Friday, December 27, 2013

Republik Afrika Tengah: Keganasan ragut sekurangnya 12 nyawa


BANGUI 27 Dis. - Sekurang-kurangnya 12 orang awam terbunuh sejak Rabu lalu dalam kejadian keganasan antara penduduk Islam dan Kristian, di sini.
Menurut laporan pihak hospital di sini, seramai 46 orang lagi turut mengalami kecederaan di dalam konflik keagamaan yang melanda bandar terbesar di Republik Afrika Tengah itu, dan mendapatkan rawatan di hospital terbabit. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131227/lu_03/Republik-Afrika-Tengah-Keganasan-ragut-sekurangnya-12-nyawa#ixzz2od583QQ2
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pemilik akaun Facebook Asmaelz Hadzeny II diberkas


KUALA LUMPUR 26 Dis. - Pemilik akaun laman Facebook Asmaelz Hadzeny II yang menghasut orang ramai untuk melakukan rusuhan bagi menggulingkan kerajaan serta meminta mereka mendapatkan bom untuk tujuan itu pada 31 Disember ini diberkas polis hari ini.
Lelaki berusia 25 tahun itu diberkas di Kampung Karambut, Saratok, Sarawak, pada pukul 11 pagi. - UTUSAN ONLINE


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Jenayah/20131226/je_08/Pemilik-akaun-Facebook-Asmaelz-Hadzeny-II-diberkas#ixzz2od4FqQXA
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Polis Thailand ambil tindakan


Penunjuk perasaan antikerajaan bertempur dengan polis selepas pasukan keselamatan itu cuba menyuraikan demonstrasi yang menghalang proses pendaftaran calon pilihan raya di stadium Thai-Jepun di Dan Daeng, Bangkok, semalam. - afp
BANGKOK 26 Dis. - Selepas beberapa minggu demonstrasi antikerajaan bermula, polis Thailand akhirnya mengambil tindakan untuk menyuraikan ribuan penunjuk perasaan yang cuba menghalang proses pendaftaran bagi pilihan raya umum di sebuah stadium di sini, hari ini.
Polis bertindak melepaskan gas pemedih mata, peluru getah dan meriam air ke arah penunjuk perasaan.
Pertempuran tersebut sekali gus memaksa Suruhanjaya Pilihan Raya Thailand menggesa kerajaan sementara pimpinan Perdana Menteri Yingluck Shinawatra mempertimbangkan untuk menangguhkan pilihan raya yang dijadualkan berlangsung pada 2 Februari depan.
Dalam kejadian hari ini, seorang polis terbunuh dan sekurang-kurangnya 66 penunjuk perasaan cedera dalam pertempuran yang meletus di pusat pendaftaran Stadium Thai-Jepun di Dan Daeng.
Tiga lagi anggota polis turut dilaporkan cedera dan kini dirawat di hospital tempatan.
Difahamkan, kekecohan tercetus apabila penunjuk perasaan bertindak menggunakan sebuah trak untuk merempuh pintu pagar stadium bagi mengganggu proses pendaftaran kira-kira 30 wakil parti politik Thailand.
Ekoran itu, polis mengerahkan anggota polis ke lokasi kejadian hingga menyebabkan pertempuran berlaku apabila penunjuk perasan mula melontar batu dan mercun ke arah pihak berkuasa.
Pertempuran terbabit berlanjutan selama dua jam sebelum kira-kira 1,000 anggota polis tambahan tiba untuk membantu mengawal keadaan.
Sementara itu, proses pendaftaran calon dalam pilihan raya umum itu akan berakhir esok. - BERNAMA/AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131227/lu_04/Polis-Thailand-ambil-tindakan#ixzz2ocaOrane
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Puluhan ribu askar Bangladesh dikerah sebelum pilihan raya


Beberapa askar Bangladesh melakukan rondaan di jalan-jalan raya di Dhaka bagi membendung keganasan ekoran konflik politik sebelum pilihan raya umum yang akan diadakan pada awal bulan depan. - agensi
DHAKA 26 Dis. - Berpuluh-puluh ribu tentera Bangladesh dikerahkan di seluruh negara bermula hari ini sebagai langkah untuk mengekang keganasan politik menjelang pilihan raya yang berlangsung pada awal bulan depan.
Kerahan tentera itu dijangka membangkitkan lagi kemarahan kumpulan pembangkang, Parti Nasionalis Bangladesh (BNP) yang memboikot pilihan raya pada 5 Januari depan dan merancang mengadakan bantahan besar-besaran bermula 29 Disember bagi merosakkan rancangan kerajaan terbabit.
Jurucakap Suruhanjaya Pilihan Raya, S.M. Asaduzzaman berkata, anggota tentera akan ditempatkan di 59 daripada 64 daerah di negara ini.
"Mereka akan bertindak tegas sekiranya berlaku sebarang keganasan dan mengawal kawasan, jalan dan lebuh raya yang penting sepanjang proses pilihan raya berlangsung," katanya.
Dalam pada itu, jurucakap tentera, Muhammad Reza-ul Karim berkata, rondaan askar dalam pasukan kecil telah dilaksanakan sejak awal minggu ini, manakala kerahan secara besar-besaran akan bermula hari ini dan diteruskan sehingga 9 Januari depan.
"Kerahan ini dilakukan atas permintaan pihak Suruhanjaya Pilihan Raya sebagai usaha memastikan proses pengundian berjalan secara bebas, adil dan aman," katanya.
Bagaimanapun beliau tidak menyatakan jumlah anggota tentera yang terlibat, namun media tempatan menganggarkan kira-kira 50,000 askar dikerah untuk tugas berkenaan. - AFP


