Saturday, August 30, 2014

Selangor tawar RM520 juta sahaja kepada Eco World


HARAKAHDAILY | .
KUALA LUMPUR: Projek perumahan Selangorku yang ditawarkan kepada Eco World adalah RM520 juta sahaja selepas hasil kajian terperinci yang dilaksanakan jawatankuasa dengan dibantu Independent Checking Engineer (ICE).

Eksekutif Komunikasi Menteri Besar, Shazni Munir Mohd Ithnin, berkata jumlah itu berdasarkan kos kontrak yang wajar ditawarkan, lapor Selangor Kini.

Katanya, semua pihak juga bersetuju bahawa sebarang penjimatan kepada kos kontrak akan dihitung sebagai keuntungan bersama (profit sharing).

“Jika terdapat peningkatan kos, lebihan itu perlu ditanggung sepenuhnya Eco World. Malah, Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor (LPHS) akan memaklumkan kos yang dibayar kepada kontraktor (Eco World) supaya transaksi kewangan ini dapat dianalisa rakyat, di samping mengekalkan konsep ketelusan dan urus tadbir yang amanah,” katanya kepada Selangor Kini.

Shazni berkata, keseluruhannya, projek itu dijangka siap sepenuhnya penghujung 2020 dan dijalankan secara tiga fasa pembangunan membabitkan 2,496 unit rumah.

“Bagi Fasa 1, projek akan bermula pada Januari 2015 hingga Disember 2016 (20 bulan), Fasa 2 akan bermula Mei 2015 hingga 2018 dan Fasa 3 akan bermula Januari 2016 hingga Disember 2019,” katanya.

Shazni berkata, Kerajaan Negeri pada sesi Dewan yang lepas meluluskan peruntukan RM100 juta untuk pembinaan Rumah Mampu Milik.

Katanya, peruntukan RM100 juta itu akan digunakan sebagai modal pusingan yang diurus dan dilaksanakan LPHS untuk membina lebih banyak Rumah Mampu Milik pada masa akan datang.

Beliau berkata, selepas mengenalpasti konsep pembinaan Rumah Mampu Milik yang lebih cepat, murah dan berkualiti tinggi, Kerajaan Negeri akhirnya bersetuju untuk menggunapakai Konsep Pasang Siap [Pre-Fabricated – Industrial Building System (IBS)].

“Lalu beberapa siri perbincangan diadakan bersama dengan lebih daripada lima buah syarikat pembinaan yang terbabit secara langsung dengan IBS.

“Tidak sekadar itu, LPHS juga membuat lawatan tapak projek sehingga ke Bangkok dan Singapura untuk melihat sendiri gambaran sebenar operasi pembinaan, kemampuan kuantiti pengeluaran serta kualiti yang dihasilkan syarikat pembinaan ini,” katanya.

Sehubungan itu, kerajaan negeri membuat keputusan untuk menggunapakai teknologi IBS yang dimiliki Eco World Development Group Berhad.

“Keputusan itu dibuat memandangkan syarikat terbabit berpengalaman membangunkan Perumahan Mampu Milik dalam kuantiti yang banyak (mewarisi sekitar 80 peratus tenaga pakar daripada syarikat SP Setia Berhad Group) serta menggunapakai konsep IBS secara in-situ iaitu konsep pasang siap di tapak pembinaan yang dapat menjimatkan kos pengangkutan,” katanya.

Beliau berkata demikian bagi menjawab dakwaan sesetengah pihak yang mengatakan urusan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dengan pihak swasta termasuk projek perumahan untuk rakyat miskin yang dilihat sebagai mencurigakan.

Pramugari MAS bertudung, antara harapan dan realiti


ROY RASUL | .
RAMAI berpandangan kerajaan perlu muhasabah berikutan tragedi malang yang melibatkan dua pesawat kepunyaan Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) dalam tahun 2014 ini.

Kehilangan pesawat MH370 pada 8 Mac sehingga sekarang masih menjadi misteri kerana seramai 239 penumpang dan anak kapal tidak dapat dikesan. Ketika tangisan pilu MH370 belum reda, negara diratapi pula dengan tragedi tembakan sebuah lagi pesawat negara iaitu MH17 di Ukraine.

Dalam tragedi 17 Julai lalu, pesawat MH17 yang membawa seramai 298 penumpang dalam perjalanan dari Amsterdem ke Kuala Lumpur ditembak jatuh di Ukraine.

Mula transformasi pramugari MAS bertudung

Mengingati tragedi itu, Timbalan Pengerusi Lajnah Pekerja Dan Pengguna PAS Pusat, Normala Sudirman berkata kerajaan perlu melaksanakan transformasi ke arah mengembalikan imej dan reputasi MAS dengan beberapa pendekatan.

Pendekatan itu hendaklah ke arah kaedah yang seimbang dari aspek duniawi dan ukhrawi demi menjamin keberkatan dan produktiviti yang cemerlang dunia akhirat.

"Salah satu daripadanya langkah membenarkan pramugari dan kakitangan penerbangan bertudung menutup aurat dengan sempurna selain menghentikan hidangan arak kepada penumpang," katanya.

Perkara itu katanya, telah lama disuarakan  pimpinan dan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat, tetapi tidak diambil peduli kerajaan dan pengurusan MAS.

Ini kerana masyarakat tidak mahu potensi pekerja wanita dalam sektor yang boleh menyumbang kepada produktiviti negara dijadikan mangsa untuk tujuan komersial dan disalahgunakan serta kecantikan semula jadi fitrah kewanitaan dieksploitasikan untuk memajukan perniagaan tidak kira dari aspek apa sekalipun.

Sebagaimana tegas Normala, jika kerajaan dan MAS masih tidak berubah, malang bagi wanita di Malaysia kerana ini merupakan 'penghinaan' kepada mereka dari aspek penghormatan dan kerjaya.

Menurutnya, dari segi roh keberkatan dan aspek spiritual, membenarkan pramugari menutup aurat sepenuhnya adalah lambang imansipasi wanita yang dihormati martabat dan maruahnya.

Wanita bukan mangsa salahguna seperti barang dagangan perhiasaan untuk mengabui mata pembeli atau sebagai pelaris jualan.

Sehubungan itu katanya, reformasi atau perubahan ke arah transformasi pengurusan pemulihan imej syarikat MAS ini adalah penting agar imej wanita yang bergelar pramugari sempurna dari aspek penampilannya.

"Kita reda atas apa yang berlaku dengan dua tragedi yang menimpa baru-baru ini, namun muhasabah perlu dilakukan dengan mengambil ibrah tersurat atau tersirat agar segala usaha murni diberkati Illahi," kata Normala.

Isu sama turut disuarakan bekas Pegawai Komunikasi dan Jenama MAS, Salbiah Wahab, bahawa pengurusan MAS perlu menyedari banyak kebaikan syarikat penerbangan itu menyelesaikan isu arak dan hijab.

Dengan tidak menghidangkan arak, MAS dapat menjimatkan kos perbelanjaan dan menutup jalan keburukan kepada penumpang.

Manakala menutup aurat mengikut syari'at boleh membawa kebaikan dan menjadi penyebab turunnya keberkatan dan rahmat Allah.

Hijab tingkatkan seri eksklusif pramugari MAS

Oleh itu, semua pihak perlu positif dalam soal menutup aurat dan menghapuskan arak dalam pesawat.

"Dalam isu ini saya berharap Kesatuan Sekerja perlu bekerjasama dengan pihak pengurusan. Kerana fungsi mereka bukan sahaja sebagai badan kebajikan pekerja tetapi pembantu dan penasihat kepada pihak pengurusan," katanya.

