Friday, February 27, 2015

Tak layak diselamatkan

Jakarta: Ketika Canberra dan rakyat Australia digambarkan mendesak Jakarta menangguhkan pelaksanaan hukuman mati ke atas dua pengedar dadah, seorang ibu dari Melbourne sebaliknya mahu hukuman itu segera dijalankan.
Bagi Beverley Neal, dua rakyat Australia yang sedang menunggu detik ditembak anggota keselamatan di penjara tidak layak diselamatkan atau dibela.
“Mereka adalah penjahat yang dimuliakan sebagai pahlawan,” katanya.
Jakarta sedang menghadapi desakan antarabangsa ekoran ketegasan kerajaan tetap melaksanakan hukuman mati ke atas penjenayah dadah di negara itu.
Daripada 10 banduan terbabit, dua adalah warga Australia, iaitu Adrew Chan dan Myuran Sukumaran.
Mereka ditangkap ketika cuba menyeludup heroin keluar dari Bali pada 2005 dan disabitkan kesalahan serta dihukum mati setahun kemudian.
Kata Beverley, dia sangat benci kepada dadah dan pengedarnya kerana mengalami sendiri keperitan hidup akibat bahan larangan itu.
“Anak perempuan saya mati akibat mengambil heroin pada 2007.
“Dia baru berusia 17 tahun ketika itu,” katanya.
Beverley berkata, jika Sukumaran dan Chan tidak tertangkap 10 tahun lalu, mungkin lebih ramai yang menderita akibat dadah.
“Saya diselubungi perasaan sedih setiap hari sejak anak kesayangan saya meninggal dunia 18 tahun dan tiga bulan lalu,” katanya, semalam.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 Februari 2015 @ 9:37 AM


CHAN (kiri) bersama Sukumaran.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/33422#sthash.pO4c7qFX.dpuf

Cadang tawar khidmat seks untuk naik pangkat


Beijing: Sebuah rancangan pertunjukan aneka ragam yang menghina wanita belum berkahwin dan mencadangkan pegawai wanita menawarkan seks bagi kenaikan pangkat mendapat kecaman pelbagai pihak di China.
Sehubungan itu, beberapa aktivis hak asasi wanita menghantar surat terbuka kepada penerbit siaran rancangan berkenaan untuk segera menghentikan tayangannya.
Mereka juga mendesak pengarah dan stesen China Central Television memohon maaf kerana program yang menggambarkan diskriminasi jantina itu.
Walaupun menyentuh sensitiviti wanita, rancangan berkenaan sebenarnya diarahkan oleh seorang wanita juga.
Rancangan itu sering mendapat sambutan hangat dalam kalangan penonton.
Rancangan itu dilaporkan ditonton kira-kira 690 juta orang tahun ini dan digunakan bagi mempromosi kempen antirasuah Presiden Xi Jinping.
Menurut pengkritik, ada 44 babak seksisme terkandung dalam rancangan berkenaan. - Agensi
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/33423#sthash.9xWingFL.dpuf

Enjin jet daripada pencetak 3D

Melbourne: Sekumpulan penyelidik dari Universiti Monash semalam mengumumkan kejayaan mereka mencipta dua enjin jet menggunakan teknologi pencetak tiga dimensi (3D).
Kejayaan itu adalah pertama di dunia dan beberapa firma pembuat dan kejuruteraan kapal terbang juga menyatakan minat dengan teknologi berkenaan.
Seorang penyelidik, Ian Smith berkata, mesin pencetak 3D itu dihasilkan melalui acuan enjin turbin milik syarikat pembuat enjin pesawat Perancis, Safran yang membekalkan enjin untuk Airbus dan Boeing.
“Apa yang penting, enjin ini mendapat pengiktirafan oleh firma kejuruteraan kapal terbang utama dunia seperti Safran dan Airbus.
“Teknologi pencetak 3D ini boleh menggunakan bahan berkualiti pesawat dan saya rasa ia adalah satu kejayaan besar,” katanya.
Menurut Smith, teknologi pencetak 3D biasanya menggunakan bahan seperti plastik dan polimer.
“Kali ini sangat mengujakan kerana kami boleh menggunakan pelbagai jenis logam termasuk titanium, nikel serta aluminium,” katanya.
Seorang lagi penyelidik, Wu Xinhua berkata, pasukannya mencipta mesin itu dengan meleraikan enjin lama sebelum mengimbas semua komponen berkenaan. - AFP
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 Februari 2015 @ 9:47 AM
ENJIN jet dihasilkan menggunakan pencetak 3D.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/33429#sthash.UMynaoOv.dpuf

Doktor sambut ketuban

SILAS dikendong ibunya.


