Friday, August 21, 2015

1MDB: Bekas Pegawai Jabatan Peguam Negara Berdepan Perintah Pengusiran


Diterbitkan: Jumaat, 21 Ogos 2015 9:55 AM

PETALING JAYA: Pegawai undang-undang yang terlibat dalam siasatan 1Malaysia Development Bhd (1MDB) yang ditamatkan perkhidmatannya oleh Jabatan Peguam Negara pada minggu lalu kini berdepan perintah pengusiran.
Jessica Gurmeet Kaur yang merupakan rakyat Singapura telah dibatalkan taraf penduduk tetapnya, dan pegawai yang dikatakan dari Jabatan Imigresen pada Khamis menjalankan perintah pengusiran terhadapnya.
Jessica bersama dengan bekas ahli lembaga penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM), Tan Sri Rashpal Singh yang mempunyai kaitan dengan kebocoran maklumat siasatan 1MDB ditahan bagi membantu siasatan pada 1 Ogos lalu.
Difahamkan jaminan terhadap Jessica juga dibatalkan pada minggu lalu.
Turut difahamkan beberapa pegawai menunggu di luar kondominium Jessica di Bangsar, Kuala Lumpur pada Khamis. 
Jessica bagaimanapun tidak berada di rumah ketika itu.
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar dipetik dalam sebuah portal berita sebagai berkata, pihak polis tidak akan mengiring Jessica untuk keluar dari negara ini.
Seorang peguam yang enggan dikenali mengesahkan bahawa khidmat Jessica di Jabatan Peguam Negara ditamatkan pada minggu lalu. 
Bagaimanapun dia tidak mengetahui mengenai perintah pengusiran itu.

"Terima Kasih Kerana Letak Jawatan PAS" - GHB


Diterbitkan: Jumaat, 21 Ogos 2015 1:12 PM

PETALING JAYA: Tindakan kepimpinan PAS pelbagai peringkat meletak jawatan bagi menyertai Gerakan Harapan Baru (GHB) adalah bukti kesungguhan untuk membentuk kembali pakatan pembangkang yang sudah berpecah.
Setiausaha GHB, Dr Dzulkefly Ahmad berkata, parti politik baharu yang digerakkan itu akan memastikan hasrat penubuhan Pakatan Rakyat 2.0 bagi menentang Barisan Nasional (BN) menjadi kenyataan.
“Syabas dan tahniah khususnya kepada semua peribadi dan aktivis yang bersedia meletakkan jawatan dalam parti lama mereka.
"Meskipun belum didaftarkan, individu-individu ini bertekad melepaskan jawatan dan mula memberi fokas kepada pengurusan serta perjuangan parti baharu yang bakal dilancarkan akhir Ogos ini,” katanya menerusi kenyataan pada Jumaat.
Mengulas lanjut, Dzulkefly yang juga bekas Ahli Jawatankuasa PAS Pusat mengakui GHB kini dianggotai bekas dan pemimpin PAS yang berpengalaman menguruskan parti di pelbagai peringkat.
"Mereka ini yang bergandingan dengan pimpinan NGO-NGO lain, yang bertekad untuk bersama menubuhkan parti baru nanti, adalah tunggak penting yang berpengalaman.
“Matlamatnya ialah bagi menjayakan serta melangsungkan cita-cita murni menampilkan tawaran politik Islam yang bersifat inklusif dan sejagat merentasi kaum, agama dan budaya,” katanya.
Sejak awal minggu ini langkah meletak jawatan oleh kepimpinan PAS kawasan khususnya di Selangor dilihat semakin agresif.
Ia membabitkan PAS Kawasan Kota Raja, Shah Alam, Kapar dan Hulu Langat.

1MDB: Khairuddin Serah Bukti Kepada Peguam Negara Switzerland


Diterbitkan: Khamis, 20 Ogos 2015 5:52 PM
Khairuddin Abu Hassan

PETALING JAYA: Bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan, Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan menyerahkan semua bukti yang didakwa mempunyai kaitan dengan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kepada pejabat Peguam Negara Switzerland di Bern.

