Monday, November 24, 2014

Bahaya lokap msia. Lokap bawah polis. Penjara bawah PENJARA.Bahaya lokap msia.
Lokap bawah polis. Penjara bawah PENJARA.
Some three hours after the police stormed his house in search of a firearm, a 25-year-old unemployed youth, who was arrested earlier, died in custody in Johor:http://www.malaysiakini.com/news/281443
His father, however, suspects foul play.
Syed Mohd Azlan Syed Mohamad Nur Ali's remains, according to his father, were covered with bruises, including "hole shaped puncture marks".
During a press conference today, the family's lawyer Gobind Singh Deo showed photographs of the deceased's remains, but did not provide copies.

China nafi bina 'pulau tiruan' di Kepulauan Spratly

BEIJING: Beijing hari ini menyangkal dakwaan Amerika Syarikat (AS) bahawa negara itu sedang membina sebuah pulau tiruan sebesar landasan penerbangan di Kepulauan Spratly dan menyifatkannya sebagai kenyataan tidak bertanggungjawab.
Kenyataan Kementerian Luar China itu dikeluarkan selepas jurucakap tentera AS menggesa Beijing supaya menghentikan projek tambakan besar di kawasan kepulauan berkenaan.
Rangkaian kepulauan itu yang digelar oleh China sebagai 'Nansha', juga dituntut sebahagian atau sepenuhnya oleh Filipina, Malaysia, Vietnam, Taiwan dan Brunei.
"Pihak luar tidak ada hak untuk membuat kenyataan yang tidak bertanggungjawab," kata jurucakap Kementerian Luar, Hua Chunying.
Katanya, aktiviti pembinaan yang dilakukan oleh China adalah untuk menambah baik keadaan bagi kakitangannya yang bekerja dan tinggal di pulau berkenaan.
Satu laporan minggu lalu oleh 'IHS Jane's Defence' mendedahkan maklumat baharu mengenai projek penambakan China di 'Fiery Cross Reef', yang dikenali sebagai 'Yongshu' dalam bahasa Cina. - AFP

Kerajaan Sudan, pemberontak Darfur syor gencatan senjata akhiri konflik

ADDIS ABABA: Kerajaan Sudan dan pemberontak Darfur memulakan perbincangan hari ini susulan pasukan pengaman mendesak gencatan senjata bagi menamatkan peperangan lebih sedekad dengan kumpulan pemberontak memberi amaran negara berkenaan kini di ambang 'keruntuhan'.
Ketua Pengantara Kesatuan Afrika, Thabo Mbeki menggesa gencatan senjata antara kerajaan dan dua puak pemberontak sebagai sebahagian daripada usaha yang lebih luas bagi membendung pelbagai pemberontakan di Sudan.
Beberapa tahun sebelum ini, rundingan dibuat menangani konflik di rantau berkenaan yang sudah mengorbankan lebih 300,000 nyawa dan menyebabkan dua juta penduduknya hilang tempat tinggal.
"Tidak boleh ada sesiapa di Sudan yang akan mendapat manfaat daripada konflik ini," kata Mbeki yang juga bekas Presiden Afrika Selatan di ibu pejabat Kesatuan Afrika di Ethiopia hari ini.
"Ini adalah penting bahawa segala-galanya perlu dilakukan untuk menamatkan semua konflik keganasan di seluruh negara bagi memudahkan dialog kebangsaan diadakan," katanya.
Pemberontak yang mengangkat senjata pada 2003 menuduh kerajaan Arab yang didominasi Khartoum melakukan peminggiran.
Pemimpin delegasi kerajaan, Amin Hassan Omer menegaskan, Sudan menzahirkan komitmen yang tinggi bagi mencapai persetujuan mengenai gencatan senjata itu.
Bagaimanapun, ketua pemberontak melahirkan keraguan terhadap keinginan kerajaan Sudan bagi mencapai keamanan.
Minni Minnawi yang menyelaras gabungan Barisan Revolusi Sudan (SRF) mendakwa kekejaman yang dilakukan Khartoum berada di tahap pembunuhan beramai-ramai dan berkata, Sudan di ambang keruntuhan. - AFP

MB Terengganu Nafi Laporan 'New York Times'


Diterbitkan: Isnin, 24 November 2014 1:15 PM
Datuk Ahmad Razif

KUALA TERENGGANU: Kerajaan Terengganu menafikan dakwaan yang dibuat oleh seorang ahli perniagaan China bahawa beliau mendapat hak untuk menjalankan aktiviti perlombongan besi di Bukit Besi melalui hubungan rapat dengan kerabat dan ahli-ahli politik .

Menteri Besar, Datuk Ahmad Razif Abd Rahman berkata, dakwaan yang dibuat oleh seseorang yang bernama Li Yang yang mendakwa dirinya Pengerusi CAA Resources dalam New York Times adalah 'pembohongan, fitnah dan tidak berasas'.

"Kerajaan negeri tidak pernah memberi kebenaran kepada syarikat ini, CAA Resources, untuk menjalankan aktiviti perlombongan di Bukit Besi, sama ada secara langsung atau melalui syarikat yang berbeza.

"Syarikat tersebut juga tidak pernah berurusan dengan Pejabat Tanah dan Galian serta Lembaga Tabung Amanah Warisan Negeri Terengganu, yang telah diberi kepercayaan untuk mengetuai operasi perlombongan di Bukit Besi.

Ahmad Razif berkata, kerajaan negeri menyambut baik langkah oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) untuk menyiasat dakwaan tersebut dan menambah beliau juga akan mempertimbangkan untuk mengambil tindakan undang-undang berhubung perkara itu.

