Monday, July 5, 2010

Pemuda MCA lapor polis

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda MCA, semalam, membuat laporan polis berhubung penyiaran berita muka depan akhbar terbitan Pertubuhan Perkasa Malaysia (Perkasa), Suara Perkasa yang mahu kerajaan menahan Ketua Pemuda MCA, Dr Wee Ka Siong, mengikut Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA).
Laporan itu dibuat Pemuda MCA di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi (IPD), kira-kira 3 petang.

Wee mendakwa isi kandungan akhbar yang disiarkan pada Khamis lalu, itu adalah kritikan yang keterlaluan. - Bernama

Malam Rintihan Al-Aqsa piluIPOH - Sejak tahun 1948 kesengsaraan dan penderitaan penduduk Palestin kian berlarutan ditindas dan dizalimi oleh rejim zionis semakin mendapat perhatian seluruh penduduk dunia. 

Sehubungan itu, Institut Teknologi Perak (ITP) dengan kerjasama Aman Palestin cawangan Perak menganjurkan majlis Malam Rintihan Al-Aqsa di Dewan Bandaran Ipoh di sini, semalam. 

Objektif utama penganjuran program ini adalah untuk memupuk kesedaran dalam kalangan generasi muda berhubung isu itu yang bukan sahaja mendapat perhatian negara-negara Islam malah masyarakat seluruh dunia turut bersimpati dengan nasib yang menimpa Palestin. 

Lebih 600 orang dari seluruh negeri tidak melepaskan peluang untuk turut serta menyelami hari-hari sedih negara Islam itu. 

Pengarah program, Syed Jalaluddin Jamalullail Syed Ahmad berkata, majlis itu diadakan untuk menyingkap kisah sedih warga Palestin yang setiap masa diancam oleh rejim zionis. 

“Program ini julung kali diadakan oleh ITP dan sambutan majlis adalah amat mengagumkan dan pada majlis ini kita amat bertuah kerana dapat mendengar sendiri ceramah yang disampaikan oleh anak jati kelahiran negara itu. 

Kita selalu melihat kekejaman rejim di media massa namun pada kali ini kami (ITP) dengan bantuan Aman Palestin berjaya membawakan Dr Abdallah Marouf Abed Omar daripada Palestin untuk berkongsi kesedihan dan pengalaman”, katanya ketika ditemui di majlis itu, semalam. 

Menurutnya, program itu sebagai usaha menyokong ke arah pembebasan Palestin yang sudah menanggung derita hampir enam dekad lalu sejak negara Israel ditubuhkan pada 1952. 

“Program seperti ini akan diteruskan di masa hadapan sebagai kesinambungan dalam usaha memberi sokongan moral kepada mereka yang berjuang untuk memerdekakan negara Palestin,” katanya. 

Syed Jalaluddin Jamalullail berkata, usaha itu juga sebagai langkah penerangan untuk masyarakat awam khasnya golongan muda yang semakin keliru dengan lokasi sebenar Masjid Al-Aqsa akibat daripada agenda rejim zionis itu.

Teguran jangan bersikap primadona tepat pada masanya
KUALA LUMPUR - Teguran Presiden UMNO, Datuk Seri Najib Tun Razak supaya ahli dan pemimpin parti itu tidak bersikap sebagai primadona disifatkan sebagai tepat pada masanya bagi memastikan parti itu terus diterima rakyat.

Anggota Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz berkata, ahli dan pemimpin perlu mengikis sikap individualistik selain perlu bekerjasama dalam satu pasukan.

"Kita tak boleh benarkan mana-mana individu atau pemimpin menonjolkan diri tanpa mengira kepentingan parti," katanya ketika ditemui di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Beliau diminta mengulas mengenai kenyataan Najib semalam yang membuat analogi kejayaan pasukan bola sepak yang sedang bertanding di Piala Dunia ketika ini, hanya pasukan mempunyai semangat berpasukan tinggi akan berjaya berbanding pasukan mempunyai ramai primadona.

Ketika ditanya siapa yang dimaksudkan sebagai primadona dalam UMNO, Mohamed Nazri, yang juga Menteri di Jabatan Perdana Menteri, berkata: "Ia (teguran) bersifat umum."  

Ahli Parlimen Jerlun, Datuk Mukhriz Mahathir berharap pesanan Perdana Menteri itu akan diterima baik dan dipraktikkan ahli parti itu. 

"Pasukan yang dianggotai individu bersifat primadona ini walau sehebat mana pun mereka, akhirnya mungkin tidak akan dapat kerjasama dari yang lain, maka tidak akan dapat menyumbangkan sebarang skor atau gol dalam pertandingan.

"Samalah bagi kita dalam politik, kita perlukan kerjasama semua pihak untuk menjayakan apa yang kita ingin lakukan, kalau bergerak sendirian mungkin akan ada kesan tapi akhirnya tak memberi manfaat kepada semua," katanya.

RM6 juta masih ‘sangkut’ALOR SETAR - Persatuan Pengilang Beras Melayu Malaysia meminta penjelasan daripada Kementerian Pertanian dan Industri Asas Tani berhubung tunggakan bayaran subsidi beras ST15 berjumlah melebihi RM6 juta. 

Yang Dipertuanya, Muhammad Zaini Ahmad berkata, pihaknya resah memandangkan tuntutan bayaran sejak Disember 2009 hingga Jun masih belum dibayar. 

