Thursday, September 27, 2012

Wanita Cantik Ini Nekad Bunuh Diri Setelah Wajahnya Rosak Disimbah Asid Oleh Suaminya

Selepas menjalani 39 pembedahan selama lebih dari 10 tahun untuk memperbaiki wajahnya yang rosak akibat disiram asid oleh suaminya sendiri, Fakhra Younus nekad mengakhiri hidupnya pada 17 Mac lalu. Perempuan 33 tahun dari Pakistan ini terjun  dari tingkat 6 sebuah bangunan di Rom, Itali, tempatnya menjalani rawatan selama ini.

Fakhra masih bekerja sebagai penari di sebuah kawasan pelacuran di Karachi, Pakistan, ketika bertemu Bilal Khar, suaminya yang putra bekas Gabenor wilayah Punjab. Walaupun mereka berasal dari latar belakang yang berbeza, Bilal menikahi Fakhra. Namun, perkahwinan mereka hanya berlangsung selama tiga tahun, kerana Fakhra tidak tahan dengan si suami yang kerap melakukan kekerasan fizikal mahupun secara lisan

Pada bulan Mei 2000, ketika Fakhra sedang tidur di rumah ibunya, tiba-tiba Bilal datang lalu menyiramkan asid ke sekujur tubuh si isteri. Putra Fakhra yang berusia 5 tahun (dari hubungannya dengan lelaki lain), menjadi saksi insiden tersebut. Serangan tersebut membakar rambut Fakhra, melekatkan bibirnya kerana meleleh, membutakan satu matanya, merosakkan telinga kirinya, dan melelehkan ******** nya.

Ketika dilarikan ke hospital, Fakhra mengatakan, "Wajahku menjadi penjara untukku." Sementara anak lelakinya yang masih kecil mengatakan, "Ini bukan ibuku!"

Serangan asid tersebut menarik perhatian dunia antarabangsa. Fakhra lalu dipindahkan ke Rom, Itali, untuk menjalani rawatan intensif. Negara ini menanggung kos rawatan dan kos hidup sehari-hari Fakhra, bahkan menyekolahkan anaknya. Tehmina Durrani, bekas isteri Ghulam Mustafa Khar (ayah Bilal), adalah orang yang mengupayakan semua hal tersebut. Ia kemudian menjadi peguam untuk Fakhra.


Menurut Durrani, kecederaan yang dialami menantu tirinya adalah yang terburuk yang pernah dilihatnya dari banyak mangsa serangan asid.

"Seringkali kami mengira ia akan meninggal pada malam hari, kerana hidungnya meleleh, menyebabkannya tak boleh bernafas," ujar Durrani, yang menulis sebuah buku mengenai hubungannya dengan ayah Bilal yang juga penuh kekerasan. "Biasanya kami memberikan sedutan di mulutnya yang masih tersisa, kerana yang lain sudah meleleh dan menyatu."

Sebelum serangan itu terjadi, hidup Fakhra memang selalu susah. Ia menjadi tulang belakang keluarganya. Di lain pihak, Bilal tumbuh dalam persekitaran yang jauh berbeza kerana mewarisi kekayaan dan kekuatan dari kaum elit feudal di Pakistan.

Namun Bilal menyangkal telah melakukan serangan tersebut. Dalam suatu wawancara televisyen menyusul tindakan bunuh diri Fakhra, ia mengatakan bahawa ada lelaki lain dengan nama yang sama, yang telah melakukan kejahatan tersebut. Bilal juga mengatakan bahawa Fakhra bunuh diri kerana tidak punya wang, bukan kerana kecederaan parahnya. Bilal lalu mengkritik media kerana mengganggunya dengan isu tersebut.

"Kamu seharusnya lebih paham situasiku. Aku punya tiga anak perempuan, dan orang-orang mengejek mereka ketika mereka pergi ke sekolah," katanya.
                                                                      suami fakhra
Dominasi lelaki

Kematian Fakhra terjadi kurang dari sebulan setelah Sharmeen Obaid-Chinoy, seorang pembuat filem Pakistan, memenangi Piala Oscar untuk kategori filem dokumentari bertema mangsa-mmangsa serangan asid. Namun menurut Durrani, Fakhra khuatir ia akan dilupakan, kerana tidak dipaparkan dalam filem tersebut.

Kes Fakhra seharusnya menjadi peringatan bahawa kerajaan Pakistan perlu lebih banyak bertindak untuk mencegah serangan asid atau segala bentuk kekerasan terhadap perempuan kembali terjadi.

"Menurut saya negara ini seharusnya malu, bahawa sebuah negara asing (Itali) mengambil alih tanggung jawab untuk seorang warga Pakistan selama 13 tahun, kerana kita tidak boleh memberinya apa-apa. Tidak keadilan, tidak pula keselamatan," tegas Durrani.

Kisah Fakhra juga menyerlahkan penganiayaan yang dialami banyak perempuan di negara yang konservatif dan menganut budaya yang didominasi kaum lelaki. Selain itu juga sebagai peringatan bahawa kekayaan dan kekuasaan negara ini sering membebaskan orang dari hukuman. Terbukti, Bilal Khar akhirnya dibebaskan, walaupun banyak orang meyakini bahawa ia menggunakan koneksinya dengan pihak-pihak yang berkuasa untuk membebaskan diri dari undang-undang.
Selama tahun 2011, dilaporkan kes-kes pernikahan yang dipaksakan, lebih dari 8500 kes serangan asid, dan bentuk-bentuk kekerasan lain terhadap perempuan di Pakistan, demikian menurut The Aurat Foundation, sebuah organisasi hak-hak asasi wanita.

Fakhra memutuskan untuk mengakhiri hidupnya kerana merasa putus asa, kerajaan Pakistan hanya berdiam diri mengenai pelbagai kes penganiayaan tersebut.sumber

Kesan Yang Sangat Megerikan Bagi Dadah Jenis Baru Di Rusia

Sebuah jenis dadah baru telah menjadi trend di kalangan para penagih dadah ini di Rusia. Dadah jenis ini biasa di sebut sebagai Krokodil (buaya). Dadah ini mempunyai kesan yang sangat mengerikan dan mematikan, yang akan memamah kulit, daging dan tulang dari para pengguna....
.Krokodil termasuk jenis desomorphine sebuah sintetik opioid yang lebih berbahaya daripada heroin. Ubat terlarang ini dibuat melalui beberapa siri reaksi kimia dan campuran beberapa bahan saraf yang lain

Di Rusia, heroin biasa dijual dengan harga sekitar $ 40 per-dosis di Rusia. Penggunaan desomorphine biasanya di campur dapat dengan Kodein-ubat penghilang rasa sakit berasaskan dan bahan-bahan konsumsi rumah tangga yang lain.

Gambar-gambar di bawah ini menunjukkan kesan yang sangat buruk sekali dari Ubat terlarang ini. Kesannya menimbulkan luka pada anggota tubuh dengan kerosakan yang sangat fatal, bahkan banyak di antaranya mengakibatkan pembusukan pada daging dan kulit pengguna. Kulit dan daging korban terrkelupas dari tulangnya.

