Thursday, October 22, 2015

PM Kanada Ada Salasilah Keturunan Malaysia


Diterbitkan: Rabu, 21 Oktober 2015 1:31 PM
Justin Trudeau

PERDANA Menteri Kanada, Justin Trudeau yang baharu sahaja memenangi pilihan raya negara itu pada Isnin lalu dilaporkan mempunyai salasilah kekeluargaan dengan rakyat Malaysia.

Laporan daripada sebuah program televisyen sebelum ini mendedahkan bahawa pemimpin parti liberal itu yang juga anak kepada bekas perdana menteri, Pierre Trudeau turut mempunyai keturunan dari Singapura.

Menerusi siri televisyen Who Do You Think You Are, salasilah Trudeau, 43, yang dikatakan berasal dari Malaysia dikesan melalui ibunya, Margaret Joan Sinclair.

Margaret adalah seorang penulis, pelakon , jurugambar dan aktivis sosial bagi mangsa gangguan bipolar mempunyai hubung kait dengan salah seorang pengasas awal Singapura, William Farquhar.

Episod siri televisyen CBC itu juga mendedahkan bahawa isteri Farquhar adalah anak perempuan kepada seorang wanita warga Malaysia dan seorang pegawai Perancis.

Anak perempuan Farquhar, Esther Bernard, kemudian berkahwin dengan Francis James Bernard di Singapura dan menetap di sana sehingga kematiannya pada usia 41.

Bagaimanapun, tiada maklumat mengenai nenek Esther, wanita Malaysia.
Justin Trudeau bersama isterinya, Sophie Gregoire.

Pada pilihan raya Isnin lalu, Trudeau mengalahkan penyandang, Stephen Harper daripada parti Konservatif dengan majoriti lebih besar.

Kemenangan itu membawa Trudeau kembali ke kediaman perdana menteri di bandar Ottawa, di mana beliau tinggal selama hampir 12 tahun ketika bapanya adalah perdana menteri.

Trudeau yang mengambil alih parti yang kucar kacir pada 2013, sebelum ini diketepikan pesaingnya dengan mendakwa Trudeau sekadar 'penuh gaya' tanpa memiliki kebijaksanaan sekali gus belum sedia menggalas tugas berat sebagai perdana menteri.

Bagaimanapun, janji Trudeau untuk melaksanakan bajet defisit dengan meningkatkan perbelanjaan kerajaan bagi menyuburkan ekonomi, banyak membantu meningkatkan sokongan terhadapnya.

Siri kempen Trudeau mendapat perhatian ramai sekali gus mengingatkan popularitinya seperti yang diraih keluarga Kennedy dan ketika kempen Presiden AS, Barack Obama.

Trudeau yang dilahirkan pada Krismas 1971, mendapat perhatian ramai sejak kecil hinggalah bapanya berundur pada 1984.

Beliau kembali popular sejak tahun 2000 selepas bapanya meninggal.

Trudeau berkahwin dengan pengacara televisyen, Sophie Gregoire.

Trudeau dilabel PM paling seksiAP - Trudeau (tengah) merakam gambar selfie bersama seorang peminat wanita pada satu perhimpunan di Ottawa, Kanada kelmarin.


OTTAWA – Perdana Menteri Kanada yang baharu, Justin Trudeau mendapat jolokan ahli politik paling seksi di dunia oleh media di dalam dan luar negara selepas kemenangannya dalam pilihan raya umum negara itu baru-baru ini.
“Adakah Treudeau ahli politik paling seksi di dunia?” menurut tajuk akhbar Mirror di Britain.
“Sudah pasti.” lapor laman berita Australia, news.com.au.
“Pengundi sudah membuat pilihan dan Kanada kini mempun­yai seorang pemimpin yang kacak dan seksi,” menurut laman berita itu.
Pada masa yang sama, seke­ping gambar yang dirakam pada 2012 memaparkan Trudeau tidak berbaju selepas menyertai perlawanan tinju dengan Senator Patrick Brazeau menjadi viral di internet
Mendiang bapanya, Perdana Menteri Pierre Trudeau dikenali ramai kerana kehidupan sosialnya. Ketika menjadi Perdana Menteri, beliau menjalinkan hubungan dengan beberapa bintang filem termasuk Barbra Streisand sebelum mengahwini aktres berumur 22 tahun, Margaret Sinclair.
Beliau mempunyai tiga orang anak bersama Margaret termasuk Trudeau sebelum mereka bercerai
Namun, berbeza dengan ba­panya, Trudeau cuba menampilkan imej seorang lelaki yang komited kepada keluarganya.
Trudeau, 43, berkahwin de­ngan bekas pengacara televis­yen, Sophie Gregoire sejak 2005 dan mereka dikurniakan tiga orang anak. – AP


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1022&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_03.htm#ixzz3pFAXmJ6O 
Hakcipta terpelihara 

Pelawa pengemis hadiri majlis perkahwinanAGENSI - KIRA -KIRA 90 orang gelandangan hadir pada majlis berkenaan.


SACRAMENTO – Seorang wanita di California menjemput golongan gelandangan di sekitar bandar raya ini untuk menghadiri majlis perkahwinan mewahnya yang terpaksa dibatalkan baru-baru ini.
Quinn Duane, 27, sepatutnya mengahwini teman lelakinya yang dikenali sejak empat tahun dalam satu majlis berharga AS$35,000 (RM150,000) di hotel empat bintang, Hotel Citizen di sini.
Bagaimanapun, majlis itu tidak dapat dilangsungkan selepas pengantin lelaki menarik diri dan enggan berkahwin. Ekoran itu, Duane telah menghubungi ibunya, Kari pada Isnin lalu supaya menyebarkan pembatalan majlis perkahwinan tersebut.
Oleh kerana semua pembayaran telah dibuat, Duane dan ibunya kemudian mengubah fikiran untuk tidak membatalkan acara tersebut. Mereka sebaliknya menganjurkan sebuah majlis makan malam percuma kepada golongan yang memerlukan.
Duane kemudiannya memohon sebuah pusat perlindungan tempatan untuk membantu menguar-uarkan majlis terbabit dan mencari keluarga serta kanak-kanak gelandangan untuk menikmati hidangan mewah seperti salad, hidangan gnocchi, salmon dan stik.
“Awak terpaksa mengharungi detik sukar dan terpaksa berkorban, semoga awak diberkati,” ujar seorang tetamu, Rashad Abdullah yang hadir bersama isterinya, Erika dan lima anak mereka.
Dalam majlis itu, kira-kira 90 orang gelandangan dapat mengisi perut dengan hidangan lazat dan mahal secara percuma. – Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2015&dt=1022&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_06.htm#ixzz3pFALsODd 
Hakcipta terpelihara