Monday, May 13, 2013

Puluhan mangsa yang rentung akibat pembunuhan beramai-ramai

Puluhan mangsa yang rentung akibat pembunuhan beramai-ramai dengan secara membakar mangsa-mangsa terkorban ini yang dilakukan oleh tentera regim syiah Assad ke atas bangunan penduduk di Aleppo.

Bersama meneruskan tali perjuangan Rasulullah.


Sayyid Qutb sebelum digantung mati kerana perjuangannya, menulis surat kepada adiknya Aminah Qutb. Beliau antaranya menyebut:

“Wahai adikku, barangkali sekarang ini engkau sedang melihat

dengan gerun tali gantung yang akan menjerat leherku. Kita akan 

merasakan perjuangan kita ini sempit apabila kita memikirkan 

bahawa kita yang memulakan perjuangan dan kita yang akan

mengakhiri perjuangan ini tetapi apabila kita memikirkan bahawa

bukan kita yang memulakan perjuangan ini dan bukan kita yang 

menamatkannya, maka ketika itu terasalah bagaimana luasnya 

perjuangan kita, bagaimana luasnya keluarga kita kerana keluarga 

kita bukan keluarga yang diikat oleh keturunan darah tetapi 

keturunan kita diikat oleh kesatuan akidah La Ilahaillallah 

Muhammad Rasulullah.”

Bersama meneruskan tali perjuangan Rasulullah.

Nampaknya tahun ini pemimpin Malaysia boleh dikatakan terkenal di mata mata rakyat dengan kepimpinan diktatornya


 Otai Reformasi
Nampaknya tahun ini pemimpin Malaysia boleh dikatakan terkenal di mata mata rakyat dengan kepimpinan diktatornya. Rakyat yang berdemonstrasi di luar negara kemungkinan berhadapan dengan hukuman yang boleh menyebabkan kelucutan kewarganegaraannya.
Disini admin ingin berkongsi pendapat tentang perkara ini. Sedia maklum rata-rata rakyat memang tidak berpuas hati dengan keputusan pilihanraya ke 13 adalah dari golongan belia.
Kefahaman mereka tentang erti "Demokrasi" boleh dikatakan lebih tinggi dari golongan yang lebih tua. Dan kebanyakan golongan belia ini adalah berlatar belakangkan pelajaran dari bidang profesional dan bakal menjadi modal insan untuk negara suatu ketika nanti. 

Tidak perlu dilucutkan kewarganegaraan kerana kebanyakan golongan muda yang sedang menuntut ilmu di luar negara rata-ratanya mengambil keputusan untuk tidak pulang ke negara ini dan menetap di negara luar. Mengapa? Kita sendiri boleh lihat apa yang disajikan oleh pemimpin negara yang tidak habis-habis dengan ketuanan mahupun skandal kroninya. Rakyat generasi baru sudah muak dengan semua itu! 
Untuk pengetahuan anda semua, pencipta USB pertama di di dunia ini adalah bekas rakyat Malaysia. Malaysia mungkin boleh bermegah sehingga sekarang sekiranya beliau tidak menukar kerakyatannya dahulu. Satu ketika dahulu Malaysia juga pernah merayu kepada golongan doktor supaya kembali ke tanah air dan berkhidmat di sini. 

Admin tidak hairan pada suatu ketika nanti negara ini akan undur 30 tahun kebelakang sekiranya masih diperintah oleh orang yang hanya mempunyai kepentingan sendiri dan gila kuasa. Malah lebih teruk penduduknya yang putih-putih akan bertukar hitam kerana populasi Bangla melebihi penduduk asal.

siapa yang racist?

20 Fakta Penipuan SPR, Konspirasi BN Dalam PRU 13


1- Kenderaan yang membawa peti undi tiba-tiba lari daripada jalan asal ke pusat pengumpulan undi. Menghilang. Kemudiannya muncul balik.

2- Tong peti undi ditukar di pertengahan jalan. Ada juga tong yang hilang.

3- Pada saat-saat akhir, tong yang hilang, tiba-tiba sampai di pusat penjumlahan undi.

4- Di saat kiraan undi yang menunjukkan PR sedang mendahului BN, tiba-tiba blackout.

5- Di saat-saat akhir, BN membantah pengiraan undi yang didahului PR menyebabkan undi terpaksa dikira semula.

