itu.
"Kita juga tetap tidak mengeluarkan lesen untuk premis perjudian kerana judi diharamkan oleh semua agama," katanya. - Bernama