Menurutnya, penyerahan bukti dan kronologi skandal membabitkan syarikat pelaburan strategik kerajaan itu dibuat pada Selasa lalu.

"Kunjungan saya ke pejabat Peguam Negara Switzerland di Bern ditemani oleh peguam, Matthias Chang," katanya menerusi kenyataan yang dibuat melalui Facebook pada Khamis.

Khairuddin berkata, beliau juga akan menyerahkan bukti yang sama kepada pengawal selia kewangan Switzerland, Finma.

"Saya akan serahkan kepada pihak penguat kuasa undang-undang dan Swiss financial regulator, Finma untuk buat siasatan secara komprehensif terhadap semua salah laku penyelewengan kes skandal 1MDB yang membabitkan Swiss Bank serta beberapa bank antarabangsa," katanya.

Reuters turut melaporkan Finma sedang membuat semakan dengan beberapa bank di negara itu sama ada mereka menjalankan urus niaga dengan 1MDB, kata jurucakapnya pada Rabu.

Sebelum ini Khairuddin pernah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Bank Negara Malaysia (BN) kerana mendakwa berlaku ketirisan dalam pentadbiran 1MDB.

"Saya bersama peguam Matthias Chang berikrar untuk menangani kes skandal 1MDB. Kami menyerahkan kepada pihak penguat kuasa undang-undang dan kewangan antarabangsa bagi membantu menyiasat penyelewengan ini secara telus, adil, saksama serta komprehensif.

"Saya kecewa dengan pihak penguatkuasaan undang-undang dan kewangan di negara kita yang nampak secara ketara tidak menyiasat kes ini secara profesional dan telus," katanya.

1MDB: Khairuddin Beri Sebab Kenapa Dia Buat Laporan Di Switzerland


Diterbitkan: Khamis, 20 Ogos 2015 6:34 PM

PETALING JAYA: Datuk Seri Khairuddin Abu Hassan nekad ke Switzerland bagi menyerahkan bukti berkaitan skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB) kerana mendakwa pihak berkuasa Malaysia tidak bertindak dengan tegas dan segera terhadap laporannya sebelum ini.
Bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan itu berkata, perjalanan jauhnya ke Eropah itu dilakukan kerana menganggap tidak lagi boleh bergantung kepada penguatkuasa di Malaysia.
Beliau juga mendakwa pihak berkenaan tidak amanah dan tidak berani melaksanakan tanggungjawab mengikut hukum agama dan undang-undang.
"Sudah sampai masanya saya memilih jalan nekad untuk selamatkan negara kita.Penguatkuasa di Malaysia tidak berani bertindak melawan kemungkaran. Apa yang dilaporkan kepada polis dan Bank Negara pejabat Peguam Negara tidak bertindak.
"Jika isu ini tidak ditangani secara telus, adil dan komprehensif, Umno dan Barisan Nasional bakal hilang kuasa pada Pilihan Raya Umum Ke-14," katanya pada Khamis.
Terdahulu, Khairuddin menerusi laman Facebooknya memaklumkan mengenai tindakannya menyerahkan semua bukti yang didakwa mempunyai kaitan dengan 1MDB kepada pejabat Peguam Negara Switzerland di Bern.
Beliau ditemani peguam, Matthias Chang untuk menyerahkan bukti dan kronologi membabitkan syarikat pelaburan strategik kerajaan itu pada Selasa lalu.
Bukti sama akan turut diserahkan kepada pengawal selia kewangan Switzerland, Finma untuk menjalankan siasatan secara komprehensif terhadap kes 1MDB yang membabitkan Swiss Bank serta beberapa bank antarabangsa yang lain.
Sebelum ini, Khairuddin pernah membuat laporan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dan Bank Negara Malaysia kerana mendakwa berlaku ketirisan dalam pentadbiran 1MDB.
Ditanya apakah beliau tidak bimbang dicop cuba menggugat keharmonian dan keselamatan negara, kata Khairuddin,  beliau sedia menghadapi apa juga tindakan termasuklah ditahan pihak polis.
"Saya rasa ia akan berlaku (ditahan), tetapi saya rela demi perjuangan menegakkan kebenaran," katanya lagi.