Tidak dapat dinafikan layanan MAS sangat eksklusif namun katanya jika pramugari Muslim berhijab seri ekslusifnya makin terserlah.

Dalam kata lain sepatutnya pramugari digalakkan menutup aurat ketika menjalankan profesionnya.

Ini disokong Ameerah Wilayah Persekutuan (Ameerah WP) cadangan pelbagai pihak yang mahukan kru penerbangan MAS beragama Islam diberikan pilihan untuk menutup aurat.

Pengarahnya, Khairi Syutina Mahmood, berpendapat  etika pemakaian hijab selari dengan tuntutan syariat Islam.

Menutup aurat akan lebih menjaga kesopanan dan maruah wanita dan baginya wanita yang berpakaian menutup aurat lebih yakin dan berketrampilan.

Apa lagi sudah menjadi 'trend' masyarakat hari ini berhijab atau menutup termasuk artis dan selebriti.

Tambahan pula, wanita akan terpelihara dari kejadian yang tidak diingini seperti cabul, rogol, maksiat dan perzinaan.

Khairi Syutina menegaskan bahawa pandangan mengatakan bertudung menyebabkan MAS akan kerugian atau tidak memenuhi kehendak masyarakat antarabangsa tidak tepat. Hakikatnya pelanggan memandang kepada perkhidmatan dan kualiti sesebuah syarikat penerbangan berbanding pakaian pramugarinya.

"Apa ertinya pakaian pramugari yang mendedahkan aurat sedangkan kualiti MAS tidak terjaga. Perkhidmatan yang cemerlang asas untuk sesebuah syarikat mendapat tempat dan pilihan buat pelanggannya," ujarnya.

Malah beliau percaya berpakaian menutup aurat boleh menjadi suatu imej kepada MAS yang mengundang penghormatan dan kekaguman masyarakat antarabangsa.

Baginya, MAS sewajarnya mencontohi syarikat penerbangan Brunei yang mewajibkan pramugari mereka bertudung.

Mereka mampu melakar kejayaan dan keuntungan tanpa menggadaikan prinsip agama bahkan dalam aspek perniagaan dan profesion, keberkatan dapat mengelakkan daripada berlakunya kecelakaan udara atau sesuatu yang tidak diingini seperti tragedi MH17 dan MH370. - HARAKAHDAILY 30/8/2014

Calon MB: PAS Selangor serah penuh kepada Pusat


MUHAMMAD FAIZAL | .
SHAH ALAM: PAS Selangor menyerahkan kepada PAS Pusat dalam menentukan keputusan mengenai calon menteri besar negeri itu.
Timbalan Pesuruhjaya I PAS Selangor, Sallehan Mukhyi ketika ditanya mengenai isu tersebut memberitahu ia diserahkan sepenuhnya kepada PAS Pusat.

"PAS Selangor memberikan PAS Pusat untuk membuat keputusan mengenai isu menteri besar.

"Kita tunggu apa yang akan diberitahu," katanya yang juga Exco kerajaan negeri dan juga Adun Sabak selepas program Wacana Kemerdekaan di Universiti Selangor (Unisel) sebentar tadi.

Sebelum ini, Istana Selangor menghantar surat kepada Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, Presiden PAS, Datuk Seri Tuan Guru  Abdul Hadi Awang dan Setiausaha DAP, Lim Guan Eng berhubung pelantikan mentri besar yang baharu.

Surat tersebut meminta agar parti-parti di dalam Pakatan Rakyat, PAS, PKR dan DAP mengemukakan lebih daripada dua nama untuk calon Menteri Besar bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim selewat-lewatnya 3 September ini. - HARAKAHDAILY 30/8/2014

Kawasan baru di Lautan Hindi cari MH370


Oleh Raja Noraina Raja Rahim
Seremban: Sekurang-kirangnya 58 lokasi di kawasan 60,000 kilometer persegi di selatan Lautan Hindi sudah dikenalpasti dalam usaha mencari MH370.

Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai berkata, kawasan pencarian bagi pesawat Penerbangan Malaysia (MAS) terbabit diperhalusi berdasarkan analisis terbaru.


Menurutnya, misi mencari itu akan dijalankan setahun menggunakan peralatan lautan dalam termasuk kenderaan bawah laut dilengkapi dengan mesin pengimbas tepi sonar, alat bunyi bergema dan peralatan video bagi mencari pesawat berkenaan.

Tiong Lai berkata, pihaknya hanya memfokuskan kawasan berkenaan dan tidak membabitkan kawasan darat kerana berdasarkan siasatan pakar sebelum ini yang mengesahkan pesawat itu berakhir di selatan Lautan Hindi.


Pesawat berkenaan hilang bersama 239 penumpang dan anak kapal selepas tersasar daripada haluan penerbangannya dari Kuala Lumpur ke Beijing.

Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/30

MH17: Keluarga waris mangsa berlepas ke Amsterdam - Rohani


KUANTAN: Beberapa lagi keluarga mangsa tragedi pesawat Malaysia Airlines (MAS) MH17 diterbangkan ke Amsterdam untuk proses mengenal pasti dan pengecaman mayat selain menguruskan barangan milik mangsa.
Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Rohani Abdul Karim berkata, mereka merupakan antara waris jenazah yang telahpun dikenal pasti identitinya oleh Lembaga Pengenalpastian Identiti Mangsa MH17 dan dijadual dibawa balik ke tanah air pada Selasa depan.
"Mengikut Prosedur Operasi Standard, sebaik sahaja Amsterdam mengesahkan siapa yang akan dibawa balik, pada masa itulah baru kita maklumkan kepada waris.
"Kita tidak berani maklumkan lebih awal kerana ia melibatkan sensitiviti keluarga mangsa. Jika telah disahkan identiti jenazah itu, barulah warisnya dibawa ke Amsterdam untuk menguruskan barang dan kenal pasti mayat," katanya.
Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas merasmikan secara serentak persidangan perwakilan Pergerakan Wanita, Pemuda dan Puteri Umno Bahagian Paya Besar di sini hari ini.
Menteri Pengangkutan Datuk Seri Liow Tiong Lai memaklumkan lima jenazah dan empat abu mayat mangsa tragedi MH17 akan tiba di tanah air dari Amsterdam, jam 8.30 pagi, Selasa ini.
Penerbangan MH17, yang membawa 298 penumpang dan anak kapal, ditembak jatuh ketika di Donetsk, Timur Ukraine pada 17 Julai ketika dalam penerbangan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur. Sejumlah 43 individu termasuk 15 anak kapal merupakan rakyat Malaysia. - BERNAMA

Nabi Muhammad tokoh pejuang kemerdekaan


HARAKAHDAILY | .
KUALA LUMPUR: Sempena menyambut ulangtahun ke-57 negara kita mencapai kemerdekaan, hayatilah tokoh agung pejuang pembebasan dan kemerdekaan iaitu Nabi Muhammad SAW.

"Bagindalah yang bertanggungjawab membebaskan umat manusia daripada segala bentuk penjajahan dan perhambaan," tegas Menteri Besar Kelantan, Ustaz Datuk Ahmad Yakob menerusi facebook.

Justeru, kata beliau penjajahan minda, pemikiran, aqidah sehinggalah kepada penjajahan sistem kehidupan sama ada dari sudut ekonomi, politik mahupun sosial perlu dibebaskan sepenuhnya dari anasir yang merosakkan masyarakat bagi mencapai makna hakiki kemerdekaan.

