Saturday, March 10, 2012

Kes Altantuya: Mahkamah dengar rayuan 27, 28 Ogos depan

Utusan Malaysia Online - Mahkamah:


PUTRAJAYA 9 Mac - Mahkamah Rayuan menetapkan dua hari mulai 27 Ogos ini bagi mendengar rayuan Cif Inspektor Azilah Hadri, 34, dan Koperal Sirul Azhar Umar, 38, atas sabitan dan hukuman mati kerana membunuh wanita Mongolia, Altantuya Shaariibuu, hampir enam tahun lalu.
Tarikh rayuan tersebut ditetapkan oleh Timbalan Pendaftar, N. Kanageswari semasa pengurusan kes tersebut di hadapan beliau hari ini.
Peguam Kitson Foong yang hadir bersama Lim Kon Keen mewakili Sirul Azhar memberitahu pemberita, mahkamah turut menetapkan 30 April ini bagi mendengar notis usul anak guamnya terhadap permohonan memfailkan alasan rayuan tambahan.
Sementara itu, J. Kuldeep Kumar yang mewakili Azilah turut memaklumkan, anak guamnya diberi tempoh sehingga 19 Mac ini bagi memfailkan petisyen rayuan.
Menurut Kuldeep, anak guamnya sudah menerima kesemua 65 jilid rekod rayuan lengkap yang antaranya mengandungi alasan-alasan penghakiman Mahkamah Tinggi bagi membolehkannya memfailkan petisyen rayuan.
Ketika pengurusan kes pada 10 Februari lalu, Azilah belum memfailkan petisyen tersebut kerana rekod rayuan yang diperoleh tidak lengkap ekoran ketiadaan alasan penghakiman Mahkamah Tinggi.
Sehubungan itu, Kitson menyatakan, mahkamah menetapkan 25 Mei ini bagi satu lagi pengurusan kes bertujuan memastikan segala urusan dokumentasi termasuk pemfailan petisyen rayuan berjalan lancar sebelum rayuan penuh didengar.
Timbalan Pendakwa Raya, P.G. Cyril hadir bagi pihak pendakwaan yang dinamakan sebagai responden dalam rayuan tersebut.
Azilah dan Sirul Azhar merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam yang mensabitkan mereka pada 9 April 2009 terhadap tuduhan membunuh model sambilan itu yang ketika kejadian berusia 28 tahun.
Hakim Datuk Mohd. Zaki Md. Yasin mendapati Azilah dan Sirul Azhar bersalah setelah berpuas hati bahawa pembelaan mereka merupakan penafian semata-mata dan tidak boleh dipercayai serta bertujuan menyalahkan di antara satu sama lain.
Kedua-duanya didapati bersalah membunuh wanita kelahiran Ulan Bator itu di antara pukul 10 malam, 19 Oktober dan 1 pagi, 20 Oktober 2006 di antara Lot 12843 dan Lot 16735, Mukim Bukit Raja, Klang dekat sini.
Altantuya menemui ajal setelah jasadnya berkecai diletupkan di kawasan belukar berhampiran Empangan Tasik Subang. Perbicaraan terhadap kedua-duanya berlangsung selama 160 hari.

'via Blog this'

