Saturday, January 15, 2011

Isu arak: Jamil Khir kata Ronnie Liu hina Islam
Bernama hari ini melaporkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Jamil Khir Baharom berkata exco kerajaan Selangor, Ronnie Liu yang mengarahkan Majlis Perbandaran Subang Jaya (MPSJ) menarik balik larangan tidak membenarkan umat Islam bekerja di premis menjual arak sebagai menghina menghina Islam.

NONE"Perkara itu termaktub dalam Enakmen Jenayah Syariah Selangor. Ronnie tidak boleh sentuh. Kita berusaha mempertahankan moral dan akhlak orang Islam tetapi yang berlaku ada pihak mahu umat Islam melakukan sebaliknya," katanya.

Sehubungan itu, Jamil Khir emberi amaran kepada pihak-pihak yang cuba mempolitikkan isu-isu agama supaya segera menghentikannya dan menilai kesan perbuatan mereka.

Liu Khamis lalu berkata pekeliling menarik balik larangan itu telah dikeluarkan kepada presiden MPSJ, Md Adnan Ikhsan dengan alasan “kerajaan negeri tidak menyedarinya.”

"Kami tidak dirujuk (berhubung larangan itu). Sebab itu, kita minta mereka tarik dulu,” katanya, sambil menambah isu berkenaan turut dibincangkan pada mesyuarat exco Rabu lalu.

NONEMalaysiakini pada 13 Januari lalu melaporkan garis panduan terbaru MPSJ melarang orang Islam bekerja di tempat-tempat yang menyediakan minuman keras.

Syarat baru itu disertakan sebelum lesen perniagaan dikeluarkan kerana pengambilan pekerja beragama Islam di premis-premis berkenaan dikatakan bertentangan dan melanggar Seksyen 18 (2), Enakmen Jenayah Syariahbahawa syarat baru itu perlu dipatuhi sebelum lesen perniagaan dikeluarkan kerana pengambilan pekerja beragama Islam di premis-premis berkenaan dikatakan bertentangan dan melanggar Seksyen 18 (2), Enakmen Jenayah Syariah.

Syarat itu dikatakan dibuat atas “inisiatif sendiri majlis itu demi menuju kebaikan” dan mana-mana syarikat yang gagal mematuhinya akan dikompaun atau menghadapi kemungkinan lesen mereka ditarik balik.

Laporan Bernama itu, bagaimanapun tidak menyatakan sama ada Jamil Khir akan mencadangkan larangan yang sama dikuatkuasakan kepada semua orang Islam di seluruh Malaysia.
Isu azan

NONEDalam perkembangan lain, Jamil Khir berkata provokasi yang tinggi akan menimbulkan sentimen dan kemarahan orang Islam untuk bangkit mempertahankan agama mereka.

"Jadi jangan sentuh soal ibadat orang Islam. Saya ingin mengingatkan pihak terbabit tidak menggunakan parti-parti politik untuk menguji orang Islam dengan isu agama demi kepentingan politik mereka," katanya.

Beliua mengulas isu seorang pengadu mempersoalkan azan dari Masjid Al-Ikhlasiah, Bukit Kerinchi, Jalan Pantai Permai, Kuala Lumpur yang didakwa mengganggu tidurnya, baru-baru ini.

Beliau yang ditemui pemberita pada majlis ramah mesra pegawai penyelaras masjid daerah, imam dan guru Kafa (Kelas Agama dan Fardu Ain) di di Jitra hari ini berkata, surat pengadu yang diterimanya turut dihantar kepada Perdana Menteri, Jabatan Agama Islam Selangor dan Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim).

NONE"Kita membuat kajian dan pantau apa sebenarnya berlaku. Adakah pembesar suara di pasang 24 jam. Ia hanya dipasang apabila masuk waktu (solat).

"Islam diterima semua pihak sebagai agama rasmi persekutuan tetapi kini terdapat musuh politik yang cuba mengganggu-gugat perkara yang disepakati bersama," katanya.
'Mandom' pula
Jamil Khir turut melahir rasa kecewa dengan tindakan anggota parlimen PAS, Dr Lo'lo Ghazali menggunakan perkataan 'mandom' terhadap pegawai-pegawai Jakim dan Jabatan Agama dalam blognya mempertahankan tindakan anggota parlimen Serdang, Teo Nie Ching yang berpakaian ketat mengadakan aktiviti senaman di pekarangan Masjid Taman Cheras Jaya, Balakong, baru-baru ini.

