Saturday, March 20, 2010

Adam Kadir presiden pertama PakkuKUALA LUMPUR 19 Mac – Pertubuhan Mantan Wakil Rakyat UMNO (Pakku) yang mengadakan Mesyuarat Agung pertamanya hari ini memilih bekas Yang Dipertua Dewan Negara, Tan Sri Adam Kadir sebagai presiden.
Pertubuhan itu yang didaftarkan pada 14 Disember tahun lepas turut sebulat suara melantik Datuk Seri Abdul Aziz Shamsuddin sebagai naib presiden I manakala, Mohd. Thamrin Tun Ghafar pula menyandang jawatan naib presiden II.
Menurut Adam, Pakku juga telah bersetuju untuk melantik Datuk Seri Dr. Ibrahim Saad sebagai setiausaha agung dan jawatan tersebut akan disahkan dalam masa seminggu lagi.
“Ahli Dewan Tertinggi pula terdiri daripada Tan Sri Sanusi Junid, Tan Sri Sabbaruddin Chik, Datuk Mokhtar Hashim, Datuk Seri Dr. Sulaiman Mohamad, Datuk Seri Dr. Afifuddin Omar dan Aziz Yassin,’’ katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Dalam pada itu, mengulas mengenai penubuhan Pakku, beliau berkata, pertubuhan tersebut diwujudkan bagi mempertahankan kesucian Islam dan hak keistimewaan kaum bumiputera selaras dengan apa yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan.
Tambahnya, perjuangan bagi memartabatkan golongan bumiputera khususnya Melayu merangkumi aspek politik, ekonomi, pendidikan dan sosial tanpa mempertikaikan hak kaum lain.
“Pertubuhan ini lahir atas kesedaran kami sebagai bekas wakil rakyat UMNO bahawa masyarakat Melayu kini memerlukan pembelaan kerana ditekan dari pelbagai sudut.
“Oleh itu, dalam hal yang berkait dengan Islam dan hak keistimewaan Melayu, kami akan lantang mempertahankannya selain pada masa yang sama membantu UMNO menjadi lebih kuat,’’ jelasnya.

Dr. Mahathir rasmi mesyuarat agung PerkasaKUALA LUMPUR 19 Mac - Bekas Perdana Menteri, Tun Dr. Mahathir Mohamad akan merasmikan mesyuarat agung pertama Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa) di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) pada 27 Mac ini.
Presidennya, Datuk Ibrahim Ali berkata, Dr. Mahathir akan diberikan sambutan meriah mengikut istiadat dan kepahlawanan Melayu.
''Setakat ini sudah hampir lapan 8,000 ahli dan 2,000 orang tetamu telah mengesahkan kehadiran mereka pada mesyuarat itu.
''Sehubungan itu saya meminta kerjasama semua pihak agar datang awal bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Mesyuarat agung Perkasa sebelum ini dijadualkan akan dirasmikan oleh Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah.
Bagaimanapun semalam, Istana Selangor mengesahkan baginda tidak dapat menghadiri majlis perasmian tersebut.
Mengulas lanjut, Ibrahim berkata, sebanyak empat usul akan dibentangkan pada mesyuarat itu iaitu agama, ekonomi, pelajaran dan keselamatan.

