Monday, April 18, 2011

Peguam negara dijangka akan tetap mendakwa Anwar Ibrahim: Saifuddin NasutionSaya merujuk kepada laporan yang memetik kenyataan Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Datuk Acryl Sani Abdullah Sani bahawa siasatan videos seks telah lengkap dari setiap sudut dan ia menjurus kepada Seksyen 292 Akta Kanun Keseksaan kerana kesalahan mengedar bahan lucah.
Acryl juga dipetik berkata hasil siasatan itu akan diserah segara kepada Peguam Negara.
Kenyataan ini menunjukkan siasatan polis mendapati tidak ada sebarang asas undang-undang untuk mengaitkan Datuk Seri Anwar Ibrahim di dalam video tersebut kerana jelas beliau tidak ada kena mengena dalam isu. Ini selari dengan penafian Datuk Seri Anwar Ibrahim yang konsisten mengenainya.
Walau bagaimanapun kita yakin bahawa Peguam Negara akan tetap mencari jalan untuk mendakwa Datuk Seri Anwar Ibrahim ke mahkamah.
Ini kerana seluruh episod konspirasi ini direka bertujuan menghancurkan kerjaya politik Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Ini tidaklah mustahil kerana sebelum ini situasi sama berlaku dimana Datuk Seri Anwar Ibrahim dihadapkan ke mahkamah atas dan difitnah atas dua tuduhan liwat, walau pun beliau tidak melakukannya.
Parti Keadilan Rakyat kesal kerana pihak kerajaan terus menggunakan politik kotor, jijik malah menginjak batas agama dan peradaban kemanusian demi mengekalkan kuasa politik.

Saifuddin Nasution Ismail
Setiusaha Agung Parti Keadilan Rakyat
18 April 2011

Dipetik daripada blog Datuk Seri Anwar Ibrahim

Hadi tidak lemahRUSILA – “Kepimpinan Presiden Pas tidak lemah bahkan makin baik, makin terserlah. Presiden mampu menangani isu dalam negara bahkan luar negara yang kian mencabar hari ini,” kata Timbalan Pesuruhjaya Pas Terengganu, Datuk Abu Bakar Chik.

Beliau berkata demikian me-ngulas Pas Bukit Bintang yang mencalonkan Datuk Husam Musa bertanding sebagai Presiden Pas dipegang Ahli Parlimen Marang, Datuk Seri Abu Hadi Awang sekali gus mencetuskan persepsi bahawa kepimpinan Abdul Hadi dipertikai.

Abu Bakar yang juga Ahli Jawatankuasa Pas Pusat berkata, sebenarnya tiada pimpinan lain dalam parti itu dapat menangani masalah umat Islam dengan lebih baik berbanding Presiden Pas dan ia turut diakui oleh Husam sendiri.

“Ia juga perkara yang jarang berlaku, macam tidak ada dan saya fikir pencalo-nan itu pun tidak perlu berlaku. Tetapi saya tidak melihat ia adalah perpecahan tetapi hanya sebagai satu perhatian daripada (Pas) Bukit Bintang,” katanya kepada Sinar Harian.

Beliau berkata demikian ketika ditemui Sinar Harian selepas Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Awang merasmikan Himpunan Muslimat (Himat) peringkat negeri di Masjid Rusila di sini.

Terdahulu, Abdul Hadi ketika berucap sebelum merasmikan Himat yang dihadiri lebih 5,000 ahli dan pengikut Pas mengajak seluruh rakyat negeri ini bangkit dan berjuang habis-habisan bagi melakukan perubahan besar pada Pilihan Raya Umum ke-13 nanti.

Usaha itu, kata beliau, bagi merampas semula pemerinta-han negeri ini daripada kerajaan Barisan Nasional (BN).

Menurutnya, kerajaan BN jelas menolak Islam apabila menentang habis-habisan usaha Pas untuk meletakkan al-Quran dan as-Sunnah, Imak serta qias sebagai hukum tertinggi bagi Kerajaan Negeri yang telah mendapat restu Sultan Negeri Terengganu.