Sebahagian Bangkai Pesawat MH17 Tiba Di Kharkov


Diterbitkan: Isnin, 24 November 2014 1:12 AM

KUALA LUMPUR: Beberapa bahagian bangkai pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) MH17, yang bersaiz besar dibawa dengan kereta api, tiba di Kharkov, Ukraine dengan trak pada Sabtu.
Lembaga Keselamatan Belanda (DSB) dalam kenyataan melalui laman webnya www.onderzoeksraad.nl berkata, serpihan lain yang dikeluarkan dari tapak nahas itu kini dalam perjalanan ke Kharkov, lebih 300 kilometer dari Torez, dengan kereta api.
Kereta api 12 gerabak itu berlepas dari Torez pada pagi Ahad.
"Apabila bangkai pesawat tiba di Kharkov, pengangkutan ke Belanda akan disediakan. Pada ketika ini, tidak dapat dipastikan bila dan bagaimana usaha mengangkutnya akan dijalankan," katanya.
Pada 17 Julai lepas, penerbangan MH17 ditembak jatuh di timur Ukraine ketika dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur dengan membawa 298 penumpang dan anak kapal.
Terdapat 193 penumpang warga Belanda dan 44 rakyat Malaysia dalam pesawat itu. Kesemua mangsa warga Malaysia telah dikenal pasti.
DSB berkata, usaha mengeluarkan bangkai pesawat itu dimulakan pada 16 November dan menemui seberapa serpihan di tapak nahas untuk tujuan siasatan.
"Walaupun berdepan kerumitan dan situasi keselamatan setempat, pasukan itu dapat meneruskan usaha seperti dirancang di bawah bimbingan Pertubuhan Keselamatan dan Kerjasama Eropah (OSCE)," kata kenyataan itu.
Ia berkata, pasukan itu disokong oleh perkhidmatan tempatan dan usaha itu  dilaksanakan melalui kerjasama yang baik.
Walaupun operasi mengeluarkan bangkai pesawat MH17 sudah selesai, DSB berkata, masih ada serpihan di tapak nahas dan perkhidmatan tempatan akan mengeluarkannya dari kawasan nahas seperti dipersetujui oleh pasukan terbabit.

Pati Di Cameron Highlands: Majikan Tak Terkecuali - Ahmad Zahid


Diterbitkan: Isnin, 24 November 2014 8:15 AM
Sebahagian anggota tentera dilihat di Balai Polis Brinchang, Cameron Highlands. -foto NORAFIFI EHSAN/The Star

PUTRAJAYA: Kementerian Dalam Negeri (KDN) memberi amaran kepada ejen pekerja asing tanpa izin (Pati) di Cameron Highlands dan tidak terkecuali,  'pemilik' tanah haram yang mengupah mereka berkerja.
Menterinya,  Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyatakan dengan jelas bahawa ejen dan penduduk tempatan yang melakukan penerokaan tanah tanpa mengikut undang-undang tanah juga akan menjadi sasaran.
"Ya, pekerja mungkin merupakan orang-orang yang melakukan pembersihan tanah itu tetapi siapa yang mengupah mereka? Bagaimana dengan ejen yang membawa mereka? ," tanya beliau.

"Kami sedang bekerjasama dengan pihak berkuasa yang berkaitan untuk menyiasat dan bertindak terhadap semua pemutus undang-undang di Cameron Highlands," kata Ahmad Zahid selepas merasmikan sambutan ulang tahun ke-60 Lembaga Penapisan Filem Malaysia.
Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein berkata, pasukan tentera telah dipanggil untuk membantu meningkatkan operasi berikutan permintaan dari pelbagai agensi.
"Bantuan tentera diperlukan kerana carian melibatkan kawasan hutan," katanya, sambil menambah peranan tentera akan ditentukan selepas lawatan Timbalan Perdana Menteri pada Isnin.

"Kami akan bersikap adil dan tidak akan menghukum orang yang tidak bersalah," katanya.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar berkata, kira-kira 40 pendatang tanpa izin telah ditangkap dalam  operasi besar-besaran pada Sabtu malam.
Mengenai dakwaan oleh kumpulan hak asasi asing Tenaganita bahawa terdapat pekerja yang mati di pusat tahanan Ringlet, Khalid berkata, dia tidak tahu mengenai perkara itu dan akan menyiasat.
Ketua Pengarah Imigresen, Datuk Mustafa Ibrahim berkata, operasi itu akan berterusan sehingga semua pendatang tanpa izin dikeluarkan dari Cameron Highlands.
Beliau berkata, di bawah program 3 + 1 jabatan itu, pendatang tanpa izin masih boleh menyerah dan dihantar pulang ke negara masing-masing tanpa ditahan atau didakwa.
"Oleh kerana program ini hanya akan berlangsung sehingga 31 Disember, mereka perlu mengambil peluang ini dan berani untuk keluar," kata Mustafa.

Seramai 181 pendatang ditahan sejak operasi bermula pada 9 November lalu.

Laporan media mendakwa bahawa terdapat lebih 30,000 pendatang haram di kawasan tanah tinggi itu. Walau bagaimanapun, Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah dan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia telah mempertikaikan angka itu.

Sebagai tindak balas kepada operasi yang sedang berjalan, Cameron Highlands Setiausaha Persatuan Penanam Sayur Chay Ee Mong berkata: "Pihak polis dan tentera datang, apa yang boleh kami lakukan?

"Mereka melayan petani di sini sebagai musuh negara, bahkan lebih buruk daripada komunis.

"Bagi warga asing yang tidak menjalankan perniagaan atau pembersihan tanah haram, berikanlah mereka peluang dan benarkanlah mereka untuk kekal di sini. Kami berharap tindakan lebih lembut dapat diambil.

