Thursday, March 14, 2013

Polis Musnah Dokumen Diri Sulu/Sabah -H/Salleh

BEKAS ketua menteri Sabah Tan Sri Harris Salleh (gambar)mendakwa mendapat maklumat bahawa polis menjalankan operasi merampas dan memusnahkan dokumen pengenalan diri yang diberikan kepada masyarakat Suluk di negeri itu.

Laporan portal berita Daily Express menyebut, Harris mengutus surat kepada Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein agar menghentikan operasi ke atas masyarakat Suluk di Lahad Datu dan Semporna itu. Menurut laporan itu, Harris mendakwa diminta berbuat demikian oleh beberapa orang pemimpin masyarakat tersebut.
"Pemimpin Suluk ini melaporkan bahawa polis mengambil kad pengenalan mereka dan dokumen IMM3 (orang Suluk) dan memusnahkannya.
“Ini tidak wajar bagi pasukan polis Malaysia. Perbuatan ini bertentangan dengan apa jua tamadun yang diketahui, mahupun dari segi agama, undang-undang dan dasar kerajaan Malaysia,” katanya seperti dipetik dalam laporan itu.
Harris dalam laporan itu juga berkata, polis tidak berkuasa untuk memusnahkan apa-apa dokumen kerajaan persekutuan.
“Mereka hanya boleh berbuat demikian selepas mendapat pengesahan daripada Jabatan Pendaftaran Negara,” katanya lagi.

Tindakan itu juga akan menimbulkan lebih banyak permusuhan di antara orang Suluk dan Sabah, tambahnya.
Kenyataannya itu timbul susulan dakwaan dilaporkan media Filipina mengenai dakwaan pelanggaran hak asasi yang dilakukan pasukan keselamatan Malaysia dalam operasi di pantai timur Sabah.

Menteri Pertahanan Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi pada hari Selasa lalu menafikan dakwaan seperti itu, yang disiarkan Inquirer Global Nation. Dalam laporan itu, seorang rakyat Filipina mendakwa pasukan keselamatan Malaysia mengheret lelaki Filipina keluar dari rumah mereka di Sandakan, Sabah dan menyuruh mereka berlari sekuat hati sebelum menembak mereka. (IH/

Masuklah dalam Islam dan kalian akan selamat

Isi surat Sang Pedang Allah, Khalid bin Al Walid (radiallahu'anhu) kepada Hormuz, Gubernur Persia untuk Mesopotamia sebelum menyerang negeri kafir persia tersebut :

“Masuklah dalam Islam dan kalian akan selamat. Atau bayarlah jizyah, dan Kamu serta rakyatmu akan kami lindungi, jika tidak, Kamu akan menjadi bersalah atas konsekuensinya, karena saya akan datang kepada kalian dengan orang-orang yang mencintai kematian sebagaimana kalian mencintai kehidupan.”


Keterangan foto : Mujahidin di Suriah.

RAKYAT MENUNTUT KEADILAN DAN KETELUSAN.....

RAKYAT MENUNTUT KEADILAN DAN KETELUSAN.....

Lihat perbezaan media pengampu umno dan media yang ada ETIKA kewartawanan...

Teori AH

Inilah gaya seorang 'pejuang' UMNO

Inilah gaya seorang 'pejuang'...xaxaxaxa

http://www.youtube.com/watch?v=Gd391eCBjIw

Kejam dengan rakyat sendiri...

PERSOALAN KEPADA MENGAPA POLIS DAHULU DIHANTAR,KENAPA BUKAN ASKAR UNTUK MEMERANGI PEMBERONTAK SULU TERJAWAB......
(Bila gambar berbicara)

siasat jangan tak siasat...

Orang tertua didunia ada diMalaysia

Ketuanya Brahim Katak

Demo, Bakar Bendera, BaLing Batu, Baling Telor, Ganggu Majlis Orang, Sudah Sebati Dalam Jiwa Setiap AhLi Perkasa Dan Ketuanya Brahim Katak....Kihkihkih...

Janji dicapati

Patutlah balaci2 ni bangga dgn UMNO..

 Patutlah balaci2 ni bangga dgn UMNO...patut beria2 nak alih isu bagi menutup kemaluan mereka...choiiiiiii!!

Utusaman kena saman

 

Bukan pengganas tapi bawa senjata...

apabila Noryn Aziz pula berhijrah ke parti ulama

apabila Noryn Aziz pula berhijrah ke parti ulama

Datin Noryn Aziz isteri kepada Dato’ Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad , kanan yang dirakamkan bersama dengan isteri MB Kelantan, Datin Hajjah Tuan Sabariah.

nama siapa yang dipersalahkan?

 

XTAU APA NAK KATA!!TUNGGU JE NASIB KITA LEPAS NI...

UMNO yang berjaya.....HIDUP UMNO!!!!!

UMNO dan pemimpinnya adalah PENDERHAKA kepada raja dan sultan di malaysia sejak dulu lagi!

 EDISI NOSTALGIA...

UMNO dan pemimpinnya adalah PENDERHAKA kepada raja dan sultan di malaysia sejak dulu lagi! pemimpin UMNO/BN juga adalah pengkhianat kepada negara kerana menjadi agen talibarut british! (*_*), oleh itu kepada penyokong tegar kepada parti UMNO syaitan laknatullah yang di kenali ini, pesan sy dengan penuh kasih sayang.. INSAF dan BERTAUBATLAH! (^_^) kembali kepada rakyat semula, jangan di ikut si perompak wang negara, kelak badan binasa, negara di gadai kepada orang luar! undi BN membawa bencana!

