Monday, March 3, 2014

Dr M minta BR1M dihentikan segera pula.. kahkahkahkah...

'Usah diperbesarkan isu Khalid'


WARTAWAN SINAR HARIAN
3 Mac 2014

Anwar Ibrahim
 Anwar IbrahimSEREMBAN - Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim kesal apabila pengumuman awal dibuat Menteri Besar Selangor, Tan Sri Khalid Ibrahim untuk bertanding dalam pemilihan PKR sebagai timbalan presiden parti diperbesarkan pelbagai pihak.

Menurut beliau, soal bertanding merebut sesuatu jawatan dalam parti merupakan perkara normal dan bukanlah sesuatu yang memelikkan.

“Kita hairan, mengapa hal ini perlu diperbesarkan. Sedangkan, dalam mana-mana parti pun ada pertandingan seperti ini termasuklah BN. Sepatutnya, tidak timbul sebarang masalah membabitkan pengumuman berkenaan.

“Namun, apabila melibatkan PKR, seolah-olah menjadi satu dosa atau kesalahan besar pula untuk melakukannya. Inilah yang kita kesalkan,” katanya selepas menghadiri sesi Dialog Bersama Anak Muda di Royale Bintang Resort & Spa, semalam.

Beliau tidak menafikan, hal ini menjadi sebutan ramai memandangkan pengumuman dibuat Abdul Khalid agak terlalu awal, sedangkan pencalonan ditetapkan pada 29 Mac ini.

“Bagaimanapun, itu hak beliau (Abdul Khalid) untuk berbuat demikian. Kita tidak menghalang mana-mana individu untuk bertanding, asalkan mematuhi etika dan tidak mengecam antara satu sama lain.

“Cuma, kita harap pada masa ini agar tumpuan penuh diberikan terhadap PRK Dun Kajang terlebih dahulu,” katanya.

Sementara itu, mengulas tentang memorandum persefahaman (MoU) penstrukturan semula industri bekalan air Selangor ditandatangani antara kerajaan persekutuan dan negeri itu, Anwar berkata, beliau menyambut usaha itu.

“Kita menyokong sepenuhnya sebarang usaha untuk menyelesaikan masalah air yang melanda Selangor sejak sekian lama. Justeru, desas-desus mengatakan saya tidak bersetuju dengan MoU terbabit adalah tidak benar," katanya.

10 Sebab Jepun Mencapai Kemajuan:


Kredit Kpd Hj Khairol Amin Mohd Salleh yg menterjemah catatan ini, Jazahullahu Khaira:

1. Di Jepun di ajar pada awal sekolah rendah sehingga darjah enam dengan satu matapelajaran yang dinamakann “Jalan kearah Akhlak” dimana pelajar mempelajari akhlak/etika dan cara berdepan dengan orang.

2. Tidak ada kegagalan/failure pada awal sekolah rendah sehingga ke peringkat tiga pertengahan, kerana objektifnya ialah mendidik dan menanamkan konsep dan pembentukan pribadi/watak, bukan sahaja pendidikan dan indoktrinasi(dictation).

3. Jepun walaupun salah satu Negara terkaya didunia, mereka tidak mempunyai orang gaji (servants), ibu dan bapa bertanggungjawab di rumah dan keatas anak-anak mereka.

4. Kanak-kanak Jepun membersihkan sekolah mereka setiap hari selama 20min bersama-sama guru mereka. Faktor ini membawa kearah kemunculan generasi Jepun yang sederhana dan minat kearah kebersihan.

5. Kanak-kanak disekolah akan membawa berus gigi yang telah di “disinfected”/sterilkan, dan mereka membersihkan gigi mereka disekolah setiap kali lepas makan bagi mengekalkan kesihatan pada usia yang muda.

6. Pengetua sekolah akan memakan makanan pelajarnya selama setengah jam bagi memastikan keselamatan mereka, kerana pengetua menganggap pelajar adalah masa depan Jepun yang perlu diberi perlindungan.