NONE"Saya nak tegur supaya cermat guna bahasa kerana perkataan supaya orang seperti kita (anggota parlimen) dihormati," katanya.

Terdahulu, semasa berucap beliau berkata kenaikkan elaun imam, pegawai penyelaras masjid daerah dan guru Kafa yang dibentangkan Perdana Menteri dalam Bajet 2011 Oktober tahun lepas adalah tanda keprihatinan kerajaan membawa mereka keluar daripada garis kemiskinan.

Imam dan pegawai penyelaras masjid daerah menikmati kenaikkan daripada RM450 kepada RM750 manakala guru Kafa daripada RM500 kepada RM800, berkuatkuasa bulan ini.
http://www.malaysiakini.com

Dr Asri: Benarkan hanya azan di pembesar suaraMohd Asri Zainul Abidin
Jan 15, 11
4:20pm
Saya ingin mengulas sedikit tentang bacaan-bacaan -selain azan - yang menggunakan pembesar suara sehingga mengganggu orang ramai. Bacaan ini telah mengelirukan orang bukan Islam sehingga mereka menyangka ia azan. 

NONESesetengah pihak cuba mempertahankan amalan tersebut atas alasan ia bacaan al-Quran atau zikir yang patut diagungkan. Mereka menyangka sikap keras mereka dalam hal ini adalah 'perjuangan mempertahankan Islam'. Saya ingin mengulas hal ini seperti berikut;

• Apa yang Islam syariatkan untuk diangkat suara, hanyalah azan. Adapun selain dari itu, tiada nas yang menyuruh kita menguatkan suara sehingga mengganggu orang lain. Bahkan perbuatan itu dilarang oleh Nabi Muhammad SAW. Apatah lagi dalam Islam ketenteraman orang lain dipelihara melainkan jika ada pengecualian tertentu yang diizinkan oleh syarak.

• Walaupun bacaan al-Quran dan zikir amatlah baik. Namun kita tidak boleh memaksa orang lain mendengar bacaan kita. Mungkin orang lain ingin membacanya sendiri, atau ingin membacanya pada waktu lain, atau mereka sedang sakit atau ada anak kecil yang tidur, atau mereka tidak difardukan solat seperti wanita yang haid atau bukan Islam dan lain-lain.
Keliru antara azan dan bacaan lain
NONE• Ramai orang bukan Islam keliru antara azan dan bacaan-bacaan yang dilaungkan menerusi corong pembesar suara. Mereka menyangka bacaan-bacaan itu adalah azan yang disuruh oleh Islam, lalu mereka bersangka buruk dengan Islam yang harmoni ini. Apatah lagi bacaan itu mengambil masa yang lama, sedangkan azan yang sebenar tidak lebih dari lima minit.

• Sebenarnya, Nabi sendiri telah melarang orang menguatkan bacaan al-Quran dalam masjid sehingga mengganggu jamaah lain. Dalam hadis Baginda, kata Abu Sa'id al-Khudri:

“Ketika Nabi Muhammad SAW beriktikaf (beribadah dalam masjid), baginda mendengar mereka mengangkat suara bacaan (al-Quran) sedangkan ketika itu Nabi berada di tempat ibadah baginda. Lalu baginda mengangkat langsir dan bersabda: “Ketahui setiap kamu bermunajat kepada tuhannya, jangan sebahagian kamu menyakiti sebahagian yang lain. Jangan kamu angkat suara bacaan melebihi yang lain dalam solat” (Riwayat Abu Daud dengan sanad yang sahih). 

Dalam hadis ini Nabi Muhammad SAW melarang mengangkat suara bacaan di masjid sehingga menganggu mereka yang lain yang sedang beribadah, atau menyakitkan orang lain. 

australia media visit 290107 mosqueJika mereka yang berada dalam masjid yang memang bersedia untuk beribadah pun, tidak dibenarkan untuk diangkat suara bacaan sehingga mengganggu konsentrasi mereka, mana mungkin untuk dikuatkan suara bacaan melalui pembesar suara sehingga menggangu mereka yang di luar masjid. Mungkin mereka itu mempunyai anak kecil, orang sakit dan seumpamanya.