Bidas Anwar 'jaja' nama AgongKUALA LUMPUR 19 Mac - Pelbagai pihak hari ini membidas Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong dengan sewenang-wenangnya. Perbuatan Ketua Pembangkang itu disifatkan sebagai tidak bertanggungjawab selain memperlihatkan sifat sebenar Anwar yang sanggup berbohong untuk memenuhi cita-cita politiknya.
Timbalan Dekan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Sivamurugan Pandian berkata, pendekatan Anwar menggunakan nama kedudukan pemimpin tertinggi itu bukan sahaja melanggar 'arus' malah ia berupaya mengundang keadaan yang buruk kepada negara.
"Masyarakat kita bukan sahaja mahu pemimpin yang berwibawa tetapi juga mempunyai prinsip tersendiri.
"Pemimpin harus menggunakan kedudukan untuk memenuhi keperluan masyarakat dan bukannya merebut kuasa semata-mata," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas tindakan berani Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang memecahkan 'tembelang' Anwar sewaktu membahaskan usul di Dewan Rakyat kelmarin berhubung pembohongan impian '16 September' membentuk kerajaan Pusat.
Antara pembohongan Anwar yang didedahkan Zahrain ialah dakwaan kononnya Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang akan melompat parti sudah mencukupi selain 'menjaja' nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin kononnya Seri Paduka telah menunggu di istana untuk mengesahkan jumlah itu.
Menurut Zahrain, Anwar turut mendakwa Yang di-Pertuan Agong telah memperkenan pelantikannya sebagai Perdana Menteri keenam sekiranya berjaya membentuk kerajaan manakala Angkatan Tentera Malaysia (ATM) turut menyokong pelantikan itu.
Sementara itu, Presiden Persatuan Bekas Tentera Malaysia (PBTM), Datuk Muhammad Abdul Ghani berkata, pendedahan Zahrain tersebut menunjukkan wujud ketidakikhlasan dan tipu muslihat di kalangan sesama ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR).
Selain itu, beliau menyifatkan, dakwaan Anwar yang kononnya mendapat sokongan ATM sebagai sesuatu yang tidak munasabah.
"Tentera Malaysia tidak langsung terlibat atau berniat untuk merampas kuasa kerana bukan budaya kita sebegitu," katanya.
"Kalaulah benar dakwaan itu, sudah lama kita berbuat demikian sejak peristiwa 13 Mei iaitu sewaktu negara dalam keadaan huru-hara," katanya.
Tambah beliau, kekecohan yang berlaku di sebalik keamanan yang dinikmati negara ketika ini hanya dicetuskan pihak pembangkang.
Dalam pada itu, Ketua Umum Badan Bertindak Perpaduan Melayu (BBPM), Osman Bakar berkata, tindakan Zahrain memecahkan 'tembelang' Anwar akan membuka mata masyarakat untuk menilai sifat sebenar pemimpin yang diibarat kaca atau intan.
Beliau berkata, akan tiba pada satu masa nanti, rakyat akan membuat keputusan untuk tidak memilih yang 'kaca' apatah lagi mempercayai segala pembohongan yang dilakukan.
"Tindakan Zahrain akan menyebabkan rakyat berfikir dan membuat penilaian semula secara keseluruhan terhadap PKR.
"Ini amat berguna kepada rakyat untuk memilih ahli Parlimen yang benar-benar bersikap jujur dalam perjuangan mereka," katanya.

'Satu tindakan menghasut'