California: Doktor di sebuah hospital di sini terkejut apabila seorang bayi lelaki dilahirkan menerusi pembedahan Caesarean masih di dalam ketubannya yang tidak pecah.
Bayi dinamakan Silas Philips itu dilahirkan tiga bulan lebih awal dari dijadualkan dan dianggap keajaiban oleh doktor yang menyambutnya, Dr William Binder.
Ketika dilahirkan di Pusat Perubatan Cedars-Sinai, California, tangan dan kakinya selain uri serta tali pusat dapat dilihat jelas di dalam ketuban itu.
Malah, sehingga ketuban itu dipecahkan, dia masih menerima oksigen menerusi urinya.
Lazimnya, ketuban pecah ketika bayi dilahirkan dan menjadi penanda untuk si ibu.
Ia turut boleh pecah ketika pembedahan Caesarean apabila dipotong doktor untuk mengeluarkan bayi.
Menurut doktor, kejadian seumpama itu amat jarang berlaku.
“Kami semua tergamam melihat kejadian ini. Pasti ini kenangan tidak akan dilupakan.
“Saya sempat mengambil gambar kerana menganggap pengalaman ini terlalu menakjubkan,” katanya.
Sementara itu, ibu bayi berkenaan tidak menyedari apa yang berlaku sehingga Dr Binder menunjukkan gambar Silas kepadanya.
“Kepala dan rambutnya dapat dilihat jelas di dalam selaput lutsinar. Dia masih meringkuk seperti di dalam rahim.
“Terus saya terfikir, wah memang anak ini istimewa!” katanya.
Silas dilahirkan pada usia 26 minggu namun sihat dan doktor yakin dia boleh pulang bersama keluarganya bulan depan.
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Februari 2015 @ 9:05 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/33165#sthash.FJmsB0Qp.dpuf

‘Tulang’ hiasi majalah

Copenhagen: Sebuah majalah terpaksa memohon maaf selepas menggunakan gambar model yang diibaratkan seperti tengkorak hidup dalam edisi terkininya.
Penerbit majalah Cover, Malene Malling mengakui kesilapannya memilih gambar model remaja, Lululeika.
“Saya gagal melaksanakan tanggungjawab sebagai penerbit, wanita dan ibu. Saya benar-benar minta maaf.
“Selama ini kami memang mengetengahkan wanita dengan pelbagai usia dan saiz badan. Itu sebenarnya yang cuba kami tonjolkan.
“Kami juga sentiasa mementingkan model yang sihat, namun saya akui gambar ini memang keterlaluan,” katanya.
Gambar itu asalnya dikongsikan di Reddit menyebabkan pengguna Internet menyelar model berusia 16 tahun itu kerana terlalu kurus.
Pengguna, ‘Keepitgoinglouder’ berkata: “Mungkinlah baju nampak lebih ‘terletak’ pada badan yang kurus, namun ini memang melampau.
“Gadis ini tak ubah seperti tengkorak hidup, malah warna kulit dan riak mukanya nampak separuh mati. Eloklah penerbitnya mengaku bertanggungjawab.”
Ramai lain yang mengkritik susuk badan Lululeika nampak seperti penghidap anoreksia.
Namun tidak kurang juga yang mengingatkan sebarang kenyataan perlu menghormati remaja berkenaan dan tidak terlalu negatif.
Agensi model berkenaan, Scoop berkata, dia menghadapi banyak tekanan berikutan kematian dua anggota keluarganya.
“Kami berharap sebarang komen dibuat menghormati keadaannya tanpa menggelarnya sebagai sakit, kerana itu tidak benar.”
Lululeika sendiri tidak mengulas perkara itu.
Sementara itu, Mary George dari Beat - badan kebajikan yang menyediakan khidmat sokongan bagi golongan yang mengalami masalah pemakanan juga menganggap gambar itu tidak patut disiarkan.
“Walaupun ada model yang memang semulajadi kurus, imej ini sendiri nampak tidak realistik,” katanya. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 27 Februari 2015 @ 9:48 AM


GAMBAR Lululeika dikritik pengguna Internet.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/33431#sthash.OtdrNZ0Q.dpuf