Tun M Guna Pembangkang Singkir Najib


Diterbitkan: Jumaat, 21 Ogos 2015 4:45 PM
Tuan Ibrahim Tuan Man

PETALING JAYA: Tun Dr Mahathir Mohamad dibidas kerana cuba mempergunakan pembangkang bagi menjayakan cita-citanya untuk menyingkirkan Datuk Seri Najib Tun Razak sebagai Perdana Menteri.

Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, masalah utama yang berlaku di negara ini tidak akan diselesaikan menerusi penyingkiran Najib, manakala Barisan Nasional (BN) terus berkuasa.

"Isu utama yang melanda dan menimbulkan polemik negara bukan hanya berpunca daripada Datuk Seri Najib sahaja, tetapi ianya lebih kepada budaya dan sistem pentadbiran negara yang sudah korup yang diwarisi daripada Tun Dr Mahathir.

"PAS melihat cadangan Tun Dr Mahathir sekadar cubaan untuk menggunakan pembangkang bagi menukar Najib untuk menyelamatkan parti kesayangan beliau iaitu Umno yang sudah tidak berupaya memperbetulkan diri kerana masalah politik wang," katanya menerusi kenyataan pada Jumaat.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai formula yang diberikan Dr Mahathir kepada pembangkang sekiranya mahu melihat usaha menjatuhkan Najib menjadi kenyataan menerusi undi tidak percaya di Parlimen.

Bagaimanapun tegas Dr Mahathir, formula berkenaan hanya akan berhasil jika ia tidak menggugat penguasaan BN di peringkat Persekutuan.

SPRM Tidak Sertai Pasukan Petugas Baharu Siasat 1MDB


Diterbitkan: Jumaat, 21 Ogos 2015 1:59 PM
Mohd Shukri Abdull.

PETALING JAYA: Satu pasukan petugas khas yang ditubuhkan oleh Jabatan Peguam Negara untuk menyiasat 1Malaysia Development Berhad (1MDB) tidak akan melibatkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull yang mengesahkan perkara tersebut bagaimanapun berkata, keadaan itu tidak akan menjejaskan fungsinya sebagai badan pencegahan rasuah.
"Kita tidak ambil peduli mengenai perkara ini. Kita masih bertugas seperti biasa," katanya pada Jumaat.
Beliau berkata, SPRM akan meneruskan penyiasatannya terhadap derma politik berjumlah AS$700 juta dan RM42 juta dari SRC International Sdn Bhd yang didakwa dikaitkan dengan akaun bank Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
"SPRM akan menjalankan kewajipannya dalam batasan undang-undang terhadap suruhanjaya ini. Kita tiada masalah dengan pasukan petugas baharu kerana ia langsung tidak menjejaskan kita," katanya.
Dilaporkan bahawa satu pasukan petugas baharu yang dikenali sebagai National Revenue Recovery Enforcement Team (NRRET), ditubuhkan oleh Jabatan Peguam Negara untuk menyiasat 1MDB.
Bagaimanapun, tidak dipastikan sama ada pasukan petugas khas itu untuk menggantikan pasukan petugas khas mengenai 1MDB yang dibubarkan awal Ogos.
Menurut laporan itu, terdapat lima agensi yang menganggotai pasukan petugas yang baharu iaitu Jabatan Peguam Negara, Bank Negara, Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Kastam dan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN). 
Pasukan petugas khas sebelum ini yang melibatkan SPRM dibubarkan sejurus selepas Peguam Negara yang baharu, Tan Sri Apandi Ali mengambil alih jawatan itu daripada Tan Sri Abdul Gani Patail.
SPRM turut disiasat polis berhubung kebocoran maklumat rasmi kerajaan dan dokumen perbankan.

CCTV dimatikan sebelum kematian Dharmendran


21 OGOS 2015

KUALA LUMPUR - Semua kamera litar tertutup (CCTV) di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur (IPK KL) dimatikan sejak 2009, iaitu sebelum berlakunya kes kematian N.Dharmendran di dalam lokap semasa dalam tahanan polis.