KUALA LUMPUR 19 Mac - Tindakan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan Panglima Angkatan Tentera dalam usahanya membentuk kerajaan 16 September boleh dianggap sebagai berbaur hasutan.
Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein berkata, pendedahan Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di Parlimen kelmarin cukup serius kerana ia menyentuh kedudukan Yang di-Pertuan Agong dan kesetiaan tentera di negara ini.
''Dulu saya ada mendengar tentang desas-desus Anwar cuba meyakinkan wakil-wakil rakyat kita dengan dakwaan Yang di-Pertuan Agong telah memberi perkenan kepadanya untuk mengambil alih Kerajaan Pusat dan Panglima Angkatan Tentera juga bersedia bagi tujuan itu.
''Tetapi saya tidak percaya kerana beranggapan ia suatu pembohongan. Rupa-rupanya ia benar dan secara peribadi saya melihat tindakan Anwar itu boleh dianggap sebagai hasutan," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau mengulas tindakan Zahrain yang 'menggegarkan' sidang Dewan Rakyat apabila mendedahkan rancangan Anwar untuk mengambil alih Kerajaan Pusat pada 16 September 2008.
Zahrain berkata, Anwar mengakui Yang di-Pertuan Agong telah memperkenankan pelantikannya sebagai Perdana Menteri jika pakatan pembangkang berjaya membentuk Kerajaan Persekutuan sementara Panglima Angkatan Tentera juga menyokong pelantikan tersebut.
Anwar yang 'panas punggung' ketika pendedahan itu dibuat bagaimanapun meninggalkan Dewan dan kemudiannya membuat kenyataan kepada wartawan di Lobi Parlimen bahawa Ahli Parlimen Bayan Baru itu telah digunakan oleh UMNO secara murahan.
Sementara itu, Ahli Majlis Tertinggi UMNO, Datuk Seri Dr. Rais Yatim berkata, pembohongan Anwar seperti yang didedahkan Zahrain menimbulkan sabitan hasutan dan rampasan kuasa secara muslihat.
Menurutnya, menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan Panglima Angkatan Tentera yang konon merestuinya sebagai Perdana Menteri adalah bidaah politik yang boleh diambil tindakan undang-undang.
''Lantaran pembohongan itu, Anwar harus diambil tindakan dengan dirujuk ke Jawatankuasa Khas Dewan Rakyat kerana beliau bermain sandiwara merosakkan negara dan rakyat perlu menghukumnya," tegas beliau.
Ketua Penerangan UMNO, Datuk Ahmad Maslan pula berkata, pendedahan Zahrain itu jelas membuktikan Anwar seorang pembohong dan bijak berkata-kata hanya kerana mahu mencapai kepentingan peribadinya.
Menurutnya, seluruh ahli PKR seharusnya sedar dan tidak menyokong 'fatamorgana' Anwar mengenai pengambilalihan Kerajaan Pusat 16 September.
''Pendedahan cubaan beliau menggunakan nama Yang di-Pertuan Agong dan Panglima Angkatan Tentera serta kononnya Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) akan melompat parti merupakan taktik dan strategi Anwar yang akhirnya memakan diri sendiri," katanya.
Beliau berkata, dengan pendedahan itu, rakyat seharusnya dapat menilai dan mengetahui siapa sebenarnya pemimpin PKR itu.

Pendedahan Zahrain: Rakyat harus beri perhatian seriusKUALA LUMPUR 19 Mac - Pendedahan mengejutkan oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim berhubung 'tembelang' Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim untuk mengambil alih kerajaan Pusat '16 September' harus diberi perhatian serius oleh rakyat di negara ini.
Penganalisis politik, Prof. Datuk Dr. Zainal Kling berkata, sekiranya benar segala yang didedahkan itu, negara ini berpotensi mempunyai pemimpin yang pandai berbohong dan membelitkan fakta.
Beliau berkata, tindakan tersebut akan menjadi amat berbahaya sekiranya pembohongan ini diperluaskan untuk mengaburi mata rakyat kerana ia menandakan sikap pemimpin jahat yang sanggup memanipulasi orang lain demi kepentingan peribadi.
"Seluruh pemimpin negara harus memberikan perhatian yang serius kepada mereka yang suka memutarbelitkan fakta atau berbohong kerana ia boleh mengancam keselamatan negara.
"Tindakan berani mendedahkan perbuatan yang tidak bertanggungjawab itu merupakan satu perkara yang wajar untuk dilakukan bagi menegakkan integriti moral di negara ini," katanya ketika dihubungi Utusan Malaysia di sini hari ini.
Beliau diminta mengulas dakwaan Zahrain yang menggemparkan sidang Dewan Rakyat semalam apabila beliau mendedahkan Anwar 'menjaja' nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin, kononnya Seri Paduka menunggu di istana untuk mengesahkan jumlah ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang melompat parti untuk menyertai pembangkang.
Tambah Zahrain, Anwar mengakui bahawa Yang di-Pertuan Agong telah memperkenankan pelantikannya sebagai Perdana Menteri keenam sekiranya pakatan pembangkang berjaya membentuk kerajaan Persekutuan sementara Angkatan Tentera Malaysia (ATM) juga menyokong pelantikan tersebut.
Selain itu, Zahrain turut mendakwa Anwar telah berbohong kononnya salah seorang Timbalan Speaker Dewan Rakyat akan mempengerusikan usul undi tidak percaya terhadap kerajaan dan menyokong pakatan pembangkang mengambil alih Kerajaan Persekutuan.
Sementara itu, Timbalan Dekan Pusat Pengajian Sains Kemasyarakatan, Universiti Sains Malaysia (USM), Dr. Sivamurugan Pandian pula menyifatkan, tindakan Anwar yang dikatakan menggunakan nama kedudukan pemimpin tertinggi dalam negara itu merupakan satu perbuatan yang amat tidak bertanggungjawab.
Beliau berkata, tindakan Anwar sebegitu hanya akan mengundang keadaan yang buruk kepada negara kerana menggunakan pendekatan yang melanggar 'arus' semata-mata untuk membolehkan beliau mentadbir kerajaan.
"Masyarakat bukan sahaja mahu pemimpin yang berwibawa tetapi juga mempunyai prinsip.
"Pemimpin harus menggunakan kedudukan untuk memenuhi keperluan masyarakat dan bukannya merebut jawatan semata-mata," katanya.

