Thursday, July 24, 2014

Pancaroba

 23 Jul
Anggota @PDRMsia yg buat posting 'paria' ditukarkan serta merta. Masa sama wanita yg buat posting menghina agama di Fb akan di siasat

Abdul Khalid tidak akan berundur


  • Abdul Khalid (kanan) berbincang sesuatu bersama Sultan Selangor ketika Majlis Berbuka Puasa Sultan Selangor Bersama Rakyat di Masjid Kampung Assam Jawa. Turut hadir Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah (kiri).Abdul Khalid (kanan) berbincang sesuatu bersama Sultan Selangor ketika Majlis Berbuka Puasa Sultan Selangor Bersama Rakyat di Masjid Kampung Assam Jawa. Turut hadir Raja Muda Selangor, Tengku Amir Shah (kiri).

KUALA SELANGOR - Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim menegaskan sekali lagi tidak akan berundur ataupun melepaskan jawatannya meskipun mendapat desakan pucuk pimpinan parti.

Adun Pelabuhan Klang itu turut berjanji dengan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk bekerja sehingga khidmatnya tidak diperlukan lagi sebaik sahaja mandat sebagai menteri besar berakhir.

“Saya sendiri sudah berkata kepada baginda tuanku untuk bekerja sebaik mungkin sehingga habis penggal...bahkan sudah keluarkan kenyataan sebelum ini bagi mana-mana pihak yang mahu saya berundur, kena patuh enakmen.

“Saya tegaskan, baginda tuanku memandang serius perkara ini dan yang paling penting baginda mahu pentadbiran yang amanah, teguh dan bertanggungjawab untuk rakyat Selangor,” katanya yang enggan mengulas ‘perbincangan’ yang dibuat bersama Sultan Selangor pada majlis berbuka puasa semalam.

Terdahulu, Abdul Khalid mengingatkan parti politik yang diwakilinya supaya menggunakan saluran betul dalam usaha untuk menyingkirkan beliau daripada kerusi Menteri Besar Selangor.

“PKR tidak seharusnya membelakangkan enakmen dan Undang-undang Tubuh Kerajaan Negeri, khususnya mengenai tatacara pelantikan atau penggantian menteri besar.

“Saya percaya mereka yang terlibat dalam usaha ini perlu melalui proses tersebut untuk mencapai matlamat yang mereka inginkan.

“Sehingga proses tersebut berlaku dan selesai, saya akan terus menjalankan tugas sebagai menteri besar,” katanya.

Yang tersirat di sebalik tragedi MH17?


HARIS ZALKAPLI | .

MALAYSIA berdepan tragedi penerbangan kedua dalam tempoh empat bulan, apabila pesawat Penerbangan Malaysia MH17 terhempas akibat ditembak jatuh di wilayah berkonflik Ukraine, dekat dengan sempadan Rusia.

Sejurus laporan dan ulasan peristiwa ini muncul di media, satu konsensus dalam media Barat kelihatan telah dicapai, mengaitkan pemberontak pro-Rusia sebagai pihak yang bertanggungjawab.

Media Amerika Syarikat dan negara-negara Barat lain telah mengekalkan naratif kaitan kumpulan pemberontak pro-Rusia dengan kemalangan pesawat MH17 sejak awal, dengan segera memberi gambaran implikasi geopolitik peristiwa ini.

Presiden AS Barack Obama segera membuat kenyataan amaran kepada Rusia dan pemberontak agar tidak mencemarkan lokasi pesawat terhempas, dan menyatakan kesediaan AS untuk membantu siasatan kepada Presiden Ukraine Petro Poroshenko, yang menyatakan kesediaan menerima penyiasat antarabangsa.

Naib Presiden Joe Biden pula menegaskan yang peristiwa itu bukan satu kemalangan yang tidak disengajakan. Menurutnya, yang jelas daripada yang dapat diperhatikan ialah pesawat Malaysia itu ditembak.

Bekas Setiausaha Negara Hillary Clinton menyampaikan kenyataan keras, mengatakan bahawa ada petunjuk kuat yang pemberontak pro-Rusia bertanggungjawab. Tegasnya, tindakan perlu diambil untuk menyampaikan mesej kepada Putin yang beliau telah bertindak berlebihan.