Rafizi: Penafian Najib OK, tapi mahu bukti


Rafizi Ramli
SHAH ALAM - Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli menyambut baik penafian Pejabat Perdana Menteri berkenaan dakwaan perbelanjaan majlis pertunangan anak perempuan Perdana Menteri tetapi mahu Datuk Seri Najib Razak menjawab dengan bukti-bukti yang sewajarnya.
Rafizi menyenaraikan lapan persoalan dengan meminta Najib mengemukakan bukti untuk meyakinkan penafian.
"Saya menyambut baik kenyataan rasmi yang pantas dikeluarkan oleh Pejabat Perdana Menteri menafikan bahawa perbelanjaan majlis pertunangan anak Datuk Seri Najib pada 17 Jun 2011 lalu dibiayai oleh wang rakyat melalui Pejabat Perdana Menteri, walaupun dokumen dari Hotel Shangri-la, yang mengendalikan majlis secara jelas menunjukkan semua urusan tempahan dan bayaran dibuat melalui Pejabat Perdana Menteri," kata Rafizi.
Sehubungan itu, Rafizi berkata, persoalan beliau memohon maaf tidak timbul kerana kenyataan dua perenggan itu hanyalah satu penafian, tanpa ada sebarang bukti atau fakta yang boleh menafikan kesahihan dokumen atau tuduhan yang dibawa terhadap Perdana Menteri.
Menerusi mesej Twitter, Najib menafikan majlis pertunangan anak perempuannya, Nooryana Najwa pada Jun lalu, diadakan dengan menggunakan duit kerajaan.
"Perbelanjaan pertunangan anak perempuan PM, Nooryana Najwa, tidak ditanggung oleh Pejabat Perdana Menteri sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak," kata mesej Twitter dikeluarkan mengggunakan akaun Pejabat Akhbar Perdana Menteri.
Mesej susulan pula menyebut, "Pejabat Perdana Menteri akan mengeluarkan satu kenyataan berkenaan dakwaan dalam waktu terdekat."
Laporan media atas talian awal semalam Rafizi mendakwa, pihaknya ada bukti kerajaan telah membiayai majlis pertunangan Nooryana Najwa.
Rafizi berkata, untuk membersihkan namanya, beliau mahu Najib menjawab perkara-perkara berikut dengan mengemukakan dokumen rasmi sebagai bukti perbelanjaan pertunangan anak beliau tidak dibayar oleh rakyat, iaitu:

- Najib perlu mengesahkan sama ada perbelanjaan yang tertera seperti dokumen Hotel Shangri-la itu adalah perbelanjaan majlis pertunangan anak beliau;
- Najib perlu mengesahkan sama ada dokumen Banquet Event Order (BEO) yang dikemukakannya adalah dokumen yang sah dan bukannya palsu;
- Najib beliau perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan kepada rakyat salinan dokumen tempahan yang dihantar kepada Hotel Shangri-la untuk menentukan pihak yang bertanggungjawab membuat tempahan tersebut;
- Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan rekod perakaunan dari sistem perakaunan Kerajaan Malaysia yang merekodkan tempahan pembelian tersebut bagi menentukan sama ada tempahan direkodkan sebagai tanggungan Kerajaan Malaysia
- Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan kepada rakyat salinan invois yang dihantar oleh Hotel Shangri-la kerana ia boleh menjadi bukti bahawa ia dicaj kepada Perdana Menteri atas kapasiti peribadi beliau ataupun ditanggung oleh Kerajaan Malaysia
- Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan rekod perakauan dari sistem perakaunan Kerajaan Malaysia yang merekodkan invois tersebut bagi menentukan sama ada bayaran akan dibuat oleh Kerajaan Malaysia;
- Najib perlu mengarahkan Pejabat Perdana Menteri mengemukakan baucar bayaran yang dibuat kepada Hotel Shangri-la untuk menentukan siapakah yang mula-mula sekali menyelesaikan tanggungan belanja majlis tersebut; dan
- Najib perlu mengemukakan bukti bayaran yang dibuat oleh beliau dan keluarga beliau untuk menanggung perbelanjaan tersebut; termasuklah salinan cek, penyata bank atau dokumen-dokumen lain dari akaun bank peribadi beliau.