Ku Li nafi dakwaan ZahrainKOTA BHARU 19 Mac - Ahli Parlimen Gua Musang, Tengku Razaleigh Hamzah menafikan dakwaan kononnya beliau adalah salah seorang daripada lapan anggota Dewan Rakyat yang disebut-sebut bakal menganggotai Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada 16 September 2008.
Beliau berkata, kenyataan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim itu tidak benar sama sekali dan ia hanyalah sekadar gosip politik.
"Saya ini orang UMNO, sudah 48 tahun menjadi ahli. Saya sebenarnya tidak mahu nak komen perkara ini kerana ia adalah gosip politik, lagi pun saya bukan untuk dijual beli, kalau ada orang lain sanggup jual diri itu dia punya hal.
"Jangan persoalkan kesetiaan saya kepada perjuangan UMNO, tidak kepada pemimpin kerana saya bukan kaki pengampu, yang salah saya tetap kata tidak betul," katanya ketika ditemui di Lapangan Terbang Sultan Ismail Petra di sini hari ini.
Beliau mengulas pendedahan Zahrain yang menyenaraikan beberapa nama Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang didakwa bersedia menyertai pakatan pembangkang untuk menubuhkan kerajaan pintu belakang pada 16 September 2008.
Selain Tengku Razaleigh, nama yang disebut ialah Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BN-Kalabakan), Datuk Seri Anifah Aman (BN-Kimanis), Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan), Datuk Chua Soon Bui (Bebas-Tawau) dan Datuk Enchin Majimbun (Bebas-Sepanggar).
Turut disebut Dr. Mohd. Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat) dan Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar (BN-Jerantut).
Sementara itu, Tengku Razaleigh berkata, suasana politik di negara ini membimbangkan walaupun pertumbuhan ekonomi agak membanggakan.
Katanya, semua pihak perlu bekerjasama bagi memastikan keadaan itu pulih kembali dan tidak meletakkan tanggungjawab tersebut ke atas kerajaan semata-mata.

