Saturday, December 15, 2012

AS tempatkan Patriot di Turki, Jerman setuju

AS tempatkan Patriot di Turki, Jerman setuju: "INCIRLIK, Turki 15 Dis. - Amerika Syarikat (AS) akan menempatkan dua sistem peluru berpandu Patriot bersama 400 anggota tenteranya bagi membantu sekutunya Turki dalam menghadapi kemungkinan serangan Syria.

Setiausaha Pertahanan AS, Leon Panetta mengeluarkan arahan itu sebelum mendarat di pangkalan udara Incirlik di Turki selepas melawat Afghanistan, kata jurucakapnya, semalam.

Tambahnya, sistem peluru berpandu itu dijangka akan tiba dalam tempoh beberapa minggu lagi.

Sementara itu, Parlimen Jerman meluluskan penempatan sistem peluru berpandu Patriot di Turki selepas mendapat undi majoriti daripada anggotanya. - AFP"

'via Blog this'

Korea Utara akan lancar lebih banyak satelit

Korea Utara akan lancar lebih banyak satelit:

Gambar dikeluarkan agensi berita Korea Utara (KCNA) pada 12 Disember lalu merakamkan Kim Jong-Un memberi arahan melalui telefon dari pusat kawalan di Pyongyang supaya roket Unha-3 yang membawa satelit Kwangmyongsong-3, dilancarkan. - AFP
SEOUL 14 Dis. - Pemimpin Korea Utara mengarahkan lebih banyak satelit dilancarkan pada masa depan, dua hari selepas Pyongyang berjaya melancarkan roket jarak jauh yang menerima kecaman masyarakat antarabangsa.
Korean Central News Agency (KCNA) melaporkan Kim Jong-un yang memantau pelancaran roket tersebut menegaskan tentang keperluan melancarkan lebih banyak satelit pada masa depan bagi membangunkan sektor sains, teknologi dan ekonomi negara itu.
Agensi berita itu melaporkan bahawa Jong-un mengeluarkan arahan bertulis terakhir pelancaran roket berkenaan awal pagi kelmarin dan memantau proses tersebut, tindakan yang mendedahkan maklumat baharu mengenai lokasi pemimpin Korea Utara itu berada pada hari tersebut.
''Dengan melancarkan satelit di orbit, Korea Utara menunjukkan kepada rakyat dan negara asing kedudukannya yang kukuh, melaksanakan hak untuk menggunakan ruang angkasa negara bagi misi keamanan,'' kata Jong-un yang dipetik oleh KCNA.
Penganalisis berkata, pelancaran roket itu menjadi simbol dan faktor motivasi utama untuk Korea Utara ketika Jong-un yang masih belum mencecah umur 30 tahun, ingin mengukuhkan kedudukannya sebagai pemimpin negara selepas kematian ayahnya, Kim Jong-il pada Disember tahun lepas.
''Pelancaran itu merupakan satu cara memenuhi permintaan terakhir Jong-il.
''Tindakan itu membantu mengukuhkan kedudukan dan kuasa Jong-un ke atas kumpulan tentera elit Korea Utara, memperkuatkan kesetiaan dan perpaduan antara mereka,'' kata Profesor Sains Politik Universiti Korea, Yoo Ho-yeol.
Kejayaan pelancaran roket itu dilihat meningkatkan kedudukan Jong-un dan menutup kegagalan pelancaran Unha-3 pada April lalu.
Dalam pada itu, tentera laut Korea Selatan mengumpul serpihan roket Korea Utara itu yang akan dianalisis bagi menentukan kemampuan peluru berpandu yang dimiliki negara itu.
Jurucakap Kementerian Pertahanan Korea Selatan, Kim Min- seok berkata, serpihan itu dijangka memberi maklumat penting dalam menentukan keupayaan roket Korea Utara.
Serpihan yang dikutip tentera laut dipercayai bahagian tangki minyak, yang tertera nama roket tersebut, "Unha-3.". - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20121215/lu_03/Korea-Utara-akan-lancar-lebih-banyak-satelit#ixzz2F8U4WV2u
© Utusan Melayu (M) Bhd 

'via Blog this'

13 cedera letupan bom di Kandahar

13 cedera letupan bom di Kandahar: "KANDAHAR 14 Dis. - Sebuah bom kereta meletup di pangkalan Pertubuhan Perjanjian Atlantik Utara (NATO) di selatan Afghanistan semalam menyebabkan 10 orang awam dan tiga tentera asing cedera.

"Pengebom berani mati itu bertindak meletupkan keretanya semasa kumpulan Pasukan Bantuan Keselamatan Antarabangsa (ISAF) memasuki kawasan Kandahar menyebabkan 10 orang awam dan tiga anggota ISAF cedera," Ketua Polis Kandahar General Abdul Razeq memberitahu AFP.

