Friday, March 7, 2014

Pancaroba

Crimea mahu sertai Persekutuan Rusia

Crimea mahu sertai Persekutuan Rusia
Askar Ukraine berkawal di Pangkalan Tentera Belbek di Crimea. Foto: EPA 
7 Mac 2014

SEVASTOPOL - UKRAINE. Ahli Parlimen Crimea sebulat suara mengundi untuk menyertai Persekutuan Rusia dan akan mengadakan undi referendum 16 Mac ini untuk menentukan masa depan Crimea.

Mereka juga akan meminta Moscow untuk mengkaji semula permintaan itu.

Ahli Parlimen Crimea Sergei Shuvainikov berkata, keputusan itu sebagai tindak balas terhadap krisis di Kiev.

“Biarkan kami menentukan sendiri masa depan Crimea. Negara luar tidak perlu masuk campur,” katanya.

Sementara itu, Perdana Menteri Baharu Ukraine, Arseniy Yatsenyuk berpendapat, Crimea harus dikekalkan sebagai sebahagian daripada Ukraine dan akan diberi lebih kuasa tempatan.

Yatsenyuk turut menafikan laporan bahawa Ukraine sedang berunding dengan Amerika Syarikat (AS) untuk penempatan pertahanan peluru berpandu di negara itu.

“Kami berunding dengan AS sebagai pertukaran kepada bantuan kewangan AS adalah tidak berasas,” katanya kepada Al Jazeera.

Menurutnya, krisis di Crimea tidak hanya mengancam keselamatan Ukraine, malah turut menggugat dunia keseluruhannya.

Parlimen Crimea mahu berpisah dari Ukraine


BEBERAPA anggota kumpulan bersenjata Crimea berkawal di bangunan Parlimen wilayah berkenaan di Simferopol semalam.


SIMFEROPOL, UKRAINE - Para wakil rakyat Crimea semalam meng- umumkan tarikh 16 Mac ini untuk mengadakan pungutan suara bagi menentukan sama ada wilayah berkenaan akan berpisah dari Ukraine bagi menyertai Rusia.
"Referendum ini merupakan tindak balas kami berhubung huru-hara di ibu negara Ukraine, Kiev," kata seorang wakil rakyat wilayah berkenaan, Sergei Shuvainikov.
"Kami sendiri akan menentukan masa depan kami," tambahnya.
Parlimen Crimea yang mempunyai 100 kerusi mengundi 78-0 dengan lapan menarik diri untuk mengadakan pungu- tan suara bagi membolehkan wilayah itu menyertai Rusia.
Crimea yang didiami penduduk majoriti berketurunan Rusia sebelum ini memperoleh kuasa autonomi meluas daripada Kiev.
Konflik Ukraine dengan Rusia berlaku selepas anggota-anggota Parlimen memilih Oleksandr Turchynov sebagai Presiden sementara bagi menggantikan Viktor Yanukovych yang melarikan diri dari Kiev pada bulan lalu.
Yanukovych melarikan diri selepas beliau menandatangani satu perjanjian damai tajaan Barat bagi mereda- kan situasi politik selepas hampir 100 orang mati akibat pertempuran antara anggota-anggota polis dengan penunjuk perasaan.
Para penunjuk perasaan itu menuntut Yanukovych meletakkan jawatan selepas beliau enggan menandatangani satu perjanjian perdagangan dengan Kesatuan Eropah.
Jika perjanjian itu ditandatangani, barangan Ukraine akan menembusi pasa- ran di Eropah.
Namun, Rusia kemudian tidak mengiktiraf Turchnov sebagai Presiden sementara.
Sebaliknya, Rusia masih mengiktiraf Yanukovych sebagai Presiden Ukraine kerana beliau mempunyai hubungan amat rapat dengan Moscow.
Sejumlah askar-askar Rusia kemudian didapati mengawal beberapa lokasi di Semenanjung Crimea.
Semenanjung itu juga mempunyai sebuah pangkalan tentera Rusia. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0307&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2vEAAibB4 
Hakcipta terpelihara 

11,000 askar pro-Rusia kawal laluan ke Crimea


SIMFEROPOL, Ukraine 6 Mac - Pasukan bersenjata pro-Rusia yang mempunyai kekuatan lebih 11,000 askar kini mengawal semua laluan ke Semenanjung Crimea, Ukraine dan mengepung semua pangkalan tentera yang masih belum menyerah diri.
Pemimpin baharu Crimea, Sergei Aksyonov berkata, wilayah tersebut kini berada di bawah kawalan polis antirusuhan dan pasukan keselamatan selain disertai 11,000 askar. Beliau berkata, kerajaan pimpinannya kini sentiasa berhubungan dengan pegawai Rusia termasuk satu delegasi dari negara itu yang kini berada di wilayah autonomi tersebut.
Dalam pada itu, seorang utusan khas Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang dihantar ke Crimea terpaksa meninggalkan wilayah tersebut selepas diancam lelaki bersenjata.
Kebimbangan terhadap keadaan di timur Ukraine itu meningkat selepas beratus-ratus penunjuk perasaan yang kebanyakannya melaungkan `Rusia, Rusia’’ menyerbu bangunan kerajaan di Donetsk, berdekatan sempadan Rusia, semalam.
Pertempuran antara penunjuk perasaan dan polis turut berlaku awal hari ini di Donetsk ketika pasukan keselamatan itu cuba menyuraikan mereka yang berkumpul di bangunan berkenaan.
Sementara itu, Perdana Menteri baharu Ukraine, Arseniy Yatsenyuk mempertahankan kesahihan kerajaannya yang Rusia dakwa pelantikannya sebagai tidak sah.
Yatsenyuk juga menyatakan bahawa Crimea akan kekal sebagai sebahagian daripada Ukraine dan bersedia menimbangkan untuk memberi wilayah itu lebih kuasa autonomi.
Beliau dalam temu bual pertamanya sejak memegang tampuk pentadbiran negara ini menyalahkan Presiden Rusia, Vladimir Putin sebagai pencetus krisis antarabangsa paling buruk di Eropah selepas Perang Dingin.
Perdana Menteri Ukraine itu turut melahirkan kebimbangan terhadap peningkatan pencerobohan Rusia di Crimea.
Yatsenyuk bagaimanapun menafikan dakwaan beliau meminta bantuan ketenteraan dari Ameriak Syarikat (AS). - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140307/lu_03/11000-askar-pro-Rusia-kawal-laluan-ke-Crimea#ixzz2vJk9jub4
© Utusan Melayu (M) Bhd