PM nafi majlis tunang anak guna duit kerajaan


ANAK NAJIB
SHAH ALAM - Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menafikan majlis pertunangan anak perempuannya, Nooryana Najwa pada Jun tahun lalu, diadakan dengan menggunakan duit kerajaan.
"Perbelanjaan pertunangan anak perempuan PM, Nooryana Najwa, tidak ditanggung oleh Pejabat Perdana Menteri sebagaimana didakwa oleh sesetengah pihak," kata mesej menerusi Twitter di bawah akaun Pejabat Akhbar Perdana Menteri (Msia PM Press Office) malam ini.
Mesej susulan pula menyebut, "Pejabat Perdana Menteri akan mengeluarkan satu kenyataan berkenaan dakwaan dalam waktu terdekat."
Laporan media atas talian awal hari ini memetik PKR mendkawa, pihaknya ada bukti kerajaan telah membiayai majlis pertunangan Nooryana Najwa.
Pengarah Strategi PKR, Rafizi Ramli dilaporkan membuat dakwaan itu dengan merujuk kepada satu tempahan jamuan bankuet kepada Hotel Shangri La, yang didakwa menyediakan katering untuk majlis berkenaan.
Malah menurut laporan itu, Rafizi mendakwa bahawa kos berjumlah RM409,767 itu dibilkan ke atas Pejabat Perdana Menteri.
Jumlah itu mungkin hanya RM409,767, namun menurut Rafizi, ia menunjukkan sikap kerajaan yang didakwa "menggunakan wang rakyat bagi kemewahan peribadi."
Majlis berkenaan diadakan pada 17 Jun 2011 di kompleks Perdana Putra.
Laporan Bernama pada hari pertunangan menyebut bahawa pertunangan anak Najib itu dengan warga Kazakhstan, Daniar Nazarbayev dilangsungkan di kediaman rasmi perdana menteri, Seri Perdana di Putrajaya.

PM perlu dedah kos kerugian untuk SBPA - Aziz Bari

Kembara Jr @Blogspot: PM perlu dedah kos kerugian untuk SBPA - Aziz Bari:KUALA LUMPUR, 10 Mac: Bekas Pensyarah Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA), Prof Dr. Abdul Aziz Bari berkata Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak perlu mendedahkan kepada rakyat berapa jumlah wang yang telah dibazirkan kerajaan untuk skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA).

"Tindakan pemansuhan skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) tidak hanya terhenti sekatan itu sahaja tetapi ia perlu didedahkan juga berapa kos perbelanjaan yang telah dikeluarkan bagi urusan tersebut.

"Najib tidak boleh berdiam diri selepas pemansuhan tetapi beliau perlu dedahkan segala kerugian akibat pemansuhan tersebut," katanya kepada harakahdaily.

Tambahnya lagi, Najib perlu bertanggungjawab sepenuhnya atas pembaziran yang berlaku sebelum SBPA dimansuhkan.

Menurutnya lagi, beliau pasti kos yang dikeluarkan bagi kajian SBPA itu adalah satu jumlah yang besar kerana ia melibatkan satu sektor yang besar.

"Saya yakin kerajaan telah mengeluarkan kos yang besar untuk kajian SBPA ini kerana ia semestinya meliputi kajian disemua peringkat dasar serta perlaksanaan.

"Kakitangan yang digunakan juga merupakan satu jumlah yang ramai, semua ini melibatkan kos," tegasnya

Abdul Aziz berkata, rakyat berhak mendesak Najib menyenaraikan segala kos yang dikeluarkan bagi SBPA kerana itu adalah duit rakyat, malah jika tiada desakan dilakukan kerajaan akan mudah melakukan pembaziran wang rakyat.

Beliau juga mencadangkan pihak audit memainkan peranan bagi menilai kerugian yang berlaku.

"Kita tidak mahu amalan umum dan batal ini menjadi kegemaran kerajaan di bawah Najib, kerana tindakan tersebut menyebabkan pembaziran berlaku.

"Kerajaan perlu bertanggungjawab dalam soal ini, bukannya lepas tangan malah pihak audit perlu pastikan serta bertindak atas kerugian disebabkan kegagalan Najib memastikan SBPA ini benar-benar berkesan sebelum membuat pengumuman perlaksanaan pada tahun lepas," sambung beliau lagi.

Jelas Abdul Aziz lagi, ini adalah gambaran jelas dalam kegagalan Najib mentadbir kerajaan yang mana setiap tindakan yang diumumkan hanyalah untuk menunjukkan kehebatannya tetapi sebaliknya adalah kegagalan.'via Blog this'

Kit Siang minta Ketua Hakim campur tangan kes Hoslan

Kembara Jr @Blogspot: Kit Siang minta Ketua Hakim campur tangan kes Hoslan:KUALA LUMPUR, 10 Mac: Ketua anggota Parlimen DAP, Lim Kit Siang menuntut Ketua Hakim Negara Tan Sri Ariffin Zakaria campurtangan dalam hukuman penjara setahun terhadap imam Hoslan Hussein yang melempar selipar ke arah hakim Mahkamah Rayuan.