“Saya harap Menteri terbabit campur tangan segera dan memberi penjelasan kemelut yang kami hadapi ini. Kami adalah kilang-kilang beras Melayu yang menyertai skim Bernas dan dilantik Kementerian untuk mengeluarkan beras ST15, namun agak sukar untuk meneruskan operasi sekiranya bayaran tidak diterima,” katanya. 

Menurutnya, akibat daripada tindakan kerajaan menangguhkan pembayaran terbabit, akan menyebabkan kilang Melayu tidak mampu meneruskan operasi pada musim kedua tahun ini yang akan bermula Julai ini. 

“Kilang-kilang yang mempunyai kontrak dengan kerajaan berdepan dengan masalah kerana terpaksa menanggung kerugian dan akhirnya menjejaskan kontrak sedia ada,” katanya. 

Muhammad Zaini berkata, pihaknya telah beberapa kali mengadakan perjumpaan dengan Ketua Pengarah bahagian Kawal Selia yang dipertanggungjawabkan untuk mengedar beras ST15, namun sehingga kini masih belum mendapat maklum balas. 

“Tuntutan bertulis diserahkan setiap bulan, namun tiada kata putus daripada Kementerian. Pengilang Melayu kini resah menunggu sama ada memperoleh bayaran atau sebaliknya. Kita tidak mahu pengilang Melayu kelak gulung tikar kerana berdepan dengan beban hutang,” katanya. 

Menurutnya, persatuan berharap pembayaran dapat dibuat segera atau sekurang-kurangnya memberi penjelasan bertulis mengenai permasalahan ini. 

Muhammad Zaini berkata, pihaknya juga mahu peranan Bernas dalam melaksanakan obligasi sosial terhadap pengilang Melayu melalui skim yang ada dikaji semula, selain membantu sepenuhnya pengilang Melayu memandangkan tahap kilang-kilang ini masih rendah berbanding kilang-kilang swasta. 

“Pengilang Melayu juga berdepan masalah persaingan untuk mendapatkan bekalan padi termasuk pemasaran beras. 

"Saya harap pihak terbabit prihatin dengan masalah pengilang Melayu dan tampil menyelesaikan masalah ini,” katanya. 

Menurutnya, terdapat lebih 60 kilang beras Melayu di Kedah ketika Lembaga Padi Nasional (LPN) beroperasi, sebaliknya jumlah itu berkurangan kepada 14 setelah kerajaan menswastakan kepada Bernas.

Jangan jadi primadonaPEKAN - Presiden UMNO Datuk Seri Najib Tun Razak menegur ahli dan pemimpin UMNO supaya tidak bersikap sebagai primadona, kerana ia akhirnya akan hanya merosakkan parti itu. 

Perdana Menteri yang membuat analogi kejayaan pasukan bola sepak yang sedang bertanding di Piala Dunia ketika ini berkata hanya pasukan yang mempunyai semangat berpasukan tinggi akan berjaya, berbanding pasukan yang mempunyai ramai 'primadona'. 

“Dalam Piala Dunia, pasukan favourite pun kalah. Adakah pasukan favourite UMNO dan Barisan Nasional boleh berjaya dalam pilihan raya umum ke-13 (PRU-13) nanti?. 

“Kalau pasukan kita banyak 'primadona', dia kira nak sumbat gol sendiri, alih-alih dia tersungkur. Kita bina semangat berpasukan, individu yang ada kebolehan akan lebih berjaya jika ada semangat berpasukan,” katanya ketika berucap pada majlis perasmian mesyuarat UMNO Bahagian Pekan di sini, semalam. 

Beliau, yang juga Ketua UMNO Bahagian Pekan berkata, semua anggota dan pemimpin UMNO perlu kembali kepada asas perjuangan dengan meletakkan kepentingan parti di atas kepentingan lain. 

Najib berkata, dalam sistem politik berparlimen, kedudukan parti politik sentiasa saja akan mengalami pasang surut dan boleh merudum jika tidak melakukan perkara-perkara yang disenangi rakyat. 

Perdana Menteri berkata usaha menguruskan kejayaan parti yang telah berjasa kepada bangsa, agama dan negara itu sebenarnya lebih payah berbanding untuk meraih kejayaan. 

Bercakap kepada pemberita selepas itu, Najib berkata, kiasan itu lebih berbentuk nasihat dan bukanlah bererti UMNO kini dalam keadaan lemah. 

“Ia lebih berbentuk nasihat, apa yang saya sarankan ini sebagai nasihat sebagai Presiden, untuk diri saya juga. 

“Kita mesti sentiasa ingatkan dan ini bukan bererti keadaan terlalu buruk sangat, tapi saya ingin yang terbaik untuk UMNO. Kita hadapi pelbagai cabaran, supaya dari proses ini kita jadi parti dan pemimpin yang disanjung rakyat,” katanya. 

Najib berkata, analogi kejayaan pasukan bola sepak yang bertanding di Piala Dunia itu diberi supaya semua ahli dan pemimpin UMNO lebih bersikap mementingkan parti atau pasukan daripada lebih bersikap individualistik. 

“Kita tengok dalam Piala Dunia, yang utamakan pasukan lebih berjaya dari yang utamakan individu,” katanya. 

