Sunday, November 30, 2014

Kerajaan tetap tidak benarkan abu mayat Chin Peng dibawa balik - Zahid


AYER KEROH: Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi menegaskan kerajaan sama sekali tidak akan membenarkan abu mayat Setiausaha Agung Parti Komunis Malaysia (KPM), Chin Peng dibawa balik ke negara ini.
Beliau berkata, sewaktu zaman komunis, Chin Peng atau nama sebenarnya Ong Boon Hua telah menyebabkan ramai polis atau tentera yang gugur.
"Kalau Chin Peng seorang yang mahu dihormati, bagaimana dengan saudara mara dan anak beranak kepada polis dan tentera yang telah dibunuh oleh pengganas komunis akibat individu itu.
"Saya tidak emosi dalam perkara ini, tapi berapa ramai yang mati berbanding mahu menghormati yang seorang ini (Chin Peng)," katanya pada sidang media selepas perasmian Festival Motosikal Persatuan Motosikal Berkuasa Tinggi Malaysia (SAM) Melaka di Pusat Dagangan Antarabangsa Melaka (MITC) di sini sebentar tadi.
Ahmad Zahid mengulas laporan Pengerusi Setiakawan Malaysia Abad ke-21, Lee Huck Tee yang mendesak agar kerajaan membenarkan mayat atau abu mayat Chin Peng dibawa balik ke Malaysia.
Alasan Tee ialah kerajaan perlu menghormati Perjanjian Perdamaian Hatyai yang ditandatangani pada 2 Disember 1989 bersama PKM dan kerajaan Thailand dengan salah satu syarat perjanjian adalah ahli PKM dibenarkan kembali ke negara ini jika mereka mahu berbuat demikian.
Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, beliau juga tidak mahu ada pemujaan berlaku jika abu mayat Chin Peng ditempatkan di biara tertentu di negara ini.

Senyum penuh makna Ketua Pembangkang Selangor...


http://shahbudindotcom.blogspot.com | .
Ada beberapa perkara menarik dalam pembentangan Belanjawan NegeriSelangor 2015 yang pertama kali dilakukan oleh Menteri Besar, Azmin Ali, hari ini. Dengan peruntukansebanyak RM2.42 bilion berbanding hasil sebanyak RM1.97 bilion yang dijangka pada tahun depan, ia menyerlahkan hasrat kerajaan negeri untuk tidak berkira dalam berbelanja demi kepentingan rakyat. 
Walaupun dikira belanjawan defisit, tetapi ia juga merupakan yang terbesar sepanjang pemerintahan PR sejak 2008.
 
Buat julung kalinya  juga peranan Ketua Pembangkang di DUN Selangor diiktiraf oleh kerajaan negeri dengan pemberian sebuah kereta rasmi, Toyota Camry beserta pembiayaan petrol dan tol, elaun RM3,000 sebulan, gaji pemandu sebanyak RM1,367 dan RM2,001 lagi untuk bayaran seorang setiausaha kerja.
 
Ketua Pembangkang yang juga Adun BN Sungai Burung, Shamsuddin Lias kelihatan tersenyum lebar ketika menerima pemberian kereta  dan segala kemudahan itu daripada Azmin sambil disaksikan oleh Speaker, Hannah Yeoh.
 
Sambil menghargai sumbangan dan pengiktirafan itu serta berjanji akan memberi sumbangan yang sebaiknya, Shamsuddin juga tentunya akan lebih bergaya ke Perhimpunan Agung UMNO tahun ini kerana walaupun UMNO dan BN merupakan pembangkang di Selangor tetapi beliau turut juga mendapat nikmat daripadanya.
 
Selain kemudahan untuk Ketua Pembangkang itu, kerajaan negeri pimpinan Azmin juga bermurah hati memperuntukkan RM200 ribu setahun kepada setiap ADUN BN untuk melaksanakan projek-projek pembangunan di kawasan masing-masing.
 
Peruntukan ini sekaligus menjadikan pengundi di kawasan yang diwakili oleh Adun BN terus menikmati pelbagai kemudahan pembangunan, meskipun hanya menjadi pembangkang.
 
