Monday, January 19, 2015

'Beri kuasa pada JKKK sama seperti pada Umno'

malaysiakini


PKR hari ini menolak pemberian kuasa mengurus pendaftaran pemilih kepada tiga badan kerajaan yang dikaitkan dengan Umno.

Badan-badan dimaksudkan itu ialah Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung Persekutuan (JKKKP), Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) dan Jabatan Hal Ehwal Khas (JASA).

Naib Presiden PKR Nurul Izzah Anwar berkata peranan baru yang diberikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) itu sama seperti "memberi kuasa kepada Umno".

"Bukankah tindakan ini seolah-olah hanya memberikan kuasa kepada Umno dengan bertopengkan agensi kerajaan seperti JKKKP?" kata anggota parlimen Lembah Pantai itu.

Dalam kenyataannya hari ini, Nurul Izzah juga berkata, “hak eksklusif” kepada agensi-agensi itu  hanya membangkitkan gelisah orang ramai tentang “integriti dan sikap adil SPR”.

Nurul Izzah membangkitkan berhubung Perkara 114 (2) Perlembagaan Persekutuan yang menegaskan peri mustahaknya SPR mendapat kepercayaan awam.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Datuk Seri Mohd Shafie Apdal kelmarin dilaporkan berkata JKKKP diberi peranan baharu menguruskan pendaftaran pemilih di seluruh negara.

Katanya, SPR memberikan persetujuan akhir tahun lepas supaya JKKKP membantu mereka mengemas kini maklumat serta mendaftar pemilih baharu mengikut peraturan sedia ada di kawasan masing-masing.

JKKKP adalah anggota bergaji oleh pihak kerajaan seumpama KEMAS atau JASA yang menguruskan daftar pemilih di peringkat bahagian, katanya seperti dilaporkan Bernama.

Bercakap dalam kempen daftar pemilih dan keahlian Umno peringkat Selangor di Shah Alam, Shafie yang  juga naib presiden Umno berkata, usaha melantik JKKKP sebagai pegawai bertauliah bagi mengurus perkara itu demi memastikan pendaftaran pemilih lebih berkesan.

Rahim Nor: Zahid tak perlu tulis surat pada FBI

malaysiakini


Bekas ketua polis negara Tan Sri Rahim Nor berkata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Zahid Hamidi tidak perlu menulis surat kepada Biro Siasatan Persekutuan (FBI) ekoran penahanan individu yang didakwa 'raja judi' Paul Phua, termasuk mengenai statusnya dengan kerajaan.

Menurutnya, anggota keselamatan juga tidak perlu melayan permintaan peguam Paul Phua, yang meminta kerajaan Malaysia menjelaskan kepada Amerika Syarikat (AS), sama ada beliau terlibat dengan kumpulan kongsi gelap 14K Triad, lapor Sinar Harian hari ini.

"Adalah lebih baik jika tidak babitkan menteri. Malah surat itu tidak perlu dijawab oleh mana-mana pegawai kerajaan atau pihak polis.

"Surat itu lebih sesuai dijawab oleh peguam yang tidak semestinya mewakili menteri kerana ia merupakan permintaan peguam yang mewakili Phua sahaja," katanya seperti dilapor akhbar itu.

Dalam surat bertarikh 18 Disember tahun lalu kepada FBI, Zahid mendakwa Phua bukan anggota kumpulan kongsi gelap itu di Malaysia.

Beliau yang juga MP Bagan Datoh mendedahkan bahawa Phua membantu Malaysia berkaitan "projek keselamatan negara" dan berharap Phua dalam pulang ke Malaysia.

Phua, adalah warga negara Malaysa, kini berdepan dengan pertuduhan perjudian haram di Amerika Syarikat.

Timbul salah sangka 

Laporan itu menyebut Rahim sebagai tidak bersetuju dengan tindakan Zahid yang memberitahu tentang kerjasama kerajaan dengan Paul Phua dalam suratnya, sama ada ditanya pihak berkuasa AS atau tidak.

"Isi kandungan surat itu perlu menumpukan kepada permintaan utama, iaitu memberi penjelasan mengenai kewujudan kumpulan kongsi gelap 14k Triad dan sama ada Paul Phua terlibat dalam kongsi gelap itu.

"Namun jika ditanya mengenai kerjasama Paul Phua dalam soal keselamatan, soalan itu tidak perlu dijawab kerana bukan urusan AS. Apatah lagi jika tidak ditanya, tiada keperluan untuk Ahmad Zahid dedahkannya," katanya dipetik.

Rahim berkata tindakan mendedahkan kerjasama Paul Phua dengan kerajaan boleh menimbulkan salah sangka dan pelbagai tanda tanya di kalangan masyarakat.