Gambar sangat mengerikan, tidak sesuai untuk orang-orang yang sensitif terhadap luka.

ular cari...

gambar_lucu_ular_nyosor.jpg

lembu umno

gambar-gambar-lucu-dan-unik.jpg

Sumber ikan dunia habis 2048Bot PC 40 ditenggelamkan pada majlis Penenggelaman Tukun Bot Ronda PDRM bersama Jabatan Taman Laut Malaysia di Pulau Perhentian, Besut, Terengganu, baru-baru ini. - utusan/ASWAD YAHYA
BESUT 26 Sept. - Semua sumber hasil laut dunia termasuk ikan dijangka kehabisan menjelang 2048 jika kawasan terumbu karang yang menjadi tempat hidupan marin membiak tidak dipelihara.
Timbalan Ketua Pengarah Jabatan Taman Laut Malaysia, Kamarruddin Ibrahim berkata, data saintifik menunjukkan 25 peratus sumber ikan laut negara datang dari kawasan-kawasan terumbu karang.
Bagaimanapun, katanya, kajian oleh Pertubuhan Makanan dan Pertanian (FOA) Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) menjangkakan sumber perikanan laut dunia akan kehabisan menjelang 2048.
“Berdasarkan kajian itu, kerajaan melalui Jabatan Taman Laut Malaysia berusaha melindungi dan memulihara kawasan-kawasan terumbu karang negara.

Rayu bantu bawa pulang anak dari LampungMohd. Noor ditemani Aishah Baharom menunjukan gambar Hamidah Mohd. Noor ketika ditemui di Taman Wira, Mergong, Alor Setar, semalam.
ALOR SETAR 26 Sept. - Sepasang suami isteri yang tinggal di Taman Wira, Mergong di sini meminta bantuan kerajaan membantu membawa pulang anak perempuan mereka yang kini berada di Lampung, Indonesia.
Aishah Baharom, 67, berkata, anaknya Hamidah Mohd. Noor, 46, dipercayai telah berkahwin dengan seorang lelaki warganegara Indonesia yang hanya dikenali sebagai Taufik dan tidak pernah pulang ke negara ini sejak 11 tahun lalu.
Katanya, Hamidah yang merupakan anak keempat daripada enam beradik kini tinggal di Kampung Adi Mulyo, Lampung, Indonesia dan hanya mula menelefon keluarga setelah melahirkan seorang anak perempuan yang kini berusia lapan tahun.

Khalwat catat tangkapan tertinggiWan Abdul Wahid Wan Hassan (dua kanan) bersama Yahya Md. Zain (kanan) beramah mesra dengan peserta Bengkel Pemahaman Undang-Undang Kesalahan dan Tatacara Jenayah Syariah Pahang di Kuantan, semalam.
KUANTAN 26 Sept. - Sebanyak 1,797 kes kesalahan jenayah syariah direkodkan sepanjang tahun lalu di negeri ini dengan kesalahan khalwat mencatatkan tangkapan tertinggi melibatkan 948 kes.
Timbalan Yang Dipertua Majlis Ugama Islam dan Adat Resam Melayu Pahang (Muip), Datuk Seri Wan Abdul Wahid Wan Hassan berkata, ia diikuti kesalahan berjudi dengan 677 kes, tidak menghormati Ramadan (62 kes) minum minuman yang memabukkan (39 kes), perbuatan tidak sopan di tempat awam (11 kes) dan lain-lain kesalahan sebanyak 60 kes.
''Bagi memastikan statistik ini terus menurun, Jabatan Agama Islam Pahang (JAIP) telah mengambil beberapa langkah terutama dalam aspek penguatkuasaan termasuk menambah anggota penguat kuasa sejak dua tahun lalu," kata beliau.

Greece lancar mogokPara penyokong Parti Komunis Greece berarak menuju bangunan Parlimen semasa mengadakan mogok di Athens, semalam. - REUTERS
ATHENS 26 Sept. - Kumpulan pekerja di Greece hari ini melancarkan mogok umum pertama sejak kerajaan perpaduan dibentuk pada Jun lalu.
Mogok besar-besaran itu dilancarkan ketika Greece bergelut untuk melaksanakan langkah penjimatan bagi menyelesaikan masalah hutang yang ditanggung.
Mogok tersebut juga dijangka menjejaskan perkhidmatan penerbangan selama berjam-jam selain memaksa sekolah, perkhidmatan feri, hospital, kedai dan pejabat kastam ditutup.
Polis turut dikerah ke pusat bandar Athens bagi menghalang demonstrasi bertukar ganas seperti sebelum ini.
Tunjuk perasan kali ini dilihat sebagai ujian terhadap toleransi awam untuk menghadapi lebih banyak kesukaran, ekoran kemerosotan sokongan orang awam kepada parti politik yang mendominasi pemerintahan selepas dua tahun melaksanakan langkah penjimatan.
Greece terpaksa bergantung kepada pinjaman antarabangsa sejak pertengahan tahun ini ekoran dilanda krisis kewangan yang menyebabkan kejatuhan nilai mata wang euro.
Sementara itu di Sepanyol, seramai 38 orang ditahan, manakala 64 yang lain cedera apabila berlaku pertempuran antara polis dan penunjuk perasaan, yang mengadakan demonstrasi menentang langkah penjimatan dan kenaikan cukai.
Kejadian itu berlaku ketika ribuan penunjuk perasaan berkumpul di bangunan Parlimen di Madrid, hari ini memaksa 1,000 anggota polis antirusuhan menghalang penunjuk perasaan memasuki bangunan tersebut.
Polis turut menggunakan cota bagi menghalang penunjuk perasaan, namun sebahagian daripada mereka bertindak melanggar sekatan polis dan melempar batu dan botol ke arah pasukan keselamatan. - AGENSI

Obama umum usaha baru banteras penyeludupan manusia
NEW YORK 26 Sept. - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mengumumkan beberapa usaha baru Washington mengetuai kempen membanteras aktiviti penyeludupan manusia yang semakin berleluasa di serata dunia.

Obama berkata, isu penyeludupan manusia, atau istilah sebenarnya perhambaan moden, telah mencetuskan kebimbangan di setiap negara kerana ia boleh membahayakan kesihatan awam serta menimbulkan masalah keganasan dan jenayah terancang.

Katanya, antara langkah yang bakal dikuat kuasakan, Washington akan mengesan aktiviti jenayah terbabit dengan lebih meluas untuk menghalangnya.

“Kami juga akan menyediakan unit perkhidmatan baru yang ditugaskan membuat penilaian isu penyeludupan manusia untuk memahami lebih mendalam masalah ini," katanya ketika berucap pada persidangan Clinton Global Initiative, di sini semalam.

Menurut Obama, AS akan memperhebat latihan kumpulan penyiasat dan pegawai penguatkuasa agar lebih bersedia untuk bertindak dan melayan mangsa penyeludupan dengan baik.