Yahudi ketakutan, Mujahidin Suriah Jadikan Israel Target Selanjutnya, Allahu Akbar..!PALESTINA (KabarDuniaIslam) - Setelah Irak melalui Perdana Menteri yang beragama Syiah, Nouri al-Maliki, sekarang giliran kepala Pasukan Pertahanan Israel (IDF), Benny Gantz, yang merasa khawatir. Gantz memberi peringatan bahwa mujahidin Suriah yang sedang mengupayakan kejatuhan rezim kafir Syiah Bashar Al-Assad akan menjadikan Israel sebagai target selanjutnya. Allahu Akbar!

"Situasi di Suriah menjadi tidak stabil dan sangat berbahaya dengan meningkatnya jumlah Mujahidin. Setelah kejatuhan Bashar, kelompok-kelompok teroris (baca: mujahidin) akan menargetkan Israel sebagai peluang untuk melebarkan negara Islam Suriah dan kami tidak bisa mengabaikan hal ini," ungkap Gantz saat Konfrensi Herzliya pada Rabu (13/03/2013).

"Meskipun dalam tujuh tahun terakhir kawasan perbatasan Suriah dengan Palestina (yang saat ini dijajah Israel) relatif tentram, kami akan tenang jika tetap begitu, namun setiap peristiwa yang terjadi tiap minggu dapat memicu eskalasi ketegangan dan memberikan efek negatif terhadap Israel," lanjut Gantz.

Ketakutan Israel bertambah setelah mujahidin Suriah menyatakan sumpahnya untuk mengobarkan jihad melawan Yahudi Israel saat perang melawan rezim kafir Syiah Bashar selesai. "Ancaman dari mujahidin belum hilang setelah wilayah-wilayah di Suriah dikuasai mujahidin, kami akan menghadapi mereka, itu pasti terjadi," Gantz menekankan kemungkinan terburuk atas jatuhnya rezim Bashar.

Dalam sebuah video yang diunggah di internet beberapa minggu lalu oleh salah satu kelompok Jihadi Suriah yang mengambil gambar di Dataran Tinggi Golan, daerah penyangga antara Suriah dan Palestina (yang saat ini dijajah Israel), seorang juru bicara Mujahidin menyatakan, "Kami telah menguasai Golan. Empat puluh tahun lalu sang pengkhianat (Syi'ah) Hafez Assad laknatullah (mantan Presiden Suriah yang juga ayah dari Bashar Al-Assad) telah menjual wilayah ini ke teroris Israel."

Dataran Tinggi Golan menjadi penting bagi ketenangan bangsa kera dan babi Yahudi karena berada tepat di perbatasan, meskipun saat ini Palestina dijajah dan diakui sebagai wilayah Israel. Dan selama 40 tahun itu keluarga besar Assad berjanji untuk membebaskan Dataran Tinggi Golan namun, seperti Iran yang ingin menghapus Israel dari muka bumi, tidak satupun peluru yang ditembakkan oleh tentara Syiah Suriah.

"Kami akan buka operasi militer melawan Israel," sumpah juru bicara Mujahidin dalam video yang diikuti dengan pekik takbir. "Kami akan arahkan moncong senjata dan akan menembakan banyak peluru, sesuatu yang tidak pernah dilakukan Assad. Kami akan bebaskan Dataran Tinggi Golan." Allahu Akbar!

Sebelumnya pada awal Juli 2012 direktur intelejen militer IDF, Mayor Jenderal Avi Kochavi, memperingatkan bahwa Al Qaeda telah bergerak ke Dataran Tinggi Golan dan akan mengubah wilayah itu sebagai panggung jihad melawan Yahudi Israel. Seperti pemerintah Mesir yang kesulitan mengendalikan Semenanjugn Sinai, Damaskus kini telah kehilangan kontrol terhadap Dataran Tinggi Golan.

Min Huna Nabda Wa Fil Aqsha Naltaqy. Di sini kita mulai, di Al-Aqsa kita akan berjumpa, Allahu Akbar! (KabarDuniaIslam/aqp)

TAHNIAH!! Nasib Bin Pirwali

TAHNIAH!! Nasib Bin Pirwali

- Nasib Bin Pirwali pun layak menikmati BR1M RM500 seperti anda, anda di sini bersama-saman rakan-rakan beliau yang lain 
- Nasib Bin Pirwali juga layak mengundi dalam Pilihanraya Umum ke 13 kelak kerana telah berjaya memiliki MyKAD Biru yang sah...

Kepala Pasukan Israel: Jabhat Al Nusrah Semakin Kuat


PALESTINA (KabarDuniaIslam) - Senin (12/03/2013), kepala Pasukan Pertahanan Israel (IDF) Benny Gantz menyatakan bahwa mujahidin Jabhat Al Nusrah yang memerangi rezim kafir Syiah Bashar al-Assad kini semakin kuat.

"Situasi di Suriah semakin berbahaya. Kelompok teroris (baca: mujahidin) kian memperoleh kekuatan, sekarang mereka memerangi sekutu Yahudi, Presiden Bashar Al-Assad. Besok mereka bisa melawan kami, ujar Gantz.

Seorang staf IDF pada konfrensi keamanan tahunan Israel, Konfrensi Herzliya, juga mengingatkan bahwa gudang senjata tentara Suriah "Dapat jatuh ke tangan kelompok teroris (baca: Mujahidin)." Beberapa kelompok Jihadi juga telah bergabung dalam barisan Mujahidin dalam revolusi guna menjatuhkan rezim kafir Syiah Bashar al-Assad, dan Jabhat Al-Nusrah lebih diperhitungkan dari sekian kelompok jihadi.

