Tuesday, July 7, 2015

Pancaroba

Percutian di Selatan Perancis dengan menaiki bot mewah . Hanya dengan $500,000.00 semimggu !!!!

Sesungguhnya yang memalukan negara ialah Najib dengan 1MDB-nya kata MahathirTun Dr Mahathir Mohamad membidas kembali kritikan bahawa beliau memalukan negara dengan bercakap kepada media antarabangsa berhubung isu 1MDB dan kepimpinan Datuk Seri Najib Razak. 

Menjawab kritikan Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman itu, Mahathir berkata pihak yang memalukan Malaysia sebenarnya Najib dan 1MDB, bukan beliau.

“Sesungguhnya yang memalukan negara ialah Datuk Seri Najib dengan 1MDB-nya.

“Sebelum ini negara tidak pernah dicemuh dengan tuduhan-tuduhan yang tidak terjawab seperti sekarang,” katanya.

Menulis di blognya hari ini, Mahathir berkata, jika “skandal” seperti itu berlaku di luar negara sudah tentu pemimpin itu akan meletakkan jawatan dan memohon maaf.

“Tetapi di Malaysia ada orang yang mempertahankan pemimpin tanpa sebab, hanya kerana keselamatan jawatan,” sindirnya.

Beliau mengulas kritikan Anifah padanya kerana memberikan wawancara kepada akhbar Amerika The New York Times.

“Mungkin Anifah tidak pernah baca suratkhabar Amerika sebelum usaha untuk memburukkan nama saya dijadikan asas mempertahankan perdana menteri Najib.

“Tetapi seluruh dunia tahu berkenaan Datuk Seri Najib, Jho Low dan 1MDB,” katanya.

'Anak tiri berlagak kaya'

Beliau juga berkata akhbar terkenal Washington, New York dan London juga telah menyiarkan rencana panjang berkaitan 1MDB, Najib dan dakwaan hidup mewahnya.

Mahathir juga dengan laporan berkaitan hartawan Jho Low dan anak tiri Najib Riza Aziz.

Selain itu Mahathir turut membangkitkan kajian pakar Barat bahawa Malaysia adalah salah sebuah daripada sepuluh negara tahap rasuahnya tertinggi di dunia.

“Tetapi Anifah tidak berasa malu dengan semua laporan ini. Tidak ada sepatah pun disuarakan olehnya.

“Semua laporan yang memburukkan Malaysia dibuat sebelum saya mengkritik Datuk Seri Najib,” katanya lagi.

Mahathir juga berkata Anifah patut menyoal Najib dan menasihatinya “supaya tidak bersahabat dengan Jho Low dan melarang anak tirinya dari berlagak sebagai hartawan kaya” lapor Malaysiakini
http://darisungaiderhaka.blogspot.com/2015/07/sesungguhnya-yang-memalukan-negara.html

1MBD : Disinilah bermulanya putar alam Jho Low


Ini adalah gambar yang mendedahkan segalanya tentang perjanjian 1MDB dengan PetroSaudi.

 Antara yang bersama dan tersenyum lebar kepada kamera kerana mereka menikmati percutian musim panas di Selatan Perancis dengan kapal layar mewah Tattoosh (disewa untuk $ 500,000 seminggu) adalah semua pemain utama di sebalik usaha sama itu.

 Dari kiri ke kanan adalah Jho Low, dalang usaha sama itu; Putera Turki, pemilik PetroSaudi; Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, seorang lelaki yang bertanggungjawab keatas 1MDB; isteri yang sangat berkuasa, Rosmah Mansor; Nor Ashman, anak pasangan itu; Tarek Obaid, Pengarah PetrSaudi dan anak perempuan kesayangan Rosmah, Nooryana Najwa.

