Sunday, November 4, 2012

Krisis Rohingya: Mapim kecam pendirian Suu KyiRUZY ADILA IDRIS
4 November 2012
SHAH ALAM – Masyarakat dunia disaran menyatakan pendirian terhadap kenyataan pemenang hadiah Nobel Keamanan, Aung Sang Suu Kyi yang memutuskan enggan membela atau memihak mana-mana pihak dalam isu Islam Rohingya.
Setiausaha Agung Majlis Perunding Pertubuhan Islam Malaysia (Mapim), Mohd Azmi Abdul Hamid menegaskan, komitmen antarabangsa perlu mengambil tanggungjawab untuk membela nasib etnik tertindas itu.
“Di Myanmar sekarang sudah tidak ada siapa yang boleh diharapkan untuk membantu masyarakat Islam Rohingya selepas beliau, Suu Kyi sendiri membuat kenyataan seperti itu.

“Kini beban itu sudah beralih kepada masyarakat dunia untuk menggalas tanggungjawab membela nasib mereka,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.
Berdasarkan laporan BBC hari ini, Suu Kyi berkata, beliau tidak akan menggunakan kepimpinan moralnya untuk menangani krisis semasa di barat Myanmar.

Menurut laporan BBC, tindakan berdiam diri Suu Kyi sehingga ke hari ini telah mencetuskan kekecewaan di kalangan penyokong seluruh dunia termasuk kedua-dua pihak iaitu Rohingya dan penduduk Buddha Rakhine.

Menurut Mohd Azmi, kenyataan Suu Kyi itu juga dilihat sebagai satu kenyataan yang tidak wajar daripada seorang yang mendapat junjungan sebagai ikon demokrasi yang memperjuangkan isu kemanusiaan.

Katanya, penghargaan yang diterima Suu Kyi adalah tidak layak lagi kerana gagal membela nasib masyarakat Islam Rohingya yang sangat jelas ditindas dan diketahui oleh seluruh masyarakat dunia.

Sementara itu, Mohd Azmi turut berpendapat, Suu Kyi kini lebih mementingkan kedudukannya sebagai ahli Parlimen pada pemilihan yang bakal diadakan pada 2014 demi mendapatkan sokongan penganut Buddha.

“Suu Kyi telah menggadaikan prinsip demi kepentingan politiknya,” katanya lagi.

Merhrom kecewa pendirian Suu KyiRUZY ADILA IDRIS
4 November 2012
Aung San Suu Kyi
Aung Sang Suu Kyi
SHAH ALAM – Sekiranya kerajaan Myanmar masih enggan mengiktiraf masyarakat Islam Rohingya sebagai rakyat negara itu, komuniti dunia wajar membantu etnik tertindas itu.
Presiden Pertubuhan Hak Asasi Etnik Rohingya Myanmar di Malaysia (Merhrom), Zafar Ahmad Abdul Ghani berkata, jika dirujuk kepada sejarah, lebih 800 tahun lalu, jelas menunjukkan majoriti penduduk di negeri itu adalah masyarakat Islam Rohingya.
“Itu adalah negeri kami, hak kami… jadi dunia harus bantu kami untuk membantu kami mendapat kembali hak kami yang dinafikan.
“Apa yang berlaku sekarang, sudah tidak ada jaminan nyawa di Arakan (kini Rakhine) di tambah pula beribu-ribu nyawa sudah melayang,” katanya kepada Sinar Harian Online, hari ini.
Mengulas isu sama, Zafar Ahmad turut menyatakan kekecewaan terhadap kenyataan pemenang hadiah Nobel Keamanan, Aung Sang Suu Kyi yang enggan membela atau memihak kepada masyarakat Islam Rohingya.
Katanya, apa erti Suu Kyi menggalas anugerah itu sekiranya pada hakikat beliau sendiri enggan bersuara terhadap bangsa yang ditindas dalam negaranya sendiri.

Katanya, Suu Kyi sebelum ini hanya bercakap mengenai demokrasi, tetapi beliau sendiri gagal memperjuangkan apa yang dikatakan.

“Di manakah keadilan yang disuarakan sebelum ini?

“Suu Kyi perlu bertanggungjawab semua kejadian berdarah yang meragut nyawa ramai masyarakat Islam Rohingya yang berlaku sejak 6 Jun sehingga 21 Oktober lalu,” katanya lagi.

3 LELAKI KEJAM MENJADI IKTIBAR BUAT KITA

sekadar hiasan
Tidak berpuashati, lelaki kedua bangun dan mengoyak baju perempuan itu, merogolnya dan terus mencekik perempuan itu sehingga perempuan itu mati..
    
Tiga orang lelaki yang sedang mabuk bertanding untuk menentukan siapa yang paling kejam.

