Saturday, February 9, 2013

26 terkorban dalam serangan bom kereta di BaghdadBAGHDAD 9 Feb. - Sekurang-kurangnya 26 orang terkorban dalam siri letupan bom kereta yang menyasarkan kepada puak syiah di sebuah pasar di sini semalam.
Di daerah Kadhimiya seramai 13 orang terbunuh apabila bom kereta meletup bersebelahan dengan kedai burung diikuti dengan letupan kedua kira-kira 100 meter dari kawasan tersebut.
Serangan seterusnya mengorbankan 13 orang penduduk apabila dua buah bom kereta meletup di sebuah pasar di bandar Hilla kira-kira 100 kilometer daripada bandar ini. - REUTERS


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20130209/lu_12/26-terkorban-dalam-serangan-bom-kereta-di-Baghdad#ixzz2KPyN7GVK
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Syiah Mulai Menebarkan Pemikiran Melalui Penerbit-Penerbit Yang Mereka Miliki
PERHATIKAN BUKU YANG ANDA BELI….!

SYI’AH (Indonesia :Ikatan Jama’ah Ahlul Bait Indonesia) MULAI MENYEBAR Di TOKO-TOKO BUKU SELURUH INDONESIA…,MAKA. HATI – HATI-LAH….Jangan Terpengaruh dengan Tulisan Redaksi-nya Yang Meyakinkan

Bismillah, Alhamdulillah.
semoga shalawat dan salam tercurahkan kepada Rasulullah Shallallahu’alaihi wa sallam.

Amma ba’du :

Akhir – akhir ini menurut pengamatan kami, penerbit – penerbit buku – buku Islam yang berjalan diatas jalan Ahlus Sunnah, sudah mulai mengendor didalam menyebarkan buku – buku yang bermanfaat.

Hal inilah yang menjadikan musuh – musuh Islam & dari Kalangan Munafikun berkesempatan menyelip dan menyebarkan paham mereka di negeri ini. Dengan membuat buku dan mengedar luaskan nya.

Beberapa tahun ini, memang kebangkitan keilmuan Islam di Negeri Indonesia ini, alhamdulillah sangat terasa sekali, dengan menyebarnya kajian – kajian ilmiah, dan dibuka nya ma’had – ma’had islam, dan diterbitkan nya majalah – majalah yang bermanfaat.

Ketika seseorang Muslim berjalan kesebuah toko buku untuk membeli buku tentang agama nya, bisa saja dia terfitnah dan terkena syubhat ajaran Syi’ah. Dimana buku – buku mereka sekarang merak beredar di toko – toko buku umum. Bahkan tiap bulan nya, ada 3 atau 5 buku yang masuk dan beredar di toko buku umum, seperti di toko buku Gramedia, Gunung Agung dan yang lain nya.

Maka sudah saat nya, seperti nya kami membuka beberapa hasil dari penelitian kami terhadap buku – buku terjemahan dan peredaran. Terutama untuk membendung ajaran Syi’ah dan memperingatkan bahayanya kepada kaum Muslimin.

Dahulu buku – buku syi’ah banyak masuk ke penerbit – penerbit umum, sehingga sulit untuk diketahui apakah penerbit itu syi’ah atau bukan. Sekarang Alhamdulillah, Allah SWT telah membuka makar mereka, dan penerbit syi’ah mempunyai ciri khas tersendiri yang mana orang awam pun bisa mengetahui nya. Berikut nama penerbit Syi’ah yang terus menerus menyebarkan buku syi’ah dengan berbagai judul dan ciri – ciri nya.

PERTAMA :
Pustaka Lentera.
-------------------
Diantara buku nya yang berbahaya adalah Fiqih 5 Madzhab karya salah seorang ulama syi’ah yang bernama Muhammad Jawad Al-Mughniyah.
Buku ini telah berhasil menipu orang – orang, sehingga sebagian orang ada yang mengatakan syi’ah termasuk madzab didalam islam.

KEDUA :
Pustaka Sadra Press.
-------------------------
Penerbit syi’ah ini adalah penerbit syi’ah generasi lama sama seperti lentera, diantara buku mereka yang berbahaya adalah Keindahan dan Keagungan Perempuan karya salah seorang ulama syi’ah yang bernama Jawadi Amuli.

KETIGA :
Pustaka Az-Zahra.
---------------------
Diantara buku nya yang berbahaya adalah Bersama Orang-Orang Yang Benar karya ulama syi’ah Muhammad at Tijani as Samâwi.

KEEMPAT :
Pustaka Al-Huda.
--------------------
Diantara buku nya yang berbahaya adalah Mazhab Pecinta Keluarga Nabi karya salah seorang ulama syi’ah yang bernama Sayyid Muhammad Al Musawi.

Buku ini juga telah berhasil menipu orang – orang, sehingga mereka menyangka bahwa syi’ah adalah kelompok pencinta keluarga nabi dan ahlul bait, padahal kenyataan nya sebaliknya, syi’ah adalah kelompok yang membenci ahlul bait, bahkan mereka mencela dan mengkafirkan ahlul bait nabi, seperti Abu Bakar, Umar, Aisyah dan sebanyak nya.

KELIMA :
Pustaka Nur al-Huda.
------------------------
Ini termasuk penerbit Syi’ah yang baru – baru ini muncul. Diantara buku mereka yang berbahaya adalah Tanyalah pada Ahli nya karya salah seorang ulama syi’ah yang bernama Muhammad Tijani Al-Samawi.

KEENAM :
Pustaka Citra (Gria Aksara Hikmah).
-----------------------------------------
Ini juga termasuk penerbit Syi’ah yang baru – baru ini muncul. Diantara buku nya yang baru terbit adalah Tafsir Holistik karya salah seorang ulama syi’ah yang bernama Murtadha Muthahhari.

KETUJUH :
Pustaka Ahlul Bait Indonesia.
----------------------------------
Ini juga termasuk penerbit syi’ah yang baru – baru ini muncul, dan buku nya yang paling berbahaya adalah Buku Putih Mazhab Syiah menurut Ulama Syiah yang Muktabar. Buku ini berisikan kedustaan dan hendaklah seorang Muslim berhati – hati terhadap buku ini. Sayang nya Tokoh yang di katakan oleh orang Indonesia, Ulama Tafsir, malah memberi pengantar terhadap buku ini. Ini menunjukkan ada sesuatu pada aqidah tokoh ini.

4 penerbit terakhir inilah (Pustaka Al-Huda, Pustaka Nur al-Huda, Pustaka Citra, dan Pustaka Ahlul Bait Indonesia) yang selalu gencar didalam menyebarkan buku – buku syi’ah dengan berbagai judul, baik yang bisa menipu orang, maupun yang jelas – jelas kesyi’ahan nya.

Adapun ciri – ciri buku Syi’ah -alhamdulillah- sangat mudah dikenali :
1. Penulis nya sering memakai gelar Ayatullah.
2. Suka berlebih – lebihan didalam memuji Ali bin Abi Thalib Radhiyallahu’anhu, dengan sebutan IMAM ALI bin ABI THALIB.
3. Bisa diketahui dengan melihat penerbit nya.
4. Dan terakhir inilah ciri – ciri penerbit syi’ah yang ada disemua penerbit nya yang Syi’ah selalu mempromosikan website mereka :

ICC
Islamic Center Cultural
www.iccjakarta.com

gambar logo nya bisa antum lihat di foto yang saya upload ke profil ini. Setiap penerbit syi’ah, baik Pustaka al-Huda, Nur al-Huda, Citra dan lain nya, selalu memakai logo ini dan mencantumkan website ini. Untuk menyebarkan ajaran mereka.