“Namun, apabila kerajaan BN mengambil alih pemerintahan daripada Pas pada 2004 undang-undang tersebut tidak dikuatkuasakan,” katanya.

Tanggung sengsara bersamaSUNGAI MANIK- Kesukaran seorang adik menjaga kakaknya yang buta akibat kemalangan mendapat perhatian Badan Amal Dan Usaha Isteri-isteri Wakil Rakyat (Baiduri) Dewan Undangan (DUN) Sungai Manik, di sini,

Mohd Noor Mohd Nordin, 30, berkata, kakaknya, Siti Norimah Mohd Nordin, 36, mengalami kemalangan pada 2004 ketika menunggang motosikal di kawasan Chenderong Balai.

Menurutnya, kemalangan itu menyebabkan Siti Norimah mengalami patah kaki kiri dan mendapatkan rawatan di Hospital Teluk Intan selama sebulan.

"Kesan insiden itu menyebabkan penglihatan kakak semakin terjejas dan dalam tempoh beberapa bulan dia terus tidak dapat melihat lagi sehinggalah sekarang," katanya ketika ditemui di kediamannya di Parit 6A, semalam.

Sinar Harian difahamkan, Siti Norimah turut mengidap penyakit kencing manis dan darah tinggi yang memerlukannya melalukan rawatan dialisis darah setiap tiga kali seminggu.

Mohd Noor berkata, segala urusan perbelanjaan dan perubatan kakaknya ditanggung melalui bantuan Baitulmal yang diperoleh setiap bulan.

Katanya, pendapatannya yang bekerja sendiri sekitar RM400 sebulan tidak cukup untuk menampung mereka terutama bekalan perubatan dan rawatan di hospital.

Setiausaha Baiduri, Mariah Mohd Tahir berkata, pihaknya akan membawa masalah itu kepada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk perhatian sewajarnya.

“Keadaan Siti Norimah yang tidak dapat melihat sejak tujuh tahun itu perlu dibantu, Baiduri akan membantu bagi meringankan beban yang ditanggung kedua beradik ini,” katanya.

Dua beranak kongsi deritaKUANTAN – Penyakit saraf yang dihidapinya sejak 10 tahun lalu menyebabkan Mizam Abdul Aziz, 50, tidak mampu menguruskan rumah tangganya apatah lagi mahu menjaga anak bongsunya, Intan Azizah Halimah Maimunah, 8, yang mengidap penyakit jantung kronik.

Menurut ibu kepada lima orang anak ini, Intan disahkan mengidap penyakit jantung sejak lahir dan perlu menjalani beberapa pembedahan.

“Kini, anak saya ditempatkan di Unit Rawatan Progresif (PCU) Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) dan berada dalam keadaan koma sejak Rabu lepas (13 April). Saya sendiri tidak berpeluang untuk melawatnya kerana keadaan tidak mengizinkan.

“Suami dan anak-anaklah yang berulang-alik ke hospital untuk menjaga Intan. Jika saya mampu bergerak jauh, saya mahu berada di sisi anak bongsu saya sepanjang masa. Kasihan dia, kecil lagi sudah menanggung derita,” katanya yang ditemui ketika lawatan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Teruntum, Chang Hong Seong bersama Ahli Jawatankuasa Keselamatan dan Kemajuan Kampung (JKKK) Kampung Tengah/ Kampung Jawa, semalam.

Pada lawatan tersebut, Mizam merupakan salah seorang daripada lima keluarga yang menerima sumbangan wang daripada ADUN Teruntum serta Ahli JKKK Kampung Tengah/ Kampung Jawa.

Kata Mizam, sumbangan yang diterima secara tidak langsung dapat membantu mengurangkan beban keluarga.

“Sebelum ini, saya memang tidak pernah menerima bantuan daripada mana-mana pihak meskipun saya telah didaftarkan sebagai Orang Kurang Upaya (OKU).

“Anak kedua saya juga baru mula bekerja tidak sampai sebulan mengalami kemalangan yang menyebabkan kakinya patah. Kini, dialah yang menjaga saya di rumah jika adik-adik lain bersekolah,” katanya.