Ulama besar di zaman ini, Al-Syeikh Muhammad Salih al-Uthaimin r.h mengulas hadis ini dengan katanya:

“Realiti hari ini menyaksikan apa yang disebut oleh hadis ini. Ini yang kita lihat mereka yang melakukan hal ini dengan menunaikan solat menggunakan pembesar suara (luar masjid).
Dosa menyakiti sesiapa di sekeliling
“Mereka itu jika menyakiti sesiapa yang ada di sekeliling mereka, maka mereka berdosa.. tiada syak lagi meninggal perbuatan ini lebih afdal yang pada hakikatnya tiada faedah pun, sebab insan tidak bersolat dengan mereka yang di luar masjid, sebaliknya dengan mereka yang berada dalam masjid.. dengan itu kita berpesan kepada saudara-saudara kita, khususnya para imam masjid jangan lakukan ini.. boleh jadi sesetengah orang telah solat dan perlu tidur dan berehat, boleh jadi dia sakit lalu terganggu dengan suara ini, boleh jadi juga masjid dekat dengan rumah, pada musim panas pula dan anak-anak kecil terganggu dengan bunyi pembesar suara. 

“Kesimpulannya, masalah ini telah menimpa sesetengah orang sehingga mereka menyakiti jiran-jiran masjid atau rumah mereka dalam perkara yang tiada faedah baginya”. (Ibn Uthaimin, Syarh Riyadh al-Salihin: http://www.ibnothaimeen.com/all/eBook-o.shtml).


meccaBayangkan kenyataan ini dikeluarkan oleh ulama besar dan terbilang tersebut di negara Arab Saudi yang penduduknya semua beragama Islam. Bagaimanakah pula bagi negara yang seperti kita?
Tipu daya iblis

• Ulama silam juga telah mengingatkan hal ini, bahawa bacaan-bacaan lain di menara-menara masjid adalah dilarang kerana boleh mengganggu orang ramai. Al-Imam al-Hafizd Ibn Jauzi (meninggal 597H) pernah berkata:

“Antara tipu daya Iblis ialah mereka yang mencampur adukkan azan dengan peringatan, tasbih dan nasihat. Mereka jadikan azan perantaranya lalu bercampur aduk. Para ulama membenci segala yang ditambah kepada azan. Banyak kita lihat orang yang bangun waktu malam lalu memberikan peringatan dan nasihat atas menara azan. Dalam kalangan mereka ada yang membaca al-Quran dengan suara yang tinggi lalu menghalang tidur orang ramai dan mengganggu bacaan orang yang bertahajjud. Kesemuanya itu adalah perkara-perkara munkar”. ( Ibn Jauzi, Talbis Iblis, 159, Beirut: Dar al-Kutub al-'Ilmiyyah). 

pas demo 250205 mosqueIni adalah larangan ulama pada zaman yang belum ada pembesar suara yang gangguannya tidaklah setakat mana, bagaimana jika mereka melihat keadaan pembesar suara pada zaman ini?

• Maka, dengan itu umat Islam patut menghentikan bacaan-bacaan yang dibuat melalui pembesar suara yang boleh mengganggu orang luar dan dalam masjid. Mematuhi hal ini bukan kerana isu politik semata, tetapi itu arahan Nabi s.a.w. dan juga menjaga Islam yang harmoni. Suara-suara yang dikuatkan itu bukan menambahkan cinta mereka kepada Islam, sebaliknya menimbulkan salahfaham banyak pihak.
dr asri mufti perlis 081008Penulis adalah bekas mufti Perlis. Profesor Madya Dr Asri adalah juga pensyarah Bahagian Pengajian Islam, Universiti Sains Malaysia.

