Tuesday, October 8, 2013

Maaf Afghanistan

Seorang tentera Denmark yang baru pulang dari Afghanistan berdiri dihadapan bangunan Parlimen negara itu dan membawa poster yang tertulis;

“Mereka memberitahu kita bahawa kita akan ke Afghanistan untuk memerangi keganasan.. Kami tertipu. Peperangan ini adalah untuk mendapat manfaat. NATO adalah pengganas sebenar. Maaf Afghanistan.”
 

Nur Misuari mahu gesa pihak asing siasat insiden Zamboanga


Konflik bersenjata di Zamboanga selatan Filipina yang berlanjutan selama tiga minggu, mengorbankan lebih 200 orang selain memaksa lebih 100,000 penduduk dipindahkan. - AGENSI
MANILA 7 Okt. - Ketua Barisan Pembebasan Kebangsaan Moro (MNLF), Nur Misuari (gambar) mungkin melawat Indonesia bulan depan untuk menggesa pihak asing menyiasat pertempuran berdarah di bandar Zamboanga yang menyebabkan banyak kematian.
Jurucakap Misuari, Emmanuel Fontanilla berkata, ketua MNLF itu dijadual mengunjungi Indonesia pada November ini.
"Mengikut perbincangan antara kami berdua, beliau (Nur Misuari) menyatakan akan melakukan lawatan tersebut," katanya kepada radio dzMM.
Fontanilla bagaimanapun menolak untuk menyatakan sama ada Misuari masih berada di negara ini selepas kerajaan Filipina pada minggu lalu memfailkan dakwaan terhadapnya atas pertuduhan melakukan pemberontakan serta melanggar undang-undang kemanusiaan antarabangsa berhubung serangan di Zamboanga.
Jelas jurucakap itu, MNLF akan mengesa Parlimen Kesatuan Kerjasama Islam (PUIC) untuk menyiasat insiden pertempuran antara tentera kerajaan dan anggota kumpulan pemberontak itu di Zamboanga pada bulan lalu.
Katanya, pihak ketiga perlu menyiasat tuduhan yang dibuat terhadap kumpulan mereka selain mengadili status perjanjian damai 1996 antara kerajaan Filipina dengan MNLF. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131008/lu_05/Nur-Misuari-mahu-gesa-pihak-asing-siasat-insiden-Zamboanga#ixzz2h59rEAb4
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Krisis pentadbiran AS masuk minggu kedua


WASHINGTON 7 Okt. - Krisis politik yang melumpuhkan kerajaan Amerika Syarikat (AS) memasuki minggu kedua dan kini menunjukkan tanda-tanda negara ini akan terjerumus dalam bencana hutang ketika Speaker Dewan Perwakilan dari Parti Republikan, John Boehner menolak sebarang pendekatan meluluskan kuasa pinjaman tanpa sebarang kompromi daripada Presiden, Barack Obama.
AS mempunyai 10 hari lagi untuk menyelesaikan krisis itu sebelum ancaman bencana hutang menjadi kenyataan.
Setiausaha Perbendaharaan, Jack Lew memberi amaran Kongres kini sedang 'bermain dengan api'.
Beliau merayu Kongres meluluskan rang undang-undang untuk membuka semula operasi sebahagian agensi kerajaan dan meningkatkan had hutang negara itu kepada AS$16.7 trilion (RM53.25 trilion).
"Pada 17 Oktober ini, kita akan hilang kemampuan untuk meminjam dan Kongres kini bermain dengan api,'' katanya dalam satu temu bual dengan sebuah televisyen semalam.
Lew mengulangi, Obama juga tidak berhasrat mengaitkan kedua- dua rang undang-undang itu kepada desakan Parti Republikan supaya mengubah cadangan rang undang-undang penjagaan kesihatan dan pemotongan perbelanjaan.
Boehner pula menegaskan, Obama perlu mengadakan rundingan jika Presiden AS itu mahu menamatkan krisis berkenaan dan mengelak bencana hutang yang boleh mencetuskan krisis kewangan seperti pada 2008.
Beliau berkata, Dewan Perwakilan tidak mempunyai undi cukup untuk meluluskan had hutang berkenaan dan Obama mengambil risiko mencetuskan bencana hutang dengan tidak melakukan dialog dengan mereka.
Boehner turut berkata, beliau tidak mempunyai undi yang cukup untuk meluluskan satu resolusi lanjutan, merujuk kepada rang undang- undang perbelanjaan tanpa sebarang syarat yang akan membolehkan kerajaan kembali beroperasi. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131008/lu_04/Krisis-pentadbiran-AS-masuk-minggu-kedua#ixzz2h59UsrxF
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemberi maklumat mati ditembakdi NarathiwatANGGOTA-ANGGOTA keselamatan meninjau tempat bekas anggota pemisah Mohammad Rita-uden Tarasi diseranghendap di Daerah Rueso, dalam wilayah Narathiwat padaSabtu lalu.


BANGKOK - Seorang pemberi maklumat yang membocorkan lokasi persembunyian kumpulan pemisah kepada pihak berkuasa mati ditembak di Wilayah Narathiwat, selatan Thailand kelmarin.
Dia dibunuh sehari selepas serbuan pasukan keselamatan melakukan satu serbuan yang menyebabkan empat anggota pemisah terbunuh.
Pemberi maklumat tersebut, Mohammad Rita-uden Tarasi, 35, diserang hendap semasa menunggang motosikal untuk menoreh getah di daerah Rueso, dalam wilayah Narathiwat.
Dia ditembak sebanyak dua kali dengan raifal AK- 47.
Mohammad Rita merupakan bekas anggota kumpulan pemisah di selatan Thai.
Ketua Polis Rueso, Kolonel Anothai Jindamanee berkata, pihaknya kini memburu dua suspek yang melarikan diri dari tempat kejadian.
"Kami kini memburu dua lelaki, Sahudin Tohjehma dan Sofwan Sahama berhu- bung pembunuhan ini," kata seorang lagi pegawai polis, Mejar Jeneral Suchart Theerasawat.
Kedua-dua lelaki itu dipercayai merupakan komander platun pergerakan pemisah Runda Kumpalan Kecil (RKK).
Katanya, mereka dipercayai membunuh mangsa bagi membalas dendam kematian seorang lagi ketua platun RKK, Abdul Roheng Da-eso atau digelar 'Pele Hitam'.
Abdul Roheng merupakan antara empat anggota RKK yang terbunuh apabila sepasukan 50 anggota polis dan tentera menyerbu sebuah rumah di Kampung Sanae, dalam daerah Rueso pada Sabtu lalu. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1008&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2h4yiTpdo 
Hakcipta terpelihara