Jabhat Al Nusrah sama sekali tidak dikenal sebelum revolusi Suriah terjadi dua tahun lalu, namun pada pertengahan 2012 berubah menjadi ujung tombak revolusi mengambil alih peran Tentara Pembebasan Suriah (FSA) yang bersifat nasionalis. 

Pada 19 November 2012 seorang pemuka agama Yahudi, Yakob Yoseph, menasehati tentara Israel untuk belajar dari tentara rezim kafir Syiah Suriah mengenai cara membantai dan menghancurkan musuh.

"Tentara Israel harus belajar dari tentara rezim Syiah Suriah," ungkap Yoseph saat upacara keagamaan Yahudi, merujuk pada tentara Bashar Al-Assad yang kerap mempraktikkan cara-cara keji dalam membunuh dan menyiksa umat Muslim di Suriah.

Namun pemuka bangsa kera dan babi ini lupa, penjajahan dan pembantaian atas kaum Muslimin di Palestina oleh tentara Israel juga merupakan kedzaliman diluar batas kemanusiaan. Hal ini membuktikan bahwa kaum terlaknat Yahudi, yang juga merupakan saudaranya kafir Syiah, sama biadabnya dengan tentara rezim Syiah Assad. Serta kedua pembantaian yang dilakukan Yahudi dan Syiah terhadap ummat Islam mendapat restu dari masing-masing pemuka agama mereka.

“Sesungguhnya kamu dapati orang-orang yang paling keras permusuhannya terhadap orang-orang yang beriman ialah orang-orang Yahudi dan orang-orang musyrik ….” (QS. Al-Ma’idah: 82). 

(KabarDuniaIslam/aqp)

Sengketa agama di Pakistan, 100 kediaman dibakarLAHORE 10 Mac - Lebih 100 kediaman di Lahore terbakar, semalam dalam pergaduhan melibatkan sengketa agama terbaharu di Pakistan yang didakwa berpunca daripada pergaduhan dua lelaki yang mabuk.
Insiden itu berlaku di kawasan Perumahan Joseph, kawasan majoriti penganut Kristian di timur Lahore, beberapa hari selepas masyarakat Kristian Pakistan didakwa mengeluarkan kenyataan menghina Nabi Muhammad.
Kejadian terbaharu itu meningkatkan lagi sengketa agama di Pakistan, yang dihuni oleh 97 peratus penganut Islam.
Polis berkata, pihaknya menahan lebih 150 penduduk dalam serangan semalam dan jurucakap kerajaan wilayah Punjab, Pervez Rashid berkata, dalang di sebalik kejadian akan dibicarakan di mahkamah anti-pengganas.
Dua lelaki yang didakwa mencetus pergaduhan itu, seorang pekerja kebersihan beragama Kristian, Sawan Masih ditahan, kelmarin selepas rakannya yang beragama Islam, Shahid Imran mengadu dia menghina Nabi Muhammad.
Penahanannya menyebabkan penganut Kristian marah dan mencetuskan pergaduhan antara penganut antara kedua-dua agama.
"Mereka selalu duduk dan minum bersama dari dulu. Namun, berlaku sedikit selisih faham antara kedua-dua pihak menyebabkan mereka bergaduh," kata pegawai kanan polis kawasan itu, Multan Khan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130311/lu_04/Sengketa-agama-di-Pakistan-100-kediaman-dibakar#ixzz2NWXXwoRR
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Mohon Orang N.9 Terutamanya Kawasan Rembau Saman Khairy Dan Kerajaan N9 Kerana Gagal Menunaikan Janji PRU12 Tempoh Hari...

 Mohon Orang N.9 Terutamanya Kawasan Rembau Saman Khairy Dan Kerajaan N9 Kerana Gagal Menunaikan Janji PRU12 Tempoh Hari.... Tok2 UMNO/BN Kerana RM50 Pun Kecoh Seluruh Malaysia Pasal Kerajaan Negeri Selangor Siap Saman Bagai... Ini Apa Cerita Nie... Janji Ditepati La Sangat..

Azzumudie bawa 234 anggotaMANILA 13 Mac - Azzumudie Kiram, adik kepada ketua Jamalul Kiram, dilaporkan membawa pengikutnya seramai 234 orang ketika mengetuai pencerobohan ke atas Sabah pada bulan lalu
Perkara itu didedahkan oleh seorang daripada anggota panel jawatankuasa khas yang dilantik oleh Biro Siasatan Kebangsaan (NBI) Filipina untuk menyiasat krisis pencerobohan Sabah, yang enggan dikenali.
Menurutnya, daripada jumlah itu, lapan daripada mereka adalah wanita, 10 lagi anggota bersenjata Kiram dan empat anggota Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF) yang dipinjamkan.
Laporan sebelum ini menyatakan hanya 150 pengikut Kiram yang diketuai Azzumudie yang menceroboh Sabah dan mendarat di Lahad Datu pada 11 Februari lalu.
Azzumudie dan pengikutnya juga dilaporkan telah berpecah kepada kumpulan-kumpulan kecil dalam usaha mereka mengelak daripada diburu oleh pasukan keselamatan Malaysia.
Azzamudie juga dilaporkan masih berada di Sabah dan kini terkepung.
Pihak berkuasa Malaysia berkata, lebih 60 pengikut Kiram telah terbunuh setakat ini dalam operasi besar-besaran memburu pengikut Jamalul Kiram dengan lebih seratus orang lagi berjaya ditahan. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130314/lu_03/Azzumudie-bawa-234-anggota#ixzz2NWXPSBKq
© Utusan Melayu (M) Bhd 

kita bubar!!