6- Beberapa buah teksi berpenumpang daripada luar masuk ke tempat pengundian tanpa ada sebarang sekatan daripada polis sedangkan hanya kenderaan petugas & yang berkenaan dibenarkan masuk itupun sebelum pusat pengundian dibuka. Pengundi hantu?

7- Mat-mat Bangla yang tidak kenal siapakah PM Malaysia dibenarkan untuk mengundi. Polis biar je. Alasannya dia ada IC. Saya tanya anda jujur, anda boleh beza tak seorang bangla dengan seorang mamak? Tengok slang cakap pun dah tahu kan.

8- Orang yang sama mengundi lebih daripada satu pusat mengundi. Macamana tu?

9- Dakwat yang dikatakan kekal sehingga masa 5-6 hari boleh hilang dalam masa 5-6 minit.

10- Seorang yang masih belum mengundi tetapi bila tiba di pusat mengundi, dia direkodkan sudah mengundi. Siapa yang undi untuk dia?

11- Pengundi yang kurang upaya atau uzur, undi mereka dipangkah oleh petugas spr. Bila nak tengok apa yang dipangkahnya, petugas itu tidak membenarkan malah terus memasukkannya dalam peti undi. Mana hak sebagai seorang pengundi?

12- Pegawai SPR yang bertugas di pusat mengundi tidak mahu menandatangani Borang 14 walaupun sudah dikira jelas di pusat itu kemenangan berpihak kepada PR.

13- Di pusat penjumlahan undi, tong dibawa ke sana menaiki teksi ikut jalan belakang? Mana perginya kenderaan rasmi SPR? Kenapa jalan belakang?

14- Undi Awal disimpan di balai polis sebelum 5 Mei tanpa ada seorang pun wakil parti politik dibenarkan untuk mengawasinya?

15- Undi Pos semuanya berpihak kepada BN?

16- Pensel turut disediakan kepada pengundi ketika ingin memangkah? Kenapa tidak bagi hanya pen? Untuk memudahkan usaha memadamnya kah?

17- Sesetengah tempat undi rosak lebih tinggi, daripada undi majoriti. Kenapa?

18- Van berlogo BN masuk...

19. Kertas undi yg telah dipangkah dijumpai di kawasan perumahan (Trengganu)

20. Ada pihak mendakwa telah mengundi sebanyak 2 kali...

INI KALILAH...

Sebanyak 237 laporan penipuan Pilihan Raya Umum ke-13 diterima


video>>http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=XOufETvU45w#!

Sebanyak 237 laporan penipuan Pilihan Raya Umum ke-13 diterima pasukan #SiasatPRU13 sepanjang minggu ini, dedah Pengarah Strategi KEADILAN, Rafizi Ramli.

Katanya, melalui analisa awal #SiasatPRU13, empat kriteria dikenalpasti dalam siasatan, iaitu margin kemenangan tipis di bawah lima peratus dan margin kemenangan tipis yang tidak sepadan dengan undi rosak yang lebih besar dari majoriti kemenangan.

“Dua lagi kriteria ialah peratusan undi pos dan undi awal yang mengatasi margin kemenangan dari undi biasa sehingga keputusan pengundi biasa bertukar akibat pola undi pos dan undi awal diragukan.

“Dan keempat ialah kerusi yang dilaporkan wujudnya penipuan yang ada bukti kukuh beserta laporan polis,” kata Rafizi pada sidang media di Ibu Pejabat KEADILAN, hari ini.

Menurutnya, 27 kerusi Parlimen disenaraipendek untuk siasatan lebih mendalam iaitu Bentong, Kuala Selangor, Baram, Sungai Besar, Pasir Gudang, Labis, Machang, Ketereh, Titiwangsa, Tebrau, Bagan Serai, Kota Marudu dan Beaufort.

Selain itu ialah kerusi Parlimen Setiawangsa, Segamat, Ledang, Balik Pulau, Kulim Bandar Baharu, Pulai, Kuala Kangsar, Muar, Pendang, Hulu Selangor, Sabak Bernam, Merbok, Pensiangan dan Saratok.

Tambah Rafizi, setakat ini beliau turut menerima aduan salah laku pilihan raya di lapan kawasan Dewan Undangan Negeri (DUN), kebanyakannya dari Pulau Pinang, Perak dan Kedah.

Enam jenis kesalahan pilihan raya dikenal pasti dan proses mengumpul bukti sedang dilakukan minggu ini. Kesalahan pilihan raya tersebut ialah:

1. Pengundi tidak dibenarkan mengundi kerana undi sudah dibuang orang lain, membuktikan wujudnya pengundi hantu dalam daftar pengundi.