John McCain, senator yang menganggotai jawatankuasa hubungan luar senat, walaupun menegaskan tidak akan menuduh mana-mana pihak selagi tiada bukti menyatakan yang Rusia bakal berdepan tindakan keras sekiranya terbukti pihak Rusia atau pemberontak pro-Rusia terlibat menembak MH17.

Sekutu kuat AS di Asia Pasifik, Australia juga telah menunjukkan pandangan yang selari dengan AS. Perdana Menteri Tony Abbott mengatakan di parlimen yang peristiwa itu kelihatan lebih sebagai satu tindakan jenayah berbanding kemalangan.

Abbott turut memperlihat sikap kritikal terhadap Rusia, dengan menegaskan yang Rusia tidak boleh berdiam diri kerana kejadian berlaku di kawasan pemisah yang disokong Rusia.

Ukraine ialah sekutu rapat Washington dalam persaingan dengan Rusia di wilayah pasca-Soviet yang masih menyaksikan penguasaan dan tindakan agresif Rusia, yang semakin meningkat di bawah Presiden Vladimir Putin kini (gambar bawah).

Rusia menakluk Crimea, wilayah Ukraine berbentuk semenanjung di Laut Hitam, pada Mac lalu dalam satu tindakan mengejutkan dan meningkatkan permusuhan antara Rusia dengan Barat, terutama AS.

Konflik terus berlangsung di Ukraine, apabila kumpulan militan pemisah disokong Rusia terus aktif di wilayah timur Ukraine yang didiami majoriti penduduk cenderung ke Rusia.

Perkembangan terbaharu ini meningkatkan konfrontasi antara Rusia dengan Barat, dan memberi peluang kepada AS dan sekutu dalam Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara, Nato, meningkatkan tekanan dan mengolah tindakan baharu terhadap Putin dan Moscow.

Tragedi MH17 di Ukraine berlaku kurang sehari selepas AS dan Eropah mengumumkan sekatan baharu terhadap syarikat-syarikat penting Rusia, termasuk institusi kewangan dan syarikat tenaga.

Peristiwa ini sedang menyaksikan kesan negatif kepada Rusia, apabila AS dan sekutu-sekutu telah melemparkan kritikan terhadap Rusia, yang tertumpu pada pertanggungjawaban Rusia kerana membekalkan peralatan perang yang canggih kepada pemisah di Ukraine, negara yang kini dikuasai pemerintah pro-Barat.

Obama, dalam sidang medianya pada Jumaat menegaskan solidariti dengan negara-negara yang terlibat, dan menekankan sekali lagi keperluan kerjasama negara-negara terlibat termasuk Rusia dan agar kawasan kemalangan tidak dicemar dan keperluan penyiasat antarabangsa yang bebas.

Penyiasat antarabangsa yang bebas ini ditegaskan sejak awal bersama presiden Ukraine dan Perdana Menteri Malaysia Dato' Seri Mohd Najib Abdul Razak, yang bermaksud sebagai satu amaran kepada Rusia tidak menghalang siasatan ke atas insiden ini yang berlaku di wilayah dikuasai pemisah pro-Rusia.

Pada Jumaat, penyiasat Organisasi bagi Keselamatan dan Kerjasama di Eropah, OSCE, telah tiba di lokasi insiden. Pemberontak dikatakan menghalang akses kepada kawasan pesawat terhempas, dan kemungkinan penglibatan mereka bakal mendorong lagi tindakan menyekat penyiasat luar.

Obama juga dalam ucapan itu menegaskan pendirian AS mendesak gencatan senjata dilaksanakan segera di wilayah berkonflik di timur Ukraine itu.

Kejadian MH17 ini melibatkan pihak utama yang merupakan sekutu rapat AS seperti Belanda, Malaysia, Australia dan Ukraine. Hal ini membolehkan AS memimpin respons terhadap kejadian ini dan kesan-kesannya kemudian.

Dalam sidang media itu, Obama juga menegaskan bahawa konflik di Ukraine kini memperlihatkan implikasi globalnya yang tidak boleh diabaikan lagi oleh dunia.

Setakat ini, Washington secara rasmi masih tidak menunjukkan kecenderungan untuk secara terbuka dan keras menekan Rusia, tetapi secara konsisten membina sokongan daripada masyarakat antarabangsa untuk menunjukkan respons yang seragam.

