Friday, March 6, 2015

Asri, Kazim jelas salah faham


Asri Kazim
KANGAR - Mufti Perlis, Datuk Dr Mohd Asri Zainul Abidin dan Datuk Mohd Kazim Elias akan mengadakan sidang media hari ini bagi menjelaskan salah faham membabitkan mereka.

Ini berikutan penyebaran surat mufti tersebut yang tidak bersetuju Kazim dijemput sebagai ahli panel  Forum Perdana Ehwal Islam sempena Keputeraan Raja Perlis yang disebarkan pihak tertentu di luar pengetahuan Asri.

Dalam surat yang dihantar kepada pegawai kanan di pejabat Menteri Besar Perlis, Asri memaklumkan ketidaksetujuannya atas alasan Kazim terlibat dengan pembacaan riwayat palsu mengenai Rasulullah SAW.

Melalui entri terbaharu Facebooknya, Mohd Asri kesal dengan penyebaran surat dalaman urusan kerajaan itu melalui internet.

“Surat itu tidak menyebut penceramah berkenaan dihalang berceramah di Perlis tetapi menyatakan  tidak bersetuju untuk menjadi panel forum berkenaan yang bersempena Keputeraan Raja Perlis,” kata Asri.
Menurutnya, ia adalah surat dalaman pentadbiran dan penyebaran surat itu tidak sepatutnya berlaku.    
 
Berikutan itu, Asri turut menyertakan satu salinan muka surat buku yang ditulis oleh Kazim, "Tuhan Sedang Menguji Kita' sebagai rujukan. 
 
Antara lain, kandungan buku itu menyatakan, 'manakala kenduri Rasulullah SAW yang paling mahal pula adalah roti jala dicelup dengan kuah kari' yang dikatakan menjadi punca ketidaksetujuan Asri terhadap cadangan mengundang Kazim sebagai panelis forum.
 
Ketika dihubungi Sinar Harian, Asri enggan mengulas lanjut mengenai perkara itu sebaliknya meminta wartawan memetik kenyataan daripada Facebooknya.
 
Dalam pada itu, Kazim pula ketika dihubungi menyatakan pihak berkenaan sepatutnya menghubungi beliau sendiri untuk mendapatkan penjelasan berhubung apa yang dianggap sebagai riwayat palsu itu.
 
"Sebelum menganggap saya bawa riwayat palsu, panggillah saya dulu untuk jelaskan. Itu yang sebaiknya," katanya.
 
Mengenai cerita roti jala yang dikaitkan, Kazim menjelaskan: “Apa saya kata dalam buku itu hanya secara kiasan, Rasulullah SAW, buat kenduri kahwin dengan menghidangkan roti dengan kuah kambing yang saya kiaskan sebagai roti jala dan kari.
 
“Perlu baca sepenuhnya ayat saya itu di mana saya mahu menerangkan, perkahwinan Rasulullah paling mahal adalah perkahwinan baginda dengan Zainab Jahsy apabila menghidangkan roti dengan kambing. Sebagai penceramah, saya mahu guna bahasa kampung, tidak salah kenduri buat roti jala dengan kari kambing.” 
 
Kazim berkata, salah faham timbul apabila ada pihak mengambil sebahagian sahaja petikan ayat daripada buku itu.
 
“Saya mahu mudahkan, setiap roti dibuat dengan tepung, campur air dan garam. Roti paling senang dibuat adalah roti jala. Cuma mereka (ketika itu) tidak panggil roti jala. Saya ceramah guna bahasa kampung,” katanya.

Tutup pusat sembelih lembu


Mumbai: Anggota kumpulan nasionalis Hindu semalam mengarahkan rumah penyembelihan di negeri Maharashtra ditutup selepas satu undang-undang diluluskan bagi mengharamkan penjualan daging lembu.
Kumpulan nasionalis Vishwa Hindu Parishad (VHP) atau lebih dikenali sebagai Majlis Hindu Dunia yang mempunyai hubungan dengan parti Perdana Menteri Narendra Modi menutup rumah penyembelihan selepas mendapat perintah mahkamah untuk menghentikan penyembelihan lembu.
“Anggota VHP datang ke rumah penyembelihan di Deonar pada waktu malam dan meminta menghentikan penyembelihan sambil mengemukakan salinan perintah Mahkamah Tinggi,” kata Presiden Persatuan Penjual Daging Pinggir Bombay, Mohammad Ali Qureshi.
Deonar terletak di pinggir Mumbai dan menempatkan rumah penyembelihan terbesar di India.
Penjualan daging dikuasai minoriti Islam dan larangan itu dibimbangi akibat didorong penyokong setia Modi yang memperjuangkan agenda agama Hindu.
Presiden Pranab Mukherjee minggu lalu meluluskan Rang Undang-undang Pemuliharaan Haiwan Maharashtra yang tergantung sejak 20 tahun lalu.
Undang-undang itu meluaskan pengharaman penyembelihan lembu betina yang dianggap suci oleh penganut Hindu kepada lembu jantan.
Undang-undang itu memperuntukkan hukuman penjara lima tahun kepada sesiapa yang didapati bersalah memiliki daging lembu.
Kerajaan negeri memberitahu undang-undang itu mungkin mengambil masa selama beberapa minggu sebelum boleh dikuatkuasakan.
Keputusan itu menyebabkan VHP memfailkan satu petisyen ke Mahkamah Tinggi Mumbai pada Selasa lalu bagi mendesak undang-undang berkenaan dikuatkuasa serta-merta.
“Kenapa perlu tunggu selama lima atau enam hari untuk formaliti dan draf akhir?.
“Sekiranya kami masih menunggu, beribu-ribu lembu akan disembelih,” kata Setiausaha VHP, Vyankatesh Abdeo.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/34742#sthash.cq8pw9Mw.dpuf