"Kemerdekaan yang hakiki ialah apabila seseorang itu berjaya melepaskan diri dari belenggu jahiliah dan hasutan jahat diri," jelasnya.

Menurutnya, masyarakat yang merdeka adalah masyarakat yang saling bahu-membahu memastikan terlaksananya kebaikan dengan mencegah kemungkaran, hasilnya lahirlah sebuah negara yang benar-benar merdeka.

Belau berkata, sambutan kemerdekaan tahun ini agak suram dengan nahas pesawat MH17 dan kehilangan pesawat MH370 yang sehingga ke saat ini tiada khabar berita.

Tambahnya, lebih menyedihkan lagi apabila mengenangkan saudara kita di Gaza yang sekian lama dijajah oleh regim zionis.

"Apa erti kemerdekaan kita tanpa lahirkan rasa belas kasihan untuk membantu mereka," ujarnya. - HARAKAHDAILY 30/8/2014

Pramugari MAS bertudung, antara harapan dan realitiROY RASUL | .
RAMAI berpandangan kerajaan perlu muhasabah berikutan tragedi malang yang melibatkan dua pesawat kepunyaan Syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) dalam tahun 2014 ini.

Kehilangan pesawat MH370 pada 8 Mac sehingga sekarang masih menjadi misteri kerana seramai 239 penumpang dan anak kapal tidak dapat dikesan. Ketika tangisan pilu MH370 belum reda, negara diratapi pula dengan tragedi tembakan sebuah lagi pesawat negara iaitu MH17 di Ukraine.

Dalam tragedi 17 Julai lalu, pesawat MH17 yang membawa seramai 298 penumpang dalam perjalanan dari Amsterdem ke Kuala Lumpur ditembak jatuh di Ukraine.

Mula transformasi pramugari MAS bertudung

Mengingati tragedi itu, Timbalan Pengerusi Lajnah Pekerja Dan Pengguna PAS Pusat, Normala Sudirman berkata kerajaan perlu melaksanakan transformasi ke arah mengembalikan imej dan reputasi MAS dengan beberapa pendekatan.

Pendekatan itu hendaklah ke arah kaedah yang seimbang dari aspek duniawi dan ukhrawi demi menjamin keberkatan dan produktiviti yang cemerlang dunia akhirat.

"Salah satu daripadanya langkah membenarkan pramugari dan kakitangan penerbangan bertudung menutup aurat dengan sempurna selain menghentikan hidangan arak kepada penumpang," katanya.

Perkara itu katanya, telah lama disuarakan  pimpinan dan Ahli Parlimen Pakatan Rakyat, tetapi tidak diambil peduli kerajaan dan pengurusan MAS.

Ini kerana masyarakat tidak mahu potensi pekerja wanita dalam sektor yang boleh menyumbang kepada produktiviti negara dijadikan mangsa untuk tujuan komersial dan disalahgunakan serta kecantikan semula jadi fitrah kewanitaan dieksploitasikan untuk memajukan perniagaan tidak kira dari aspek apa sekalipun.

Sebagaimana tegas Normala, jika kerajaan dan MAS masih tidak berubah, malang bagi wanita di Malaysia kerana ini merupakan 'penghinaan' kepada mereka dari aspek penghormatan dan kerjaya.

Menurutnya, dari segi roh keberkatan dan aspek spiritual, membenarkan pramugari menutup aurat sepenuhnya adalah lambang imansipasi wanita yang dihormati martabat dan maruahnya.

Wanita bukan mangsa salahguna seperti barang dagangan perhiasaan untuk mengabui mata pembeli atau sebagai pelaris jualan.

Sehubungan itu katanya, reformasi atau perubahan ke arah transformasi pengurusan pemulihan imej syarikat MAS ini adalah penting agar imej wanita yang bergelar pramugari sempurna dari aspek penampilannya.

"Kita reda atas apa yang berlaku dengan dua tragedi yang menimpa baru-baru ini, namun muhasabah perlu dilakukan dengan mengambil ibrah tersurat atau tersirat agar segala usaha murni diberkati Illahi," kata Normala.

Isu sama turut disuarakan bekas Pegawai Komunikasi dan Jenama MAS, Salbiah Wahab, bahawa pengurusan MAS perlu menyedari banyak kebaikan syarikat penerbangan itu menyelesaikan isu arak dan hijab.

Dengan tidak menghidangkan arak, MAS dapat menjimatkan kos perbelanjaan dan menutup jalan keburukan kepada penumpang.

Manakala menutup aurat mengikut syari'at boleh membawa kebaikan dan menjadi penyebab turunnya keberkatan dan rahmat Allah.

Hijab tingkatkan seri eksklusif pramugari MAS

Oleh itu, semua pihak perlu positif dalam soal menutup aurat dan menghapuskan arak dalam pesawat.

"Dalam isu ini saya berharap Kesatuan Sekerja perlu bekerjasama dengan pihak pengurusan. Kerana fungsi mereka bukan sahaja sebagai badan kebajikan pekerja tetapi pembantu dan penasihat kepada pihak pengurusan," katanya.

Tidak dapat dinafikan layanan MAS sangat eksklusif namun katanya jika pramugari Muslim berhijab seri ekslusifnya makin terserlah.

Dalam kata lain sepatutnya pramugari digalakkan menutup aurat ketika menjalankan profesionnya.

Ini disokong Ameerah Wilayah Persekutuan (Ameerah WP) cadangan pelbagai pihak yang mahukan kru penerbangan MAS beragama Islam diberikan pilihan untuk menutup aurat.

Pengarahnya, Khairi Syutina Mahmood, berpendapat  etika pemakaian hijab selari dengan tuntutan syariat Islam.

Menutup aurat akan lebih menjaga kesopanan dan maruah wanita dan baginya wanita yang berpakaian menutup aurat lebih yakin dan berketrampilan.

Apa lagi sudah menjadi 'trend' masyarakat hari ini berhijab atau menutup termasuk artis dan selebriti.

Tambahan pula, wanita akan terpelihara dari kejadian yang tidak diingini seperti cabul, rogol, maksiat dan perzinaan.

Khairi Syutina menegaskan bahawa pandangan mengatakan bertudung menyebabkan MAS akan kerugian atau tidak memenuhi kehendak masyarakat antarabangsa tidak tepat. Hakikatnya pelanggan memandang kepada perkhidmatan dan kualiti sesebuah syarikat penerbangan berbanding pakaian pramugarinya.

"Apa ertinya pakaian pramugari yang mendedahkan aurat sedangkan kualiti MAS tidak terjaga. Perkhidmatan yang cemerlang asas untuk sesebuah syarikat mendapat tempat dan pilihan buat pelanggannya," ujarnya.

Malah beliau percaya berpakaian menutup aurat boleh menjadi suatu imej kepada MAS yang mengundang penghormatan dan kekaguman masyarakat antarabangsa.

Baginya, MAS sewajarnya mencontohi syarikat penerbangan Brunei yang mewajibkan pramugari mereka bertudung.