Lelaki yang pertama menyerang seorang perempuan dan memukulnya sehingga giginya patah, lebam kedua biji matanya dan darah keluar daripada hidung dan telinga perempuan ituAkhirnya perempuan itu jatuh ketakutan dan badannya menggeletar.

Dia berpusing menghadap dua lelaki dan berkata dengan bangganya,
“Akulah orang yang paling kejam”,

Tidak berpuashati, lelaki kedua bangun dan mengoyak baju perempuan itu, merogolnya dan terus mencekik perempuan itu sehingga perempuan itu mati.


Dan dia berkata
“Tidak ada siapa yang lebih kejam daripada aku”.

Lelaki ketiga pula bangun dan tersenyum. Dia menjawab
“Akulah yang paling kejam, aku cuma berdiri dan melihat kekejaman kamu sedangkan perempuan ini adalah adik aku”

Perempuan itu adalah Palestin.

Lelaki pertama ialah Israel.

Lelaki kedua adalah Amerika Syarikat.

Lelaki ketiga pula ialah Umat Islam yang hanya berdiam diri dan lihat.

Sama-samalah kita muhasabah diri..
sejauh mana usaha kita untuk menolong saudara-saudara Islam kita.. renung sejenak sebanyak mana doa yg kita telah hadiahkan.. Umat Islam itu lemah kerana mereka JAUH daripada agama mereka sendiri..


@ARTIKEL INI SEKADAR MENGINGATKAN KITA SUPAYA JANGAN LEKA...KERANA MUSUH ISLAM TIDAK PERNAH LEKA, DAN MEREKA MENANTI AKAN KELEKAAN KITA UNTUK KUCAR KACIRKAN SERTA MENGHANCURKAN KITA.

~WALLAHULAM
~JAKSA KOTARAJA

Ya Allah selamatkanlah Syria

ألله أكبر 
نتائج هجوم الأبطال ع مطار_تفتناز_العسكري صباح اليوم تدمير 6 طائرات مروحيه وإعطاب 4 طائرات وشلل كامل في مطار تفتناز
الشهيدة بإذن الله الطفلة " هديل جمال الحواس " ارتقت لخالقها جراء القصف العشوائي من قبل جيش النظام على قرية الطابية بريف ديرالزور صباح اليوم 
كن شريكا في نقل الحدث(مشاركة-Share) حتى يصل الصوت وتصل الصورة
{ وَسَيَعْلَمُ الَّذِينَ ظَلَمُوا أَيَّ مُنْقَلَبٍ يَنْقَلِبُونَ }..صدق الله العظيم

يُخرجون الجثث بالتراكتورات من تحت اطنان الركام

صبراً آل الشـــام فإنّ موعدكم النـصر وبــإذن الله ...
كن شريكا في نقل الحدث(مشاركة-Share) حتى يصل الصوت وتصل الصورة
______________________________________________
بسـمة طفل آخر تـسـرق ..
قذائف الأسد نالت من جسده الطري ..
فلقد هدد هذا الطفل الصغير كرسـي بـشـار ..
فكـانت الطـائرات و صواريخهـا له بالمرصـاد ..
الشهيد الطفل محمد اليوسف والشهيدة صبحية
دوما :الدبابة المدمرة عند فرع أمن الدولة من قبل أبطال الجيش الحر

"محمد الشورة"
صورة جديدة حقيقية
لميزان القوى على الأرض السورية
تظهر سيطرة الجيش الحر على معظم الأراضي السورية باستثناء الساحل السوري وبعض المعابر الحدودية.
بأي ذنب قتلت

كن شريكا في نقل الحدث(مشاركة-Share) حتى يصل الصوت وتصل الصورة
محور الممانعة....!!!!
رايكم ؟؟؟؟ بهيك محور ؟؟؟
بأي ذنب قتلت

كن شريكا في نقل الحدث(مشاركة-Share) حتى يصل الصوت وتصل الصورة
صورة لآثار القصف على إحدى المدن السورية
تاج الإسلام
ســـوفَ نـبقــــــــى هنــــــــــــــا
كـي يــــزول الأســــــــــــــــــــد
هنــــــــــا .. حمـــص المحــــــــــــاصرة ..

عفواً ..

بـــل حـــمــــــــــص الصــــــــــــــــامــــــــــــدة !!!

Tulang-belakang Bashar al Assad.....Beberapa anak muda gangster ini dikenali sebagai Shabiha ( Bahasa Arab: الشبيحة ash-Shabīḥah) yang bermaksud 'hantu'.

Jumlah mereka yang mencecah angka ribuan adalah merupakan tonggak yang mempertahankan rejim diktator Syria, Presiden Bashar al Assad.

Merekalah yang membunuh dan menyiksa para tahanan di kalangan rakyat Syria mengikut sesuka hati mereka. Di kalangan tahanan remaja, ada yang telah disiksa dengan mencabut kuku-kuku mereka dan dipaksa supaya melafazkan kata-kata bahawa 'Tiada Tuhan melainkan Bashar',

Mereka bebas masuk ke rumah-rumah rakyat Syria dengan mengelidah sesuka hati bagi mendapatkan apa yang mereka ingini termasuk memperkosa gadis-gadis dan wanita-wanita Muslimah.