Selain itu, katanya, Washington akan memberi perhatian khas untuk menjejaki sindiket penyeludupan manusia melalui penggunaan teknologi termasuk Internet. - AGENSI

Krisis China-Jepun: ANA batal 40,000 tempahan


TOKYO 27 Sept. - All Nippon Airways (ANA) semalam mendedahkan bahawa syarikat itu telah membatalkan 40,000 tempahan tempat duduk bagi penerbangan pergi dan balik antara Jepun dan China ekoran pertikaian wilayah antara kedua negara.

Pembatalan penerbangan itu dibuat bagi perjalanan bermula bulan ini hingga November dengan kira-kira 12,000 tempahan bagi penerbangan ke China manakala selebihnya ke Jepun.

Pesaing ANA, Japan Airlines pada Isnin telah melakukan perkara sama dengan 15,500 tempahan tempat duduk bagi kumpulan pelancong juga dibatalkan.

``Kami faham permintaan bagi laluan yang menarik permintaan ramai pelancong agak sukar buat masa ini namun penerbangan kargo yang memberi pendapatan besar kepada syarikat tidak terjejas,’’ kata Presiden ANA, Shinichiro Ito. - AFP

Rakyat Mesir hina nabi dibicaraPenduduk Islam Bangladesh melaungkan slogan anti-Amerika semasa satu bantahan berhubung penyiaran filem Innocence of Muslims di Dhaka, Bangladesh, semalam. - Reuters
KAHERAH 26 Sept. - Seorang rakyat Mesir penganut Kristian Qibti yang dibicarakan kerana menghina agama dengan mengepos sedutan filem anti-Islam yang mencetuskan bantahan ganas di seluruh dunia di Internet, menafikan dakwaan berkenaan, hari ini.
Albert Saber, 27, ditahan di kediamannya di Kaherah pada 13 September lalu selepas jirannya memaklumkan kepada pihak berkuasa dia telah mengepos sedutan filem Innocence of Muslims di laman rangkaian sosial.
Dia berdepan hukuman penjara sehingga lima tahun jika didapati bersalah dalam kes yang mendapat kecaman kumpulan hak asasi dan meningkatkan kebimbangan berhubung kebebasan bersuara di bawah pemerintahan Mohammed Mursi.

Barat mengunakan nuklear untuk menakut-nakutkan

WASHINGTON 27 Sept. - Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad semalam menuduh kuasa nuklear Barat `cuba menakut-nakutkan’, dalam ucapannya pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) yang diboikot Amerika Syarikat (AS) dan Israel.
Bagaimanapun Presiden Iran itu menghindarkan diri daripada membuat kenyataan tentang nuklear Israel dalam penampilan akhirnya pada sidang kemuncak PBB.
"Perlumbaan senjata dan cubaan menakut-nakutkan dengan senjata nuklear serta senjata pemusnah besar-besaran oleh pengaruh sesebuah kuasa telah menjadi berleluasa.
"Ancaman berterusan oleh Zionis yang tidak bertamadun untuk menggunakan senjata ke atas negara kami adalah contoh yang jelas akan realiti yang pahit ini,’’ kata Ahmadinejad. - AFP

Hakim Britain batalkan ekstradisi Abu Hamza ke AS

LONDON 27 Sept. - Hakim Mahkamah Tinggi Britain semalam membatalkan ekstradisi Abu Hamza ke Amerika Syarikat (AS) setelah ulama Islam itu mengemukakan rayuan pada saat-saat akhir.
Hakim mengeluarkan `injunksi interim’ bagi menghalang pengusiran Abu Hamza dan seorang lagi suspek pengganas, Khaled Al-Fawwaz sementara menunggu perbicaraan di mahkamah terbuka yang akan `berlaku segera’.
Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah Isnin lalu mengesahkan keputusan yang dibuat pada 10 April yang membenarkan ekstradisi Hamza, Fawwaz dan tiga lagi suspek dari Britain ke AS.
``Permohonan dikemukakan oleh Kamel Mustafa Mustafa atau Abu Hamza dan Khaled Al-Fawwaz yang mahu perintah injunksi bagi menghalang pengusiran mereka dari Britain dan hakim mahkamah tinggi memutuskan kes itu dibicarakan di mahkamah terbuka,’’ kata jurucakap Pejabat Kehakiman. - AFP

Kecewa dilucut warganegara

Kecewa dilucut warganegara
Poo Su (tengah) dan Bok Poon (kanan) menunjukkan bukti
mangsa warganegara Malaysia, semalam
AMPANG - “Saya tidak pernah diberitahu mengapa kewarganegaraan saya dilucutkan sedangkan sebelum ini saya memegang kad pengenalan biru,” kata Ong Poo Su, 60, yang terkilan haknya sebagai rakyat Malaysia dinafikan sejak 22 tahun lalu.

Dia yang lahir pada 1942 di Taiping, Perak dan boleh berbahasa Melayu kini memegang kad pengenalan merah setelah ditukar daripada kad pengenalan biru oleh Jabatan Pendaftaran Negara (JPN).

Menurutnya, dia sehingga hari ini tidak tahu apakah punca kewarganegaraannya dilucutkan sedangkan ibunya juga pemegang kad pengenalan biru dan warganegara Malaysia.

“Saya sangat terkejut apabila diberitahu saya bukan warganegara Malaysia dan sedih apabila tidak dapat menerima pelbagai kemudahan sebagai rakyat Malaysia sejak 22 tahun lalu.

“Selama itulah juga hak saya sebagai rakyat Malaysia terus dinafikan seperti mendapat Bantuan Rakyat 1Malaysia, baru-baru ini,” katanya kepada Sinar Harian pada sidang media bersama Pejabat Penyelaras Dewan Undangan Negeri (Dun) Teratai, semalam.

Hadir sama, Ketua Biro Aduan Awam Dun Teratai, Ben Liew Bok Poon.

Bok Poon berkata, dia bersama peguam akan merujuk kes ini di JPN Putrajaya esok supaya perkara ini dapat diselesaikan kerana alasan kewarganegaraan mangsa dilucutkan dilakukan secara tidak munasabah.

Katanya, selepas meneliti kes ini, ada dua bukti kukuh bahawa mangsa adalah warganegara Malaysia yang sah apabila kesemua 12 sijil kelahiran anaknya tertera nama mangsa yang memegang kad pengenalan biru.

“Bukti kedua mangsa adalah warganegara apabila tercatat dia seorang warganegara di dalam pasport yang dikeluarkan Jabatan Imigresen Negara,” katanya.

Jelasnya, berdasarkan bukti yang ada, mangsa adalah warganegara yang sah tetapi kemungkinan terdapat kecuaian daripada pihak lain menyebabkan kewarganegaraannya dilucutkan.

Menurutnya, mangsa juga pernah mengundi pilihan raya dua kali di Taiping Perak tetapi sejak kad pengenalannya ditukar kepada pemastautin tetap, haknya untuk mengundi dinafikan.