Bagaimanapun, beliau bersetuju dengan Zahid yang enggan mendedahkan mengenai "projek keselamatan negara" yang melibatkan Phua dengan kerajaan.

"Dalam kes Paul Phua, jika benar kerajaan ada guna khidmatnya, kita perlu tutup mulut kerana ini rahsia besar," katanya.

Sementara itu, Tun Hanif Omar pula menjelaskan bahawa mendapatkan kerjasama penjenayah untuk mengatasi ancaman jenayah yang lebih berat sememangnya wujud dalam prinsip pasukan keselamatan di mana-mana negara.

Bagaimanapun, pihak berkuasa kebiasaannya akan mempertimbangkan pendekatan lain terlebih dahulu, katanya dalam laporan itu.

Peguam akan cabar cubaan ekstradisi Sirul

malaysiakini


Sekiranya kerajaan Malaysia mahu memfailkan permohonan untuk mengekstradisi Sirul Azhar Umar, pasukan peguamnya akan memfailkan sama di Kuala Lumpur untuk mencabarnya.

Peguam Kamarul Hisham Kamaruddin (bawah) berkata tindakan itu dibuat kerana permohonan itu bertentangan dengan perjanjian ekstradisi.

"Jika kerajaan Malaysia memfailkan ekstradisi, kami akan failkan permohonan mencabar di sini.

"Ia boleh dilakukan melalui saman kerana perkara itu akan melanggar perjanjian (ekstradisi) yang menetapkan individu berdepan hukuman mati tidak boleh diekstradisi," katanya.

Minggu lalu, Mahkamah Persekutuan menjatuhkan hukuman mati kepada Sirul dan Azilah Hadri kerana membunuh wanita Mongollia Altantuya Shaariibuu.

Mahkamah itu juga mengeluarkan waran menahan terhadap Sirul.

Bagaimanapun, dilaporkan undang-undang Australia tidak membenarkan pihak yang berdepan dengan hukuman mati tidak dihantar pulang ke negara asal.

Lepas Daim, SPRM akan jumpa Anwar

malaysiakini


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) telah pun mengambil keterangan mantan menteri kewangan Tun Daim Zainuddin berhubung dakwaan salah laku terhadapnya.

Suruhanjaya itu juga akan berjumpa dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim yang mendakwa mempunyai bukti kukuh berkenaan kes itu.

“SPRM juga mengalu-alukan mana-mana pihak yang mempunyai bukti supaya bekerjasama dengan SPRM,” kata Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM Datuk Seri Mohd Shukri Abdull (kanan).

Dalam kenyataannya hari ini, Mohd Shukri berkata, keterangan Daim, Anwar dan lain-lain saksi akan dikemukakan semula kepada timbalan pendakwa raya dan Panel Penilaian Operasi (PPO), badan bebas yang memantau operasi SPRM.

Siasatan ke atas Daim telah dijalankan oleh suruhanjaya yang ketika itu Badan Pencegah Rasuah (BPR) pada 1998 dan timbalan pendakwa raya pada masa itu memutuskan tiada tindakan lanjut (NFA).

Mohd Shukri juga menegaskan bahawa SPRM sentiasa menjalankan fungsinya termasuk siasatan dengan bebas, telus dan profesional berdasarkan Akta SPRM 2009.

Mejar Zaidi: Indoktrinasi pesong konsep 'taat'

malaysiakini


Ramai anggota keselamatan hari ini keliru di antara konsep taat kepada negara dan taat kepada parti yang memerintah, kata bekas juruterbang TUDM, Mejar Zaidi Ahmad.

Kekeliruan itu, katanya, berlaku akibat proses indoktrinasi yang berterusan sejak lama menerusi ceramah dari pegawai atasan dan media.

Zaidi yang aktif menyuarakan pandangan politiknya menerusi laman Facebook "Sokong Mejar Zaidi TUDM" berkata terdapat di kalangan anggota keselamatan menegur tindakannya itu.

"Kebanyakan sama ada mereka didoktrinkan melalui pelbagai talk (ceramah) atau pelbagai media bahawa ketaatan kepada negara itu adalah ketaatan kepada parti yang memerintah.

"Itu adalah satu konsep yang salah.

"Hari ini pun, kalau buka FB ada yang kata, saya ini tidak taat kepada negara, tidak mengikuti sumpah seorang tentera.

"Jadi mereka tak faham konsep itu. Kita berikrar taat kepada negara, kita bukan taat kepada Umno.

"Jadi itu perkara yang berbeza," katanya dalam wawancara dengan Malaysiakini.