Perkembangan ini bermakna Malaysia kini berdepan kemungkinan menghadapi ujian dalam hubungan dengan Rusia, selepas hubungan dengan China terjejas akibat peristiwa kehilangan MH370 empat bulan lalu.

China dan Rusia ialah sekutu yang semakin merapatkan hubungan dan kerjasama dalam politik, perdagangan dan ekonomi sejak kebelakangan ini, yang berjalan selari dengan kemerosotan hubungan dengan AS.

Kedua-dua negara ialah sebahagian daripada lima negara kuasa ekonomi dan politik yang pantas meningkat yang digelar Brics, menggabungkan Brazil, Rusia, India, China dan Afrika Selatan.

Gabungan ini baru-baru ini mengumumkan penubuhan bank pembangunan yang dilihat sebagai pencabar kepada Bank Dunia dan Dana Kewangan Antarabangsa, IMF, dan pada masa yang sama melaksanakan urusniaga yang meningkatkan profil mata wang yuan China.

Sekiranya ini terjadi, ini bermakna Malaysia bakal terlibat lagi dalam persaingan kuasa besar dunia, yang implikasinya bakal mempengaruhi politik global, terutama melibatkan hubungan AS dan sekutu dengan Rusia.

Ini mendedahkan Malaysia kepada cabaran keselamatan yang semakin meningkat, yang disukarkan lagi oleh peranan besar kuasa-kuasa global yang mempunyai hubungan baik dengan Kuala Lumpur. –HARAKAHDAILY 24/7/2014

Cadbury jemput 3 tokoh agama

Cadbury jemput 3 tokoh agama


Shah Alam: Cadbury Confectionery Malaysia Sdn Bhd (Cadbury Malaysia), semalam, menjemput panel bebas yang terdiri daripada tiga tokoh agama bagi memantau prosedur operasi standard (SOP) serta kesucian produk keluaran syarikat itu. 


Tokoh berkenaan ialah Penasihat Agama Islam Johor, Datuk Noh Gadut; bekas Penasihat Agama Islam Sultan Terengganu, Mohd Shukri Ali dan Presiden Kesatuan Ilmuan Islam, Dr Zaharuddin Abd Rahman, dijemput untuk membuat pemantauan susulan dakwaan coklat keluaran Cadbury Malaysia mengandungi DNA babi.

Ketua Hal Ehwal Korporat Cadbury Malaysia, Raja Zalina Raja Safran, berkata pengenalan panel bebas itu juga langkah syarikat berkenaan untuk meraih semula kepercayaan pengguna Islam di negara ini berikutan jualan yang terjejas teruk ekoran dakwaan terbabit.


Tak fikir tindakan 

“Pemeriksaan terhadap kertas kerja perakuan halal yang diterima Cadbury Malaysia sudah disepakati oleh panel jemputan kami, selain negara seperti Brunei, Arab Saudi dan Singapura yang turut menerima bekalan dari negara kita,” katanya pada sidang media, di sini semalam.

Yang turut hadir, Pengerusi Halal Dalaman dan Pengurus Kilang Cadbury Malaysia, Yaccob Khan Abdul Rahman dan Setiausaha Agung Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM), Datuk Dr Maamor Osman.
Raja Zalina berkata, syarikat tidak memikirkan tindakan undang-undang terhadap Kementerian Kesihatan yang membuat dakwaan itu, sebaliknya berusaha meraih semula kepercayaan pengguna Islam.

Sementara itu, Nooh mencadangkan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) mengembangkan usaha mengambil panel bebas seperti dilakukan Cadbury Malaysia untuk memantau SOP masing-masing dan memastikan kesucian produk, selain menggesa jabatan itu menggubal akta baharu mengenai perincian mendapatkan pensijilan halal.

“Perincian mendapatkan pensijilan perlu lebih jelas dan seragam membabitkan semua produk halal di negara ini. Ini wajar kerana sudah banyak masalah membabitkan sesetengah produk yang menerima pensijilan halal JAKIM, tetapi didakwa mengandungi DNA babi,” katanya.