Lim berkata, tindakan itu wajar kerana insiden itu berlaku pada 22 Februari, lebih dua minggu sebelum beliau tiba-tiba dipanggil dan dihukum pada 8 Mac.

"Adakah Ketua Hakim Negara Arifin Zakaria akan campur tangan terhadap hukuman penjara setahun oleh Mahkamah Persekutuan yang keras dan berlebihan terhadap imam Hoslan Hussein semalam kerana membaling kasut, meringankan hukuman demi belas ehsan?" tanya Lim sebagaimana yang dilaporkan oleh Malaysiakini.

Mahkamah Persekutuan semalam menjatuhkan hukuman penjara setahun ke atas Hoslan atas kesalahan menghina mahkamah dengan melempar selipar ke arah panel hakim.

Pegawai alam sekitar yang mempunyai tujuh anak itu turut mendapat julukan 'imam BERSIH" kerana mengangkat jubah dan menunjukkan baju-T BERSIH yang dipakainya ketika khutbah Jumaat melarang orang ramai turut serta dalam perhimpunan itu.

Ekoran hukuman ini, Pemuda dan Muslimat PAS berazam untuk membantu keluarga Hoslam yang ditinggalkan.

Hoslan mempunyai seorang isteri dan tujuh anak yang sedang membesar.


'via Blog this'

Anggap saya artis, kata Nik Aziz

Anggap saya artis, kata Nik Aziz - Politik - Sinar Harian:
Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat
KOTA BHARU – "Anggap saya artis". Demikian kata-kata Mursyidul Am Pas, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat yang mengajak masyarakat terutama yang beragama Islam menganggapnya sebagai artis supaya dakwah disampai lebih mudah difahami.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, Islam itu sendiri adalah seni dan penyusunan perkataan di dalam al-Quran itu juga berseni sehingga dapat menarik perhatian tokoh-tokoh ternama.

“Artis sebenarnya perkara baik, iaitu orang yang menggunakan seni. Alangkah seronoknya jika saya juga dianggap sebagai artis. Saya seorang pendakwah, saya juga menggunakan seni iaitu seni pemikiran untuk memperkembangkan ajaran Islam.

“Mengajak orang untuk mendekati Islam terutamanya kepada umat Islam itu sendiri yang mungkin terlupa dengan ajaran agamanya,” katanya pada Sidang Media Selebriti Hari Hiburan Islam (Hai) di kediaman rasminya di sini, semalam.

Beliau turut melahirkan rasa kekecewaannya terhadap segelintir artis yang banyak dikaitkan dengan pakaian yang tidak menutup aurat serta terbabit dengan gejala penyalahgunaan dadah.

“Saya sangat dukacita apabila ‘kurniaan’ artis ini disalahgunakan sehingga dikait dengan banyak perkara maksiat. Hal ini disebabkan dunia diperintah dan dikuasai barat yang menjadikan pengertian artis ini lebih sempit dari sebenarnya.

“Seperi perkataan maksiat di tempat kita yang hanya diertikan sebagai perbuatan zina sedangkan maksud maksiat itu ialah menderhaka kepada Allah termasuk zina, tidak sembahyang, berjudi malah rasuah pun adalah maksiat,” katanya.

Sidang media itu diadakan sempena penganjuran sambutan Hai siri keempat oleh Kerajaan Negeri dengan menampilkan beberapa artis terkenal tempatan dan antarabangsa termasuk heroin filem Indonesia, Oki Setiana Dewi.
Oki berada di Dewan Konvensyen, Kelantan Trade Centre (KTC) di sini untuk program Bicara Selebriti bersama beberapa artis lain, antaranya Pendakwah, Kapten Hafiz Firdaus Abdullah dan Selebriti TV Al-Hijrah, Amin Idris semalam.