Mereka mampu melakar kejayaan dan keuntungan tanpa menggadaikan prinsip agama bahkan dalam aspek perniagaan dan profesion, keberkatan dapat mengelakkan daripada berlakunya kecelakaan udara atau sesuatu yang tidak diingini seperti tragedi MH17 dan MH370. - HARAKAHDAILY 30/8/2014

Abhisit bebas tuduhan bunuh

Abhisit (tengah) tiba di mahkamah di Bangkok untuk mendengar keputusan tuduhan, semalam. Foto: EPA
Abhisit (tengah) tiba di mahkamah di Bangkok untuk mendengar keputusan tuduhan, semalam. Foto: EPA
BANGKOK - THAILAND. Mahkamah Thailand semalam menolak tuduhan pembunuhan dan penyalahgunaan kuasa terhadap bekas perdana menteri Abhisit Vejjajiva serta bekas timbalannya di atas tindakan tegas pada bantahan pembangkang empat tahun lalu.

Menurut Channel News Asia, puluhan penunjuk perasaan terbunuh di bawah kerajaan Abhisit dalam pertempuran jalanan antara Baju Merah dan pasukan keselamatan di Bangkok.

Mahkamah Jenayah di ibu negara memutuskan bahawa pendengaran kes adalah di luar bidang kuasanya kerana Abhisit dan timbalannya Suthep Thaugsuban adalah pemegang jawatan awam pada ketika itu dan bertindak di bawah perintah darurat.

Satu-satunya mahkamah yang mempunyai kuasa mempertimbangkan dakwaan adalah Bahagian Jenayah Mahkamah Agung untuk Pemegang Jawatan Politik.

"Mahkamah jenayah hari ini (semalam) memutuskan untuk menolak kedua-dua tuduhan itu," menurut hakim.

Tentera Ukraine dibenar keluar dari zon konflik

Zakharchenko
Zakharchenko
KIEV - UKRAINE. Pemimpin kumpulan pemisah pro-Rusia di timur Ukraine, semalam bersetuju untuk membenarkan pasukan tentera kerajaan yang terperangkap di zon konflik meninggalkan kawasan tersebut melalui koridor kemanusiaan.

Bagaimanapun, Alexander Zakharchenko turut mengenakan beberapa syarat selepas beliau membuat tawaran tersebut.

"Mereka perlu meninggalkan kesemua kelengkapan ketenteraan sebelum keluar dari kawasan terbabit," katanya.

Zakharchenko mengeluarkan kenyataan itu sehari selepas Presiden Rusia, Vladimir Putin menggesa mereka supaya membenarkan tentera Ukraine meninggalkan bandar Novoazovsk yang kini ditawan kumpulan pemisah pro-Rusia.

Difahamkan, penawanan bandar pelabuhan tersebut turut disifatkan sebagai kejayaan terbesar kepada kumpulan pemisah terbabit. - Press TV

Hadi: Malaysia bukan merdeka yang sebenar

Hadi Awang
Hadi Awang
SHAH ALAM - Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang mendakwa kemerdekaan negara ini bukan yang sebenar ekoran masih terikat dengan sistem kehidupan dan bernegara penjajah.

Menurutnya, pemerintahan yang ada kini hanyalah sekadar penyambung misi dan visi penjajah tanpa mereka perlu berada di sini.

"Pemilihan tema sambutan kemerdekaan oleh Pas, 'Malaysiaku...Minda Merdeka' tepat dan sesuai dengan keadaan yang berlaku di negara sekarang.

"Kerana bukan kemerdekaan yang sebenar apabila sesebuah negara yang telah mencapai kemerdekaan tetapi masih terikat dengan segala sistem kehidupan dan bernegara mahupun undang-undang peninggalan penjajah walau yang memerintahnya adalah dari kalangan anak bangsa sendiri," katanya yang dipetik melalui perutusan kemerdekaan.

Melalui perutusan sama, beliau mengingatkan agar barisan nama tokoh-tokoh kemerdekaan yang tidak didendang turut diingati terutama oleh generasi muda.

Katanya, setiap kali sambutan hari kemerdekaan, hanya nama yang sama disebut-sebut sebagai tokoh kemerdekaan negara.

"Tiap kali menyambut kemerdekaan negara, hanya nama-nama sepeti Tunku Abdul Rahman, Datuk On Jaafar yang dinobatkan sebagai Tokoh Kemerdekaan tanpa menafikan peranan dan jasa mereka.

"...di sana terdapat ramai lagi tokoh yang memperjuangkan kemerdekaan negara. Nama seperti Tuan Guru Haji Abdul Rahman Limbong, Mat Kilau, Tok Janggut, Dr Burhanuddin AlHelmi serta ramai lagi tidak harus dilupakan oleh generasi mendatang sebagai penyumbang kepada kemerdekaan negara," katanya.

Kenyataan Khalid tidak relevan

Razman Zakaria
Razman Zakaria
IPOH – Kenyataan Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Abdul Samad yang mencabar anggota parti yang tidak setuju dengan PR keluar disifatkan sebagai tidak relevan.

Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria berkata, kenyataan itu bukan keputusan parti dan anggota parti di negeri itu tidak perlu terkesan dengan kenyataan Khalid itu.

“Kedudukan bersama PR diputuskan dalam muktamar, persidangan agung Majlis Tertinggi dalam hierarki pembuat keputusan dalam Pas dan dipersetujui Majlis Syura Ulama.

“Kita bersama dalam PR atas konsep tahaluf siyasi (kerjasama politik) berteraskan kepada konsep bersetuju di atas perkara yang tidak dipersetujui,” katanya, semalam.

Sementara itu, di SHAH ALAM, Pesuruhjaya Pas Selangor, Iskandar Arshad berkata, kenyataan tidak munasabah kerana anggota parti yang menolak tahaluf siyasi boleh mengusulkan cadangan penambahbaikan dalam muktamar parti.

“Selepas mendapat keputusan dalam perbincangan di muktamar, Pas Pusat boleh saja membatalkan tahaluf siyasi jika ia tidak relevan dan membebankan parti,” katanya.

Bagaimanapun, katanya, jika ada individu tidak bersetuju dengan tahaluf siyasi, ia boleh saja dirujuk dalam muktamar Pas bagi dikaji semula.

“Kita ada banyak ruang bagi ahli dan pemimpin tertinggi Pas untuk berbincang, termasuk mengenai perihal hala tuju parti.

“Justeru, tidak perlu tindakan drastik sehingga keluar parti atau meletakkan jawatan jika tidak bersetuju dengan tahaluf siyasi,” katanya.

Pas tidak endah rayuan Anwar

Pas tidak endah rayuan Anwar
SHAH ALAM – Pas tidak mengendahkan rayuan Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan tetap bertegas parti itu akan mengemukakan tiga nama kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah untuk diperkenankan sebagai Menteri Besar Selangor yang baharu.

 Setiausaha Agung Pas, Datuk Mustafa Ali berkata, parti itu akur dengan titah Sultan Selangor yang mahukan pemimpin Pas, PKR dan DAP mencadangkan lebih daripada dua nama bagi menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim.

“Sebagai pemimpin Islam dan Melayu, kita tidak mahu Pas dilabel sebagai tidak beradab (kepada tuanku),  dengan hanya menghantar satu nama. Seolah-olah kita memaksa sultan buat pilihan.

“Sebagai orang Melayu, perbuatan itu tidak manis. Lagipun tiada salahnya Pas menghantar tiga nama demi menjaga adab dengan tuanku Sultan Selangor,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Tambahan pula, katanya, kesediaan Pas mencalonkan Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail untuk jawatan tersebut, boleh dilihat sebagai tanda penghormatan kepada PKR.

Menurut Mustafa, bukan niat Pas ingkar permintaan Anwar yang mahu Pas menghormati keputusan Majlis Kepimpinan PR pada 17 Ogos, di mana setiap parti menghantar satu nama sebagai Menteri Besar Selangor.