Nahas MH17: Pemisah pro-Russia mengaku tembak


2014/07/24

Rome: Sebuah akhbar Itali semalam melaporkan pengakuan mengejutkan seorang pemisah pro-Russia bahawa unitnya bertanggungjawab menembak jatuh pesawat Penerbangan Malaysia, MH17, Khamis lalu.

Corriere della Sera dalam satu temubual dengan pemisah terbabit melaporkan semalam bahawa pihaknya mengakui bahawa pasukan pro-Russia itu menyangkakan pesawat penumpang berkenaan adalah milik tentera Ukraine.


Laporan itu seterusnya menyebut bahawa pemisah itu mengatakan dia dan rakan pasukannya dimaklumkan untuk bersiap sedia menyerang tentera Ukraine yang akan keluar dari pesawat yang disyaki milik tentera itu sebaik sahaja mereka mendarat.

“Pada tengah hari Khamis itu, komander kami mengarahkan untuk memasuki lori dilengkapi dengan senjata dan peluru. Kira-kira 10 minit sebelum itu, ada satu letupan besar di udara.

Bukan pesawat tentera


“Kami baru menembak sebuah pesawat Kiev Fascists, mereka memaklumkan kami memberi amaran untuk berwaspada kerana sekurang-kurangnya ada anggota yang akan keluar dari pesawat itu,” kata pemisah berkenaan kepada akhbar harian Itali itu dalam satu temubual di stesen keretapi Torez di mana kereta api membawa mayat mangsa MH17 berlepas ke Kharkiv.
“Anggota saya melihat payung terjun di darat dan di pokok. Secara tiba-tiba saya nampak serpihan besi. Di bawahnya saya dapati mayat seorang kanak-kanak perempuan, yang mungkin tidak lebih lima tahun. Dia terbaring dengan muka terlungkup. Barulah saya sedar ia adalah sebuah pesawat awam. Tiada tentera di dalamnya,” katanya dalam temubual itu.

Seorang pemisah berusia 31 tahun yang enggan mendedahkan nama dan pangkatnya berkata, dia adalah ahli unit separa tentera Oplot, yang menurut Corriere della Sera diarah untuk mengawal kawasan nahas sejak Khamis lalu.

Pendedahan ini dibuat lima hari selepas ketua pemisah, Igor Girkin mendakwa menembak pesawat disangka milik tentera Ukraine. - AGENSI

‘Kita bincang baik-baik’


Oleh Fuad Hadinata Yaacob

Kuala Lumpur: “Kita akan berbincang dengan beliau secara baik mengenainya (pertukaran),” kata Ketua Umum Keadilan Datuk Seri Anwar Ibrahim mengulas tindakan Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang menyatakan akan menjalankan tugas sebagai Menteri Besar seperti biasa selepas dipilih rakyat negeri itu.

Anwar berkata, proses perbincangan dan pertemuan dengan Abdul Khalid mengenai pertukaran itu sedang berjalan.

“Pertemuan diteruskan, malah beliau masih lagi calon Timbalan Presiden PKR,” katanya pada sidang media selepas mesyuarat Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat di Parlimen, semalam.

Turut hadir, Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng dan Penasihat DAP Lim Kit Siang.

Kelmarin, Abdul Khalid menyatakan beliau menghormati keputusan PKR yang mencalonkan Presidennya Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai Menteri Besar, namun pada masa sama beliau berpegang teguh kepada Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri yang menetapkan tatacara khusus bagi pelantikan atau penggantian Menteri Besar.

Sementara itu, Anwar menyatakan Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat dalam mesyuarat itu menerima cadangan Keadilan untuk melakukan pertukaran Menteri Besar Selangor dengan mencalonkan Dr Wan Azizah.

Bagaimanapun katanya, DAP dan PAS akan membawa perkara itu ke mesyuarat peringkat tertinggi parti masing-masing dan akan membuat keputusan selepas Aidilfitri.

“PAS dan DAP secara dasarnya menghormati prinsip pencalonan jawatan Menteri Besar Selangor daripada Keadilan dan kedua-dua parti akan bermesyuarat serta membuat keputusan dalam masa terdekat,” katanya.

Mengenai pemilihan Dr Wan Azizah sebagai calon Menteri Besar Selangor, Anwar berkata, pemilihan beliau diputuskan parti itu selain presiden parti.

