Wednesday, June 8, 2011

15 gerai terbiar setahun

Pembinaan 15  gerai  di kawasan  Jengka Street  menimbulkan pelbagai pertanyaan  kerana premis  masih terbiar.
Pembinaan 15 gerai di kawasan Jengka Street menimbulkan pelbagai pertanyaan kerana premis masih terbiar.
Misteri premis Jalan Jengka tersadai tanpa kegiatan ekonomi

BANDAR JENGKA: Milik siapa? Pembinaan 15 gerai di Jalan Jengka dekat sini menimbulkan pelbagai tanda tanya di kalangan penduduk setempat kerana premis yang siap sejak awal tahun lalu itu masih terbiar.

Kawasan pembinaan gerai berkenaan amat strategik kerana kedudukan di jalan utama yang menghubungkan bandar ini ke Maran dan Temerloh, serta sering menjadi tumpuan orang ramai.
Namun, gerai itu kini terbiar malah ada antara gerai berkenaan yang dijadikan tempat longgokan sampah.
Sehubungan itu, penduduk meminta pihak terbabit menyewakan segera atau menjualkan ruang niaga itu kepada peniaga atau penduduk tempatan yang berminat menjalankan perniagaan.

Berita Harian difahamkan pembinaan itu bertujuan memindahkan peniaga di kawasan Matau kerana kawasan itu dicadangkan dibangunkan kompleks niaga yang lebih teratur.

Penduduk, Zabedah Mohd Ali, 53, berkata Majlis Daerah Maran (MDM) seharusnya membuka peluang kepada peniaga tempatan yang lain memohon untuk menjalankan perniagaan.

Katanya, lebih baik pihak berkuasa mengutamakan peniaga yang tinggal di kawasan tanah rancangan FELDA serta berminat menjalankan perniagaan memiliki kedai berkenaan.
“Banyak peluang perniagaan yang boleh dijalankan di kawasan itu termasuklah menjual buah-buahan tempatan, pakaian, gerai makan serta kedai runcit.

“Kawasan ruang niaga berkenaan amat strategik kerana berhampiran kilang ALPS serta kawasan laluan utama dari bandar ini ke Kuantan, Maran, Sungai Jerik dan Temerloh,” katanya.

Beliau berkata, MDM perlu membuka peluang kepada peniaga yang berminat memohon mendapatkan gerai berkenaan.

Mohd Zaidi Ahmad, 52, pula bimbang gerai berkenaan akan menjadi sasaran perbuatan vandalisme sekiranya dibiarkan tanpa perhatian dan kawalan.

Katanya, pihak berkuasa perlu memanfaatkan kemudahan yang ada kerana sudah berbelanja besar bagi membina gerai berkenaan.

“Saya yakin, kawasan berkenaan amat sesuai dijadikan pusat perniagaan kerana kedudukannya berdekatan dengan beberapa tanah rancangan FELDA Wilayah Jengka.
Berita Harian Online | 15 gerai terbiar setahun

Mat Sabu senjata lawan UMNO: Hadi

KOTA BHARU: Presiden PAS, Datuk Seri Hadi Awang menganggap Mohamad Sabu yang memenangi jawatan Timbalan Presiden PAS pada Muktamar Tahunan PAS ke-57, Sabtu lalu, adalah senjata utama parti itu untuk menyerang UMNO menjelang pilihan raya umum akan datang.

Berikutan itu, beliau memberi amaran kepada UMNO supaya tidak memperlekehkan kemenangan Mohamad atau lebih dikenali sebagai Mat Sabu.
“Wakil Muktamar menganggap Mat Sabu adalah senjata PAS untuk menyerang UMNO. Walau apapun tanggapan UMNO terhadap Mat Sabu, kita menganggap berlainan,” katanya selepas mengunjungi Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat, di kediaman Menteri Besar Kelantan, JKR 10, di sini semalam.
Beliau berkata demikian ketika ditanya mengenai kemenangan Mat Sabu yang dikatakan memberi peluang kepada UMNO untuk meraih undi berbanding dua calon lain, Nasharuddin Mat Isa dan Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Mat Sabu yang juga Anggota Jawatankuasa PAS Pusat memperoleh 420 undi menewaskan bekas penyandang Timbalan Presiden, Nasharudin yang memperoleh 224 dan Tuan Ibrahim (Pesuruhjaya PAS Pahang), 399 undi.