Ibu lahir cucu


London: Seorang wanita merealisasikan impian anak lelakinya menjadi bapa dengan melahirkan cucunya setelah menjadi ibu tumpang.
Prosedur yang dianggap pertama di dunia itu dilakukan di sebuah klinik kesuburan yang merancang kehamilan wanita berkenaan menggunakan telur yang didermakan dan sperma anak lelakinya.
Wanita itu menawarkan diri untuk mengandungkan cucunya selepas mendapat persetujuan suami dan kebenaran mahkamah.
Keputusan itu diambil selepas seorang saudara wanita mereka yang bersetuju untuk menjadi ibu tumpang menarik diri akibat masalah kesihatan.
Prosedur luar biasa itu terdedah selepas seorang hakim Mahkamah Tinggi membenarkan anak wanita itu mengambil bayi lelaki berkenaan sebagai anak angkat.
Lelaki itu juga menjadi bapa yang sah kepada bayi berkenaan walaupun mengikut undang-undang mereka juga adik-beradik.
Beberapa pihak mengkritik prosedur berkenaan yang dianggap ‘meragukan’ dan mendesak kerajaan meminda undang-undang kesuburan.
Hakim Mahkamah Tinggi, Theis tidak mendedahkan nama keluarga, klinik atau bandar keluarga berkenaan tinggal.
“Rancangan ini sangat luar biasa, tetapi menurut undang-undang sedia ada ia sah,” katanya.
Bayi itu yang sudah berusia tujuh bulan kini tinggal bersama bapanya.
Bagaimanapun, Theis memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak memilih prosedur serupa tanpa mendapat ‘nasihat perundangan yang lengkap’ kerana ia sangat rumit.
Sementara itu, penyelidik dasar kekeluargaan Britain, Patricia Morgan berkata, bayi itu berisiko mengalami masalah emosi kerana latar belakangnya sangat mengelirukan.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/34757#sthash.wGtr805c.dpuf

Tukang sapu paling bergaya

Deyang: Gambar seorang tukang sapu sedang menyapu di jalan raya di Deyang di wilayah Sichuan dengan skirt mini hitam, stokin dan kasut tumit tinggi menjadi viral di media sosial China.
Ada sesetengah pengguna Internet menggelarnya ‘Tukang Sapu Paling Bergaya China.’
Gambar itu tersebar selepas wanita itu dirakam seorang pengguna jalan raya minggu lalu dan memuatnaiknya ke Internet.
Ia menjadi viral dalam sekelip mata.
Akhbar Sichuan News berjaya menjejaki wanita itu, Liu Junhua di pejabat majikannya.
Bagaimanapun, menurut Liu, pakaian yang dipakainya itu bukan uniform yang sepatutnya dia pakai ketika menjalankan tugas.
“Saya tidak bekerja hari itu dan keluar membeli-belah apabila seorang rakan menelefon dan memberitahu dia tidak dapat bekerja. Dia meminta saya menggantikannya.
“Kerana tidak sempat untuk pulang dan menukar uniform, saya lakukan tugas itu dengan skirt mini dan kasut tumit tinggi,” kata Liu. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 6 Mac 2015 @ 7:42 AM


GAMBAR menunjukkan Liu menyapu sampah dengan berkasut tumit tinggi dan skirt mini.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/35006#sthash.MNKSdRFU.dpuf

Wad dalam tandas

Huddersfield (Britain): Seorang pesakit yang cemas kerana menunggu giliran menjalani pembedahan di sebuah hospital di sini terkejut selepas ditempatkan di dalam tandas.
Kejadian itu berlaku apabila Darren Walters, 36, diberikan notis singkat oleh doktor untuk datang ke hospital kerana pembedahan membuang buasirnya dijadualkan semula.
Apabila tiba di hospital tag yang dipakai Walters tertukar dengan pesakit lain menyebabkan doktor membuat persiapan pembedahan yang salah.
Kesilapan berkenaan disedari doktor tidak lama selepas itu dan mereka terpaksa menangguhkan pembedahan terhadap Walters.
Disebabkan tidak mempunyai ruang untuk menempatkan Walters, seorang jururawat menyediakan sebuah katil di dalam tandas di wad berkenaan.
Katil terbabit diletakkan di bawah pancuran air dan bersebelahan dengan tandas.
Bapa tiga anak itu berkata, dia berada di dalam bilik kecil itu selama empat jam sebelum pembedahan dijalankan.
Lebih menyakitkan lagi, dia diberikan enema yang menyebabkan dia terpaksa menggunakan tandas berulang kali.
“Saya mengambil gambar di atas katil dan menghantar gambar itu kepada isteri saya.
“Isteri saya terkejut dengan keadaan itu dan meminta saya keluar, tetapi saya enggan,” katanya.
Ujarnya, dia bersetuju masuk ke dalam tandas kerana doktor memberitahu pembedahannya terpaksa ditangguhkan.
“Pihak hospital memberitahu mereka sudah melakukan yang terbaik.
“Tetapi adakah tindakan mereka menempatkan saya di dalam tandas baik untuk semua orang?
“Tiada siapa di dalam wad yang boleh masuk ke dalam tandas sepanjang saya berada di dalamnya,” jelasnya.
Artikel ini disiarkan pada : Jumaat, 6 Mac 2015 @ 7:46 AM