 Gambar itu dihantar sebagai tanda kenangan dalam perhimpunan gembira itu oleh Wan Shihab, seorang pegawai khas kepada Najib, untuk Tarek Obaid dan Jho Low dan (mengikut data pada gambar) gambar itu telah diambil pada bulan Ogos 2009 ketika plot untuk menubuhkan usaha sama telah dicetuskan. 

  Ia adalah salah satu gambar portfolio diedarkan sekeliling Jho Low, Putera Turki dan Tarek Obaid pada bulan Januari tahun berikutnya, terima kasih kepada jasa baik daripada pembantu Perdana Menteri selepas permintaannya telah dibuat dalam pelbagai e-mel. 

Wah! di atas dek di dalam salah satu daripada 
kapal layar paling besar di dunia!
Hanya tiga minggu selepas hubungan baik di kapal layar tersebut,  rakan Tarek Obaid 
Pengarah di PetroSaudi, ahli perniagaan British Patrick Mahony bertemu dengan Jho Low di New York dan menguatkuasakan seluruh pelan dengan sepantas kilat. 

Menjelang September 29, 2009 satu bilion ringgit wang awam yang dipinjam telah dikirim dari 1MDB(penandatangan tunggal Najib Razak) kononnya untuk membiayai sebuah usaha cari gali minyak oleh anak syarikat bersama 1MDB PetroSaudi.

  Walau bagaimanapun, syarat-syarat perjanjian usaha sama itu dibenarkan untuk AS $ 700 juta pelaburan tersebut akan disalurkan dalam samaran pembayaran balik pinjaman kepada PetroSaudi International (Cayman) syarikat induk.

 Jumlah wanga yang sangat besar itu sebenarnya masuk ke dalam akaun Zurich Good Star Limited, yang merupakan satu lagi syarikat yang didaftarkan di Cayman dikawal oleh Jho Low.

 Sepanjang perjanjian ini, sebagai harta e-mel dan bukti dokumentari kini diteruskan kepada penyiasat antarabangsa membuktikan, Jho Low bertindak sebagai pengantara antara Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak dan PetroSaudi.Episod Najib diperbodohkan

Sarawak Report mendapat maklumat dari orang dalaman yang ironi acara ini yang melahirkan perjanjian yang pertama untuk 1MDB ialah Perdana Menteri dan isteri sedang diperbodohkan oleh Jho Low mengenai orang-orang Arab yang memiliki PetroSaudi.

Pasangan Malaysia ini telah terperdaya kononnya kapal layar besar Tatoosh itu dimiliki oleh Putera Turki yang merupakan pemilik PetroSaudi. Tetapi yang sebenarnya disewa untuk majlis itu bagi tujuan menarik perhatian dan memperdayakan mereka. 

Malah PetroSaudi hanya mempunyai beberapa dana dan Putera Turki, anak-7  Raja ketika itu bukan seorang multi-jutawan sebenarnya.

Jho Low dan rakan perniagaannya mahu Perdana Menteri menyangka  bahawa dia telah melabur dalam sebuah syarikat besar yang dimiliki oleh seorang pelabur di Arab, yang dikaitkan dengan keluarga Diraja, sehingga perjanjian itu boleh dibentangkan dan  disokong oleh Negeri Arab Saudi.


Malah, ia adalah semua putar belit. Tetapi, berjaya dilakukan dan tidak lama selepas itu dana pembangunan Malaysia, yang dikawal sepenuhnya oleh Najib, melabur beratus-ratus juta dalam usaha baru syarikat itu di Venezuela. ~ sumber