Pembaharuan ini tentunya menaikkan lagi nama Azmin dan PR di mata pengundi Selangor.  Bukan saja di negeri lain, bahkan di peringkat Pusat sekali pun, wakil rakyat pembangkang tidak pernah diberikan peruntukan oleh kerajaan yang memerintah.
 
Dengan sendirinya, walaupun Noh Omar semalam mengatakan beliau terus diberi mandat untuk mengetuai UMNO Selangor oleh Najib Razak di sebalik pelbagai kritikan dan kekecewaan tentang prestasinya, harapan beliau pastinya semakin sukar dengan tindakan terbaru Azmin ini.
 
Pengundi Selangor kini melihat kerajaan PR di Selangor paling terbuka dan memahami erti demokrasi dalam ertikata yang sebenarnya. Kecuali berlaku sesuatu yang diluar dugaan, secara realitinya kerajaan PR di Selangor semakin kukuh dan sukar ditumbangkan.
 
Shamsuddin Lias juga barangkali lebih suka PR terus kekal mentadbir Selangor kerana kedudukannya sebagai Ketua Pembangkang itu lebih baik bagi dirinya berbanding jika BN yang memenangi pilihanraya. Jika BN yang menang pilihanraya, beliau bukan saja tipis untuk dipilih sebagai Menteri Besar, malah sebagai Exco pun belum tentu lagi.
 
Sebab itu, sengih dan senyumnya cukup lebar ketika menerima kemudahan itu daripada Azmin Ali. (SH 24/11/2014)
 
Semasa BN menang, jangankan nak jadi Menteri Besar, jawatan Exco pun tak merasa...
 