"Tiada pekerja bermaksud tidak menanam, yang bermaksud tidak sayur-sayuran dan juga  bermaksud tidak ada petani."

Azmin Pertahan 'Bajet Berterus Terang'


Diterbitkan: Isnin, 24 November 2014 3:33 PM
Azmin bersama beg berisi dokumen Bajet 2015 yang dibentangkannya pada sesi DUN Selangor sambil disaksikan Setiausaha Kerajaan Negeri, Datuk Mohd Khusrin Munawi.

SHAH ALAM: Mohamed Azmin Ali mempertahankan tindakannya membentangkan Bajet 2015 yang mengalami defisit sebanyak RM450 juta pada sesi sidang Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor, Isnin.
Menyifatkan Bajet 2015 itu sebagai 'bajet berterus terang', Menteri Besar Selangor yang baharu itu turut berjanji untuk tidak mengemukakan bajet tambahan dalam tempoh setahun akan datang.
Enggan dibandingkan dengan pentadbiran terdahulu ketika di bawah Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang membentangkan bajet berimbang, Azmin menegaskan beliau mempunyai alasan tersendiri untuk menggunakan kaedah bajet defisit.
Jelasnya, pentadbiran Abdul Khalid juga mengamalkan bajet defisit namun 'berselindung' di sebalik permohonan peruntukan tambahan selepas tiga hingga enam bulan bajet diluluskan.
"Sejak 2008 hingga 2014, semua anggaran belanjawan adalah defisit. Jadi saya mengambil pendirian yang berbeza untuk kemukakan secara jujur kepada sidang Dewan dan rakyat bahawa ini adalah jumlah yang akan digunakan pada 2015.
"Jadi ini satu jaminan bahawa kerajaan negeri tidak akan membentangkan bajet tambahan bagi tahun depan. Tak payah tunggu tiga hingga enam bulan kemudian nak minta bajet tambahan.
"Saya rasa kaedah begitu tidak lancar. Bagi saya lebih baik berterus terang dari awal dengan Dewan dan pembayar cukai dengan tidak menyembunyikan fakta sebenar," katanya kepada pemberita di sini, Isnin.
Terdahulu ketika membentangkan Bajet 2015 di DUN Selangor, Azmin menganggarkan perbelanjaan negeri bagi tahun depan berjumlah RM2.4 bilion untuk melaksanakan rancangan pembangunan, sementara kutipan hasil negeri itu dianggarkan sebanyak RM1.97 bilion.
Mengulas lanjut Azmin berkata, keputusannya untuk melaksanakan bajet defisit merupakan tindakan berani khususnya dalam usaha mengurangkan perbelanjaan mengurus dan meningkatkan perbelanjaan pembangunan.

RM200,000 Untuk Wakil Rakyat Pembangkang (BN) - Azmin


Diterbitkan: Isnin, 24 November 2014 7:36 PM
Ketua Pembangkang, Datuk Mohd Shamsudin Lias (kiri) bersalaman dengan Menteri Besar Selangor, Azmin Ali selepas menerima kereta rasmi daripada Speaker, Hannah Yeoh (kanan) di Shah Alam, Isnin.

SHAH ALAM: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) pembangkang di Selangor bakal menerima peruntukan sebanyak RM200,000 setahun menerusi Bajet 2015.
Pemberian itu adalah yang pertama dalam sejarah kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor sejak mula mentadbir kerajaan negeri pada 2008.
Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin berkata, pemberian peruntukan itu bertujuan meningkatkan khidmat wakil rakyat dan menjamin prinsip demokrasi walaupun terhadap kawasan yang diwakili pembangkang.
"Mulai 2015, peruntukan wakil rakyat akan turut dipanjangkan kepada Adun pembangkang dengan peruntukan sejumlah RM200,000 setahun.
"Kerajaan negeri juga mencadangkan sejumlah RM100,000 setahun diperuntukkan kepada Penyelaras Parlimen yang dilantik oleh kerajaan negeri," katanya pada persidangan DUN Selangor di sini, Isnin.
Pengumuman Azmin itu kemudian mencetuskan suasana bising di kalangan wakil rakyat daripada kelab penyokong kerajaan dan pembangkang.
"Mahu tak? Kalau tak mahu saya tarik balik," kata Azmin secara berseloroh terhadap tindakan kumpulan wakil rakyat itu.
Selain itu Azmin turut mencadangkan supaya peruntukan Adun kerajaan negeri dinaikkan sebanyak RM100,000 kepada RM700,000 setahun.

Palanivel Kenal Dalang Teroka Tanah Haram, Tapi Perlu 'Tutup Mulut'