Dan hendaklah seorang Muslim berhati – hati terhadap buku – buku mereka, jangan tertipu dengan indah nya judul yang mereka tawarkan, dan resensi yang mereka berikan. Karena diantara ajaran syi’ah adalah dusta, yakni menampakkan kebenaran dan menyembunyikan kesesatan.

berhati – hatilah.

semoga bermanfaat.

Abu Abdillah Prima Ibnu Firdaus al-Mirluny Kota Jambi, 28 Shafar 1434 H / 10 Januari 2013 M

Tambahan : Untuk di kota bandung ada penerbit syiah yang cukup besar, yaitu Penerbit MIZAN.

Bandung merupakan salah satu kota dengan populasi syiah terbesar di indonesia. Mereka mendirikan sekolah yang bernaung dibawah Yayasan Almuthahhari, banyak kaum muslimin yang tidak mengetahui masalah ini, karena mereka terpukau dengan prestasi yang diraih oleh sekolah , dan karena keawaman mereka tentang hakekat pemahaman syiah.


(aslibumiayu/KabarDuniaIslam)

PESAN HARAKAT ANSAR IRAN UNTUK KAUM MUSLIMIN
IRAN (KabarDuniaIslam) - Mujahidin Ahlu Sunnah di Iran yakni Harakat Ansar Iran melalui sayap media mereka Al Farooq kembali telah merilis video kedua mereka. Kali ini pesan lewat video kedua mereka disampaikan oleh Abu Hafs al-Balushi. Judul pesan dalam video mereka kali ini adalah “Bantu Saudaramu Ahlu Sunnah di Iran”.

Berikut transkrip lengkap pesan mereka :

Sesungguhnya Allah membela orang-orang yang telah beriman. Sesungguhnya Allah tidak menyukai tiap-tiap orang yang berkhianat lagi mengingkari ni'mat.Telah diizinkan (berperang) bagi orang-orang yang diperangi, karena sesungguhnya mereka telah dianiaya. Dan sesungguhnya Allah, benar-benar Maha Kuasa menolong mereka itu, (QS; Al-Hajj:38-39)

Segala puji bagi Allah, Sang Pemilik Kekuasaan, Pemisah Langit dan Bumi, yang mensucikan Ummul Mu’minin dan yang telah menghinakan orang-orang kafir.

Salawat dan salam selalu tercurahkan pada pemimpin mujahidin Muhammad bin Abdullah, keluarganya, sahabatnya dan pengikutnya hingga hari kiamat.

Allah Subhanahu Wa Ta’ala berfirman :

“dan jika mereka meminta pertolongan kepadamu dalam (urusan pembelaan) agama, maka kamu wajib memberikan pertolongan.” (QS. Al-Anfal:72)

Dan telah nyata, bahwa saudara kita di Syria, di Iraq dan di setiap negeri telah meminta pertolongan. Ahlu sunnah telah disakiti oleh syiah di setiap Negara. Dan Iran telah menjadi penyebab kerusakan di tanah ahlu sunnah, di arab dan di non arab. Dimanapun Iran masuk disana tersebarlah kerusakan, pembunuhan dan pemerkosaan terhadap muslimah ahlu sunnah.

Inilah pesan kami pada pemerintah iran bahwa mereka harus menyingkirkan tentara, pasukan dan harta benda mereka dari tanah kaum muslimin dan menjauhlah dari tanah-tanah kaum muslimin dan jika tidak, maka kami akan meneruskan serangan istisyadiyah dan dengan izin Allah kami akan menghantam iran dengan keras. Dan kemenangan tidak datang kecuali dari Allah. Kami percaya hanya pada Allah saja.

Kami pesankan pada saudara kami, kaum muslimin, ahlu sunnah, orang-orang yang benar : Kemarilah, Bergabunglah dengan Harakat Ansar untuk berjihad melawan pemerintah Syiah Iran untuk meninggikan panji tauhid laa ilaaha illallah. Dan jihad ini bukan berperang di bawah bendera sukuisme, nasionalisme, ataupun sekularisme melainkan berperang untuk menegakkan hukum Allah di Bumi Allah ini. Sehingga ada keadilan dan kedamaian di antara hamba-hamba Allah. Jadi kami bukan berperang di bawah bendera sukuisme seperti yang orang-orang katakan.

Oleh karena itu, kami menghimbau seluruh kaum muslimin di muka bumi ini untuk bergabung dengan gerakan jihad yang diberkahi ini. Dan mendukungnya dengan harta mereka, nyawa mereka dan doa mereka.

Jika kalian tidak bisa mendukung dengan nyawa kalian maka dukunglah kami dengan harta kalian dan jika kalian tidak bisa mendukung kami dengan harta kalian maka dukunglah kami dengan doa-doa kalian untuk mencapai kemenangan jihad melawan pemerintah Syiah ini.

Dan kami juga menghimbau kaum muslimin ahlu sunnah di Iran, di Ahwaaz, Kurdistan, khurasan, dan bahkan di pusat jantung kota Tehran untuk angkat senjata melawan thaghut dan rezim kriminal ini yang telah merusak bumi ini dan menyebarkan kerusakan.

Dan kami sampaikan pada saudari muslimah kami di Suriah dan Iraq : Kami akan datang.. Kami akan datang…

Dan kami sampaikan pada seluruh kaum muslimin bahwa pilihan kita hanya ada 2 yaitu kemenangan atau mati syahid tidak ada pilihan ketiga. Dengan kemenangan, maka Hukum Allah akan tegak di Baluchistan dan diseluruh Iran dengan Izin Allah atau kita mati Syahid karenanya.

Dan kami sampaikan pada media arab dan non arab untuk tidak melabeli orang yang membela dirinya dengan label teroris karena teroris yang sebenarnya adalah yang membunuh, memperkosa, mengeksekusi, memborbardir dengan pesawat tempur, dan menghancurkan seluruh kota. Itulah yang teroris..! dan yang mengangkat senjata membela diri, membela agama ini, membela kehormatannya maka ini adalah perintah dari Allah sang pemilik Bumi dan Langit.

Dan kami menghimbau saudara kami di Baluchistan untuk bersatu dibawah Kitab Allah dan Sunnah dan berperang untuk meninggikan kalimat tauhid laa ilaaha illallah. Dan kemenangan tidak datang dari satu negara atau sekelompok negara. Kemenangan hanya datang dari Allah Subhanahu Wa Ta’ala.

Dan Allah ta’ala berfirman :
"jika kamu menolong (agama) Allah, niscaya Dia akan menolongmu"(QS.Muhammad;7)

Jadi sekarang, kami akan mengarahkan jihad kami untuk memberikan kemenangan pada Agama Allah ini.