Pengekalan Akta Hasutan demi untuk Najib selamatkan diri


http://shahbudindotcom.blogspot.com/ | .
Secara umumnya hampir tiada yang menarik dalam ucapan perasmian Najib Razak di Perhimpunan Agung UMNO tahun ini. Isi dan isu yang ditimbulkan kelihatan lesu dan tiada yang baru.
Berbanding ucapan Muhyiddin Yassin ketika merasmikan Perhimpunan Agung Wanita, Pemuda dan Puteri sehari sebelumnya, ia jauh mengandungi isi yang menyedar dan menyegarkan seluruh ahli-ahli UMNO agar segera bangkit meneruskan perjuangan yang kian mencabar ini.
Malah ucapan Muhyiddin turut mendapat pujian banyak pihak yang menyifatkannya sebagai peringatan penuh bertanggungjawab untuk memulih dan mengembalikan kekuatan semula UMNO.
Satu-satu isu yang terus diperkatakan oleh ahli UMNO dan juga orangramai dalam intipati ucapan Najib tahun ini ialah tindakannya mengekalkan Akta Hasutan yang pernah dijanji untuk dihapuskannya sebelum ini. Pujian yang kedengaran juga mengenai ucapan Najib hanyalah mengenai tindakannya mengekalkan Akta Hasutan saja. Tidak terdengar ada pujian lain selain itu.
Walaupun kumpulan kanan dalam UMNO dan masyarakat memberi pujian dan sanjungan kepadanya berikutan pengekalan Akta Hasutan itu, tetapi adalah jelas Najib dilabel sebagai pemimpin yang mungkir dengan janjinya sendiri.
Meskipun tidak dinafikan pihak yang berbelah bagi selama ini kembali menyokongnya, tetapi Najib akan terus kehilangan sokongan rakyat biasa yang berpegang kepada janjinya sebelum ini. Kumpulan ini yang kebanyakannya daripada golongan bukan Melayu dan mereka yang tinggal di bandar, dipercayai akan terus menjauhi Najib berikutan tindakan mungkir janjinya itu.
Bahkan mungkin juga mereka tidak mempercayai lagi apa juga janji-janjinya selepas ini.
Dengan ini, Najib sekurang-kurangnya belajar satu perkara iaitu jangan mudah berjanji sesuka hati. Berjanji sesuka hati sebenarnya bukan saja merbahaya ketika memadu kasih atau sedang dilamun asmara tetapi juga dalam dunia politik. Ketika mengemukakan janji dahulu, Najib jelas terbuai dengan keinginan menjadi pemimpin yang liberal dan terbuka tetapi akhirnya terkulai kerana tekanan daripada dalam UMNO sendiri.
Jika dahulu beliau lebih berhati-hati sebelum melontarkan janji, tentulah keadaan tidak menjadi kalut seperti sekarang ini. Barangkali Najib kena menghayati lagu nyanyian Saloma "Apa Guna Berjanji" sebelum melontarkan janji-janjinya di lain kali.
Tetapi sesuatu yang tidak dapat dinafikan daripada tindakan Najib mengekalkan Akta Hasutan ini setelah berjanji untuk memansuhkannya sejak 2012 lagi ialah semata-mata untuk memastikan masa depannya terus kukuh dalam UMNO.
Oleh kerana rata-rata mereka dalam UMNO mahukan akta itu dikekalkan, ditambah dengan sokongan rakyat kepada UMNO yang tidak berubah serta penarikan balik sokongan oleh Mahathir Mohamad terhadapnya, jika Najib terus mahu memansuhkannya, ia tentu akan menyebabkan kedudukannya lebih mudah digoyang lagi.
Oleh kerana ingin terus mempertahankan kedudukannya, Najib terpaksa mengalah dengan keadaan yang tidak memihak kepadanya itu. Lebih-lebih lagi timbalannya, Muhyiddin Yassin turut lantang mahukan akta itu dikekalkan.
Kiranya gelombang penolakan ini tidak sekuat sekarang, sudah barang tentu Najib akan terus berpegang kepada janjinya untuk menghapuskan akta tersebut.
Ini juga tidak dapat ditolak ada kaitan dengan kemungkinan UMNO akan mengadakan pemilihannya pada 2016 iaitu sebelum berlangsungnya PRU14 dan tidak lagi menangguhkannya seperti biasa. Kalau pun pemilihan UMNO diadakan selepas pilihanraya umum, Najib tidak mahu sokongan terhadapnya lebih longgar lagi.
Ketika ini, gambarannya ialah Najib lebih rela kehilangan sokongan rakyat biasa yang menganggapnya sebagai seorang yang mungkir janji terlebih dahulu berbanding kehilangan terus sokongan dalam UMNO dan kumpulan kanan dalam masyarakat.
Mungkin selepas meraih semula sokongan dan kekuatan kumpulan kanan dalam UMNO dan masyarakat itu, beliau akan memikir cara lain pula untuk mengambil hati golongan yang kecewa dengan janji palsunya itu.
Tetapi, walaupun sudah membuat keputusan mengekalkan Akta Hasutan, Najib juga bakal terus ditekan lagi selepas ini agar mengembalikan semula ISA dan Ordinan Darurat yang sudah dimansuhkannya sebelum ini.
Dengan kejayaan kumpulan kanan mendesak sehingga Najib mengalah dan terus mengekalkan Aka Hasutan, adalah dipercayai gerakan agar dikembalikan ISA dan Ordinan Darurat akan lebih rancak lagi selepas ini. Mereka tidak akan berhenti setakat Akta Hasutan saja.
Adalah dipercayai selepas ini, demi mempertahankan kedudukannya, Najib akan terus berlembut dengan kumpulan kanan yang berada dalam UMNO dan juga dalam masyarakat. Semuanya demi memastikan kedudukannya dalam UMNO dapat diselamatkan terlebih dahulu. (SH 27/11/2014)

Khalid sedia disiasat Selcat isu pampasan RM2.3 juta


BERNAMA | .
PELABUHAN KLANG: Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata pembayaran pampasan kepada pegawai-pegawainya semasa beliau menjadi menteri besar Selangor dilakukan dengan mematuhi peraturan dan prosedur yang ditetapkan oleh Menteri Besar Diperbadankan (MBI) Selangor.

Beliau berkata pembayaran berjumlah RM2.3 juta kepada lapan pegawai kontrak MBI dilakukan mengikut skim pemisahan sukarela selepas pertukaran menteri besar.