“Setiap parti ada pandangan mereka sendiri dan ini pandangan Pas (berkenaan senarai nama calon menteri besar). Lagipun kita menghantar nama Adun PKR, bukannya Pas.

“Terpulang kepada kebijaksanaan dan budi bicara baginda untuk buat pilihan. Pas tetap merasakan tidak salah menghantar lebih daripada satu nama kepada tuanku,” katanya.

Pas bagaimanapun difahamkan belum menghantar surat berkenaan nama Adun PKR kepada pihak istana, namun akan berbuat demikian sebelum 3 September ini.

“Kita tidak boleh beritahu nama yang dibincangkan...tunggulah nanti,” kata Mustafa ketika ditanyakan perkara itu.

Kelmarin, Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah menitahkan supaya ketiga-tiga parti dalam pakatan pembangkang iaitu Pas, DAP dan PKR masing-masing mencadangkan lebih daripada dua nama sebagai calon Menteri Besar Selangor baharu bagi memudahkan baginda menentukan calon berkelayakan.

Sementara itu, Pesuruhjaya Pas Selangor, Iskandar Samad berkata, pihaknya tidak boleh memberi apa-apa komen mengenai nama calon kerana keputusan akan dibuat Pas Pusat.

“Saya tidak tahu nama siapa yang akan diberi setiausaha agung untuk calon menteri besar.

“Pas Pusat selepas ini akan mengadakan mesyuarat bagi menentukan calon menteri besar, tetapi bila pengumuman itu dibuat, yang pasti sebelum 3 September.

“Pasal Wan Azizah pun saya tidak tahu, saya tidak boleh cakap apa-apa mengenai Azizah,” katanya.

PKR tetap namakan Wan Azizah calon MB

 Rafizi Ramli
Rafizi Ramli
SHAH ALAM - Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli mengesa semua Adun PKR di Selangor untuk menarik diri daripada pencalonan oleh mana-mana pihak sebagai Menteri Besar Selangor secara terbuka.

Beliau berkata, mereka menyatakan pendirian mereka sebagai menghormati keputusan parti dan Majlis Pimpinan PR menamakan Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal bagi jawatan itu.

"Kenyataan terbuka oleh setiap Adun PKR di Selangor yang menyokong pencalonan Datuk Seri Wan Azizah dan menarik diri dari sebarang pencalonan oleh mana-mana pihak yang lain adalah lambang kesetiaan mereka kepada parti dan perpaduan kita dalam melawan Umno-Barisan Nasional.

"Keputusan ini perlulah dihormati seperti mana yang telah ditunjukkan oleh Ketua AMK, Nik Nazmi," katanya dalam satu kenyataan medianya, hari ini.

Sebelum ini, Nik Nazmi yang juga Timbalan Speaker Dun Selangor dicalonkan sebagai Menteri Besar Selangor oleh Ketua Pemuda Pas, Suhaizan Kaiat.

Bagaimanapun Adun Seri Setia itu menolak pencalonan itu dan beliau menegaskan keputusan partinya perlu dihormati dan disokong sepenuhnya.

PM didesak tunai janji mansuh Akta Hasutan 1948

Nik Nazmi Nik Ahmad
Nik Nazmi Nik Ahmad

SHAH ALAM - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak didesak supaya memansuhkan segera Akta Hasutan 1948 dan menepati janjinya yang telah dibuat pada Julai 2012.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK), Nik Nazmi Nik Ahmad menegaskan Najib sewajarnya menghentikan pendakwaan dan serangan terhadap pimpinan PR serta-merta yang masih menggunakan undang-undang itu.

"Dengan penghapusan Akta Hasutan 1948 ini, tiada lagi rakyat yang akan ditindas hanya kerana kelantangan mereka menyuarakan pendapat mahupun mengkritik kerajaan.

Namun, sehingga kini setelah lebih dua tahun, hasrat tersebut dilihat sekadar janji kosong semata-mata," katanya dalam satu kenyataan medianya, hari ini.

Sejak kebelakangan ini, beberapa pimpinan PR telah disiasat dan didakwa di bawah akta selepas mengeluarkan kenyataan yang mengkritik pemimpin negara dan Umno.

Antara pimpinan itu ialah Ahli Parlimen Pandan, Rafizi Ramli; Ahli Parlimen Shah Alam, Khalid Samad; Ahli Parlimen Padang Serai, N. Surendran; Adun Seri Delima; RSN Rayer; Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok dan bekas Menteri Besar Perak; Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin.

Mengulas lanjut, Adun Seri Setia juga mendakwa akta itu seolah-olah hanya digunakan ke atas pimpinan PR sahaja, sedangkan pimpinan pro-kerajaan lain pula tidak dikenakan sebarang tindakan.

"Ramai pimpinan BN, Isma dan Perkasa yang mengeluarkan kenyataan-kenyataan yang nyata bersifat jenayah tetapi tiada apa-apa tindakan.

"Kenyataan pemimpin Perkasa; Ruslan Kassim ingin memancung empat Ahli Parlimen Pas Selangor kira-kira dua bulan lepas namun tiada tindakan susulan selepas kenyataan saya diambil," ujarnya lagi.

Panda makan 6 kali sehari


Kuala Lumpur: Perlu bersedia 24 jam sehari demi menjaga dua ekor panda gergasi di Zoo Negara.
Demikian tanggungjawab yang perlu dipikul lima penjaga panda gergasi yang dipinjamkan kerajaan China, Fu Wa (jantan) dan Feng Yi (betina) bagi memastikan haiwan itu dapat menyesuaikan diri dengan persekitaran barunya yang begitu asing di Malaysia.

Azrenizam Ibrahim, 36, yang berpengalaman hampir 18 tahun menjadi penjaga bagi pelbagai jenis haiwan berkata, memang banyak cabaran menjaga panda pada peringkat awal kerana haiwan itu sedang menyesuaikan diri dengan tempat baru.
“Sebelum ini, saya hanya berpeluang melihat haiwan ini menerusi televisyen saja.

“Kini, saya tidak sangka menjadi penjaga kedua-dua haiwan ini dan perlu berada di situ sepanjang masa,” katanya.

Menurutnya, dia mula ‘berkenalan’ dengan pasangan panda itu selepas terpilih untuk berkursus di China sebagai penjaga panda pada September tahun lalu.
Foto
PANDA makan sehingga dua kilogram untuk setiap hidangan.
“Ketika di dalam kursus, agak janggal bagi saya kerana panda gergasi perlu diberi makanan enam kali sehari selain memerlukan 24 jam pemantauan berbanding binatang lain yang hanya makan dua kali sehari.

“Bagaimanapun, selepas hampir empat bulan bersama haiwan ini, kini apabila saya memanggil nama mereka, kedua-dua ekor panda itu akan datang ke arah saya,” katanya.
Azrenizam berkata, sekurang-kurangnya 25 kilogram buluh jenis betong dan aur diperlukan untuk makanan seharian haiwan itu.

“Buluh ini akan dipotong dan dicuci sebelum ditimbang. Setiap kali menyediakan makanan sebanyak 1.7 hingga dua kilogram disajikan untuk setiap ekor panda,” katanya.

Menurutnya, makanan lain seperti epal, lobak merah dan kek panda juga disediakan sebagai makanan ringan haiwan itu.

Sementara itu, rakannya Mohd Fitri Mohd Yusof, 32, berkata, walaupun haiwan itu nampak jinak, namun mereka tidak digalakkan terlalu rapat dengannya buat masa ini.