Pegawai Cawangan Komunikasi IPK KL Inspektor Mohamed Hafiz Mokhtar berkata CCTV itu ditutup bagi 'memberi laluan' kepada pembinaan bangunan IPK baharu dan ia melibatkan semua bahagian di IPK KL termasuk di lokap.

"Tahun 2009 pembinaan baharu dijalankan (di IPK KL), CCTV pada parameter (kawasan) termasuk keluar masuk lokap, pintu masuk (ke bangunan IPK) terpaksa dihentikan untuk memberi laluan kerja-kerja pembinaan.

"Selepas 2014 baru berfungsi (CCTV)," katanya ketika memberi keterangan sebagai saksi pada sesi kedua pendengaran awam berhubung kematian N. Dharmendran di dalam tahanan polis pada 21 Mei 2013.

Mohamed Hafiz merupakan saksi ke-31 yang dipanggil dalam sesi pendengaran awam itu yang masuk hari Ke-10 hari ini, di Bilik Pendengaran, Tingkat 13 Menara TH Perdana, di sini.

Mohamed Hafiz berkata pada ketika itu beliau bertugas di bahagian Pentadbiran Komunikasi dan bertanggungjawab mengawal selia alat perhubungan komunikasi, sistem siaraya, pendawaian elektrik, janakuasa dan CCTV.

Dalam sesi pendengaran tiga hari lepas, Ketua Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Kuala Lumpur Datuk Zainuddin Ahmad memberitahu terdapat CCTV di lokap tempat Dharmendran ditemui mati, bagaimanapun CCTV itu tidak berfungsi.

Dharmendran ditahan pada 11 Mei 2013 dan meninggal dunia pada 21 Mei 2013 ketika di dalam tahanan di IPK KL.

Susulan itu empat anggota polis dari IPK KL ditahan dan didakwa atas tuduhan menyebabkan kematian mangsa.

Pada 12 Disember 2014, Mahkamah Tinggi di sini membebaskan empat anggota polis itu daripada tuduhan membunuh kerana mendapati tiada prima facie terhadap mereka.

Perbicaraan bersambung pada tarikh akan ditetapkan kemudian. - Bernama

Guling kerajaan: Harussani jangan 'double standard


SYAJARATUL ROSLI
Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa

21 OGOS 2015

Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa

GEORGETOWN - Mufti Perak, Tan Sri Dr Harussani Zakaria diminta tidak mengeluarkan kenyataan ‘double standard’ berhubung isu tindakan menggulingkan kerajaan.

Ahli Parlimen Parit Buntar, Datuk Dr Mujahid Yusof Rawa berkata, kenyataan Harussani itu jelas menunjukkan kenyataan bersifat peribadi yang menyebelahi kerajaan semata-mata.

Tidak pasti sama ada kenyataan itu adalah fatwa atau pandangan peribadi Harussani, Dr Muhajid berkata, dalam Islam jelas menunjukkan, jika seseorang pemimpin itu tidak membela dan menindas rakyat, maka dia perlu ditegur atau digantikan.

“Saya tidak nampak di mana dalam Islam yang menyatakan menggantikan seseorang pemimpin yang jelas menindas rakyat itu adalah haram.

"Pada saya, beliau bersifat ‘double standard’. Mengapa satu ketika dahulu BN merampas Perak, beliau diam sahaja? Tidak pula keluar fatwa atau kenyataan sebegini?” katanya kepada media, hari ini.

Menurutnya, Harussani perlu membuat kajian berhubung nas dalam al-Quran terlebih dahulu sebelum mengeluarkan kenyataan.

“Tindakan kita ini bersifat demokrasi bagi mengembalikan integriti dalam kepimpinan negara. Dalam Islam pun menyatakan, siapa sahaja buat perkara yang tidak betul, perlu ditegur atau jika perlu, ditangkap.

“Saya harap selepas ini, beliau buat kajian terlebih dahulu sebelum buat kenyataan.  Kenyataannya itu dilihat lebih cenderung untuk mempertahankan kerajaan sedia ada,” katanya.