"Pembayaran dilakukan secara telus dan profesional serta berhemah," katanya kepada pemberita ketika ditemui pada program 'jamuan rakyat' di sebuah masjid dekat Telok Gong di sini, hari ini.

Pembayaran itu, yang disifatkan oleh beberapa pihak sebagai tidak munasabah, dilakukan pada akhir tempoh perkhidmatan Abdul Khalid sebagai menteri besar sebelum Mohamed Azmin Ali mengambil alih pada 23 Sept.

Dalam hubungan ini, Abdul Khalid yang juga Anggota Dewan Undangan Negeri bagi Pelabuhan Klang berkata beliau sedia disiasat oleh Jawatankuasa Keupayaan, Kebertanggungjawaban dan Ketelusan Selangor (SELCAT) berhubung isu pembayaran pampasan, jika perlu. -Bernama

2,000 Paku Dikeluarkan Dari Badan Seorang Wanita


Diterbitkan: Ahad, 30 November 2014 8:52 AM
Dr Sagiran Sukardi.

BANGI: Seorang pakar bedah dari Indonesia menjadikan kes terapi Islam sebagai pelengkap perubatan moden di hospital dengan mengeluarkan paku berkarat dari dalam badan seorang pesakit wanita, kononnya dipercayai menjadi mangsa ilmu sihir.

Dr Sagiran Sukardi menggambarkan bagaimana pemahamannya mengenai amalan perubatan dicabar ketika merawat wanita tersebut.

Dalam kes di Sumatera yang menjadi bualan ramai, lebih 2,000 paku dikeluarkan dari dalam badan seorang wanita berusia 25 tahun yang dikenali sebagai Supiyati.

"Sebagai seorang pakar bedah, saya tidak percaya kesakitan itu berpunca daripada sihir dan jin," katanya dalam forum bertajuk 'Jin dan Sihir' Dalam Perubatan di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM).

Dr Sagiran dari fakulti perubatan di Universiti Muhammadiyyah Yogjakarta berkata keadaan Supiyati mencabar logik perubatan.
Beliau menunjukkan kepada peserta forum beberapa keping gambar paku dibawah kulitnya dan X-ray kesan luka yang dialami Supiyati.
Kira-kira 75 peratus daripada peserta yang hadir terdiri daripada doktor dan pakar psikiatri manakala selebihnya adalah pakar akademik serta kumpulan penyelidik.
Pesakit itu pertama kalinya dibawa ke bilik kecemasan pada September 2012.

Dr Sagiran berkata, dalam pembedahan pertama, beliau mengeluarkan lebih 70 paku dari bahagian kakinya sebelum merawat luka tersebut.

"Amat memeranjatkan, sehari selepas pembedahan itu saya menjumpai lebih banyak paku dikawasan itu semula. Pada masa sama, saya tidak percaya ia ada kaitan dengan ilmu sihir," katanya.

Namun, beliau berkata selepas mendapat nasihat daripada rakan-rakan dan guru agama, dia kemudiannya menggunakan terapi Islam untuk merawat pesakit itu.
Menurut Dr Sagiran, dia mula membaca ayat suci Al-Quran ketika sedang membersihkan luka atau semasa gadis itu mengerang kesakitan.
Beliau berkata, selepas rawatan tersebut wanita berkenaan kemudiannya termuntah.
"Anda tidak boleh bayangkan tetapi lebih banyak paku dan rambut terkandung dalam muntahnya," kata Dr Sagiran.
Dr Sagiran berkata bekas suami Supiyati yang menghilangkan diri selepas dia menjalani rawatan tersebut dipercayai bertanggungjawab melakukan perbuatan sihir itu.
Katanya, kes itu menggambarkan keperluan terhadap pendekatan secara holistik termasuk rawatan kerohanian dan keagamaan di hospital.

Moderator forum UKM, Prof Madya Dr Supyan Hussin berkata penganjur tidak menentang cara perubatan moden.

"Namun terapi Islam boleh digunakan untuk merawat pesakit yang kesakitannya tidak dapat dikenal pasti," katanya.