2. BN membeli undi dengan menawar dan membayar wang atau baucer yanng boleh ditukarkan tunai kepada pengundi.

3. Wujud pengundi-pengundi tidak dikenali didaftarkan di alamat pemilik rumah, berdasarkan laporan polis dibuat pemilik rumah asal.

4. Dakwat kekal yang hilang dan tidak menepati syarat pengurusan pilihan raya.

5. Kesalahan SPR seperti menandatangani Borang 14 sebelum pengiraan bermula, atau tidak memberi salinan Borang 14 seperti diperuntukkan Undang-undang.

6. Pengundi disyaki warganegara asing yang diberikan kad pengenalan dan dibenarkan mengundi.

Justeru, Rafizi menggalakkan saksi atau mereka yang mempunyai bukti kesalahan pilihan raya untuk tampil membantu pasukan #SiasatPRU13 yang memulakan siasatan minggu ini.

“Kita perlu seminggu lagi untuk membina kes. Minggu ini, kami dibantu 67 sukarelawan yang terdiri dari peguam dan akauntan.

“Selain analisa kualitatif dibuat #SiasatPRU13, pasukan ini juga menjalankan analisa kuantitatif untuk mengenalpasti pelbagai perkara.

“Ini menguatkan lagi sentimen rakyat bahawa PRU ke-13 dimenangi Barisan Nasional melalui penipuan,” kata Rafizi.

Padan muka ! Persatuan Ibu Tunggal Selangor di arahkan bayar RM1,000 kepada Kerajaan Selangor dan Khalid.

 Monday, May 13, 2013.

Padan muka ! Persatuan Ibu Tunggal Selangor di arahkan bayar RM1,000 kepada Kerajaan Selangor dan Khalid.

Padan muka! Konon mahu tuntut RM11juta dari Kerajaan Selangor dan Khalid, tetapi sebaliknya, mahkamah Rayuan arahkannya membayar kos guaman RM1,000 !Kah! Kah! kah!

Pengerusi Persatuan Ibu Tunggal Selangor, Murtini Kasman Saman, telah diarahkan membayar RM1,000 kos guaman kepada kerajaan Selangor dan Khalid.

Persatuan tersebut telah memfailkan saman menuntut RM11Juta di negeri itu berhubung pembayaran elaun RM100 yang terkandung dalam manifesto PR pada Pilihan Raya Umum Ke-12 (PRU-12).

Ketua Hakim yang bersidang,Datuk Mohd. Hishamudin Mohd. Yunus bersetuju dengan hujahan yang dikemukakan oleh peguam A. Vishnu Kumar, yang mewakili kerajaan Selangor dan Khalid, bahawa manifesto itu bukan sebuah dokumen yang terikat di sisi undang-undang.

al-Husseyn.

tau tapi sokong juga...

Nawaz Sharif menang Pilihan Raya Pakistan
13 Mei 2013
Nawaz Sharif
Nawaz Sharif
Nawaz Sharif menang Pilihan Raya Pakistan
Jutaan rakyat Pakistan meraikan kemenangan Sharif di Islamabad
ISLAMABAD - Bekas Perdana Menteri Pakistan, Nawaz Sharif mengumumkan kemenangan parti yang dipimpinnya dalam Pilihan Raya Umum Pakistan Sabtu lalu,

Kemenangan itu membolehkannya membentuk kerajaan sekali gus memegang semula jawatan tersebut buat penggal ketiga.

Sharif, 63, sebelum ini pernah berkhidmat dua kali sebagai Perdana Menteri disebut-sebut menjadi pemenang selepas kiraan undi separa menunjukkan Pakistan Muslim League-N  (PML-N) mendahului kiraan undi.

Menurut laporan AP, pada keputusan tidak rasmi itu, PML-N memperoleh 126 kerusi daripada 272 kerusi Parlimen manakala pencabarnya dari Parti Tehrik-e-Insaf yang dipimpin bekas pemain kriket Pakistan, Imran Khan hanya memperoleh 34 kerusi.

Kemenangan beliau disifatkan sebagai kemunculan ‘luar biasa’ untuk seorang pemimpin yang pernah digulingkan dalam rampasan kuasa tentera dan pernah berada dalam buangan.