'via Blog this'

‘Takkan tak sayang emak’

myMetro | ‘Takkan tak sayang emak’:BANTU...pegawai JKM dan kakitangan hotel mengangkat Faridah untuk dibawa masuk ke dalam van, semalam.
BANTU...pegawai JKM dan kakitangan hotel mengangkat Faridah untuk dibawa masuk ke dalam van, semalam.
PILU...Faridah tidak dapat menahan kesedihan.
PILU...Faridah tidak dapat menahan kesedihan.
KUALA LUMPUR: “Emak saya bang, takkan saya tak sayang. Apapun yang berlaku, sebagai anak saya mohon ampun dan maaf dengan apa yang terjadi. Hanya Tuhan yang tahu perasaan saya ketika ini, saya harap mak memahaminya,” kata Amir Mohd Omar, 27, anak Faridah Maulud, ibu yang ditinggalkan di sebuah hotel bajet di sini sejak 3 Mac lalu.
“Saya buntu dan seperti tenggelam punca kerana dalam hati tidak terlintas langsung untuk menyusahkan ibu seperti itu. 
“Kejadian ini menyebabkan saya dihubungi sanak-saudara yang selama ini tidak tahu kedudukan sebenar saya walaupun sudah lima tahun menetap dan bekerja di ibu negara. Ada yang memberikan reaksi positif dan ada yang menyalahkan saya sebagai punca semua ini berlaku.

“Namun, saya buat begini kerana sayangkan mak dan mahu dia selesa. Kalau mampu, sudah tentu saya tempatkan dia di rumah sendiri kerana selama ini kami berkongsi susah dan senang,” katanya ketika bersetuju bertemu wakil Harian Metro selepas beberapa kali dihubungi, semalam.

Harian Metro berusaha mencarinya sejak pagi dengan mendapatkan nombor telefon Amir daripada Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) dan pengusaha hotel.

'via Blog this'

‘Mana abah, nak mami’

myMetro | ‘Mana abah, nak mami’:REMUK...keadaan kereta mangsa selepas kemalangan maut, semalam.
REMUK...keadaan kereta mangsa selepas kemalangan maut, semalam.
KUANTAN: “Mana abah dan mami, nak abah dengan mami”. Itulah perkataan bermain di bibir Nurhudiyana Norazman, 12, mangsa tunggal yang terselamat dalam kemalangan mengorbankan bapanya, Norazman Ibrahim, 42; ibunya, Norhayati Ibrahim, 42, dan abangnya, Akif Iskandar, 17, di Kilometer 210.4 Lebuhraya Pantai Timur (LPT) berhampiran Gambang, di sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 1.30 pagi itu, keluarga malang berkenaan dipercayai dalam perjalanan ke Terengganu menghadiri majlis kenduri kahwin anak kepada sepupu Norazman.

Norazman yang memandu kereta Proton Waja miliknya, dipercayai terbabas sebelum melanggar belakang lori membawa muatan bijih besi dan akibat rempuhan itu, dia meninggal dunia di tempat kejadian manakala isterinya cedera di dada menghembuskan nafas terakhir ketika menerima rawatan di Klinik Kesihatan Gambang.
Anak sulung pasangan itu, Akif pula meninggal dunia di Hospital Tengku Ampuan Afzan (HTAA) jam 4.18 petang semalam akibat parah di kepala. Nurhudiyana pula cedera ringan dan masih dirawat di HTAA.

Norazman seorang eksekutif kualiti di Kilang Proton, Shah Alam, Selangor manakala Norhayati berasal dari Kemaman, Terengganu dan mereka tinggal di Taman Puchong Perdana, Selangor.

Nurhudiyana yang masih belum tahu ibu, bapa serta abangnya itu sudah meninggal, terpaksa ditenangkan doktor yang merawatnya dan selain ahli keluarga, tidak sesiapa dibenarkan menemuinya bagi mengelak emosinya terganggu.
Kakak Norazman, Noor Dinal Ibrahim, 49, berkata arwah bersama keluarganya pulang ke Kuala Terengganu kerana mahu menghadiri majlis perkahwinan anak sepupunya hari ini dan keluarga terbabit sepatutnya bertolak selepas jam 9 pagi ini namun tidak menyangka mereka mengambil keputusan bertolak lebih awal.