Diterbitkan: Isnin, 24 November 2014 6:14 PM

CAMERON HIGHLANDS: Menteri Sumber Asli dan Alam Sekitar Datuk Seri G.Palanivel mengakui kewujudan dan mengenali dalang yang terlibat dalam penerokaan tanah secara haram di Cameron Highlands tetapi tidak boleh 'bercakap banyak'.
Aktiviti haram itu terdedah luas baru-baru ini bila berlaku bencana banjir kilat berlumpur dan tanah runtuh di kawasan tanah tinggi itu.
Palanivel, anggota Parlimen Cameron Highlands, berkata walaupun mempunyai bukti bergambar beliau tidak boleh 'bercakap banyak' atau mendedahkan lebih banyak mengenai perkara itu.
"Dulu, kira-kira 20 tahun lalu, Cameron Highlands kawasan terpelihara. Tidak ada penerokaan tanah haram. Pertanian cukup baik. Petani mengusahakan pertanian menguntungkan. Mereka eksport hasil ke Singapura dan negara-negara lain pada nilai hingga RM2 bilion.
"Tetapi sekarang sesuatu berlaku. Saya masih tidak dapat mengawalnya," katanya ketika ditemui pemberita di sini, Isnin.
Beliau sebelum itu menghadiri Mesyuarat Khas Bencana Banjir Kilat dan Tanah Runtuh Cameron Highlands yang dipengerusikan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin di Pejabat Daerah dan Tanah Cameron Highlands.
Palanivel berkata Persatuan Pekebun Sayur dari masyarakat Cina di sini juga membuat aduan kepadanya mengenai ada pihak tertentu yang bertindak menarah bukit.
"Mereka selalu mengadu kepada saya bahawa bukit dirosakkan. Ada 'sesuatu di sebalik sesuatu'. Saya tidak boleh dedahkan terlalu banyak.
"Saya ada beberapa gambar, tetapi saya tidak boleh cakap banyak mengenainya. Mereka lakukan kerja haram. Ini berlaku 10...5 tahun lepas," katanya.
Palanivel berkata beliau akan mengutus surat kepada Sultan Pahang Sultan Ahmad Shah untuk mengadap memberi penjelasan berhubung situasi di Cameron Highlands.
"Baginda tidak marahkan saya. Saya berada di sini Selasa lepas...," katanya.
Pada 20 Nov, Sultan Ahmad Shah bertitah baginda akan bertemu Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak untuk membincangkan tentang bantuan kerajaan persekutan kepada kerajaan negeri dalam membanteras masalah pendatang tanpa izin di Cameron Highlands.
Baginda turut menzahirkan rasa dukacita terhadap laporan akhbar kononnya Cameron Highlands ditawan 30,000 pendatang tanpa izin warga Bangladesh.
Menurut baginda hal itu tidak benar sama sekali.
Kejadian banjir lumpur dan tanah runtuh di Kampung Raja, Pekan Ringlet dan Lembah Bertam di Cameron Highlands pada 5 Nov lepas, mengakibatkan lima kematian dan lebih 90 mangsa daripada 28 keluarga dipindahkan ke pusat pemindahan. 

Madu Ghaib: Mentua Reda Walau Terkejut Menantu Bernikah Lagi


Diterbitkan: Isnin, 24 November 2014 10:00 AM

PETALING JAYA: "Pakcik reda walaupun terkejut apabila mendapat tahu dia berkahwin lagi," kata bapa kepada seorang penumpang pesawat MH370 yang hilang dalam tragedi pada Mac lalu itu mengenai tindakan menantunya itu.
Warga emas berusia 60 tahun ini mengakui tidak dimaklumkan lebih awal mengenai hasrat menantunya untuk melangsungkan perkahwinan.
"Mungkin kalau bagi tahu, dia bimbang pakcik tak benarkan dia berkahwin lagi.
"Tetapi mungkin dia ada alasan tersendiri untuk berbuat demikian dan pakcik tak berhajat untuk bertanyakan perkara itu kepadanya kerana ia sesuatu yang sensitif," katanya ketika dihubungi mStar Online.
Ditanya perasaannya berhubung tindakan menantunya yang kini mempunyai pengganti anaknya, beliau hanya menjawab ringkas:"Kalau kamu ditempat pakcik apa kamu rasa, mesti kamu sedih...jadi pakcik pun begitu jugalah."
Hanya mahu dikenali sebagai Pak Rahim, beliau tidak mahu bersangka buruk terhadap tindakan menantunya itu walaupun tahu masyarakat mempunyai persepsi tersendiri berhubung perkara itu.
"Itu hak dia (untuk kahwin lagi), kalau dia kurang ajar mungkin pakcik marah tetapi setakat ini hubungan kami baik.
"Lagi pun empat cucu pakcik ada padanya," katanya yang tidak menghadiri majlis perkahwinan menantunya itu.
Malahan difahamkan, keluarga penumpang pesawat malang itu telah mengambil barang peribadi anaknya di kediaman pasangan itu selepas mendapat tahu madu anak mereka akan menetap di rumah sama.
Baru-baru ini, mStar Online melaporkan mengenai pernikahan suami salah seorang penumpang MH370 yang terpaksa dilakukan di negara jiran kerana masalah ketiadaan sijil kematian isterinya.
Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) dikatakan memberitahu lelaki berkenaan bahawa dokumen itu akan hanya dikeluarkan selepas empat tahun, manakala Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim pula mengakui pihaknya menerima pelbagai aduan daripada waris penumpang pesawat berkenaan yang berhadapan masalah kerana ketiadaan dokumen penting itu.

DUN Selangor: Khalid Tinggalkan Sidang Sebelum Sesi Soal Jawab


Diterbitkan: Isnin, 24 November 2014 2:11 PM
Azmin bersalaman dengan wakil rakyat termasuk Khalid sebelum membentangkan Bajet 2015 pada sidang DUN Selangor, Isnin.

SHAH ALAM: Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim meninggalkan persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) sebelum penggantinya, Mohamed Azmin Ali berucap pada sesi soal jawab lisan.
Khalid dilihat berbuat demikian selepas DUN Selangor selesai menjalankan proses pengundian pemilihan bagi jawatan timbalan speaker.
Tindakan tergesa-gesa Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Pelabuhan Klang itu bagaimanapun gagal dihidu pihak media yang berada di bangunan tambahan DUN Selangor.
Terdahulu, sebelum persidangan DUN Selangor bermula pada pukul 10 pagi Isnin, Azmin dilihat bersalaman dengan semua wakil rakyat termasuk Khalid.
Sementara itu, Azmin ketika ditemui di luar dewan persidangan hanya tersenyum apabila diminta mengulas mengenai perbualan ringkasnya dengan mantan menteri besar itu.
Baru-baru ini, Khalid dikaitkan dengan kontroversi pembayaran pampasan berjumlah RM2.6 juta kepada lapan bekas pembantunya.
Pembayaran tersebut dibuat Khalid di penghujung tempoh perkhidmatannya sebelum Azmin mengambil alih jawatan menteri besar.