“Azmin Ali juga ada kelayakan, tetapi berdasarkan konsensus parti memilih Wan Azizah yang juga presiden parti,” katanya.Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/24

Solat jenazah di Belanda


Menurut sumber Majlis Keselamatan Negara (MKN), 10 kakitangan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia ( JAKIM ) sudah dihantar ke Amsterdam dari sini bagi menguruskan semua jenazah Islam sebelum dihantar pulang menggunakan pesawat Penerbangan Malaysia (MAS).
Selain JAKIM, anggota dan pegawai Kor Agama Angkatan Tentera (Kagat) juga dijangka membantu menguruskan jenazah mangsa.

Difahamkan 26 mangsa rakyat Malaysia sudah dikeluarkan dari gerabak di Kharkev dan akan diterbangkan ke Amsterdam hari ini.
Foto

Mayat pertama yang dijumpai di lokasi nahas dijangka tiba di Belanda pada jam 10 malam ini waktu Malaysia (1400 GMT) dan akan disambut oleh saudara-mara.

Pesawat jenis Boeing 777 yang membawa 298 penumpang dan anak kapal dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur itu ditembak jatuh di Donetsk, wilayah yang dikuasai pemberontak pro-Russia.

282 jasad yang ditemui, dipindahkan dengan kereta api dari Torez ke Kharkev selepas Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Razak berjaya mengadakan rundingan dengan pemberontak.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/07/23

AS kemukakan bukti Rusia terlibat tembak MH17


IMEJ satelit yang menunjukkan lokasi kemudahan latihan tentera Rusia untuk para pejuang pemisah berhampiran bandar Rostov di sempadan Ukraine.


WASHINGTON - Pentadbiran Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mengemukakan bukti-bukti yang mengaitkan penglibatan Rusia dalam tragedi sebuah pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) yang ditembak jatuh dekat Grabovo, timur Ukarine pada 17 Julai lalu.
Menurut akhbar The Washington Post semalam, para pegawai kanan perisikan AS turut mendedahkan imej satelit dan beberapa maklumat sensitif perisikan yang menunjukkan Moscow memberi latihan serta membekalkan senjata kepada kumpulan pemisah Ukraine yang didakwa bertanggungjawab menembak jatuh pesawat MH17.
Pegawai-pegawai itu turut mengemukakan bukti lain seperti alat pengesan yang mengesan laluan peluru berpandu, kesan serpihan pada badan pesawat, analisis suara beberapa pejuang pemisah yang mendakwa melancarkan peluru berpandu dan berpuluh-puluh gambar serta data lain dari internet.
Buat pertama kalinya, AS mengenal pasti terdapat kemudahan tentera Rusia berhampiran bandar Rostov yang merupakan pusat sokongan Moscow terhadap para pejuang pemisah di Ukraine.
Kemudahan berkenaan disyaki menjadi hab latihan dan bekalan senjata kepada para pejuang pemisah pro-Rusia.
Menurut para pegawai itu, kereta kebal, pelancar roket dan senjata lain terus dihantar ke Ukraine walaupun selepas pesawat MH17 ditembak jatuh dan mengorbankan seramai 298 penumpang.
Beberapa penganalisis dari Agensi Perisikan Pusat (CIA) dan agensi perisikan AS yang lain turut meneliti maklumat berhubung nahas itu.
Namun, maklumat perisikan yang dikumpulkan dalam tempoh lima hari selepas tragedi tersebut menunjukkan para pejuang pemisah Ukraine yang mendapat sokongan Moscow telah menembak jatuh pesawat itu.
Beberapa pegawai perisikan AS juga berkata, mereka menolak kemungkinan bahawa tentera Ukraine bertanggungjawab menembak jatuh pesawat berkenaan.
"Ia merupakan satu senario yang mustahil," kata seorang pegawai kanan AS.
Ujarnya, agensi-agensi perisikan AS telah mengesahkan bahawa Ukraine tiada sistem peluru berpandu antipesawat yang berada pada jarang pesawat MH17 ketika serangan berlaku.
Pegawai itu turut memberi taklimat kepada wartawan di sini bagi memberi maklumat terperinci terhadap penilaian yang dilakukan agensi perisikan AS.
Pertemuan itu yang turut dihadiri dua lagi pegawai perisikan AS yang diatur bagi mengemukakan lebih banyak bukti bagi menolak dakwaan yang dikemukakan Rusia sebelum ini.
Rusia sebelum ini menafikan mereka terlibat dalam kejadian tersebut atau membekalkan para pejuang pemisah dengan pelancar peluru berpandu antipesawat SA-11. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0724&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz38Ktr7xIs 
Hakcipta terpelihara 