Terdahulu, Harussani dalam kenyataannya menyebut, tindakan mengguling kerajaan adalah haram kerana tindakan itu tidak terdapat dalam ajaran Islam.

[ARTIKEL BERKAITAN:  Haram gulingkan kerajaan, kata mufti]

Beliau berkata, sebagai seorang Islam perlu mencari jalan terbaik untuk menyelesaikan sesuatu masalah.

Menurutnya, orang Islam diwajibkan untuk menasihati kerajaan jika terdapat unsur kezaliman dalam pentadbiran dan itu merupakan jihad terbesar.

Dalam perkembangan lain, Dr Mujahid berkata, sehingga kini, ahli Harapan Baru di Pulau Pinang sudah mencecah sehingga 1,000 orang walaupun tiada kempen dibuat setakat ini.

Beliau yang juga Pengerusi Harapan Baru Pulau Pinang berkata, keahlian parti yang bakal ditubuhkan sedikit masa lagi terbuka kepada sesiapa sahaja yang berminat.

Dakwa peserta Bersih dibayar satu penghinaan


NIZAM ZAIN
Azmin Ali

21 OGOS 2015

Azmin Ali Mohamed Azmin Ali ketika ditemui Sinar Online ketika mengadakan lawatan mengejut ke Kompleks Kumpulan Media Karangkraf, di Shah Alam, hari ini. - Foto Sinar Online oleh NIZAM ZAIN.

SHAH ALAM - Orang ramai yang turun ke jalanan setiap kali perhimpunan aman diadakan bukanlah kerana mereka itu diberi sogokan dengan wang ringgit sebaliknya atas dorongan mereka sendiri untuk menuntut perubahan.

Demikian kata Timbalan Presiden PKR, Mohamed Azmin Ali sambil menyifatkan tindakan menuduh penganjur Bersih 4, Maria Chin Abdullah membayar setiap peserta sehingga RM300 sebagai satu penghinaan kepada rakyat Malaysia.

"Macam mana kita dituduh membuat sogokan begitu, itu satu penghinaan kepada rakyat Malaysia yang mahukan perubahan, apakah salah untuk minta dan berusaha kepada perubahan?

"Ini semua propaganda dari dulu, setiap kali berhimpun, kami (dituduh) dibayar, ceramah kami dibayar, tak pernah berlaku," katanya kepada Sinar Online, di sini, hari ini.

Beliau mengulas kenyataan Pengerusi Gabungan NGO-NGO Melayu, Datuk Jamal Md Yunos semalam yang mendakwa penganjur Bersih 4 memperuntukkan sehingga RM30 juta untuk mengumpulkan 100,000 peserta pada perhimpunan aman itu, 29 dan 30 Ogos ini.

Jamal berkata, setiap peserta menerima bayaran pendahuluan sebanyak RM100 manakala bakinya akan dibayar semasa perhimpunan termasuk kos makanan dan pengangkutan.

Dalam pada itu, Mohamed Azmin juga berkata, perjuangan kumpulan Bersih itu tidak memerlukan bantuan kewangan, sebaliknya cukup sekadar kemampuan berhimpun di jalanan.

"Bagi saya ini sumbangan rakyat kepada perjuangan, dia tidak ada duit, dia tidak ada kemampuan lain.

"Itu satu dorongan besar kepada kami, kita tidak ada pengikut yang kaya-raya, sheikh tak ikut kita... tauke-tauke tak ikut kita, yang ikut kita ini rakyat, ini satu dorongan," ujarnya.

Sementara itu, beliau selaku Menteri Besar Selangor mengingatkan pihak polis supaya mematuhi undang-undang negara dan bukan menghalang orang ramai daripada berhimpun secara aman.

"Saya yakin pihak penganjur yang mempunyai pengalaman dalam menganjurkan perhimpunan aman seperti ini (dengan syarat), jangan timbulkan ketengangan.

"Polis pula tidak harus bermusuh dengan rakyat, polis harus bermusuh dengan penjenayah sahaja," katanya lagi.

Gelandangan itu rupanya bapa kandungku!


Gelandangan itu rupanya bapa kandungku!

