Sunday, February 23, 2014

Kelantan tidak tarik saman Petronas


MOHD ZAILANI ABD RAHMAN
23 Februari 2014

Ahmad Yakob
Ahmad YakobKOTA BHARU - Selepas didakwa tidak serius dalam isu tuntutan royalti minyak, Kerajaan Negeri Kelantan hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa pentadbirannya tidak pernah mengubah polisi mengenai tuntuan itu sejak pentabiran bekas Menteri Besar, Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat.

Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob berkata, pihaknya sentiasa serius terhadap tuntutan royalti minyak yang diyakini menjadi hak milik rakyat Kelantan sebagai sebuah negeri yang bernaung di bawah Persekutuan Malaysia.

Beliau berkata, ketika mengadakan pertemuan pimpinan kerajaan Kelantan bersama Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak pada 28 November lalu, agenda tuntutan royalti antara perkara utama yang dibangkitkan Kelantan.

”Saya menyerahkan sendiri surat daripada kerajaan negeri Kelantan memohon agar Perdana Menteri memandang serius isu tuntutan royalti minyak yang sudah berlarutan sehingga hampir lima tahun.

“Saya nyatakan bahawa rakyat Kelantan berhak ke atas setiap titik minyak yang dikeluarkan dari bumi Kelantan sendiri berasaskan perjanjian yang dimeterai di antara Petronas dan kerajaan negeri pada tahun 1975,” katanya, hari ini.

Sebelum ini beberapa pihak termasuk aktivis tuntutun royalti dikatakan tidak berpuas hati dengan tindakan pentabiran kerajaan Kelantan yang disifatkan tidak agresif seperti mana dibawah pentadbiran Nik Aziz.

Mengulas mengenai status tindakan mahkamah, Ahmad berkata, proses perbicaraan sedang berjalan  dan peguam kerajaan negeri antara lain di dalam proses untuk mendapatkan dokumen daripada Petronas yang mempunyai lebih seribu muka surat.

“Pihak peguam juga memaklumkan bahawa tarikh perbicaraan sedang ditunggu untuk ditentukan oleh Mahkamah Persekutuan dalam masa yang terdekat.

“Tidak berbangkit isu bahawa Kelantan sedang menimbangkan untuk menarik balik saman yang telah difailkan,” katanya lagi.

Berhubung isu Jawatankuasa Khas berhubung pembayaran royalti minyak untuk Kelantan,katanya, kerajaan negeri sebelum ini telah bersetuju untuk melantik Tengku Mahkota Kelantan, Dr Tengku Muhammad Fa-Iz Petra untuk mewakili kerajaan negeri Kelantan dalam perundingan tuntutan tersebut.

Katanya, baginda telah beberapa kali menyertai perundingan dan kerajaan negeri dimaklumkan bahawa rundingan tersebut sedang berjalan di mana setiap negeri yang mempunyai hasil minyak di Malaysia turut menghantar wakil masing-masing.

“Tuntutan royalti minyak yang menjadi hak milik rakyat Kelantan ini terus diperjuangkan oleh kerajaan negeri Kelantan melalui pelbagai usaha.

“Apa yang penting ialah, sokongan rakyat Kelantan sendiri terhadap usaha-usaha kerajaan dan juga mana-mana badan bukan kerajaan bagi memastikan tuntutan ini mencapai matlamatnya demi kebaikan seluruh rakyat negeri Kelantan Darul Naim,” katanya.

Presiden Ukraine tinggalkan Parlimen

Presiden Ukraine tinggalkan Parlimen
kekecohan berlaku di Parlimen Ukraine selepas rang undang-undang baharu diperkenalkan.
23 Februari 2014

KIEV - UKRAINE. Parlimen Ukraine memperkenalkan rang undang-undang baharu bagi membolehkan pemecatan presiden.

Media Russia Today melaporkan, undang-undang itu sudah diterbitkan di laman web rasmi Parlimen, mulai semalam.

Rang undang-undang berkenaan dibuat Ketua Parti Sosialis Nikolay Rudkovskiy yang masih berada dalam parti pemerintah.

