Monday, July 23, 2012

'Tuduhan Umno bagai menghina artis'

'Tuduhan Umno bagai menghina artis' - Politik - Sinar Harian:

Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali
Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali
SHAH ALAM - Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali menyifatkan tuduhan Umno bahawa Pas terdesak menggunakan artis untuk meraih sokongan muda sebagai penghinaan kepada golongan artis.

Beliau berkata, Umno menganggap artis sebagai orang yang boleh diperalatkan oleh parti politik sedangkan pendirian dan keyakinan seseorang itu tidak mudah diubah.

“Setiap orang mempunyai sikap dan pendirian mereka, begitu juga artis. Sokongan artis dan pegawai tinggi kerajaan terhadap Umno telah berubah kerana mereka melihat sendiri penyelewengan parti itu.

"Kita tidak pernah memaksa mereka. Mereka menilai dan memperakui pendirian parti sehingga membuatkan mereka mendapat keyakinan baru untuk menyertai parti ini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Menurutnya, Umno terdesak apabila melihat perkara baru dalam perjuangan Pas, sehingga terpaksa mengeluarkan kenyataanseperti itu.

'via Blog this'

19 kali kahwin, 46 anak, 100 cucu

19 kali kahwin, 46 anak, 100 cucu - Nasional - Sinar Harian:

19 kali kahwin, 46 anak, 100 cucu
Che Soh bahagia bersama isteri-isterinya ketika ditemu bual petang semalam.
19 kali kahwin, 46 anak, 100 cucu
Sebahagian ahli keluarga Che Soh.
KOTA BHARU- “Saya pernah berkahwin 19 kali dan mempunyai 46 orang anak serta 100 cucu.”

Demikian luahan guru silat yang lebih dikenali ramai sebagai ‘Abe Soh Bini Ramai’ atau ‘Abe Soh Silat’. Che Soh Che Ahmad, 65, yang berasal dari Kampung Babong, Pulau Melaka di sini, mempunyai kisah hidup yang unik kerana berkahwin sejak umur 15 tahun lagi.

“Jika dijumlahkan, saya mempunyai 19 isteri. Tetapi kahwin cerai dan sekarang tinggal tiga orang sahaja sebab seorang lagi sudah meninggal dunia,” katanya.

Tiga isteri Che Soh, Mariam Kadir, 53; Zawahir Mat, 52, dan Hasnah Che Omar, 52, turut serta semasa Sinar Harian ke kediaman keluarga besar itu.

Menurut Che Soh, biarpun sudah berpisah dengan isteri-isterinya yang terdahulu, namun hubungan mereka tetap baik dan masih berhubung antara satu sama lain sehingga kini.

“Anak-anak hasil bersama isteri terdahulu pun rapat dengan saya sampai sekarang termasuk hubungan baik ini juga terjalin bersama dengan anak-anak isteri sekarang yang ada 23 orang semuanya,” katanya.

Malah Che Soh berkata, apabila tiba musim raya, suasana sangat meriah dengan kehadiran kesemua 46 anaknya itu iaitu 26 lelaki dan selebihnya perempuan, berumur antara sembilan sehingga 49 tahun.

Selain itu, Che Soh berkata, dia bersyukur hubungan antara ketiga-tiga isterinya tidak mempunyai sebarang masalah malah boleh menjadi rakan baik sesama mereka.

“Cuma kadang-kadang kalau ada hal berbangkit dan ada tersinggung, terasa hati itu perkara biasa, sedangkan lidah lagi tergigit,” katanya.

Apabila ditanya rahsianya yang mampu memiliki isteri dan anak ramai itu, Che Soh berkata, kelebihan itu ketentuan ALLAH SWT.

Katanya, dia banyak menunaikan solat sunat Tahajud dan Istikharah di samping mengamalkan ayat-ayat lazim al-Quran untuk mengendalikan isteri degil.

“Saya juga mendidik isteri berpandukan sunnah Rasulullah SAW dan meminta mereka mengikut contoh isteri Rasulullah dalam melayan suami,” katanya.

Dalam pada itu, Che Soh berkata, dia lebih gemar mempraktikkan komunikasi efektif dalam kalangan ahli keluarganya bagi menguruskan hal rumah tangga.

“Saya akan bertindak menjadi sebagai penasihat dalam keluarga dengan menggunakan pendekatan agama seperti digariskan dalam Islam.

“Di samping itu, saya mengajar isteri-isteri agar berterus-terang jikalauada tidak puas hati dan jangan simpan dalam hati jika tidak suka,” katanya.

Che Soh berkata, kebijaksanaan mengendalikan masalah yang timbul juga penting dalam menguruskan keluarga yang besar.

Katanya, tiga anak lelakinya iaitu Che Azman, 35; Che Azwadi, 31, dan Che Azizul, 28 turut mengikut jejak langkahnya beristeri lebih daripada satu.

Sementara itu, isteri keduanya, Mariam berkata, suaminya itu seorang yang manja dan mudah dijaga serta adil kepada semua isterinya.

Mariam menyifatkan suaminya seorang yang bijak menyelesaikan masalah berbangkit antara dia dengan dua orang madunya yang lain.

“Kami sesama isteri tidak pernah menaruh perasaan dendam mahupun marah dan hubungan kami rapat seperti kawan-kawan serta tidak pernah bergaduh besar. Kalau ada apa-apa masalah yang timbul, kami akan terus bagi tahu suami dan biar suami selesaikan,” katanya.

Menurutnya, antara daya tarikan suaminya ialah keistimewaan memiliki kemahiran seni mempertahankan diri.

“Sebelum saya mengenali suami, saya sudah pun bertunang dan selepas berjumpa dengan suami, saya tertarik dengannya dan keluarga pun menyukainya dan merestui perhubungan ini,” katanya.

Anak gembira keluarga besar 

“Saya sebagai anak rasa gembira ditakdirkan lahir dalam keluarga yang besar,” kata anak perempuan Che Soh,

Rabiaahtun Adawiah, 23, Anak ke-23 Che Soh itu berkata, kegembiraan dirasai ketika musim perayaan kerana disambut dalam suasana yang begitu meriah dengan kehadiran kesemua adik-beradik.

Menurutnya, biarpun berlainan ibu, tetapi tidak menghalang mereka adik-beradik menjalinkan hubungan kekeluargaan yang rapat.

“Setiap kali hari raya kami akan mempunyai tema warna baju raya dan kami tidak pernah mempunyai rasa cemburu antara satu sama lain.

Cuma kalau ada perselisihan faham itu perkara biasa, tetapi dapat diselesaikan dengan baik sebab abah pandai selesaikan,” katanya.