Menurutnya, sehingga kini, dia bersama suami, Radzi Abd Aziz, 51, terpaksa merahsiakan kematian keluarga Nurhudiyana kerana bimbang emosi anak saudaranya itu terganggu.
Katanya, dia mendapat tahu mengenai kejadian terbabit melalui rakan mangsa yang kebetulan terlihat kereta mangsa terbabit kemalangan dan menghubunginya pada jam 2.30 pagi.

“Selepas mengesahkan nombor pendaftaran kereta adik, saya bersama suami seperti tidak percaya selain tertanya-tanya mengapa mereka bertolak balik terlalu awal kerana dia memberitahu akan bertolak ke Kuala Terengganu selepas jam 9 pagi. Bagaimanapun, saya reda dengan pemergiannya dan kami sedang menumpukan perhatian kepada anak bongsu mangsa,” katanya.

Noor Dinal berkata, anak saudaranya itu hanya mahu bertemu bapa dan ibunya dan perkataan itulah yang kerap disuarakan sekali gus membuatkan semua ahli keluarga sedih tetapi mereka tidak boleh menceritakan kejadian sebenar.

“Saya terkilan dan sedih kerana arwah yang turut menyatakan hasratnya untuk bermain golf di Terengganu selepas mendapat tiket cabutan bertuah disampaikan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak ketika menghadiri majlis di Proton, bulan lalu, tidak kesampaian,” katanya.

Mengenai masa depan Nurhudiyana, Noor Dinal yang juga pengusaha Taska di Seksyen 27, Shah Alam, Selangor berkata, kemungkinan dia bersama suami akan menjaga dan menganggap kanak-kanak itu seperti anak sendiri.

Menurutnya, semua jenazah mangsa dijangka akan dikebumikan dalam satu liang di Kuala Berang, Terengganu pagi ini selepas disembahyangkan di Masjid Indera Mahkota, di sini, petang semalam.

Sementara itu, Pegawai Penguat kuasa Trafik negeri, Asisten Superintendan Zainalabidin Othman berkata, Norazman meninggal dunia di tempat kejadian akibat kecederaan di kepala dan tubuh manakala isterinya disahkan meninggal dunia ketika menerima rawatan di Klinik Kesihatan Gambang.

“Anak sulung mangsa meninggal dunia ketika sedang menerima rawatan di HTAA akibat kecederaan di kepala, pada jam 4.18 petang, semalam. Pemandu lori yang terbabit dalam kemalangan itu berasal dari Mentakab dan dia tidak mengalami sebarang kecederaan.

“Siasatan awal mendapati, kejadian terbabit berlaku di laluan selekoh dan berbukit manakala keadaan sekeliling gelap kerana tiada lampu,” katanya.

Menurutnya, polis masih meneruskan siasatan berhubung kejadian terbabit mengikut Seksyen 41 (1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

'via Blog this'

Rentung berpelukan

myMetro | Rentung berpelukan:SIASAT...anggota bomba menjalankan siasatan ke atas  rumah mangsa yang terbakar awal pagi semalam.
SIASAT...anggota bomba menjalankan siasatan ke atas rumah mangsa yang terbakar awal pagi semalam.
SERDANG: Menyayat hati apabila seorang ibu ditemui mati rentung berpelukan dengan dua anak perempuannya dalam bilik tidur utama selepas terperangkap dalam kebakaran sebuah rumah teres di Seri Kembangan, di sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 2.45 pagi itu, mangsa yang juga seorang warga Vietnam, Huyah Thi Ngoc Thao, 30-an, ditemui bersama anaknya, Yap Siew Yiee, 6, dan Yap Siew Yoon, 5, di atas katil dipercayai gagal keluar menyelamatkan diri.
Kebakaran membabitkan tiga deretan rumah teres berkenaan turut menyebabkan suami mangsa, Yap Yao Chong, 43, melecur lebih 50 peratus dan ditemui tidak sedarkan diri di luar pintu bilik utama itu.

