Thursday, November 10, 2011

Bob Lokman beri keterangan


KUALA LUMPUR: Penulis lirik serta pelawak, Muhammad Hakim Lokman atau Bob Lokman, 47, akhirnya tampil memberi keterangan di pejabat Jabatan Agama Islam Selangor (Jais), di sini, semalam.
Bob Lokman yang menyampaikan ceramah tanpa tauliah di Hulu Langat, Oktober lalu, dikenakan perintah waran tangkap selepas gagal hadir memberi keterangan kepada JAIS.
Susulan keterangan itu, Bob yang tampil seorang diri di pejabat JAIS dijangka dihadapkan ke mahkamah berhubung kes berkenaan, Februari 2012.

Sumber JAIS ketika dihubungi mengesahkan mengenai perkara itu.


“Bob sudah tampil pagi tadi (semalam) untuk diambil keterangan,” katanya.

Pada 10 Oktober lalu, pelakon dan pengacara ini ditahan mengikut Seksyen 119 Enakmen Pentadbiran Islam (Negeri Selangor) 2003 kerana menyampaikan ceramah tanpa tauliah di sebuah masjid di Sungai Lui, Hulu Langat.

Difahamkan, Bob tidak memiliki tauliah dan tidak pernah memohon daripada Jais untuk memberikan ceramah kepada umum.

‘Sayang Nabila...’


KENANGAN...Zaidy dan Nabila pada majlis persandingan mereka.
KENANGAN...Zaidy dan Nabila pada majlis persandingan mereka.
KUALA LUMPUR: “Saya sayang bekas isteri saya 200 peratus, kalau dia berubah saya bersedia menerimanya dengan hati terbuka,” kata Zaidy Zailani, 30, bekas suami pelakon kontroversi, Nabila Huda Suhaimi, 27, ketika ditanya mengenai gambar bekas isterinya bercium dengan seorang lelaki di sebuah pulau peranginan yang tersebar di Internet.
Aksi Nabila dalam gambar itu dicemuh dan dikritik hebat peminat tambahan pula Nabila baru saja bercerai dengan Zaidy pertengahan Oktober lalu.
Zaidy ketika dihubungi semalam, berkata dia terkejut dengan penyebaran gambar itu dan kurang senang dengan perlakuan Nabila.

“Saya terkejut selepas dimaklumkan rakan mengenai gambar itu dan saya tidak mahu melihatnya,” katanya sambil memberitahu Nabila sudah lama dia tidak berhubung dan berjumpa dengannya serta anak mereka, Keisha Laila yang berusia setahun lebih.


Menurut Zaidy, selepas bercerai dengan isterinya pertengahan Oktober lalu, dia mengambil alih menjaga puteri kesayangannya itu walaupun perlu bekerja 

Gobalakrishnan diberi amaran
PATHMANABHAN (berkaca mata) bersama dua tertuduh lain diiring keluar dari Mahkamah Tinggi Shah Alam semalam.


SHAH ALAM - Ahli Parlimen Padang Serai, N. Gobalakrishnan (gambar kecil) semalam diberi amaran oleh Mahkamah Tinggi di sini supaya tidak memberi sebarang komen membabitkan perbicaraan kes yang sedang berjalan.
Gobalakrishnan diperintahkan hadir ke mahkamah untuk memberi penjelasan berhubung kenyataannya yang didakwa 'menyerang' peribadi Manjeet Singh Dhillon, peguam dalam kes pembunuhan jutawan kosmetik, Datuk Sosilawati Lawiya dan tiga individu lain.
Kenyataan Ahli Parlimen itu diterbitkan di dalam akhbar Utusan Malaysia bertajuk 'Manjeet selalu burukkan kerajaan' pada 16 Ogos lalu dan kenyataannya itu turut disiarkan dalam Buletin Utama TV3 pada hari yang sama.
Hakim Datuk Akhtar Tahir berkata, Gobalakrishnan tidak sepatutnya membuat komen yang tidak betul dan subjudis terhadap kes yang sedang berjalan apatah lagi beliau tidak pernah hadir ke mahkamah untuk mengikuti kes itu.
"Biar saya beritahu anda, hakim-hakim di Malaysia lebih bebas daripada apa yang kamu fikirkan. Kami tidak bodoh dan hanya duduk di sini membenarkan Timbalan Pendakwa Raya dan peguam lakukan apa yang mereka mahu.
"Saya akan memberi amaran kepada kamu dan ini adalah amaran terakhir, ada apa-apa kamu nak cakap," kata Akhtar.
Gobalakrishnan kemudian memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak mengingati komen yang diberikannya.
Akhtar berkata, beliau telah memanggil wartawan Utusan Malaysia yang menemu bual Ahli Parlimen itu.
"Jika anda lelaki sejati anda akan meminta maaf, jangan ulangi lagi. Saya tidak mahu membuang masa saya. Awak boleh pergi jika awak mahu," kata Akhtar.
Gobalakrishnan yang hadir memakai kemeja panjang biru, berseluar hitam dan berkasut sukan kemudian dilihat terus meninggalkan mahkamah.
Sebelum ini, Akhtar turut memberikan amaran yang sama kepada ketua pengarang dan wartawanUtusan Malaysia, Raja Syahrir Abu Bakar serta memerintahkan penerbit Buletin Utama TV3 untuk hadir ke mahkamah bagi memberi penjelasan berhubung penyiaran kenyataan Ahli Parlimen Bebas itu.
Pada 18 Ogos lalu, Manjeet yang mewakili tertuduh pertama dalam kes berkenaan, N. Pathmanabhan, membangkitkan mengenai penerbitan artikel tersebut yang didakwa subjudis terhadap perbicaraan kes itu.