Dan kami himbau pada penuntut ilmu untuk takutlah pada Allah.. takutlah pada Allah..

bagi mereka di antara yang sering membaca Al Quran, bagi mereka di antara yang sering membaca buku fiqih dan aqidah untuk segara berangkat berperang di jalan Allah, sebagaimana firman Allah :

"Berangkatlah kamu baik dalam keadaan merasa ringan maupun berat" (QS. At-Taubah: 41)

Dan jangan cela atau sakiti kami dan jangan mencegah kaum muslimin untuk mendukung jihad kami. Dan jangan berkata bahwa kami tidak mempunyai tujuan yang benar atau jangan berkata bahwa kami tidak memiliki kekuatan karena kekuatan datangnya dari Allah Subhanahu Wa Ta’ala.

Dan pesan kami yang terakhir adalah segala puji bagi Allah, sang pemilik alam semesta ini dan salawat dan salam tercurahkan pada Nabi Muhammad salallahu alaihi wasallam, keluarganya dan seluruh sahabatnya.

Pintu untuk menolong mujahidin di Baluchistan selalu terbuka dan jangan lupakan kami di dalam doa-doa khusu' kalian.

Harakat Ansar Iran
Media Al Farooq
Page KabarDuniaIslam


Link Video :
https://www.youtube.com/watch?v=8hrq7r6YySA

Official Page Media Al-Farooq:
http://www.facebook.com/pages/Al-Farooq-Media/317342338367815

Dewan Syura Mujahidin di Sekitar Baitul Maqdis Merilis Serial Biografi Mujahidin
Elite Janisary untuk Al-Mustaqbal.net

Beberapa hari yang lalu, telah diposting di forum jihad, sebuah video biografi salah satu dari dua anggota Dewan Syura Mujahidin (DSM) di sekitar Baitul Maqdis (Yerusalem) yang memimpin serangan lintas-perbatasan pada 18 juni 2012. Dalam serangan itu, mujahidin melepaskan tembakan pada kendaraan yang membawa pekerja konstruksi di dekat perbatasan Israel dengan Mesir. satu kafir Yahudi tewas dan setidaknya dua mujahid DSM syahid setelah dibom.

Video berdurasi hampir 25 menit, yang berfokus pada anggota sel Mesir, Khalid Salah Abdul Hadi Jadullah (alias Abu Salah al-Masri) rahimahullah, ini adalah episode pertama dalam seri yang disebut “Perjalanan Syuhada,” menurut SITE yang Intelijen Group.

Narator video mengatakan bahwa umat [kaum muslimin] hari ini, sangat penting untuk mempelajari biografi pahlawan yang mati syahid.

Menurut narator, Jadullah dibesarkan di Marsa Matrouh, Mesir, dan setelah kematian ayahnya pada tahun 2004, ia “memutuskan untuk menghafal Kitab Allah (Al-Quran).” Seiring waktu, “kecintaan dirinya terhadap jihad yang ada di dalam tubuhnya tidak bisa lagi menunggu yang akhirnya membawa kakinya melangkah pada medan jihad,” ucap narator.

Menurut biografi, Jadullah pernah berjihad dalam revolusi Libya untuk menggulingkan thogut Muammar Qadaffi. Namun, setelah cedera di kaki kirinya, ia kembali ke Mesir. “mimpinya mati di jalan Allah (Syahid) di tanah Libya tidak menjadi kenyataan, kemudian beliau sangat sedih dan mulai mencari tempat baru untuk syahid yang selalu memikat jiwa dan tubuhnya,” ucap narator. Sekembalinya dari Mesir, Jadullah bergabung dengan DSM, “yang kemudian ia menemukan di dalam dirinya cinta dan kerinduan yang belum pernah terjadi sebelumnya untuk memerangi orang-orang Yahudi dan mencapai kesyahidan.”

Setelah narator dan anggota lain dari DSM memuji Jadullah, kemudian diperlihatkan beliau as syahid terlihat sedang membaca cita-citanya tersebut. Beliau terlihat dengan dua bendera tauhid (al Qaeda), dua granat tangan, dan senapan serbu, mengatakan bahwa solusi untuk masalah Umat “adalah melalui jihad di jalan Allah dan dengan tegaknya syari’at Allah untuk memerintah manusia. “


“Jangan mendengarkan panggilan untuk demokrasi dan pemilihan berhala (pemilu), karena mereka adalah orang bodoh atau pengkhianat yang murtad,” katanya.


Jadullah juga mengecam Hamas, partai yang berkuasa di Jalur Gaza (menang dengan jalan demokrasi dan menerapkan demokrasi), untuk “mengubah Syariah, menerapkan hukum buatan manusia, mencegah jihad di jalan Allah, lalu memburu dan menangkap mujahidin Salafi (Salafi Jihadi).” Beliau melanjutkan untuk mendesak Salafi Jihadi di Jalur Gaza untuk terus di jalan mereka “tidak peduli jika akhirnya HAMAS akan melawan kalian.”

Narator menyimpulkan dari video ini dengan mengatakan bahwa kisah Jadullah harus dijadikan motivator bagi “anak-anak dari umat Islam pada umumnya dan anak-anak Mesir khususnya untuk cenderung kepada saudara-saudara mereka muwahidin yang melawan musuh-musuh Islam, yang berusaha untuk membebaskan tanah kaum Muslimin dan menerapkan Syariah dari Rabb semesta alam. ” Selain itu, beliau mengatakan bahwa ” tidak ada kemuliaan tanpa jihad, dan disana tidak ada hidup (yang abadi) kecuali di akhirat.”

Dewan Syura Mujahidin di Sekitar Baitul Maqdis (Yerusalem)
======================================
Dewan Syura Mujahidin (DSM) di Sekitar Baitul Maqdis adalah penggabungan dari sejumlah kelompok Salafi jihadi yang beroperasi di Jalur Gaza, namun tidak terbatas pada: Jamaah Tauhid wal Jihad di Baitul Maqdis (Yerusalem), dan Ansar al Sunnah. Syaikh Abdul Rahman Anas hafidzahullah, salah satu pemimpin kelompok itu, mengatakan bahwa kelompok itu bertujuan untuk “memerangi orang-orang Yahudi untuk mengembalikan pemerintahan Islam, tidak hanya di Palestina, tapi di seluruh dunia.”

DSM telah bertanggung jawab untuk sejumlah serangan roket terhadap Israel serta serangan18 Juni 2012 yang menewaskan satu kafir Israel. Pada bulan November 2012, kelompok ini melakukan serangan roket bersama dengan Jundu Islam. Setelah HAMAS menyepakati gencatan senjata yang mengakhiri Perang 8 hari, DSM mengatakan bahwa mereka tidak benar-benar pihak gencatan senjata (karena tidak terlibat perjanjian dengan Yahudi).

Pada bulan Juli, DSM merilis sebuah video dengan panjang 38-menit di mana mereka mengatakan bahwa serangan Juni adalah “hadiah untuk saudara-saudara kami di Qaedat al Jihad dan Syaikh Zawahiri” dan pembalasan atas kesyahidan Syaikh Usamah bin Ladin rahimahullah. Pada 22 Oktober, MSC merilis sebuah video dengan panjang 32-menit yang merinci beberapa serangan roket terhadap Israel dan mengancam untuk “memerangi kamu [Israel] selama kami mendapati … senjata di tangan kami.”