 

Al-Qaeda mengaku lancar serangan kepada SyriaBAGHDAD 13 Mac - Barisan hadapan kumpulan militan al-Qaeda Iraq mengaku bertanggungjawab melancarkan serangan ke atas konvoi pasukan tentera Syria pada 4 Mac lalu yang mengorbankan 48 anggotanya dan sembilan askar negara ini.
Berdasarkan kenyataan yang disiarkan menerusi beberapa forum jihad, kumpulan al-Qaeda itu mengaku menyerang konvoi tentera Safavid serta kenderaan yang digunakan untuk membawa tentera Nusairi dan kumpulan militia Shabiha.
Menurut Kementerian Pertahanan Iraq, pasukan tentera Syria memasuki negara ini bagi mendapatkan rawatan perubatan dan malangnya mereka diserang di barat wilayah Anbar ketika dalam perjalanan pulang ke Syria. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130313/lu_02/Al-Qaeda-mengaku-lancar-serangan-kepada-Syria#ixzz2NWWdTenN
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Esmail Kiram II mahu penjelasanEsmail Kiram II mengadakan sidang media di daerah Makati, selatan Manila, semalam. - AGENSI
MANILA 12 Mac -Setiausaha Dalam Negeri dan Kerajaan Tempatan, Mar Roxas berkata, Jabatan Hal Ehwal Luar Filipina akan menyampaikan beberapa soalan yang dibangkitkan oleh adik ketua pengganas yang menceroboh Sabah, kepada Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Menurut beliau, Bantilan Esmail Kiram II yang merupakan adik kepada Jamalul Kiram III, mahu beberapa pengesahan daripada Kuala Lumpur ketika pasukan keselamatan Malaysia meneruskan operasi memburu pengikut Kiram yang menceroboh Lahad Datu di Sabah.
"Saya rasa soalan-soalan itu berkaitan dengan pengumuman Najib dan (mereka) mahukan penjelasan.
''Saya memaklumkan kepadanya bahawa saya akan menyampaikan (perkara itu terlebih dahulu) kepada Presiden dan biarlah Presiden memutuskan untuk mengarahkan Setiausaha Luar, Albert del Rosario untuk menyampaikannya kepada Malaysia," kata Roxas yang dipetik oleh abs-cbnnews.com.
Semalam, polis Malaysia berkata, sekurang-kurangnya 63 orang maut akibat konflik pencerobohan di Sabah.
Roxas dalam pada itu berkata, pertemuannya dengan Esmail semalam, lebih kepada membuat tinjauan dan langkah pertama untuk menyelesaikan konflik di Sabah.
Menurutnya, beliau turut menyampaikan kebimbangan Presiden terhadap keselamatan lebih 800,000 rakyat Filipina di Sabah, termasuk pengikut Kiram. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130313/lu_04/Esmail-Kiram-II-mahu-penjelasan#ixzz2NWWRuGPt
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Kerana Tiada Bekalan Air Paip , Penduduk Dibaham Buaya Sampai Mati -Sarawak ,Kerana Tiada Bekalan Air Paip , Penduduk Dibaham Buaya Sampai Mati -Sarawak , “Kebanyakan kami penghuni rumah panjang di Kampung Iran Suai bergantung sepenuhnya kepada air sungai dan hujan berikutan tiada bekalan air paip bersih di kawasan kami. Setiap hari, kami terpaksa ke sungai sama ada mandi atau membasuh pakaian.
lagi berita sini==> http://pkrl.blogspot.com/2012/12/kerana-tiada-bekalan-air-paip-penduduk.html

HOT ! TILAM OH TILAM...AMENO .!!!.HOT ! TILAM OH TILAM...AMENO .!!!...sambung tengok sini===>http://pkrl.blogspot.com/2012/12/hot-tilam-oh-tilamameno.html

Krisis Lahad Datu: Ketua Cawangan UMNO@Ketua Mundu


Sumber: Sabahkini.net (http://sabahkini.net/index.php?option=com_content&view=article&id=17821%3Aketua-cawangan-umno-ketua-mundu&catid=40%3Alaporan-khas&Itemid=49)
Oleh: MUTALIB M.D

SELURUH Malaysia digegarkan dengan berita pencerobohan sekumpulan 'Lanun' (Mundu) yang kononnya tentera 'Sultan Sulu' sehingga Kampung Tanduo menjadi 'Medan Perang'; gara-gara 'kebijaksanaan' Ketua Cawangan UMNO Sungai Nyamuk, Ahmad Malandi @ Mat Bom melakukan percubaan 'Reverse Take Over' sebagaimana yang saya jangkakan akan berlaku sejak 1999 lagi iaitu selepas saya memberi keterangan dalam Petisyen Pilihanraya DUN Likas.

Ketika Pasukan Perisik Sabahkini.net memaklumkan kepada saya bahawa Tentera Sultan Sulu menyerang dan menawan Kampung Tanduo sejak 12 Februari lalu, saya tergelak besar kerana saya tahu siapa yang tinggal di sana dan kenapa mereka mendarat di sana.