“Terdapat satu klausa membolehkan pendakwaan dibuat terhadap Presiden tetapi ia sangat kompleks dan mustahil secara praktikal untuk digubal,” menurut laporan itu.

Sejurus rang undang-undang itu diperkenalkan, Presiden Viktor Yanukovych bertindak meninggalkan Parlimen.

Pengenalan undang-undang itu dibuat bagi mengehadkan kuasa Presiden sekali gus menghentikan rusuhan yang kini meragut lebih 400 nyawa, laporan dipetik dari Press TV.

Presiden Zimbabwe belanja AS$1 juta rai hari jadi

Robert Mugabe
Robert Mugabe 
23 Februari 2014  HARARE - ZIMBABWE. Ramai mempertikaikan tindakan Presiden Zimbabwe, Robert Mugabe, menyambut hari jadi ke-90 dengan berbelanja AS$1 juta (RM3.2 juta).

Jurucakapnya berkata, perbelanjaan itu dibiayai pertubuhan belia Zanu-PF dan bukan daripada dompet awam.

Bagaimanapun, bekas menteri kewangan Tendai Biti dari parti pembangkang MDC mempertikaikan sumber kewangan itu .

“Mungkin ada permainan kotor kerana ketika pilihan raya lalu parti kami kalah teruk kepada Zanu-PF,” katanya.

Setengah pihak rasa wang sebanyak itu boleh dibelanjakan untuk rakyat.

Menurut penyokongnya, perbelanjaan itu wajar kerana beliau sudah banyak berbakti kepada negaranya, laporan dipetik dari The Times.

Berpisah tak bertemu


Kepiluan jelas terbayang di wajah setiap mereka semalam apabila tempoh pertemuan penuh bermakna itu berakhir. 
Setiap seorang daripada individu yang terpisah oleh sempadan politik itu mengalirkan air mata ketika berpisah kerana menyedari mereka mungkin tidak akan bertemu lagi selepas ini. 

Dalam detik-detik penuh emosi itu 80 warga tua dari Korea Selatan dan 174 ahli keluarga mereka dari Korea Utara kelihatan seolah-olah enggan melepaskan orang tersayang mereka beredar pergi.
Foto
WARGA emas Korea Utara melekapkan tangan di cermin bas yang dinaiki ahli keluarga dari Korea Selatan di pusat peranginan Gunung Kumgang, Korea Utara semalam.

Mereka ialah kumpulan pertama yang dibenarkan bertemu selepas 60 tahun terpisah akibat Perang Korea antara 1950 hingga 1953.

Semua peserta diberikan sejam untuk mengucapkan selamat tinggal di ruang makan sebuah hotel di pusat peranginan kawasan pergunungan di Korea Utara. 

Pada permulaan acara itu, kebanyakan mereka sudah pun bergenang air mata, manakala sesetengahnya menggagahkan diri untuk tersenyum bagi menyembunyikan perasaan di hati. 

Beberapa peserta mengambil gambar kenangan, saling bertukar foto lama dan mencatat alamat saudara-mara walaupun hubungan surat-menyurat, telefon atau e-mel dilarang sama sekali antara kedua-dua negara itu. 

Rakyat Korea Selatan, Lee Myeong-Ho, 82, dilihat menggenggam erat tangan adik lelakinya, Lee Chol-Ho, 77, dari Korea Utara. 

“Saya cuba untuk tidak menangis. Terima kasih kerana membolehkan saya melihat kamu masih hidup dan sihat. Jaga diri dan semoga sihat selalu,” katanya. 

Park Yang-Gon, 53, pula berlutut di lantai hotel dan menunduk di depan abangnya Yang-Soo, nelayan Korea Selatan yang diculik dan dibawa ke Korea Utara ketika menangkap ikan di perairan berhampiran barat daya negara itu pada 1972. 

“Semoga kita dapat bertemu lagi jika diberi kesihatan yang baik,” katanya.- AFP
Artikel ini disiarkan pada : 2014/02/23