Jawatan Naib Presiden juga dikuasai bukan ulama apabila Salahuddin Ayub, Datuk Husam Musa dan Datuk Mahfuz Omar diisytiharkan menang pada pertandingan enam penjuru.

Dalam ucapannya pada muktamar berkenaan, Abdul Hadi buat pertama kali menegaskan belum tiba masanya parti itu menegakkan negara Islam yang menjadi dasar perjuangannya selama ini, sebaliknya mahu memulakan pelaksanaan negara berkebajikan sejajar tuntutan pakatan pembangkang.
Berhubung ucapannya itu, Abdul Hadi menafikan dasar itu diperkenalkan kerana beliau bercita-cita mahu menjadi Perdana Menteri seperti didakwa Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Seri Mohamed Nazri Aziz.

"Saya bercita-cita mahu menyelamatkan Malaysia dan bukannya menjadi Perdana Menteri," katanya.

Beliau juga turut menafikan perubahan dasar daripada menegakkan negara Islam kepada negara berkebajikan, menyebabkan ahli parti itu kecewa, malah mendakwa ahli menyokong sebulat suara.

"Tidak ada yang bangkang, mereka menerima sebulat suara," katanya.
Berita Harian Online | Mat Sabu senjata lawan UMNO: Hadi

130 pesilat bakal bertarung siang, malamKEJUARAAN Seni Silat Warisan Mahaguru 2011 yang bermula Sabtu ini bakal menguji ketahanan peserta untuk menghadapi lawan tanpa mengira waktu. - Gambar hiasan


IPOH - Mental dan fizikal ratusan jagoan silat pastinya teruji pada Kejuaraan Seni Silat Warisan Mahaguru 2011 kerana mereka bakal bertarung siang dan malam bermula Sabtu ini.
Pengarah kejuaraan, Jak Othman berkata, pusingan pertama kejuaraan dijangka berlangsung kira-kira empat jam bermula pukul 2 petang sementara pusingan akhir pula akan bermula pukul 8.30 malam di Universiti Teknologi Petronas di Tronoh dekat Ipoh.
Antara kategori yang diadakan sempena kejuaraan itu ialah kategori Bunga Silat yang menawarkan hadiah bernilai RM1,000, Tangan Kosong (RM2,000) dan Senjata Melayu RM3,000.
"Satu sesi taklimat bersama jurulatih dan pengurus pasukan akan diadakan sehari sebelum pertandingan bagi menentukan cabutan undi pertarungan pesilat-pesilat.
"Urus setia juga akan memberikan taklimat terperinci mengenai peraturan pertandingan pada sesi taklimat itu nanti," katanya semasa dihubungi semalam.
Kosmo! Online - Negara

Tangki air ibarat bom jangkaRUSLAN bersama kakitangan Syabas melawat salah satu kawasan bukit yang mengalami hakisan di Kepong, Kuala Lumpur semalam.


KUALA LUMPUR - Seorang ahli perniagaan, Richard Lai, 56, mengaku sukar melelapkan mata sejak kebelakangan ini kerana bimbang kilang miliknya ditimbus tanah runtuh di Taman Ehsan di sini.
Kebimbangannya berasas memandangkan lokasi kilangnya terletak di kawasan berbukit yang sekarang mengalami hakisan sejak dua tahun lalu.
"Setiap kali hujan lebat, saya tidur tidak lena kerana setiap hari bimbang kilang saya kena tanah runtuh.
"Jika berlaku, pekerja saya mungkin dihempap tanah dan air macam tsunami yang berpunca dari kolam takungan air itu," katanya ketika ditemui semasa menerima lawatan wakil Syarikat Bekalan Air Selangor (Syabas) di sini semalam.
Lawatan bersama wakil media itu diketuai oleh Ketua Pegawai Eksekutif Syabas, Datuk Ruslan Hassan.
Menurut Richard lagi, hakisan tanah berbukit itu hanya ditutup menggunakan kain plastik dan ia tidak mampu menghalang pergerakan tanah.
Malah, katanya, kewujudan kolam takungan air di atas kawasan berbukit yang tidak sampai 10 meter di belakang kilangnya itu juga bagaikan 'bom jangka' yang boleh meruntuhkan kawasan berkenaan pada bila-bila masa.
Sementara itu, Ruslan berkata, kawasan tersebut merupakan antara 51 kawasan di bawah kendalian Syabas yang berisiko mengalami masalah hakisan cerun sekali gus mengundang bahaya kejadian tanah runtuh.
Kosmo! Online - Negara