Sementara itu, penasihat undang-undang Pejabat Penyelaras Dun Teratai, Mak Kah Keong berkata, mangsa merupakan warganegara sah sekiranya Perkara 14 (1)(a) Perlembagaan Persekutuan dirujuk.

Katanya, dalam peruntukan tersebut menyatakan jelas bahawa apabila seseorang itu lahir sebelum 16 September 1963, dia adalah warganegara Malaysia.

“Dalam kes ini, mangsa lahir pada 1942 dan pada masa sama mempunyai bukti kukuh bahawa dia seorang warganegara Malaysia,” katanya kepada Sinar Harian.

Rayu cari anak OKU hilangRayu cari anak OKU hilang
Rayu cari anak OKU hilang
SHAH ALAM – “Pulangkan Syima, kami sangat merinduinya," demikian rintihan hati Salimon Arteri Yeop Harun, 64, bapa kepada Faizatul Syima, 27, yang keluar dari rumah di Taman Batu Muda, Batu Caves, sejak enam hari lalu.

Menurutnya, anak bongsunya itu yang merupakan seorang orang kurang upaya (OKU) menghidap sindrom down keluar rumah ketika tinggal bersendirian pada 23 September lalu pada jam 7.30 malam.

“Pada hari kejadian, saya dan isteri pergi Klang dan meninggalkan Syima bersama abang, kakak ipar dan anak saudara, kebetulan mereka sekeluarga juga ingin keluar dan mengajak dia bersama namun dia menolak pelawaan tersebut.

“Bagaimanapun, ketika mereka bertolak, Syima berkemungkinan mengubah fikiran sedang bersiap untuk ikut dan apabila mendapati tiada sesiapa di rumah dia bertindak keluar dari rumah mencari mereka dengan membawa gugusan kunci rumah dan kunci kereta,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Salimon berkata, mereka sekeluarga telah melakukan pelbagai usaha mengesan Syima dengan melaporkan kepada polis, mengedar risalah dan mengadakan rondaan di kawasan kejiranan namun anaknya masih gagal ditemui.

"Kami juga ada menampal risalah di premis perniagaan di sekitar Batu Caves dan ada laporan mengatakan Syima dilihat bersama seorang wanita separuh abad yang tidak dapat dikenal pasti bangsanya di Bistro Esfan, Batu Caves.

“Menurut pekerja restoran tersebut, dia ada nampak Syima dan wanita itu pada kali pertama jam 3 pagi dan keesokan harinya pada jam 2 pagi, bagaimanapun selepas ternampak risalah yang dilekatkan mereka tidak lagi mengunjungi restoran itu,” katanya.

Sementara itu, isterinya, Asmah Mohamad Ali, 63, berkata, dia merayu kepada sesiapa yang menemui Syima agar memulangkan kembali anaknya dalam keadaan selamat.

Katanya, Syima ketika hilang memakai baju T, seluar panjang dan bertudung.

Dalam pada itu Balai Polis Jinjang, mengesahkan menerima laporan kehilangan gadis tersebut dan masih menyiasat kes berkenaan.

Orang ramai yang ternampak Faizatul Syima sila hubungi balai polis berdekatan atau bapanya di talian 012-77108897.

Busu bahagia miliki tiga isteriBusu bahagia miliki tiga isteri
Busu (tiga, kanan) bersama tiga isterinya bergambar bersama ahli panel dan jawatankuasa program setelah menerima Anugerah Khas Pemimpin Masyarakat Keluargaku Bahagia.
KUALA TERENGGANU – Membina mahligai bahagia bersama tiga orang isteri bukan satu halangan untuk Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) melaksanakan tugas sebaik mungkin sehingga melayakkan beliau menerima Anugerah Khas Pemimpin Masyarakat Keluargaku Bahagia.

Memegang jawatan sebagai Pengerusi JKKK Pantai selama 12 tahun bukanlah satu jangka masa yang pendek namun kepercayaan penduduk di kawasan berkenaan terhadap kewibawaannya mengukuhkan lagi kedudukan itu.

Busu Yaacub, 67, mempunyai 13 anak dan 24 cucu menggalas tanggungjawab diamanahkan dengan baik walaupun terpaksa membahagikan masa bersama isteri pertama, Fatimah@Dayang Muda, 67, isteri kedua, Zainun Abu Bakar, 57 dan isteri ketiga, Aminah Ibrahim, 47.

“Sekiranya saya perlu ke luar negeri atas urusan kerja, ketiga-tiga isteri akan ditinggalkan di kampung supaya memudahkan pergerakan saya selain tidak mahu ada yang berkecil hati.

“Alhamdulillah mereka (isteri) memahami komitmen kerja saya dan sentiasa memberi sokongan dalam setiap tugasan yang perlu dilakukan,” katanya pada Forum Perdana Cakna Keluarga Indahnya Hidup Berkeluarga di Dewan Tunku Abdul Rahman di sini kelmarin.

Forum anjuran Yayasan Pembangunan Keluarga Terengganu dengan kerjasama Pusat Khidmat Masyarakat Dun Bandar turut dihadiri ahli panel seperti Muhammad Ramli Nuh dan Datuk Siti Nur Bahyah Mahmood bagi mengupas isu kekeluargaan.

Menurut Busu walaupun dia mempunyai kelebihan menguruskan keluarga dan tugas denagn baik namun dia tidak menggalakkan anaknya untuk berkahwin lebih daripada seorang.

“Saya tidak pernah memberi galakan kepada anak untuk menjejak langkah saya agar berkahwin lebih daripada satu tetapi sekiranya sudah ditakdirkan, saya menerimanya dengan reda,” katanya.

Walaupun dia mengakui bahagia dengan kehidupannya kini, namun itu bukan untuk diikut tetapi sekadar menganggap ia sebagai suratan Ilahi.

“Saya senang dengan komitmen hidup berkeluarga sekarang dan dengan izin ALLAH SWT saya diberi ketenangan untuk mengharungi rumah tangga ini malah sentiasa mengamalkan sikap bertolak ansur.

“Isteri-isteri serta anak dan cucu juga amat rapat menyebabkan kami sering berkumpul terutamanya ketika bercuti dan menghadiri sebarang majlis atau kenduri,” katanya.

Brazil tahan Presiden Google enggan buang video fitnahBrazil tahan Presiden Google enggan buang video fitnah
Fabio Jose Silva Coelho
RIO DE JANEIRO - Pihak berkuasa menahan Presiden Google di Brazil, Fabio Jose Silva Coelho semalam atas dakwaan melanggar undang-undang pilihan raya negara Amerika Selatan itu.
Coelho didakwa tidak mengeluarkan video atas talian yang didakwa memfitnah seorang calon jawatan Datuk Bandar.
Tindakan itu muncul ketika beberapa negara mendesak YouTube dan Google mengeluarkan klip filem yang menghina Islam dan Nabi Muhammad SAW.
Mato Grosso do Sul, negeri di barat daya, menuduh  Coelho enggan mematuhi permintaan agar video berkenaan dikeluarkan dari YouTube.
Polis persekutuan menahan Coelho semalam. Penahanannya diumumkan di Sao Paulo.
Bagaimanapun menurut polis, tindakan Coelho hanya jenayah kecil dan akan dibebaskan sebaik dia menandatangani dokumen bahawa dia akan hadir di mahkamah.
Di bawah undang-undang Brazil, tindakan melanggar arahan hakim boleh membawa hukuman penjara setahun.
Awal bulan ini, seorang eksekutif syarikat lain berhadapan dengan dakwaan yang sama di negeri utara Brazil, Paraiba kerana didakwa memfitnah calon Datuk Bandar di wilayah itu.