Rabiaahtun Adawiah berkata, ayahnya itu manja dengan anak-anak sekiranya sakit, ayahnya menuntut kesemua 46 anaknya balik menziarahinya walaupun sekejap.

“Saya sendiri yang telah kahwin ini pun ada dua anak masih tidur atas riba abah lagi sekarang ini, begitu juga dengan anak-anak yang lain,” katanya.

Bagi Rabiaahtun Adawiah, ayahnya itu seorang yang tegas dengan anak-anak dan mampu menyesuaikan diri dalam pelbagai situasi.

'via Blog this'

Pentadbiran UMNO BN: "55 tahun janji ditepati". Di mana Melayu???Selama 55 tahun UMNO bersama parti-parti gabungannya, MIC dan MCA di dalam Barisan Nasional (sebelumnya dikenali sebagai Perikatan) memerintah negara mendakwa telah membantu rakyat marhaen, Melayu terutamanya.
Tanpa rasa malu, UMNO BN menggunakan tema "55 tahun janji ditepati" bagi sambutan kemerdekaan tahun ini.
Kita lihat di bawah senarai 20 orang paling kaya di Malaysia dan kita tanya: Di mana Melayu?


Tan Sri Robert Kuok kekal sebagai orang paling kaya di Malaysia dengan kekayaan RM45.7 billion tetapi merosot 8% berbanding jumlah aset beliau pada tahun 2011. Tan Sri Ananda Krisnan juga kekal sebagai orang kedua paling kaya di Malaysia dengan kekayaan yang bertambah dan menghampiri jumlah aset TS Robert Kuak iaitu RM42.998 Billion.

Kais pagi untuk bayar hutang makan semalam....

Terus mendahului senarai adalah Tan Sri Robert Kuok dengan kekayaan RM50.04 bilion

DEB – Anwar Ibrahim Bohong

Kawan-kawan akrab Tun Mahathir bekas presiden UMNO, Tan Sri Robert Kuok, Lim Goh Tong, Ananda Krishnan, Tan Sri Vincent Tan adalah antara manusia terkaya yang turut tersenarai sejak bertahun lamanya.

Melayu Akan Terpinggir Jika Pakatan Rakyat ...

T. Ananda Krishnan – RM45.78 bilion. 3. Tan Sri Teh Hong Piow – RM12.77 bilion 4. Tan Sri Lee Shin Cheng – RM12.74 bilion 5. Tan Sri Lim Kok Thay – RM10.89 bilion. 6. Tan Sri Quek Leng Chan – RM10.75 bilion 7. Tan ...

Maklumat Kastam Membuktikan Rosmah Mansor ...

A.Krishnan (Ananda Krishnan?),,.

Hutang korporat Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary mencecah RM34.3

“Yang menghairankan ialah, mengapa Pelabuhan Pulau Pinang diswastakan kepada Seaport Terminal (Johor) Sdn. Bhd. milik Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary sedangkan Syed Mokhtar mempunyai sejumlah hutang yang ...

http://kerajaanrakyat.blogspot.com/"

FILEM 13 MEI BAKAL CETUS KONTROVERSI!!!Filem sejarah terbaru Tanda Putera arahan pengarah terkenal Datuk Shuhaimi Baba, yang antaranya merakamkan tragedi berdarah 13 Mei 1969 yang dijangka bakal mencetuskan kontroversi.

Pelbagai pihak tertanya-tanya sama ada filem itu memuatkan babak pemimpin popular DAP Lim Kit Siang yang didakwa kencing di tiang bendera Selangor di rumah menteri besar ketika itu Datuk Harun Idris.

NONEIni ekoran Facebook rasmi filem itu memuatkan gambar lama Lim dengan keterangan bertulis: '

"Lim Kit Siang telah kencing di bawah tiang bendera Selangor yang terpacak di rumah Menteri Besar Selangor ketika itu, Datuk Harun Idris.

"Ketika itu DAP berarak ke rumah Datuk Harun mendesak beliau meletakkan jawatan beberapa hari sebelum tragedi 13 Mei 1969 kerana DAP telah menang besar di dalam pilihan raya.''

Bagaimanapun, menurut seorang penggiat filem yang telah menonton tayangan pratontonnya kelmarin, babak tersebut tidak dimuatkan.

Malah, semakan Malaysiakini juga mendapati, gambar dalam laman sosial itu juga telah dikeluarkan daripada laman sosial rasminya. Ketika semakan kali terakhir dibuat tengah hari tadi, gambar itu masih ada.

NONELim sebelum ini pernah menjelaskan, semasa itu, beliau tidak berada di Kuala Lumpur. Menurutnya lagi, antara 11 hingga 13 Mei 1969, beliau berada di Melaka, Petaling Jaya dan Sabah.

Shuhaimi - pengarah terbaik tiga kali dalam festival filem Malaysia - bagaimanapun ketika dihubungi Malaysiakini hari ini enggan mengulas perkara itu.

''Saya malas nak jawab soalan sebab orang tak tengok lagi filem itu. Lebih baik tengok dulu. Saya harap awak dapat tengok filem ini," kata Shuhaimi.

Babak Anwar Ibrahim juga ada?

Malaysiakini juga berjaya mendapatkan skrip filem itu dan mendapati tiada babak sedemikian dimuatkan.

Berdasarkan Facebook rasmi filem ini juga, antara watak yang menarik ditonjolkan ialah watak Datuk Seri Anwar Ibrahim yang ketika itu pemimpin pelajar.

Bagaimanapun, tidak pasti sama ada babak itu dimuatkan dalam filem itu. Tetapi, berdasarkan skrip, disebut terdapat babak "ketua pelajar" yang ditahan polis dekat pagar Universiti Malaya pada 1970.

Terdapat juga kain rentang yang digunakan dalam filem ini yang turut dipercayai boleh menimbulkan kontroversi seperti ''Melayu balik kampung'' dan ''darah dibalas dengan darah'' dalam bahasa Cina.
NONE
Tanda Putera memfokuskan tentang kepimpinan perdana menteri kedua Tun Razak Hussein dan timbalannya Tun Dr Ismail Abdul Rahman.

Filem yang menelan belanja sehingga RM4.8 juta ini sepatutnya ditayangkan pada 13 September ini. Bagaimanapun, penayangannya terpaksa ditangguhkan untuk suatu masa yang tidak pasti.

Menurut Perbadanan Kemajuan Filem Nasional (Finas) penangguhan tayangan filem itu tiada kena mengena dengan bahang pilihan raya umum ke-13.

Filem yang dibiayai oleh Finas dan Perbadanan Kemajuan Multimedia (MDeC) itu menampilkan beberapa pelakon terkenal seperti Rusdi Ramli, Zizan Nin, Faezah Elai dan Linda Hashim.