KATIL Walters yang ditempatkan dalam tandas.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/35007#sthash.UmRUmhfB.dpuf

4 anak daripada 4 madu


Kesanggupan bapa menjadi ‘guru’ bawa kecemerlangan SPM anak-anaknya

ZULKepLI MOHAMAD (kiri) bersama empat anaknya  (duduk dari kiri,)
ZULKEPLI MOHAMAD (kiri) bersama empat anaknya (duduk dari kiri,) Juliana Aziera, Ayu Syaheera, Zul Azril dan Zul Azrul berbual bersama Pengetua SMK Putri Saadong, Ramli Dolah (tengah) sambil disaksikan keempat-empat isteri Zulkepli di Kota Bharu, Kelantan, semalam. – UTUSAN/JAZALY AMRY JAAFAR
KOTA BHARU 3 Mac - Mereka sebaya dan mempunyai bapa sama. Latar belakang itu menyebabkan ramai menyangka empat pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Putri Saadong, di sini yang mendapat keputusan cemerlang dalam peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2014 adalah kembar.
Tambahan pula, usia mereka sekadar dibezakan oleh bulan kelahiran selain dilihat amat akrab um­pama belangkas termasuk menjadi rakan sekelas. Malah, empat remaja tersebut turut berkongsi impian sama iaitu mahu berjaya dalam bidang perakaunan.
Hakikatnya, Juliana Aziera Zulkepli, 18, serta adik-adiknya, Ayu Shaheera, 18; Zul Azril, 18, dan Zul Azrul, 18, adalah adik beradik berlainan ibu hasil perkongsian seorang ahli perniagaan, Datuk Zulkepli Mohamad, 51, bersama empat isteri.
Juliana Aziera, anak Zulkepli bersama isteri pertama mendapat 8A 2B. Keputusan sama turut diperoleh Ayu Shaheera, anaknya bersama isteri kedua serta Zul Azril, anaknya bersama isteri ketiga.
Sementara itu, Zul Azrul, anak beliau bersama isteri keempat pula mendapat 10A dan dinobatkan sebagai pelajar terbaik SMK Putri Saadong.
Zulkepli yang pernah menjadi tukang karut dikir barat dan tersohor dengan panggilan Zul Wisma berkata, selain hasil didikan guru di sekolah, kecemerlangan anak-anaknya turut didorong oleh kebahagiaan yang berjaya dicipta dalam rumah tangga beliau.
Menurut Pengerusi Eksekutif Zulkepli & Co. itu, empat isterinya, Datin Hasnah Mat Ya, 56; Rafizah Senawi, 48; Nurida Razali, 48, serta Norreha Abdul Rahman, 45, amat rapat dan memahami antara satu sama lain.
Katanya, keakraban isteri-isterinya itu membolehkan kesemua 11 anak mereka turut membesar sebagai satu keluarga dalam suasana harmoni.
Bercerita lanjut mengenai rahsia kecemerlangan anak-anaknya, Zulkepli memberitahu, mereka berempat tidak menghadiri sebarang tuisyen, sebaliknya sekadar mengikuti sesi pembelajaran khas bersama beliau sendiri.
“Empat bulan sebelum SPM, kami buat kelas intensif. Mereka berempat dikehendaki hadir ke pejabat saya selepas jam 4 petang setiap hari kecuali Jumaat untuk belajar bersama-sama. Kami turut mengerjakan solat Asar, Maghrib dan Isyak berjemaah,” katanya ketika ditemui Utusan Malaysia di sini hari ini.
Tambah Zulkepli, beliau sanggup mengupah guru untuk mengajar dirinya sendiri dalam semua mata pelajaran semata-mata mahu memastikan beliau mampu menjadi seorang ‘guru’ yang bagus kepada anak-anaknya.
Sementara itu, anak-anak Zulkepli mengakui berasa seronok dapat belajar bersama beliau kerana tidak perlu malu untuk bertanya soalan selain berpeluang bermesra dengan bapa sendiri.
- See more at: http://www.utusan.com.my/pendidikan/4-anak-daripada-4-madu-1.65846#sthash.LUJmAsVe.dpuf