Jemaah haji jangan bimbang virus misteri

Jemaah haji jangan bimbang virus misteri
Dianggarkan dua juta umat Islam berkunjung ke Makkah bagi
menunaikan haji sehingga Oktober
RIYADH - Kementerian Kesihatan Arab Saudi meminta jemaah haji supaya tidak bimbang berikutan penularan wabak misteri dipercayai dari kelompok  Virus Sindrom Pernafasan Akut Teruk (Sars) yang telah menjangkiti seorang lelaki di London, selepas berkunjung ke Arab Saudi, baru-baru ini.

Jurucakap kementerian, Khaled al-Mirghalani berkata, wabak itu tidak merebak sungguh pun mangsa itu kini berada di Qatar.

“Terdapat dua kes selesema serius dan kes ini adalah perkara biasa,“ katanya.

Beliau berkata, tiada perubahan syarat terhadap jemaah setakat ini, namun pihak berkuasa akan mengambil langkah waspada.

Kelmarin, Agensi Perlindungan Kesihatan Britain memaklumkan kepada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai sejenis virus sistem pernafasan yang menyerang seorang pesakit dari Qatar  dan kini berada dalam keadaan serius.

Menurutnya, lelaki terbabit tenat selepas diserang koronavirus yang menyebabkan demam panas dan selesema yang mungkin berpunca daripada virus tersebut.

“Sampel diperoleh menunjukkan keadaan hampir serupa seperti dialami mangsa di Arab Saudi yang dilaporkan meninggal dunia akibat jangkitan virus misteri tersebut, awal tahun lalu.

Sementara itu, Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memberitahu, pihaknya masih mengkaji kesan kes itu dan menasihatkan orang ramai supaya membatasi perjalanan mereka.

Sars pertama kali dikesan di wilayah Guangdong, China pada 2002 dan setahun selepas itu 8,000 mangsa dijangkiti di seluruh dunia dengan 800 dilaporkan maut. - AFP

Bajet Pakatan tawar ‘lebihan wang di poket rakyat’Pemimpin-pemimpin Pakatan Rakyat pada majlis pembentangan Bajet 2013 pihaknya di bangunan Parlimen hari ini.
Belanjawan Pakatan Rakyat 2013
SHAH ALAM - Dilihat sebagai cadangan belanjawan yang lebih komprehensif berbanding tahun lalu, Pakatan Rakyat (PR) hari ini mengemukakan Belanjawan Pakatan Rakyat 2013 yang menyasarkan "lebihan wang dalam saku rakyat."

Dalam dokumen cadangan belanjawan yang diumumkan di bangunan Parlimen petang ini, perikatan tiga parti itu, dalam usaha menuju ke Putrajaya berkata, cadangan pihaknya akan membolehkan rakyat memiliki pendapatan boleh diguna pakai tambahan sebanyak RM930 setiap bulan.

Angka itu adalah hasil penjimatan harga kereta yang lebih rendah iaitu sebanyak RM70, penjimatan daripada penghapusan tol (RM50), penghapusan pinjaman bagi peminjam PTPTN yang layak (RM200), elaun pengajaran khas yang dijanjikan dalam Buku Jingga (RM500), sumbangan kerajaan ke dalam Caruman Wanita Nasional (RM50) dan penjimatan daripada harga makanan dan barangan susulan kos minyak dan pengangkutan (RM60).

Bajet PR 2013 akan menelan kos RM234 bilion dengan pendapatan sebanyak RM197 bilion, bermakna defisit 3.5 peratus.

Dalam pada itu, Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, pihaknya akan membangkitkan isu intergriti dan unjuran ekonomi negara dalam Bajet 2013 kerajaan Barisan Nasional (BN) akan dibahaskan di Dewan Rakyat mulai minggu depan.

Menurutnya, kedua isu itu perlu dipandang serius kerana kegagalan kerajaan BN untuk mencapai tahap unjuran pertumbuhan ekonomi yang ditetapkan pada setiap tahun.

"Kegagalan unjuran dan unjuran defisit  tidak pernah mencapai oleh kerajaan BN, jika satu peratus kegagalan pertumbuhan ekonomi bermakna gagal berkembang RM20 bilion setahun.

"Isu yang dibawa oleh PR akan dipandang serius dan bajet yang dibentang kerajaan Jumaat ini perlu dipandang serius," katanya pada sidang media sempena Majlis Pembentangan Bajet  Pakatan Rakyat 2013 yang bertemakan "Ekonomi rakyat negara berkat".

Sebelum ini, ramai pemimpin BN mendakwa jika mengikut Buku Jingga yang menjadi panduan PR akan memufliskan negara.

Dalam pada itu Anwar yang juga Ketua Umum PKR berkata PR sebulat suara bersetuju untuk menetapkan enam peratus pertumbuhan setiap tahun di negeri-negeri PR untuk membentuk ekonomi yang mampan.

Tambahnya, Bajet PR 2013 mengambil kira pertumbuhan ekonomi yang diagihkan sama rata kepada rakyat tanpa mengira kaum.

Ahmadinejad desak peraturan baru dunia
27 September 2012
NEW YORK - Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad mendesak peraturan baru dunia diwujudkan bagi menggantikan peraturan sedia ada yang dianggap didominasi Amerika Syarikat (AS), kelmarin.

Ahmadinejad yang ditemu bual The Associated Press (AP), selepas menghadiri Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) mengetengahkan jalan penyelesaian isu perang saudara di Syria dan mengetepikan persoalan masa depan nuklear Iran selain mendakwa negaranya masih utuh walaupun Barat mengenakan pelbagai sekatan.

"Murid-murid sekolah rendah seluruh dunia pun memahami bahawa kerajaan AS sebenarnya melaksanakan satu dasar antarabangsa yang membuli," katanya.

Dalam pada itu, Presiden AS, Barack Obama mengeluarkan amaran kepada Iran bahawa tempoh menyelesaikan pertikaian program nuklearnya tamat dan AS tidak akan bertoleransi lagi.

Ahmadinejad bagaimanapun belum menjawab desakan Obama kerana menghormati proses pilihan raya AS, pada November depan.

Namun, pemimpin Iran itu mempersoalkan tindakan sekatan antarabangsa ke atas program nuklearnya sebagai satu alasan Barat untuk menguasai negaranya dan mendakwa AS tidak pernah menerima Iran sebagai sebuah kerajaan selepas revolusi Islam pada 1979.  - AP

Koyak gambar raja, dipenjara 2 bulan

Koyak gambar raja, dipenjara 2 bulan
Zainab (kanan) digari dan diberi amaran oleh seorang polis
wanita selepas mengadakan protes di Bahrain, bulan lalu
DUBAI - Akibat mengoyak gambar raja negara Teluk Arab, seorang aktivis Bahrain dihukum penjara selama dua bulan, semalam.

