Wednesday, May 19, 2010

UMNO P. Pinang tetap adakan ceramahPULAU PINANG 18 Mei - Badan Perhubungan UMNO negeri akan terus menganjurkan ceramah untuk mendedahkan perkara sebenar yang dilakukan kerajaan negeri di bawah pimpinan Ketua Menteri, Lim Guan Eng walaupun berhadapan pelbagai cabaran.
Ketua Penerangannya, Senator Datuk Musa Sheikh Fadzir berkata, pihaknya akan menggunakan segala kesempatan dan kemudahan yang ada untuk membongkar kelemahan kerajaan negeri ini.
Menurutnya, UMNO akan memperhebatkan penganjuran ceramah di seluruh negeri mengikut cara yang betul iaitu dengan memohon permit daripada pihak polis kerana mereka juga berhak untuk bersuara.
Beliau yang kesal dengan tindakan kerajaan negeri membatalkan kebenaran menggunakan Dewan Balora Mastika di Pekan Kongsi, Balik Pulau Sabtu lalu untuk penganjuran ceramah, menyifatkan tindakan itu sebagai bacul.
''Kerajaan negeri takut kita bongkar cerita mereka sebab itu mereka double standard dengan batalkan program kita tiba-tiba, mereka ini memang tidak layak cakap pasal kebebasan media.
''Tidak mengapalah, tidak kira macam mana hebat tekanan yang kerajaan negeri beri, UMNO tetap akan anjurkan ceramah ini secara berterusan, tak boleh guna dewan kita guna cara lain," katanya.
Beliau ditemui pemberita pada majlis Sambutan Hari Potensi Kanak-Kanak Tabika Kemas Peringkat Negeri Pulau Pinang yang disempurnakan Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri, Datuk Azhar Ibrahim di sini hari ini.
Akhbar ini pada 16 Mei lalu melaporkan, kerajaan negeri pada saat-saat akhir telah membatalkan kebenaran menggunakan Dewan Balora Mastika di Pekan Kongsi bagi penganjuran program Pentas Pemuda UMNO.
Akibat tindakan itu, penganjur terpaksa meneruskan program dengan menjadikan sebuah lori sebagai pentas serta kawasan lapang di depan dewan yang dikunci dan bergelap itu sebagai lokasi baru ceramah.
Ceramah disampaikan oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim dan Exco Pergerakan Pemuda UMNO, Lokman Noor Adam.
Polis turut merekodkan kenyataan Ketua UMNO Bahagian Balik Pulau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Teluk Bahang, Datuk Seri Dr. Hilmi Yahaya dan Ketua Pemuda UMNO bahagian, Aziaan Ariffin, semalam.