Sebagai Mantan Setiausaha Eksekutif UMNO Silam, saya kenal hampir kesemua 402 Ketua Cawangan UMNO Silam ketika itu (1995-1997) yang majoritinya 'Warga Penyu' termasuk Ketua Cawangan UMNO Sungai Nyamuk, Ahmad Malandi yang mempunyai akal Abu Nuwas.

Ahmad yang mempunyai akal kancil memang 'Pakar Bom' terutama membuat bom ikan dengan hanya menggunakan baja urea yang menjadi sumber pendapatan beliau sebelum FELDA 'menceroboh' tanah beliau dan saudara maranya seluas lebih kurang 100 hektar.

Ahmad menjadikan 'Penjara Air Panas' Tawau sebagai rumah kedua kerana usahanya tidak pernah putus-putus mengugut Pegawai dan kakitangan FELDA yang beliau dakwa menceroboh tanah pusakanya.

Sebenarnya Kerajaan Berjaya telah membatalkan semua permohonan tanah di Sahabat Pinggir dan Zon Keselamatan ketika menyerahkan kawasan yang menjadi Zon Persembunyian Lanun kepada FELDA untuk dibangunkan sebagai Rancangan Penempatan Tanah.

Namun Ahmad yang mempunyai akal panjang telah membuat permohonan Tanah Adat dan disahkan PPHT Lahad Datu berdasarkan banyak pokok langsat dan buah-buahan yang kononnya beliau tanam; sedangkan kesemua tumbuhan tersebut adalah langsat liar yang bercambah semula jadi hasil daripada najis binatang yang memakan langsat, rambutan, terap dan sebagainya.

Tambahan pula ketika itu, Ahmad dan saudara maranya telah bersetuju menyerahkan tanah tersebut kepada FELDA dan turut mendapat kontrak membangunkan tanah dan menuai buah sawit daripada FELDA.

FELDA telah banyak bertolak ansur dengan karenah Ahmad; malah sehinggalah saya dan Mantan Adun Lahad Datu, Datuk Mohd Yusof Ahmad Jamli membuat perundingan untuk menyelesaikan masalah tuntutan tanah Ahmad dengan FELDA.

Ahmad boleh hidup senang kerana memperolehi pendapatan bersih antara RM5,000 sehingga RM20,000 sebulan daripada hasil kontraknya dengan FELDA, namun akal Abu Nuwas membuatkan beliau dijangkiti sikap 'Tamak dan Haloba' sehingga menuntut dan menceroboh semua tanah yang dipohonnya bersama Haji Mahmood Mallang dan saudara maranya sebelum ini.

Dengan ehsan Datuk Seri Najib sebagai menteri yang menjaga FELDA ketika itu, Ahmad telah mendapat dua lot tanah masing-masing seluas 15 ekar sebagai jalan penyelesaian tuntutannya.

Tetapi bak kata pepatah, Ahmad yang telah diberi betis oleh FELDA, bukan sahaja mahu 'peha'; bahkan yang berada di 'celah peha' meneruskan gertakan dan pencerobohan sehingga saya dan polis sudah lali dengan perbuatannya yang melampaui batas.

Ahmad suka mereka cipta cerita baru setiap hari; termasuk membawa ke sana ke mari kisahnya yang saya bukukan dalam buku 'Koleksi Sabah' serta keratan surat khabar yang ditulis rakan saya, Ruhaidini Abdul Kadir daripada Utusan Malaysia untuk dijadikan asas tuntutan.

Ahmad bukan sahaja sering menimbulkan provokasi dengan membawa 'bom ikan'; sebenarnya tidak boleh dikategorikan sebagai bom kerana tidak mempunyai alat peledak disebabkan tidak mempunyai detanator; melainkan pasir, beras, tepung dan garam; semata-mata untuk mengugut Polis Bantuan FELDA agar membuka pagar hadangan bagi membolehkan beliau mengeluarkan buah yang dituainya daripada ladang FELDA.

Sejak meletakkan jawatan sebagai Setiausaha Eksekutif UMNO Silam pada 1997, saya hanya menemui Ahmad dua kali iaitu tiga tahun lalu di Kota Kinabalu, namun tidak sempat bercerita panjang kerana masing-masing sibuk dengan urusan.

Bagaimanapun Ahmad meminta saya membantu menulis surat kepada Sultan Sulu kerana beliau begitu yakin bahawa perjuangan beliau tidak lama lagi akan berhasil dengan bantuan saudara maranya di Sulu dan akan datang membantu beliau mendapatkan bukan sahaja 100 hektar 'Tanah Adat'; malah keseluruhan tanah FELDA.

Saya hanya tersenyum mendengar ceritanya (impian kosongnya) tetapi menyatakan tidak dapat membantu beliau menulis surat kerana saya akan terbang ke Pulau Pinang; apatah lagi saya kenal siapa dan apa kebolehan Ahmad; namun darah saya tersirap apabila beliau begitu serius ingin menjemput saudara maranya daripada Sulu jika beliau kalah dalam kes mahkamah.

Sejak daripada itu saya tidak lagi mengambil peduli kisahnya sehinggalah Pasukan Perisik Sabahkini.net memaklumkan kepada saya berhubung 'lawatan mengejut' saudara maranya daripada Sulu dan telah dikepung pihak berkuasa ketika Ahmad nazak terlantar di Hospital Lahad Datu akibat darah tinggi dan angin ahmar.

Saya hanya mampu berjenaka dengan Pasukan Perisik Sabahkini.net bahawa "Mereka datang mengambil BR1M," kerana majoriti mereka ini telah dianugerahkan IC Projek dan tidak terniat untuk membuat liputan di Kampung Tanduo kerana hati kecil saya berbisik 'Gertak Keling' Ahmad yang sebelum ini telah kecewa setelah semua jalan perundangan buntu.