Dalam ucapan kemenangan beliau yang disiarkan di Pakistan TV, Sharif menyatakan hasrat untuk bekerjasama dengan semua pihak bagi menyelesaikan kemelut yang dihadapi negara itu.

Sementara itu, Ketua Pesuruhjaya Pilihan Raya Pakistan Fakharuddin Ebrahim berkata, hampir 60 peratus daripada 86 juta pengundi keluar membuang undi dan jumlah itu adalah yang tertinggi pernah dicatatkan sejak 1977.

Pilihan Raya Umum Pakistan mempertandingkan 272 kerusi Parlimen dan tambahan 70 kerusi dengan pecahan 60 dikhaskan untuk wanita dan 10 untuk bukan beragama Islam.

PM Kanada dikritik kerana pro-Israel
13 Mei 2013
Stephen Harper
Stephen Harper
OTTOWA - Sebauh stesen televisyen melaporkan, Perdana Menteri Kanada, Stephen Harper dikritik keras oleh masyarakat tempatan kerana pro-Israel.

Menurut laporan itu, majoriti rakyat Kanada telah menulis surat kepada Harper pada Disember 2012 dengan menyelar pemimpin itu tentang keputusannya untuk menentang Palestin.

Penganalisis politik Michelle Robinson berkata, Kira-kira 82 peratus menyatakan bantahan terhadap keputusan itu.

“Beliau juga menentang First Nation kerana menyokong Palestin. Maka itu tidak hairan sekiranya Kanada menyokong apa juga tindakan yang dilakukan Israel terhadap rakyat Palestin, “katanya dipetik laporan Reuters

Menurutnya, kritikan Harper memuncak selepas Perdana Menteri itu dan Amerika Syarikat membangkang tindakan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu untuk mengiktiraf status

Palestin sebagai entiti pemerhati bukan ahli kepada negara pemerhati bukan anggota.

tak keluar tv3

BN takkan biarkan begitu saja...

Hari ini 44 tahun lalu


44 tahun dulu, tanggal 13 Mei 1969, rusuhan pecah. Langit Kuala Lumpur merah. Asap hitam berkepol, rumah-rumah dijarah, tinggal puing, mayat bergelimpangan, rakyat panik.

Ketika itu usia belasan tahun, menuntut disebuah institusi pembelajaran di pinggir Kuala Lumpur, tiba-tiba seorang pegawai Polis pangkat tinggi datang “Sesiapa mahu menjadi sukarelawan polis boleh daftar nama sekarang juga”

Setelah mendaftar nama bersama ratusan teman-teman pelajar. Esoknya dibekalkan selaras senapang setiap seorang dengan 10 biji peluru penabur. Kartu berwarna kuning dengan lambang polis yang tertera nama pemilik diberikan.

“Tugas kamu membantu mengawal pengungsi (pelarian) yang melarikan diri dari kawasan awan ke lokasi selamat yang disediakan pemerintah, iaitu di Stadium Negara dan Stadium Chinwoo yang berdekatan,” kata pegawai polis itu kepada komandan sekolah kami belajar.

Melihat anak-anak kecil yang menangis, ibu-ibu yang ketakutan, dan orang tua yang uzur dan saling curiga mencurigai tinggal dalam kondisi bersesak -sesak sehelai sepinggang dalam stadium, dengan bekalan air minum tak mencukupi apalagi untuk mandi, tandas tak sampai sepuluh buah untuk menampung ribuan penggusi, lalu pertanyaan pun timbul “Politik apa ini?”

Senasib dengan pengungsi ialah petugas seperti kami yang berkerja terus menerus siang malam tanpa ganti, stadium sudah menjadi rumah kami, makan ala kadar dan tanpa gaji atau elaun.

Dalam kepenatan itu, sambil baring, kami menolog “Wahai pemuka-pemuka negara yang bijaksana, kenapa kamu memilih politik perkauman seperti ini?”

Hari ini, genap 44 tahun tragedi Mei 13 berlalu, kita masih bersedih, ada lagi rupanya parti politik yang mengamalkan sikap perkauman!

Lalu teringat ucapan Mursyidul Am PAS, Tuan Guru Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat di Seminar Keharmonian Masyarakat Majmuk Pengalaman Kelantan, 8 Oktober 2011, PCB Resort, Kota Bharu.

“Perbalahan kaum seperti terjadi di Kuala Lumpur itu tak berlaku di Kelantan yang ketika itu di bawah pemerintahan PAS,” ujar Tok Guru.