Dr Supyan berkata terapi Islam tiada kaitan dengan ilmu hitam atau ilmu sihir yang bertentangan dengan Islam.

Beliau berkata, peserta mungkin akan meluluskan resolusi tersebut menerusi perbincangan dalam forum yang akan bersambung pada Ahad sebelum perkara itu dibawa kepada Kementerian Kesihatan.

Ibu Mangsa MH17 Heret Ukraine Ke Mahkamah Hak Asasi


Diterbitkan: Ahad, 30 November 2014 10:30 AM

BERLIN: Ibu seorang mangsa nahas pesawat MH17 dari Jerman memulakan tindakan undang-undang terhadap kerajaan Ukraine di Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah dengan mendakwa Kiev gagal menutup ruang udara negara itu.

Wanita itu mengemukakan aduan di mahkamah yang berpangkalan di Strasbourg minggu lalu dengan memfailkan tuntutan saman ke atas kerajaan Ukraine sebanyak 800,000 Euro (AS$1 juta) sebagai ganti rugi kerosakan akibat kecuaian yang disengajakan, demikian lapor akhbar harian Jerman, Bild pada Ahad.

Pesawat Malaysian Airlines (MAS) Boeing 777 itu jatuh ditembak di kawasan dikuasai pemisah Ukraine di timur negara itu pada 17 Julai, mengorbankan semua 298 orang di dalam pesawat dengan 193 daripadanya warga Belanda.

Empat daripada penumpang adakah rakyat Jerman.
Kiev dan negara Barat menuduh kumpulan pemisah menembak jatuh pesawat itu menggunakan peluru berpandu permukaan ke udara yang dibekalkan Rusia namun dinafikan Moscow.

Pihak plaintif kes itu mendakwa Ukraine sepatutnya menutup ruang udaranya daripada pesawat awam apabila tercetusnya pertelingkahan di timur negara itu, lapor akhbar Bild.

Wanita berkenaan mendakwa Ukraine memilih tidak mahu menutup ruang udaranya hanya kerana tidak mahu kehilangan hasil daripada yuran penggunaan penerbangan.

Pada masa itu, kira-kira 700 penerbangan melalui ruang udara Ukrainie setiap hari yang membawa pendapatan beberapa juta euro sebulan, kata Bild.

Wanita berkenaan diwakili peguam Jerman, Elmar Giemulla, seorang profesor dalam undang-undang penerbangan.

Giemulla mengumumkan pada September lalu bahawa beliau akan mewakili tiga keluarga dari Jerman yang menjadi mangsa MH17.

"Dengan mengekalkan ruang angkasa sebagai transit pesawat penerbangan untuk negara lain, negara itu (Ukraine) mesti memastikan keselamatan pesawat terbabit. Namun ia agak mustahil dilakukan dan ini bermakna ruang udara sepatutnya ditutup," katanya.

Guna Akta Hasutan secara berhemah


Datuk Mohd Amar Nik Abdullah
Datuk Mohd Amar Nik Abdullah
KOTA BHARU – Kerajaan Kelantan mahu Akta Hasutan digunakan secara berhemah dan bukan untuk kepentingan politik semata-mata.

Timbalan Menteri Besar, Datuk Mohd Amar Nik Abdullah berkata, akta tersebut masih boleh dipertimbangkan jika digunakan untuk menjaga keharmonian masyarakat dan negara.

“Masalah utamanya sejak dahulu, undang-undang itu di salah guna oleh kerajaan untuk kepentingan politik dan menekan pembangkang. Isu yang sama berlaku kepada Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) sebelum ini,” katanya kepada Sinar Harian, semalam.

Mohd Amar yang juga Timbalan Pesuruhjaya Pas I Kelantan berkata demikian ketika diminta mengulas berhubung perkara tersebut.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang juga Presiden Umno dalam ucapan dasarnya di Perhimpunan Agung Umno kelmarin yang mengumumkan Akta Hasutan dikekalkan dan ditambah baik dengan memasukkan peruntukan baharu bagi melindungi kesucian Islam dan agama lain serta mendakwa mereka yang menghasut agar Sabah dan Sarawak keluar daripada Malaysia.