Dalam keadaan Kesultanan Sulu yang sudah mengalami kehancuran sejak 1936 dan telah menjadi sebahagian daripada sejarah; maka 'Golongan Sultan Oportunis' mengambil kesempatan untuk melawat Ahmad yang sakit tenat di Hospital Lahad Datu; di samping menganyam rapi niat tersembunyi mereka untuk merampas kembali Borneo Utara daripada Kerajaan Malaysia.

Secara kebetulan Ahmad mempunyai hubungan rapat dengan 'Sultan Sulu' yang menabalkan diri sendiri tanpa melalui 'Ruma Bichara' (Majlis Raja-Raja) dan mungkin telah membuat kajian dan perancangan rapi bersama anaknya Mohd Ali.

Mengikut risikan saya, koresponden Sabahkini.net di Langunyan, memaklumkan bahawa mengikut sumber, Sultan Jamalul Kiram III telah melancarkan serangan 'Diplomatik Reverse Take Over' dengan menghantar 1,500 tenteranya ke Sabah; masing-masing 300 orang tentera Tungku, Lahad Datu, Kunak, Semporna dan Sandakan.

Namun tidak diketahui apakah kesemua tentera berkenaan telah mendarat melainkan dilaporkan antara 100 hingga 300 yang mendarat di Kg Tanduo, Tungku kerana masih mengkaji modus operandi dan jejak mereka masuk ke Sabah; tanpa dapat dikesan oleh pihak berkuasa; apatah lagi perbatasan Malaysia yang sentiasa bolos dan mudah dibolosi PATI.

Pasukan Perisik Sabahkini.net masih cuba mengesan kedudukan Ahmad dan anaknya Mohd Ali yang dipercayai menjadi dalang 'pencerobohan' ini kerana mengikut maklumat Hospital Lahad Datu, Ahmad sudah nazak dan dibenarkan dibawa pulang ke Kg Sungai Nyamuk, kerana dinantikan saudara maranya 'Tentera Sulu' yang terkepung oleh Pihak Berkuasa Malaysia.

Anak perempuannya juga tidak dapat dihubungi untuk mengetahui keadaan bapanya yang semakin tenat. Bagaimanapun Perisik Sabahkini.net di Tanduo mengesahkan bahawa kunjungan 'Tentera Sultan Sulu' ini atas jemputan Ahmad dan anaknya Mohd Ali.

Tambahan pula, Haji Musa yang merupakan pemimpin Nombor 2 dalam rombongan tentera berkenaan adalah besan Ahmad kerana anaknya, Mohd Ali bernikah dengan anak Haji Musa.

Manakala pemimpin Nombor 1 kumpulan tersebut, Datu Ibrahim @ Datu Kuin Jamalul Kiram pula bernikah dengan anak Ketua Cawangan UMNO Sungai Bilis 2, Hussin Oyung.

Agak mengejutkan kerana saya mendapat tahu anak Datu Ibrahim @ Amirul Kiram di Malaysia iaitu Datu Amir Datu Amirul, ialah Ahli UMNO Cawangan Sungai Bilis 2.

Oleh itu tidak hairan jika kehadiran mereka tidak dapat dikesan Pihak Berkuasa yang belum pernah menggunakan 'kecanggihan satelit' di Jabatan remote Sensing negara untuk mengesan sebarang pergerakan keluar masuk bot besar atau perahu; apatah lagi 'Pusu' yang tidak mengeluarkan sebarang bunyi kerana eksosnya dibenamkan ke dalam laut.

Dalam keadaan penuh curiga, orang awam sukar bekerjasama dengan pihak berkuasa yang disifatkan sering menyalahguna kuasa dan bertindak kasar dan menuduh pemberi maklumat sebagai penjenayah yang bersubahat.

Saya terpaksa menahan ketawa membawa segala komen dan ulasan daripada semua pihak; apatah lagi 'kependekan akal' pihak berkuasa yang menghantar satu batalion tentera berkubu di Kampung Tanduo, Kampung Sungai Nyamuk, Kampung Sungai Merah untuk mengawal dan memantau 'Tentera Sultan Sulu'; sedangkan pada hakikatnya hanyalah 'Tentera Upahan' Ahmad Malandi @ Mat Bom.

Mengikut risikan Sabahkini.net hanya 76 orang sahaja 'Tentera' yang berjaya mendarat di Tanduo termasuk enam wanita untuk mempertahankan tanah adat yang didakwa milik Ahmad di FELDA Sahabat 18 setelah Ahmad menjanjikan mereka akan mendapat tanah yang telah ditanam kelapa sawit seluas beribu ekar di Felda Sahabat 18.

Dikhuatiri Ahmad dan Mohd Ali yang membiayai pembelian senjata api berkenaan di pasaran gelap di Tawi-Tawi dan segala makan minum mereka setelah kecewa dengan keputusan mahkamah yang memenangkan FELDA dalam kes tuntutan tanah beliau.

Kelicikan Ahmad berjaya mengaburi mata pihak berkuasa yang menyangka memang benar Tentera Sulu setelah Datu Ibrahim @ Datu Kuin berjaya mempengaruhi saudaranya, Sultan Jamalul Kiram III mengakui kumpulan tersebut sebagai 'Tentera Sultan Sulu' yang mendapat suaka sementara kerana Kerajaan Filipina sudah pasti akan menangkap mereka dan dibawa ke muka pengadilan.