“Panda gergasi ini masih lagi menyesuaikan diri dengan tempat ini dan ia perlukan masa. Haiwan ini juga kuat makan dan menjadi murung jika sakit.

“Jika haiwan ini lapar ia akan menjadi terlalu aktif seperti berlari dan memanjat.

“Oleh kerana itu, untuk mengelakkan ini berlaku, makanan akan diberikan mengikut waktu ditetapkan iaitu jam 8 pagi, 11.30 pagi, 2.30 petang, 5 petang, 8 malam dan 10 malam hari,” katanya.

Ditanya mengenai najis dan kerja-kerja pembersihan, Mohd Fitri berkata, setiap kali sebelum makanan diletakkan, najis dan sisa makan lama akan dibersihkan.

“Setiap hari hampir 11 kilogram najis bagi setiap ekor akan dikumpulkan untuk ditimbang serta diperiksa terlebih dulu,” katanya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/30

Geng UMNO!

Anwar dibidas hanya calonkan isteri jadi MB

NASRUDIN HASSAN
KUALA LUMPUR 29 Ogos - Kemelut politik Selangor umpama drama berbalas kenyataan apabila keputusan Penasihat Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim menamakan isterinya, Datin Seri Dr. Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon tunggal jawatan Menteri Besar Selangor dibidas Ahli Jawatankuasa Pas Pusat, Nasrudin Hassan.
Nasrudin yang juga Ahli Parlimen Temerloh secara sinis menyifatkan keputusan Anwar itu sebagai satu perkara luar biasa.
"Berdasarkan nas dan khilaf perbahasan ulama, melantik wanita bagi mengetuai sebuah kerajaan negeri sebagai perkara biasa.
"Tetapi apabila terdapat pihak yang hanya mahu isterinya sahaja menjadi Menteri Besar bagi sebuah kerajaan negeri tanpa khilaf dan tidak perlu diperbahaskan lagi kerana ia keputusan yang muktamad, maka ini adalah satu perkara luar biasa," katanya melalui laman sosial Facebook hari ini.
Semalam, Anwar yang juga Ketua Pembangkang berkata, keputusan menamakan Wan Azizah sebagai calon tunggal Menteri Besar Selangor yang baharu sebagai muktamad.
Anwar juga mahu semua pihak termasuk Pas menerima keputusan yang dimuktamadkan pada mesyuarat majlis pimpinan pakatan pembangkang pada 17 Ogos lalu.
Sementara itu, Pesuruhjayanya, Iskandar Abdul Samad berkata, Pas negeri akan mengadakan perbincangan dalaman bagi mendapatkan pandangan akar umbi berhubung pencalonan jawatan Menteri Besar Selangor.
Menurut beliau, buat masa ini pihaknya akur dengan pendirian kepimpinan tertinggi parti yang memutuskan tidak akan menuntut jawatan tersebut dan hanya mencalonkan wakil daripada PKR.
"Itu (pandangan akar umbi Pas Selangor) kita bincang di peringkat dalaman nanti, namun keputusan untuk senarai pencalonan Menteri Besar, Pas pusat yang akan tentukan," katanya kepada pemberita selepas majlis bacaan Yasin, tahlil serta solat Jumaat di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah di Shah Alam, hari ini.
Dalam pada itu, Iskandar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Cempaka merangkap Pengerusi Jawatankuasa Tetap Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka Bandar negeri menafikan spekulasi beliau turut dicalonkan sebagai Menteri Besar bersama-sama tiga lagi ADUN Pas negeri ini.
Menurutnya, Pas negeri tidak mengadakan perbincangan mengenai nama-nama calon Menteri Besar dalam kalangan ADUN Pas negeri semasa mesyuarat malam kelmarin.
"Sebarang nama calon Menteri Besar daripada Pas hanya akan diputuskan oleh Pas pusat. Tidak ada nama-nama itu (senarai empat ADUN Pas Selangor sebagai calon Menteri Besar)," jelasnya.
Utusan Malaysia hari ini melaporkan, Pas Selangor mencalonkan empat nama dalam kalangan ADUN parti itu untuk dipersembahkan kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah bagi mendapat perkenan sebagai Menteri Besar.
Empat ADUN terbabit selain Iskandar ialah Timbalan Pesuruhjaya I Pas negeri, Sallehen Mukhyi; Bendahari Pas negeri, Dr. Ahmad Yunus Hairi dan ADUN Tanjung Sepat, Ir. Mohd. Haslin Hassan.


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Politik/20140830/po_03/Anwar-dibidas-hanya-calonkan-isteri-jadi-MB#ixzz3BpR1M3M0
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Warga asing terajui MAS


Pengarah Urusan Khazanah Nasional Tan Sri Azman Mokhtar berkata, pihaknya sudah memulakan proses pencarian CEO baru yang dijangka diumumkan sebelum akhir tahun ini. 

Azman ketika mengumumkan pelan 12 perkara pemulihan MAS berkata, CEO Ahmad Jauhari Yahya juga akan kekal memimpin OldCo sehingga 1 Julai 2015 apabila NewCo mula berkuatkuasa.
Foto
AZMAN mengumumkan pelan 12 perkara bagi memulihkan MAS pada sidang media, hari ini. FOTO AFP

Menurut beliau, pelan pemulihan bernilai RM6 bilion MAS turut membabitkan pemberhentian kira-kira 6,000 kakitangan atau 30 peratus daripada 20,000 kakitangan semua bahagian syarikat berkenaan bagi meningkatkan kecekapan syarikat.

Katanya, MAS juga akan memberi tumpuan semula ke atas laluan serantau yang menguntungkan berbanding destinasi jarak jauh yang merugikan. 

"Butiran terperinci masih diusahakan oleh MAS tetapi ia akan meliputi semua bahagian. 

"Sebanyak RM1.6 bilion akan diperuntukkan untuk pemberhentian, latihan semula kemahiran serta penempatan semula kakitangan," katanya. 

Menurutnya, perbincangan telah diadakan pagi ini dengan kesatuan sekerja MAS mengenai pelan penstrukturan semula itu, tetapi enggan mendedahkannya. 

Di bawah pelan 12 perkara itu, syarikat baharu yang dijangka ditubuh menjelang Julai 2015, akan mempunyai kira-kira 14,000 kakitangan. 

Khazanah memiliki hampir 70 peratus saham MAS di mana RM1.4 bilion daripada RM6 bilion peruntukan pemulihan itu akan digunakan untuk membeli semua saham yang masih belum dimilikinya. 

"Adalah penting syarikat baharu itu bermula dengan langkah yang betul di segi jumlah kakitangan serta amalan kerja," kata Azman. 

Khazanah akan melabur dalam pusat latihan semula kemahiran, yang akan ditempatkan di Subang, khusus untuk memberi latihan semula kakitangan MAS yang tidah berpindah ke syarikat baharu berkenaan. 

Khazanah dan MAS juga telah mengadakan kerjasama dengan Scicom (MSC) Bhd dan Sutherland Global Services untuk menyediakan latihan kepada kakitangan MAS dan menyerap sebahagian daripada mereka. - AGENSI
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/29

Dia hendal, saya brek


Tumpat: Seorang cacat penglihatan manakala seorang lagi dilahirkan sebagai kerdil, tetapi kedua-duanya saling melengkapi apabila mengayuh basikal roda tiga sejauh 20 kilometer (km) setiap hari untuk mencari rezeki.
Kaedah digunakan mereka ialah si kerdil menjadi pengemudi manakala yang cacat penglihatan mengayuh serta menjaga brek basikal yang sudah diubah suai dengan roda tambahan. 
Walaupun pelik, itu rutin pasangan Mohamad Yusoff, 65, dan adik iparnya Hasnah Ngah, 56, untuk mencari sesuap nasi untuk menyara kehidupan mereka. 