Shuhaimi sebelum ini terkenal dengan filem-filem seperti Pontianak Harum Sundal Malam, 1957: Hati Malaya, Mimpi Moon dan Layar Lara.

OLEH:Zulaikha Zulkifli

UCAPAN ULAMAK BESAR UMNU/BN...ADA BANTAHAN DARI MUFTI DAN TOKOH AGAMA UMNU/BN TAK???

ULAMAK BESAR UMNU/BN!!!

Mana janji @khairikj Rembau nih? dah 2 kali pru tak nampak tiang pon.. ker duit peruntukan tu masuk poket? kekekeke...

Mana janji @khairikj Rembau nih? dah 2 kali pru tak nampak tiang pon.. ker duit peruntukan tu masuk poket? kekekeke...

p/s : sesapa ada info janji AUTA bn.. sila inbox gua untuk di BLACK TEMPLET kan supaya mudah kita baca dan faham serta sebar.. tq

1Malaysia hanya untuk MALAYA ?

1Malaysia hanya untuk MALAYA ?

'Sampai bila kami dipinggirkan?

KOTA BELUD 19 Julai - Tiada apa yang dapat dibanggakan oleh penduduk Kampung Lilud Tamau di sini sejak pembentukan Malaysia pada 1963, kecuali cerita duka tentang kampung mereka yang selalu terlepas pandang daripada arus kemajuan.

Mungkin ia amat pahit dan perit untuk diketahui umum, tetapi itulah hakikat yang terpaksa dihadapi oleh mereka saban tahun.
Kampung yang dikelilingi Sungai Magutang itu berjiran dengan Tamau, Merbau, Kotabungan, Kawa-kawa dan Pantai Emas yang begitu gah dengan pelbagai pembangunan seperti pembinaan sekolah baru, masjid, jalan raya dan gelanggang futsal.

Demikian juga dengan program pembekalan air bersih yang giat dijalankan di kampung- kampung berkenaan, membuatkan penduduk Kampung Lilud Tamau 'kempunan' apabila hanya sekadar dapat menyaksikan proses pemasangan sistem pembetungannya melepasi kampung mereka.
Seorang penduduk, Murshid Nanang, 48, memberitahu, kedaifan sebahagian penduduk memaksa mereka menggunakan air sungai untuk mandi, mencuci dan minuman.

"Sedangkan air sungai itu telah disahkan oleh Jabatan Kesihatan Kota Belud sebagai tidak selamat diminum kerana mempunyai tahap pencemaran yang tinggi," katanya.
Sebelum ini sebahagian penduduk telah memasang paip graviti namun air yang disedut keluar turut didapati tidak bersih dengan kehadiran kelodak kekuningan seperti lumpur dalam masa hanya setengah jam setelah disedut dari perut bumi.
Keadaan tersebut memaksa Murshid membeli penapis air berharga RM15 bagi menjamin kesihatan keluarganya di samping terpaksa membeli air bersih dari pekan dengan harga 30 sen seliter.
"Penapis tersebut hanya dapat digunakan dalam sehari kerana ia sering tersumbat oleh sisa kotoran dan akibatnya beberapa hari kemudian saya terpaksa membeli lagi kerana ia tidak dapat digunakan langsung selepas itu," ujarnya.
Murshid yang juga seorang peniaga kecil-kecilan memberitahu, pakaian mereka sekeluarga terutama pakaian anak-anaknya yang bersekolah terpaksa dibawa ke kedai dobi di Pekan Kota Belud untuk dicuci.

"Semua baju sekolah anak-anak di sini menjadi kuning setelah dicuci menggunakan air tarikan graviti atau air sungai," jelasnya.
Sementara itu, suri rumah, Fauziah Lamat, 30, berkata, ada waktu anak-anaknya seperti kehilangan motivasi untuk ke sekolah kerana pakaian 'emas kuning' yang dikenakan oleh anak-anak tersebut selalu dijadikan bahan gurauan dan ejekan rakan-rakan sekelas.

Bagi Munah Lopong, 33, meskipun keadaan ekonomi keluarganya terumbang ambing, suaminya terpaksa membeli air daripada mesin yang disediakan oleh para peniaga di kampung lain atau di pekan.
"Kami terpaksa berbuat demikian daripada terus meneguk air yang tercemar ini, meskipun memerlukan belanja yang agak besar," katanya

Munah menjelaskan, dalam sehari mereka sekeluarga memerlukan belanja sekurang-kurangnya 16 liter air atau RM4.80, namun kosnya akan menjadi RM8 jika terpaksa membeli di pekan kerana kos pengangkutan.
Sementara itu, beberapa penduduk lain yang tinggal di pinggir sungai seperti Baliah Nanang, 58, tidak mempunyai pilihan selain terus menggunakan air sungai untuk minum, mandi dan membasuh.

"Jangankan diminum, digunakan untuk mandi pun air ini membuatkan badan berasa gatal-gatal kerana pencemaran, namun kami tidak dapat berbuat apa selain berdoa semoga penyakit bawaan air tidak akan menyerang kami buat waktu ini," ujarnya pasrah.
 

Dah la duit baru yg kertas tu x der quality.. duit org mati.. yg syilingnya lak hampeh...

jika BN menang pru.. jelas akan dilaksanakan cukai GST kat semua urusniaga.. amik kaw!! padan muka..aku pindah Burma!! caw!!

Ni komen "mamak beragama islam kutty" yg anak dia ada kilang arak tuuuuu.. ingat tak?

RAKYAT MAHU TAHU KENAPA....


PI BALA DIUGUT & DIPAKSA BUAT AKUAN SUMPAH 2 (PALSU) BAGI MEMBATALKAN AKUAN SUMPAH 1 (ASAL)
SEBAIK SELESAI BUAT YANG PALSU...
- PI BALA DAN KELUARGA DIMINTA MENINGGALKAN MALAYSIA
- DIJANJI HABUAN RM 5 JUTA YG AKAN DIBAYAR OLEH DEEPAK (KRONI ROSMAH)

TERJEMAHAN SEBAHAGIAN AKUAN SUMPAH BALA YG ASAL;

25. Sepanjang perbincangan tersebut dan percubaan untuk memujuk saya agar terus bekerja untuknya, Abdul Razak Baginda menjelaskan kepada saya tentang perkara berikut ;
i) Dia telah diperkenalkan dengan Altantuya oleh Najib Razak dalam satu pameran berlian di Singapura.
ii) Najib Razak beritahu Abdul Razak Baginda yang dia ada hubungan seks dengan Altantuya dan Altantuya tiada masalah melakukan seks melalui dubur.
iii) Najib Razak mahukan Abdul Razak Baginda menjaga Aminah kerana dia tidak mahu wanita itu memalukannya semenjak menjadi Timbalan Perdana Menteri sekarang.
iv) Najib Razak, Abdul Razak Baginda dan Aminah pernah makan malam bersama di Paris.
v) Aminah mahukan duit daripadanya justeru merasakan dia berhak ke atas komisen USD 500,000 kerana turut membantu dalam perjanjian pembelian kapal selam di Paris.
 