Ini Wartawan Otai, Klasik


Diterbitkan: Isnin, 6 Julai 2015 4:06 PM

NEW DELHI: Usia mereka ini antara 50-an dan 60-an dan yang paling ketara tentang penampilan mereka ialah beg kain sandang serta buku nota kecil.
Mereka paling berdisiplin dengan waktu, selalu tiba di lokasi majlis tepat pada masanya sama ada menunggang motosikal atau beca auto.
Soal kerja, mereka ini akan bersungguh-sungguh mencari maklumat untuk menghasilkan berita yang bagus.
Mereka yang saya maksudkan di sini ialah wartawan otai India dan generasi wartawan ini masih setia menggunakan mesin taip.
Bagi mereka ini, yang tidak memiliki alat perakam suara, tab dan telefon berkamera seperti yang digunakan ramai pemberita yang hebat IT, mereka tetap unggul dalam dunia kewartawanan India.
Di Delhi, wartawan yang semakin berusia dan beruban rambutnya ini ramai bilangannya berbanding yang lebih muda terutamanya dalam media cetak.
Pertama kali saya masuk ke bilik media Press Information Bureau (PIB) selepas tiba di New Delhi awal tahun ini, saya memang nampak terdapat sekumpulan kecil wartawan berusia 20-an, 30-an atau pun 40-an. Wartawan otai yang saya sebut tadi nampak begitu ramai dan saya mendapati mereka ini mempunyai pengetahuan tinggi dalam bidang masing-masing.
Bahasa badan mereka ketika bercakap bukti nyata bahawa mereka ini mempunyai pengalaman luas dalam bidang kewartawanan.
Menurut PIB, biro yang bertanggungjawab mengeluarkan surat tauliah media, di New Delhi sahaja terdapat hampir 2,500 wartawan yang berdaftar secara rasmi bekerja dengan pelbagai media.
Selain Bahasa Inggeris dan Hindi, mereka ini bekerja di media cetak dan elektronik yang melibatkan hampir 52 bahasa utama di India.
Menurut seorang pegawai kanan, angka ini tidak termasuk beberapa ribu wartawan yang bekerja dengan majalah tempatan serta tabloid.
Dalam lingkungan media, wartawan otai ini dianggap sebagai "kamus bergerak" dan saya sendiri mendapati mereka ini amat membantu saya dalam meningkatkan mutu penulisan saya di samping memahami isu tempatan.
Selepas membuat banyak liputan dan menghadiri sidang media dengan wartawan otai ini, saya dapati mereka juga cekap dalam berkomunikasi dan tahu apa yang hendak disoal, bagaimana untuk menyoal dan sumber maklumat.
PENGALAMAN LUAS
Saya memang kagum dengan ilmu pengetahuan yang mereka miliki tetapi bagi wartawan otai ini, tidak ada yang istimewa tentang mereka kerana pengalaman bekerja menjadikan mereka cekap dalam kerja.
Bagaimanapun, mereka ada mengingatkan saya bahawa "buat kerja rumah" tentang isu serta fakta adalah penting bagi semua wartawan termasuk otai.
Saya kongsikan di sini kalau anda hendak tahu cara wartawan otai ini bekerja. Perkara ini saya lihat sendiri sewaktu sidang akhbar Menteri Hal Ehwal Luar India, Sushma Swaraj.
Sidang akhbar itu dihadiri hampir 200 wartawan, majoritinya wartawan kanan dan hanya sekumpulan kecil pemberita muda.
Saya lihat sedikit sahaja alat perakam suara di atas meja berhampiran menteri kerana wartawan otai hanya meletakkan keyakinan kepada kemampuan pendengaran serta daya ingatan mereka.
Sewaktu sidang akhbar yang diadakan lebih sejam, wartawan otai tadi melontarkan pelbagai soalan menjurus kepada dasar luar negara.
DI MANA WARTAWAN MUDA DI INDIA?
Jadi di mana wartawan muda India? Apakah bidang kewartawanan semakin luput di India?
Pemberita muda nampaknya telah disambar saluran berita TV yang penuh glamor serta media baru.
Menjadi wartawan penyiaran atau pembaca berita menjadi minat golongan muda di India.
Tugas ini mungkin lebih mudah memandangkan kewartawanan penyiaran tidak memerlukan kebolehan menulis seperti media cetak yang dikuasai wartawan otai.
Di negara yang mempunyai 1.2 bilion penduduk dan bekalan elektrik 24 jam masih tidak dapat dibekalkan di kawasan pinggir bandar, wartawan otai ini berpendapat masih terdapat masa depan untuk media cetak di India.
Mereka ini langsung tidak kisah dengan operasi "media baru" seperti portal berita atas talian, saluran berita TV dan lain-lain.
Sementara sambungan internet, telefon pintar dan peralatan media lain masih tidak dapat dinikmati ramai rakyat di India, harga akhbar masih lagi murah dan mudah dibeli di kebanyakan gerai teh di semua kejiranan.
BOLEH BERTAHAN
Meskipun bidang kewartawanan di India bukan karier yang menawarkan pendapatan yang tinggi, minat mendalam untuk menulis adalah faktor yang membuatkan wartawan otai ini masih kekal dengan profesion mereka.
Bagi mereka, dunia kewartawanan adalah kerjaya yang mulia dan tonggak keempat demokrasi.
Mereka juga amat dihormati dalam kalangan orang awam serta pegawai kerajaan.
Saya secara peribadi menganggap mereka sebagai mentor saya sepanjang saya berkhidmat di Delhi.
Tabik saya untuk wartawan otai India ini dan bagi saya, merekalah yang mewarnai kegemilangan dunia kewartawanan di India. 