Ditanya untuk memperincikan kaedah indoktrinasikan itu, Zaidi berkata pada masa dahulu mereka kebiasannya dimomokkan dengan konsep "jangan lupa tangan yang memberi rezeki".

"Leadership (kepimpinan) di airforce (tentera udara) ini dia akan keliling pengkalan dan antara isu yang dia akan cakap adalah jangan lupa tangan yang menyuap rezeki ke mulut.

'Itu konsep salah'

"Jadi kita kena faham dari perkataan itu.

"Harap-harap ini tak berlaku lagi. Itu konsep salah," katanya.

Kesedaran terhadap perkara itu mendorong Zaidi untuk menggunakan masanya selepas dipecat daripada perkhidmatan, untuk mengelilingi negara membetulkan perkara itu termasuk dakwaan menipu dalam pilihan raya.

"Jadi kita kena cakap yang ini tidak betul dan kita kena beritahulah faktanya.

"Jadi ramai yang tak faham konsep mentaati ini. Kalau parti yang memerintah itu menipu, awak pun kena ikut menipu, itu tak betullah.

"Sebab itu fokus saya sekarang hendak pergi roadshow (jelajah) atas apa-apa platform sama ada parti politik atau bukan parti politik," katanya lagi.

Zaidi dipecat mahkamah tentera selepas diputuskan bersalah memberi kenyataan media tanpa kebenaran Majlis Angkatan Tentera.

Beliau juga diputuskan bersalah menyiarkan surat pertukarannya kepada media tanpa kebenaran.

Keputusan itu dijatuhkan sewaktu Zaidi memfailkan semakan kehakiman kesnya itu di Mahkamah Tinggi.

Ia juga dibuat sewaktu peguam Zaidi memboikot kes itu kerana salah seorang ahli mahkamah didakwa meninggalkan komen pada berita kes itu di laman Facebook.

Wawancara ini dijalankan oleh Ahmad Fadli KC dan Nigel Aw

Mahfuz menang saman akhbar RM150KKetua Penerangan PAS Datuk Mahfuz Omar akan mendapat RM150,000 setelah menang saman terhadap New Straits Times Press (M) Bhd dan bekas ketua pengarang Berita Harian Datuk Ahmad Rejal Arbee.

Jumlah ganti rugi itu tidak termasuk faedah.

Ia berkaitan artikel dalam Berita Harian pada tahun 2000 berjudul "Mahfuz ajak wakil BN bertumbuk".

Panel lima anggota Mahkamah Persekutuan diketuai oleh Hakim Mahkamah Rayuan Tan Sri Md Raus Sharif hari ini menolak permohonan NSTP untuk merayu kerana tiada merit untuk membenarkannya.

Pada Mei tahun lalu, tiga anggota Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur pada 2009, yang memutuskan artikel itu sebagai fitnah.

Mahfuz diwakili oleh peguam Azhana ‎Mohd Khairuddin manakala NSTP pula diwakili oleh Nad Segaram.
malaysiakini

PKR ingatkan hutang M'sia sudah RM569bPerdana Menteri Datuk Seri Najib Razak diingatkan supaya tidak terus meminjam untuk menangani kurangan besar dalam Belanjawan 2015 kerana ia akan membebankan negara.

Anggota parlimen Bayan Baru Sim Tze Tzin berkata kurangan yang dicetuskan oleh kejatuhan harga minyak dunia, masalah ringgit melemah dan perbelanjaan menangani banjir, boleh mencecah sehingga RM25 bilion (9.2 peratus) daripada keseluruhan belanjawan.

“Kami gesa perdana menteri untuk berterus terang berhubung jumlah kurangan belanjawan dalam taklimat khas esok.

“Bawah keadaan ekonomi menekan, kerajaan mempunyai dua kaedah untuk menyelesaikan masalah belanjawan: potong perbelanjaan atau mengambil pinjaman tambahan.

“PKR ingin memberi amaran kepada kerajaan untuk tidak mengambil pinjaman tambahan,” kata Sim yang juga pengarah strategi PKR.

Sim mengingatkan bahawa pentadbiran Najib sudah menyaksikan hutang tertinggi sebanyak RM568.9 bilion atau 52.8 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK).

“Jika mengambil kira liabiliti luar jangka, ia sudah mencecah 70 peratus daripada KDNK,” kata Sim.
malaysiakini

Saiful Bukhari dedah arahan TV3 'hentam' DaimSaiful Bukhari Azlan, pengadu kes liwat melibatkan Datuk Seri Anwar Ibrahim, mendedahkan arahan wajib membuat liputan TV3 terhadap program PKR yang didakwa bertujuan menyerang bekas menteri kewangan Tun Daim Zainuddin.