Jurucakap NATO mengesahkan kejadian tersebut bagaimanapun tidak mendedahkan maklumat sepenuhnya. - AFP"

'via Blog this'

Suspek pengganas warga Malaysia ditembak mati

Suspek pengganas warga Malaysia ditembak mati: "MANILA 15 Dis. - Seorang suspek pengganas warga Malaysia yang didakwa merancang melancarkan serangan bom di selatan Filipina ditembak mati oleh polis di sebuah hotel, di Davao malam tadi.

Ketua Polis Bandar Davao, Ronald de la Rosa berkata, suspek dikenali sebagai Mohd. Noor Fikrie Abud Kahar ditembak mati selepas bergelut dengan polis di dalam sebuah hotel yang menjadi tempat penginapan bersama isterinya seorang warganegara tempatan.

De la Rosa berkata, ketika itu pasangan suami isteri tersebut sedang mendaftar keluar dari hotel dan Mohd. Noor Fikrie cuba mengambil beg sandang daripada isterinya yang mengandungi bom buatan sendiri. - Agensi"

'via Blog this'

Kira-kira 1,000 pekerja bank berpiket depan Menara CIMB

Kira-kira 1,000 pekerja bank berpiket depan Menara CIMB - Semasa - Sinar Harian:
KUALA LUMPUR - Kira-Kira 1,000 pekerja bank berpiket di depan Menara CIMB di Jalan Raja Laut di sini bagi memperjuang dan mempertahan hak, maruah serta martabat mereka.
   
Dalam piket selama tiga jam bermula pukul 10 pagi tadi, pekerja dari seluruh Semenanjung memegang kain rentang serta sepanduk yang menuntut pihak pengurusan CIMB lebih peka dengan kehendak dan keperluan mereka.
   
Setiausaha Agung Kesatuan Kebangsaan Pekerja Bank (NUBE) J. Solomon berkata piket itu bagi meluahkan rasa tidak puas hati terhadap CIMB yang tidak memberi hak kebebasan untuk pekerja menyuarakan pendapat.
   
"Pada masa ini, di CIMB Bank, pekerja diganggu, didiskriminasi dan didera secara literal, pekerja dinafikan kebebasan untuk menyuarakan pendapat," katanya kepada pemberita di sini hari ini.
   
Beliau juga mendakwa pihak CIMB tidak menjalankan tugas mereka sewajarnya dalam menunaikan Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR).

"Sebanyak 27 aduan pekerja tidak dapat diselesaikan setakat ini, pihak tertinggi CIMB Bank enggan menyelesaikan aduan di peringkat yang paling rendah," katanya.
  
Solomon berkata seramai 100 pekerja kontrak sementara yang berkala turut dinafikan jaminan pekerjaan dan hak untuk kehidupan lebih baik seperti di bawah kontrak tetap.
   
"Pekerja ini tertakluk kepada diskriminasi yang melampau," katanya.
   
Anggota Exco Kongres Kesatuan Sekerja Malaysia (MTUC) A. Sivananthan berkata kedua-dua pihak sepatutnya dapat menyelesaikan perkara ini secara baik.
   
"Saya harap Ketua Eksekutif Kumpulan Datuk Seri Nazir Razak dapat duduk dan berbincang bersama-sama, jika dapat selesai, perkara seperti ini (piket) tidak akan berlaku," katanya yang mewakili Pengerusi MTUC Syed Shahir Syed Mohamud. - Bernama
'via Blog this'

Menangis konon......

Singapura kedua terbaik untuk khidmat teksi, jalan raya bersih, selamat

myMetro | Singapura kedua terbaik untuk khidmat teksi, jalan raya bersih, selamat: "SINGAPURA: Singapura menduduki tangga kedua untuk perkhidmatan terbaik teksi, jalan raya yang bersih dan jalan raya yang selamat dalam satu kaji selidik dijalankan laman pengembaraan TripAdvisor.

Kaji selidik bandar raya oleh TripAdvisor melihat bagaimana pengunjung dan masyarakat tempatan memberikan pendapat terhadap 40 bandar raya pelancongan utama, termasuk dari segi pengangkutan awam terbaik, keramahan masyarakatnya dan keramahan pemandu teksinya. Senarai 40 bandar raya itu disusun Organisasi Pelancongan Dunia (UNWTO) pada 2010, berdasarkan kepada negara yang menerima bilangan terbesar ketibaan pelawat antarabangsa.


Kaji selidik di Internet itu mengumpul lebih 75,000 maklum balas daripada pengunjung yang menulis pendapat mereka di laman TripAdvisor baru-baru ini terhadap bandar raya terbabit seperti Tokyo, Zurich dan Dubai. - AP"

'via Blog this'

Lebih sejuta pekerja asing bakal dihantar pulang

myMetro | Lebih sejuta pekerja asing bakal dihantar pulang: "BANGKOK: Lebih sejuta pekerja asing di Thailand, kebanyakannya dari Myanmar berdepan tindakan dihantar pulang selepas tarikh akhir memperoleh permit kerja tamat semalam.