Walaupun pernah beberapa kali terjatuh ke dalam parit, gara-gara arahan Hasnah yang gagal difahami Mohamad kedua-duanya tetap komited berniaga dan tidak menjadikan insiden itu sebagai halangan.
Foto
MOHAMAD mengangkut barangan dan dipantau adik iparnya yang menunggu di roda tiga.
Foto
HASNAH yang kepanasan memegang payung untuk berteduh sambil memberi panduan jalan kepada abang iparnya.
Foto
HASNAH menunjukkan wau yang dihasilkan bersama abang iparnya, Mohamad.

Ini kerana mereka yang dikategorikan sebagai orang kurang upaya (OKU) tidak mahu menjadikan kekurangan diri sebagai alasan untuk terperuk di rumah dan mengharapkan bantuan semata-mata.Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/30

‘Enggan pilih mati’


Shah Alam: Dia hanya mampu menggerakkan mata dan lidah kerana kecacatan fizikal dialami sejak berusia dua bulan, namun tidak menghalang pendakwah Islam tersohor Arab Saudi, Ammar Bugis untuk menggapai kejayaan.
Meskipun bergelar orang kurang upaya (OKU), namun kecekalan serta daya ingatan istimewa dimiliki Ammar, 28, membolehkannya menghafal 30 juzuk al-Quran pada usia 13 tahun.
Malah, beliau dinobatkan sebagai mahasiswa terbaik ketika mengikuti pengajian sarjana muda kewartawanan di Universiti Raja Abdul Aziz, Jeddah.

“Ketika membesar saya ada dua pilihan, sama ada tinggal di rumah menunggu untuk mati atau teruskan kehidupan dan mencapai cita-cita. Akhirnya saya ambil pilihan kedua dan bertekad menewaskan kecacatan saya,” katanya yang menghidap penyakit Werdnig-Hoffman.
Foto
AMMAR dinobatkan mahasiswa terbaik sarjana muda kewartawanan di Universiti Raja Abdul Aziz, Jeddah.

Kini Ammar bukan saja menjadi wartawan akhbar Ukaz di Arab Saudi, malah pengulas sukan stesen televisyen serta pensyarah universiti di Emiriah Arab Bersatu (UAE).Dapatkan akhbar Harian Metro untuk berita selanjutnya.
Artikel ini disiarkan pada : 2014/08/29

(8 GAMBAR) Taktik Keji Dan Jijik Sesetengah Peniaga Goreng Pisang Akhir Terbongkar !!

 mediasiber


Sungguh memeranjatkan apabila mengetahui taktik mencampurkan plastik dalam minyak masakan yang popular di Indonesia ini sudah mula menular di Malaysia.

Sebelum ini, kita dikejutkan dengan pengakuan seorang peniaga ayam goreng rangup dari Indonesia yang telah membuat pengakuan mencampurkan plastik atau paket minyak itu sendiri ke dalam minyak masakannya untuk menghasilkan ayam goreng rangup dan tahan lebih lama.

Namun, ketidakjujuran ini akan mengakibatkan pelanggan mengalami masalah kesihatan terutama kepada organ dalaman.

Berikut merupakan perkongsian oleh pengguna laman sosial.

Beli pisang goreng d gerai kueh donggongon. Tlampau rangup menimbulkan keraguan. Then, memang yg djangka pisang goreng dgoreng dengan minyak + straw. Sangat kurang ajar n x sivik punya penjual.Cara mengetahui samada ayam goreng atau goreng pisang dicampur plastik:

1. Bawa bahan kajian anda balik ke rumah (ayam atau pisang dan sebagainya).2. Ambil mancis dan bakar ayam atau pisang tersebut.3. Sekiranya terhasil nyalaan, besar kemungkinan ayam atau pisang terbabit dicampur plastik.4. Segera laporkan kepada pihak berwajib untuk tindakan lanjut.


Pancaroba

Dua askar kita melangkah sambil memijak bendera Israel di luar Masjid Rasah Negeri Sembilan selepas Solat Jumaat tengahari tadi. Kempen Himpunan Solidariti Ummah dijalankan oleh ISMA Seremban.

www.ismaweb.net

GUNUNG Tavurvur meletus memuntahkan batu serta abu ke udara

GUNUNG Tavurvur meletus memuntahkan batu serta abu ke udara memaksa penduduk tempatan berpindah dan penerbangan antarabangsa terpaksa mengubah laluan dalam kejadian di timur Papua New Guinea. FOTO AFP

Calon MB Selangor: Shuhaimi selar tindakan Rafizi

JUMAAT, 29 OGOS 2014 @ 10:32 PM

 
SHAH ALAM: Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Selangor daripada PKR hari ini menyelar Naib Presiden PKR, Rafizi Ramli yang mendesak mereka membuat kenyataan menarik diri daripada dicalonkan sebagai Menteri Besar Selangor.

Ketua Penerangan PKR, Shuhaimi Shafiei yang juga ADUN Sri Muda, berkata tindakan Rafizi itu yang mahu mereka membuat kenyataan terbuka adalah tidak perlu kerana ia dilihat seolah-olah cuba menghina mereka.

"Saya berpandangan tidak perlu saya dan rakan-rakan ADUN diarah buat kenyataan tarik diri kerana kami bukanlah orang yang dicalonkan sebagai menteri besar.

"Siapa Rafizi yang hendak menyuruh kami membuat itu dan ini? Jika beliau mempunyai cadangan yang difikirkan baik, bawalah ke dalam mesyuarat Majlis Pimpinan Pusat untuk kita bincangkan dan membuat keputusan," katanya dalam satu kenyataan di sini, hari ini.Shuhaimi turut mempersoalkan tindakan Rafizi yang menggunakan saluran media bagi menyelesaikan isu dalaman parti, sekali gus memberikan imej buruk terhadap parti.

Rafizi dalam satu kenyataan hari ini menyeru ADUN daripada PKR berbuat sedemikian sebagai menunjukkan sokongan terbuka kepada presiden parti itu, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail.

Semalam, Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta semua pihak termasuk PAS menerima keputusan memilih Dr Wan Azizah sebagai calon tunggal Menteri Besar Selangor yang baharu yang dimuktamadkan pada mesyuarat Majlis Presiden Pakatan pada 17 Ogos lepas.

- BERNAMA

6,000 pekerja MAS diberhentikanKIRA-KIRA 6,000 kakitangan Penerbangan Malaysia terpaksa menerima hakikat mereka akan dibuang kerja. - Gambar hiasan.