Jokowi pertimbang hukuman mati – Abbott


Sekumpulan pelajar Indonesia mengadakan bantahan di luar Kedutaan
Sekumpulan pelajar Indonesia mengadakan bantahan di luar Kedutaan Australia di Jakarta pada 25 Februari lalu ekoran kenyataan Tony Abbott mengungkit bantuan yang dihulurkan oleh Canberra kepada mangsa tsunami di Aceh. – AFP
SYDNEY 26 Feb. – Presiden Indonesia, Joko Widodo atau Jokowi akan menimbangkan semula keputusan beliau enggan memberi pengampunan kepada dua rakyat Australia yang dijatuhi hukuman mati kerana kesalahan mengedar dadah, kata Perdana Menteri Australia, Tony Abbott.
Harapan untuk Myuran Sukumaran dan Andrew Chan terlepas daripada hukuman mati kembali bersinar selepas Abbott menghubungi Jokowi bagi membincangkan isu itu yang dilihat mengeruhkan hubungan diplomatik kedua-dua negara.
Menurut Abbott, perbincangan melalui telefon itu menunjukkan petanda positif selepas rayuan mendapatkan keampunan Presiden Indonesia menemukan kegagalan apabila Jokowi dan pihak mahkamah menolak usaha tersebut.
“Hakikatnya adalah, saya dan Jokowi boleh berterus-terang tentang isu tersebut, sekali gus menunjukkan kekuatan hubungan antara Australia dan Indonesia.
“Jokowi memahami pendirian Australia dan saya rasa beliau sedang menimbangkan semula pendiriannya dengan berhati-hati berhubung isu terbabit,” kata Abbott.
Sukumaran dan Chan dikenakan hukuman mati selepas didapati bersalah mengedar dadah jenis heroin untuk sindiket bergelar Bali Nine apabila ditahan pada 2005.
Awal minggu ini, Jokowi menegaskan bahawa negara luar tidak perlu mencampuri urusan dalaman Indonesia untuk melaksanakan hukuman mati terhadap pesalah kes dadah.
Meskipun terdapat petanda positif berhubung isu itu, Abbott mengakui beliau tidak meletakkan sepenuh harapan untuk menyelamatkan dua rakyatnya, tetapi menyifatkan Presiden Indonesia itu sebagai seorang kawan.
“Saya tidak mahu menaruh harapan yang mungkin boleh menghampakan kita, tetapi mahu memastikan keputusan yang lebih berperikemanusiaan diambil oleh Indonesia atau Jokowi.
“Saya bercakap untuk rakyat Australia dan kepentingan negara ini, tetapi saya perlu menghormati dan mempertahankan hubungan baik Canberra dengan Jakarta,” kata beliau. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/jokowi-pertimbang-hukuman-mati-8211-abbott-1.64039#sthash.HDJAvxho.dpuf

Austria sekat biaya badan Islam


Langkah elak meningkatnya penyebaran ideologi pelampau

Gambar bertarikh 18 Februari 2006 merakamkan sebahagian penduduk
Gambar bertarikh 18 Februari 2006 merakamkan sebahagian penduduk Islam Austria menyertai demonstrasi membantah penyiaran karikatur Nabi Muhammad SAW oleh akhbar Denmark dan Eropah di pekarangan Kedutaan Denmark di Vienna. – AFP
VIENNA 26 Feb. - Parlimen Austria semalam meluluskan satu undang-undang yang mengharamkan sumber pembiayaan asing kepada pertubuhan-pertubuhan Islam di negara ini.
Rang undang-undang itu juga menetapkan, setiap imam perlu mahir bertutur dalam bahasa Jerman.
Tindakan tersebut dibuat sebagai langkah menyekat pengaruh negara Islam di Austria, di saat kebimbangan meningkatnya penyebaran ideologi pelampau.
Selain itu, rang undang-undang berkenaan juga membenarkan penduduk Islam Austria mengamalkan cara hidup Islam di negara Eropah ini.
Bagiamanpun, undang-undang itu mendapat tentangan daripada beberapa pihak termasuk kumpulan-kumpulan Islam Austria yang menggelarnya sebagai satu diskriminasi dengan mengenakan sekatan terhadap Islam berbanding agama dan kepercayaan lain.
Ulama Islam terkemuka Turki, Mehmet Gormez mengecam rang undang-undang itu sebagai lapuk dengan alasan tiada aduan pernah dikemukakan tentang fakta bahawa Turki memberi dana kepada kebanyakan imam di Austria.
Parti Kebebasan Austria yang berhaluan kanan pula, menyindir rang undang-undang itu sebagai satu ‘penawar’ ketika kira-kira 200 orang dari Austria termasuk wanita dan remaja bawah umur, pergi ke Syria dan Iraq untuk menyertai gerakan kumpulan militan seperti Negara Islam (IS).
Menteri Integrasi Austria, Sebastian Kurz berkata, rang undang-undang itu diluluskan Parlimen kelmarin, dan diwujudkan bagi menyekat pengaruh radikal Islam.
Awal bulan ini, Perdana Menteri Perancis, Manuel Valls membangkitkan cadangan mengharamkan sumber pembiayaan asing bagi pertubuhan-pertubuhan Islam.
Kurz berkata, pegawai tertinggi di Jerman dan Switzerland turut menyatakan minat terhadap rang undang-undang tersebut. – AFP
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/luar-negara/austria-sekat-biaya-badan-islam-1.64043#sthash.reYO22tO.dpuf