Pada tahun 2012, Angkatan Udara Israel menargetkan sejumlah anggota DSM. Pada 7 Oktober, sehingga menyebabkan syahidnya Halil Muhammad Jarb rahimahullahi, dan Abdullah Muhammad Hassan Maqawai rahimahullah, anggota dari DSM. Maqawai adalah kemungkinan mantan anggota Jihad Islam Palestina. Pada 13 Oktober, Israel melakukan serangan udara yang menyebabkan Syahidnya Abu al Walid al Maqdisi rahimahullah, mantan amir Jamaah Tauhid wal Jihad di Baitul Maqdis (Yerusalem), dan Ashraf al Sabah rahimahullah, mantan amir Ansar al Sunnah, dalam serangan udara.

(almustaqbal/KabarDuniaIslam)

Khilafah Islamiyah Segera Tegak, Para Peneliti Kafir Mulai Ketakutan, Allahu Akbar!
Bumi Allah (KabarDuniaIslam) - Alhamdulillah, Maha Benar Allah Subhanahu Wa Ta'ala., dengan firmanNya dan nubuwah RasulNya yang memastikan akan segera tegak kembali Khilafah (sistem kenegaraan Islam) yang bermanhaj mengikuti Nabi Salallahu Alaihi wasallam. Allahu Akbar!

Melalui sebuah tayangan video yang dirilis youtube, The Daily Caller Video, menampilkan sebuah siaran media kafir Fox News dengan pembawa acara, Glenn Beck, dengan tema : The New Islamic Caliphate? Atau Khilafah Baru Islam?

Glenn Beck dalam video tersebut memaparkan prediksi akan munculnya kembali Khilafah Islamiyah yang luas kekuasaannya akan membentang mulai dari Indonesia hingga Inggris. Allahu Akbar!

Beck mengawali dengan membahas Somalia yang menurutnya kini telah dikuasai oleh kalangan Islam dan menerapkan syariat Islam. Kemudian Sudan, dan berlanjut ke Al Jazair. Beck menyatakan bahwa di Al Jazair Al Qaeda eksis di sana. Beck sangat mengkhawatirkan aktivis yang dilakukan Al Qaeda, termasuk di Libya, kemudian Maroko, dan akhirnya Irak.

Beck juga membahas Turki, sebagai lokasi Khilafah yang terakhir, lalu Saudi Arabia, hingga Pakistan, dan Indonesia. Akhirnya, Beck tercengang, daerah hijau yang diarsir dalam peta dunia menggambarkan prediksi wilayah kekuasaan Khilafah Islam yang akan tegak, membentang dari Inggris di benua Eropa hingga Indonesia di Asia. Semoga waktu itu akan segera tiba, Allahu Akbar!

Hanya Orang Musyrik Yang Takut dengan Tingginya Kalimat Tauhid
========================================
Jika ada orang yang mengaku muslim namun benci dan takut dengan khilafah maka dia sama halnya dengan orang kafir. Dan tentu tidak pantaslah dia mengaku muslim dan umat Rasulullah salallahu alaihi wasallam. Lalu jika dia membenci dan takut akan tegaknya khilafah tergolong umat siapakah mereka..? Tidak salah lagi, mereka adalah pengikut dan umatnya Abu Jahal dan bukan pengikut Rasulullah dan para Sahabatnya. Karena hanya orang-orang MUSYRIKlah yang takut dengan Tingginya Kalimat Tauhid Laa Ilaaha Illallah di Bumi Kepunyaan Allah ini.

(KabarDuniaIslam/al-mustaqbal.net)


Sumber & Link Video : http://www.youtube.com/watch?v=3mXMtLmhQ74&sns=fb

Syiah Hizbullah (baca:hizbusSYAITAN) menembaki warga di kota Homs, Suriah.
Kemarin 8 Februari 2013, Pasukan Syiah Hizbullah (baca:HizbusSYAITAN) sekutu Syiah Bassar Assad menyerang warga suriah di pinggiran kota Skarjeh, Homs, Syria yang mengakibatkan beberapa warga muslim suriah mati dan terluka.

Keterangan Foto:
Salah satu anak-anak yang terluka berat yang diserang oleh Pasukan Kafir Syiah Hizbullah (baca : HizbusSYAITAN) di sebuah masjid di Skarjeh, Homs, Syria.

Link VIDEO :

http://www.youtube.com/watch?v=ItddAw3Epm4&feature=youtu.be

http://www.youtube.com/watch?v=jATRyWmrH0Y&feature=youtu.be

(KabarDuniaislam/SC)

May Allah accept our brother as a shaheed inshaallah.

Think not of those who are killed in the way of Allah as dead. Nay, they are alive, they are with there lord, and they have provision.
Qur'an [3:169]

May Allah accept our brother as a shaheed inshaallah.

Abu Hamza Syrian Sniper Mujahad lion of Islam ..

Gone but never forgotten ! To the highest of heavens our Warrior !

A Family of Warriors

Syria 
صبـــراً آل النحــيلـــي فـإن موعـــدكم الجــــنّـة إن شاء الله 

A Family of Warriors ..
Uncle and nephew , subhanAllah both fought and martyred for the cause of Allah swt ...

Abu hamza who Today 8th/February 2013 martyred and his Nephew Soubhi months before him


TO THE HIGHEST OF HEAVENS OUR DEAR LIONS OF ISLAM

Syria#Syria #Binnish - Demonstrations from today and the muslims of Syria do not want anything apart from an Islamic State after the fall of Bashar Al-Kafir inshaAllah

Iraq#Iraq - Iraqi muslims performing Friday prayer - in the demonstration against al-Maliki Shia government. Anbar, Fallujah, Samarra and many more places have woken up from there slumber

shia bodyguardLeaked image of the shia bodyguard assigned to guard bashar al-kafir


Alhamdulillah for everything. In parts of Indonesia it is so bad that they have to travel like this in order to reach school.

Syriaالشهيد بإذن الله تعالى أبو جهاد الجزائري تقبله الله

استشهد أثناء غزوة الإسكان العسكري في ادلب


Although there may be many more, this is the first Algerian that ive read of to have been martyred in Syria. The lion Abu Jihad from Jabhat Al-Nusrah was martyred whilst taking part in clashes in Idlib

may Allah accept Abu Jihad as a shaheed, ameen

Syria

Medical support team (Yabrud) Patient with upper limbs amputations has multiple shrapnel penetrated in the face led to the laceration and fragmentation of the lower jaw completely, forcing doctors to perform endotracheal intubation for fear of upper airway obstruction.

syria

The story of Ahmadi Najad and the slipper.. it follows him everywhere 
The second day when Najad was in Egypt, he got assaulted by an Egyptian man. 
:D

Baba Amr field hospital

The kinds of injuries doctors have to deal with in Baba Amr field hospital ! Remember that many basic medical devices are not available and the circumstances under which they work are extremely miserable.
This is a child had been injured all over his body with severe tissue loss in legs and pelvic area.

syria

I am so sorry dear friends if my hand looks so scary. It hurts so much and i was wondering how am i going to write my first letters at school? or how am i supposed to play?!
Please don't let my picture stop here, share and show the world what is Assad doing to Syrian children, we are suffering and dying.
Don't forget to pray for me, please!