Dalam tulisan di blognya hari ini, Saiful memuat naik komunikasi WhatsApp yang mengandungi arahan “must cover and use” (wajib buat liputan dan guna) kepada wartawan penyiaran Nik Suryani Megat Deraman pada 25 November lalu.

Arahan yang didakwa daripada “bos besar” itu mengarahkan Nik Suryani, yang juga isterinya, membuat liputan berhubung sidang media anggota parlimen PKR Bukit Katil Shamsul Iskandar Md Akin (kiri).

Ia berkaitan desakan supaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) memaklumkan hasil siasatan terhadap dakwaan kes rasuah Daim di parlimen.

“Bukan niat untuk persoal mengapa TV3 attack (serang) Tun Daim, tapi mahu persoal mengapa beria sangat bagi coverage (liputan) pada PKR? TV3 dah jadi media PKR ke?

“Tak ada orang sendiri yang berani untuk dedah ke? Hari tu Shamsul Iskandar, sekarang ini (Ketua Pembangkang) Anwar Ibrahim pula?” soalnya.

Saiful berkata, beliau ingatkan serangan terhadap Daim itu cuma sekali tetapi “rupanya makin menjadi-jadi”.

Berhenti kerana 'jijik'

Nik Suryani kini tidak lagi berkhidmat dengan TV3 setelah mengambil skim pemberhentian kerja “MSS”.

Hari terakhir beliau bertugas pada 15 Disember.

“Ada beberapa faktor, antaranya terasa seperti bermajikan pihak lawan, terasa jijik apabila diarah buat liputan PC (sidang media) Shamsul Iskandar-PKR, untuk tikam tokoh yang beliau sendiri hormati.

“Beliau mengambil keputusan drastik, berisiko, walau tidak ada jaminan pekerjaan lain. Hidup biar berprinsip. Rezeki di tangan Allah," katanya.

Daim (kanan) sebelum ini telah menyuarakan rasa terkejutnya terhadap perhatian luar biasa media mesra kerajaan terhadap dakwaan pembangkang berkaitan tuduhan yang dilemparkan padanya.

Serangan terhadap Daim, orang kuat Tun Mahathir Mohamad, dilihat bermula selepas bekas perdana menteri dan beberapa lagi tokoh mula bersikap kritikal terhadap kepimpinan Datuk Seri Najib Razak.

SPRM pada 1998, ketika itu Badan Pencegah Rasuah (BPR), memutuskan tiada tindakan lanjut (NFA) terhadap Daim.

Bagaimanapun, kali ini, SPRM telah mengambil keterangan Daim dan akan bertemu dengan Anwar yang mendakwa mempunyai bukti kukuh berkenaan kes itu.

'Jika ibu tiri didakwa, anak-anak itu dijaga JKM'

Chew Mei Fun

BUTTERWORTH - Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) akan memberi perlindungan terhadap lima beradik tiri kepada kanak-kanak perempuan dipercayai dikurung dan didera di Sungai Dua, di sini, sekiranya ibu tirinya turut didakwa.
Timbalan Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Datin Paduka Chew Mei Fun berkata JKM akan bertanggungjawab menjaga kebajikan mereka yang berumur di bawah 18 tahun, jika polis mengambil keputusan untuk turut mendakwa ibu tiri kanak-kanak berkenaan.
"Untuk jaga kanak-kanak di bawah umur 18 tahun adalah tanggungjawab JKM. Sekiranya ibu bapa kanak-kanak itu didakwa, JKM akan ambil tindakan dan memberi perlindungan pada mereka.
"Ini kerana jikalau ada apa-apa kesalahan pun anak-anak bukannya pihak yang buat salah, kebajikan mereka mesti diambil kira," katanya pada sidang akhbar selepas melawat kanak-kanak perempuan berusia tujuh tahun itu di Hospital Seberang Jaya (HSJ) di sini hari ini.
 
Hadir sama pengarah HSJ Dr Azlina Muhamad Radzi dan pengarah JKM Pulau Pinang Dr Zaitol Salleh.

Polis mendapat perintah lanjutan reman selama tiga hari terhadap bapa kanak-kanak itu bermula hari ini dan polis juga mengambil keterangan ibu tiri kanak-kanak itu Sabtu lepas.
Kanak-kanak berkenaan yang merupakan murid tahun satu ditemui dalam keadaan lemah dan kelaparan di sebuah rumah di Sungai Dua yang tidak mempunyai bekalan air dan elektrik.
Susulan itu, pihak polis menahan bapa mangsa, berusia 34 tahun bagi membantu siasatan.
Mei Fun berkata buat masa ini kanak-kanak itu masih menerima rawatan di hospital berkenaan dan pihaknya turut menggiatkan usaha mencari waris mangsa. 
"Sekiranya waris kanak-kanak ini tidak dijumpai, perintah meletakkan sementara dia di rumah kanak-kanak Taman Bakti Kepala Batas, dekat sini akan diambil sehinggalah kanak-kanak ini diserahkan kepada anggota keluarganya atau orang yang layak dan sesuai (menjaganya)," tambahnya.
Sementara itu, Dr Azlina berkata pihaknya memberi makanan secara berperingkat kepada kanak-kanak itu dan akan mengambil masa selama sebulan bagi mengembalikan berat ideal murid tahun satu itu. 