PATUTLAH PIMPINAN UMNO KATA... MEREKA SAJA YANG PANDAI MEMERINTAH NEGARA...

PATUTLAH PIMPINAN UMNO KATA...
MEREKA SAJA YANG PANDAI MEMERINTAH NEGARA...
INI BUKTI 'TRACK-RECORD' CEMERLANG LEGASI KEPIMPINAN UMNO...

Jumlah Wang Rakyat Dibawa Lari Ke Luar Negara (Wang Panas):
1- 1970 - 2010 = RM 893,000,000,000 (RM 893 bilion)
2- 1990 - 2008 = RM 930,000,000,000 (RM 930 bilion)
3- 1990 - 2010 = RM 1,080,000,000,000 (RM 1.08 trilion)
Yang Lesap Begitu Saja Dalam Negara :
4- 2009 = hilang modal RM 150,000,000,000 (RM 150 bilion)
5- 2010 = RM 26,000,000,000 (RM 26 bilion) lesap kerana rasuah
 

Keluasan Tanah Felda Plantation yang di pajak selama 99 tahun oleh FGVH

Keluasan Tanah Felda Plantation yang di pajak selama 99 tahun oleh FGVH:-

Pahang 143, 584 hektar
Sabah 106, 735
Johor 26, 251
Kelantan 24, 121
NS 19,908
Perak 15,510
Trengganu 13,309
Sarawak 8,280
Perlis 1, 254
Kedah 1, 116

Tanah2 ini adalah milik kerajaan negeri. Ia seharusnya di agih kepada rakyat selaras dgn komitmen Tun Ad Razak ketika membentangkan Rang Undang2 Akta GSA pd 27 April 1960 di Parlimen.

FGVH telah merampas dan merompak hak rakyat. Ketika Pakatan Rakyat menawarkan dlm buku Jingga utk agih tanah ini utk Gen 2 dan 3 Felda, Datuk Ahmad Maslan melenting. Alasannya, nanti Felda hilang pendapatan 2 bilion setahun.

FGVH pajak tanah ini dengan nilai RM251 juta sj setahun. Felda hilang pendapatan RM1.749 Juta setahun..
Hipokritnya Ahmad Maslan. Kerajaan BN khianat pada rakyat.

Orang kata saya berbohong, tuduh kerajaan tanpa fakta. Maaf, apa yg saya dedah berdasarkan dokumen perjanjian antara Felda dengan FGVH. Ia ada pada saya. Saya akan dedah secara bersiri.....
 

Penyelewengan dan Pembaziran Isa Samad


Walaupun hari ini, hari pertama umat Islam menjalani ibadah puasa; atas tanggungjawab utk menyelamatkan harta peneroka Felda khususnya dan rakyat Malaysia umumnya, saya dedahkan butiran penyelewengan dan pembaziran Isa Samad.

Butiran ini saya telah buat laporan polis dan SPRM. Dukcita, tiada perkembangan setakat ini. Orang yang paling kuat mempertahankan Isa adalah Rosmah Mansur, isteri PM sendiri. Bahkan nama Isa sebagai Pengerusi Felda pun, Rosmah yang beria2 sangat mahukannya. Isteri Isa, Bibi Sharliza Mohd Khalid adalah kroni Rosmah.

Rakan FB saya boleh nilai sendiri; umpamanya sambutan hariraya zaman Pengerusi Felda dulu, Tan Sri Yusof Nor kosnya baru RM30,000 sahaja. Isa Samad belanjakan RM353,375.00, sepuluh kali ganda lebih tinggi. Ini wang peneroka Felda!!!

' Sesungguhnya pembaziran adalah saudara syaitan'-Firman Allah.
 

Pendedahan Perjanjian Pajakan antara Felda dengan FGVHOrang tuduh saya buat fitnah bila saya dedah penyelewengan Isa Samad. Jangan buat dosa dalam bulan ramadhan ni, kata mereka pada saya. Dokumen yang saya dedah bukan rekaan saya, ini butiran yang dikeluarkan dari Bahagian Kewangan HQ Felda. Kalau tak percaya terpulanglah...

Ini pula antara kandungan Perjanjian Pajakan antara Felda dengan FGVH:-

Selepas penyenaraian, pendapatan Felda hanya-

1. Bayaran Pajakan Tetap berjumlah RM 251 juta setahun
2. 15% Keuntungan Operasi Pertanian RM 257 juta setahun
PENDAPATAN TAHUNAN RM 508 juta setahun

Bayaran pajakan tetap adalah dari Tanah Felda Plantation seluas 360,000 hektar yang ditanam kelapa sawit di 150 ladang seluruh negara. Pendapatan kasar Felda Plantation ialah RM 2 bilion setahun. FGVH memajak tanah ini selama 99 tahun dengan bayaran hanya RM251 juta sahaja. Bayangkan Felda kehilangan pendapatan hampir 85 % setahun!

15% daripada keuntungan Operasi Pertanian setiap tahun pula diambil kira menerusi harga pasaran Minyak Sawit Mentah(MSM) pada kadar RM 2900 setan metrik. 

Ertinya, pendapatan Felda hanya tinggal RM 508 juta setahun selepas penyenaraian FGVH di Bursa Msia. Sebelum ini pendapatan tahunan Felda RM2.4 bilion. Untuk pengetahuan, Felda perlukan RM 1.9 bilion setahun utk perbelanjaannya. 

Apa yang saya nak tekankan di sini, sumber mana Felda nak perolehi dengan defisit hampir RM 1.4 bilion setahun?
Boleh ke menggunakan hujah, tanggungjawab kerajaan le nak sediakan bajet....

Siri berikutnya, saya akan dedah secara lebih terperinci buat tatapan rakan FB saya...

Tanah Felda PlantationSaya menyarankan kepada rakan Fb dan teman2 agar membaca hansard Parlimen bertarikh 27 April 1960. Ucapan Timbalan Perdana Menteri, Tun Abd Razak ketika membentangkan Rang Undang2 Akta Group Settlement Act 1960.