Abu Hamza Rahimullaالفردوس الاعلى بأذن الله
Abu Hamza Rahimullah Martyred 8th of February whilst clashing with the Assad kufar forces he was shot to the head,
May Allah swt Grant him the highest of heavens ya rab !

Abu Umar Al-Chechen

SubhanAllah how beautiful is this. The man sitting in the centre with the ginger beard is Abu Umar Al-Chechen the Emir of One of the biggest and most bravest brigades in Syria known as Kataaib Al-Muhajireen (made up of foreign mujahideen)

may Allah protect him
 

tonton youtube

1,000 pekerja Proton protes tentang gajiKira-kira 1,000 pekerja pengeluar kereta nasional, Proton di Tanjung Malim dan Shah Alam mengadakan bantahan petang semlm berhubung kenaikan minimum gaji bagi kakitangan sedia ada yang sebelum ini dibayar antara RM901 dan RM1,200 dan hanya mendapat kenaikan empat peratus.

Bantahan di Tanjung Malim, bermula pada jam 5.30 petang dan berakhir sejam kemudian, ekoran pelaksanaan gaji minimum pada bulan Januari.

Timbalan Presiden Kesatuan Pekerja Proton Tanjung Malim, Azmi
Jamaluddin berkata, pekerja peringkat rendah sebelum ini memperolehi gaji RM600 tetapi kini mendapat kenaikan RM300 berikutan pelaksanaan gaji minimum.

"Bagaimanapun, mereka dengan gaji RM901 hingga RM1,200 hanya diberikan kenaikan empat peratus. Ini hanya kenaikan minimum RM36 kepada RM40," katanya kepada Malaysiakini.

Oleh itu, bantahan hari ini adalah untuk mendapatkan penjelasan daripada majikan mereka.

Kesatuan dalam surat bertarikh 17 Januari menyatakan mereka yang
mendapat gaji RM600 kini mendapat RM900 manakala mereka dengan gaji RM1,201 dan ke atas diberi pembayaran one-off.

Surat itu yang ditandatangani oleh Setiausaha kesatuan tersebut, Mohd Zaki Hairan menyatakan bahawa rundingan bermula pada bulan November tetapi tiada tanda-tanda penyelesaian dicapai.

Dalam satu kenyataan, Presiden Kesatuan Pekerja Proton Tanjung Malim, Zainudin Dollah berkata pekerja mahukan penyusunan semula gaji bagi mereka yang memperolehi RM901 hingga RM1,200 bagi mendapatkan kenaikan yang setanding dengan mereka yang dinaikkan gaji dari RM600 kepada RM900.

Sementara itu, Presiden Kesatuan Sekerja Elektronik Semenanjung
Malaysia (Wilayah Barat), Wan Noorulazhar Mohd Hanafiah berkata 700 pekerja berkumpul di sebelah kilang Proton Shah Alam untuk menuntut pelarasan gaji berikutan pelaksanaan gaji minimum.

Beliau berkata perhimpunan bermula jam 5.30 petang berhampiran kilang tersebut yang diketuai Pengerusi MTUC Selangor dan Wilayah Persekutuan, N Gopalkishnan.

Sementara itu, menurut laporan China Press, kira-kira 500 pekerja asing sebuah kilang perabot di Muar mengadakan mogok hari ini terhadap majikan mereka yang enggan melaksanakan gaji minimum. -Malaysiakini
 —

Puluhan lagi terbunuh

pix_gal0Damsyik: Pertempuran berterusan antara pemberontak dan tentera di sekitar ibu negara Syria semalam menyebabkan sekurang-kurangnya 64 orang terbunuh.

Ia juga menyebabkan pemimpin pemberontak, Moaz al-Khatib mengancam untuk menarik diri daripada rundingan damai bertujuan menamatkan konflik dua tahun itu. - AFP 

Kerenah balik beraya di China

Penumpang kereta api tidur ketika menunggu sampai di destinasi dari Guangzhou ke Changchun. - Foto AFPPenumpang kereta api tidur ketika menunggu sampai di destinasi dari Guangzhou ke Changchun. - Foto AFP Haining: Troli bagasi yang bertukar menjadi tempat duduk dan tiang untuk mengelak penumpang mengantuk adalah beberapa gajet yang diperkenalkan untuk membantu menjadikan perjalanan Tahun Baru menggunakan kereta api lebih selesa di China.

Kira-kira 200 juta penduduk di China dijangka menaiki kereta api balik ke kampung halaman untuk cuti perayaan itu hujung minggu ini dalam apa yang disifatkan sebagai balik kampung tahunan terbesar dunia.
Ada memilih tiket untuk berdiri dalam tren penuh sesak bagi menjimatkan wang dalam perjalanan yang boleh mengambil masa tiga hari.


Tahun ini, blog mikro China dipenuhi dengan maklumat gajet yang mungkin membantu menjadikan perjalanan lebih selesa.

Tidak selesa

Satu daripadanya digelar ‘Hard Seat Treasure,’ batang besi dengan pad dilekatkan padanya untuk penumpang yang mengantuk dan memastikan dia tidak jatuh daripada kerusi apabila tertidur. Tetapi, tidak semua menyukainya.

“Ia berat untuk dibawa,” kata Li Kang dari wilayah barat daya Guizhou yang mencubanya.
“Apabila saya bersandar, tubuh rasa tak selesa.”

Bekas guru fizik dan pencipta amatur Zhou bersetuju. Dia mencipta ‘Grass Roots Travel Treasure’, troli kelihatan seperti pemegang besi pencuci lantai yang boleh dilipat menjadi kerusi. - REUTERS

Mogok, tunjuk perasaan di Tunis

Beribu-ribu penduduk Tunisia mengiringi keranda Chokri Belaid untuk upacara pengebumian di pinggir Tunis, semalam. - Foto AFP
Beribu-ribu penduduk Tunisia mengiringi keranda Chokri Belaid untuk upacara pengebumian di pinggir Tunis, semalam. - Foto AFP Tunis: Akitiviti di Tunisia terhenti semalam, dengan jalan raya lengang, kedai ditutup dan pengangkutan awam beroperasi secara minimum ketika mogok awam kesatuan perdagangan yang diadakan selepas seorang ahli politik haluan kiri Chokri Belaid dibunuh.

“Lapangan terbang Tunis-Carthage dibuka namun banyak penerbangan dibatalkan,” kata seorang pegawai Tunisair kepada AFP.
Beberapa bas dan kereta api beroperasi di jalan raya hampir lengang dengan beberapa penumpang.


Mogok itu digesa Kesatuan Awam Pekerja Tunisia seramai 500,000 anggota sempena upacara pengebumian Chokri Belaid, seorang peguam dan pengkritik lantang pemerintah parti Ennahda ditembak mati di luar rumahnya Rabu lalu oleh seorang lelaki bersenjata.

Dua hari pertempuran

Pembunuhan pemimpin pembangkang popular itu mencetuskan dua hari pertempuran di seluruh negara antara polis dan penyokong pembangkang, menyebabkan sejumlah besar cedera dan seorang anggota polis maut. - AFP

INFO: Chokri Belaid Pemimping pembangkang Tunisia meninggal dunia selepas ditembak empat kali di kepala dan dada 6 Februari lalu. 