Anak keduanya, Iqlima Mohd Zambri, 19, berkata, meskipun mengalami kecederaan sewaktu ditimpa kemalangan, namun itu tidak menghalangnya untuk membantu ibunya menguruskan kerja-kerja rumah.

“Saya akan cuba membantu selagi termampu. Sebagai seorang anak, jika ibu dan ayah susah, kita tidak seharusnya menambah beban mereka lagi. Sebaliknya, kita perlu berusaha untuk membantu mereka.

“Walaupun masih muda, tetapi saya sedar tanggungjawab kepada keluarga tidak harus diabaikan. Buat sementara waktu ini, biarlah saya duduk di rumah menjaga ibu,” katanya.

Prihatin melihat nasib menimpa keluarga ini, Hong Seong akan cuba mendapatkan kerusi roda bagi memudahkan pergerakan Mizam selewat-lewatnya minggu depan.

“Saya juga akan meminta Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) untuk datang melawat keluarga ini sekali gus memberi bantuan bulanan kepada mereka. Sepatutnya Mizam layak menerima bantuan JKM kerana dia mempunyai kad OKU,” katanya.

Luah masalah di facebook punca perceraianKUALA TERENGGANU – Konflik rumah tangga antara suami isteri sudah tidak menjadi rahsia antara pasangan apabila perkara itu dibincangkan secara umum melalui laman sosial ‘facebook’.

Perunding Motivasi dan Kaunselor berdaftar, Hushim Salleh mengakui, pendedahan secara terbuka itu membimbangkan walaupun ia sepatutnya menjadi kerahsiaan dan tidak patut diketahui orang lain.

Menurutnya, keadaan itu bertambah parah apabila krisis yang sepatutnya boleh dileraikan dengan cara baik akan mendorong kedua-duanya bertindak menamatkan hubungan masing-masing dengan perceraian.

“Sepanjang Januari hingga awal April lalu, kira-kira 15 hingga 20 peratus suami atau isteri yang berjumpa dengan saya kerana masalah perkahwinan telah menggunakan ‘facebook’ untuk meluahkan perasaan masing-masing.

“Penggunaan facebook bagi tu-juan itu bertambah mendadak berbanding tahun lalu,” katanya kepada Sinar Harian ketika dihubungi selepas Seminar Keunggulan Keluarga (Pengurusan Stress dan Konflik dalam Rumahtangga) di Dewan Auditorium di Jabatan Hal Ehwal Agama Terengganu (JHEAT) di Kompleks Seri Iman, semalam.

Pesuruhjaya Hal Ehwal Agama JHEAT, Rozali Salleh turut hadir merasmikan seminar tersebut selain Ketua Penolong Pesuruhjaya (Undang-Undang Keluarga), Ismail Abdul Ghani. Kata Husim, perkara itu berlaku disebabkan pasangan tersebut tidak mempunyai kesedaran untuk menjaga kerahsiaan rumahtangga.

Katanya, kerahsiaan itu perlu dipelihara dan jauh sekali membincangkan secara terbuka di facebook.

“Penyelesaian terbaik adalah menggunakan kaedah bersemuka dengan pasangan masing-masing dengan mengkaji punca wujudnya konflik,” katanya.

Beliau menjelaskan, kaedah tersebut lebih berkesan kerana ia merangkumi komunikasi dan pandangan antara dua pihak, pandangan mata, luahan dari hati dan belaian kasih sayang.
Sebaliknya, keadaan itu amat berbeza dengan kaedah facebook yang boleh mengeruhkan lagi hubungan antara pasangan terlibat.

“Apabila mereka tulis melalui facebook, mungkin rakan akan mengulas sesuatu yang boleh mendatangkan kemarahan pada pasangan dan ini akan memberi kemudaratan kepada hubungan itu.

“Menggunakan facebook umpama meminta nasihat daripada mesin, ada perasaankah mesin itu, ada kerohaniankah, ada emosikah? Jadi, suami isteri perlu elak facebook dan jangan orang tahu kerahsiaan suami isteri,” katanya.