Ditanya berkenaan perjalanan mesyuarat bahagian UMNO yang sedang berlangsung, Najib berkata, perjalanan mesyuarat berkenaan kini dipantau sepenuhnya oleh Jawatankuasa Pengurusan melalui laporan yang dibuat badan-badan perhubungan negeri. 

“Setakat ini, saya tidak dapat laporan negatif. Semua berjalan baik walaupun satu bahagian di Kelantan timbulkan masalah yang agak rumit yang sedang ditangani Badan Perhubungan UMNO Kelantan dan Jawatanku:asa Pengurusan,” katanya. - Bernama

Ibu kesal klinik swasta beri ubat tamat tempohMELAKA - “Saya harap, apa yang anak saya alami tidak terkena pada orang lain dan ia sebagai pengajaran supaya pihak terbabit lebih berhati-hati. 

Itulah luahan seorang ibu, Noriyah Cheklah, 32, apabila telinga anaknya didapati semakin bernanah selepas dikatakan mengambil ubat yang sudah tamat tempoh setelah mendapatkan rawatan di sebuah klinik swasta di bandar raya ini. 

Noriyah berkata, telinga anaknya, Nor Shamira Adilah Muhamad Shah, 8, pada mulanya hanya sekadar mengalami kegatalan dan adakala sakit namun kesannya tidak kelihatan. 

Berikutan itu, menurutnya, dia membawa anaknya ke sebuah klinik swasta pada 26 Jun lalu dan doktor merawatnya memaklumkan, Nor Shamira hanya mengalami jangkitan serta terdapat kulat pada bahagian dalam alat pendengarannya. 

“Doktor terbabit memberikan tiga jenis ubat terdiri daripada antibiotik, ubat tahan sakit dan sejenis ubat cecair untuk dititiskan ke dalam telinga anak saya dengan kadar bayaran RM35.

Mihun jijikPosted on the July 5th, 2010 under BeritaTempatanWarning by johnjimat
15/7
KUALA LUMPUR: Hanya pemidang plastik memisahkan tempat memproses mihun dengan kandang babi ketika serbuan dilakukan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) ke atas sebuah kilang di Seberang Prai, Pulau Pinang, minggu lalu.
Kilang jijik itu terbongkar selepas penguat kuasa terhidu bau najis babi ketika melakukan pemeriksaan mengejut mengenai penggunaan logo halal ke atas operasi kilang terbabit, kira-kira jam 11 pagi.
Sumber berkata, pegawai Jakim, Jabatan Jabatan Agama Islam Pulau Pinang ( JAIPP) dan kakitangan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri Kepenggunaan dan Koperasi (KPDNKK) memeriksa kilang itu berdasarkan kesangsian terhadap maklumat makanan yang mempamerkan sijil halal Jakim pada bungkusan makanan.
Ketika serbuan dilakukan, lebih 20 pekerja kebanyakannya warga tempatan memproses mihun menggunakan mesin khas.
Tetapi, pegawai Jakim gagal menemui bungkusan plastik yang ada logo halal Jakim seperti dilaporkan.
Pemilik kilang seolah-olah tahu kehadiran penguat kuasa dan berkemungkinan menyembunyikan plastik bungkusan itu, katanya.
Katanya, berdasarkan maklumat, pemilik kilang mengedarkan mi dan kue tiaw yang dihasilkan syarikat lain, namun hanya menggunakan logo halal bertulisan jawi tanpa menggunakan logo Jakim.
Pekerja kilang yang kebanyakannya Melayu ditemui enggan membuka mulut bagaikan merahsiakan sesuatu. Malah, semua mihun siap diproses sebaliknya dimasukkan ke dalam bungkusan plastik tanpa logo dan label seberat 5 kilogram setiap satu.
Namun, pegawai agama mula sangsi sejurus terhidu bau busuk sebelum menyelak plastik penghadang di tepi premis dan mendapati beratus babi diternak di ruang bersebelahan kilang makanan terbabit, katanya.
Menurutnya, tindakan pihak pengilang makanan terbabit yang beroperasi bersebelahan ladang babi amat dikesalkan berikutan ia dibimbangi membawa ancaman penyakit selain bau busuk yang menusuk dari najis haiwan berkenaan.
Apa menghairankan semua pekerja Melayu terbabit seolah-olah kebal dan tidak kisah dengan situasi terbabit, apatah lagi sanggup berdepan dengan bau busuk terbabit hampir saban hari, katanya.
Sementara itu, Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim, Amri Abdullah ketika dihubungi berkata, kilang terbabit pernah disiasat beberapa kali pihak berkuasa berikutan isu kebersihan.
Bagaimanapun, katanya, tindakan tidak boleh diambil Jakim berikutan pemilik kilang tidak menyalah guna logo halal Jakim sebaliknya hanya menggunakan perkataan jawi halal pada bungkusan.
Namun, saya percaya mihun keluaran kilang itu tidak hanya dibeli pengguna bukan Islam berikutan ia turut dijual menggunakan pelbagai jenis peket dan jenama berlainan yang tertera halal.
Tindakan ini jelas sesuatu yang boleh mengelirukan pengguna dan menyangka mihun terbabit selamat dan halal dijamah. Apa yang pasti pemiliknya dinasihatkan berpindah lokasi, selain mendapatkan sijil halal sah daripada Jakim, namun tidak dipatuhi, katanya.
Menurutnya, pengguna dinasihatkan berhati-hati ketika membeli makanan basah, terutama dalam bungkusan dan hanya memilih makanan mempunyai logo halal Jakim yang sah.
Sumber : Harian Metro