‘Mujur tak jadi menteri’

Jakarta: Gabenor Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama berkata, dia bersyukur kerana tidak menjadi menteri di era Presiden Jokowi.
Alasan gabenor yang mesra dipanggil Ahok itu, dia tidak mampu menahan lapar.
Ketika mewawancara Megawati Soekarnoputri di acara Mata Najwa kelmarin, Ahok berkata, dia jarang melihat Jokowi berasa lapar.
“Justeru anggota Kabinet Kerja Jokowi juga terkena kesannya dan mereka perlu bekerja dan melupakan makanan,” katanya.
Secara bergurau, Ahok mencadangkan Megawati menasihati Jokowi supaya mengasihani menterinya yang tidak biasa menahan lapar.
Jokowi yang memang ada di studio kelihatan tertawa mendengar ucapan bekas pembantunya ketika dia menjawat tugas sebagai Gabenor Jakarta.
Menjawab kenyataan itu, Megawati berkata, Jokowi sudah menegaskan bahawa menteri yang dipilih perlu gigih bekerja.
“Saya fikir itu memang bagus dan menteri kami boleh mengurangkan pengambilan makanan,” katanya.
Ahok kemudian membalas: “Ada tiga kata tambahan lagi, iaitu puasa puasa puasa. Mujur saya tidak diajak jadi menteri.” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : Isnin, 24 November 2014 @ 5:19 AM


DARI kiri, Ahok, isteri dan Megawati.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/11334#sthash.zKuQlStw.dpuf

Fenomena Kerang: Syukuri Ni'mat Allah

01- Fenomena kerang di pantai Rusila dan sekitarnya mengejutkan banyak pihak. Oleh kerana ianya jarang berlaku ditambah lagi dengan kuantiti yang banyak dan kualiti yang jauh lebih elok daripada kerang biasa maka ia telah menarik ramai pengunjung ke pantai Rusila sehingga menyebabkan kesesakan lalulintas.
02- Saya ingin mengambil peluang ini untuk memberikan beberapa peringatan bersama kepada pengunjung-pengunjung:
Pertama: Sebagai orang Islam kita hendaklah mengaitkan apa yang berlaku ini dengan kebesaran Allah dan keluasan rahmatNya. Sudah tentu ianya adalah satu kurnian daripada Allah kepada hamba-hambaNya yang taat akan perintahNya sebagaimana firmanNya:
" Jika sekiranya penduduk bandar/kampung itu beriman dan bertaqwa nescaya kami akan buka baginya reziki daripada langit dan bumi " Al-A'raaf: 96
Barangkali juga ianya adalah satu peringatan daripada Allah untuk kita sedar dan bertaubat kepadaNya. Tidak mustahil apa yang berlaku ini adalah kesan daripada perubahan cuaca yang begitu ketara berlaku di seluruh pelusuk dunia termasuklah di negara kita hasil daripada kerosakan-kerosakan yang dilakukan oleh tangan-tangan manusia itu sendiri.
Kedua: Di dalam keseronokan mencari kerang ini; saya ingin berpesan agar pengunjung-pengunjung menjaga batas-batas ugama seperti tidak meninggalkan solat, batas pergaulan lelaki dan perempuan dan juga aurat. Jangan pula rahmat yang datang bergolek ini kita sambut dengan mengundang kemurkaan daripada Allah.
Ketiga: Sekarang ini musim tengkujuh yang sinonim dengan ombak besar dan arus deras. Saya ingin nasihatkan kepada pengunjung-pengunjung supaya berhati-hati dan berwaspada menjaga keselamatan diri, keluarga dan sahabat handai agar kita dapat mengelak daripada berlaku perkara-perkara yang tidak diingini.
03- Akhirnya saya ingin mengajak kepada seluruh kaum muslimin dan muslimat untuk sama-sama kita mensyukuri ni'mat Allah kepada kita semua. Bersyukur kepadaNya bukan sahaja dengan ucapan di mulut tetapi dengan berusaha untuk melaksanakan segala perintah Allah di dalam kehidupan kita.
Sekian terima kasih.
Muhammad Khalil Abdul Hadi
Ketua Dewan Pemuda PAS Marang
( 1 Safar 1436/ 24 Nov 2014 )