Zainab Al-Khawaja merupakan anak perempuan pemimpin aktivis Syiah, Abdulhadi Al-Khawaja, ditangkap dalam satu tunjuk perasaan pada Ogos lalu, yang mana, memaksa pasukan keselamatan melepaskan gas pemedih mata dan tembakan peluru getah.

Peguambela, Mohammed Al-Jishi berkata hukuman yang dikenakan mahkamah adalah terlalu keras dan tidak munasabah.

Jishi memberitahu, anak guamnya itu kini masih berhadapan lapan dakwaan yang dibuat terhadapnya melibatkan protes bulan lalu dan bakal dibicarakan bermula awal Oktober ini.

Zainab dilaporkan terlibat dalam beberapa bantahan di ibu pejabat Tentera Laut Kelima Amerika Syarikat (AS) di Bahrain bersama pro-demokrasi dan pengikut Syiah, tahun lalu.

Bapanya yang dihukum penjara pernah melaksanakan mogok lapar lebih tiga minggu awal tahun ini bagi membantah hukuman yang dianggap tidak adil dan berat sebelah. - Reuters

JPJ: Gagal baharui cukai jalan dan lesen memandu undang padahJPJ
Abdul Rahman Emang Anyie (dua, kiri) memeriksa cukai jalan yang telah tamat tempoh seorang penunggang motosikal dalam Ops Pengarah di Jalan Gong Badak - Foto Bernama
KUALA TERENGGANU - Individu yang tidak memastikan lesen memandu dan cukai jalan kenderaan mereka dalam keadaan sah digunakan terdedah dengan risiko sukar mendapatkan tuntutan insurans sekiranya mereka terlibat dalam kemalangan jalan raya.
  
Pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) Terengganu, Abdul Rahman Emang Anyie berkata masih ramai pengguna jalan raya dilihat kurang sedar tentang kepentingan dan akibat sekiranya mereka gagal memperbarui cukai jalan dan lesen memandu.
  
"Kita lihat pemilik kenderaan di negeri ini masih memandang remeh perkara itu tanpa mengambil kira risiko yang bakal hadapi selain kena tindakan saman.
  
"Tahap kesedaran khususnya berkaitan pembaharuan cukai jalan, insurans dan lesen memandu di negeri ini masih belum tinggi. Walaupun pelbagai kempen kesedaran telah dilakukan oleh pihak berkuasa namun pengguna jalan raya seolah masih tidak mengendahkannya," katanya.
  
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas mengadakan Ops Pengarah di sekitar Gong Badak, di sini, hari ini.

Abdul Rahman berkata kegagalan mereka berbuat demikian bakal berhadapan dengan tindakan saman atau disita kenderaan mereka jika dikesan oleh pihak berkuasa.
  
Katanya dengan adanya operasi secara berterusan di beberapa kawasan tumpuan atau di sekitar jalan-jalan utama yang kerap berlaku kemalangan, pihak berkuasa yakin tahap kesedaran itu mampu meningkat.
  
Dalam operasi selama lima jam itu, sebanyak 264 kenderaan telah diperiksa dan 100 daripadanya telah diambil tindakan.
  
JPJ Teregganu juga mengeluarkan sebanyak 102 saman atas pelbagai kesalahan dan sebahagian besarnya membabitkan lesen memandu dan cukai jalan tamat tempoh manakala lapan buah motosikal turut disita dalam operasi itu.
  
Dalam pada itu juga, Abdul Rahman berkata daripada 98 buah motosikal yang diperiksa, 36 daripadanya telah dikenakan tindakan manakala sejumlah 37 saman telah dikeluarkan atas pelbagai kesalahan. - Bernama

Gaya hidup lebih utama dari anak


       
SINGAPURA: Wanita lebih mudah menyerah kepada takdir berbanding lelaki dalam perancangan keluarga, tetapi keberatan menukar gaya hidup mereka untuk mendapat anak, lapor satu kajian.

Kajian dibuat ke atas lelaki dan wanita dewasa berusia antara 23 dan 38 tahun oleh laman JobStreet.com, untuk memahami apa yang mendorong dan menghalang warga Singapura daripada mempunyai keluarga.
Berdasarkan senarai cadangan, waktu bekerja lebih pendek, 9 pagi hingga 5 petang dipilih sebagai insentif terbaik untuk ibu bapa mempunyai lebih anak.

Tujuh puluh peratus responden berkata, mereka meninggalkan pejabat purata pada jam 7 malam setiap hari.

Responden juga menerima baik satu lagi insentif iaitu kemudahan yang disubsidi di setiap bangunan pejabat.


Seorang ibu yang ditemubual oleh laman itu berkata, “Disebabkan kami tidak mempunyai kereta, ia mengambil masa 1.5 jam setiap hari untuk meninggalkan anak perempuan saya di beberapa pusat jagaan dan terpaksa menaiki MRT beberapa kali sebelum pergi dan balik, setiap hari.”

“Saya kemudian perlu meninggalkan pejabat pada jam 6 petang untuk menjemputnya pulang sebelum 7 malam dan mengelakkan daripada kesesakan.

“Sekiranya setiap bangunan pejabat mempunyai kemudahan ini, saya dengan mudah boleh meninggalkan anak saya di pusat di aras bawah dan kemudian terus ke pejabat, dan sekiranya saya perlu menjenguknya, saya boleh berbuat demikian pada masa rehat dan mudah bagi saya menjemput dia untuk pulang,” katanya.

Kajian itu menunjukkan sistem sokongan biasa untuk ibu bapa bekerja adalah meninggalkan anak mereka di tempat jagaan bayi atau pusat jagaan kanak-kanak.

Ibu bapa bekerja juga menunjukkan lebih suka meninggalkan anak mereka kepada keluarga seperti ibu di rumah, saudara berbanding mengupah pengasuh atau pembantu rumah.

Kira-kira 400 lelaki dan 600 wanita mengambil bahagian dalam kajian itu, 50 peratus berkata mereka tidak mempunyai anak.

Hanya 10 peratus responden berkata mereka mempunyai tiga anak atau lebih. - Straits Times

Doktor bantah Viagra dikeluar besar-besaran di Bangladesh


       
DHAKA: Doktor di Bangladesh semalam meminta kerajaan untuk menghentikan permit membenarkan pil Viagra dikeluarkan secara besar-besaran untuk pasaran tempatan kerana bimbang ia akan menyebabkan pil anti-impoten itu boleh dibeli di kaunter farmasi.

Baru-baru ini Jawatankuasa Pengawalan Ubatan memberi lesen kepada berpuluh-puluh syarikat untuk mengeluarkan dan memasarkan ubat sitrat sildenafil, atau lebih dikenali sebagai viagra, dalam dua bentuk, menolak polisi lama.
Persatuan Perubatan Bangladesh yang mewakili 32,000 doktor di negara ini membantah keputusan itu kerana bimbang ubat itu akan menjadi mudah untuk diperoleh terutama oleh mereka yang mempunyai masalah kesihatan.