Nik Aziz kesal dituduh kahwin tigaKOTA BHARU - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat kesal kerana dituduh berkahwin tiga ketika kempen Pilihan Raya Negeri (PRN) Sarawak yang berakhir kelmarin.

"Sampai begitu sekali mereka usaha burukkan imej saya. Mereka kata saya kahwin tiga. Saya sendiri pun tak tahu saya kahwin tiga. Namun ini semua tidak berkesan. Buktinya undi yang kita terima meningkat," katanya di sini, semalam.

Meskipun Pas tewas kesemua kerusi yang ditandingi, Nik Aziz berkata, pihaknya tetap berpuas hati dengan peningkatan undi yang diterima, khususnya kawasan yang ditandingi Pas.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, rakyat Sarawak semakin menerima kehadiran pakatan di negeri itu terutama kawasan yang dimenangi DAP walaupun berlaku ketidakadilan dalam perjalanan pilihan raya terbabit.

“Barisan Nasional (BN) gunakan segala kemudahan kerajaan termasuk radio, televisyen dan akhbar tetapi, kita berjaya tingkatkan undi begitu banyak dan kita mempunyai harapan yang tinggi di akhirat kelak,” katanya.

Pada pilihan raya negeri itu, BN memenangi 55 daripada 71 kerusi yang dipertandingkan dengan DAP memenangi 12 kerusi, PKR tiga, manakala satu lagi kerusi dimenangi calon Bebas.

Manakala Pas yang bertanding di lima kawasan gagal memenangi sebarang kerusi, walaupun di peringkat awal dijangka dapat merampas kerusi Beting Maro.

Nik Aziz berkata, peluang Pas untuk terus bertapak di Sarawak semakin meluas kerana generasi muda yang ada terdedah kepada maklumat selain sokongan dari penduduk bandar yang memberikan undi sepenuhnya kepada parti itu.

Dalam pada itu, beliau turut mengecam tindakan BN yang menggunakan serangan peribadi termasuk memanipulasi kes dakwaan zina terhadap Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bagi mendapatkan sokongan.

Sementara itu, Setiausaha Politik kepada Perdana Menteri, Datuk Mohd Fatmi Che Salleh berkata, peningkatan undi Cina terhadap DAP berkemungkinan kerana mereka terpengaruh bahawa PR akan membentuk kerajaan baru di negeri itu.

“Mungkin mereka tersilap percaturan kerana percaya dakyah DAP dan apa pun kemenangan BN di Sarawak membuktikan mereka tetap mahukan kemajuan dan perpaduan yang dibawa BN,” katanya.