Melayu Singapura jawab Mahathir

Hujah pedas dan luncas Dr Mahathir tidak berasas
SAYA rasa tercabar mengikuti ulasan mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad (BH, 8 Januari).
Menurut kata-katanya yang tidak berasas: Melayu Singapura terpinggir dan tertinggal.
Inilah hujah kegemarannya yang pedas dan luncas setiap kali mempersoalkan masalah yang menghambat Melayu Malaysia yang belum lagi terpinggir pada logika Dr Mahathir. Kekerapan ungkapan yang menjadi sandarannya ialah menegaskan bahawa Melayu Singapura terpinggir sehingga akhir dunia.
Sungguh gagah menggunakan Melayu Singapura sebagai contoh. Tapi nasib orang Melayu di rantau lain tidak pula beliau sentuh. Inilah bencana girang yang tidak terkawal lantaran terhanyut dek sanjungan dan tepukan yang dimahukan semasa berpidato, lantas melatah tanpa fikir.
Terbuai dengan populariti di alam siber dan blog, teguran menjadi berkesan jika dengan niat ikhlas tetapi jika diselaputi dengan rasa iri hati dan dendam, ia menjadi tidak keruan.
Logiknya, bukan parti-parti pembangkang sahaja penyebab dilema Melayu Malaysia, malah budaya memberi darjah-darjah penghormatan yang tidak tepat itu bukan menyatukan tetapi mengasingkan.
Sedar atau tidak, realitinya ialah sudah ada Melayu yang tersingkir, terpinggir, tercicir di tanah lahir Dr Mahathir.
Jangan marah kalau saya nyatakan begini:
Melayu Singapura mendaki tanpa menagih ‘subsidi’,
Islam bukan agama rasmi, tapi ibadah kami tidak terbasmi,
Pantauan agama di sini tidak muflis, sebab kita ada Muis;
Kita tidak kontang jenayah, tapi yang ditugaskan beramanah.
Korupsi di sini wujud, tetapi tahapnya tidak mengejut,
Sumbang mahram itu keji, dahsyat lagi buang bayi.
Mat Rempit bukan hambatan, tabiat lepak bukan amalan.
Haji Sallim Haji Ahmad


Belajar maju dari Melayu Singapura
SAYA, sebagai rakyat Singapura berbangsa Melayu, ingin mengulas kenyataan mantan Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Mohamad, berkaitan orang Melayu Singapura.
Kenyataan beliau mengenai orang Melayu Singapura adalah tidak benar sama sekali apabila beliau menyatakan kami dipinggirkan dan ketinggalan. Saya berharap beliau janganlah cuba memburuk- burukkan orang lain hanya untuk kepentingan diri sendiri, tambahan lagi sesama Muslim.
Kami Melayu Singapura hidup dengan selesa dan 'duduk sama rendah, berdiri sama tinggi'. Ada kebebasan dalam hal agama dan pelajaran orang Melayu juga setaraf dengan penduduk masyarakat lain. Selain itu, kehidupan kita juga terjamin dan mampu memiliki rumah sendiri hasil titik peluh kita.
Persatuan Melayu setempat juga memainkan peranan penting memajukan orang Melayu dan tidak lupa juga dengan sumbangan para pemimpin Melayu yang sentiasa bertungkus-lumus.
Presiden pertama kita, Encik Yusof Ishak, juga orang Melayu dan ramai juga anak Melayu yang berpendidikan tinggi dan memegang jawatan tinggi. Ramai juga berpangkat tinggi dalam pasukan tentera dan polis.
Tun Dr Mahathir sepatutnya menasihatkan orang Melayu Malaysia agar belajar daripada orang Melayu Singapura bagaimana boleh maju. Saya berharap kenyataan beliau akan membakar semangat orang Melayu setempat untuk terus maju.
Eusope Musawa
-cyberita

Tuan rumah berhati mulia

MELAKA: “Akibat kesempitan hidup, kami anak beranak sering tidak menjamah nasi bagi tempoh dua atau tiga hari dan kadang-kadang menebalkan muka untuk menagih simpati dengan mendapatkan makanan di gerai berdekatan serta jiran tetangga,” kata ibu tunggal, Aisah Saadun, 45.
Aisah yang menyewa rumah di Jalan Pokok Mangga, Kampung Padang, di sini, sejak hampir dua tahun lalu mendakwa selalu sakit perut akibat tidak mempunyai makanan untuk dijamah.

Menurutnya, kehidupan keluarganya menjadi lebih sukar selepas arwah suaminya, Kahar Jamaah, penduduk tempatan, meninggal dunia kira-kira 16 tahun lalu.

Katanya, sepanjang ketiadaan suami, dia dan empat anaknya yang kini berusia antara 18 dan 24 tahun sering hidup menumpang di rumah jiran tetangga yang bersimpati sebelum tinggal menyewa di rumah sekarang.