Perlu difahami, tanah adalah tertakluk haknya di bawah Kerajaan Negeri. Di bawah Akta GSA, Kerajaan Negeri mempunyai kuasa untuk mewartakan dua kawasan penempatan iaitu:-

a. Kawasan Petempatan Luar Bandar- Rural Settlement Areas(seksyen 5)
b. Kawasan Petempatan Bandar- Urban Settlement Areas(seksyen 6)

GSA adalah merupakan satu instrumen undang2 utk, memberikan kuasa kepada Kerajaan Negeri bagi mewartakan satu Rancangan Berkelompok, dan mencari peserta yg bernama peneroka untuk membangunkan tanah2 dlm Rancangan Berkelompok tersebut.

Di bawah Seksyen 37 GSA, Felda hanya boleh membuat apa2 peraturan/polisi/undang2 kecil di setiap Rancangan selepas mendapat kebenaran Pihak Berkuasa Negeri.

Barang diingat, di bawah Akta GSA, hanya terdapat dua jenis pemilikan ke atas tanah, iaitu pemilikan individu(seksyen 7(2) dan 11(1) dan melalui Koperasi yang diuruskan Felda(seksyen 35)

Ketika Tun Dr Mahathir mansuhkan pembukaan felda baru tahun 1990, beliau telah khianat pada rakyat, Kerajaan Negeri dan derhaka pada Baginda Sultan Negeri2.

Tanah seluas 360,000 hektar dipohon daripada kerajaan negeri utk rakyat; tiba2 di buat ladang Felda. Ia bukan sahaja tidak sah, tapi khianat dengan segala persetujuan yg dimeterai perjanjiannya sejak zaman Tun Razak.

Sebagaimana beradabnya Tun Razak dulu; mengadap ke Bawah Duli Sultan Negeri2 dan Menteri Besar utk memohon tanah dan Dasar Felda- menyusun semula masyarakat dan membasmi kemiskinan; Tun Mahathir bersikap biadap dan diktator dgn tidak menghormati hak kerajaan negeri. 

Antara Negeri yg membangkang dasar Mahathir adalah Johor. Ini diceritakan sendiri Dato Ghani Othman, MB Johor kepada saya sewaktu saya menyerahkan memorandum kpd beliau beberapa tahun lalu. Namun, siapa yg berani menentang kemahuan Tun Dr Mahathir?

Lebih buruk dan sgt malang, tanah Felda Plantation yg seharusnya menjadi milik rakyat yg tidak bertanah; dipajak pula selama 99 tahun kpd FGVH. Bayarannya pula cuma RM251 juta setahun?

Hak rakyat dirompak oleh Najib, Ahmad Maslan, Isa Samad dan konco2nya!!!
Dangkalnya hujah kita,...ini tak ada kena mengena dengan rakyat, gen 2 felda!
Sudah lah hak kita di khianati pemimpin BN, suruh bersyukur pulak. 
BERSYUKUR KEPADA PEROMPAK DAN PENYAMUN???

Nantikan lebih banyak pendedahan berfakta...SELAMAT BERPUASA.

Patutlah Mahathir Marah, Namanya Masuk ‘List Dictator Wikipedia’
“Dakwaan yang dilemparkan tidak boleh disamakan dengan diktator. Diktator yang dipimpin Dr Mahathir adalah diktator terpimpin, dalam erti kata yang sebenar pemimpin yang tegas dan berpegang kepada prinsip.

“Kepimpinan sebegini diperlukan negara seperti Malaysia yang majmuk kerana sering dibelenggu sensitiviti kaum. Pemimpin seperti ini juga diperlukan negara yang mahu pembangunan berterusan tanpa terencat,” kata Pakar Geo Strategis Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Dr Azmi Hassan kepada Sinar Harian.

Pensyarah Kanan Kajian Komunikasi Fakulti Sains Sosial Universiti Malaysia Sarawak (Unimas), Dr Jeniri Amir pula menyifatkan Dr Mahathir boleh dilabel sebagai kepimpinan separuh diktator.

Katanya, separuh diktator yang dimaksudkan adalah apabila Dr Mahathir telah melakukan beberapa perkara bercirikan kepimpinan diktator.

Antara ciri yang dilabelkan Jeniri sebagai diktator adalah apabila Dr Mahathir telah menahan 106 orang termasuklah beberapa pemimpin pada 1987 di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).

“Ciri keduanya, apabila Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 digubal, urusan undang-undang mengenai penggunaan percetakan, penerbitan dan agihan penerbitan telah dicampuri Dr Mahathir, sekali gus menghalang penerbitan akhbar parti pembangkang semasa pemerintahannya,” katanya.

Maksudnya “diktator terpimpim” atau “separuh diktator” adalah diktator. Tambahan kepada diktator sedia ada hanya ingin melunakkan cerita dan supaya agak berlapik dalam menyampaikan kata-kata. Jadinya taklah nampak sangat nak kutuk Dr Mahathir.

IDAMAN
 

JIHAD IN AMBON (MALUKU)Masalah terorisme selalu menjadi perhatian publik di Indonesia. Beragam pendapat diutarakan, beragam solusi diusulkan, namun sangat jarang yang melihat akar persoalannya.

Presiden SBY, diamini para pembantunya, berusaha meyakinkan bahwa akar terorisme adalah kemiskinan dan kebodohan. Sebuah analisis yang kurang cerdas mengingat beberapa orang yang dituduh teroris justru bukan orang bodoh dan miskin.

Dr. Azahari misalnya, seorang doktor dan dosen universitas ternama. Jelas dia tidak bodoh, tidak juga miskin atau pengangguran tanpa kerjaan. Di level dunia, tertuduh gembong teroris adalah Usamah bin Ladin, seorang lulusan univertas dan pengusaha konstruksi terkemuka di Timur Tengah. Wakil Usamah adalah dr. Ayman Azh Zhawahiri, seorang dokter spesialis bedah. Bodoh sekali orang yang menganggap Ayman miskin dan bodoh.

Pembantaian Massal Umat Islam di Masjid AlIkhlas, Tobelo-Maluku yang tidak diekspos media

Dari beberapa contoh tadi, jelas analisis tersebut kurang valid, kalau tidak bisa dibilang ngawur. Mungkin juga yang ngawur bukan SBY, melainkan para pembantu dan pembisiknya.

Di sisi lain, kelompok liberal dan sekuler melihat bahwa penyebabnya adalah ajaran agama Islam. Ayat-ayat dan hadits yang mendorong perilaku radikal dituding jadi kambing hitam. Ini sejalan dengan upaya Amerika untuk menghilangkan poin-poin syariat Islam tentang jihad fi sabilillah yang dianggap sebagai biang ideologi terorisme. Di Timur Tengah, misalnya, mereka mengedarkan Furqanul Haq. Sebuah versi Al-Quran edisi minus ayat-ayat jihad.Padahal, tak hanya Islam, agama lain juga memiliki konsep "jihad." Lihat saja Kristen, apa yang membuat mereka bisa melancarkan Perang Salib selama beberapa abad kalau bukan konsep mereka tentang Holy War?