Prabowo Subianto cabar keputusan pilihan raya


Prabowo mengumumkan akan mencabar keputusan Pilpres 2014 di Mahkamah Perlembagaan. - REUTERS
JAKARTA 23 Julai - Calon Presiden daripada Parti Gerakan Indonesia Raya (Gerindra), Prabowo Subianto yang kalah pada Pemilihan Umum Presiden Indonesia (Pilpres) 2014, semalam akan mencabar keputusan pilihan raya itu di Mahkamah Perlembagaan.
Prabowo mengambil tindakan itu kerana mendakwa berlaku penipuan dalam pilihan raya itu yang diadakan padsa 9 Julai lalu.
"Kami sudah membuat keputusan untuk mencabar keputusan ini di Mahkamah Perlembagaan dalam masa tiga hari," kata ketua pasukan perundangan Prabowo, Mahendradatta kepada wartawan, di sini hari ini.
Semalam, Suruhanjaya Pemilihan Umum (KPU) mengumumkan secara rasmi gandingan Joko Widodo (Jokowi) dan Jusuf Kalla sebagai Presiden dan Naib Presiden baharu Indonesia bagi menggantikan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono yang tamat dua penggal perkhidmatannya.
Bagaimanapun, banyak pihak menyifatkan tindakan Prabowo mencabar keputusan Pilpres 2014 di Mahkamah Perlembagaan sebagai suatu tindakan yang sia-sia kerana agak mustahil bagi Prabowo menebus kemenangannya melalui proses undang-undang.
Ini kerana perjalanan Pilpres Indonesia 2014 yang diumumkan KPU menyaksikan kemenangan pasangan Jokowi dan Jusuf merupakan antara proses demokrasi terbaik dan bersih pernah diadakan dalam sejarah Indonesia.
Menurut Mahendradatta, terdapat sebanyak 21 juta jumlah undian yang mencurigakan daripada jumlah keseluruhan 130 juta kertas undi yang dihitung secara sah.
Menjelang beberapa jam sebelum keputusan rasmi Pilpres diumumkan KPU semalam, Prabowo mengumumkan beliau dan gandingannya Hatta Rajasa menolak pelaksanaan Pilpres 2014 yang didakwanya tidak adil,
Prabowo turut menyifatkan penyelenggara Pilpres 2014 tidak terbuka serta mengabaikan laporan kecurangan Pilpres.
"Kami tidak bersedia mengorbankan mandat yang telah diberikan oleh rakyat dipermainkan dan diselewengkan. Kami, Prabowo-Hatta siap menang dan siap kalah dengan cara yang demokratis dan terhormat.
"Untuk itu, kepada seluruh rakyat Indonesia yang telah memilih, kami minta tetap bertenang kerana kami tidak akan diam. Hak demokrasi kita dicederai dan dirampas," kata Prabowo. - UTUSAN


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140724/lu_11/Prabowo-Subianto-cabar-keputusan-pilihan-raya#ixzz38KnwZ5j6
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Jokowi ajak rakyat kembali bersatu