“Ini bukan secara kebetulan, tapi lebih kepada usaha yang dilakukan Menteri Besar Kelantan ketika itu, Datuk Asri Haji Muda memanggil semua penghulu seluruh Kelantan ke JKR 10, memberitahu mereka; "Kerajaan Kelantan tak mahu melihat walau setitis darah orang Cina tumpah di bumi ini, atau sehelai bulu roma terlerai dari badan,” sambung Tok Guru. Khalayak non-Muslim yang hadir pun senyum lebar.

Sebuah harapan dari seorang pemimpin yang meletakkan Islam segala-galanya melebihi ras.

Sekarang perjuangan itu diteruskan sosok yang baru, Datuk Haji Ahmad Yakob.

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/19227-hari-ini-44-tahun-lalu

Tindakan sesetengah pihak mengapi-apikan isu perkauman kebelakangan ini adalah perbuatan jahiliah yang diharamkan syarak

Tindakan sesetengah pihak mengapi-apikan isu perkauman kebelakangan ini adalah perbuatan jahiliah yang diharamkan syarak. Ia boleh mengundang kemusnahan masyarakat dan negara terutama negara 'multiracial' seperti Malaysia ini . Ia akan menimbulkan pelbagai sangkaan dan penilaian yang mungkin tidak berasaskan fakta yang benar. Lantas akan menimbulkan ketegangan dan pergaduhan yang tidak berasaskan prinsip kebenaran, sebaliknya atas 'prejudice' perkauman.
Antara perkara yang ditentang oleh Nabi Muhammad s.a.w ialah sikap fanatik perkauman ataupun ‘asabiah' yang menilai kebaikan dan keburukan berdasarkan kaum bukan prinsip kebenaran dan keadilan. Islam adalah agama rentas kaum dan sempadan geografi. Keadilannya Islam itu melebar merentasi perbezaan pemikiran dan agama. Tiada siapa yang mampu menentukan bangsanya sebelum dia lahir sama ada untuk dia menjadi Arab, atau Melayu, atau Cina atau India atau selain itu. Ia adalah ketentuan ALLAH, bukan atas usaha atau kejayaan seseorang. Maka hakikat ini mestilah difahami supaya kita tidak menyalahkan atau menghina seseorang atas sebab bangsa atau keturunannya kerana itu bukan pilihan atau kesalahannya.Sebaliknya kita menilai seseorang berdasarkan perbuatan dan akhlaknya. Inilah sikap yang adil. Dosa keturunan tidak ditanggung oleh anak cucu. Dosa seseorang tidak boleh dibebankan atas orang lain yang sebangsa dengannya yang tidak terlibat dengan kesalahan itu.
ALLAH menjelaskan prinsip ini dalam al-Quran: (maksudnya) “dan seseorang yang boleh memikul, tidak akan memikul dosa perbuatan orang lain. dan tiadalah Kami (ALLAH) mengazabkan sesiapapun sebelum Kami mengutuskan seorang rasul (untuk menerangkan yang benar dan yang salah). (Surah al-Isra, ayat 15).Maka, perjuangan apapun yang mahu ditegakkan, hendaklah menilai setiap insan berdasarkan kepada akhlaknya, bukan titih keturunannya. Keadilan dalam Islam buta warna bangsa dan agama sekalipun. Keadilan untuk semua. 
Sabda Nabi s.a.w: “Wahai manusia! Sesungguhnya tuhan kamu sama, bapa kamu sama (Adam). Ketahuilah! Tiada kelebihan orang arab ke atas ‘ajam (yang bukan arab), atau ‘ajam ke atas arab, atau yang berkulit merah ke atas yang berkulit hitam, atau yang berkulit hitam ke atas yang berkulit merah melainkan ketakwaan” (Riwayat Ahmad dan al-Baihaqi, dinilai hasan oleh al-Albani). Jika hal ini tidak diteliti, perkauman atau racism akan berlaku. Akan ada pihak yang teraniaya hanya kerana keturunannya walaupun mungkin dia tidak bersalah. Diskriminasi seperti ini pernah berlaku di Amerika, sehingga Martin Luther King dalam pidatonya yang terkenal ‘I have a dream’ menyebut: “I have a dream that my four little children one day live in a nation where they will not be judged by the colour of their skin but by the content of their character”.
Tujuan ALLAH menciptakan berpuak dan berbangsa agar saling kenal mengenali antara satu sama lain. Firman ALLAH: (maksudnya) (maksudnya): Wahai manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan. Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi ALLAH ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu. Sesungguhnya ALLAH Maha Mengetahui, lagi Maha mendalam pengetahuanNya.(Surah al-Hujurat: 13). Lihat dalam ayat ini, ALLAH memanggil “Wahai manusia!”. Panggilan yang sangat adil merangkumi setiap bangsa dan puak. Bukan panggil perkauman atau fanatik keturunan. Kata Sayyid Qutb dalam menafisrkan ayat ini: “Penciptaan manusia berbagai bangsa dan suku puak bukan untuk berperang dan bergaduh, tetapi untuk berkenalan dan bermuwafakat. Perbezaan bahasa, warna kulit, tabiat, perangai, kelebihan dan kemampuan adalah kepelbagaian yang bukan bertujuan untuk perbalahan dan perkelahian. Sebaliknya, untuk bantu membantu dalam menunai tanggungjawab dan keperluan. Tiada bagi warna kulit, jenis bangsa, bahasa, negara segalanya itu nilai dalam timbangan ALLAH. Sebaliknya, di sana hanya satu timbangan yang menentukan nilai dan kelebihan manusia, iaitu “Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi ALLAH ialah orang yang paling bertaqwa di antara kamu”. (Fi Zilal al-Quran 6/3348. Cairo: Dar al-Syuruq).
Maka, haram bagi seorang muslim meniupkan api perkauman yang menzalimi pihak yang tidak bersalah hanya kerana warna kulit ataupun keturunannya. Wajib kita mempamirkan keindahan kesejagatan Islam kepada semua pihak supaya keindahan Islam dapat diterima oleh manusia. 
-Dr.MAZA- 