Malah, pembangkang atau mana-mana pihak tidak perlu bimbang sekiranya Akta Hasutan 1948 dikekalkan kerana ia hanya terpakai kepada individu yang cenderung menghasut sahaja.

Sementara itu, mengulas isu yang sama, Pengerusi PKR Kelantan, Ab Aziz Ab Kadir berkata, Najib telah hilang kewibawaan kerana tidak dapat mengotakan janji sebelum pilihan raya umum dahulu dan disifatkan sebagai tiada kekuatan diri.

40 pasangan nikah serentak

40 pasangan yang dinikahkan semalam hadir ke majlis resepsi pagi ini. FOTO Iskandar Shah Mohamed 
Oleh Iskandar Shah Mohamed
Ampang Jaya: Seramai 40 pasangan pengantin diraikan dalam Majlis Kahwin Perdana peringkat Penggerak Belia Tempatan (PeBT) Selangor 2014 di Masjid Al-Azim, Pandah Indah, Ampang, sebentar tadi.

Semua pasangan berusia 16 hingga 42 tahun sebelum itu berarak dari Sekolah Rendah Agama Pandah Indah diiringi ahli keluarga terdekat dan paluan kompang.

Program yang julung kali dianjurkan bagi peringkat Selangor tahun ini itu dirasmikan oleh Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Generasi Muda dan Usahawan negeri Amiruddin Shari dengan turut dihadiri kira-kira 3,000 tetamu.

Sebahagian besar daripada pengantin selamat diijabkabulkan di masjid itu malam tadi dan semua mereka dikumpulkam bersama untuk majlis resepsi serta makan beradab hari ini.

Objektif utama program itu bertujuan membantu meringankan beban kos perkahwinan yang mana pasangan pengantin hanya perlu membayar RM1,000 merangkumi semua proses bermula kursus pra perkahwinan, akad nikah dan majlis resepsi.

Artikel ini disiarkan pada : Sabtu, 29 November 2014 @ 11:37 AM

40 pasangan yang dinikahkan semalam hadir ke majlis resepsi pagi ini. FOTO Iskandar Shah Mohamed
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/12854#sthash.N7D5XqUB.dpuf

Penghasut akan diburu habis-habisan


Reaksi perwakilan ketika mendengar ucapan penangguhan Presiden UMNO dalam Perhimpunan Agung UMNO 201
Reaksi perwakilan ketika mendengar ucapan penangguhan Presiden UMNO dalam Perhimpunan Agung UMNO 2014 di PWTC, semalam.
KUALA LUMPUR 29 Nov. - Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi berjanji akan memburu sesiapa sahaja yang menghasut dengan tujuan mencetuskan pergolakan dalam negara sebaik sahaja Akta Hasutan 1948 diperkasakan dengan dua elemen baharu.
Naib Presiden UMNO itu berkata, beliau tidak kisah jika tindakan tersebut dilabelkan sebagai hardcore mahu pun fundamentalis agama kerana baginya, empat perkara asas Perlembagaan iaitu Perkara 3, 181, 152 dan 153 tidak wajar dipersoal oleh sesiapa.
Walau bagaimanapun, dalam memerangi perbuatan menghasut tersebut, beliau menuntut kerjasama daripada seluruh agensi terlibat, khususnya Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) serta Jabatan Peguam Negara, bukan hanya dibebankan di bahu polis.
"Saya berjanji apabila Akta Hasutan 1948 ini diperkasakan, saya akan mengambil tindakan segera kepada pesalah-pesalah ini tetapi kita perlu kerjasama. SKMM kerjasamalah dengan kita, Jabatan Peguam Negara kerjasamalah dengan kita, jangan hanya bebankan polis.
"Adakah saya dianggap hardcore dan fundamentalis? Saya berada di sini dan diletakkan (ke jawatan) Menteri Dalam Negeri kerana sokongan semua," katanya dalam ucapan penggulungan Perhimpunan Agung UMNO 2014, di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), di sini hari ini.
Menyentuh isu sama, seorang lagi Naib Presiden, Datuk Seri Mohd. Shafie Apdal berkata, Akta Hasutan bukan hanya diperkasakan tetapi perlu dilaksanakan terutama mereka yang cuba membawa keluar Sabah dan Sarawak dari negara ini.
"Saya berharap akta ini bukan hanya diperkasakan malah tindakan perlu diambil kepada mana-mana pihak terutama usaha dari setengah pihak yang cuba hendak membawa Sabah dan Sarawak keluar dari Malaysia," katanya.
Seorang lagi Naib Presiden, Datuk Seri Hishammuddin Tun Hussein pula menjelaskan, unit Bona Fide Friends of UMNO akan digerakkan bagi membantu kerajaan memperkemaskan usaha menambah baik Akta Hasutan.
Dalam masa sama, beliau yang juga Pengerusi Biro Perundangan UMNO memberitahu, gerakan yang bakal dilancarkan bersifat inklusif dengan melibatkan semua segmen di dalam masyarakat.
"Kita tidak ada masa lagi untuk berdiam diri kerana musuh-musuh kita di luar sana sedang menunggu," tegasnya.
- See more at: http://www.utusan.com.my/berita/politik/penghasut-akan-diburu-habis-habisan-1.30816#sthash.CAhO57UI.dpuf