Joko Widodo melambaikan tangan kepada penyokongnya dengan menunjukkan tiga jari sebagai lambang tiga daripada lima prinsip 'Perpaduan Indonesia' pada satu perhimpunan di Jakarta, semalam. - AFP
JAKARTA 23 Julai - Beberapa jam selepas diumumkan memenangi Pemilihan Umum Presiden Indonesia (Pilpres) 2014, semalam Joko Widodo (Jokowi) mengajak seluruh rakyat Indonesia kembali bersatu untuk mengukuhkan Indonesia Raya.
Ketika menyampaikan ucapan sulungnya beberapa jam selepas diumum memenangi Pilpres 2014, semalam diiringi bakal Naib Presiden baharu Indonesia, Jusuf Kalla, Jokowi berkata, kemenangan beliau dan Jusuf dalam Pilpres pada 9 Julai lalu merupakan kemenangan bagi seluruh rakyat Indonesia.
Kemenangan rakyat ini, tegas Jokowi, akan membuka jalan yang lebih luas bagi Indonesia menjadi sebuah negara yang lebih berdaulat dari segi politik, berdikari secara ekonomi dan berkeperibadian dalam kebudayaan.
Bekas Gabenor Jakarta itu juga berkata, perbezaan ideologi politik seolah-olah dilihat memisahkan bangsa, sedangkan hakikatnya perbezaan itu hanyalah sebahagian daripada tuntutan dalam amalan demokrasi.
"Inilah saatnya untuk bergerak bersama. Petani kembali ke sawah, nelayan kembali ke laut, pedagang kembali ke pasar, buruh ke kilang, pekerja ke pejabat. Lupakan nombor 1 dan nombor 2. Mari kita bersatu untuk Indonesia Raya. Salam tiga jari, persatuan Indonesia," kata Jokowi semasa berucap di atas kapal Hati Buana Setia sepanjang 30 meter di Pelabuhan Sunda Kelapa, di sini malam tadi.
Ucapan Jokowi itu sarat mengandung mesej yang jelas untuk mengajak semua pihak termasuk pasangan yang kalah Prabowo Subianto dan Hatta Rajasa pada Pilpres 2014 untuk kembali bergabung tenaga memakmurkan Indonesia.
Beberapa jam sebelum Jokowi dan Jusuf diumumkan sebagai pemenang Pilpres oleh Suruhanjaya Pemilihan Umum (KPU), pasangan Prabowo-Hatta mengejutkan seluruh negara apabila mengumumkan penolakan pelaksanaan Pilpres 2014 yang didakwa mereka penuh dengan penipuan.
Jokowi-Yusuf memperolehi 53.15 peratus undian sementara Prabowo-Hatta mendapat 48.65 peratus undian daripada jumlah undian yang sah sebanyak 133.5 juta di kesemua 33 wilayah di Indonesia.
Jokowi dijangka mengangkat sumpah jawatan sebagai Presiden Indonesia ketujuh pada 20 Oktober ini menggantikan Presiden Susilo Bambang Yudhoyono yang tamat tempoh dua penggal pentadbirannya.
Jokowi juga menyampaikan ucapan penghargaan kepada pesaingnya Prabowo-Hatta yang digambarkan sebagai sahabatnya. - UTUSAN


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140724/lu_10/Jokowi-ajak-rakyat-kembali-bersatu#ixzz38KnnPLhK
© Utusan Melayu (M) Bhd 

MH17: Belanda mahu hantar polis kawal kawasan nahas


KIEV (Ukraine) 24 Julai - Belanda dan beberapa buah negara yang rakyatnya terkorban dalam nahas pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 bercadang untuk menempatkan anggota polis di kawasan kemalangan di timur Ukraine.
Presiden Ukraine, Petro Poroshenko berkata, cadangan tersebut diutarakan oleh Perdana Menteri Belanda, Mark Rutte bagi memastikan keselamatan kawasan terbabit terjamin dan bakal memudahkan penyiasat antarabangsa menjalankan siasatan mencari punca nahas berlaku.
"Rutte bersama Australia dan beberapa buah negara lain mahu menghantar anggota polis ke Ukraine di bawah kelolaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB)," jelasnya.
Kumpulan pertama mayat nahas MH17 berlepas meninggalkan negara ini menuju ke Belanda hari ini, selepas pemberontak yang mengawal kawasan nafas membenarkan mayat dibawa keluar dari tempat kejadian.
Menurut pemerhati antarabangsa, kumpulan pertama penyiasat antarabangsa sudah tiba ke kawasan kejadian semalam dan mendapati serpihan kapal terbang berkenaan telah diubah dan dipotong.
Kumpulan pemberontak bertindak menyerahkan kotak hitam kepada pakar Malaysia dan data perakam sudah dihantar ke Britain untuk didekripsi. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20140724/lu_01/MH17-Belanda-mahu-hantar-polis-kawal-kawasan-nahas#ixzz38KlVQ6s8
© Utusan Melayu (M) Bhd