Kemenangan 15 kerusi bukti PR berjaya kukuhkan kedudukan

KUALA LUMPUR: Walaupun hanya menang 15 kerusi, penganalisis politik berpendapat ia adalah satu keputusan yang tidak dijangkakan dan menunjukkan Pakatan Rakyat (PR) berjaya mengukuhkan kedudukannya di Sarawak.Bagaimanapun, para penganalisis berkata hanya Parti Tindakan Demokratik (DAP) yang menunjukkan peningkatan sokongan yang memberangsangkan berbanding Parti Keadikan Rakyat (PKR) dan Parti Islam SeMalaysia (PAS).PR memperoleh kemenangan di 15 Dewan Undangan Negeri (DUN) dengan DAP menyumbang 12 kemenangan, PKR tiga manakala PAS tidak memperoleh sebarang kerusi.Barisan Nasional (BN) berjaya mengekalkan kerajaan negeri Sarawak dengan memperoleh kemenangan lebih dua pertiga iaitu 55 kerusi DUN.Calon Bebas memenangi satu kerusi.'Bagi Pakatan Rakyat, mereka mengukuhkan lagi kedudukan terutamanya DAP, yang telah mendapat 12 kerusi berbanding sebelum ini, enam. Ini menunjukkan pengundi masih bersama Pakatan di kawasan bandar.'Peningkatan sokongan ini menunjukkan BN perlu melakukan sesuatu untuk menyekat sokongan kepada Pakatan Rakyat,' kata pensyarah kanan Universiti Sains Malaysia, Profesor Madya Dr Sivamurugan Pandian.Katanya, walaupun PR merupakan parti dari Semenanjung, jumlah kerusi yang dimenangi perikatan tiga parti itu menunjukkan perubahan sudah berlaku.'Peningkatan ini juga mungkin menunjukkan pengundi mahukan keseimbangan dalam DUN Sarawak. Namun begitu, nampaknya bukan semua pengundi masih boleh menerima parti yang berasal dari Semenanjung Malaysia,' katanya.Jelas Dr Sivamurugan, faktor utama kemenangan besar BN adalah sumbangan yang diberikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak, dan timbalannya, Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang membantu jentera parti itu.'Tapi cabarannya adalah memastikan apa yang dijanjikan semasa kempen dilaksanakan supaya momentum itu dapat dikekalkan dalam pilihan raya umum ke-13.'Mungkin pengundi di Sarawak mahu memberikan satu lagi peluang kepada BN supaya jurang antara bandar dengan luar bandar dapat dikurangkan terutamanya jurang antara kerajaan pusat dengan kerajaan negeri selain mahu melihat Najib melakukan lebih banyak perubahan,' katanya.Bagi Profesor Madya Dr Samsul Adabi Mamat, DAP membuktikan parti itu berjaya mendapatkan sokongan pengundi Cina di kawasan bandar dan pinggir bandar.Jelasnya, keputusan yang diperoleh PR itu masih belum dapat menyaingi BN yang mempunyai pengaruh kuat di Sarawak.'Saya melihat daripada keputusan itu secara keseluruhannya memang BN dapat majoriti dua pertiga dan ini menunjukkan kemenangan besar BN. Namun, kalau kita melihat kawasan yang dimenangi DAP, ia menunjukkan peningkatan parti itu, begitu juga dengan PKR.'Ini menunjukkan peningkatan kepada PR dalam pilihan raya Sarawak ini. Tapi secara keseluruhan, BN masih berada dalam keadaan cukup selesa,' katanya.Sementara itu, PKR bercadang memfailkan petisyen pilihan raya untuk mencabar keputusan bagi kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Senadin setelah calonnya, Dr Michael Teo Yu Keng, kalah dengan majoriti tipis 58 undi kepada Datuk Lee Kim Shin daripada BN.Naib Presiden PKR, Encik Tian Chua, menyuarakan rasa tidak puas hatinya berikutan keengganan Pegawai Pengurus Pilihan Raya, Encik Chai Ko Het, mengira semula undi di pusat penjumlahan undi malam tadi.'Kami tidak puas hati, beliau (Encik Chai) tidak memberi kami sebarang alasan yang kukuh berikutan keengganannya itu,' katanya.Datuk Lee memperoleh sejumlah 7,334 undi dan mengalahkan Dr Teo yang meraih 7,276 undi. -- Agensi.Cyberita Online Luar Negara

Nicolas Cage ditahan kerana mabukNICOLAS Cage bersama isterinya, Alice Kim Cage. - AGENSI


LOS ANGELES 17 April - Pelakon, Nicolas Cage ditangkap di New Orleans selepas mabuk dan bertengkar dengan isterinya di French Quarter satu tempat popular di negeri itu.
Cage yang memenangi anugerah Oscar kerana lakonannya sebagai pemabuk dalam filem Leaving Las Vegas pada 1995, ditangkap selepas polis mendekatinya ketika dia sedang bertengkar dengan isterinya di jalan raya.
''Pelakon berumur 47 tahun itu mabuk di French Quarter,'' kata pegawai polis New Orleans, Garry Flot dalam satu kenyataan.
Flot berkata, dia dan isterinya sedang berdiri di hadapan sebuah rumah dan menyatakan ia merupakan rumah yang disewa mereka.
''Bagaimanapun, isterinya menafikannya dan Cage menarik tangannya dan membawa ke rumah itu. Cage kemudian memukul kenderaan dan mula memasuki sebuah teksi.
''Saksi yang melihat kejadian itu memanggil polis yang kemudian melihat Cage mabuk dan mengarahkan dia keluar dari teksi itu yang menyebabkan pelakon itu mula menjerit-jerit,'' ujarnya.
Beliau berkata, dia melihat isteri Cage tidak cedera.
Polis menahan pelakon itu atas dakwaan keganasan rumah tangga dan mengganggu ketenteraman awam.
Menurut dokumen daripada pejabat Syerif, Cage dibebaskan dengan ikat jamin sebanyak AS11,000 (RM33,000).
Alice Kim Cage merupakan isteri ketiga pelakon itu dan mereka mempunyai seorang anak. - AFP, Utusan