Rayu tamat derita anak

Xianyang (China): Ibu bapa seorang kanak-kanak berusia empat tahun yang mengidap kanser merayu supaya doktor menamatkan riwayat anak perempuan mereka bagi mengakhiri penderitaannya.
Zhao Zihan, daerah Xunyi di Xianyang didiagnos mengidap kanser mata sejak dua tahun lalu. Walaupun pembedahan membuang sebelah matanya dilakukan, penyakit itu masih merebak mengakibatkan kesihatannya semakin buruk.
Menurut doktor, September lalu, satu ketumbuhan pada mukanya disahkan boleh mengakibatkan maut dan kanak-kanak malang itu terlalu lemah untuk menjalani pembedahan kali kedua.
Ibu bapanya Zhao Lipeng dan Zheng Lili berkata, mereka menghabiskan semua wang simpanan bagi membiayai Zihan dan kini mengambil keputusan untuk menamatkan penderitaan itu.
“Kesakitan dan penderitaan anak kami amat menyayat hati.
“Doktor tidak boleh menyelamatkan nyawanya dan ini menyeksa kami. Kami berharap hospital dapat mengakhiri kesakitannya. Melalui eutanasia dia boleh pergi dengan tenang,” kata Lipeng.
Suntikan eutanasia bagi mematikan pesakit diharamkan di China dan kes ini yang menjadi viral menimbulkan ketidaksenangan dalam kalangan pengguna sosial.
Ada yang bersetuju untuk mengakhiri nyawa kanak-kanak itu bagi menamatkan azab penderitaannya manakala yang lain menyelar perbuatan itu kerana menganggap dia masih tidak mampu membuat keputusan untuk nyawanya sendiri. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 30 November 2014 @ 5:04 AM


IBU BAPA kanak-kanak perempuan hidap kanser rayu doktor tamatkan penderitaan anaknya.
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/12956#sthash.zEzPxjwl.dpuf

Mubarak bebas


Kaherah: Bekas Presiden Hosni Mubarak semalam dibebaskan daripada tuduhan terbabit dengan pembunuhan penunjuk perasaan ketika revolusi pada 2011 yang turut melihat penggulingannya sebagai pemimpin Mesir selepas hampir tiga dekad.
Mahkamah turut membebaskan Hosni, 86, daripada tuduhan rasuah yang dihadapi bersama anak lelakinya Alaa dan Gamal.
Hosni didapati bersalah dan dihukum penjara seumur hidup pada 2012 namun keputusan itu diketepikan selepas rayuannya dibenarkan setahun kemudian menyebabkan kesnya dibicarakan semula.
Keputusan semalam seterusnya mengakhiri perbicaraan semula tiga beranak itu bersama ketua keselamatan dan enam pembantu kanan. - AP
Artikel ini disiarkan pada : Ahad, 30 November 2014 @ 5:23 AM
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/13057#sthash.p1SJzkl3.dpuf