Petisyen mansuh Akta Hasutan ditolak Speaker

parlimen isnin
KUALA LUMPUR: Speaker Dewan Rakyat, Tan Sri Pandikar Amin Mulia telah menolak petisyen untuk memansuhkan Akta Hasutan yang diserahkan kepada Parlimen oleh kerana alasan teknikal.
Beliau memaklumkan Dewan Rakyat hari ini bahawa ada antara 3,005 petisyen tidak menurunkan tandatangan atau cap jari, selain ada sebahagiannya tidak mencatatkan nombor kad pengenalan lengkap.
Beliau juga memberitahu sidang dewan bahawa isu sama ada Akta itu perlu dimansuhkan atau tidak sedang dalam pertimbangan pihak kerajaan dan petisyen itu hanya melibatkan isu yang “terlepas pandang” oleh kerajaan.
“Pendirian kerajaan telah dijelaskan dan isu ini telah dijawab,” katanya.
Ahli Parlimen PAS Shah Alam, Khalid Samad mencadangkan supaya petisyen itu yang menggesa Akta tersebut dimansuhkan serta merta sekurang-kurangnya dibenarkan untuk dibentangkan dalam Dewan, tetapi Pandikar menolaknya.
Sementara itu, di luar bangunan Parlimen, kira-kira 30 peserta demonstrasi Gerakan Hapuskan Akta Hasutan (GHAH) dihalang masuk oleh pegawai keselamatan bagi menyerahkan petisyen membantah akta yang diguna pakai sejak zaman penjajah itu dan setakat ini telah melalui lima pindaan dengan pindaan kali terakhir pada 1975.
Ekoran itu, berlaku pertengkaran antara peserta dengan pihak keselamatan Parlimen kerana keengganan memberi pas masuk.
Kumpulan terbabit yang mula berkumpul di Padang Merbok tiba di luar Parlimen kira-kira jam 11 pagi.
Peguam, Latheefa Koya yang turut bersama dengan GHAH bagi menghantar petisyen tersebut dilihat antara yang lantang mendesak peserta protes masuk ke Parlimen.
“Kenapa kami tidak boleh masuk, ini adalah Parlimen dan yang masuk adalah rakyat, tetapi kenapa tidak dibenarkan?” lapor portal berita The Malaysian Insiders (TMI).
“Kami bukan mahu buat rusuhan, hanya hantar petisyen kepada ahli Parlimen, hanya kerana etika pakaian kamu nak suruh rakyat biasa memakai suit, kalau nelayan, petani macam mana adakah mereka mampu?” soal Latheefa lagi.
Pertengkaran mulut berlangsung hampir sejam sebelum pegawal keselamatan beralah membenarkan kumpulan protes itu memasuki Parlimen.
Petisyen itu didakwa mengandungi 3,005 tandatangan rakyat bagi menyeru Parlimen mengkaji semula penyalahgunaan Akta Hasutan seterusnya memansuhkan undang-undang itu diserahkan kepada ahli Parlimen Pakatan Rakyat (PR).
Dalam petisyen tersebut turut menyenaraikan kesemua ahli politik, aktivis badan pertubuhan bukan kerajaan (NGO) mahasiswa, pensyarah antaranya pensyarah undang-undang Universiti Malaya Profesor Madya Dr Azmi Sharom juga termasuk Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (Isma) Abdullah Zaik Abdul Rahman.
Sementara itu, pada sidang medianya GHAH menyatakan kekecewaan atas penolakan speaker terhadap petisyen tersebut.
Pengarah Eksekutif Lawyers for Liberty Eric Paulsen menyifatkan penolakan petisyen tersebut atas alasan teknikal sebagai satu yang amat bersejarah dan tidak pernah berlaku mana-mana Parlimen di dunia.
“Hakikatnya mereka terus membiarkan suara rakyat (petisyen) begitu sahaja atas alasan maklumat, ia amat tidak boleh diterima dan keputusan yang amat berat sebelah,” katanya.
Manakala Pengarah Eksekutif Suaram Yap Swee Seng berkata, meskipun petisyen tersebut ditolak ia tidak akan menghalang gerakan itu untuk meneruskan perjuangan menggesa akta tersebut dimansuhkan.
Beliau pada masa sama mengutuk insiden sekatan peserta GHAH apabila menegaskan rakyat mempunyai hak untuk masuk ke Parlimen.
“Ia tidak boleh diterima dalam demokrasi, Parlimen sepatutnya berdebat mengenai isu rakyat.
“Dan kita amat kecewa apabila dihalang kerana etika berpakaian, ini menentang hak asasi rakyat, dan lingkungan kerja mereka petani, nelayan mana mampu untuk membeli suit pakaian mahal,” kata Yap.
Paulsen kemudiannya berkata, sudah tiba masanya untuk sistem Parlimen dirombak.
“Sistem Parlimen perlu dirombak, ia Parlimen yang paling tidak mesra dan apabila Parlimen sendiri tidak benarkan rakyat biasa masuk adalah mencurigakan, kenapa mereka terlaku takut ada sesuatu tidak kena,” katanya.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pertama kali mengumumkan rancangan Putrajaya untuk memansuhkan akta tersebut pada Jun 2012, bagi digantikan dengan Akta Keharmonian Nasional.