Maka pandangan kelompok liberal dan sekuler ini tidak fair. Mereka ingin dunia damai dan aman dari terorisme, tetapi kuncinya dengan mengebiri semangat perlawanan umat Islam pada penindasan dan penjajahan. Maklum saja, majikan mereka, bangsa-bangsa penjajah Barat, sangat khawatir menghadapi perlawanan jihad Muslim.

Pada masa lalu, Inggris menciptakan sekte sesat bernama Ahmadiyah di India yang sedang dijajahnya. Pemimpinnya, Mirza Ghulam Ahmad, mengharamkan jihad melawan Inggris. Ia juga membanggakan Inggris sebagai tuan besar yang wajib ditaati. Yang lebih gila, ia mengaku nabi dan mengkafirkan orang Islam yang tak percaya pada kenabiannya.

Sangat jelas bahwa Inggris ingin melemahkan semangat jihad Islam agar bisa leluasa menjajah India. Menguasai dan menguras potensi alamnya. Sebuah metode menetralisir musuh agar tak terus melawan.


Pembantaian Ribuan Muslim Poso oleh Salibis Laknatullah, hasil prestasi ajaran Kristus

Padahal melawan penindasan, perang dan militer adalah hal yang manusiawi. Manusia pasti ingin survive. Manusia pasti ingin melawan jika ditindas dan diperlakukan tak adil. Apapun agamanya, apapun rasnya. Bahkan semut pun menggigit jika manusia merusak sarangnya.

Terorisme yang dituduhkan kepada sekelompok umat Islam yang berjihad sebenarnya adalah upaya perlawanan. Sudah terlalu lama umat Islam dijajah, ditindas dan dikuras kekayaannya. Sudah terlalu banyak darah tertumpah oleh bangsa-bangsa penjajah Barat yang kafir.

"Teroris" menyerang sasaran sipil karena Inggris, Amerika dan penjajah lain tak segan membantai Muslim sipil. "Teroris" meledakkan bom karena negeri-negeri Muslim yang dijajah diratakan dengan rudal dan roket. "Teroris" merampok musuhnya karena kekayaan alam negeri mereka dikuras para penjajah dengan bantuan boneka lokal yang setia pada tuannya.

Akar persoalan teroris, jika mau jujur, sebenarnya adalah upaya menuntut keadilan. Rangkaian bom Natal dan bom Bali terjadi karena dipicu serangan Kristen pada Muslim di Ambon. Muslim dizhalimi tetapi tak ada pembelaan memadai dari aparat keamanan. Pada titik ini pembalasan menjadi pilihan.


Bukti Ajaran Kasih Kristus : Pembantaian Ribuan Umat Islam Ambon

Bahkan jika ditarik lebih jauh, munculnya Darul Islam (DI/TII) pada 1949 pun merupakan reaksi Muslim pada ketidakadilan. Awalnya Muslim dan Kristen sudah sepakat dalam perumusan UUD 1945. Panitia Sembilan menyepakati Piagam Jakarta yang menjamin berlakunya syariat Islam bagi Muslim dengan rumusan “Ketuhanan dengan kewajiban menjalankan syariat Islam bagi pemeluknya."

Baru sehari merdeka, kesepakatan itu dikhianati, seorang tokoh Kristen dari Indonesia Timur mengancam akan keluar dari NKRI. Melalui seorang perwira Jepang, tokoh itu menekan Soekarno dan Hatta agar menghapus kewajiban menjalankan syariat Islam dari Konstitusi. Inilah benih separatisme pertama dalam sejarah Indonesia, mengancam memisahkan diri dari republik karena dengki pada umat lain yang ingin menjalankan syariatnya.

Akibatnya terjadilah kezhaliman hukum. Umat Islam mayoritas tetapi dihalangi menjalankan hukum syariatnya. Mereka dipaksa tunduk pada hukum Kristen dan sekuler warisan Belanda. Apalagi diplomasi Soekarno waktu itu begitu mengalah pada Belanda, perundingan Rennville membuat Jawa Barat dikosongkan. Wilayah dan penduduknya yang Muslim seolah diserahkan pada Belanda.

Inilah yang memicu Darul Islam berdiri. Ketidakadilan persoalan hukum dan ketidakpuasan karena diserahkan pada Belanda. Ini juga akar semua perlawanan Islam di Indonesia. Sebenarnya mereka hanya menuntut satu hal saja, bisa menegakkan syariat Islam untuk dirinya sendiri.

Namun keinginan itu selalu dihalang-halangi. Para aktornya pun selalu itu-itu saja. Piagam Jakarta dijegal berkat tekanan seorang tokoh Kristen. Renville ditandatangi PM Amir Syarifudin yang Kristen. Komji hingga Tanjung Priok didalangi oleh Benny Moerdani.

Terakhir, konspirasi itu semakin telanjang. Muslim di Kalimantan dibantai oleh Dayak Kristen, berlanjut ke Ambon dan Poso. Kasus di Poso bahkan menunjukkan adanya kerjasama Protestan dan Katholik. Fabianus Tibo cs yang Katholik memimpin serangan awal kepada Muslim. Belakangan mereka merasa diumpankan oleh kelompok Protestan.


Pembantaian Muslim Madura oleh Kristen dan Hindu Dayak, Kalimantan

Kemudian, Muslim bereaksi dan melawan. Mereka berhasil membalas dan menghentikan kezhaliman Kristen. Tetapi mereka yang melawan kemucian diberi cap teroris dan disikat tanpa ampun dengan Densus 88. Unit khusus yang dibiayai Amerika dan Australia.


Genocide Muslim oleh Kafir Laknatullah

Unit itu jelas sekali diproyeksikan untuk memusuhi Muslim. Mereka dipuji-puji ketika menangkap, menyiksa dan membunuh Muslim. Namun ketika mereka menangkap aktivis RMS, Australia mengancam akan menyelidiki kasus itu sebagai "pelanggaran HAM"

Kini Densus 88 diotaki oleh Gorries Mere. Secara resmi komandannya Tito Karnavian. Namun insiden ributnya Densus di Polonia dengan Provost AU membuktikan hal lain. Gorries memimpin langsung di lapangan meskipun ia sebenarnya bertugas di Badan Narkotika Nasional (BNN).