Setiausaha Agung persatuan itu, Sharfuddin Ahmed berkata, “Kami mahu kerajaan membatalkan lesen itu kerana ubat itu sekiranya ia bukan ditetapkan oleh doktor boleh menyebabkan masalah kesihatan awam.”
Persatuan itu akan mengadakan mesyuarat tergempar untuk membincangkan keputusan itu minggu lalu kerana ia melibatkan kebimbangan masalah peraturan penjualan ubat.


“Sesiapa saja boleh membeli pelbagai jenis ubat di kaunter di farmasi di sini, walaupun ubat itu adalah sepatutnya dikeluarkan oleh pakar perubatan,” katanya.

Keputusan memberi lesen dibuat apabila badan teknikal berkata jumlah mereka yang mengalami masalah mati pucuk semakin ramai di negara ini, kata jawatankuasa itu di laman webnya. - AFP

Pil Viagra generik buatan Thailand mula dijual minggu depan


       
BANGKOK: Thailand memberi kebenaran untuk pil perangsang seks Viagra jenis generik yang lebih murah dijual mulai minggu depan, dalam usaha untuk mengawal penjualan barang tiruan, kata pegawai, semalam.

Pil berbentuk berlian warna biru dibuat di Thailand itu, yang hampir sama dengan pil asli keluaran syarikat farmaseutikal gergasi Amerika Syarikat, Pfizer, dikenali sebagai “Sidegra” dan akan dijual secara preskripsi di seluruh negara mulai 1 Oktober.
Dijual pada harag 25 baht (RM2.50) setiap satu, Pengurusan Makanan dan Ubatan (FDA) Thailand berkata, ia10 kali lebih murah daripada harga Viagra.

Setiausaha Agung FDA, Pipat Yingseree dalam satu kenyataan berkata, “Cara ini dapat mengurangkan penjualan ubat tiruan dengan memudahkan pembelian untuk ubat asli.”
Kenyataan itu berkata, Pfizer juga mahu menurunkan harga ubat itu 30 peratus lebih murah.” - Bangkok Post

Pemimpin Islam cabar Obama


       
PERTUBUHAN BANGSA-BANGSA BERSATU: Pemimpin negara Islam semalam mendesak masyarakat antarabangsa bertindak menghentikan perbuatan menghina agama.

Berucap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu semalam, pemimpin berkenaan sekali gus mencabar kenyataan Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mengenai kebebasan bersuara.
Dalam ucapannya kelmarin, Obama mengecam keras ‘keganasan dan sikap tidak bertoleransi.’

Katanya, pemimpin dunia mempunyai tugas untuk menyuarakan bantahan terhadap serangan ke atas rakyat Amerika sepanjang dua minggu lalu, berpunca daripada filem yang menghina Islam yang diterbitkan di AS.
Bagaimanapaun, pemimpin negara Islam berkata, negara Barat perlu bertindak untuk mengekang ‘Islamophobia’ selepas bantahan ganas meletus berikutan filem Innocence of Muslims yang menghina Nabi Muhammad (SAW).


Presiden Indonesia, Susilo Bambang Yudhoyono berkata, filem itu adalah satu lagi tindakan buruk dalam perbuatan menghina agama.

Susilo memetik kumpulan Perisytiharan Hak Asasi Universal sebagai berkata: “Kebebasan Bersuara adalah sesuatu yang tidak mutlak.”

Beliau menggesa diwujudkan satu mekanisme antarabangsa bagi menghalang secara berkesan perbuatan yang boleh mencetuskan permusuhan atau keganasan berdasarkan agama atau kepercayaan.

Raja Abdullah dari Jordan, sekutu rapat Amerika Syarikat juga mengecam filem itu dan keganasan yang berlaku.

Presiden Pakistan, Asif Ali Zardari menyelar tindakan yang disifatkannya sebagai ‘mencetuskan kebencian’ terhadap masyarakat Islam dan mendesak Petubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bertindak.

“Meskipun kita tidak boleh membiarkan keganasan, masyarakat antarabangsa tidak boleh menjadi pemerhati yang membisu dan tidak boleh menyalahkan tindakan yang memusnahkan keamanan serta mengancam keselamatan dunia dengan menyalahgunakan kebebasan bersuara,” katanya pada perhimpunan itu.

Presiden Afghanistan, Hamid Karzai mengecam fanatik yang menerbitkan filem berkenaan hingga mencetuskan keganasan.

“Ancaman Islamophobia adalah fenomena yang membimbangklan dan mengancam keamanan,” katanya pada perhimpunan itu.

Presiden Mesir, Mohamed Mursi berkata, sepanjang empat dekad lalu, rakyat negaranya melihat darah Palestin mengalir.

“Mereka juga melihat pentadbiran AS berat sebelah terhadap kepentingan rakyat Palestin.

“Ini menimbulkan rasa benci terhadap AS . Tunjuk perasaan yang berlaku di Kaherah adalah luahan rasa marah dan tidak puas hati terhadap apa yang berlaku.

“Kedutaan Amerika Syarikat diserang kerana ia mewakili simbol rakyat dan kerajaan AS,” katanya dalam wawancara dengan televisyen PBS baru-baru ini. - AFP

Iran pamer dron jarak jauh
         
TEHERAN: Pengawal Revolusi Iran semalam mempamerkan pesawat tanpa juruterbang jarak jauh buatan tempatan.

Televisyen Iran melaporkan, dron berkenaan boleh menjejaki kebanyakan negara di Asia Barat, termasuk musuh ketatnya, Israel.
Pesawat itu yang dinamakan Shahed 129 mempunyai kemampuan terbang sejauh 2,000 kilometer dan berupaya membawa bom dan peluru berpandu, kata laporan itu.

Ia bagaimanapun tidak memberi butir lanjut mengenainya.
Israel mengancam untuk bertindak terhadap loji nuklear Iran, meningkatkan spekulasi mengenai serangan tentera sebelum pilihanraya Presiden Amerika Syarikat November depan.


Rejim Zionis itu mengkritik pendirian Presiden Amerika Syarikat, Barack Obama, yang mahukan sekatan antarabangsa ke atas Iran dan usaha diplomatik diberi masa bagi menyekat Iran daripada memperoleh senjata nuklear.

Iran menolak dakwaan ia berusaha menghasilkan senjata atom menerusi program nuklearnya, sebaliknya berkata, program itu bertujuan untuk menjana bekalan elektrik.

Ketua Cawangan Angkasa Lepas Pengawal Revolusi, Amir Ali Hajizadeh dipetik sebagai berkata Ahad lalu, Iran mungkin melancarkan serangan ke atas Israel sekiranya negara Yahudi itu bersiap sedia untuk melancarkan serangan ke atasnya.