7. Pekerja pembersihan di Jepun digelar sebagai “Jurutera Kesihatan” yang gajinya sebanyak 5000 hingga 8000 USD sebulan, tertakluk kepada ujian bertulis dan lisan.

8. Di larangan mengunakan handphone didalam tren/keretapi, restoran dan tempat-tempat yang tertutup, dan dinamakan status ‘silent’ di handphone sebagai “akhlak/etika”

9. Jika anda pergi ke restauran buffet di Jepun, anda akan dapati bahawa setiap orang akan mengambil makanan dengan kadar yang di perlukan sahaja, dan tidak akan meninggalkan apa-apa makanan diatas pingan.

10. Kadar kelambatan keretapi/tren adalah sebanyak 7 saat sahaja dalam satu tahun, ini kerana mereka adalah orang yang tahu akan nilai masa, dan gemar kepada ketepatan saat dan minit.

Sumber Asal: http://www.facebook.com/photo.php?fbid=521265741257650&set=a.140501556000739.30439.140501459334082&type=1&theater

Ukraine di ambang perang


Ukraine memanggil semua anggota tentera simpanan negara itu dan mengarahkan mereka bersedia sedia secepat mungkin bagi menghadapi perang, kata pegawai kanan keselamatan semalam.

Setiausaha Majlis Keselamatan Ukraine Andriy Paruby berkata, Kementerian Luar juga diarah untuk mendapatkan bantuan daripada kerajaan AS dan Britain bagi melindungi negara berkenaan.

Keputusan itu diambil ekoran parlimen Russia memberi kuasa kepada Presiden Vladimir Putin menghantar tentera ke Ukraine.Membacakan arahan itu selepas mesyuarat, Paruby berkata, Kementerian Pertahanan Ukraine “akan menganjurkan latihan sewajarnya ke atas sejumlah kakitangan tentera” yang dikerah dalam pasukan simpanan.

Ukraine menetapkan seseorang berusia sehingga 40 tahun sebagai usia yang wajib berkhidmat dalam pasukan tentera jika keadaan memerlukan.


Sementara itu, konvoi membabitkan ratusan tentera Russia bergerak ke Crimea sehari selepas pasukan keselamatan negara berkenaan menguasai kawasan strategik wilayah autonomi Ukraine berkenaan.


Keputusan itu diambil ketika Barat menggesa Moscow menggerakkan tenteranya ke Crimea ketika kerajaan baru Ukraine tidak berkuasa melakukan apa-apa tindak balas.

Putin berkata, Russia berhak melindungi kepentingannya di wilayah itu serta tempat lain di Ukraine.

Crimea adalah wilayah yang didiami sehingga 60 peratus etnik Russia.

Semalam Presiden AS Barack Obama bercakap dengan Putin melalui telefon selama 90 minit dan menyatakan ‘kebimbangan mendalam’ terhadap ‘pelanggaran ketara Russia ke atas kedaulatan Ukraine.’ Sumber Rumah Putih berkata, Obama mengingatkan Putin, tindakannya “terus melanggar peraturan antarabangsa akan membawa kepada pengasingan politik dan ekonomi yang lebih besar.”

Artikel ini disiarkan pada : 2014/03/03

Polis buru lima penyerang

BEBERAPA anggota polis mengawal lokasi pembunuhan di sebuah stesen kereta api di Kunming semalam.


BEIJING - Polis semalam memburu lima penyerang yang bertanggungjawab membunuh 29 orang dalam serangan yang menggunakan pisau di sebuah stesen kereta api di Kunming, Yunnan kelmarin.
Satu siasatan mendapati lebih 10 orang penyerang itu merupakan golongan gerila pemisah etnik Uighur.
Pendedahan itu dibuat agensi berita Xinhua.
Kebanyakan etnik Uighur menetap di wilayah autonomi Xinjiang di barat daya China.
Wilayah itu mengandungi 21.8 juta penduduk.
Menurut portal berita CCTC News Channel, polis menembak mati tiga orang lelaki dan seorang wanita dalam kejadian tersebut.
"Saya mendengar orang ramai menjerit dan menyatakan terdapat orang yang telah ditikam," kata seorang pengguna di stesen kereta api tersebut kepada Xinhua.
"Saya berasa panik dan orang ramai melarikan diri. Saya menghubungi polis selepas saya berlari beberapa ratus meter. Namun, seorang rakan sekelas saya mengalami kecederaan," tambahnya.
Seorang pengguna laman media sosial Sina Weibo menyatakan, para penyerang itu memperoleh latihan khas semasa melakukan serangan tersebut berdasarkan cara mereka melakukan serangan. - dpa