21 OGOS 2015

Gelandangan itu rupanya bapa kandungku! Foto bapa Diana ketika menjadi gelandangan. Gambar Kecil: Diana dan bapanya yang kian pulih

SIAPA sangka setelah 10 tahun mengambil gambar gelandangan, seorang wanita akhirnya menyedari salah seorang daripadanya adalah bapanya yang telah lama terpisah.

Diana Kim merupakan seorang jurugambar yang dipertanggungjawabkan untuk mengambil gambar gelandangan di sekitar kawasan Hawaii.

Setelah 10 tahun melakukan pekerjaan itu, Diana menyedari bahawa salah seorang gelandangan tersebut adalah bapa kandungnya yang terpisah sejak dia berusia 8 tahun selepas kedua ibu-bapanya bercerai.

Melalui blognya, homelessparadise.com, Diana berkata, dia bertemu bapanya ketika mengambil gambar di sekitar Honolulu pada tahun 2012, dan kemudian dia menyedari bapanya adalah di kalangan gelandangan yang tinggal di kawasan berkenaan.

“Dia menghidap penyakit schizophrenia dan selalu bergaduh dengan seseorang yang tak wujud.” katanya.

Tambah Diana, sebelum ini, neneknya pernah memaklumkan kepadanya mengenai kesihatan mental bapanya yang merosot namun tiada siapa yang mengetahui di mana bapanya itu tinggal.

Selepas bertemu semula dengan bapanya itu, Diana mencuba sedaya upaya untuk mendekati dan memberikan bantuan kepada bapanya itu walaupun bapanya itu enggan.

Bagaimanapun selepas bapanya mendapat serangan jantung pada tahun 2014, dia akhirnya bersetuju untuk dirawat.

Setelah menjalani beberapa siri rawatan, bapanya kini kembali pulih dan menjalankan kehidupan normal.

Jangan rosakkan parti, kembali kepada Umno


21 OGOS 2015
Zahid

Zahid Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi menyampaikan ucapan perasmian Mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Kota Tinggi di Dewan Semai Bakti, Felda Lok Heng Timur hari ini. - Foto Bernama

KOTA TINGGI - Naib Presiden Umno, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi hari ini menggesa semua ahli Umno yang tidak lagi memegang jawatan supaya kembali kepada parti dan bukannya merosakkannya.
   
Beliau berkata mereka perlu kembali kepada Umno dan bersama-sama dengan yang lain untuk memperkuatkan parti.
   
Beliau berkata perlu ada kesalingan antara pemimpin atasan dan akar umbi demi memperkukuhkan semula parti, sekali gus memenangi hati rakyat bagi menghadapi pilihan raya umum akan datang.
   
Ahmad Zahid, yang juga Timbalan Perdana Menteri, berkata hubungan baik antara pemimpin dan ahli parti amat penting dalam menangani apa jua masalah kerana ia mustahil dapat diselesaikan tanpa kesalingan antara kedua-dua pihak.
   
"Jangan buat keputusan ketika sedang marah dan ketika kita sedih kerana semua keputusan itu tidak rasional. Ingat, kita tidak hebat kerana yang meletakkan kita hebat adalah Umno ," katanya semasa merasmikan mesyuarat Perwakilan Umno Bahagian Kota Tinggi di Dewan Delfa Lok Heng Timur, di sini.

"Kita duduk sebagai TPM (Timbalan Perdana Menteri) dan MB (Menteri Besar) adalah kerana Umno . Jadi, bila tiada jawatan, kenapa hendak cucuk, kita perlu terus kukuhkan Umno ," katanya.
   
Turut hadir, Pengerusi Umno  Johor, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Setiausaha Badan Perhubungan Umno  negeri, Md Jais Sarday dan Ketua Umno Bahagian Kota Tinggi, Datuk Daing A. Malek Daing A. Rahaman.
   