"Dia dah lama tak diberi makan, jadi kita beri dia makanan secara perlahan-lahan sehingga dia boleh capai berat badan yang memuaskan. Buat masa ini dia belum boleh lagi makan makanan pepejal. Sekarang berat dia sudah naik dua kg kepada 10 kg dan kita cuba untuk capai 15 ke 20 kg," katanya. - Bernama

Siasatan 1998 dapati tiada kes rasuah Tun Daim


KUALA LUMPUR 19 Jan. - Tiada kes rasuah terhadap bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin, berdasarkan siasatan yang dijalankan pada 1998 oleh Badan Pencegah Rasuah (BPR) atau kini Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull berkata, berdasarkan penilaian siasatan SPRM terhadap Daim sebelum ini, tidak mempunyai sebarang bukti yang kukuh mengenai dakwaan rasuah.
“Untuk makluman, siasatan ke atas Tun Daim telah pun dijalankan BPR (kini SPRM) pada tahun 1998. Timbalan Pendakwa Raya yang meneliti kes ini pada masa itu telah membuat keputusan tiada tindakan lanjut (NFA),” katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.
Beliau mengulas laporan media sebelum ini yang memetik Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim mendakwa dirinya mempunyai bukti terhadap kes rasuah melibatkan bekas Menteri Kewangan pada 1998, yang ketika itu dipegang Daim.
Anwar, setelah dipecat daripada jawatan Timbalan Perdana Menteri pada 1997, pernah mendakwa mempunyai fail dokumen rasuah terhadap beberapa pemimpin namun sehingga kini beliau gagal kemukakan bukti kepada pihak berkuasa.
Mohd. Shukri berkata, SPRM bersedia menjalankan siasatan terhadap kes berkenaan sekali lagi dan mengalu-alukan mana-mana pihak yang mempunyai bukti supaya bekerjasama dengan agensinya.
“SPRM akan berjumpa dengan Anwar yang mendakwa beliau mempunyai bukti yang kukuh berkenaan kes ini,” katanya.
Bagaimanapun, katanya, SPRM telah menemu bual Daim baru-baru ini dan keterangan yang diberi Daim, Anwar serta saksi lain akan dikemukakan semula kepada Timbalan Pendakwa Raya.
Beliau berkata, SPRM juga seterusnya akan kemukakan keterangan tersebut kepada Panel Penilaian Operasi, badan bebas yang memantau operasi SPRM.
“SPRM menegaskan bahawa agensinya sentiasa menjalankan fungsinya termasuk siasatan dengan bebas, telus dan profesional berdasarkan Akta SPRM 2009,” katanya. - Bernama
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/nasional/siasatan-1998-dapati-tiada-kes-rasuah-tun-daim-1.49659#sthash.QGHLLpHG.dpuf

Pelaris Roti Canai

Pelaris besar nampaknya sebuah Gerai Din Roti Canai, Jalan Sekolah Menengah Teknik Alor Setar, Lebuhraya Sultan Abdul Halim, Alor Setar ini apabila pekerjanya di warung itu bukan sembarangan kerana pekerjanya adalah seorang gadis dari Rome, Itali bekerja di situ.

Gadis tersebut, Chantal Viola, kelihatan sungguh manis bertudung sambil membuat kerja-kerja dikedai tersebut dengan tekun sekali.

Beliau yang merupakan pelajar pertukaran dari sebuah Universiti di Itali yang mengikuti program tersebut ke Kedah.

Menurut Chantal Viola, “Ketika bekerja di gerai roti canai, ianya merupakan cara terbaik untuk saya belajar Bahasa Melayu dan membiasakan diri dengan masyarakat setempat. Saya juga memakai hijab atas sebab yang sama.” katanya.

500 PPR Gua Musang Ditawar Kepada Mangsa Banjir Kuala Krai - Abdul Rahman


Diterbitkan: Isnin, 19 Januari 2015 3:05 PM
PPR Gua Musang yang ditawarkan kepada mangsa banjir.