Peniaga asing mampu sewa RM8,000 sebulan

Peniaga asing mampu sewa RM8,000 sebulan
Rata-rata papan tanda kedai di pusat bandar Klang ditulis dalam bahasa asing.

BERADA di Klang seolah-olah sedang berada di Bangladesh atau Myanmar. Mereka ini dilihat memonopoli sekitar pusat bandar dan tidak mustahil boleh menenggelamkan warga tempatan jika tidak dibendung.
Buktinya boleh dilihat di premis-premis jualan. Bukan sahaja mereka ini datang sebagai pengunjung, tetapi warga asing ini menjadi pekerja malah terdapat papan tanda ditulis dalam bahasa asing di premis berkenaan.
Tinjauan Sinar Harian mendapati terdapat puluhan kedai makan, kedai menjual barangan serbaneka dan pelbagai kedai lain dipercayai milik warga asing beroperasi di situ.
Wartawan Sinar Harian meninjau premis-premis di sekitar bandar Klang untuk mendapatkan gambaran sebenar daripada warga asing yang bekerja di situ.
Shujon, 36, seorang warga Bangladesh yang bekerja di sebuah kedai menjual peralatan harian memberitahu, perniagaan itu adalah milik seorang lelaki dari negaranya yang berkongsi dengan warga tempatan.
“Kedai ini disewa harga tinggi lebih kurang RM8,000 sebulan. Berniaga sini bagus sebab ramai orang  Bangladesh. Kalau hujung minggu ramai datang beli-belah, duduk-duduk (melepak),” katanya yang masih pekat dengan telo bahasanya.
Menurut Shujon, kedai berkenaan sudah beroperasi hampir tujuh tahun dan kebanyakan barangan yang dijual di situ dibawa khas dari Bangladesh.
Salah seorang peniaga warga asing turut memaklumkan, mereka selesa berniaga di situ.
Menurut Kushen, 46, seorang peniaga kuih warga Bangladesh, dia menyewa bahagian depan sebuah restoran sebagai tapak niaga.
“Restoran itu kawan (senegara) saya punya. Dia sewa RM7,000. Kedai ini sudah lama buka di sini,” katanya kepada Sinar Harian.