“Selepas hari ini, mereka yang bekerja di Thailand secara haram perlu pulang ke negara asal dan hanya boleh kembali melalui saluran sah,” kata Pengarah Pejabat Pentadbiran Pekerja Asing, Dechar Peukpattanaruk. Thailand, ekonomi kedua terbesar di Asia Tenggara sangat bergantung kepada pekerja asing. Rakyat Myanmar menyeberangi sempadan ke Thailand untuk mengisi kekurangan pekerja dan pengangguran walaupun selepas negara mereka mengamalkan dasar terbuka.


Kumpulan majikan Thai menggesa tarikh akhir itu ditunda, bimbang dengan masalah kekurangan pekerja sedia ada kian meruncing dalam pasaran buruh yang terhad. Program pengesahan nasional itu mensyaratkan pekerja asing mendapatkan pasport sementara di negara asal untuk memperbaharui atau memohon permit kerja di Thailand. - BP

"

'via Blog this'

Thailand ikrar tingkat kawalan keselamatan terhadap guru

myMetro | Thailand ikrar tingkat kawalan keselamatan terhadap guru:

BANGKOK: Thailand semalam berikrar memperketat kawalan keselamatan terhadap guru di wilayah selatan ketika risalah ancaman untuk meningkatkan serangan ke atas pendidik beredar walaupun kebanyakan sekolah ditutup ekoran bimbang dengan tahap keselamatan.
Dua guru ditembak mati Selasa lalu dalam beberapa siri serangan terbaru terhadap golongan pendidik. Sesi pembelajaran di kira-kira 1,200 sekolah ditunda minggu ini di wilayah selatan yang majoriti dihuni umat Islam, di mana pergolakan selama sembilan tahun telah mengorbankan ribuan nyawa.

Menteri Pendidikan, Phongthep Thepkanjana memberitahu wartawan bahawa “pihak berkuasa perlu meningkatkan langkah keselamatan” terhadap guru yang sering menjadi sasaran kumpulan pemisah yang melihat sistem pendidikan sebagai usaha kerajaan untuk menerapkan budaya Buddha.
Risalah ancaman untuk meningkatkan keganasan terhadap pendidik yang berlaku sejajar dengan lawatan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra ke wilayah itu semalam, turut meningkatkan risiko serangan.

“Kami perlu memperketat keselamatan terhadap guru,” katanya sambil menambah pihak berkuasa berharap peningkatan langkah keselamatan kepada kira-kira 20,000 guru di wilayah itu akan membolehkan sekolah dibuka semula Isnin ini.

Risalah yang tidak ditandatangani sebarang kumpulan itu berbunyi “Perang belum lagi berakhir, usah hitung dulu mayat guru”, kata Sanguan Intarak daripada persatuan guru tempatan. Menurutnya, mereka percaya risalah itu diagihkan di wilayah Songkhla yang bersempadan dengan wilayah bergolak kerana tahap keselamatan di wilayah itu lebih longgar. Hampir setiap hari serangan, termasuk tembakan, pengeboman dan pembunuhan berlaku - bermaksud keganasan menjadi sebahagian daripada kehidupan kebanyakan penduduk di wilayah Narathiwat, Pattani and Yala di selatan Thailand. - BP

'via Blog this'

RM15,000 untuk buah zakar Bieber

myMetro | RM15,000 untuk buah zakar Bieber:

BIEBER dan gunting yang ditemui dalam kereta suspek.
BIEBER dan gunting yang ditemui dalam kereta suspek.
LOS ANGELES: Satu dokumen mahkamah mendakwa sekumpulan penculik merancang menjerut dan memotong kemaluan penyanyi pop remaja, Justin Bieber.
Dana Martin didakwa meletakkan harga RM7,500 bagi setiap satu buah zakar Bieber ketika dia mendedahkan rancangan untuk menculik, memotong kemaluan dan menjerut penyanyi terkenal itu.

Martin yang kini menjalani hukuman penjara dan mempunyai tatu Bieber pada kakinya, dituduh mengupah dua lelaki lain untuk menculik dan membunuh penyanyi itu, pengawal peribadinya dan dua mangsa yang tidak ada kaitan.
Menurut dokumen itu, dia mengupah Mark Staake untuk melaksanakan rancangannya selepas kecewa Bieber tidak mempedulikan usahanya untuk menghubunginya. Anak saudara Staake, Tanner Ruane kemudian menyertai rancangan itu.

Selepas mengumumkan hadiah wang berjumlah RM7,550 untuk kemaluan penyanyi berusia 18 tahun itu, Martin kemudian mengarahkan Staake dan Ruane untuk menjerut Bieber dengan tali leher.