KUALA LUMPUR: Sebanyak 500 daripada 1,000 rumah sementara Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Gua Musang akan ditawarkan kepada mangsa banjir dari Kuala Krai yang turut kehilangan rumah baru-baru ini.
Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan berkata tawaran itu dibuat setelah mendapati hanya 500 keluarga dari Gua Musang yang terlibat akan mendiami rumah PPR yang ditawarkan.
Katanya, bagaimanapun jarak antara Kuala Krai dan Gua Musang yang jauh mungkin menjadi faktor sesetengah mangsa enggan berpindah ke penempatan sementara itu.
"Ada juga yang enggan untuk pindah ke Gua Musang buat sementara waktu sebelum perumahan kekal mereka siap dibina kerana jarak yang agak jauh dari kawasan asal mereka," katanya kepada pemberita di sini, Isnin.
Beliau berkata demikian selepas menyaksikan pemeteraian Memorandum Persefahaman (MoU) antara Universiti Malaya (UM) dan Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JPBM) serta melancarkan Program Komuniti Kesedaran Keselamatan kebakaran di sini, Isnin.
Katanya, kerajaan sudah mempunyai keputusan berkaitan jenis dan reka bentuk rumah baharu yang bakal dibina bagi menggantikan rumah mangsa banjir yang musnah dan perkara itu akan diumumkan Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dalam masa terdekat.
Paling senang sekarang ialah kita kumpulkan mereka dalam satu kawasan dan bina rumah teres, rumah panjang atau khemah yang dibuat dalam satu kawasan tapi nampaknya ada rasa tidak puas hati sedikit berikutan faktor lokasi," katanya.
Beliau berkata Kerajaan Pusat komited untuk membantu membina semula rumah yang musnah akibat banjir dan berusaha memenuhi setiap permintaan mangsa dengan menyediakan pelbagai pelan penyelesaian.
Dalam pada itu, Abdul Rahman berkata Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) akan membuat perolehan tiga unit helikopter baharu dan alatan tambahan sebagai persedian menghadapi ancaman banjir pada masa akan datang.
"Sebahagian daripada peruntukan RM500 juta yang diumumkan kerajaan baru-baru ini diperuntukkan kepada JBPM untuk beli peralatan yang sesuai dalam urusan menangani masalah banjir," katanya.
Terdahulu dalam ucapannya, Abdul Rahman berkata, MoU antara UM dan JBPM adalah perkongsian pintar dua institusi itu dalam menjalankan penyelidikan dan menyediakan kurikulum pengajian merekabentuk bangunan dengan sistem keselamatan lebih canggih.

Larangan Bina Semula Rumah Di Kawasan Setinggan Gua Musang


Diterbitkan: Isnin, 19 Januari 2015 3:54 PM
Suasana perkampungan setinggan Kampung Kundur di tebing Sungai Galas, Gua Musang.

GUA MUSANG: Pejabat Tanah dan Jajahan Gua Musang melarang mangsa banjir di kawasan setinggan sekitar bandar ini membina semula rumah yang hanyut atau rosak akibat bencana itu bulan lepas, di kawasan berkenaan.
Ketua Jajahan Gua Musang, Tuan Zainal Abidin Tuan Yusoff berkata, tindakan tegas akan diambil terhadap mereka yang membina semula rumah di kawasan berkenaan.
Pihaknya akan memantau semua kawasan setinggan terbabit termasuk Jalan Sungai China, Kampung Tiong, Kampung Baru Hilir, Kampung Baru Hulu, Jalan Kesedar Inn, Kampung Nerang, Kampung Kundur dan Kampung Kerinting, katanya kepada pemberita di sini, Isnin.
Katanya, ini bagi menjaga keselamatan penduduk daripada terus berdepan dengan risiko kejadian banjir musim tengkujuh pada masa depan.
Beliau yang juga Yang Dipertua Majlis Daerah Gua Musang berkata mangsa banjir yang kehilangan rumah itu boleh tinggal di penempatan sementara disediakan kerajaan.
Kerajaan negeri kini dalam proses menyediakan tapak bagi pembinaan rumah kekal di samping menempatkan mereka di Projek Perumahan Rakyat (PPR) di Jalan Persiaran Raya di bandar ini.