Anwar didakwa penakut cuba bertemu Al GoreKUALA LUMPUR 19 Mac - Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim bukan sahaja seorang pembohong malah penakut ekoran tindakannya ke London untuk bertemu rakan baiknya di sana iaitu bekas Naib Presiden Amerika, Al Gore.
Bekas Setiausaha Perhubungan PKR Selangor, Mohd. Nazmi Rosli mendakwa, Anwar takut untuk berdepan dengan bekas-bekas wakil rakyat PKR di Dewan Rakyat yang kini merupakan wakil rakyat bebas.
Menurutnya, ia ekoran tindakan bekas Ahli Parlimen PKR Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mendedahkan tembelang Ketua Pembangkang itu berhubung rancangan mengambil alih kerajaan Pusat 16 September pada sidang Dewan Rakyat semalam.
"Anwar juga takut untuk berdepan dengan wartawan yang pastinya mahu kepastian bagaimana beliau tergamak berbohong menjual nama-nama penting seperti Yang di-Pertuan Agong dan Panglima Angkatan Tentera.
"Anwar boleh memberi alasan bahawa beliau terpaksa ke luar negara kerana ada program dengan Al Gore. Tetapi bukankah sebagai wakil rakyat, sidang Dewan Rakyat merupakan tanggungjawab asas beliau," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.
Semalam, Zahrain menggegarkan sidang Dewan Rakyat apabila 'memecahkan tembelang' Anwar berhubung rancangan Ketua Pembangkang itu mengambil alih kerajaan Pusat '16 September.'
Pendedahan itu juga menyebabkan Anwar 'panas punggung' sehingga mendorong beliau secara tergesa-gesa meninggalkan sidang Dewan.
Mengulas lanjut, Nazmi berkata, tindakan Zahrain semalam jelas membuktikan Anwar merupakan seorang pembohong.
Menurutnya, beliau mengucapkan tahniah kepada Zahrain kerana meletakkan kepentingan agama, bangsa dan negara mengatasi kepentingan peribadi dengan membongkar cerita sebenar penipuan Anwar.
"Terbukti Anwar takut dan tidak berani mendepani ucapan Zahrain di mana beliau bergegas keluar tinggalkan Parlimen.
"Beliau dan wakil rakyat PKR tidak menafikan pendedahan itu sebaliknya memutarbelit isu dengan mengatakan Zahrain berkata begitu disebabkan beliau kecewa kerana gagal mendapat projek," katanya.
Ekoran itu, Nazmi mempersoalkan adakah wakil rakat PKR yang masih bersama Anwar sudah mendapat projek daripada kerajaan negeri Pulau Pinang, Selangor, Kedah dan Kelantan.
"Saya percaya kredibiliti kepimpinan Anwar semakin terhakis setelah yang mendedahkan semua pekung ini bukannya calang-calang orang tetapi sahabatnya sendiri selama berpuluh tahun.
"Tidak mustahil tak lama lagi akan ada wakil rakyat daripada PKR meninggalkan 'kapal Anwar yang semakin karam' ini setelah semakin terserlah dan terdedah tembelang Penasihat PKR yang mereka sanjung itu," katanya.

'Satu pembohongan besar'

KOTA KINABALU 19 Mac - Ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) dan Bebas dari Sabah hari ini membidas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim kerana menggunakan nama mereka dalam meraih sokongan bagi menubuhkan kerajaan pintu belakang pada 16 September 2008.
Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk Bung Moktar Radin menyifatkan dakwaan Ketua Pembangkang itu sebagai satu pembohongan besar dan idea murahan daripada mereka yang terdesak.
''Saya tidak pernah berjumpa dengan dia (Anwar Ibrahim). Bagaimana saya boleh berbincang. Ini semua bohong," katanya kepada Utusan Malaysia ketika dihubungi hari ini.
Beliau mengulas pendedahan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang menyenaraikan beberapa nama ahli Parlimen BN yang didakwa Anwar sudah bersedia melompat menyertai pakatan pembangkang pada 16 September 2008.
Selain Bung Moktar, turut disebut sudah bersedia untuk melompat parti ialah Datuk Seri Abdul Ghapur Salleh (BNKalabakan), Datuk Seri Anifah Aman (BN-Kimanis), Datuk Bung Moktar Radin (BN-Kinabatangan), Datuk Chua Soon Bui (Bebas-Tawau), Datuk Enchin Majimbun (Bebas-Sepanggar).
Ahli Parlimen lain ialah Dr. Mohd. Puad Zarkashi (BN-Batu Pahat), Datuk Seri Tengku Azlan Sultan Abu Bakar (BN-Jerantut) dan Tengku Razaleigh Hamzah (BN-Gua Musang).
Bung Moktar menambah, sebagai ahli Parlimen yang dipilih rakyat, beliau mempunyai tanggungjawab untuk melaksanakan amanah rakyat dan bukannya menyempurnakan impian peribadi Ketua Pembangkang itu.
''Jangan senang-senang hendak mendakwa kita akan mudah untuk melompat parti," katanya.
Sementara itu, Majimbun berkata, meskipun pernah berjumpa Anwar, beliau tidak pernah berbincang mengenai usaha melompat parti menyertai pakatan pembangkang.
Katanya, dakwaan yang menyatakan ada perbincangan antara Parti Maju Sabah (SAPP) dan Anwar mengenai perkara itu hanyalah persepsi disebabkan parti itu mahu membawa usul tidak percaya terhadap bekas Perdana Menteri, Tun Abdullah Ahmad Badawi.
"Kita tidak ada membuat perbincangan dengan Anwar, ini jelas apabila kita keluar daripada BN dan terus menjadi parti yang bebas untuk terus menuntut hak Sabah," katanya.
Soon Bui pula berkata, beliau dan Majimbun tidak pernah bermimpi atau berbincang untuk menyertai Parti Keadilan Rakyat (PKR).
''Apa yang akan kami (ahli Parlimen SAPP) dapat, lebih-lebih lagi setelah kami mengorbankan segala keistimewaan kami keluar parti kerajaan dan melompat masuk parti kerajaan baru.
''Pendirian kami tetap utuh untuk menjadi sebuah parti bebas yang dapat memperjuangkan hak rakyat Sabah," katanya.
Sementara itu, Abdul Ghapur berkata, dia akan menjelaskan perkara itu dengan lebih jelas pada sidang Parlimen 22 dan 23 Mac ini.
"Saya akan menjelaskannya pada 22 dan 23 Mac ini semasa sidang Parlimen mengenai dakwaan itu yang melibatkan saya dengan lebih jelas," katanya.