Dia yang berstatus penduduk tetap (PR) dan berasal dari Pulau Rupat, Sumatera, Indonesia mendakwa anak ketiganya iaitu perempuan sudah berkahwin, manakala yang lain masih belum mendirikan rumah tangga dan tidak mempunyai pekerjaan tetap.

“Semua anak saya warga negara ini, tetapi mereka tidak pernah bersekolah akibat kemiskinan hidup, manakala dua anak lelaki yang masih bujang berusia 18 dan 24 tahun pula melakukan pekerjaan sampingan sekadar mengisi perut mereka sendiri dan itu pun kalau ada kerja.

“Disebabkan hidup susah, sehingga tiga atau empat bulan kami tidak mampu membayar sewa rumah sebanyak RM150 sebulan,” katanya ketika ditemui, di sini, semalam.

Menurut Aisah, mereka sungguh bernasib baik kerana tuan rumah berkenaan, Said Aim, 80, memahami masalah keluarganya, malah tidak pernah mendesak dia supaya melunaskan sewa bulanan rumah termasuk tunggakannya sekali.

Malah, katanya, atas dasar simpati, tuan rumah itu sering memberi mereka makanan dan meminjamkan wang jika terpaksa.

Katanya, akibat kemelaratan hidup, dia terpaksa mencari kerja di kebun sayur di Klebang.

“Selain bekerja di kebun sayur, saya juga buat kerja mengemas rumah jika ada orang meminta berbuat demikian. Saya sangat berterima kasih, malah terhutang budi dengan tuan rumah yang banyak membantu dan prihatin dengan nasib kami.

“Bagaimanapun, saya masih berharap ada pihak yang sudi membantu kami mendapatkan rumah rakyat yang boleh disewa, sekali gus dapat meringankan beban dan dapat hidup dengan lebih selesa,” katanya.

Sementara itu, Said berkata, dia amat bersimpati dengan nasib keluarga Aisah dan tidak kisah sangat jika mereka tidak mampu membayar sewa rumah.

“Apa nak buat, dia orang miskin. Kalau dia ada duit nak bayar sedikit demi sedikitpun saya tak kisah,” katanya.

Hanya makan sekali sehari

KUALA LUMPUR: Seorang warga emas tinggal sebatang kara di sebuah rumah pusaka milik ibunya tanpa bekalan air dan elektrik selepas permohonannya untuk mendapatkan rumah di bawah Program Pembangunan Rakyat Termiskin (PPRT) tidak diluluskan.
Wanita berkenaan, Saedah Mohd Nor, 59, tinggal di kawasan setinggan lama di Kampung Pantai Dalam, di sini, seorang diri sejak dua tahun lalu.

Keadaan rumahnya sungguh uzur apabila atapnya sudah bocor dan sering dimasuki air apabila hujan membuatkan lantai rumahnya sering basah.

Saedah berkata, ketiadaan bekalan air menyebabkan dia terpaksa mengangkut air dari perigi di bawah bukit yang jauhnya kira-kira 300 meter.

“Walaupun sudah uzur dan mempunyai penyakit darah tinggi serta kencing manis, saya tetap menggagahkan diri mengangkut air dari perigi untuk kegunaan harian.

“Setiap hari saya akan mandi dan membasuh baju di perigi berkenaan,” katanya ketika ditemui di rumahnya, di sini, baru-baru ini.

Menurutnya, dia selesa tinggal di rumah itu walaupun tanpa sebarang kemudahan, tetapi berharap pihak berkenaan meluluskan permohonannya mendapatkan sebuah rumah.

Katanya, hidupnya kini hanya bergantung kepada wang pencen bulanan arwah suaminya, Mohd Faiz Idris, 60, yang meninggal dunia akibat kemalangan enam tahun lalu dan bantuan Baitulmal masing-masing RM400 dan RM300.

“Dengan duit itu, saya gunakan untuk membeli makanan kerana tidak boleh memasak berikutan tiada dapur.

“Saya terpaksa ikat perut dengan makan sekali sehari kerana tidak mahu membazir wang,” katanya yang tidak mempunyai anak dan merancang untuk tinggal di rumah orang tua sekiranya tidak mendapat rumah.

Nik Aziz bertemu blogger hari iniKOTA BHARU – Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat meng ingatkan blogger di negara ini supaya tidak menulis isu-isu sensitif yang boleh menjejaskan keharmonian masyarakat.

