Tuesday, March 20, 2012

'Tiada desakan mana-mana pihak keluar UMNO'

Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir
Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir

KUALA LUMPUR: Bekas veteran UMNO, Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir semalam menegaskan keputusannya untuk keluar daripada UMNO dibuat tanpa desakan mana-mana pihak.

Beliau yang dihubungi pemberita bagaimanapun enggan mengulas lanjut sebab mengapa keputusan keluar daripada parti keramat Melayu itu dilakukan.
Katanya, persoalan berkaitan karier dan perjalanannya dalam politik hanya akan dijelaskan secara terperinci pada satu sidang media yang akan diadakan di pejabatnya di Mines Waterfront Business Park, Mines Resort City, jam 10 pagi, Jumaat ini.
Kita akan adakan sidang media nanti (Jumaat ini). Di situ, saya akan jelaskan semua perkara, termasuk sebab musabab berhubung pengumuman keluar daripada UMNO serta tumpuan saya selepas ini. - Tan Sri Abdul Kadir Sheikh Fadzir
“Kita akan adakan sidang media nanti (Jumaat ini). Di situ, saya akan jelaskan semua perkara, termasuk sebab musabab berhubung pengumuman keluar daripada UMNO serta tumpuan saya selepas ini,” katanya. 

Semalam, dalam satu kenyataan ringkas yang diterima media, bekas menteri Kabinet itu mengisytiharkan keputusannya untuk keluar daripada UMNO mulai semalam.

Beliau yang tidak menyatakan sebab pengunduran itu turut memaklumkan sudah pun mengirimkan surat (keluar daripada UMNO) kepada Setiausaha Agong UMNO, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor.

Minggu lalu, Abdul Kadir meletakkan jawatannya selaku Bendahari UMNO Bahagian Kulim/Bandar Baharu, iaitu jawatan terakhirnya dalam UMNO. 
Isu itu timbul apabila sebuah berita portal melaporkan Abdul Kadir mendakwa beliau diberikan sejumlah wang tunai dan diagihkan kepada pengundi antara RM200 hingga RM1,000 bertujuan membeli undi pada pilihan raya umum lalu.

Sehubungan itu, baru-baru ini Abdul Kadir menyatakan wang yang digunakan untuk kempen pilihan raya umum lalu bagi membeli undi disifatkan sebagai taktik ‘bom’.

Syria terus dihujani peluru, bom

Syria terus dihujani peluru, bom - Global - Sinar Harian:
Syria
DAMSYIK - Pasukan keselamatan Syria bertempur dengan kumpulan bersenjata di kawasan kejiranan golongan kelas atasan di daerah Mazzeh, barat Damsyik yang menempatkan kediaman kedutaan asing dan pegawai kanan sehingga menyebabkan sekurang-kurangnya tiga terbunuh.

Pusat kemudahan keselamatan di Damsyik turut menjadi sasaran baru serangan pengeboman sejak Sabtu lalu.

Menurut saksi, bandar itu terus dibedil dan dihujani peluru selepas pasukan keselamatan menyerbu apartmen yang kononnya menjadi tempat persembunyian pengganas bersenjata di Mazzeh.

Kerajaan berterusan menuduh pengganas asing sebagai dalang bertanggungjawab melancarkan beberapa siri pengeboman di Damsyik tetapi pihak pembangkang berkeras menyatakan ia adalah helah rejim presiden Bashar al-Assad sejak setahun lalu.

Kelmarin, tiga orang dilaporkan terkorban dan sekurang-kurangnya 25 lagi cedera dalam insiden pengeboman kereta di utara bandar Aleppo.

'via Blog this'

Pas minta Yayasan Terengganu beri pelajar peluang kedua

Satiful (tiga dari kanan) ketika pertemuan dengan Zakaria (empat dari kanan) di Bangunan Yayasan Ter
KUALA TERENGGANU – Pas berharap Yayasan Terengganu memberi peluang kedua kepada pelajar-pelajar yang ditarik balik pinjaman kerana dikatakan terlibat dengan perhimpunan haram berkaitan Bersih 2.0 di Mesir, tahun lalu.

Justeru, budi bicara yayasan yang bertanggungjawab meluluskan pinjaman kepada pelajar di negeri ini amatlah ditagih kerana rata-rata pelajar yang dikenakan tindakan itu memiliki latar belakang keluarga yang kurang berkemampuan.

Timbalan Pesuruhjaya Pas negeri, Satiful Bahri Mamat berkata, pihaknya dimaklumkan bahawa pelajar yang terlibat boleh membuat rayuan dan keputusan bakal diketahui sebaik mesyuarat lembaga pengarah Yayasan Terengganu  diadakan pada 10 April ini.

“Kita dimaklumkan bahawa pelajar boleh membuat rayuan yang mana pinjaman mereka ditamatkan kerana hadir ke perhimpunan Bersih di Kaherah (Mesir) dan mereka sebenarnya boleh membuat rayuan.

“Justeru, kita (Pas) harap Yayasan Terengganu mengembalikan pinjaman mereka berdasarkan budi bicara, malah kita difahamkan mereka terlibat dalam perhimpunan bukan di bawah tajaan mana-mana parti,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada Sinar Harian ketika hadir menemui Pengarah Yayasan Terengganu, Zakaria Yusof bagi mendapatkan penjelasan berhubung perkara itu di Bangunan Yayasan Terengganu di sini, semalam.

Menurut Satiful Bahri lagi, adalah tidak wajar tindakan diambil berdasarkan maklumat dan gambar yang diambil menerusi laman sosial Facebook dan blog-blog kerana belum tentu kesemua mereka terlibat dalam demostrasi berkenaan.