Difahamkan, dua adik perempuan wanita terbabit, Ngoc Thao, 18, dan Lam Thi Bich Phufong, 16, terselamat selepas berjaya keluar dari rumah berkenaan dan sempat meminta bantuan jiran.

Namun, api dipercayai marak dengan cepat menyebabkan Yao Chong melecur teruk ketika cuba menyelamatkan isteri serta dua anaknya itu dan kini menerima rawatan di unit kecemasan Hospital Serdang, di sini.

'via Blog this'

Pengantin baharu tidur lokap

Kosmo! Online - Negara:
DIN (kanan) menunjukkan sebahagian sijil cuti sakit palsu yang dirampas daripada seorang lelaki pada sidang akhbar di Batu Pahat, Johor semalam.


BATU PAHAT – Seorang runner yang sering berurusan di Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) daerah ini diberkas kerana disyaki mengaut keuntungan dengan menjual sijil cuti sakit palsu mempunyai cap hospital kerajaan yang dihasilkan sendiri.
Suspek lelaki berusia 27 tahun dan baru berkahwin dengan seorang pegawai sebuah bank ditahan di rumahnya di Jalan Damai di sini kelmarin.
Dia dipercayai telah mengaut keuntungan sehingga RM1,500 hasil menjual 100 keping sijil cuti sakit palsu pada harga RM15 sekeping.
Semua sijil cuti sakit palsu yang dijual suspek mempunyai cap Hospital Batu Pahat atau cap Klinik Kesihatan Bagan berserta nama penolong atau pegawai perubatan bertugas di hospital atau klinik kesihatan terbabit.
Bagaimanapun, siasatan mendapati penolong dan pegawai perubatan terbabit tidak terlibat dengan kegiatan suspek itu.
Ketua Polis Daerah Batu Pahat, Asisten Komisioner Din Ahmad berkata, suspek mengaku membuat sijil cuti sakit palsu dengan menggunakan mesin pencetak biasa di rumahnya di sini.

'via Blog this'

Budak cedera parah akibat tertusuk kaca

Kosmo! Online - Negara:
PENGAWAL keselamatan, Saebun Din menunjukkan dinding kaca yang pecah akibat dilanggar seorang kanak-kanak di Jeti Kuala Kedah, Alor Setar semalam.


ALOR SETAR – Kegembiraan sebuah keluarga dari Petaling Jaya, Selangor yang mahu bercuti ke Pulau Langkawi bertukar duka apabila salah seorang anggota keluarga mereka cedera parah di paha akibat tertusuk dinding cermin kaca yang pecah di Jeti Kuala Kedah di sini semalam.
Semasa kejadian pada pukul 6 pagi, mangsa Foong Chun Yuan, 5, anak bongsu daripada empat beradik mahu ke kaunter tiket di jeti itu selepas keluar dari bilik air di ruang menunggu jeti.
Namun kanak-kanak itu yang dipercayai berlari terlanggar dinding cermin yang memisahkan kaunter tiket dan ruang menunggu menyebabkan cermin itu pecah dan serpihan kaca itu menusuk paha kanan mangsa.
Mangsa bersama 11 anggota keluarga lain menaiki dua buah kereta dari Kampung Cempaka, Petaling Jaya bertolak pada tengah malam kelmarin sebelum tiba di Kuala Kedah pada pukul 5.30 pagi semalam.
Bapa mangsa, Foong Kwok Mun, 40, berkata, semasa kejadian, suasana di jeti ketika itu dalam keadaan samar-samar kerana banyak lampu yang belum dipasang.