MH17 ‘pembunuhan beramai-ramai yang dirancang

MH17
SHAH ALAM -  Tragedi Malaysia Airlines (MAS) MH17 yang mengorbankan 298 penumpang dan kru disifatkan oleh Ketua Pegawai Eksekutif Emirates Airline, Sir Timothy Charles Clark sebagai ‘pembunuhan beramai-ramai yang dirancang’.
Oleh itu Clark berkata, beliau berharap dalang yang bertanggungjawab terhadap tragedi itu di bawa ke muka pengadilan supaya mereka dikenakan hukuman sewajarnya atas tindakan itu.
“Kapal terbang tersebut ditembak jatuh. Ada yang menyatakan ia satu kemalangan, tapi saya tidak mempercayainya. Kapal terbang itu ditembak dengan pengetahuan sepenuhnya apa yang dilakukan.
“Pihak Belanda menyatakan bahawa insiden ini adalah satu tindakan jenayah dan pelakunya perlu dibicarakan di mahkamah antarabangsa.
“Ia memang jenayah. Saya menyifatkannya sebagai pembunuhan beramai-ramai yang dirancang dan dalang bertanggungjawab mesti dibawa ke muka pengadilan.” kata Clark dalam satu temu bual bersama wartawan Andreas Spaeth yang diterbitkan di Sydney Morning Herald.
Mengulas lanjut, Clark berkata, tragedi MH17 perlu menjadi satu ‘game changer’ kepada industri penerbangan di mana perlu ada perkongsian maklumat yang lebih baik supaya syarikat penerbangan boleh memilih laluan penerbangan yang selamat.
“Komuniti syarikat penerbangan kadang-kadang perlu melalui zon-zon konflik dan ada yang terus mengelakkan kawasan tersebut. Setakat ini, kami telah hentikan penerbangan ke Erbil, Damsyik dan Tripoli.
“Terbaru kami hentikan penerbangan ke Sana’a dan kami masih menimbangkan kemungkinan penghentian penerbangan ke atas Peshawar, Pakistan juga.
“Pengurusan penerbangan perlu mengimbangi perkara sebegini sepanjang masa. Jadi, kerja ini dapat dilaksanakan dengan lebih berkesan jika kami mendapat lebih maklumat,” katanya
Emirates telah menghentikan penerbangan menerusi ruang udara Iraq semenjak kejadian MH17.
Sementara itu, apabila ditanya tentang masa hadapan  MAS, Clark berkata, cabaran yang dihadapi MAS sangat berat kerana setakat ini tiada syarikat penerbangan yang mendepani dua tragedi berturut-turut dalam tempoh beberapa bulan.
Oleh itu, katanya buat masa ini MAS mungkin perlu menilai semula modal perniagaan mereka dan mempertimbang untuk menjenamakan semula syarikat.
“Malaysia Airlines melambangkan jenama Malaysia. Ia merupakan duta perniagaan (Malaysia). Sememangnya amat sukar untuk mendepani stigma. MAS perlu menilai semula modal perniagaan dan penjenamaan semula.”
“Industri penerbangan tidak harus duduk dan melihat (MAS) ‘hilang’ berikutan dua insiden tersebut. Kami perlu cuba menolong mereka mendepani masalah-masalah yang dihadapi.” katanya.
Pesawat MH17 yang dalam perjalanan dari Amsterdam menuju ke Kuala Lumpur ditembak jatuh di timur Ukraine pada 17 Julai lalu, mengorbankan kesemua 298 penumpang dan kru. – Sinar

Sokongan rakyat pada Jokowi merosot

JOKOWI dan isteri, Iriana
JAKARTA : Baru sebulan dilantik sebagai presiden, pelbagai kritikan terpaksa dihadapi Jokowi kerana keputusan yang diambilnya setakat ini dilihat jauh daripada harapan rakyat Indonesia.
Setiausaha Eksekutif Pusaka Trisakti, Fahmi Habsyi berkata, satu daripada keputusan Jokowi yang tidak disenangi masyarakat ialah pemilihan senarai menteri dalam kabinetnya.
“Kekecewaan itu semakin memuncak ketika Jokowi melantik tokoh parti politik untuk mengisi jawatan Peguam Negara,” katanya semalam.
Turut menjejaskan sokonan kepada Jokowi, kata Fahmi, ialah pemotongan subsidi minyak sebelum genap sebulan dia menjadi presiden.
Namun, kata Fahmi, sokongan rakyat kepada Jokowi merosot ketara sebelum pemotongan subsidi dibuat.
Katanya, keyakinan diri yang terlalu tinggi mendorong Jokowi mengambil pendirian yang berbeza daripada apa yang diharapkan masyarakat.
“Rakyat berharap Kabinet Kerja Jokowi mampu menunjukkan prestasi lebih baik berbanding presiden terdahulu,” katanya.
Walaupun begitu, Fahmi berkata, rakyat perlu terus meyakini Jokowi dan naibnya, Jusuf Kalla, memiliki komitmen tinggi untuk menyejahterakan Indonesia.
“Rakyat perlu memberikan Jokowi dan Jusuf waktu untuk menunjukkan kesungguhan mereka memenuhi harapan rakyat yang menyokong mereka dalam pilihan raya lalu,” katanya. – Agensi

Perhimpunan Agung Umno dorong rakyat suka atau takut Umno?

Pelajar berpakaian tradisional Melayu membuat persembahan silat di Konvensyen Umno Wilayah Persekutuan yang dirasmikan Presiden Umno Datuk Seri Najib Razak di PWTC, Kuala Lumpur, hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir SufariPerhimpunan Agung Umno 2014 [PAU2014] Di saat para ahli Umno semakin cenderung ke arah puak pelampau Melayu, pemimpin kanannya mahukan jalan tengah sebagai hala tuju untuk parti. – Gambar The Malaysian Insider oleh Nazir Sufari
OLEH SHERIDAN MAHAVERA / The Malaysian Insider

Petanda membimbangkan akar umbi Umno mula condong kepada puak ekstremis apabila pemimpin nombor dua Tan Sri Muhyiddin Yassin memanggil penceramah perhimpunan parti minggu ini untuk memberi amaran kepada mereka agar jangan menghentam kaum dan agama lain.