Beliau berkata, peringatan itu bagi menyedarkan golongan terbabit agar tidak menyalahgunakan kemahiran dan kemajuan teknologi sehingga menyinggung perasaan pihak lain.

“Usahkan blogger, anak kita pun kalau buat salah kita marah. Kita bagi penerangan, sama ada dia nak dengar atau tidak, itu dia punya pasal.

“Macam kita dengan saing (kawan), kalau dia buat salah kita kena tegur. Kalau tak dengar juga, nak buat macam mana. Dia tanggung dosa,” katanya kepada media selepas menyampaikan ceramah mingguan di Medan Ilmu, di sini, semalam.

Nik Aziz menyatakan demikian ketika diminta mengulas tujuan rancangan pertemuannya dengan 180 penulis blog dan pengguna Facebook pro-Pakatan Rakyat di Kuala Lumpur, hari ini.

Ditanya sama ada beliau bersedia menerangkan kepada blogger berhubung pertemuan dengan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada 24 Disember lalu, Menteri Besar Kelantan itu berkata, perkara itu sudah ‘tutup buku’.

“Saya dah bagi tau, tempat sulit ke, tempat terang ke, saya bercakap benda yang sama, tidak ada rahsia,” katanya.

Sebelum ini, penulis blog yang dijadual menghadiri pertemuan hari ini membayangkan akan timbulnya isu pertemuan Nik Aziz dan Najib.

Antaranya, mereka yang tidak bersetuju dengan idea kerajaan perpaduan dikatakan akan menuntut penjelasan lanjut daripada Nik Aziz kerana terdapat beberapa kekeliruan berhubung isu itu.

Antara kekeliruan yang dijangka dikemukakan adalah mengapa undangan kepada Nik Aziz disampaikan melalui bekas perdana menteri dan bukannya melalui wakil Istana Negara.

Nik Aziz tegur penulis blog khianati beliauKOTA BHARU 14 Jan. - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat mengakui beliau marah dengan penulis blog termasuk propembangkang kerana memperbesarkan isu pertemuannya dengan Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin dan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
Menteri Besar Kelantan itu berkata, beliau akan menegur penulis blog propembangkang kerana menulis cerita 'khianat' terhadapnya mengenai isu tersebut pada majlis dialog tertutup dengan golongan tersebut di Kuala Lumpur esok.
"Isu pertemuan dengan Yang di-Pertuan Agong saya tutup buku dah, bahkan saya sudah sebut, pendirian saya semasa jumpa tempat sulit dengan tempat terang serupa sahaja.
"Tetapi tentulah kena tegur blogger, nak dengar atau tidak itu dia punya pasal. Macam kawan kita (yang) buat khianat kepada kita, kita kena sebut kepada dia jangan buat begitu, dia nak dengar atau tidak itu dia punya pasal, dosa dia tanggung.
"Blogger atau tok guru atau ibu bapa, bahkan sesiapa pun serupa sahaja, hidup atas dunia ini kena faham bahawa kita menumpang bumi Allah, menumpang makan butir padi Allah buat, menumpang udara Allah buat, menumpang segala-gala," katanya kepada pemberita selepas menyampaikan kuliah pagi Jumaat di hadapan Pejabat Perhubungan Pas negeri di sini hari ini.
Nik Abdul Aziz diminta mengulas tujuan pertemuan beliau dengan lebih 150 penulis blog pada Majlis Makan Malam dan Dialog di sebuah hotel di Kuala Lumpur esok.
Program anjuran Kerajaan Pas Kelantan itu akan turut dihadiri beberapa Ahli Majlis Mesyuarat Negeri dan telah dirancang sejak tahun lalu sebagai sebahagian persiapan menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-13.
Namun isu pertemuan di Istana Terengganu pada 24 Disember tahun lalu dijangka dibangkitkan penulis blog propembangkang yang tidak berpuas hati dengan penjelasan yang diberikan Nik Abdul Aziz sebelum ini.
Pertemuan yang telah menghangatkan kembali isu penyatuan antara UMNO dan Pas dikatakan telah membimbangkan beberapa pihak dalam pakatan yang didokongi Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan DAP.
Kemuncak kebimbangan itu jelas dilihat apabila Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang terpaksa memberi penjelasan mengenai pertemuan itu kepada pemimpin tertinggi pembangkang lain termasuk kepada Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Penasihat DAP, Lim Kit Siang.