6 beranak menumpang rumah saudaraPosted on the July 5th, 2010 under BeritaTempatan by johnjimat
15/7
MASJID TANAH : Berat mata memandang, berat lagi bahu memikul. Begitu nasib sebuah keluarga apabila terpaksa menagih kasih dengan menumpang berteduh di rumah adiknya di Kampung Ayer Limau, dekat sini, akibat masalah kemiskinan sejak 10 tahun lalu.
Bekas pemandu lori, Abdul Rahman Salleh, 48, bersama isteri, Taj Bharouk Jasi Alam, 47, dan empat anak mereka sebelum ini menetap di sebuah rumah di kawasan ini, namun disebabkan masalah kewangan terpaksa menumpang di rumah adiknya.
Kehidupan keluarga itu bertambah getir apabila Abdul Rahman dikesan menghidap penyakit jantung dan pernah mengalami strok kira-kira 10 tahun lalu ketika bekerja hingga dinasihatkan berhenti oleh majikan.
Abdul Rahman berkata, sejak tiada pekerjaan, dia berdepan kesukaran menanggung isteri dan empat anak, Nurfarahin, 17; Mohd Rifhan, 14; Nurfarah Izzati, 13, dan Nurfarah Aisah, 6, hingga terpaksa menumpang di rumah adiknya akibat tidak mampu membayar sewa rumah.
Menurutnya, keadaan lebih buruk apabila terpaksa mencari wang sebanyak RM75,000 untuk menanggung kos rawatan penyakitnya dan disebabkan tiada pilihan terpaksa mengeluarkan wang simpanan pekerja berjumlah RM25,000.
Bagaimanapun, katanya, dia masih bernasib baik apabila bekas majikan turut bersimpati menghulurkan sumbangan RM40,000 untuk kos rawatannya.
Begini kehidupan saya seharian, hanya mampu membuat kerja ringan di rumah. Itu pun tidak boleh lama kerana mudah diserang strok ketika bekerja dan kerap bermalam di Hospital Melaka selama beberapa hari.
Lebih menyedihkan, isteri turut menghidap sakit tulang belakang sejak empat tahun lalu hingga terpaksa berulang alik ke Hospital Alor Gajah menerima rawatan sekali gus menyukarkannya bekerja, katanya.
Anak sulung pula cacat kerana lahir tidak cukup bulan dan begitu aktif hingga memerlukan perhatian khusus, namun tidak mampu bergerak sempurna dan kini hanya bergantung dengan kerusi roda, katanya ketika ditemui, di sini, semalam.
Abdul Rahman berkata, bagi menampung kehidupan keluarganya, isterinya meneruskan tugasan membersih dua surau di sekitar kampung itu atas bantuan Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) walaupun upah tidak seberapa.
Sumber : Harian Metro

Elin dapat RM322j harta WoodsPosted on the July 5th, 2010 under BeritaLuar Negara by johnjimat
15/7
LOS ANGELES: Isteri Tiger Woods, Elin Nordegren, dilaporkan akan bercerai secara rasmi dengan bekas jaguh golf itu dengan memperoleh keuntungan kira-kira RM322.5 juta.
Menurut sumber, pada peringkat awal Elin dijangka mendapat RM2.4 bilion dan ia turut dilaporkan beberapa media, termasuk MSNBC.
Jika berita itu menjadi kenyataan, jumlah yang didapati Elin 10 kali lebih banyak berbanding apa dibayar Woods kepada seorang daripada pelayan nafsunya, Rachel Uchitel, 34, bagi menutup mulutnya dan merahsiakan kisah asmara mereka.
Elin juga dipercayai mendapat hak menerima sejumlah faedah atas jagaan dua anak mereka, Sam Alexis, 3, dan Charlie Axel, 17 bulan. – Agensi
Sumber : Harian Metro

