Saturday, February 28, 2015

Diskriminasi bertudung

Washington (Amerika Syarikat): Kisah seorang wanita Islam yang tidak ditawarkan pekerjaan hanya kerana memakai tudung dibawa ke mahkamah persekutuan tertinggi di Amerika Syarikat, semalam.
Dakwaan diskriminasi bagi pihak Samantha Elauf dikemukakan ke Mahkamah Agung Amerika Syarikat menerusi Suruhanjaya Peluang Pekerjaan Saksama (EEOC).
Menurut dakwaan EEOC, Elauf tidak ditawar pekerjaan di syarikat pakaian Abercrombie & Fitch kerana diskriminasi agama berdasarkan kod pakaian syarikat itu.
Elauf hanya 17 tahun apabila memohon bekerja sebagai penjual di kedai Abercrombie Kids di Tulsa, Oklahoma pada 2008.
Namun penolong pengurus kedai itu yang menemuramahnya bimbang dengan pemakaian tudung oleh Elauf, walaupun kagum dengannya.
Penolong pengurus itu turut memberitahu Elauf tidak mendapat bekerja di situ kerana beliau bertudung.
Syarikat itu terkenal dengan ‘gaya Abercrombie’ bagi setiap pekerjanya dan menurut kod pakaian, mereka tidak boleh memakai topi atau pakaian warna hitam tetapi tudung tidak dilarang semata-mata.
Ketika pendengaran sejam di Mahkamah Agung semalam, lapan daripada sembilan hakim seolah memihak kepada Elauf.
“Elauf tidak diberi tawaran kerja hanya kerana kepercayaan agamanya.
“Perlukah setiap calon menyatakan, ‘Saya berpakaian seperti ini kerana agama saya’?” kata Hakim Samuel Alito.
Sementara itu, Ketua Hakim John Roberts mencadangkan Abercrombie dapat memberi pengecualian bagi amalan agama.
Kes ini mendapat perhatian luas oleh media negara itu dan Elauf juga mendapat sokongan beberapa kumpulan agama lain.
Sementara itu, Elauf dalam satu kenyataan berkata, beliau berterima kasih kepada EEOC kerana membawa kes diskriminasi ini ke mahkamah.
"Kes ini bukan sahaja untuk saya sendiri tetapi bagi pihak semua orang yang ingin bebas mengamalkan agama masing-masing ketika bekerja.
“Amalan agama saya tidak sepatutnya menjadi penghalang daripada mendapat pekerjaan,” katanya.
Sebelum ini, EEOC mengemukakan saman diskriminasi di mahkamah rendah dan Abercrombie diarah membayar pampasan AS$20,000 (RM71,821).
Bagaimanapun, keputusan itu dibatalkan oleh Mahkamah Rayuan di Denver, Colorado pada 2013 atas sebab Elauf tidak meminta pengecualian daripada kod pakaian kerana isu keagamaan.
Keputusan Mahkamah Agung akan dikemukakan sebelum akhir Jun ini. - Agensi
Artikel ini disiarkan pada : Khamis, 26 Februari 2015 @ 4:22 PM


SAMANTHA Elauf di luar Mahkamah Agung Amerika Syarikat. FOTO Reuters
- See more at: http://www.hmetro.com.my/node/33304#sthash.utOpouxu.dpuf

Vladimir Putin arahkan pasukan khas Russia rampas MH370 - Pakar

KUALA LUMPUR: Kehilangan pesawat MH370 yang membawa 239 orang termasuk 12 kru dipercayai dirampas atas arahan Presiden Russia, Vladimir Putin dan mendarat secara rahsia di Kazakhstan, kata seorang pakar.

Selepas memalsukan data sistem pandu arah MH370 supaya ia dilihat seakan-akan menuju ke selatan Lautan Hindi, kumpulan perampas akhirnya mendaratkan pesawat jenis Boeing 777-200ER itu di Kazakhstan.

Penulis sains rakyat Amerika Syarikat (AS), Jeff Wise, yang juga terbabit dalam liputan siaran televisyen CNN mengenai MH370 sebelum ini berkata, data 'ping' atau isyarat berbalas antara pesawat dan satelit Inmarsat itu selama ini 'dipalsukan'.

Beliau berkata, data dirakam satelit telekomunikasi milik syarikat British itu hanya untuk mengalih tumpuan orang ramai dan misi pencarian, bagi memberi laluan plot rampasan yang diarahkan Putin berjalan lancar.

Menilai keseluruhan 'drama' di sebalik misteri kehilangan MH370, Wise menyuarakan keyakinan bahawa pesawat itu sebaliknya berada di Baikonur Cosmodrome, iaitu tapak pelancaran roket terbesar di dunia yang terletak kira-kira 200 kilometer di timur Laut Aral, Kazakhstan.

"Tujuh jam sudah memadai untuk kumpulan perampas melaksanakan rancangannya kerana tumpuan pasukan pencarian ketika itu berada di Laut China Selatan, sebelum akhirnya beralih ke Lautan Hindi.

"Perkara pelik di sebalik rampasan ini ialah apa motif sebenar Putin untuk 'mencuri' sebuah pesawat sarat dengan penumpang.

"Meskipun boleh dikatakan tidak masuk akal, Russia cukup terkenal dengan pelbagai operasi khas yang akhirnya mempunyai tujuan tertentu," katanya seperti dilaporkan portal berita Daily Mail, semalam.

Mengulas lanjut, Wise menjangkakan tindakan Putin adalah semata-mata untuk menunjukkan 'taring' Russia, khususnya merancang serangan balas terhadap negara Barat pada bila-bila masa.

Rampasan yang didakwa didalangi Russia itu, katanya, antara lain reaksi balas Putin terhadap sekatan pertama yang dikenakan terhadap negara Soviet pada 7 Mac tahun lalu iaitu sehari sebelum MH370 dilaporkan hilang.

"Ada pelbagai kemungkinan termasuk pesawat ini akan dipenuhi dengan muatan bahan letupan satu hari nanti untuk dilancarkan terhadap musuh Russia sebagai serangan balas.

"Mungkin juga ada individu di dalam pesawat itu yang mempunyai kepentingan kepada Russia," katanya. - Mail Online