kelantan tolak BN

Alamak pramugari bermisai!

Foto
BRANSON bergambar bersama Fernandes selepas bertugas sebagai pramugari akibat kalah taruhan.
Sepang: Penerbangan AirAsia X ke Kuala Lumpur dari Perth, Australia mendarat di Terminal Penerbangan Tambang Murah (LCCT), di sini, dengan hartawan penerbangan Sir Richard Branson memakai mekap dan kasut tumit tinggi, bertugas sebagai pramugari dalam penerbangan itu.
Memakai pakaian seragam berwarna merah pramugari syarikat penerbangan itu, Pengerusi Virgin Group bersama Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan AirAsia Tan Sri Tony Fernandes dan penumpang penerbangan A330 itu tiba di LCCT pada jam 12.30 tengah hari semalam dan disambut lebih 50 orang yang ‘terhibur’ dengan penampilan Branson.
Beliau berlepas dari Perth awal pagi semalam dengan penerbangan amal bagi mengumpul dana itu bagi menunaikan janjinya setelah kalah dalam pertaruhan dengan Fernandes pada Grand Prix lebih dua tahun lalu.

Pertaruhan itu berjaya membantu Branson yang memakai skirt merah seksi itu untuk mengumpul sumbangan kira-kira AU$300,000 (RM896,545) untuk disalurkan kepada Starlight Children’s Foundation di Australia.


Pertaruhan antara Branson dan Fernandes berlaku lebih dua tahun lalu berhubung mana satu pasukan Formula Racing pilihan mereka menamatkan saingan pada kedudukan lebih tinggi pada Grand Prix Formula One 2010 di Abu Dhabi, Emiriah Arab Bersatu (UAE).

Lauren dituduh rampas suami

Foto
FAIZA bersama Sohale dan dua anak mereka pada 1994. Gambar kecil, Lauren Booth.
London: Aktivis keamanan Britain yang memeluk Islam beberapa tahun lalu, Lauren Booth, dituduh sebagai perosak rumah tangga, lapor media semalam.
Wanita terbabit, Faiza Ahmed, kini menumpang di rumah saudara kandungnya di Texas selepas meninggalkan Stockport, Greater Manchester apabila perkahwinannya dengan Sohale Ahmad bermasalah.

Faiza dan Sohale menjadi suami isteri kira-kira 16 tahun lalu.
Faiza, 37, berkata Lauren yang juga adik ipar Cherie Blair telah mengkhianati Islam.

“Lauren secara terbuka berlaku curang dengan Sohale di depan saya, menghabiskan masa menyambut Ramadan dan Aidilfitri bersama dan kini mereka berkahwin secara rahsia,” katanya. Bercakap kepada media semalam, Faiza berkata, Lauren bertanggungjawab menghancurkan rumah tangganya.