Nik Aziz keletihan, rehat di hospital

Facebook Nik Abduh
Facebook Nik Abduh
SHAH ALAM - Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilaporkan sedang berehat di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.
Menurut anaknya, Nik Mohamad Abduh, bapanya berehat di hospital akibat keletihan.
“Pagi ini saya menziarahi ayahanda Tuan Guru di hospital HUSM yang sedang berehat di hospital selepas tampak keletihan minggu ini.
“Ayahanda bertanya mengenai situasi banjir dan saya beri sedikit maklumat terkini dan kesukaran yang terpaksa ditempuh oleh mangsa dan operator penyelamat,” katanya yang dipetik melalui kemas kini status terkini di Facebooknya, pagi ini.
Katanya, meskipun kesihatan Nik Aziz semakin baik namun bekas Menteri Besar Kelantan itu berehat lebih lama ekoran keadaan banjir yang belum pasti.
“Walaupun sudah agak sihat pagi ini, ayahanda mungkin berehat sedikit masa lagi di sini kerana keadaan banjir yang belum pasti.
“Kiri kanan kampung Pulau Melaka kini menjadi aliran sungai yang deras. Bagaimanapun keadaan terkawal. Kawasan di sekeliling sungai Kelantan terjejas teruk,” katanya.
Nik Abduh sempat mengajak orang ramai berdoa atas keselamatan semua.
“Semoga ALLAH meredakan hujan dan angin kencang membadai lautan.
Semoga ALLAH menunjukkan kita jalan yang lurus. La Haula Wa La Quwwata Illa Billah,” tulisnya lagi.

Nik Aziz Mampu Jalan, Tak Terlantar - Nik Abduh


Diterbitkan: Isnin, 19 Januari 2015 2:28 PM
Nik Abdul Aziz Nik Mat
Nik Abdul Aziz Nik Mat

PETALING JAYA: Keadaan kesihatan Mursyidul Am PAS, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat semakin baik ketika ini, namun beliau masih memerlukan rehat secukupnya. 
Dikatakan berada dalam situasi 'uzur biasa', bekas Menteri Besar Kelantan itu juga boleh menjalani aktiviti hariannya seperti berjalan dan membaca.
Mengesahkan mengenai keadaan kesihatan veteran PAS itu, anaknya Nik Mohamad Abduh Nik Abdul Aziz berkata, kesihatan ayahnya sedikit merosot selepas bencana banjir yang melanda Kelantan baru-baru ini.
"Ayahanda dalam keadaan uzur biasa. Dalam sebulan akhir ini, ayahanda tidak solat di masjid kerana keletihan dan hanya berada di rumah dan melakukan aktiviti biasa seperti berjalan, membaca dan rehat," katanya menerusi kenyataan pada Isnin.
Penjelasan itu sekaligus menafikan dakwaan tidak bertanggungjawab di media sosial sejak awal pagi Isnin bahawa Nik Abdul Aziz yang baharu menyambut ulang tahun kelahirannya yang ke-84 pada 10 Januari lalu berada dalam keadaan nazak.
Turut tersebar sekeping gambar yang memaparkan Nik Abdul Aziz sedang terlantar di katil dan dikerumuni anggota keluarganya.
Mengulas lanjut, Nik Mohamad Abduh berkata, pada masa ini ayahnya tidak mahu diziarahi kerana ingin berehat.
"Pihak keluarga memohon maaf kerana atas kehendak ayahanda, beliau memilih tidak diziarahi untuk tempoh ini. Mahu rehat secukupnya.
"Mari bersama memohon doa semoga Allah mengurniakan kesihatan yang baik buat ayahanda dan seluruh umat Islam yang dalam keuzuran kesihatan mereka dan semoga kita semua beroleh hidayat dan istiqamah dalam perjuangan menegakkan Islam," katanya.

Kes Daim: SPRM Jumpa Anwar


Diterbitkan: Isnin, 19 Januari 2015 2:40 PM
Daim Zainuddin

PETALING JAYA: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) akan bertemu dengan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung dakwaannya terhadap bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin.
Malah, SPRM juga akan membuka kertas siasatan mengenai dakwaan penyalagunaan kuasa oleh bekas Menteri Kewangan itu.
Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Mohd Shukri Abdull berkata suruhanjaya itu sudah merakamkan keterangan Daim berhubung dakwaan penyalahgunaan kuasa sepanjang tempoh beliau memegang jawatan tersebut.

Malah, SPRM akan meminta Anwar untuk membantu siasatan kes tersebut.

"Kami akan bertemu (Anwar) yang mendakwa mempunyai bukti kukuh mengenai perkara itu.

"Kami juga menggesa sesiapa sahaja yang mempunyai maklumat untuk tampil," kata Mohd Shukri dalam satu kenyataan pada Isnin.

Beliau berkata kenyataan yang diberikan oleh Daim, Anwar dan mana-mana individu lain akan diserahkan kepada Timbalan Pendakwa Raya dan seterusnya kepada Panel Penilaian Operasi (PPO).

"Semua siasatan dijalankan mengikut Akta SPRM 2009," katanya.

Mohd Shukri menjelaskan SPRM yang dahulunya dikenali sebagai Badan Pencegah Rasuah telah menyiasat Daim pada 1998.