Bercakap pada Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu di New York kelmarin, Presiden Iran, Mahmoud Ahmadinejad, berkata, Israel tidak mempunyai asas di Asia Barat dan perlu ‘dihapuskan.’ - Reuters

Samsung lancar Galaxy Note II

DUA orang model menunjukkan beberapa buah telefon pintar Galaxy
Note II pada majlis pelancarannya di Seoul, Korea Selatan semalam.
SEOUL - Syarikat gergasi elektronik Korea Selatan, Samsung Electronics semalam melancarkan model telefon pintar terbaharunya, Galaxy Note II hanya seminggu selepas telefon pintar iPhone 5 keluaran Apple Inc. dipasarkan.
Galaxy Note II yang diperkenalkan buat pertama kali di Berlin bulan lalu akan dijual di 128 buah negara termasuk Amerika Syarikat (AS) tidak lama lagi.
Gajet itu lebih besar daripada model-model utama telefon pintar siri Galaxy S. Seperti model sebelum ini, Galaxy Note II turut didatangkan bersama pen S bagi menulis nota dan melukis pada skrinnya.
Ia dijana perisian Android buatan Google dan dilengkapi pemprosesan quad core yang lebih laju berbanding versi pertama.
Galaxy Note II menampilkan skrin sentuh berukuran 14 sentimeter (sm), lebih besar daripada versi sebelum ini yang bersaiz 13.5sm.
"Kami percaya jualan Galaxy Note II di seluruh dunia untuk tiga bulan pertama akan meningkat tiga kali ganda berbanding model sebelum ini," kata ketua perniagaan komunikasi mudah alih Samsung, J. K. Shin.
Versi terbaharu itu membolehkan para pengguna membahagikan skrin kepada dua bahagian untuk melayari dua program sekali gus pada satu-satu masa.
Galaxy Note pertama terjual lebih 10 juta unit sejak dilancarkan pada November tahun lalu. - AFP

UIAM diminta beri penjelasan
KERATAN Kosmo! semalam.


KUALA LUMPUR - Kementerian Pengajian Tinggi meminta Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) memberi penjelasan kepada umum punca sebenar pembatalan keputusan Pilihan Raya Kampus (PRK) universiti itu kelmarin.
Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin (gambar) berkata, sehingga kini pihaknya masih belum menerima laporan rasmi daripada universiti berkenaan berhubung isu tersebut.
"Masalah ini tidak berlaku di universiti lain yang menggunakan sistem e-voting kecuali di UIAM.
"Saya percaya pihak universiti akan memaklumkan kepada umum bagi menjelaskan kedudukan sebenar perkara tersebut," katanya pada sidang akhbar selepas merasmikan Persidangan Antarabangsa Kepimpinan Islam di sini semalam.

Penunjuk perasaan bertempur dengan polis di Sepanyol
SEJUMLAH penunjuk perasaan berhimpun dekat bangunan Parlimen Sepanyol ketika mengadakan protes di Madrid kelmarin.


MADRID - Beribu-ribu orang berarak menuju ke bangunan Parlimen di sini kelmarin bagi membantah pelan penjimatan dan kenaikan cukai oleh kerajaan Sepanyol semalam.
Namun, kemaraan mereka dihalang oleh lebih 1,000 anggota polis pencegah rusuhan dengan menyebabkan mereka terpaksa berhimpun di beberapa jalan berhampiran.
Kekacauan tercetus apabila polis mula memukul sebahagian penunjuk perasaan dengan menggunakan baton selepas mereka merosakkan sekatan pihak berkuasa dan membaling batu serta botol.
"Pemimpin-pemimpin politik cuma mementingkan syarikat-syarikat besar dan telunjuk pasaran kewangan," kata seorang pengatur cara komputer berusia 27 tahun, Aitor Llorens yang menyertai demonstrasi tersebut.
Dalam perkembangan berkaitan, Polis Nasional Sepanyol menyatakan, seramai 38 orang ditangkap dan 64 lagi cedera dalam pertempuran tersebut.
Seorang jurucakapnya berkata, sejumlah 27 orang yang cedera itu merupakan anggota polis.
Sepanyol kini berada di ambang kemelesetan ekonomi dengan Kesatuan Eropah menawarkan pinjaman mencecah euro100 bilion (RM396.3 bilion) untuk menyelamatkan institusi perbankan di negara berkenaan. - AP

Abe menang pemilihan parti pembangkang Jepun
PRESIDEN baharu LDP, Abe (tengah) bersama bekas Presiden, Sadakazu Tanigaki (kiri) dan calon Presiden, Ishiba (kanan) mengangkat tangan selepas selesai undian di ibu pejabat parti itu di Tokyo semalam.


TOKYO - Bekas Perdana Menteri, Shinzo Abe memenangi pilihan raya parti semalam, sekali gus melayakkan beliau menjadi pemimpin kumpulan pembangkang di Jepun.
Kedudukan itu bakal meletakkan Abe dalam kelompok calon yang layak untuk dipilih sebagai Perdana Menteri pada pilihan raya umum akan datang.
Abe menewaskan Shigeru Ishiba dalam pemilihan pemimpin teratas Parti Liberal Demokratik (LDP) yang dijangka memainkan peranan penting bagi membentuk kerajaan baharu menjelang pilihan raya berkemungkinan diadakan pada musim luruh nanti.
Dalam ucapan selepas kemenangannya, Abe berikrar untuk bekerjasama dengan wakil rakyat, selain menerajui LDP bagi membentuk semula kerajaan, tiga tahun selepas dia disingkirkan daripada jawatan tertinggi Jepun itu.
"Bukan untuk diri kita dan LDP sahaja, namun demi membina negara yang kuat dan makmur, serta negara yang membuatkan rakyatnya berasa gembira kerana menjadi orang Jepun," kata beliau.
Abe menjadi Perdana Menteri Jepun dari 26 September 2006 hingga 26 September 2007 sebelum digantikan oleh Yasuo Fukuda yang mentadbir Jepun bermula 26 September 2007 hingga 24 September 2008. - Agensi

Obama kutuk keganasan


NEW YORK - Presiden Amerika Syarikat (AS), Barack Obama mengutuk filem anti-Islam dan keganasan di Asia Barat yang tercetus akibat filem itu, sambil menegaskan 'tiada ucapan yang boleh menjustifikasikan keganasan kejam ini.'
Beliau berkata demikian di hadapan perwakilan Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu kelmarin (PBB) dengan menyatakan bahawa tiada perkataan yang boleh dijadikan alasan untuk membunuh orang tidak bersalah dan tiada filem yang boleh menjustifikasikan serangan ke atas pejabat kedutaan.
Obama berkata, filem itu bukan sahaja penghinaan kepada orang Islam, malah menghina AS.
Komen itu dinyatakan oleh Obama selepas protes ganas tercetus di Asia Barat dan Afrika Utara berikutan penyebaran filem Innocence of Muslims yang menghina Nabi Muhammad SAW.
Keganasan itu telah membunuh empat orang warga AS termasuk dutanya di Benghazi, Libya, Chris Stevens dan lebih 50 orang lain. - AP