Servcorp Mohon Maaf Berhubung Iklan Wombat


Diterbitkan: Selasa, 7 Julai 2015 12:04 AM

PETALING JAYA: Syarikat yang berpangkalan di Australia, Servcorp memohon maaf kerana menggunakan haiwan jenis wombat pada papan iklan elektronik di Bukit Bintang apabila ramai tersilap anggap bahawa ia merupakan seekor khinzir.
Syarikat itu menerusi kenyataan di Facebook membuat permohonan maaf sekiranya menimbulkan kekeliruan akibat menggunakan seekor wombat dalam iklan elektronik di Kuala Lumpur.
"Servcorp merupakan sebuah syarikat Australia dan menggunakan Wombat sebagai maskot syarikat - wombat itu merupakan seekor anak beruang kecil berbulu seperti haiwan yang tergolong dalam keluarga beruang koala.
"Ia kelihatan seolah-olah segelintir orang tersilap anggap bahawa ia merupakan seekor khinzir yang mungkin menyentuh sensitiviti dalam kesucian bulan Ramadan," kata Servcorp pada Isnin.
Ia berkata, sebagai syarikat antarabangsa, ia tidak mempunyai niat untuk menyinggung mana-mana kaum atau agama, dan menambah bahawa ttiada isu seluruh dunia dengan menggunakan haiwan itu sebagai maskot, termasuk di pejabat mereka di Timur Tengah.
Pada Ahad, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) mengesahkan pemadaman iklan digital itu di Jalan Bukit Bintang.

1MDB: PM Tidak Perlu 'Berehat' Sepanjang Siasatan - KJ


Diterbitkan: Isnin, 6 Julai 2015 9:14 PM
khairy

KUALA LUMPUR: Belum ada keperluan untuk Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak bercuti sementara siasatan berkaitan tuduhan pindahan wang daripada 1Malaysia Development Bhd (1MDB) ke akaun peribadinya berjalan, kata Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin.
Menurut beliau, langkah berkenaan hanya boleh diambil sekiranya wujud tuduhan di mahkamah berhuhung kes tersebut.
"Beliau masih belum terbukti melakukan apa-apa kesalahan, perkara tersebut tidak timbul bahawa beliau perlu berehat atau tidak.
"Sebelum ini ada kes ahli politik yang dituduh di mahkamah dan kita minta supaya dia berehat. Ada menteri besar dan ketua menteri pernah diarah berehat.
"Dalam kes ini masih tidak ada apa-apa tuduhan. Jadi buat masa ini tidak ada keperluan (berehat)," katanya kepada pemberita pada Majlis Berbuka Puasa Pemuda Barisan Nasional (BN) di sini, Isnin.
Mengulas lanjut Khairy yang juga Menteri Belia dan Sukan meminta semua pihak bertenang sementara menunggu siasatan selesai.
"Saya percaya dan yakin bahawa siasatan sedang dijalankan dan satu pasukan khas telah ditubuhkan yang melibatkan Bank Negara.
"Saya rasa tak perlu kita mendahului siasatan tersebut. Jadi jangan premature dan buat apa-apa kesimpulan.
"Saya juga percaya bila siasatan selesai, mereka akan buat pengumuman kepada awam mengenai hasil siasatan diperolehi," katanya.
Sebelum ini beberapa pimpinan pembangkang mencadangkan sebarang siasatan yang dijalankan terhadap dakwaan pindahan wang itu akan “membazir masa” jika Najib tidak meletak jawatan sebagai perdana menteri atau sekurang-kurangnya 'bercuti' sepanjang siasatan sedang berlangsung.
Naib Presiden PKR, Chua Tian Chang berkata, jika Najib terus memegang jawatannya, masyarakat sukar untuk percaya siasatan itu dijalankan tanpa bimbang dan berat sebelah.
Jumaat lalu, Wall Street Journal (WSJ) menyiarkan artikel yang memetik 'penyiasat yang tidak dinamakan' mendakwa dana hampir RM2.67 bilion milik 1MDB disalurkan ke dalam akaun peribadi perdana menteri.
Bagaimanapun, 1MDB menegaskan tiada dana dipindahkan ke dalam akaun peribadi Najib.

Kenapa tidak tangkap Dr Mahathir?