9 beranak merempat di kaki bukitPosted on the July 5th, 2010 under BeritaLuar Negara by johnjimat
15/7
JEDDAH: Seorang wanita Saudi bersama-sama lima anak perempuan dan tiga anak lelaki tidak mempunyai tempat lain untuk berlindung kecuali di kaki bukit di kawasan al-Fayha, berhampiran pintu masuk ke Makkah dari Jeddah.
Wanita itu dikatakan melarikan diri dan anak-anaknya daripada abangnya yang mengancam untuk membunuh mereka.
Anggota Suruhanjaya Kemanusiaan, Muhammad Al-Suhaili memberitahu Arab News, beliau yang dalam perjalanan pulang ke rumah di Makkah selepas menghadiri mesyuarat di Jeddah ternampak seorang wanita dan lapan anaknya di kawasan pergunungan berdekatan pintu masuk ke Makkah.
Muhammad yang juga kakitangan Universiti Umm Al-Qura dan imam Masjid Puteri Sheikha mengatakan beliau berhenti lalu bertanya kepada wanita terbabit mengapa dia berada di kawasan terpencil yang tidak selamat bagi seorang wanita.
Wanita itu memberitahu Muhammad, Mahkamah Awam di Jeddah menjatuhkan talak ke atasnya selepas pihak mahkamah mendapati dia sering didera suaminya.
Selepas perceraian itu, dia tinggal di sebuah rumah kebajikan di Jeddah tetapi berpindah ke kediaman ibunya selepas beberapa waktu.
Abang saya yang juga tinggal di rumah ibu melayan saya dengan buruk. Dia mengugut untuk membunuh saya dan anak-anak jika kami tidak pindah dari rumah ibu.
Jadi saya terpaksa keluar dari rumah itu dan tinggal di sini, jelasnya kepada Muhammad. Muhammad kemudian membawa sembilan beranak itu ke Makkah dan mencari tempat tinggal untuk mereka.
Beliau memberitahu seorang sahabat ibunya menyatakan kesudian menerima sembilan beranak itu tinggal bersama buat sementara waktu sehingga mereka mendapat tempat tinggal tetap.
Saya belum membuat permohonan kepada jabatan kerajaan bagi mendapatkan bantuan untuk wanita terbabit tetapi sudah meminta beberapa dermawan tampil membantunya, ujar Muhammad.
Beliau berkata, Suruhanjaya Kemanusiaan sebelum ini berjaya mendapatkan sebuah rumah untuk seorang wanita dan beberapa anaknya menerusi bantuan seorang dermawan, Muhammad Ahmad Jamal.
Beliau berharap ibu serta lapan anak berkenaan juga akan bernasib baik. – Agensi
Sumber : Harian Metro

Mike Tyson tunai umrahPosted on the July 5th, 2010 under BeritaLuar Negara by johnjimat
15/7
RIYADH: Bekas juara tinju Mike Tyson yang memeluk Islam ketika berada di penjara sekitar 1990-an dilaporkan menziarahi kota suci Makkah dan Madinah untuk ibadat umrah.
Tyson yang pernah menjadi juara heavyweight dari 1986 hingga 1990 tiba di Madinah bersama Persatuan Dakwah Kanada bagi menunaikan ibadah itu.
Beliau dijangka menziarah Makkah selepas melawat bandar suci Madinah dan bercadang melawat beberapa bandar Saudi lain.
Selepas dipenjarakan, Tyson cuba untuk kembali bertanding dalam sukan tinju tetapi gagal merampas kembali gelaran juara dan akhirnya menamatkan karier sukan tinju pada 2005.
Ketika berada di Kazakhstan minggu lalu, bekas petinju yang pernah menggigit telinga lawannya dan dipenjara atas kesalahan merogol seorang pragawati mengakui dia amat takut kepada Allah.
Saya amat takutkan Allah. Saya sudah melakukan banyak kesalahan dalam hidup dan sering berfikir akan ke neraka kerana dosa saya.
Saya berdoa memohon keampunan Allah setiap hari, katanya dalam satu sidang akhbar. – Agensi
Sumber : Harian Metro

Bapa bayi dibuang patut terima hukuman

PETALING JAYA: Pergerakan Wanita Umno Bahagian Kelana Jaya mencadangkan Kanun Keseksaan dipinda bagi membolehkan tindakan undang-undang diambil terhadap lelaki yang menjadi pasangan wanita yang dihukum atas kesalahan membuang bayi.
Cadangan itu dikemukakan dalam satu daripada dua usul berkaitan sosial dan pendidikan yang dipersetujui sebulat suara pada persidangan perwakilan ketujuh pergerakan itu, di sini, semalam. Anggota Wanita Umno Cawangan Kelana Baru, Norshaireen Abd Khalid yang mencadangkan usul berkenaan, berkata kerajaan perlu menyemak semula peruntukan undang-undang mengenai fenomena pembunuhan dan pembuangan bayi yang dilihat semakin berleluasa kini.
“Mengikut Kanun Kesiksaan Seksyen 309A dan 309B, tiada peruntukan hukuman dikenakan terhadap lelaki yang sepatutnya bertanggungjawab terhadap perbuatannya yang mendorong kepada tindakan tidak berperikemanusiaan itu. “Kajian juga patut dilakukan supaya hukuman maksimum dikenakan terhadap ibu bayi kerana membunuh atau sengaja membuang dengan niat membunuh,” katanya pada persidangan dirasmikan Timbalan Menteri Sumber Manusia Senator, Datuk Maznah Mazlan itu. Seramai 218 perwakilan bahagian termasuk ketuanya, Datin Paduka Seripah Noli Syed Hussin hadir pada majlis itu. Persidangan itu juga turut menyokong usaha Pertubuhan Kebajikan dan Pengurusan Anak-Anak Yatim Kuala Lumpur mewujudkan ruang khas menempatkan bayi bagi membolehkan mana-mana ibu terdesak yang tidak inginkan bayi mereka supaya dapat meninggalkannya dengan selamat di situ. Anggota Wanita Umno Cawangan Penaga Baru Zawyah Ibrahim pula mencadangkan Kementerian Pelajaran menyediakan sukatan pelajaran sesuai sebelum mengambil keputusan memansuhkan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) dan Penilaian Menengah Rendah (PMR).