“Anda tidak boleh sekadar memakai hijab dan mendakwa seorang wanita Muslim yang baik.

“Islam menetapkan sempadan antara lelaki dan wanita, selain menyayangi dan menghormati wanita,” katanya. Bagaimanapun, kata Faiza, Lauren datang ke rumah mereka sebagai tetamu Sohale dan merampas suaminya secara terbuka.

Kata Faiza, perangai Lauren mengejutkannya serta wanita lain.
Pendedahan Faiza itu dianggap tamparan kepada Lauren, 45, yang mengumumkan pernikahannya melalui Facebook minggu lalu. Kenyataan itu dibuat sebagai susulan kepada jenaka Lauren di laman sesawang sosial itu yang mendakwa dia sedang “memburu seorang suami.” Dalam jenaka itu, Lauren menulis: “ejen Mossad, peminum arak, badut CIA, lelaki tidak solat dan kedekut tidak perlu memohon.” Ketika bercakap kepada media semalam, Faiza berkata, rumah tangganya dengan Sohale, 49, bermasalah apabila suaminya itu menghabiskan banyak masa untuk aktiviti amal Islam yang membabitkan Lauren. “Saya tahu mereka rakan kongsi dan Sohale menganggap Lauren sebagai kakak,” katanya.

Sohale bertemu Lauren kali pertama ketika wanita terbabit menumpang di rumah keluarganya pada Mac 2012. - Daily Mail

Buta tak halang rentas Selat P. Pinang
FAIQ (kiri) melakukan latihan rutin bersama jurulatihnya di Pusat Sukan Air, Tanjung Bungah dekat George Town semalam.


GEORGE TOWN – Seorang pelajar orang kelainan upaya (OKU) cacat penglihatan menanam harapan tinggi apabila bakal mencipta rekod peribadi dengan berenang merentasi Selat Pulau Pinang secara individu pada 19 Mei ini.
Pelajar jurusan Pengajian Melayu dari Universiti Malaya (UM), Faiq Adnan, 23, berkata, cacat penglihatan bukan halangan buatnya menempuh cabaran ombak besar sejauh lima kilometer dari Pelabuhan Pulau Pinang di Jeti Swettenham ke pantai Bagan Ajam, Butterworth.
Dia yang juga seorang atlet paralimpik negeri memberitahu, keputusan untuk melakukan renangan itu bagi membuktikan kesungguhan golongan kurang upaya kepada masyarakat.
“Saya membuat keputusan ini sejak menyertai acara renang berganti- ganti pada Disember 2008 dan melemparkan hasrat tersebut kepada jurulatih, Datuk Ooi Win Juat.
“Sejak itu, dia memberi sokongan penuh kepada saya termasuk latihan fizikal dan mental hingga ke hari ini. Bagi saya, laut adalah lokasi yang sangat mencabar berikutan keadaan ombak besar serta hidupan laut seperti obor-obor,” katanya pada sidang akhbar di Pusat Kegiatan Air di Tanjung Bungah di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0513&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_08.htm#ixzz2T7PJ4oTq 
Hakcipta terpelihara 

Jari kaki, tangan berubah hitam
UYUB menunjukkan jari kaki isterinya, Jamilah berubah hitam dipercayai diberi salah ubat oleh doktor di Taman Seria Jasa, Temerloh semalam.


TEMERLOH – Seorang wanita kini menderita kesakitan apabila jari kaki dan tangannya berubah menjadi hitam ketika dia mengalami koma selama sembilan hari selepas menerima rawatan bagi demam biasa di sebuah hospital kerajaan di sini pada 22 Mac lalu.
Jamilah Kasim, 52, mendakwa, keadaannya itu dipercayai akibat tersalah diberi ubat oleh doktor.
Ceritanya, dia dan suaminya, Uyub Seman, 57, pergi ke hospital terbabit bagi mendapatkan rawatan untuk demam biasa.
Katanya, selepas diberi makan ubat oleh doktor bertugas dan dilakukan imbasan sinar X, dia tidak sedarkan diri.
“Saya koma ketika dirawat di Unit Rawatan Rapi di hospital tersebut dan seterusnya mendapat rawatan lanjut di sebuah hospital di Kuantan.
“Jari tangan dan kaki saya pula berubah menjadi hitam selepas tiga hari koma dan ia dikesan oleh suami dan anak-anak,” katanya ketika ditemui di sini semalam.
Justeru, Jamilah yang bertugas di Felda Wilayah Mempaga dan menetap di Taman Seria Jasa, di sini kesal dengan kecuaian dilakukan pihak hospital hingga menyebabkan jari tangan dan kakinya berubah hitam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0513&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz2T7O9Yxtz 
Hakcipta terpelihara 

80 pencari suaka ditahan di Bali
SEBAHAGIAN pencari suaka politik duduk di dalam sebuah bot kayu selepas mereka ditahan polis marin di Pelabuhan Benoa, Bali semalam.