Datuk Sai­fuddin Abdullah
Sai­fuddin Abdullah

SHAH ALAM - “Betul itu status saya, tetapi ia hanya sindiran kepada Khalid sebab tidak ambil tindakan,” demikian kata bekas ahli Majlis Tertinggi Umno, Datuk Saifuddin Abdullah mengulas status Twitter yang dimuat naiknya meminta Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar menangkap bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad.
Menerusi status Twitternya, Saifuddin berkata, Khalid perlu menangkap Dr Mahathir selepas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mendakwa bekas perdana menteri itu dalang di sebalik tuduhan terhadap dirinya mengambil dana berkaitan kerajaan untuk kepentingan peribadi.
“Perdana menteri kata Dr Mahathir dalang. Apa lagi @KBAB51 (Khalid), tangkaplah,” katanya.
Sebelum ini, Najib dalam satu kenyataan menyatakan  beberapa bulan kebelakangan ini, pelbagai tuduhan tidak berasas dilakukan terhadapnya dan keluarganya.
Menurut Najib, Dr Mahathir mencipta krisis apabila tanpa usul periksa mendakwa RM42 bilion hilang daripada 1Malaysia Development Berhad (1MDB) sedangkan hakikatnya ia adalah hutang yang diaudit dan disokong oleh aset diaudit bernilai RM51 bilion.
Najib turut mendakwa Dr Mahathir berada di belakang pembohongan dan berganding bahu dengan pihak asing termasuk blog politik Sarawak Report dan The Wall Street Journal.
Kelmarin, Najib turut memaklumkan bahawa beliau akan membuat keputusan dalam masa terdekat berhubung tindakan lanjut yang boleh diambil terhadap pihak yang menyebarkan dakwaan liar.

Lembah Klang 'ditawan' peniaga asing

Lembah Klang 'ditawan' peniaga asing

"ADIK punya pasal, RM10 saya kasi kurang, lain tempat tak ada dapat ini harga, kira jadi sajalah." Dalam pelat berbahasa Melayu, peniaga warga Pakistan cuba menarik pelanggan yang berkunjung ke premis menjual kain di Jalan Tunku Abdul Rahman, Kuala Lumpur.
Bermodalkan wajah tampan, peniaga dan pekerja rata-rata dari Pakistan, Turki dan Arab itu memujuk dengan suara manja menarik orang ramai yang lalu-lalang di kaki lima untuk masuk ke premis mereka.
Apabila pelanggan sudah ‘sangkut’ dan masuk ke dalam ruang kedai, mereka kemudian akan mula menjual kata-kata manis pujuk rayu sambil mempromosikan barangan ditawarkan.
Layanan mereka yang dikatakan lebih menarik berbanding peniaga warga tempatan menyebabkan kadangkala premis mereka lebih dikunjungi dan menjadi pilihan pelanggan.
Kain tudung, kain ela, jubah, baju kurung, karpet dan aksesori wanita antara paling banyak dijual namun barangan itu bukanlah dari negara asal mereka sendiri sebaliknya diimport dari Vietnam dan Indonesia.
Hakikatnya, lambakan peniaga warga asing di Jalan Masjid India bukan isu baru, ada yang sudah bertahun-tahun menjalankan perniagaan di situ menyebabkan peniaga tempatan seolah-olah tenggelam di tempat sendiri.
Dari sekecil-kecil ruang kedai di bangunan arked hinggalah gedung tekstil gergasi, pengunjung Jalan Tunku Abdul Rahman dan Jalan Masjid India pasti tidak terlepas daripada terserempak dengan peniaga ini yang gemar berdiri di luar kedai menarik pelanggan masing-masing.
Peniaga, Norman Ahmad, 29, berkata, dia memperoleh semua dokumentasi yang sah untuk menjalankan perniagaan kain di sebuah premis di situ.
Katanya,  ramai peniaga dari pelbagai negara menjadi ‘tauke’ di kedai-kedai kain yang terletak di dua jalan tersebut termasuk dari Indonesia.
Dia yang sudah berhijrah ke negara ini sejak 14 tahun lalu mula menjalankan perniagaan di situ sejak tiga tahun lalu. Abangnya turut menjalankan perniagaan sama dan mereka selesa serta berminat berniaga di negara ini meski mempunyai sebuah kedai di negara asal.
Katanya, harga yang ditawarkan tidak jauh beza dengan kedai-kedai lain, termasuk yang dijual warga tempatan.
Namun ia bergantung kepada cara peniaga menarik pelanggan.
“Harga kain di kedai saya lebih kurang saja dengan kedai lain tapi terpulang kepada pembeli nak beli atau tak. Tak salah warga asing meniaga sini kalau ada lesen dan ikut peraturan pihak berkuasa,” katanya.
Seorang lagi peniaga warga Pakistan Yassin Mohamed, 32, bersetuju dengan pendapat Norman.
Katanya, asalkan tidak melanggar peraturan, peniaga warga asing sepertinya bebas menjalankan perniagaan di kawasan tumpuan rakyat di negara ini menjelang perayaan.
Kedai tudung miliknya terletak sebelah-menyebelah dengan yang dimiliki peniaga tempatan, namun dia langsung tidak mempunyai niat menjatuhkan perniagaan peniaga tempatan dengan menawarkan harga terlalu murah.
“Biasa kita jual ikut harga kos, kalau pelanggan nak beli mereka beli juga, mereka tak pernah tanya ni kedai Pakistan ke Bangla ke atau kedai orang tempatan. Kalau harga 'kena' mereka terus ambil tak ada soal," katanya.
Cara menarik pelanggan katanya bergantung kepada peniaga dan pekerja masing-masing.
“Mungkin ada orang anggap kita suka cakap manis tapi kalau itu cara nak tarik pelanggan masuk ke kedai apa salahnya,” katanya sambil ketawa.