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131227/lu_05/Puluhan-ribu-askar-Bangladesh-dikerah-sebelum-pilihan-raya#ixzz2ocaI9w3S
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Letupan bom di Takbai, Thailand


TUMPAT 26 Dis. - Seorang askar Thai cedera parah apabila bom yang diletakkan dalam guni pasir berhampiran pos kawalan di Takbai, Narathiwat, Thailand berhampiran sempadan Malaysia meletup hari ini.
Letupan kira-kira pukul 11.20 pagi itu turut mencederakan seorang penduduk yang berada di kawasan berkenaan ketika kejadian tersebut berlaku.
Difahamkan, beberapa askar Thai dan orang awam Cedera ringan dalam letupan yang turut didengari di sekitar pekan Pengkalan Kubor. - UTUSAN ONLINE


Artikel Penuh: http://www.utusan.com.my/utusan/Luar_Negara/20131226/lu_11/Letupan-bom-di-Takbai-Thailand#ixzz2ocZxS9ps
© Utusan Melayu (M) Bhd 

Pembangkang gempur stadiumPENUNJUK perasaan berkumpul di luar rumah Perdana Menteri Thailand, Yingluck Shinawatra dalam satu tunjuk perasaan di Bangkok semalam.


BANGKOK - Penunjuk perasaan antikerajaan yang cuba menghalang persediaan pilihan raya, bertempur dengan polis di ibu kota Thailand di sini semalam.
Pihak berkuasa berkata, seorang anggota polis terbunuh manakala tiga lagi cedera terkena tembakan.
Sekurang-kurangnya 95 orang termasuk 25 anggota polis dimasukkan ke hospital akibat cedera dalam kekacauan itu yang bermula apabila penunjuk perasaan bertindak membaling batu ke arah anggota pasukan keselamatan.
Kumpulan penunjuk perasaan itu juga cuba menggunakan kekerasan untuk memasuki sebuah stadium di sini.
Polis kemudian bertindak balas dengan melepaskan tembakan peluru getah dan gas pemedih mata bagi menyuraikan mereka.
Stadium berkenaan menjadi tempat 27 perwakilan mencabut undi untuk menentukan kedudukan parti politik mereka pada kertas undi pilihan raya 2 Februari depan.
Penunjuk perasaan gagal menghalang proses tersebut.
Namun, empat pegawai suruhanjaya pilihan raya (SPR) Thailand terpaksa dipindahkan dengan sebuah helikopter berikutan pertempuran yang berlaku di luar stadium tersebut.
Mengulas situasi tersebut, seorang pegawai polis, Kolonel Anucha Romyanan menggesa penunjuk perasaan supaya berhimpun secara aman.
"Terdapat cubaan untuk memburukkan lagi krisis politik di negara ini dengan melakukan kekacauan," katanya.
Rusuhan tersebut terhad di kawasan sekitar stadium berkenaan dan berlanjutan hingga ke awal pagi.
Penunjuk perasaan menuntut supaya Perdana Menteri, Yingluck Shinawatra meletakkan jawatan sejak pertengahan Oktober lalu dengan kekacauan beberapa kali tercetus.
Mereka menentang pilihan raya umum pada 2 Februari depan kerana Yingluck diyakini akan memenanginya.
Penunjuk perasaan antikerajaan itu menuduh Yingluck menjadi boneka abangnya, Thaksin Shinawatra yang menetap di luar negara untuk mengelak daripada dipenjara selepas didapati bersalah dalan satu kes rasuah.
Thaksin masih memiliki pengaruh yang besar di Thailand dengan parti pimpinannya memenangi setiap pilihan raya yang diadakan di negara itu.
Dalam pada itu, SPR Thailand menggesa kerajaan supaya menangguhkan pilihan raya pada Februari depan selepas berpuluh-puluh orang cedera dalam pertempuran antara penunjuk perasaan dengan polis.
"Kita tidak boleh menganjurkan pilihan raya yang bebas dan adil seperti yang termaktub dalam perlembagaan berdasarkan situasi masa kini," kata seorang pegawai suruhan berkenaan, Prawit Rattanapien.
Setakat ini, pihak kerajaan masih belum menyatakan pendiriannya berhubung gesaan tersebut. - AGENSI


Artikel Penuh: http://www.kosmo.com.my/kosmo/content.asp?y=2013&dt=1227&pub=Kosmo&sec=Dunia&pg=du_01.htm#ixzz2ocQLUJnc 
Hakcipta terpelihara