“Kerajaan perlu ada kaedah memastikan pada tiga tahap pertama persekolahan (tahun satu hingga tiga), murid dapat menguasai 3M (menulis, membaca dan mengira) dan kaedah kemahiran lain dapat diperkenalkan untuk mengukur tahap kemahiran murid,” katanya

Reban ayam tempat berteduh

KOTA BHARU: “Hati saya sebak melihat keadaan anak-anak yang terpaksa berkongsi derita hinggakan ada ketikanya saya menangis seorang diri kerana memikirkan sampai bilakah kehidupan kami sekeluarga akan berubah.
PRIHATIN…Shahrizat (dua dari kiri)  mendengar kisah hidup Fatimah sekeluarga .
PRIHATIN…Shahrizat (dua dari kiri) mendengar kisah hidup Fatimah sekeluarga .
DI SINI...keadaan rumah dihuni keluarga Fatimah.
DI SINI...keadaan rumah dihuni keluarga Fatimah.
“Kehidupan kami tidak ubah seperti filem ‘Ibu Mertuaku’ dilakonkan Allahyarham Tan Sri P Ramlee dan Sarimah kerana terpaksa duduk di bawah rumah berikutan kesempitan hidup,” kata Fatimah Jalil, 36.

Ibu kepada tiga anak itu menceritakan kisah hidupnya bersama suami, Yusof Wahab, 35, yang terpaksa menumpang di bawah rumah milik ibu mentuanya di Kampung Pauh Dal, Badang, Pengkalan Chepa, sejak tiga tahun lalu.

Rumah sempit yang pernah menjadi reban ayam itu kini dihuni Fatimah dan Yusof bersama tiga anaknya masing-masing, Nur Atikah Yusof, 6, Mohd Haikal, 5, dan Mohd Aiman, 3.

Menceritakan kisah hidupnya, Fatimah berkata, dia dan suami terpaksa berpindah ke bawah rumah ibu mentuanya akibat tidak mampu menyewa rumah di kawasan berhampiran.

“Mulanya kami sekeluarga tinggal bersama ibu mentua di bahagian atas, tetapi disebabkan adik ipar yang juga pemilik rumah pulang ke sini, jadi kami mengambil keputusan berpindah.
“Tindakan berpindah ke bawah rumah kerana tidak mahu menyusahkan keluarga suami. Lagipun kami hanya menumpang dan dapat tinggal di ruang rumah seperti ini sudah syukur alhamdulillah,” katanya ketika ditemui di rumah terbabit, kelmarin.

Menurutnya, dengan pendapatan suami sebagai pemandu lori ayam sambilan tidak mencukupi untuk mereka menyewa rumah atau membina kediaman berhampiran tapak rumah ibu mentuanya.
“Kami berdua tidak pernah menagih simpati sesiapa kerana malu berbuat demikian, baik meminta daripada adik-beradik mahupun jiran sekampung. Apa yang kami ada, kami makan.

“Jika ada duit lebih, kami akan utamakan membeli beras dan bakinya pula untuk memenuhi selera anak dengan membeli lauk paling mahal iaitu daging ayam ataupun ikan selayang,” katanya.

Katanya, saat paling sukar dilalui apabila berlaku banjir pada musim tengkujuh menyebabkan mereka sekeluarga terpaksa memindahkan barang ke rumah ibu mentuanya.

“Usah diceritakan nyamuk, anak-anak sudah lali dengan gigitannya. Paling tidak kami terpaksa memasang kelambu untuk mengelak daripada gigitan, tetapi kadang kala kelambu tidak digunakan mereka kerana keadaan di bawah terlalu panas,” katanya.

“Selain nyamuk, katak kadang kala menjadi teman setia kami jika terlepas masuk. Namun, kami tidak mampu berbuat apa-apa dan berserah kepada Tuhan kerana Dia lebih memahami nasib kami,” katanya.

Terdahulu, nasib Fatimah sekeluarga mendapat perhatian Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil, apabila meluangkan masa lebih 20 minit bermesra dengan keluarga terbabit, petang kelmarin.

Shahrizat yang dalam rangka kerja merasmikan Mesyuarat Agung Pergerakan Wanita Umno Bahagian Machang 2010 di Machang di sini, nyata terkejut dengan kehidupan keluarga terbabit yang dikategorikan miskin tegar.

Sambil merangkak ke dalam rumah berkenaan, beliau yang ditemani Ketua Umno Bahagian Pengkalan Chepa, Dali Hussin dan Ketua Wanita Umno Kelantan, Datin Rahimah Mahamad menyelami kehidupan Fatimah dan anak-anaknya.

“Mulanya saya macam tidak percaya dengan kedaifan keluarga terbabit kerana sekadar menerima laporan ada orang duduk dalam sangkar. Lagipun negara kita ada macam-macam kategori kemiskinan.

“Namun, sebaik melihat sendiri dengan mata kasar, saya terkejut kerana masih ada lagi masyarakat kita yang hidup di bawah rumah seperti hari ini, menyebabkan saya rasa dukacita,” katanya.

Shahrizat yang menghulurkan sumbangan peribadi, berkata beliau akan berusaha memindahkan keluarga terbabit ke kediaman lebih selesa, termasuk beberapa bantuan lain di bawah JKM.

Bersedia hadapi PRU-13BANGI - Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, masa telah tiba bagi Barisan Nasional (BN), khususnya UMNO, membuktikan bahawa kelemahan dan kesilapan mereka yang wujud sebelum ini telah berjaya diatasi. 

Katanya, BN dan semua parti komponennya kini perlu bersiap sedia menghadapi Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) tanpa dolak-dalik lagi. 