Bagaimanapun, beliau berkata Timbalan Pendakwa Raya yang meneliti kes berkenaan pada masa itu membuat keputusan tiada tindakan lanjut (NFA).

Baru-baru ini, Anwar dilaporkan sebagai berkata, beliau mempunyai bukti mengaitkan Daim dengan penyalahgunaan kuasa.

Ketua Pembangkang itu berkata beliau sedia bekerjasama dengan SPRM jika badan itu ingin memulakan siasatan terhadap Daim.

Sebelum ini, terdapat laporan mengatakan Daim mengesahkan memiliki sebuah bank di Tanzania, namun menafikan terlibat dalam penyalahgunaan kuasa.

Polis Bangladesh tarik balik kepungan terhadap Khaleda Zia | Berita HarianDHAKA: Polis Bangladesh hari ini menarik balik kawalan keselamatan di sekeliling pejabat pemimpin pembangkang, Khaleda Zia di sini selepas 16 hari bagi menyekat beliau daripada beredar dan mengetuai bantahan anti kerajaan.
"Kami sudah menarik balik kawalan keselamatan tambahan dari pejabat beliau selepas tengah malam tadi," kata Ketua Polis, Rafiqul Islam.
Pemimpin pembangkang itu kini bebas untuk meninggalkan kawasan pejabatnya. - AFP
Kesal tindakan Jakarta


Ambulans membawa mayat banduan yang ditembak mati awal pagi semalam dikawal ketat ketika ia keluar meninggalkan kawasan penjara di Nusakambangan.
Ambulans membawa mayat banduan yang ditembak mati awal pagi semalam dikawal ketat ketika ia keluar meninggalkan kawasan penjara di Nusakambangan.
JAKARTA - INDONESIA . Kesatuan Eropah (EU) kesal dengan tindakan pelaksanaan hukuman mati ke atas enam banduan atas kesalahan mengedar dadah di Indonesia.

Empat lelaki warga Brazil, Malawi, Nigeria dan Belanda serta wanita Indonesia itu ditembak mati secara serentak awal pagi semalam, beberapa kilometer dari penjara berciri keselamatan tinggi di Pulau Nusakambangan.

Seorang lagi wanita warga Vietnam melaksanakan hukuman itu di Boyolali.

Mayat mereka kemudian dibawa keluar dari pulau berkenaan oleh ambulans awal pagi semalam sama ada untuk dituntut ahli keluarga atau kedutaan negara masing-masing.

"Pelaksanaan hukuman mati itu amat dikesali. Ini adalah kali kedua ia (hukuman mati) dilaksanakan sejak November 2013," kata Ketua Hal Ehwal Luar EU, Federica Mogherini, semalam.

Enam banduan terbabit adalah Ang Kim Soei (Belanda), Daniel Enemuo (Nigeria), Namaona Denis (Nigeria), Marco Archer Cardoso Moreira (Brazil),  Rani Andriani alias Melisa Aprilia (Indonesia) dan Tran Thi Bich Hanh (Vietnam).

Mogherini berkata, EU menentang hukuman mati dalam semua kes dan secara konsisten menyeru pemansuhan universal.

“Hukuman mati ialah hukuman yang kejam dan tidak berperikemanusiaan serta menafikan hak dan maruah kemanusiaan.

"EU menyeru pihak berkuasa Indonesia untuk menghentikan semua hukuman mati yang belum selesai dan menimbang untuk membekukan pelaksanaan hukuman mati sebagai langkah pertama ke arah penghapusan muktamad," katanya.

Presiden Joko Widodo pada Disember lalu menolak rayuan terakhir pesalah terbabit. - Jakarta Post

Superman perlu bantuan untuk terbang


- Foto ehsan Dailymail.com.uk
- Foto ehsan Dailymail.com.uk
LOS ANGELES - AMERIKA SYARIKAT. Aktor filem adiwira sudah pasti tidak sama dengan  watak yang dilakonkan di dalam filem termasuk Henry Cavill.

Cavill, 31, pelakon filem Superman terpaksa mendapatkan bantuan anjing peliharaannya untuk satu penerbangannya.

Menurut dailymail.com.uk, Cavill dilihat keluar sambil membawa haiwan tersebut dari sebuah penerbangan yang tiba di Los Angeles.

Di bawah satu undang-undang pengangkutan Amerika Syarikat, penumpang dibenarkan membawa binatang peliharaan masing-masing jika ianya membantu dalam perubatan dan kesihatan mental.

"Sesetengah penumpang lebih selesa membelai haiwan peliharaan masing-masing daripada menikmati alkohol dalam usaha untuk mengurangkan gemuruh ketika penerbangan," kata seorang doktor, Dr David Sands.