Pemimpin PKR tutup mulutKUALA LUMPUR 19 Mac - Pendedahan bekas wakil rakyat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim mengenai pembohongan penasihat parti itu, Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menyebabkan pucuk pimpinan parti itu bertindak menutup mulut daripada memberi sebarang komen.
Pengarah Strategi PKR, Tian Chua ketika dihubungi hari ini memberi alasan tidak boleh mengeluarkan kenyataan kerana tidak sihat walaupun sepanjang dua hari pendedahan Zahrain di Dewan Rakyat, beliau kelihatan begitu cergas dan lantang mempertikaikan setiap fakta bekas Pengerusi Perhubungan PKR Pulau Pinang itu.
"Saya sekarang kurang sihat dan perlu berehat. Maaf tiada sebarang komen berhubung isu tersebut,'' katanya ketika ditanya mengenai pendirian parti itu sama ada ingin menafikan pendedahan Zahrain atau sebaliknya.
Zahrain pada sidang Dewan Rakyat kelmarin mendedahkan pembohongan Anwar berhubung rancangan Ketua Pembangkang itu untuk menubuhkan kerajaan '16 September' bagi merampas kepimpinan Kerajaan Persekutuan yang ditadbir oleh Barisan Nasional (BN).

Nik Aziz bela Anwar, marah Zahrain buka rahsia PKRKOTA BHARU 19 Mac – Walaupun dianggap ‘ulama terompah’ oleh Datuk Seri Anwar Ibrahim namun Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat tetap mempertahankan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu.
Malahan, Nik Abdul Aziz berang dengan tindakan Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang mengelar Anwar sebagai ‘raksasa pelbagai wajah’.
Beliau juga tidak percaya dengan kenyataan Zahrain bahawa Anwar pernah menggelarnya sebagai ‘ulama terompah’ iaitu satu gelaran yang sinonim dengan tandas atau tempat kotor.
Menteri Besar Kelantan itu turut menyifatkan Zahrain, yang keluar Parti Keadilan Rakyat (PKR) pada Februari lalu, adalah contoh tipikal ahli politik Melayu yang tidak ada akhlak kerana sanggup membuka rahsia parti yang pernah disertainya.
“Orang MCA , MIC berpecah pun tidak membuka rahsia parti mereka, tetapi orang Melayu bila berpolitik tidak ada integriti langsung.
“Kita suka dan berasa bangga dapat buka rahsia, namanya lagi rahsia, kenapa kita buka? Tak ingat dosa pahalakah?,” katanya kepada wartawan selepas menyampaikan kuliah mingguan di hadapan Pejabat Perhubungan Pas negeri di sini hari ini.
Rabu lalu, Zahrain semasa membahas titah ucapan Yang di-Pertuan Agong, Tunku Mizan Zainal Abdidin pada sidang Dewan Rakyat telah mendedahkan rancangan ‘16 September’ Anwar untuk mengambil alih kerajaan.
Beliau mendedahkan bagaimana Anwar membohongi wakil rakyat pembangkang kononnya ahli-ahli Parlimen Barisan Nasional (BN) yang akan melompat parti menyertai pembangkang lebih daripada mencukupi di samping turut ‘menjaja’ nama Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Panglima Angkatan Tentera.
Zahrain juga mendedahkan bahawa Anwar yang kini mendabik dada mahu memperkasakan institusi Islam di negara ini pernah mengelar Nik Abdul Aziz sebagai ‘ulama terompah’.
Nik Abdul Aziz berkata, ahli politik seperti Zahrain yang tidak puas hati dengan kepimpinan parti sepatutnya mengusulkan mesyuarat tergempar untuk membuang ketua mereka dan bukannya dengan cara memburuk-burukkan orang setelah berada di luar parti.
“Dia berasa bangga kata Anwar (pakai) topeng, padahal semua orang yang tolak Islam ni (pakai) topeng belaka. Setiap orang yang tinggal atas bumi Allah, tolak Islam ambil kebangsaan adalah orang yang memakai topeng, tolak Islam ambil sosialis juga orang pakai topeng.
Beliau bagaimanapun berpendapat, bekas ahli PKR yang kini menjadi ahli Parlimen Bebas masih ada ruang untuk ‘bertaubat’ dan mengundurkan kembali langkah mereka.