Pada ketika rakyat Malaysia bimbang peningkatan inflasi menjelang pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) tahun depan, akar umbi Umno membuat keputusan mempertahankan Akta Hasutan dan sama ada menghapuskan sekolah Cina dan Tamil menjadi kebimbangan utama parti itu.
Justeru, untuk memastikan ahli akar umbi tidak lagi mengapi-apikan ketegangan kaum, Muhyiddin memutuskan lebih baik memanggil dan memberitahu agar memperlahankan retorik mereka.
Persidangan kali ini sekali lagi akan menjadikan cabaran terhadap Umno tsunami pilihan raya umum 2008.
Di saat para ahlinya semakin cenderung ke arah puak pelampau Melayu, pemimpin kanannya mahukan jalan tengah sebagai hala tuju untuk parti.
Pemimpin akar umbi Umno yang ditemuramah The Malaysian Insider berkata, secara dasarnya adalah sama ada Umno boleh meninggalkan politik lama perkauman dan mengamalkan politik baru iaitu keterbukaan dan kesaksamaan.
Atau, sebagaimana pemimpin sederhana Umno Datuk Saifuddin Abdullah berkata, ia adalah sama ada Umno mahu menjadi parti yang ditakuti atau disayangi oleh semua rakyat Malaysia.
Topik sensitif
Pada 11 November, Naib Presiden Umno Datuk Seri Hishammuddin Hussein memberi pecahan topik utama kepada delegasi akar umbi yang mana akan dibahaskan mereka.
Topik yang dijangka menjadi tumpuan adalah sistem sekolah satu aliran dengan sistem sekolah vernakular, Akta Hasutan dan Akta Keharmonian, isu kawalan sosial media dan juga isu kos sara hidup serta kualiti kehidupan, kata Hishammuddin.
“Topik lain adalah peranan GLC (syarikat berkaitan kerajaan) dalam memperkukuhkan ekonomi Bumiputera, etika dalam pemilihan parti dan pindaannya serta penambahbaikkan perlembagaan parti,” katanya.
Pakar pendidikan mempersoalkan mengapa topik sekolah vernakular ditimbulkan lagi.
Sebuah forum yang diadakan minggu lepas mendedahkan pereka Pelan Induk Pembangunan Pendidikan sendiri mengakui tiada bukti menunjukkan sekolah vernakular sebagai punca kepada perpecahan dalam masyarakat.
Malah, Akta Hasutan adalah janji yang dibuat oleh presiden Umno sendiri, Datuk Seri Najib Razak.
Jadi mengapa tiba-tiba timbul minat dalam topik bersifat perkauman?
“Ia kerana banyak ahli Umno masih terperangkap dalam mentaliti lama,” kata pemimpin Umno Kedah, Ramli Yunus.
“Mereka fikir untuk jadi popular di kalangan kaum Melayu, kamu perlu dilihat berjuang untuk kepentingan dan hak Melayu.”
Perkara tersebut termasuk pemansuhan sekolah Cina kerana ia dikatakan membawa kebencian kepada kaum Melayu dan mengekalkan Akta Hasutan supaya tiada sesiapa mempersoalkan hak keistimewaan orang Melayu.
Mentaliti itu merupakan sebahagian daripada doktrin pengawasan lama, kata Saifuddin, di mana Umno adalah penjaga survival Melayu dan tanpa Umno, nasib kaum Melayu samar.
Seorang aktivis Umno Selangor, bagaimanapun, membuat spekulasi kemungkinan terdapat niat buruk di sebalik isu melibatkan Akta Hasutan.
Aktivis tersebut yang mahu dirahsiakan identitinya berkata ia mungkin langkah untuk membawa parti tersebut ke arah menjadi sebuah parti masyarakat Melayu, di mana konsep hak keistimewaan Melayu dan raja-raja Melayu diterima pakai.
“Jadi apabila kamu kritik pemimpin Umno, ia juga bermakna kritikan kepada pemimpin Melayu dan kamu boleh didakwa kerana menghasut.”
Hasilnya mungkin kritikan keatas polisi kerajaan dan menteri Umno juga dianggap sebagai hasutan kerana juga dianggap serangan kepada pemimpin Melayu.
Pengawasan lwn gabenor
Saifuddin percaya cara perwakilan membahaskan topik semasa perhimpunan nanti akan menentukan keupayaan Umno menyesuaikan diri dengan landskap politik baru di mana kelompok moden, “kelas pertengahan” berpendidikan yang membentuk jumlah pengundi yang signifikan.
“Kita hilang sokongan atas pagar 2008 dan ia semakin banyak pada 2013. Kita juga kalah,” kata Saifuddin, merujuk kepada demografi tersebut yang membentuk 30% daripada senarai pengundi.
Dalam satu wawancara tahun lepas, Saifuddin berkata pengundi atas pagar (pertengahan) tidak konsisten menyokong Barisan Nasional atau Pakatan Rakyat tetapi menyokong parti yang menawarkan dasar yang masuk akal.
Akta Hasutan salah satu contoh menurut Saifuddin, ia disebabkan pengundi pertengahan yang lebih bijak mahu kerajaan terbuka kepada kritikan.
Ramli, yang juga pemimpin Umno akar umbi Kedah juga senada, mengatakan akar umbi Umno masih bercakap mengenai isu-isu tertentu seperti bercakap dengan penduduk kampung.
“Realitinya adalah undi luar bandar yang semakin mengecil tetapi mereka tidak mengembangkan minda supaya mampu bercakap dengan profesional, ahli perniagaan dan mereka yang terpelajar, di mana pengundi seperti ini semakin meningkat.
Pilihan topik juga mencerminkan sama ada Umno memahami isu yang lebih besar dihadapi rakyat Malaysia, di mana ketika ini berdepan dengan kenaikan harga barang akibat pemotongan subsidi dan selepas ini cukai GST pula.
Juga lebih penting adalah sama ada pembahas akan membangkitkan isu mengenai pengumuman kerajaan untuk memansuhkan semua subsidi bahan api bermula 1 Disember ini.
Data daripada pengkaji bebas Merdeka Center menunjukkan isu yang menjadi tumpuan sebahagian pengundi dalam pilihan raya umum adalah melibatkan kos sara hidup.
Tetapi tidak kira sejauh mana perbahasan tersebut akan menjadi panas, Saifuddin percaya isyarat paling jelas datang daripada ucapan presiden, semasa pembukaan dan penutup.
Semuanya bergantung kepada Najib sama ada membenarkan Umno hanyut ke arah menjadi ekstremis atau menjadi lebih bersederhana.
“Ia sama ada Umno mahu meneruskan naratif ‘pengawasan’ dan takut mendapatkan sokongan, atau menggunakan naratif ‘gabenor’ dan membuat rakyat menyukai anda dengan mentadbir secara telus dan berkesan,” kata Saifuddin. Baca lanjut di The Malaysian Insider Bahasa