Kawasan kubur aneh dibersihkanANGGOTA Bomba dan Penyelamat Gua Musang bergotong-royong membersihkan kawasan kubur lama di Kampung Batu Melintang semalam.


GUA MUSANG - Selepas lebih tiga tahun terbiar, kawasan perkuburan lama yang didakwa mempunyai batu nisan 'hidup' di Kampung Batu Melintang dekat sini akhirnya dibersihkan semalam.
Seramai 20 anggota Bomba dan Penyelamat Gua Musang dan anggota Bomba Sukarela Kuala Sungai, di sini mengambil inisiatif membersihkan kawasan perkuburan itu yang sebelum ini dipenuhi semak-samun.
Ketua Bomba dan Penyelamat Daerah Gua Musang, Rosli Che Sulaiman berkata, gotong-royong itu bertujuan memudahkan waris atau pelawat menziarahi kubur sambil melihat sendiri keunikan batu nisan di situ.
"Saya tertarik dengan cerita mengenai kubur ini yang disiarkan Kosmo! baru-baru ini. Atas sebab itu kami perlu membantu membersihkan kawasan ini," katanya di sini semalam.
-kosmo

Pelacur Britain buat pengakuan mengejut


LONDON - Seorang pelacur, Helen Wood membuat pendedahan mengejut apabila menyatakan dia berasmara dengan beberapa bintang bola sepak kelab Manchester United (MU) dengan bayaran £600 (RM2,961), lapor beberapa buah akhbar semalam.
Pelacur itu sebelum ini pernah melakukan hubungan seks bersama seorang bintang MU, Wayne Rooney dengan melibatkan tiga orang.
Namun, dia membuat pendedahan sensasi dengan menyatakan pernah melakukan hubungan seks dengan beberapa pelakon dan seorang hakim selain beberapa bintang MU bertaraf jutawan.
Pelacur berusia 24 tahun itu menyatakan, dia juga pernah melakukan hubungan seks dengan seorang ahli politik dari Dublin, seorang pegawai kanan polis, seorang juruterbang dan seorang tetamu asing yang dihormati yang melawat Britain.
Ibu tunggal itu mendedahkan dia dibayar oleh seorang pemain MU untuk melakukan hubungan seks melibatkan lima orang di rumahnya dan sebuah hotel mewah di Manchester.
Namun, dia memberitahu hubungannya dengan pemain berkenaan rengang selepas dia dilihat diperkenalkan kepada Rooney.
Menurutnya, Rooney yang sudah berkahwin ketika itu tidak pasti kadar bayaran seks yang perlu dibayar untuk melanggan pelacur tetapi dia menyerahkan wang tunai sebanyak £1,000 (RM4,935) untuk menempahnya dan seorang lagi pelacur, Jenny Thompson.
Helen berkata, seorang lagi bintang liga perdana Inggeris menempah sebuah bilik di sebuah hotel.
Menurutnya, bintang kelab bola sepak Chelsea itu membayarnya £800 (RM3,948) untuk pekerjaan yang sepatutnya dibayar £220 (RM1,085).
Pelacur itu mendedahkan, dia turut mengambil bahagian dalam permainan penderaan seks dengan seorang hakim dan seorang pegawai kanan polis. - Agensi, kosmo