Semua rangkaian di atas membuktikan satu hal: semua kezhaliman yang menimpa umat Islam di Indonesia dan seluruh dunia merupakan buah konspirasi penjajah Barat yang Kristen dengan boneka lokalnya. Sementara semua aksi perlawanan, yang dicap terorisme, adalah reaksi terhadap kezhaliman tersebut. Inilah akar terorisme yang sebenarnya
 —

Tanpa Khilafah, umat Islam Rohingya tidak mempunyai negara untuk melindungi mereka.Sekali lagi, salah satu daripada penduduk dunia yang paling ditindas sedang berdepan dengan penyeksaan dan kezaliman. Umat Islam minoriti Rohingya telah diserang, dibunuh dan rumah-rumah mereka dibakar oleh penduduk majoriti Buddha di Myanmar kerana seorang wanita Buddha mendakwa telah dirogol oleh orang-orang Rohingnya. Kekejaman yang berlaku ini sudah menjadi suatu kebiasaan bagi penduduk Rohingya di Myanmar kerana mereka menghadapi kezaliman, ancaman, ugutan dan penyeksaan daripada pendududk Buddha, tentera Myanmar dan pihak keselamatan setiap hari.

Kekejaman ini mula berlaku ketika mana kepimpinan junta Myanmar telah mula beransur-ansur kembali ke pangkuan dunia setelah bertahun-tahun dipulaukan oleh masyarakat dunia. Sekatan yang dikenakan oleh Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah telah ditamatkan apabila negara tersebut telah mula bergerak ke arah sistem pemerintahan demokrasi. Pihak junta mahu membuktikan kepada dunia bahawa mereka boleh mengendalikan negara mereka yang terdiri daripada pelbagai jenis penduduk etnik di Myanmar. Barat sedang menunggu untuk membuka sempadannya dengan Myanmar dan para pelabur telah mula meninjau keadaan di Myanmar selepas bertahun-tahun diperintah oleh rejim tentera. Myanmar adalah merupakan salah satu batu loncatan bagi Amerika Syarikat untuk menghalang China daripada menjadi kuasa utama dunia, yang mana ia telah melindungi dan menyokong junta tentera di Myanmar selama bertahun-tahun lamanya. Terdapat banyak kumpulan etnik yang diiktiraf (keberadaannya) di Myanmar tetapi malangnya kaum Rohingya bukanlah salah satu daripada mereka. Rejim Myanmar sememangnya ingin menamatkan keganasan dan rusuhan kerana ini akan menakutkan dan menjauhkan para pelabur serta membantutkan usaha-usaha ke arah sistem pemerintahan demokrasi. Halangan liputan media wujud di kawasan-kawasan di mana umat Islam Rohingya menetap di wilayah Rakhine.

Suatu tindakan yang amat memalukan daripada insiden ini adalah bagaimana kerajaan Bangladesh melayan saudara-saudara mereka di kalangan Muslimin dan Muslimat dari Myanmar. Sejak keganasan meletus di wilayah Rakhine, ramai kaum Muslimin Rohingya telah melarikan diri dengan menaiki kapal dan belayar ke Bangladesh yang merupakan negara jiran Myanmar. Apa yang dapat disaksikan setelah tiba di perairan Bangladesh, kaum Muslimin Rohingya tidak diberikan perlindungan dan keselamatan oleh saudara-saudara semuslim mereka. Sebaliknya, arahan telah dikeluarkan oleh kerajaan Bangladesh supaya kesemua Muslim Rohingnya dihantar pulang semula ke laut menuju ke Myanmar, kembali kepada tempat kezaliman dan keganasan mereka. Kebanyakan kapal-kapal tersebut dipenuhi oleh wanita dan kanak-kanak yang belayar selama 9 jam dan tidak mempunyai makanan dan minuman yang mencukupi. Kapal-kapal tersebut telah diarahkan supaya belayar semula ke laut. Apa yang dilakukan oleh kerajaan Bangladesh adalah sama sepertimana yang dilakukan oleh kerajaan Thailand beberapa tahun lalu apabila kaum Muslimin Rohingya ingin meminta suaka politik di sana. Berkaitan insiden ini, Menteri Luar Bangladesh, Dipu Moni memberitahu wartawan bahawa: “Kami tidak mahukan pelarian baru yang datang dari Myanmar”.

Peristiwa ini dengan jelas telah menunjukkan niat dan sikap sebenar kerajaan Bangladesh bahawa mereka langsung tidak mengambil peduli tentang keadaan umat, sebaliknya mereka terus mempertahankan dan melindungi sempadan palsu yang melingkari negara mereka. Apa yang menarik dalam hal ini adalah kerajaan Bangladesh sanggup untuk membelanjakan banyak sumber dan tenaga mereka bagi memastikan bahawa sempadannya dengan Myanmar terjaga berbanding dengan nilai nyawa umat Islam Rohingnya. Pada masa yang sama, kerajaan Bangladesh juga tidak berhati-hati atau tidak meningkatkan keselamatan sempadannya dengan India di mana ramai kaum Muslimin Bangladesh telah ditembak, dibunuh dan dicabul oleh pihak keselamatan India. Sikap yang berbeza yang ditunjukkan oleh kerajaan Bangladesh apabila berhadapan dengan India telah menzahirkan sikap dwistandard dan hipokrasi kerajaan Bangladesh.

Di dalam Islam, kita mempunyai konsep persaudaraan sesama umat. Kita mengetahui konsep ini kerana ia merupakan sebahagian daripada jiwa kita. Islam telah mentakrifkan bagaimana sepatutnya kita memandang konsep kesatuan dan persaudaraan sesama umat:

Allah سبحانه وتعالى berfirman:

إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ

"Sesungguhnya sesama Mukmin itu adalah bersaudara" [TMQ Al-Hujurat (49) :10]

Allah سبحانه وتعالى berfirman:

وَإِنَّ هَٰذِهِ أُمَّتُكُمْ أُمَّةً وَاحِدَةً وَأَنَا رَبُّكُمْ فَاتَّقُونِ

"Dan sesungguhnya umat ini adalah umat yang satu dan Aku adalah Tuhan kamu. Maka bertaqwalah kepada Aku." [TMQ Al-Mu'minun (23) :52]

Rasulullah (SAW) صلى الله عليه وسلم bersabda:

"Seseorang Muslim adalah bersaudara dengan Muslim yang lain. Ia tidak akan mezalimi saudaranya dan tidak akan membiarkannya dizalimi oleh orang lain." [HR Muslim].

Islam menetapkan bahawa seseorang Muslim sekali-kali tidak boleh mengabaikan Muslim yang lain. Disebabkan kita mempunyai ramai pemerintah yang tidak ikhlas yang sedemikian rupa, kita dapati bahawa kuasa-kuasa asing menggunakan perpecahan yang berlaku di kalangan umat Islam ini untuk memenuhi agenda mereka.
Kami berharap agar Allah menyatukan semula umat Islam ini menjadi satu badan, yang mana dengannya ia akan menamatkan penjajahan ke atas tanah-tanah umat Islam, menamatkan penindasan yang dilakukan oleh para pemerintah umat Islam serta yang dilakukan oleh kuasa-kuasa asing.
 