Katanya lagi, berdasarkan maklumt yang diperoleh pihaknya berhubung latar belakang keluarga pelajar-pelajar yang ditarik balik pinjman berkenaan adalah terdiri daripada kelurga yang tidak berkemampuan.

“Daripada sembilan pelajar yang ditarik balik pinjaman berkenaan, dua daripada mereka mengambil jurusan perubatan dan sudah pasti ia memerlukan kos yang tinggi, justeru kita berharap Yayasan Terengganu mempertimbangkan sebaiknya perkara ini tanpa campur tangan politik,” katanya.

Sinar Harian semalam melaporkan Kerajaan Negeri membatalkan serta-merta penajaan pendidikan di bawah Yayasan Terengganu ke atas enam pelajar lelaki setelah didapati bersalah terlibat dalam demostrasi di Mesir baru-baru ini.

Keenam-enam pelajar yang sedang menuntut di beberapa universiti di Mesir itu didapati bersalah kerana terlibat dalam demostrasi rentetan usaha untuk mendesak pemansuhan Akta Universiti dan Kolej Universiti (Auku) dan Bersih yang menimbulkan kontroversi di dalam negara.

Menteri Besar, Datuk Seri Ahmad Said berkata, keputusan untuk menarik balik tajaan ke atas pelajar berkenaan diteliti selepas mengambil kira kesahihan penglibatan mereka yang secara jelas telah melanggar peraturan.
Pas minta Yayasan Terengganu beri pelajar peluang kedua - Politik - Sinar Harian:

Wanita dikait kes khalwat Badrolamin tuntut fasakh

Wanita dikait kes khalwat Badrolamin tuntut fasakh - Nasional - Sinar Harian:
wanita-kes khalwat
ROMPIN - Wanita dikaitkan dalam kes khalwat dengan Ahli Majlis Pimpinan PKR, Dr Badrolamin Bahron menarik balik permohonan cerainya di Mahkamah Rendah Syariah Rompin, di sini, semalam.

Wanita berusia 28 tahun itu, hadir kira-kira jam 9 pagi berseorangan­ ke mahkamah itu untuk membuat tuntutan notis penarikan balik kes tersebut di hadapan Hakim Syarie, Abu Kassim Pilus.

Bagaimanapun, alasan penarikan tuntutan penceraian tersebut tidak dinyatakan.

Malah, suami wanita terbabit guru berusia 32 tahun juga tidak hadir pada prosiding itu.

Sementara itu, wanita terbabit ketika ditemui di luar mahkamah berkata, dia akan mengemukakan Fasakh di Mahkamah Tinggi Kuantan.

“Saya menarik balik tuntutan kerana mahkamah rendah syariah tidak mempunyai kuasa untuk mengendalikan kes fasakh,” katanya.

Wanita itu sebelum ini, memfailkan penceraian pada pertengahan Januari lalu dan prosiding pertama dijalankan pada 27 Februari lalu.

Badrolamin sebelum ini, memaklumkan beliau mengenali wanita yang bekerja di sebuah institusi kemahiran di Rompin itu, sejak kira-kira setahun lalu.

Bagaimanapun, sehingga kini Jabatan Agama Islam Pahang (Jaip) tidak membuat sebarang dakwaan terhadap Badrolamin dan wanita tersebut.

'via Blog this'

Harga minyak: PDI-P rancang tunjuk perasaan

myMetro | Harga minyak: PDI-P rancang tunjuk perasaan:JAKARTA: Parti pembangkang terbesar negara ini, Parti Demokrasi Indonesia-Perjuangan (PDI-P) sedia melancarkan tunjuk perasaan dan langkah tertentu untuk membantah rancangan kerajaan menaikkan harga bahan api subsidi mulai 1 April depan.
Lembaga eksekutif pusat parti itu telah mengeluarkan pekeliling dihantar ke semua pejabat parti hingga ke peringkat daerah yang mengandungi arahan bagi meningkatkan tindakan terhadap kenaikan harga bahan api, kata Setiausaha PDI-P, Tjahjo Kumolo. “Kami mengarahkan semua ahli Parlimen dan kaunselor daerah mengedarkan mesej bantahan di bawah pemerintahan mereka,” katanya.

'via Blog this'

Izatil tarik balik permohonan cerai

Kosmo! Online - Negara:


IZATIL ketika keluar dari Mahkamah Rendah Syariah Rompin semalam.


ROMPIN – Seorang wanita yang sebelum ini dikaitkan dengan satu kes kontroversi di Kuantan, Pahang, akhir bulan lalu bertindak menarik balik permohonan cerai terhadap suaminya di Mahkamah Rendah Syariah Rompin di sini semalam.
Sebaliknya, Izatil Iwani Rashid, 28, yang bertugas sebagai juruteknik di sebuah kolej kemahiran di sini memutuskan akan membuat tuntutan fasakh terhadap suaminya, Fazli Pungut, 32, di Mahkamah Tinggi Syariah Kuantan.
Wanita itu yang hadir ke mahkamah seorang diri membuat tuntutan notis tarik balik tersebut di hadapan Hakim Syarie Abu Kassim Pilus di dalam kamar hakim.
Bagaimanapun, semasa ditemui pemberita, Izatil tidak menyatakan alasan tertentu berhubung tindakan menarik balik permohonan cerai tersebut.
“Saya terpaksa tarik balik tuntutan tersebut (permohonan cerai) kerana mahkamah rendah syariah tidak mempunyai kuasa untuk mengendalikan kes fasakh,” katanya ringkas.
Dia yang mempunyai seorang anak lelaki berumur lapan tahun hadir ke mahkamah pada pukul 9 pagi, manakala suaminya, Fazli, yang merupakan seorang guru tidak kelihatan.

'via Blog this'