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0303&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2uqh5ymHd 
Hakcipta terpelihara 

Ukraine-Rusia sedia berperang


SEORANG askar berdiri dekat barsian kenderaan milik tentera Rusia di bandar Balaclava, Semenanjung Crimea kelmarin.


KIEV - Kerajaan Ukraine mula berada selangkah ke dunia peperangan selepas Presiden Rusia, Vladimir Putin mengisytiharkan beliau mempunyai hak untuk menceroboh Semenanjung Crimea.
Ketegangan yang berlaku melibatkan Ukraine dengan Rusia dan Barat itu dianggap yang paling buruk sejak Perang Dingin berakhir.
"Ia (pengumuman Putin) itu bukan merupakan satu ancaman, sebaliknya ia sebenarnya pengisytiharan perang ke atas negara kami," kata Perdana Menteri Ukraine, Arseny Yatseniuk.
Beliau merupakan ketua kerajaan pro-Barat yang mengambil alih kuasa di Ukraine selepas Presiden negara itu yang pro-Rusia, Viktor Yanukovych melarikan diri dari Kiev pada minggu lalu.
Putin memperoleh kebenaran daripada anggota-anggota Parlimen negaranya untuk melindungi warga Rusia di Ukraine selepas krisis politik berlaku di negara tersebut.
Tentera Rusia telah menawan Crimea yang merupakan wilayah Ukraine yang diberikan taraf pemerintahan autonomi.
Wilayah itu mengandungi sebuah pangkalan tentera laut milik Rusia.
Askar-askar Rusia turut mengepung beberapa buah pusat ketenteraan Ukraine dan menuntut tentera negara itu meletakkan senjata.
Sebahagian askar Ukraine enggan menurut arahan tentera Rusia walaupun tiada tembakan kedengaran.
Majlis Keselamatan Ukraine mengarahkan para pegawainya memastikan semua askar diletakkan dalam keadaan berjaga-jaga untuk berdepan sebarang pertempuran.
Kementerian Pertahanan Ukraine mengarahkan semua anggota simpanan diaktifkan.
"Jika Presiden Rusia mahu menjadi Presiden yang memulakan peperangan melibatkan dua buah negara berjiran ini, beliau akan mencapai sasarannya dalam tempoh yang amat dekat. Kita kini berada di pinggir bencana," kata Yatseniuk menerusi televisyen yang meminta sokongan negara-negara Barat.
Dalam pada itu, Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama menyuarakan kebimbangan berhubung pencerobohan Rusia ke dalam wilayah Ukraine.
Menurut Whita House, Rusia jelas melanggar undang-undang antarabangsa kerana telah menceroboh wilayah Ukraine.
Ukraine turut meminta bantuan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) berhubung ancaman Rusia.
Konflik di Ukraine semakin memuncak selepas anggota-anggota Parlimen memilih Oleksandr Turchynov sebagai Presiden sementara bagi menggantikan Yanukovych yang melarikan diri dari Kiev pada bulan lalu.
Yanukovych melarikan diri selepas beliau menandatangani satu perjanjian damai tajaan Barat bagi meredakan situasi politik selepas hampir 100 orang mati akibat pertempuran antara polis dengan pe nunjuk perasaan.
Para penunjuk perasaan itu menuntut Yanukovych meletakkan jawatan selepas beliau enggan menandatangani satu perjanjian perdagangan dengan Kesatuan Eropah.
Jika perjanjian itu ditandatangani, barangan Ukraine akan menembusi pasaran di Eropah. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0303&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2uqgcAKyf 
Hakcipta terpelihara