Setelah tidak mempunyai harapan mendapat tanah yang dijanjikan Ahmad kerana dalam keadaan fizikalnya yang nazak; maka berlaku pertengkaran dan berselisihan pendapat sehingga Haji Musa dan Majid terbunuh dalam kejadian tembak menembak sesama mereka.

Sabahkini.net mendapat tahu bahawa Datu Ibrahim @ Kuin Jamalul Kiram turut tercedera terkena peluru sesat; malah mereka berbalah dan tidak sehaluan lagi setelah perunding dengan pihak berkuasa melalui jalan buntu.

Setelah membuat pertimbangan dan siasatan rapi, saya menganggap 'Drama' Ahmad Malandi hanya merupakan gertakan dan dalam keadaan fizikalnya sekarang, Mohd Ali tidak mampu melakukan apa-apa; malah terpaksa menggadai nyawa jika rundingan tamat. Lazimnya, jika mereka boleh masuk dengan senyap, maka sudah pastinya mereka akan keluar dengan lebih senyap daripada mereka masuk; sekalipun ketika pigak berkuasa sedang berkawal!

Mungkin tiba masanya Menteri Pertahanan, Menteri Dalam Negeri, Ketua Polis Negara, Ketua APMM, Panglima Angkatan Tentera dan pihak berkuasa untuk bermuhasabah diri dan meletakkan jawatan kerana kejadian ini merupakan 'kemaluan' yang tidak dapat disorok daripada mata dunia yang melihat betapa rapuhnya sistem pertahanan Sabah; sehinggakan Ahmad Malandi @ Mat Bom boleh merancang 'Pintomen' serangan yang menyebabkan seluruh negara terpinga-pinga dan ketakutan.

Masa untuk berunding telah tamat. Bagaimanapun 76 tentera palsu Sultan Sulu yang terpedaya oleh 'Janji Terang Bulan' Ahmad Malandi ini wajar diberi peluang menyerah diri secara sukarela dan perlu diadili di mahkamah Malaysia kerana masuk secara haram dengan niat untuk menderhaka kepada yang DiPertuan Agong!

Sabahkini.net akan membongkar institusi Kesultanan Sulu dan apa relevannya lagi dengan Sabah dapat episod akan datang.

(NOTA: Sabahkini.net telah menarik keluar Pasukan Perisikan di Tungku kerana hanya membuang masa dan keringat melaporkan 'Drama' yang mahu menyebarkan dakyah Sultan Palsu dari Sulu)

Mohon semua doakan pertolongan & perlindungan dari Allah ta'ala...

Kesan pemberian IC & Kerakyatan secara besar-besaran kepada Pendatang Asing Tanpa Izin tajaan UMNO/Barisan Nasional beberapa tahun dulu...Kesan pemberian IC & Kerakyatan secara besar-besaran kepada Pendatang Asing Tanpa Izin tajaan UMNO/Barisan Nasional beberapa tahun dulu...

Siapa kata "Malaysia Negara Paling Selamat" di Asia Tenggara..?

DEMOKRASI BN ADALAH DE KUKUBESI BUKANNYA DEMOKRASI! Setuju tak?

HOT ! KEKAYAAN MAHATHIR TERBONGKAR !!!!..HOT ! KEKAYAAN MAHATHIR TERBONGKAR !!!!...lagi berita sini===>http://pkrl.blogspot.com/2012/12/hot-kekayaan-mahathir-terbongkar.html

RAHSIA BESAR DISEBALIK PENENTANGAN UMNO TERHADAP GERAKAN PEMANSUHAN PTPTN


Ianya tidak lain tidak bukan ialah kerana dengan pemasuhan PTPTN ianya akan menyebabkan kerajaan terpasa menyusun semula pengambilan pelajar-pelajar samada ke IPTA ataupun IPTS berdasarkan kepada keperluan tenaga kerja dan bukannya menawarkan sebanyak mungkin tempat belajar tanpa mengira keperluan guna tenaga yang diperlukan.Dengan itu secara automatik pengambilan pelajar-pelajar IPTs juga akan berkurangan dan akan menyebabkan pemilik-pemilik IPTS tidak lagi dapat menjana keuntungan sebagaimana yangsedang mereka nikmati sekarang. Berdasarkan pengiraan ringkas untuk 12,000 pelajar kejururawatan yang dikeluarkan setiap tahun, jika didarabkan keuntungan kasar sebanyak RM 25,000 seorang, maka pihak institusi mendapat untung RM300 juta. 


Begitu jugalah untuk kursus-kursus yang lain dimana pihak IPTS akan mendapat keuntungan yang tinggi. 

Persoalannya adakah penuntut akan mendapat keuntungan jika jumlah pengambilan pelajar melebihi keperluan pasaran? 

Untungkah mereka jika habis belajar mereka tidak dapat menjawat jawatan yang berkaitan dengan kursus yang mereka ikuti?


Bukankah sekarang ini dah ramai bekas-bekas pelajar terpaksa menolong ayah dan ibu menjual diatas pasar kerana mereka tidak dapat menjawat jawatan yang ada kaitan dengan kursus yang mereka ikuti? Bukankah itu pembaziran dan juga penindasan kerana mereka terpaksa menanggung hutang PTPTN?