'via Blog this'

Pelajar dakwa dicabul doktor

Kosmo! Online - Negara:KOTA BHARU – Seorang pelajar perempuan sebuah institusi pengajian tinggi awam (IPTA) di sini tidak menyangka akan menjadi mangsa cabul seorang doktor pelatih lelaki di sebuah hospital dekat sini pada 4 Mac lalu.
Pelajar berusia 23 tahun itu mendakwa dicabul pada pukul 10.20 pagi ketika berada di sebuah bilik pemeriksaan di unit kecemasan hospital tersebut untuk mendapatkan rawatan bagi penyakit tiroid yang dihidapinya.
Satu sumber memberitahu, pada mulanya seorang doktor wanita mahu memeriksa mangsa namun doktor wanita itu tiba-tiba terpaksa meninggalkan mangsa kerana perlu merawat satu kes kecemasan lain.
“Tanpa diketahui tiba-tiba muncul seorang doktor pelatih lelaki dalam bilik rawatan mangsa yang terus mencabul bahagian sulit mangsa,” kata sumber itu kepada Kosmo! di sini semalam.
Menurut sumber itu lagi, mangsa yang menyedari dirinya bukan dirawat tetapi dicabul bertindak melarikan diri dari bilik rawatan itu dan pulang.
Pelajar itu kemudian membuat laporan polis dan dan turut menulis satu surat aduan kepada pihak pengurusan hospital itu.
Namun sehingga ke hari ini, mangsa mendakwa pihak hospital terbabit belum memberi sebarang jawapan terhadap aduannya itu.

'via Blog this'

Rebus kerang punca rumah hangus

Kosmo! Online - Negara:

SEORANG anggota bomba memadamkan sisa kebakaran yang memusnahkan rumah seorang peniaga pasar malam di Kampung Pasar Kedai Manir, Kuala Terengganu semalam.KUALA TERENGGANU – Seorang peniaga pasar malam terpaksa berputih mata apabila rumah yang didiaminya sejak 50 tahun lalu hangus dalam kebakaran di Kampung Pasar Kedai Manir dekat sini semalam.
Kejadian kira-kira pukul 11 pagi itu menyebabkan mangsa kerugian hampir RM230,000 termasuk wang tunai RM300 yang merupakan modal untuk berniaga.
Mangsa, Abdul Aziz (gambar kecil) berkata, sebelum kejadian, dia merebus kerang di dapur untuk dijual di pasar malam di Pulau Duyong dekat sini.
Katanya, api daripada dapur tersebut tiba-tiba menyambar minyak petrol di dalam sebuah penjana elektrik yang terletak berhampiran dan menyebabkan kebakaran.
“Saya cuba memadamkan api tetapi gagal kerana ia merebak dengan pantas. Saya kemudian menyuruh anak-anak keluar dari rumah,” katanya ketika ditemui di sini semalam.

'via Blog this'

Kena bela diri

Kosmo! Online - Negara:

LIONG SIK (kanan) diarah bela diri atas tiga pertuduhan menipu Jemaah Menteri berhubung skandal PKFZ di Mahkamah Jalan Duta, Kuala Lumpur semalam.KUALA LUMPUR – Bekas Menteri Pengangkutan, Tun Dr. Ling Liong Sik diperintah membela diri oleh Mahkamah Tinggi di sini semalam atas tuduhan menipu Jemaah Menteri berhubung skandal Zon Bebas Pelabuhan Klang (PKFZ) melibatkan pembelian tanah bernilai RM1.08 bilion, hampir lapan tahun lalu.
Hakim Datuk Ahmadi Asnawi memutuskan demikian selepas mendapati pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie terhadap tertuduh.
Sehubungan itu, Ahmadi menetapkan 18 Jun depan untuk Liong Sik, 68, membela diri secara bersumpah di dalam kandang saksi.
Ketika ditemui, bekas Presiden MCA itu berkata: “Kami akan lawan dan lakukan apa yang penting.”
Beliau yang diwakili peguam Wong Kian Kheong, hadir bersama isteri, Toh Puan Ena Ling, ahli keluarga, rakan serta penyokong.
Dalam alasan penghakiman setebal 83 muka surat, Ahmadi berkata, sukar diterima apabila orang nombor satu di kementerian secara membuta tuli menandatangani dokumen tetapi enggan bertanggungjawab.
“Sebagai menteri Kabinet dan mempunyai kuasa di Pelabuhan Klang, beban terletak pada bahu tertuduh dan menjadi tanggungjawabnya untuk mendedahkan hal yang sebenar kepada Jemaah Menteri. Dia tidak boleh meletakkan kesalahan pada orang lain,” katanya.

'via Blog this'