Menurutnya, alasan klise dan remeh yang sering diguna pakai sebelum ini tidak boleh lagi digunakan sebagai faktor penyokong untuk ‘lari’ dari bertanding dalam pilihan raya. 

Katanya, pindaan terhadap perlembagaan (parti) dan transformasi menyeluruh di dalam UMNO adalah langkah drastik yang diambil untuk kembali memperkasakan parti, sekaligus membolehkan UMNO muncul sebagai parti komponen BN pertama yang berani bertindak sedemikian rupa. 

“Tak boleh lagi dah. Masa dah sampai untuk kita bangkit, masa dah sampai untuk kita tunjukkan pada orang ramai bahawa UMNO dah insaf, sedar, dah muhasabah diri, dah buat perancangan dan akan lakukan transformasi,” katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Mesyuarat UMNO Bahagian Serdang di sini. 

Beliau berkata demikian ketika merujuk kepada kenyataan seorang lagi Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi yang akan mengusulkan supaya Badan Perhubungan UMNO Negeri di lima buah negeri kembali diterajui oleh kepimpinan parti negeri terbabit. 

Ini kerana, menurut Ahmad Zahid, keadaan UMNO di negeri-negeri berkenaan iaitu Selangor, Terengganu, Pulau Pinang, Ked:ah, dan Wilayah Persekutuan telah kembali mantap dan pulih. 

Ditanya apakah beliau telah bersedia untuk melepaskan jawatan Pengerusi Perhubungan UMNO Negeri Terengganu kepada Menteri Besar, Datuk Ahmad Said, Hishammuddin berkata, aspek itu akhirnya akan ditentukan ahli parti.

Khairy jangan lantang kritik PerkasaGEORGETOWN - Ketua Pemuda UMNO, Khairy Jamaluddin diingatkan tidak terlalu lantang mengkritik usaha dilakukan oleh Presiden Pertubuhan Peribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Ibrahim Ali kerana ia boleh mengundang perpecahan. 

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Tajuddin Abdul Rahman berkata, tindakan Khairy mengkritik Ibrahim seolah-olah beliau tidak menghormati kaum Melayu kerana tindakan yang dilakukan oleh Ibrahim adalah untuk mempertahankan hak-hak dan kepentingan orang Melayu. 

“Siapa Khairy ni? Dia ni baru jadi Ketua Pemuda tiga empat hari, jangan terlalu lantang mengkritik Ibrahim Ali kerana saya lebih mengenali Ibrahim Ali, kami sama-sama ditahan ISA (Akta Keselamatan Dalam negeri) kerana memperjuangkan bangsa Me:layu. 

“Ibrahim Ali ada caranya tersendiri untuk mempertahankan hak-hak Melayu, dan dia (Khairy) seharusnya menyokong usaha-usaha yang dilakukan Perkasa dalam memperjuangkan bangsa,” katanya dalam ucapan semasa merasmikan mesyuarat perwakilan UMNO Bahagian Bayan Baru di sebuah hotel terkemuka di sini, semalam. 

Tajuddin berkata, Perkasa telah banyak menganjurkan program untuk membangunkan ekonomi orang Melayu di negara ini. 

“Kita seharusnya berganding bahu bersama Perkasa dalam memperjuangkan hak-hak Melayu bukanya menunjukkan kehebatan masing-masing. 

“Semua mesti bergabung bagi memantapkan Melayu di negeri ini dan untuk memantapkan lagi Melayu, kita perlu mengukuhkan ekonomi barulah bangsa kita dihormati,” katanya.

10,000 penduduk seberang sempadanBANDAR GAZA - Lebih 10,000 rakyat Palestin di Gaza menyeberangi sempadan Rafah untuk menuju ke Mesir sejak sempadan itu dibuka selepas serangan tentera rejim Israel ke atas konvoi kemanusiaan ke Gaza, 1 Jun lalu. 

Perangkaan itu dikeluarkan oleh kumpulan pejuang Hamas yang mentadbir Genting Gaza. 

Menurut Hamas, 10,531 rakyat Palestin dilaporkan keluar dari Gaza dan menuju ke Mesir manakala 10,172 lagi rakyat Palestin pulang ke Gaza. 

"Mereka yang menuju ke Mesir adalah pesakit yang memerlukan rawatan, pelajar, orang ramai yang perlu melawat negara lain dan warganegara asing," menurut kenyataan Hamas. 

Sempadan Rafah mula ditutup oleh kerajaan Mesir selepas Hamas menguasai Genting Gaza dan hanya dibuka beberapa kali sejak Jun 2007.

Perhimpunan GAS berlangsung kecohKLANG - Perhimpunan kedua Gerakan Anti Samy Vellu (GAS) berlangsung dalam suasana kecoh apabila sekumpulan 50 pemimpin MIC yang didakwa penyokong kepimpinan Datuk Seri S Samy Vellu mengganggu perjalanan perhimpunan tersebut. 

Program yang sepatutnya bermula 1.30 petang itu terganggu apabila penyokong Samy yang dipercayai diketuai oleh tiga lelaki dilihat menolak dan menghalang orang ramai yang mula memasuki Dewan Datuk Hamzah, lokasi perhimpunan diadakan. 

Pergelutan dan pertikaman lidah di pekarangan dewan menyebabkan seorang jurukamera akhbar China Press cedera di bahagian bibir apabila ditolak dalam kekecohan tersebut. 