Azhar tidak takut digantungPULAU PINANG 18 Mei - Ketua Pembangkang, Datuk Azhar Ibrahim sudah bersedia malah tidak takut menghadapi kemungkinan digantung oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Dewan Undangan Negeri (DUN) yang dijangka membincangkan kesnya Julai ini.
Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Penaga itu berkata, beliau tidak akan patah semangat hanya kerana perkara itu disebabkan masih boleh membuat kenyataan dan bersuara menerusi saluran yang betul di luar.
Beliau menyifatkan tindakan kerajaan pakatan pembangkang terhadap dirinya sebagai tidak betul kerana menurutnya apabila seseorang hendak dirujuk ke jawatankuasa itu, ia perlu dibuat serta- merta.
''Bukan seperti mereka buat, bila dah habis bahas kemudian keluar minum lepas itu bila masuk balik baru nak buat usul, ini memang tidak betul, malah usul tersebut pun tidak dibahas tapi tiba-tiba bangun sokong usul dan habis.
''Kerajaan negeri tak perlu cakap pasal cekap, akauntabiliti dan telus (CAT), pasal kebebasan, CAT 'tahi kucing', kerajaan negeri ini memang macam itu, siapa kritik tak puji mereka mesti kena tindakan.
''Jadi, kalau nak rujuk, silalah rujuk, mereka yang buat tuduhan dan bukan rujuk saya, mereka buat keputusan dan majoriti hakim juga mereka kerana kita hanya ada tiga berbanding mereka lima," katanya di sini hari ini.
Azhar berkata demikian kepada pemberita ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Speaker DUN, Datuk Halim Hussain bahawa beliau dijangka dirujuk Jawatankuasa Hak dan Kebebasan pada Julai ini.
Beliau sebelum itu merasmikan Sambutan Hari Potensi Kanak-Kanak Tabika Kemas Peringkat Pulau Pinang yang diadakan di Kompleks Tabung Haji, Bayan Lepas.
Setiausaha Badan Perhubungan UMNO negeri itu akan dirujuk ke jawatankuasa tersebut kerana didakwa melanggar peraturan berikutan mengeluarkan kata-kata berbau hasutan ketika hari terakhir persidangan pada 6 Mei lalu.
Beliau dikatakan menggunakan perkataan '13 Mei' ketika berlaku pertikaman lidah dengan Ketua Menteri, Lim Guan Eng semasa sesi penggulungan Usul Terima Kasih Ucapan Yang Dipertua Negeri, Tun Abdul Rahman Abbas.
Mengulas lanjut, Azhar berkata, tindakan ke atas dirinya itu adalah kerana mahu menutup mulutnya ekoran kelantangan beliau mengkritik dan mencungkil kelemahan pentadbiran Guan Eng
''Lebih 20 tahun menjadi wakil rakyat di negeri ini, Barisan Nasional (BN) tidak pernah merujuk mana-mana ADUN pakatan pembangkang ke jawatankuasa itu sedangkan kritikan dan kutukan mereka lebih dahsyat," katanya.

Dua ADUN digantung 12 bulan

KUCHING 18 Mei - Dua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) pembangkang digantung daripada menghadiri sesi Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak selama 12 bulan berkuat kuasa serta merta hari ini.
Dominique Ng Kim Ho (Parti Keadilan Rakyat (PKR)-Padungan) dan Chong Chieng Jen (DAP-Kota Sentosa) digantung atas kesalahan yang dilakukan semasa sidang DUN, Mei tahun lalu.
Dominique digantung kerana menghina Dewan dengan mengeluarkan kenyataan 'Kanggaroo Court' manakala Chieng Jen membuat tuduhan liar terhadap Parti Bersatu Rakyat Sarawak (SUPP) dan Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri, Datuk Daud Abdul Rahman.
Kedua-dua kes tersebut kemudian dirujuk kepada Jawatankuasa Keistimewaan DUN sebelum keputusan penggantungan dibuat menerusi kiraan undi daripada ahli dewan berdasarkan sistem kiraan majoriti.
Seramai 61 ahli terlibat dengan pengundian iaitu 53 ahli bersetuju dengan penggantungan Dominique manakala tujuh menentang dan satu undi lagi berkecuali.
Sementara itu, seramai 60 ahli dewan mengundi berhubung penggantungan Chieng Jen iaitu 54 bersetuju manakala enam lagi menentang.
Keputusan penggantungan kedua-dua ADUN berkenaan kemudiannya diumumkan Speaker DUN Sarawak, Datuk Seri Mohd. Asfia Awang Nassar.

Boikot barangan yahudi


Palestin pulau barangan Yahudi

Seorang lelaki Palestin membuang barangan yang dikeluarkan dari kawasan penempatan haram yahudi di tebing barat ke dalam api sebagai menyokong kempen memulaukan barangan yahudi di kampung Salfit, Tebing Barat, semalam. - AP