Sepatutnya hutang mereka yang menganggur dan tidak dapat menjawat apa-apa-apa jawatan yang ada kaitan dengan kursus yang mereka ikuti dihapuskan kerana kesilapan berlaku dipihak kerajaan yang meluluskan pengambilan pelajar melebihi keperluan guna tenaga.


ianya berpunca kerana pasaran pendidikan telah dibuka seluas-luasnya oleh Kerajaan BN untuh membolehkan golongan elite-korperat menjana keuntungan melalui pengambilan pelajar secara besar-besaran.

"Tak Jejas Keselamatan"..?

Dalam Pakatan Rakyat, isu Pendatang Asing Tanpa Izin dah jadi bahan perbualan & kerisauan sejak sekian lama... Dalam UMNO depa cakap apa..? "Tak Jejas Keselamatan"..? - http://www.umno-online.my/?p=69036

Hari ni kita dapat lihat kerisauan yang disuarakan dalam Pakatan Rakyat ada kebenarannya. 8 Anggota keselamatan terbunuh dalam serangan Tentera Sulu sepanjang Krisis di Lahad Datu.

Yang gua paham sejak hari pertama gua membenci BN ialah, apa2 sahaja disekeliling kita yang kita anggap "ancaman" tidak akan dianggap "ancaman" selagi ianya tidak menggugat "kuasa" BN di Malaysia.

Masih nak bagi peluang pada BN dalam PRU-13..?

"Berkhidmat Untuk Negara"

PENGKHIANATAN

PENGKHIANATAN

Awe Petok Rockers "PM adalah pengkhianat bangsa sendiri,lbh pentingkn artis luar drp artis malaysia.. Gov tax yg rakyat byr ko gunakn mcm tu je... PM xbertamadun lansung,ramai lg rkyat miskin.. Ko bleh bg duit rkyat 2 juta mcm tu je,ape ke bangang ko ni najib?

******

PM DIMALUKAN

Kami Boikot Buletin Utama TV3
"Tak pernah lagi dalam sejarah pemimpin besar negara kena tunggu seorang penyanyi untuk sesuatu sambutan. Tapi ini berlaku pada PM kita.


Ikhwan Ismail "nak buat impromptu.. sekali PSY tak setuju.. kesian"

Na Fie "hahaha malu besar lah kau najib..
WE SUPPORT PSY"

Sire Eccesso Di-luce "malu semalu malunya"- spoon


Tropika Syamsuzaire "Bkan nak mencemuh.tp ble menteri sendiri artis bole wat camni,apa pandangan org luar kat kite? rendahnya martabat org malaysia ni...hahahaha... menteri dijadikan sampah oleh artis..mane nak letak muka woi...puiii..bayar 2 juta tuk dimalukan...

Kimicreative M'sia RM2 JUTA MELAYANG HASILNYA DPT MALU!
INI SJ YG TINGGAL DGN CERDIK UMGOK!
Sama ngok dgn machai2 lembu

Cendawan Merah bhwoho.. Sume Pemimpin dunia dah tau cite ni.. Alamat lepas ni dia menetap di planet pluto la..Lin Abu Samah nak gelak tak sampai hati...tak gelak rasa rugi..aihye bakpe aok Najib buat malu koi org Pahang.

Lim Hs OPPA KANTOI STYLE....Sekali lagi,Malaysia dpt focus dr seluruh dunia,Malaysia boleh...lagi?!!!


********
LAWAK

Deirdre Julius Kulip Hari tu isu Listen, skg pula Are you ready for bn?


******

KEBAJIKAN

Katik Die 2 juta kalau tolong rumah kebajikan dan rumah2 anak yatim kan bagus..

Naz Sparrow 2juta bukn jumlah yg kecil klu beli beras bgi org2 miskin n bgi org2 yg memerlukan lgi bgus..mmbazir sgt2..wlaupun rm1 klu di salurkn dgn btul ia byk mmberi manfaat kpd smua org n juga rkyat..


********
KUASA WANG?

Muhd Asri Termeze Ksian najib..haha..2juta,pn dia xblh nk 'beli' psy...inikan pula brim 500 ja..haha..tanda2 kjatuhan rejim BN.

******
PEMBIAYAAN

Terus terang cakap, hanya orang bodoh sahaja yang percaya kedatangan Psy ke sini ditanggung sepenuhnya oleh sebuah syarikat gergasi, Mega Ultimate tanpa pembabitan dari BN dan kerajaan pusat.

Pakatan Rakyat telah pun mempunyai bukti bahawa wang kerajaan digunakan untuk menanggung kedatangan Psy kesini. Laman ini tidak dibenarkan untuk menunjukkan bukti tersebut sekarang kerana ia hanya akan di dedahkan dalam tempoh kempen rasmi Pilihanraya ke-13 nanti.

Menurut dokumen tersebut, kerajaan Malaysia membayar kepada syarikat Mega Ultimate sebanyak USD 2 juta (RM 6.2 juta) sebagai bayaran persembahan Psy, termasuk penginapan anggota rombongannya.

Bayaran ini dibuat dalam 3 peringkat, dengan sejumlah USD 100,000 sebagai bayaran untuk booking, USD 1 Juta untuk bayaran pendahuluan dan bakinya akan dijelaskan setelah Psy selesai mengadakan persembahan nanti.

Semua dokumen pembayaran adalah melibatkan khidmat pihak ketiga dan sebuah Kementerian yang namanya akan di dedahkan nanti.

p/s: Mengikut laporan kewangan Mega Ultimate tahun 2011, keuntungan selepas cukai hanyalah RM40k sahaja. Bolehkah dengan kewangan sebanyak itu menaja persembahan Psy?