61 peratus rakyat Greece tolak pakej penyelamatan

61 peratus rakyat Greece tolak pakej penyelamatan
Warga Greece meraikan keputusan pungutan suara itu di hadapan bangunan Parlimen.

ATHENS - GREECE . Lebih 61 peratus rakyat Greece mengundi ‘tidak’ untuk pakej penyelamatan yang ditawar pihak pemberi pinjaman antarabangsa.
Kiraan undi muktamad menunjukkan sekitar 61.3 peratus pengundi Greece menolak syarat-syarat tersebut, iaitu lebih tinggi berbanding ramalan tinjauan pendapat.
Ribuan penyokong kempen yang menolak syarat-syarat tersebut, meraikan keputusan pungutan suara itu di hadapan bangunan Parlimen di Athens lapor  AFP.
Perdana Menteri Alexis Tsipras mengucapkan terima kasih kepada rakyat Greece kerana apa yang beliau sifatkan sebagai pilihan berani mereka.
Sementara itu, ketua Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem berkata keputusan pungutan suara itu adalah sesuatu yang amat dikesali bagi masa depan Greece.
Pemimpin zon Euro akan mengadakan satu sidang kemuncak hari ini untuk membincangkan situasi tersebut.
Manakala pemimpin Jerman dan Perancis yang berhubung melalui telefon berkata keinginan rakyat Greece mesti dihormati.
Parti Syriza yang mentadbir sebelum ini mendesak rakyat mengundi untuk menolak pakej penyelamatan yang ditawarkan negara pemiutang.
Ia bagaimanapun membuka kemungkinan, Greece tersingkir dari zon Euro.
Athens sebelum ini bertegas penolakan pakej penyelamatan akan meletakan mereka dalam kedudukan kukuh untuk berunding tawaran baharu bagi menyelamatkan ekonomi mereka.
Dengan keputusan ini, institusi bank Greece di jadual dibuka semula hari ini. 