Fatwa cetus panik di Mesir 
Kerajaan risau ulama buat ketetapan agama sesuka hati

Kaherah: Kerajaan Mesir mempertingkat kawalan keselamatan kerana risau dengan tindakan beberapa pendakwah konservatif ultra mengeluarkan fatwa membenarkan penunjuk perasaan wanita dicabul dan pemimpin pembangkang dibunuh.
Dua pendakwah terkenal di sini mencetuskan protes beberapa hari lalu selepas berkata, undang-undang Syariah membenarkan pemimpin pembangkang dibunuh.
Mereka pergi ke sana untuk diperkosa," Ahmed Mohammed Abdullah, Pendakwah

Seorang lagi memberi alasan mengapa serangan seksual terhadap penunjuk perasaan wanita di Dataran Tahrir adalah dibenarkan.

“Mereka pergi ke sana untuk diperkosa,” kata Ahmed Mohammed Abdullah yang menyifatkan penunjuk perasaan itu sebagai wanita tidak bermoral.

Serangan seksual terhadap wanita yang memprotes melonjak di Mesir sejak Januari lalu dengan 19 kes pada 25 Januari saja.

Dalam kebanyakan insiden, wanita itu dibogelkan dan objek tajam digunakan untuk menikam mereka, kata kumpulan hak asasi manusia.
Melaga-lagakan musuh

Dalam satu program bual bicara di saluran Salafi TV iaitu Al-Hafez, pendakwah Mahmoud Shaaban pula berkata, pemimpin Barisan Penyelamat Kebangsaan (NSF) melaga-lagakan musuh di Mesir untuk berkuasa.

“Mereka mesti dibunuh mengikut perintah tuhan,” katanya. Beliau merujuk kepada Mohamed ElBaradei dan Hamdeen Sabahi.

Pegawai keselamatan Mesir berkata, kawalan keselamatan sudah diperketatkan di kediaman ahli politik pembangkang.

Pejabat Presiden Mohammed Morsi dan Perdana Menteri, Hesham Kandil, mengutuk fatwa itu dan siasatan sudah dilancarkan terhadap seorang daripada pendakwah berkenaan. - AP

Konvoi bantah Ladang Rakyat
PENDUDUK Orang Asli turut menyertai demonstrasi membantah projek Ladang Rakyat di Gua Musang semalam.


GUA MUSANG – Kebangkitan rakyat Kelantan menolak tindakan kerajaan negeri yang begitu rakus melakukan pengambilan tanah untuk projek Ladang Rakyat semakin memuncak apabila 457 buah kenderaan berkonvoi ke lokasi-lokasi yang terlibat dalam projek berkenaan di Hulu Kelantan semalam.
Konvoi Tolak Ladang Rakyat yang diketuai Presiden Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (Perkasa), Datuk Ibrahim Ali disertai lebih 2,000 orang yang kebanyakannya dari utara Kelantan ke Kampung Lalang di Kuala Betis dekat sini.
Rombongan tersebut turut singgah di jalan masuk ke sebuah ladang yang didakwa milik syarikat yang dipercayai ada kaitan dengan dua pemimpin DAP Perak, Datuk Ngeh Khoo Ham dan Nga Kor Ming di Simpang Tiga Perasu dekat sini.
Ibrahim yang ditemui berkata, isu pengambilan tanah untuk membangunkan projek Ladang Rakyat bukan perkara baharu tetapi kerajaan Pas Kelantan seperti memekakkan telinga biarpun rakyat merintih dan mengadakan banyak demonstrasi berhubung projek tersebut.
“Cerita kerajaan Pas Kelantan rampas tanah serah kepada Ladang Rakyat dan gadai kepada syarikat luar adalah cerita lama dan bukan fitnah atau rekaan.
“Hari ini, Perkasa membawa rakyat dari kawasan lain untuk melihat sendiri, cerita ini sudah lama dan keadaan ini sudah memuncak kerana rakyat ditindas selepas keringat mereka selama puluhan tahun meneroka tanah dirampas untuk Ladang Rakyat.
“Sebagai contoh, ada 19 keluarga datang bertemu saya dan meluahkan bagaimana tanah yang mereka teroka sejak sekian lama dan sudah membayar deposit RM1,900 tetapi hari ini mereka lihat tanah berkenaan sudah bersih dicuci oleh Ladang Rakyat,” dakwanya.
Ibrahim memberitahu, biarpun kerajaan Pas Kelantan sering menegaskan bahawa tanah tersebut tidak dijual tetapi ia telah dipajak untuk tempoh panjang sehingga mencecah 99 tahun menyebabkan kerajaan atau rakyat negeri itu kehilangan hak ke atas tanah berkenaan dan ia satu kerugian yang amat besar.
“Saya ada laporan mengenai senarai syarikat yang memiliki tanah di Ladang Rakyat. Mereka mempunyai hak yang lama, puluhan tahun termasuk Upayapadu Sdn. Bhd. yang dimiliki oleh Khoo Ham dan Kor Ming.
“Kita telah membuat semakan di Suruhanjaya Syarikat Malaysia tentang semua syarikat ini dan mendapati dalam lembaga pengarah tidak ada seorang pun bumiputera apatah lagi rakyat Kelantan.
“Tanah ini adalah Rizab Melayu sebenarnya tetapi digadai. Jawapan anggota exco, Datuk Mohd. Amar Nik Abdullah, kata dia (kerajaan Pas Kelantan), kita tidak jual (tanah) tetapi digadai selama berpuluh tahun, apakah kita masih mempunyai hak ke atasnya,” ujarnya.
Jelasnya, kehidupan masyarakat Orang Asli juga terjejas teruk di mana kawasan mereka telah diambil menyebabkan mereka hilang punca pendapatan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_07.htm#ixzz2KMAQBSr3 
Hakcipta terpelihara 

Padah terlibat aktiviti pengganas
YAZID (tengah) dikawal ketat ketika dibawa keluar dari Mahkamah Majistret Ampang Jaya semalam.