DENPASAR, Bali - Polis Indonesia di sini mendedahkan kejayaannya memintas sebuah bot kayu yang membawa seramai 80 orang pencari suaka politik dari Asia Barat.
Kumpulan pencari suaka itu dipercayai menuju ke Australia dari Pulau Bali.
Ketua Polis Marin, Tubuh Musyareh berkata, pasukan polis marin memintas bot tersebut yang turut membawa kanak-kanak dan wanita di luar perairan Pelabuhan Benoa.
Menurutnya, pasukan rondaan marin mengesan bot tersebut selepas ia belayar di laluan yang digunakan bot-bot nelayan.
"Kami meminta beberapa dokumen tetapi kapten bot tersebut tidak dapat menunjukkan dokumen yang diminta," katanya.
Tubuh berkata, anggota-anggota polis kemudian memeriksa bot berkenaan dan menemui kumpulan pencari suaka itu yang bersembunyi di dalam bot tersebut.
Polis kemudian menangkap kapten dan seorang kru bot tersebut yang kemudian ditarik ke pelabuhan itu.
"Hanya 20 orang pencari suaka itu yang keluar dari bot itu.
"Baki yang lain enggan keluar dari bot tersebut kerana mereka menegaskan akan pergi ke Australia.
"Kami percaya, mereka datang dari Afghanistan dan Turki.
"Kami masih berunding dengan mereka," tambahnya.
Tubuh berkata, kumpulan pencari suaka itu telah berada di Bali selama dua minggu.
Indonesia merupakan tempat transit untuk para pencari suaka menuju ke Pulau Christmas, Australia yang berada berdekatan dengan Pulau Jawa.
Kebanyakan pencari suaka itu menaiki bot kayu.
Ratusan pencari suaka itu mati dalam pelayaran menuju ke pulau tersebut. - AFP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0513&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_08.htm#ixzz2T7Lzl7jn 
Hakcipta terpelihara 

Sharif menang pilihan raya umum PakistanLAHORE - Parti Liga Muslim-N pimpinan bekas Perdana Menteri Pakistan, Nawaz Sharif memenangi pilihan raya umum negara ini.
Ekoran kemenangan itu, Sharif semalam mengadakan beberapa rundingan bagi membentuk pemerintahan baharu.
Sharif sebelum ini pernah digulingkan dalam rampasan kuasa semasa beliau menjadi Perdana Menteri pada tahun 1999.
Beliau juga pernah dipenjarakan dan hidup dalam buangan sebelum bertanding pada pilihan raya tersebut.
Bagaimanapun, sebelum pilihan raya itu diadakan kelmarin, beberapa anggota kumpulan Taliban melancarkan satu siri serangan yang menyebabkan lebih 150 orang mati termasuk 24 penduduk pada hari pengundian.
Para penyokong Sharif menari di sekitar jalan-jalan di Lahore, bandar kedua terbesar Pakistan dan ibu kota wilayah wilayah Punjab ekoran kemenangannya.
Pengiraan awal menunjukkan parti Sharif itu memenangi 126 daripada 268 kerusi parlimen.
Seorang ahli politik Pakistan yang juga bekas pemain kriket terkenal negara ini, Imran Khan turut menyambut baik keputusan tersebut.
Bagaimanapun, menurutnya, partinya, Tehreek-e-Insaf akan membuat aduan tentang dakwaan berlakunya penipuan dalam pilihan raya tersebut.
Parti Khan dijangka memenangi lebih 30 kerusi dan bakal menjadi parti kedua terbesar dalam parlimen.
Perdana Menteri India, Manmohan Singh turut mengucapkan tahniah kepada Sharif ekoran kemenangannya itu.
Manmohan memberikan ucapan tahniah itu menerusi laman Twitter. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0513&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz2T7LerPHI 
Hakcipta terpelihara