Kumpulan itu didakwa merancang menyerang Bieber ketika dia mengadakan konsert di Madison Square Garden, New York pada 28 dan 29 November lalu.
Bagaimanapun, rancangan itu gagal selepas Martin mendedahkannya kepada pengawal penjara.

Secara kebetulan, Staake, 41, ditangkap pada 19 November kerana kesalahan lain ketika memandu dengan Ruane, 23.
Polis membebaskan Ruane tetapi merakamkan perbualan telefonnya dengan Martin mengenai rancangan membunuh Bieber itu.

Mereka menahan Ruane sekali lagi pada 20 November di New York dan menemui gunting jenama Fiskars Durasharp yang baru dibeli di dalam keretanya.

Kandungan perbualan telefon itu yang mendedahkan rancangan berkenaan dinyatakan dalam waran tangkap.

Dokumen berkenaan menyatakan: “Apabila Martin bertanya apa yang dibawa oleh Staake untuk memotong kemaluan mangsa, Ruane menjawab, dia sudah membeli gunting. Mengenai keengganan Staake untuk memotong kemaluan Bieber, Ruane berkata, dia akan melakukannya. “Martin kemudian mengesahkan, Ruane akan memperoleh RM7,500 untuk setiap buah zakar Bieber.” Polis berkata, Martin memberitahu Ruane supaya menjerut Bieber dan mangsa lain dengan tali leher kerana ia serupa dengan yang digunakan ketika melakukan pembunuhan sebelum ini.

Martin kini menjalani dua hukuman penjara seumur hidup di Penjara New Mexico Selatan di Las Cruces selepas didapati bersalah merogol dan menjerut seorang gadis berusia 15 tahun pada 2000. - DM

'via Blog this'

Polis Indonesia tahan lelaki mengaku ‘nabi’

Kosmo! Online - Terkini:

JAKARTA — Polis Indonesia menahan seorang guru agama berumur 48 tahun di daerah Kutai Timur, Kalimantan Timur, selepas dia mengaku dirinya ‘nabi’.
Polis percaya lelaki itu yang mengetuai kumpulan dikenali sebagai Rantau Bemban telah memperdayakan pengikutnya untuk memberinya wang dan membenarkannya tidur dengan isteri mereka.
Majlis Ulama Indonesia (MUI) telah mengisytiharkan kumpulan itu sebagai kumpulan ajaran sesat manakala polis sedang menimbangkan untuk mendakwa lelaki itu dengan pertuduhan menipu dan murtad, menurut laporan akhbar berbahasa Inggeris, Jakarta Globe di sini hari ini.
Kini lelaki itu menghadapi pertuduhan menipu dan menggelapkan wang.
Siasatan mendapati pengikut Rantau Bemban diminta memberi wang kepada lelaki itu untuk membersihkan dosa dan jika mereka tidak mampu berbuat demikian, mereka perlu membenarkannya tidur dengan isteri mereka sebagai cara untuk membersihkan dosa.
Setakat ini seorang lelaki membuat laporan mendakwa diperdaya oleh guru agama itu untuk membayar Rp170 juta (RM3,150) bagi membersihkan dosanya dan polis percaya puluhan lagi pengikutnya telah membenarkan isteri mereka tidur dengan lelaki itu bagi tujuan membersihkan dosa. — BERNAMA


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1215&pub=Kosmo&sec=Terkini&pg=bt_03.htm#ixzz2F6yGC3lS 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'

Datuk K tidak boleh bergerak

Kosmo! Online - Negara:


KELUARGA bahagia Datuk K dan Siti Nurhaliza bersama tiga anaknya Muhammad Adib (kanan), Muhammad Anas (depan) dan Muhammad Azief.


KUALA LUMPUR – Seorang kenalan rapat Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa memaklumkan suami penyanyi terkenal Datuk Siti Nurhaliza Taruddin yang mengalami kemalangan motosikal kelmarin mungkin terlantar selama 10 hari di Hospital Southland, Invercargill, New Zealand.
Beliau yang enggan dikenali bagaimanapun berkata, keputusan untuk membawa pulang Datuk K bagi menjalani rawatan di Malaysia bergantung kepada keluarga ahli perniagaan itu sendiri.
Keputusan tersebut juga bergantung kepada tahap terkini kesihatan Datuk K.
Yang pasti, katanya, Datuk K yang patah bahu, tangan dan kaki akibat kemalangan tersebut perlu menjalani rawatan rapi.
“Alhamdulillah, keadaan Datuk K stabil tetapi dia mungkin ditahan hospital selama 10 hari sebelum dia dibenarkan pulang ke Malaysia,” katanya ketika dihubungi Kosmo! semalam.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2012&dt=1215&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz2F6xnQTmn 
Hakcipta terpelihara 

'via Blog this'