Sekitar jam 2 petang, perhimpunan mula gamat dengan perang mulut menyebabkan berlaku pergelutan di kalangan mereka. 

Keadaan ini menyebabkan penyokong GAS yang diketuai bekas Timbalan Ketua Pemuda MIC, V Mugilan, bekas Ahli Jawatankuasa Kerja Pusat MIC, K P Samy dan G Kumar Aamaan bertindak balas dengan menjerit ke arah penyokong Samy Vellu itu. 

Sementara itu Penyelaras GAS, Mugilan berkata beliau akan terus berjuang untuk memastikan Samy Vellu berundur sebagai presiden. 

Dia mengakui bahawa Presiden MIC itu telah mendapat sokongan kuat dari sayap parti Pemuda, Wanita, Putera dan Puteri sewaktu mesyuarat umum tahunan yang berlangsung semalam, namun menegaskan hal ini kerana ketakutan mereka terhadap Samy Vellu. 

”Dia adalah diktator. Semua yang menentang dia boleh dipecat. Mereka takut kepadanya,” katanya kepada pemberita di sini, semalam.

Janda hidap penyakit ganjilPosted on the July 5th, 2010 under BeritaLuar NegaraMysteryUnik by Syedz
15/7
BARWELL – Seorang wanita di Britain, Donna Glover (gambar) menghidap penyakit ganjil iaitu ketagih untuk berasmara, lapor sebuah akhbar semalam.
Akibat penyakit yang dikenali sebagai Sindrom Kleine-Levine (KLS), Donna yang merupakan janda beranak satu berusia 40 tahun itu terdesak untuk melakukan hubungan seks dengan mana-mana lelaki termasuk orang asing.
“Apabila saya diserang penyakit itu, saya mahu berasmara tanpa mengira masa dan tempat,” kata Donna.
Wanita itu yang berasal dari sini, England, menghidap KLS sejak berusia belasan tahun tetapi penyakit tersebut yang menyerang seorang daripada setiap enam juta manusia berjaya dikesan oleh seorang doktor hanya pada tahun lalu.
“Saya juga pernah berasmara di mana-mana sahaja termasuk rumah, hotel dan di dalam kereta,” jelasnya.
Kini, dia yang telah mengetahui cara mengenai simptom-simptom KLS akan membuang bateri telefon, mengelak daripada melayari Internet dan berkurung di rumah apabila merasai penyakit itu akan menyerangnya.
Simptom paling dominan penyakit itu adalah pesakit akan tidur dalam tempoh yang panjang iaitu sehingga 18 jam sehari selain mengalami perubahan tingkah laku termasuk peningkatan nafsu seks mendadak.
Penyakit tersebut yang dipercayai berpunca daripada ketidakseimbangan bahan kimia dalam otak turut menyebabkan pesakitnya mempunyai nafsu makan yang kuat. – Agensi
kredit : kosmo.com.my

Gempar ikan berwajah manusiaPosted on the July 5th, 2010 under BeritaLuar NegaraMysteryUnik by Syedz
15/7

GAMBAR (dalam bulatan) menunjukkan seekor ikan kap milik Brenda O’Sullivan yang memiliki wajah seperti manusia.

DAGENHAM – Seekor ikan peliharaan di Britain menggemparkan pemiliknya kerana memiliki wajah seperti manusia, lapor sebuah akhbar semalam.
Ikan kap itu dibela seorang lelaki, Brendan O’Sullivan di sebuah kolam di rumahnya di sini. Lelaki berusia 44 tahun itu membeli ikan tersebut lima bulan lalu tetapi dia mula mengetahui ia memiliki tanda seperti mulut, hidung dan mata manusia baru-baru ini.
“Hanya pada minggu lalu ketika saya berjemur di belakang rumah saya, saya memerhati ke dalam kolam dan melihat ikan tersebut berenang ke arah saya,” kata Brendan.
“Saya kemudian terkejut. Ia memiliki tanda seperti dua mata, hidung dan mulut. Pada mulanya, saya ingat saya mengalami halusinasi,” tambahnya.
Ekoran keunikan itu, ikan kap milik lelaki berkenaan kini dianggarkan berharga 40,000 (RM196,067). – Agensi
kredit : kosmo.com.my

Mati semasa menderma darahPosted on the July 5th, 2010 under BeritaHealthTempatan by Syedz
15/7

GEORGE TOWN – Setiap kali berlangsung kempen menderma darah di tempatnya, Ho Chuan Poh, 55, (gambar) merupakan antara orang pertama tampil untuk sama-sama menderma darah.
Bagaimanapun, hasrat tukang paip itu untuk menderma darah buat kali ke-45 semalam tidak kesampaian apabila dia meninggal dunia akibat berlaku komplikasi secara tiba-tiba semasa proses derma darah sedang dilakukan terhadapnya.
Kejadian pada pukul 11.30 pagi itu berlaku pada majlis kempen derma darah anjuran Persatuan Hui Yin Seh di Air Itam dekat sini.
Chuan Poh yang pengsan secara tiba-tiba diberikan bantuan kecemasan oleh doktor dan petugas Unit Bank Darah Hospital Pulau Pinang (HPP) sementara menunggu ambulans untuk dibawa ke HPP.
kredit : kosmo.com.my