MAKSIAT SALAH SIAPA ?KETIKA ini masyarakat begitu prihatin terhadap isu mat rempit sehingga polis mengesyorkan istilah itu ditukar kepada samseng jalanan dan mereka yang didapati bersalah dikenakan hukuman lebih keras termasuk penjara mandatori.

“Ia merupakan satu gejala sosial remaja di Malaysia sekarang. Minah rempit pula boleh jadi seorang pelumba perempuan, atau teman wanita mat rempit.

“Betul,” kata seorang ustaz dalam kelas pengajian mingguannya di masjid Taman berhampiran kediaman baru-baru ini, “masalah mat rempit perlu ditangani segera tetapi ia hanya salah satu bahana yang mengundang kemurkaan Allah SWT.”

Menurutnya, negara bukan saja digegarkan masalah mat rempit tetapi pelbagai gejala yang jika dibiarkan akan mengundang bahana daripada Allah SWT. Beliau mengingatkan jika Allah Taala menurunkan bala seperti tsunami di Aceh yang mengorbankan 200,000 penduduknya, semua orang termasuk yang baik-baik akan terbabit.

Kebanyakan mat rempit adalah golongan muda, tetapi bagaimana kes maksiat di kalangan orang tua boleh dibiarkan berleluasa, tanya ustaz. Beliau berkata sekarang ini pusat menjual minuman keras, tempat berjudi dan hiburan berkembang bagaikan cendawan selepas hujan.

Orang muda bermaksiat secara orang muda tetapi ramai juga orang tua yang hampir masuk kubur berfoya-foya, apa ceritanya? Ustaz mendedahkan sekarang ini banyak kelab dan pub dangdut; yang ramai pengunjungnya orang tua.

“Kubur kata mari, dunia kata pergi, tetapi golongan ini asyik dengan dangdut. Buruk benar kalau orang tua buat maksiat ini,” kata ustaz. Beliau berkata kenapa pihak berkuasa asyik sibuk dengan golongan muda tetapi tidak sibuk bertindak ke atas orang tua yang bermaksiat.

Selain berhibur di pub dan kelab dangdut ada orang tua yang gemar minum arak dan main ekor. Sekarang ini mudah betul membeli arak, di kedai serbaneka 24 jam pun ada manakala kedai empat nombor makin banyak. Orang berwajah Melayu, tua dan muda, tidak segan-segan membeli nombor ekor.

Kenapa maksiat semakin banyak? Orang pun tidak malu, malah tidak takut melakukannya. Macam mana maksiat tak berleluasa, kata ustaz, pusat-pusatnya semakin banyak manakala undang-undang pencegahan tidak ada, apatah lagi melaksanakan undang-undang Islam.

Ustaz bertanya kenapa pihak berkuasa begitu sibuk mahu menghukum mat rempit tetapi tidak peduli akan Datuk dan datuk berhati muda yang keluar masuk kelab dangdut, main ekor dan minum arak. Asyik-asyik mahu bertindak ke atas mat rempit, kenapa tidak hukum orang tua ganyut di pub dan kelab dangdut? Katanya, mereka ini perlu diambil tindakan, kalau berjudi dan minum arak hukumlah berdasarkan undang-undang Islam.

Ini tidak, tempat minum arak dan judi makin banyak. Jika dibiarkan apa akan jadi pada masyarakat dan negara? Ustaz bimbang suatu hari nanti negara akan dilanda bala seperti di Aceh. Katanya, marilah diajak orang-orang tua ini bertaubat, kalau tidak mahu; berserah pada Allah, semoga Allah SWT menyelamatkan orang beriman, orang yang tidak mahu terpulanglah kepada Allah. Nasib kaum Nabi Lut dan Nuh sewajarnya menjadi panduan, orang beriman terselamat manakala yang bermaksiat dihancurkan.

Selain itu, apa nak jadi dengan negara ini, tanya ustaz. Rasuah, zina, bunuh, rompak dan aneka jenayah lain menjadi-jadi. Ini menunjukkan negara semakin jauh daripada barakah, punca utamanya hukum-hakam Allah tidak dilaksanakan sebaliknya nafsu menjadi raja.

Sekarang ini bukan mat rempit saja tidak boleh diharap, datuk pun sama. Seorang rakan baru-baru ini memberitahu dia membaca berita seorang bilal masjid merogol seorang budak sekolah berusia lapan. Lelaki tua sekarang ini sudah menepati peribahasa ‘haruan makan anak’. Manusia tua dan muda, semakin tidak terkawal nafsu serakah syaitan mereka.

Ada sepuluh jenis manusia, yang memiliki sepuluh sifat tercela, sangat dibenci oleh Allah SWT, mereka termasuklah orang tua yang cinta harta dan orang tua yang berzina (bermaksiat).

Rasulullah s.a.w. bersabda: “Sesungguhnya Allah membenci orang tua yang suka berzina, orang kaya yang berbuat zalim, orang fakir yang sombong, peminta-minta yang memaksa, dan Allah menghapus pahala orang yang memberi namun mengungkit-ungkit (pemberiannya). Allah juga membenci orang yang suka pamer dengan kekayaannya lagi pendusta!” (Mizan al-Hikmah hadis no. 1757, Bihar al-Anwar 72:145)

Kenapa orang tua semakin banyak berbuat maksiat? Sejajarnya dengan keterangan tadi, kini semakin ramai orang tua cintakan harta dan terbabit dalam perzinaan.

Orang politik, tokoh korporat dan pemimpin masyarakat kerap berbincang dan bercakap mengenai projek, wang dan kuasa. Tidak ada dalam kepala mereka melainkan menjadi lebih kaya, lebih berkuasa dan lebih masyhur. Oleh itu mereka peduli apa tentang halal haram. Pemimpin kini sanggup merampas kuasa, merasuah, hatta membunuh.

Apabila sudah banyak wang dan ada kuasa, ke mana ia hendak dihamburkan kalau tidak ke meja judi, arak dan perempuan. Kalau dalam negara takut orang tahu, lakukannya di luar negara. Kini bertambahlah orang tua yang cinta harta, pangkat dan kuasa yang sekali gus kerap bermaksiat.

Jika mat rempit mahu dipenjara; apakah hukuman tepat untuk si tua ini? Pokoknya janganlah mahu menghukum si mat rempit, hukumlah sama Datuk dan datuk yang bermaksiat di pub, kelab dangdut, meja judi dan todi, tidak kiralah mereka pemimpin, berkuasa, kaya raya atau ternama.