AMPANG JAYA – Seorang bekas tahanan Akta Keselamatan Dalam Negeri (ISA) dan seorang suri rumah dihadapkan ke Mahkamah Majistret di sini semalam, masing-masing atas tuduhan menggalakkan keganasan dan juga bersubahat, dengan niat mengugut orang awam di Syria, tahun lalu.
Namun tiada pengakuan direkodkan daripada Yazid Sufaat, 49, dan Halimah Hussein, 52.
Yazid sebelum ini pernah ditahan di bawah Akta ISA pada 2001 kerana disyaki terlibat dengan Jemaah Islamiyah dan Al-Qaeda namun dibebaskan pada 2008. Dia kemudian membantu isterinya mengusahakan perniagaan makanan di kantin Kompleks Mahkamah Kuala Lumpur.
Dia yang memakai baju lokap oren dituduh menggalakkan perlakuan keganasan dengan niat untuk memajukan satu ideologi atau fahaman bagi mengugut orang awam di Syria.
Manakala Halimah yang hadir dengan berpakaian dan bertudung labuh warna hitam dituduh bersubahat dengan Yazid.
Mereka didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah di DL 11, Taman Bukit Ampang, Lorong Mutiara 2, Lembah Jaya di sini antara pukul 8.30 pagi dan 10.30 pagi, antara 1 Ogos hingga 20 Oktober 2012.
Yazid didakwa mengikut Seksyen 130G(a) Kanun Keseksaan (Akta 574) sementara Halimah juga didakwa di bawah seksyen yang sama namun dibaca bersama Seksyen 109 kanun sama kerana bersubahat.
Jika sabit kesalahan, mereka boleh dihukum penjara 30 tahun atau denda.
Timbalan Pendakwa Raya, Datuk Mohamad Hanafiah Zakaria memaklumkan tertuduh tidak dibenarkan ikat jamin di bawah Akta Keselamatan (Langkah-langkah Khas) dan memohon supaya kes itu dipindahkan ke Mahkamah Tinggi.
Majistret Zulyana Zollkapli membenarkan permohonan tersebut.
Terdahulu, prosiding kes terpaksa ditangguhkan hampir 20 minit selepas berlaku pertelingkahan antara pihak pendakwa dan peguam bela Amer Hamzah Arshad mengenai tarikh sebenar penguatkuasaan Seksyen 130G (a) yang baru dipinda dalam Kanun Keseksaan.
Mahkamah yang kembali bersidang kemudian merekodkan jawapan Mohamad Hanafiah bahawa tarikh penguatkuasaan Seksyen 130G(a) adalah pada 6 Mac 2007.
Yazid dan Halimah adalah individu pertama yang didakwa di bawah seksyen itu dan masing-masing ditahan di Penjara Sungai Buloh serta Penjara Kajang sehingga tarikh sebutan di Mahkamah Tinggi ditetapkan.
Mereka adalah antara tiga individu yang ditahan di ibu negara kelmarin dipercayai terlibat dalam merekrut rakyat Malaysia untuk tujuan keganasan. Salah seorang masih ditahan di Bukit Aman untuk siasatan lanjut.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_05.htm#ixzz2KM1tOnWu 
Hakcipta terpelihara 

Tiga beradik harap dapat ke sekolah
BASIR (dua dari kanan) menyerahkan bantuan kepada Sanudin sambil disaksikan oleh Samila dan tiga anak mereka di Taman Kota Puteri, Masai, Pasir Gudang semalam.


JOHOR BAHRU - Akibat kesempitan hidup, tiga beradik berusia lima hingga tujuh tahun terpaksa melupakan hasrat untuk bersekolah seperti rakan sebaya lain.
Hanya dengan pendapatan RM300 sebulan, ibu mereka, Samila Hussin, 36, tidak mampu untuk menghantar anak-anaknya ke sekolah meskipun sedar ketiga-tiga mereka mempunyai minat mendalam untuk belajar.
Lebih menyedihkan, dengan pendapatan sekecil itu jugalah, Samila harus menanggung suaminya, Sanudin Abd. Rahim, 58, yang kini mengalami lumpuh sejak 10 bulan lepas.
"Kerana minat mendalam, anak sulung saya yang berusia tujuh tahun sudah pandai membaca walaupun tanpa bantuan daripada sesiapa. Dia sentiasa menunjukkan minat untuk bersekolah.
"Anak kedua saya pula pernah termimpi-mimpi pergi ke sekolah, manakala anak bongsu yang berusia lima tahun juga menyuarakan hasrat untuk bersekolah," ceritanya kepada pemberita ketika menerima kunjungan Pengerusi Badan Perhubungan Kongres India Muslim Malaysia (Kimma) Pasir Gudang, Basir Beran di rumah mereka di Taman Kota Puteri, Masai di sini semalam.
Menurut Samila, sejak suaminya diserang lumpuh, dia hanya memperoleh pendapatan dengan mengambil upah menjaga anak jirannya.
Dia mendakwa, suaminya yang pernah bekerja sebagai ejen pembantu rumah dan kontraktor pernah ditipu beberapa kali hingga terpaksa menanggung kerugian yang tinggi.
"Sejak suami sakit, anak-anak sentiasa faham dan tidak pernah meminta lebih-lebih, namun saya selalu menasihatkan mereka agar sentiasa bersabar," katanya.
Sementara itu, Basir berkata, pihaknya akan menghulurkan bantuan berterusan bagi membantu meringankan bebanan keluarga malang tersebut.
Katanya, masalah yang dialami keluarga Samila akan dipanjangkan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri dan Ahli Parlimen Pasir Gudang untuk mendapatkan pelbagai jenis bantuan.


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Negara&pg=ne_09.htm#ixzz2KM1foLMm 
Hakcipta terpelihara 

Dinaikkan pangkat selepas matiJAKARTA - Seorang lelaki yang sudah meninggal dunia setahun adalah antara 422 pegawai perkhidmatan awam dinaikkan pangkat oleh Kerajaan Petadbiran Aceh baru-baru ini telah mengundang kritikan daripada pelbagai pihak.
Kesilapan itu hanya disedari setelah surat keputusan kenaikan pangkat para pegawai berkenaan yang dikeluarkan itu, didapati mengandungi nama Rahmad Hidayat yang sudah meninggal dunia.
"Kami terperanjat ada nama Rahmad Hidayat dalam pelantikan itu, padahal dia sudah meninggal dunia pada Januari 2012. Kami tidak tahu penyakitnya tetapi Allahyarham pernah mengalami pendarahan otak," kata seorang rakannya seperti yang dilaporkan akhbar harian Kompas semalam.
Ketua Badan Perjawatan Pendidikan dan Latihan Aceh, Nasrullah yang mengesahkan kesilapan itu, percaya ia berlaku kerana pihak yang mencadangkan kenaikan pangkat pegawai tersebut tidak mengetahui bahawa beliau sudah meninggal dunia.
Ketua Badan Perundangan Dewan Perwakilan Rakyat (DPR) Aceh, Abdullah Saleh berkata, kesilapan yang berlaku itu mencerminkan buruknya sistem pentadbiran pegawai dan makanisme badan perjawatan Aceh. Perkara tersebut mengecewakan orang ramai dan DPR Aceh. - Bernama


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_04.htm#ixzz2KM03WxvT 
Hakcipta terpelihara 

Ahli parlimen mak nyah dihalang jadi timbalan speaker di PolandGRODZKA


WARSAW - Ahli-ahli Parlimen Poland semalam menghalang usaha seorang mak nyah, Anna Grodzka untuk menjadi timbalan speaker selepas pencalonannya mencetuskan perasaan tidak selesa dalam kalangan masyarakat Kristian Katolik di negara ini.
Para penyokong Grodzka berkata, Parlimen telah kehilangan peluang untuk menunjukkan bahawa negaranya mempunyai nilai-nilai masyarakat terbuka kerana tidak memilihnya menjadi timbalan speaker.
Seorang ahli perniagaan yang mempunyai ijazah psikologi, Grodzka sebelum ini merupakan seorang lelaki yang menggunakan nama Krzysztof Begowski.
Dia menukar jantina tiga tahun lalu.
Grodzka dipilih menjadi anggota Parlimen mak nyah pertama pada Oktober 2011.
Ketika ditanya jika kemungkinan dia akan kehilangan jawatan itu, Grodzka berkata: "Saya berasa kesal tentangnya."
Dia gagal untuk menjadi timbalan speaker selepas pemegang jawatan itu membuat keputusan untuk tidak meletakkan jawatan. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_05.htm#ixzz2KLz8Ic5d 
Hakcipta terpelihara 

Tentera Syria bertempur di Damsyik
AP
BEBERAPA orang mengangkat seorang lelaki yang cedera akibat serangan tentera Syria 
di Aleppo semalam.