Anuar mahu pihak berkuasa siasat Aasil sepenuhnyaKUALA LUMPUR 19 Mac – Pihak berkuasa diminta menyiasat sepenuhnya pembabitan rakyat Pakistan, Aasil Kazi Ahmad dalam kes kehilangan Raja Petra Raja Kamaruddin ekoran pendedahan terbaru individu terbabit oleh Ahli Parlimen Bayan Baru, Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim di Parlimen semalam.
Bekas Setiausaha Sulit Datuk Seri Anwar Ibrahim, Anuar Shaari berkata, dalam sesi perbahasan tersebut Zahrain telah mendedahkan Aasil yang kini bekerja sebagai Pegawai Khas kepada Anwar disifatkan sebagai seorang yang amat berkuasa.
Sehubungan itu beliau berkata, permintaan Zahrain supaya Aasil disiasat perlu dipandang serius oleh pihak berkuasa kerana pegawai kepada Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR) itu dikatakan amat berbahaya.
‘‘Pihak berkuasa tidak boleh membiarkan Aasil terus bebas kerana beliau seorang yang amat berkuasa dan berbahaya walaupun hanya bekerja sebagai Pegawai Khas kepada Anwar.
‘‘Saya sendiri telah memberi maklumat mengenai penglibatan Aasil dalam usaha mengesan kedudukan terkini Raja Petra dan kali ini Zahrain pula meminta Aasil disiasat. Pihak berkuasa perlu mengambil serius tentang perkara ini,’’ katanya.
Beliau berkata demikian ketika mengulas pendedahan Zahrain dalam perbahasan Parlimen semalam yang antara lain menyebut Aasil merupakan pegawai khas kepada Anwar dan dianggap amat berkuasa.
Antaranya Zahrain berkata, ialah mengenai tindakan Aasil yang cuba membatalkan satu program di Amerika Syarikat (AS) yang dihadiri oleh seorang menteri dengan cara menghubungi pihak penganjur baru-baru ini.
Anuar berkata, walaupun pihak penganjur tidak melayan permintaan Aasil, isu yang perlu timbul adalah mengenai keberaniannya untuk mensabotaj program tersebut.
‘‘Cuba kita lihat peranan yang dimainkan oleh Aasil yang bagi saya bukan hanya setakat pegawai khas tetapi lebih daripada itu. Aasil sememangnya seorang yang berbahaya dan pihak berkuasa perlu mengambil tindakan dengan segera.
‘‘Saya percaya Aasil mempunyai hubungan cukup rapat dengan pihak-pihak tertentu di AS dan sebab itu dia berani melakukan apa saja demi menjaga survival politik Anwar,’’ katanya.
Dalam perkembangan lain, Anuar yakin pendedahan yang dibuat oleh Zahrain dalam dua sesi perbahasan sebelum ini mampu menyedarkan rakyat mengenai Anwar sebenarnya.