KUALA LUMPUR – Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) mengumumkan sebanyak 6,000 kakitangan syarikat Penerbangan Malaysia (MAS) akan diberhentikan menerusi proses penyusunan semula syarikat itu agar kembali menguntungkan.
Pengarah Urusan Khazanah, Tan Sri Azman Mokhtar (gambar kecil) berkata, kesemua pekerja terbabit akan menjalani proses pemberhentian secara berperingkat dalam tempoh 10 bulan daripada sekarang.
Beliau berkata, jumlah tersebut meliputi 30 peratus pekerja MAS yang kini berjumlah 20,000 orang.
“Ia merupakan sebahagian daripada rancangan 12 perkara bagi memulihkan kedudukan syarikat itu dengan suntikan dana RM6 bilion.
“Bagaimanapun kira-kira 3,500 pekerja yang diberhentikan itu akan diambil bekerja di dalam syarikat di bawah Khazanah.
“Kami komited untuk membantu pekerja-pekerja yang dilepaskan ini melalui program latihan kemahiran, penempatan semula dan membantu dalam mencari kerja di syarikat tempatan mahupun syarikat antarabangsa.
“Butiran terperinci masih diusahakan oleh MAS tetapi ia akan meliputi semua bahagian,” katanya.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2014&dt=0830&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_01.htm#ixzz3BpJQHGKe 
Hakcipta terpelihara 

Mahathir tidak akan berdiam diri - Muhammad Taib


MUHAMMAD FAIZAL | .
KUALA LUMPUR: Kritikan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terhadap Datuk Seri Najib Razak menunjukkan beliau menginginkan seorang Perdana Menteri yang bekerja dan bukannya selalu melancong.

Bekas Menteri Besar Selangor, Tan Sri Muhammad Muhd Taib yang bekerja di bawah Mahathir berkata, bekas Perdana Menteri itu merupakan seorang yang tegas dalam pentadbiran.

"Mahathir tegas dalam segala hal membabitkan negara ini, beliau mahukan yang terbaik untuk rakyat.

"Bila beliau kritik Najib itu menunjukkan ada yang pincang dalam pentadbiran sekarang, mungkin beliau mahukan Perdana Menteri yang bekerja dan bukannya melancong," katanya ketika ditemui di pejabat Harakah di sini.

Menurut beliau lagi, sewaktu pentabiran Mahathir tidak timbul isu perkauman, malah tidak pernah ada kumpulan pendesak seperti sekarang.

"Ada kita lihat waktu Mahathir mana ada wujud Perkasa, Isma atau apa-apa kumpulan yang menunjukkan mereka terlalu Melayu.

"Beliau adil untuk semua kaum tapi bila Najb mengambil Putrajaya pelbagai konflik timbul ada banyak NGO pendesak dan cuba menimbulkan pelbagai pendapat-pendapat negetif," kata beliau yang juga Timbalan Pengerusi Lajnah Penerangan dan Hubungan Media PAS Pusat.

Muhammad juga bimbang sikap lemah Najib dalam menangani isu membabitkan kaum yang boleh mengundang suasana tegang.

Beliau turut berpendapat, Mahathir tidak akan berdiam diri selagi Najib tidak mengikut apa yang beliau kehendaki serta sealiran dengan pentadbirannya sebelum ini. - HARAKAHDAILY 29/8/2014

Anwar saman RM100 juta, Anifah beri keterangan 30 Okt


BERNAMA | .
KUALA LUMPUR: Menteri Luar Datuk Seri Anifah Aman akan memberi keterangan pada 30 Okt dalam perbicaraan kes saman RM100 juta yang dikemukakan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berhubung isu melompat parti.

Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Siti Khadijah S.Hassan Badjenid menetapkan tarikh itu di dalam kamarnya hari ini sebagai sebutan untuk pengurusan kes selepas menemui peguam Razlan Hadri Zulkifli, yang mewakili Anwar dan Jeffrey John yang mewakili Anifah.

John memberitahu pemberita bahawa defendan (Anifah) akan memanggil tiga orang saksi iaitu Datuk Raime Unggi yang juga anggota Parlimen Tenom, bekas Ketua Menteri Sabah Datuk Yong Teck Lee dan Duta Malaysia di Indonesia Datuk Seri Zahrain Mohamed Hashim yang juga bekas anggota Parlimen Bayan Baru.

Beliau berkata kesemua mereka telah mengemukakan pernyataan saksi kepada mahkamah.

John juga berkata lima lagi saksi akan disapina untuk memberi keterangan dalam perbicaraan kes saman itu dan mereka termasuk anggota Parlimen Beluran, Datuk Seri Ronald Kiandee. Razlan Hadri memberitahu bahawa mahkamah menetapkan empat hari bermula 25 Nov untuk menyambung perbicaraan.

Pada 27 Ogos, plaintif telah menggulung kesnya selepas memanggil Anwar, yang merupakan satu-satunya saksi, untuk memberi keterangan.

Pada 27 Mei 2009, Anwar mengemukakan saman fitnah bagi RM100 juta terhadap Anifah dan kerajaan Malaysia kerana mendakwa kenyataan menteri itu pada sidang media di Washington, yang juga dihadiri Setiausaha Negara Amerika Syarikat ketika itu, Hillary Clinton, telah mencemarkan nama baiknya.

Ketua pembangkang itu mendakwa Anifah menggambarkan beliau sebagai seorang yang tidak layak untuk memegang sebarang jawatan politik atau apa-apa jawatan dan berbahaya kepada masyarakat Malaysia.
Anwar juga mendakwa bahawa kenyataan defendan yang dilaporkan secara meluas dalam media tempatan dan asing, telah menimbulkan fitnah terhadap perwatakannya dan secara langsung dan tidak langsung menggambarkan beliau sebagai seorang yang tidak beretika, tidak berprinsip dan rasuah. - Bernama

Himpunan 11 Sept bantah Felda diskriminasi peneroka


ANIS NAZRI | .
KUALA LUMPUR: Satu himpunan besar-besaran membabitkan para peneroka akan diadakan di hadapan Suruhanjaya Hak Asasi Manusia (Suhakam) pada 11 Sept depan.

Himpunan yang mensasarkan 1,000 peneroka itu dijadualkan bermula jam 11 pagi bagi menyatakan bantahan terhadap pengurusan Felda berhubung beberapa isu peneroka yang sekian lama didiskriminasikan.

Badan pejuang hak peneroka, Pertubuhan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) yang menganjurkan himpunan itu juga akan menyerahkan memorandum kepada Suhakam.

Menurut Pengerusi Anak, Mazlan Aliman, penyerahan memorandum itu berkaitan krisis harga komoditi sawit yang semakin merudum serta isu diskriminasi terhadap peneroka.

"Kejatuhan harga komiditi sawit ini semakin membimbangkan. Kelmarin di Jengka, saya dimaklumkan kadar perahan gred (KPG) pada kadar 19-20 peratus, harga RM 400 per matrik tan, malah ada yang dapat RM 380 sebulan," kata beliau pada satu sidang akhbar di Pejabat Agung PAS, hari ini.

Katanya, kerajaan tidak mengambil sebarang langkah proaktif bagi menyelesaikan krisis berkenaan walaupun ia menyebabkan kehidupan para peneroka terjejas.

Selain itu, tambah Mazlan soal diskriminasi yang dikenakan ke atas beberapa peneroka yang bertindak menyaman Felda juga akan diketengahkan memandangkan ia jelas melanggar hak asasi para peneroka berkenaan.

Sejurus itu, kata Mazlan, memorandum sama akan turut diserahkan ke Jabatan Perdana Menteri, di Putrajaya pada jam 3 petang, hari yang sama.

Sehubungan itu, beliau menggesa para peneroka agar terus bersama-sama menyertai himpunan tersebut sebagai tanda solidariti terhadap isu-isu berkaitan hak asasi peneroka.

Turut serta pada sidang media tersebut Penasihat Anak, Dr. Rosli Yaakop, AJK Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat, Kolonel (B) Mohd Nazari Mokhtar, bekas Pengarah Eksekutif Felda Plantations, Muhammad Said Jonit dan wakil peneroka, Abdul Rahman Jamhari. - HARAKAHDAILY 29/8/2014