BEIRUT - Tentera Syria semalam mengebom rangkaian penentang di sekitar kawasan timur dan selatan di pinggir Damsyik.
Pertempuran ke atas para penentang Presiden Bashar Al-Assad itu turut berlaku di jalan-jalan raya.
Serangan tentera Syria itu berlaku selama tiga hari berturut-turut.
Kumpulan Pemantau Syria Untuk Hak Asasi Manusia berkata, daerah Jubar di timur dan kawasan berdekatan Qaboon diserang selain kawasan Hajar al-Aswad, Qadam, kejiranan Assali.
Pertempuran antara kumpulan penentang dan tentera rejim Bashar al-Assad tercetus pada waktu subuh di sekitar kawasan kem Yarmuk yang menempatkan pelarian Palestin di selatan ibu kota, kata kumpulan berkenaan.

AP
ASAP kelihatan di sebuah lebuh raya akibat pertempuran antara tentera Bashar dengan para penentangnya di Damsyik semalam.


Menurut kumpulan itu, seramai enam anggota penentang terbunuh di dalam pertempuran tersebut di bandar Mudamiyeh di selatan Damsyik.
Kubu pihak penentang di Daraya turut menerima nasib yang sama.
Kumpulan tersebut menyatakan, pertempuran turut berlaku di beberapa kawasan lain di sepanjang lebuh raya melalui bandar raya Damsyik di daerah timur dan selatan.
Pertempuran antara kumpulan penentang yang disertai penduduk tempatan dan asing dengan tentera Syria bermula sejak Mac 2011.
Lebih 60,000 orang dilaporkan terbunuh dalam pertempuran itu.
Para penentang mahu Bashar meletakkan jawatan kerana beliau gagal membawa pembaharuan dalam bidang pentadbiran dan kebebasan bersuara. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2KLySJeNy 
Hakcipta terpelihara 

Rumah pemimpin pembangkang Mesir dikawal pihak berkuasa
AP
SEJUMLAH penunjuk perasaan menunjukkan roti yang melambangkan kemiskinan di Dataran Tahrir, Kaherah semalam.


KAHERAH - Beberapa pegawai keselamatan semalam meningkatkan kawalan di sekitar rumah-rumah ahli politik pembangkang kelmarin.
Tindakan itu dilakukan selepas seorang pemimpin pembangkang Tunisia, Chokri Belaid mati ditembak di Tunis, Tunisia.
Perkembangan terbaharu itu berlaku selepas seorang ulama Mesir menyatakan di sebuah televisyen negara ini bahawa adalah wajar serangan seksual dilakukan ke atas para penunjuk perasaan wanita.
Beberapa fatwa lain menyatakan, adalah wajar para pemimpin pembangkang dibunuh.
Pejabat parti Presiden Mohamed Morsi mengutuk fatwa tersebut.
Serangan seksual terhadap para penunjuk perasaan wanita telah berlaku sejak Januari tahun lalu.
Dalam kebanyakan kes, para perusuh membogelkan penunjuk perasaan wanita.
Sementara itu, ribuan para penunjuk perasaan berhimpun di beberapa bandar di negara ini bagi mengutuk pemerintahan Morsi.
Mereka mengutuk pemerintahan Morsi di sini, Alexandria, Port Said dan beberapa bandar lain semalam.
Pemerintahan Morsi dikatakan gagal memenuhi cita-cita revolusi seperti yang dituntut oleh rakyat semasa mereka berjaya menyebabkan Hosni Mubarak meletakkan jawatan pada 11 Februari 2011.
Pentadbiran Morsi juga didakwa menggunakan perlembagaan yang menyekat kebebasan penduduk dan wanita. - Agensi


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=0209&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_02.htm#ixzz2KLyIcmx7 
Hakcipta terpelihara 

Ali Khamenei: 'AS acu pistol di kepala Iran'
8 Februari 2013
TEHERAN - Pemimpin tertinggi Iran menuduh Amerika Syarikat (AS) terlalu mendesak negara itu untuk mengadakan rundingan dengan kadar segera, seolah-olah "mengacu pistol ke arah kepala" negara itu.

Ayatullah Ali Khamenei memberitahu pemberita, AS sedang membuat ancaman mendesak mereka melakukan rundingan.

“Pentadbiran baru mereka ini sekali lagi mengulangi isu yang sama mendesak supaya rundingan diadakan di antara Iran dan AS,” katanya kepada media.

Minggu lalu, Naib Presiden AS, Joe Biden berkata, Washington sedia mengadakan rundingan langsung walaupun kedua-dua negara itu sudah lama tidak ‘sebulu’ berhubung program nuklear Iran.

Iran selama ini menjadi mangsa sekatan antarabangsa tetapi sudah menegaskan yang program nuklear mereka adalah untuk penyelidikan dan perubatan bukan untuk tujuan keganasan.

Tetapi menurut Ali, pemimpin tertinggi Iran tidak sedikit pun tertekan dengan desakan dibuat AS.

“Saya ingin bercakap secara jujur dan jelas kepada anda (AS) walaupun seolah-olah mengacukan pistol di kepala Iran, kami tidak sekali-kali akan takut,” tegasnya.

Iran dalam masa yang sama tidak menunjukkan tanda-tanda bersedia untuk mengadakan sesi rundingan.

Beliau berkata demikian sehari selepas AS mengambil langkang memperketatkan sekatan ekonomi terhadap Iran.

Korea Selatan, PBB sekat Korea Utara
8 Februari 2013
Korea Selatan, PBB sekat Korea Utara
Korea Utara diberi tekanan berterusan dari negara jiran bagi menghentikan pelancaran nuklear.
SEOUL - Korea Selatan mengesahkan untuk mengikut langkah Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dalam melakukan sekatan ke atas Korea Utara, walaupun bakal berhadapan ancaman daripada Pyongyang.

Sekatan itu dilakukan untuk memberi tekanan berterusan terhadap Korea Utara dalam usaha menghentikan pelancaran roket nuklear jarak jauh pada Disember ini.

Majlis Resolusi Keselamatan PBB dalam satu kenyataan melaporkan, enam entiti milik Korea Utara dibekukan termasuk pas lawatan ke atas empat individu yang bertanggungjawab terhadap program nuklear tersebut.

Sementara itu, Presiden Korea Selatan, Park Geun-Hye berkata, penyekatan itu berkuat kuasa minggu depan.

“Tekanan ini amat kecil buat mereka. Tetapi kesannya berpanjangan apabila dalam beberapa tahun lagi Korea Utara akan terasing daripada negara antarabangsa," katanya.

Menurutnya, Korea Utara juga bakal berhadapan dengan kesukaran dalam membentuk pembangunan ekonomi dan politik.

Bulan lalu, Korea Utara dengan angkuhnya bertegas tetap akan melakukan ujian nuklear tanpa mengendahkan larang PBB selain mengisytiharkan ‘perang’ dengan badan pertubuhan dunia itu. - Reuters