RAMALLAH 18 Mei - Rakyat Palestin hari ini memperhebatkan kempen untuk memulaukan barangan yang dikeluarkan dari kawasan penempatan haram Yahudi dengan melakukan kunjungan rumah ke rumah bagi meningkatkan kesedaran mengenai pengharaman itu di seluruh Tebing Barat.
Penyelaras kempen, Haitham Kayali berkata, kempen rumah ke rumah itu adalah sebahagian daripada kempen kebangsaan untuk mengharamkan produk dari kawasan penempatan Yahudi.
"Hari ini kempen rumah ke rumah bermula di semua bandar di Palestin," katanya.
Menurut Kayali, 3,000 belia Palestin akan melawat kira-kira 427,000 rumah di seluruh Tebing Barat bagi mengedarkan risalah yang menyenaraikan barangan yang diharamkan dan memaklumkan kepada keluarga Palestin tentang bahaya barangan tersebut kepada perjuangan mereka untuk menuntut kemerdekaan.
Mereka kemudian akan menggantung sepanduk di luar rumah terlibat untuk mengesahkannya sebagai bebas daripada barangan yang dikeluarkan dari kawasan penempatan Yahudi.
Rakyat Palestin menganggap kehadiran kira-kira 500,000 pendatang haram Yahudi di lebih 120 kawasan penempatan haram di seluruh Tebing Barat dan timur Baitulmaqdis sebagai ancaman besar terhadap perjuangan mereka untuk menegakkan sebuah negara Palestin.
Presiden Palestin, Mahmud Abbas bulan lepas meluluskan rang undang-undang yang mengharamkan perdagangan barangan yang dikeluarkan dari kawasan penempatan Yahudi, berikutan kempen selama beberapa bulan yang melibatkan pembakaran produk itu di khalayak ramai.
Mereka yang didapati bersalah menjual beli barangan dari kawasan tersebut boleh dikenakan hukuman penjara antara dua hingga lima tahun dan denda sebanyak AS$22,000 (RM70,400).
Kempen rumah ke rumah itu dijalankan oleh Dana Karameh (Maruah), yang diwujudkan untuk meningkatkan ekonomi Palestin dan membantu mereka yang terjejas kehidupannya disebabkan sekatan ke atas perdagangan dengan kawasan penempatan Yahudi. - AFP

Mahkamah jatuh hukum hari ini

Bung Mokhtar bersama Zizie Izzette meninggalkan pekarangan mahkamah selepas keputusan kes ditangguhkan di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, Keramat, dekat Kuala Lumpur, semalam.