Menteri Kewangan Greece letak jawatan mengejut

Yanis Varoufakis
Varoufakis

ATHENS - GREECE. Peletakan jawatan Menteri Kewangan Greece, Yanis Varoufakis hari ini mengejutkan ramai pihak walaupun majoriti rakyat negara tersebut mengundi untuk menolak Pakej Penyelamat yang ditawarkan pemiutang antarabangsa.
Menurut laporan CNN, Varoufakis mempunyai perbezaan pendapat dengan pelbagai pihak.
“Selepas keputusan referandum dikeluarkan, saya sedar sesetengah peserta kumpulan Eropah dan pelbagai pihak mahu saya ‘tidak hadir’ dalam mesyuarat,” kata Varoufakis kepada wartawan.
Varoufakis mengingatkan bahawa keputusan 60 peratus rakyat Greece menolak Pakej Penyelamat 'terpaksa dibayar dengan pengorbanan yang lebih besar'.
Kementerian Kewangan kemudian mengesahkan peletakan jawatan Varoufakis dalam satu kenyataan lain.
Difahamkan, Varoufakis merupakan seorang yang lantang bersuara dan tidak mahu mengikut norma konvensional ahli politik Eropah.
Beliau sering muncul di media dan lantang bersuara terhadap perunding dan kerajaan.

Rakyat tolak pelan penjimatan EU


ORANG ramai menunggu untuk memasuki sebuah bank di Athens semalam.


ATHENS – Rakyat Greece berdepan krisis kewangan yang semakin meruncing semalam dengan banyak bank ditutup dan mesin juruwang automatik (ATM) kekurangan wang tunai beberapa jam selepas mereka mengundi menolak langkah penjimatan ekonomi Kesatuan Eropah (EU) dan Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).
Rakyat Greece sebaliknya mahukan pelan penyelamatan ekonomi baharu yang tidak membebankan mereka.
Keputusan 61 peratus rakyat Greece mengundi ‘tidak’ berbanding 39 peratus undian ‘ya’ menyebabkan masa depan negara diambang muflis itu menjadi tidak menentu dalam Kesatuan Eropah (EU) dan mata wang Euro menjadi tidak menentu.
Jurang kemenangan untuk undi ‘tidak’ jauh lebih besar daripada jangkaan awal tetapi kegembiraan rakyat Greece menyambut kemenangan tersebut bertukar suram semalam.
Ia ekoran Greece memasuki minggu kedua sekatan kewangan dan berdepan kekurangan wang tunai tanpa petanda suntikan baharu dalam masa terdekat.
Greece melaksanakan sekatan kewangan ketat untuk mengelakkan situasi panik selepas pungutan suara rakyat selesai dan tarikh akhir program penyelamatan ekonomi negara itu tamat.
Dibelenggu kemelesetan ekonomi yang berpanjangan, kadar pengangguran di Greece kini di tahap tinggi, manakala bank-banknya kekurangan wang tunai.
Greece menjadi negara maju pertama gagal membayar hutangnya kepada IMF pada minggu lalu.
Beberapa penganalisis turut meramalkan Greece akan mengalami ketiadaan aliran tunai sehingga memaksa kerajaannya mengeluarkan mata wang sendiri sekali gus menjadi negara pertama meninggalkan zon mata wang euro yang diwujudkan sejak 1999.
Majlis Pentadbir Bank Pusat Eropah juga dijangka tidak akan memberi bantuan kecairan tunai tambahan kepada bank-bank di Greece bermula semalam. Bantuan EU/IMF yang mencecah 90 bilion euro (RM379.36 bilion) kepada Greece tidak ditambah sejak beberapa hari lalu dengan menyebabkan sistem kewangan negara itu tergantung.
Tanpa bantuan tambahan, rakyat Greece mungkin tidak boleh lagi mengeluarkan walaupun wang tunai 60 Euro (RM253) seperti yang dihadkan sekarang. – AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0707&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz3f9Vt07Yz 
Hakcipta terpelihara