Menurut Ahmad Zahid, semua pihak perlu sedar bahawa bukan Umno sahaja yang menghadapi masalah tetapi juga pembangkang dalam parti masing-masing kerana masalah dalaman parti adalah putaran hayat dalam politik. - Bernama

Syarikat RM2 urus dana RM30 bilion


BEBERAPA ADUN Selangor melahirkan kebimbangan berhubung ketelusan penubuhan DEIG semasa bersidang di bangunan Sultan Salehuddin Abdul Aziz Shah, Shah Alam pada Selasa lalu. Gambar kecil, Abdul Khalid Ibrahim.


SHAH ALAM – Pemilik asal Darul Ehsan Investment Group (DEIG) yang mendaftar syarikat itu dengan nilai RM2 bagi menguruskan pelaburan anak-anak syarikat Pemerbadanan Menteri Besar (MBI) Selangor yang bernilai RM30 bilion merupakan pegawai kanan MBI.
Menteri Besar Selangor, Azmin Ali menyatakan, Ke­tua Pegawai Eksekutif MBI, Raja Shahreen Raja Othman, 48, dan Ketua Pegawai Operasi MBI, Soffan Affendi Aminuddin, 36, merupakan pemilik asal syarikat DEIG sebelum ia diserahkan kepada MBI.
Azmin mengaku kedua-dua indvidu terbabit berpe­ranan dalam saham promoter yang turut dibenarkan oleh undang-undang di negara ini.
“Proses pendaftaran DEIG itu merupakan amalan biasa dalam pembentukan syarikat. Kedua-dua individu ini adalah pemegang saham untuk membuka syarikat (DEIG),” katanya kepada pemberita di lobi Dewan Undangan Ne­geri (DUN) Selangor di sini semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0821&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz3jOteoChH 
Hakcipta terpelihara 

Bersih 4.0 tidak dapat permitRibuan penyokong perhimpunan Bersih 3.0 merempuh penghadang di Dataran Merdeka pada 2012.


KUALA LUMPUR – Tiada permit dikeluarkan kepada penganjur Bersih 4.0 malah mereka masih belum memenuhi ketetapan Akta Perhimpunan Aman 2012 bagi menganjurkan perhimpunan di Dataran Merdeka pada 29 dan 30 Ogos nanti.
Ketua Polis Kuala Lumpur, Datuk Tajudin Md. Isa berkata, polis menerima notis pemberitahuan daripada pihak penganjur kelmarin, namun dokumen berkenaan tidak lengkap kerana tidak menyertakan kebenaran pemilik lokasi berhimpun.
“Mereka perlu menghantar dokumen itu 10 hari sebelum tarikh perhimpunan itu diadakan, selepas menerimanya baru kami akan mempertimbangkan permohonan mereka.
“Sehingga semalam, penganjur gagal memperoleh kebenaran daripada Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) untuk mengadakan perhimpunan tersebut di bandar raya ini kerana tiada lokasi sesuai untuk penganjur mengadakan perhimpunan dan mengikut peraturan, tiada permit boleh dikeluarkan sekiranya penganjur gagal menyertakan kebenaran pemilik lokasi,” katanya ketika dihubungi semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0821&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm#ixzz3jOt0lkO4 
Hakcipta terpelihara 

Al-Quran tidak dijilat api


Seorang anggota bomba menunjukkan naskah al-Quran yang masih elok selepas operasi memadamkan kebakaran di 59 buah rumah kongsi di Kampung Haji Aminuddin, Dengkil semalam.


SEPANG – Sepasukan anggota dan pegawai bomba terkejut apabila menemui senaskhah al-Quran yang masih utuh sebaik berjaya mema­damkan kebakaran yang menyebabkan 59 buah rumah kongsi termasuk sebuah surau hangus kelmarin.
Kejadian kebakaran pada pukul 4.41 petang di Kampung Haji Aminuddin, Dengkil di sini itu menyebabkan kira-kira 180 penghuni yang merupakan buruh warga Indonesia dan Pakistan hilang tempat tinggal.
Pegawai Operasi Bomba dan Penyelamat Putrajaya, Ismail Kassim berkata, buruh tersebut membina rumah kongsi tersebut di situ kerana bekerja di beberapa kawasan pembinaan di sekitar Putrajaya.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=0821&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz3jOsjSk7Y 
Hakcipta terpelihara