KUALA LUMPUR 18 Mei - Kesalahan yang dilakukan oleh Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin dan isterinya, pelakon, Zizie Izette menjurus kepada kesalahan prosedur perkahwinan bukan jenayah.
Tindakan dua orang abang dan seorang adik lelaki pelakon itu bersama dua rakan Bung Moktar menjadi wali serta saksi pula adalah untuk mengelakkan berlakunya maksiat.
Oleh yang demikian, kesemua mereka memohon agar dikenakan bon berkelakuan baik atau denda yang minimum berbanding hukuman penjara.
Itu merupakan antara rayuan yang dikemukakan oleh pasangan itu dan saksi-saksi kepada pernikahan mereka di Mahkamah Rendah Syariah Gombak Timur, Keramat dekat sini hari ini.
Kesemua mereka mengemukakan rayuan tersebut selepas mengaku bersalah atas tuduhan masing-masing ketika pertama kali dihadapkan ke mahkamah pada 20 April lalu.
Bagaimanapun, Hakim Syarie, Wan Mahyuddin Wan Muhammad menangguhkan sehingga esok untuk menjatuh hukuman bagi membolehkannya meneliti rayuan dan hujah pihak pendakwaan.
Pada prosiding hari ini, pendakwaan dikendalikan oleh dua pendakwa syarie dari Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS), Zusyafarain Yusof dan Shafezan Rosli. Kesemua tertuduh diwakili peguam syarie, Amli Embong.
Bung Moktar atau nama sebenar, Moktar Radin, 51, menghadapi tuduhan berpoligami dengan Zizie tanpa kebenaran mahkamah.
Zizie atau nama penuhnya Zizie Izette A. Samad, 32, pula didakwa bernikah dengan suaminya tanpa kebenaran Pendaftar Nikah, Cerai dan Rujuk, Daerah Gombak Timur.
Pasangan itu juga mengaku saling bersubahat antara satu sama lain dalam majlis pernikahan pada pukul 8.50 malam, 16 Disember tahun lalu di sebuah rumah beralamat No. 12, Jalan TC 2B/3, Cemerlang Heights, Taman Melati dekat sini.
Pada majlis pernikahan itu, Bung Moktar memberikan mas kahwin RM80, wang hantaran RM31,000 dan sebentuk cincin berlian serba satu.
Pasangan itu didakwa mengikut Seksyen 124 dan Seksyen 40(2) Enakmen Undang-Undang Keluarga Islam Selangor yang memperuntukan denda maksimum RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.
Ketika bernikah dengan pemegang watak utama drama 'Aduhai Esah', Bung Moktar mempunyai seorang lagi isteri, Datin Nor Asidah Alimudin yang dikahwininya sejak 24 Ogos 1991.
Hasil perkongsian hidup bersama isteri pertama selama 19 tahun, Bung Moktar dikurniakan empat cahaya mata iaitu Mohd Khairulnizam, Mohd Kurniawan Naim, Nor Khairunisah dan Nur Safurah.
Abang Zizie yang juga wali pada majlis perkahwinan itu, Datuk Ahmad Shahazmi, 42, bersama dua lagi adiknya, Samzy Fuzette, 34, dan Shaheizy Sam, 28, mengaku bersubahat dengan adik ipar mereka yang berpoligami tanpa kebenaran pada masa, hari dan tempat yang sama.
Turut mengaku bersalah atas tuduhan sama ialah dua rakan Bung Moktar iaitu Sahari Ahmad, 54, dan Titing Putang, 56.
Pertuduhan ke atas mereka dibuat mengikut Seksyen 134 enakmen sama yang turut membawa hukuman denda RM1,000 atau penjara enam bulan atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.
Ahmad Shahazmi, Samzy Fuzette dan Shaheizy Sam, masing-masing turut menghadapi satu lagi pertuduhan tambahan.
Ahli perniagaan itu dituduh mengakad nikah adik perempuannya itu tanpa kebenaran Pendaftar Nikah Daerah Gombak Timur manakala Samzy Fuzette dan Shaheizy Sam pula didakwa bersuhabat dengan abang mereka dengan menjadi saksi.
Sementara itu, pihak pendakwaan membantah kesemua tertuduh dikenakan bon berkelakuan baik kerana mahkamah perlu mengutamakan kepentingan ummah berbanding peribadi.
Hukuman yang bakal dikenakan perlu mengangkat martabat undang-undang syariah agar ia digeruni, tegas pihak pendakwaan.
Oleh itu, mereka memohon agar hukuman setimpal dikenakan sebagai pengajaran bukan sahaja kepada kesemua tertuduh tetapi juga kepada masyarakat agar kesalahan itu tidak menjadi ikutan.
Prosiding hari ini juga menarik perhatian sekumpulan wanita daripada gabungan tujuh pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang mengadakan demonstrasi aman di perkarangan mahkamah seawal pukul 8.20 pagi.
Demonstrasi itu diadakan kerana mereka tidak bersetuju dengan tindakan Bung Moktar berpoligami tanpa melalui prosedur yang sepatutnya.
Bung Moktar bagaimanapun tidak menghiraukan kumpulan itu yang dilihat beria-ia cuba mengambil perhatiannya dengan menggoyang-goyangkan sepanduk masing-masing.
Salah seorang daripada ahli kumpulan itu juga dilihat sempat bertanyakan soalan kepada Zizie ketika di dalam mahkamah sama ada pernikahan mereka diketahui oleh isteri pertama Bung Moktar.
Zizie dengan tenang menjawab: ''Ya, dia tahu dan dia izinkan.''
Sejurus selepas mahkamah menangguhkan prosiding kira-kira pukul 11.30 pagi, pasangan itu dilihat meninggalkan perkarangan mahkamah sambil 'diiringi' oleh kumpulan NGO tersebut.
Sambil ditenangkan oleh isterinya, Bung Moktar sempat berseloroh dengan kumpulan tersebut dengan berkata: ''Jumpa awak semua esok.''