Mereka terlalu sombong dan bongkak dengan tindakan zalim mereka, semoga Allah membalasi mereka dengan balasan yang setimpal bersama hancurnya rejim diktator yang tidak berperikemanusiaan ini.

Juga baca :

http://en.wikipedia.org/wiki/Shabiha

Bahaya Syiah

Seorang pemimpin tertinggi Parti Nour Salafi di Mesir, Yunus Makhyoun (gambar) mendakwa, pertumpahan darah dan kegawatan yang berlaku di negara-negara Arab waktu ini berpunca dari fahaman sesat Syiah kerana perselisihan antara Syiah dan Sunni merupakan pertembungan yang membabitkan aqidah.

Makhyoun mengulas demikian ketika dihubungi dalam satu prgram televisyen "OnTV" dan berkata, "Syiah yang men
gapi-apikan fitnah yang berlaku di Yaman, Iraq, Syria, Lubnan dan lain-lain."

"Syiah merupakan agama yang menyalahi ajaran Islam samada secara umum atau khusus. Mereka diiktibarkan sebagai kufur kerana di sisi mereka terdapat imam-imam,menunggu munculnya Imam (Mahdi) yang kononnya akan muncul dari batu manakala Khomeini pula melampau-lampau dari wilayah Faqeh yang kononnya mendakwa dia adalah pengganti sementara Imam Mahdi hingga dia muncul."

Oleh itu, Makhyoun memuji langkah Al-Azhar yang mewujudkan sebuah jawatankuasa peringkat antarabangsa yang terdiri daripada kalangan ulamak dari Salafi, Tasawuf dan kumpulan Islam lain bagi berhadapan dengan Syiah.

Kebelakangan ini, beberapa siri penerangan diadakan kepada para imam dan pendakwah di Mesir bagi menjelaskan kefahaman Syiah, aqidah mereka, perancangan politik semasa mereka selain menjelaskan konsep mendekatkan antara Sunni dengan mazhab-mazhab lain.

Selain itu, pentadbiran Al-Azhar juga menetapkan agar siri-siri penerangan seperti itu dilakukan kepada segenap lapisan masyarakat secara berkala.

Ya Allah Selamatkan rohinya


An elderly Muslim Rohingya man outside his tent at the Dabang Internally Displaced Persons (IDP) camp, located on the outskirts of the city of Sittwe on October 10, 2012. (file photo)

images of Rohingya Muslims killed in June 2012 in Arakanrohinya
rohinya
#Rohingya Muslim families trying to survive as they cross the river to nowhere

Ya Allah Selamatkan Syria

No matter how much you destroy
No matter how many you kill 

THIS IS OUR LAND ,,, OUR COUNTRY ,,, OUR FREEDOM 
GOD BLESS SYRIA
Syria - The Local Coordination
Committees Issue a "Code of Conduct" for Free Syrian Army.

Article II

I pledge to my people and my
revolution that I will refrain from any behavior or practice that would
undermine the principles of our revolution: the principles of freedom,
citizenship, and dignity. I will respect human rights in accordance with our
legal principles, our tolerant religious
principles, and the international laws governing human
rights – the very human rights for which we struggle today and which we intend
to implement in the future Syria.Article III

Any person who takes up arms
in the name of the regime, regardless of their rank, should be arrested and
remain in the custody of the Free Syrian Army. In the event that an individual
is arrested, and it is determined that the individual was working for the
regime, voluntarily or for payment, to supply information about revolutionary
activists, that individual shall be considered a prisoner and treated in
accordance with laws governing prisoners of war.Article IV

I pledge not to practice any
form of torture, rape, mutilation, or degradation. I will preserve prisoners’
rights and will not exercise any of the above practices in order to obtain
confessions.Article V

I will not issue any executive
orders, particularly with regard to death or corporal punishment. Only an
appropriate legal authority, with relevant expertise, may conduct trials and
find perpetrators guilty.Article VI

I will not engage in any
practice that leads to the physical torture or murder of prisoners or
informants, and I will not participate in any public execution.
At this stage of our Revolution, the world has become accustomed to seeing these pictures. These pictures differ, different faces and different names. But same scene, same pain and same loss. A father mourning over his martyred son, holding him in a shroud while they should be playing together.
Look at this child, and this father. Who can really feel his pain?
A horrific massacre against two families in Zamalka who were running for their life. The families were displaced from Zamalka to Hazeh looking for security and safety. The ASSadi MiG warplanes targeted these families and almost all of them were martyred. Most of them are children under the age of 10 !!
This is the Syrian way of saying farewell to beloved ones. A man kissing his grand daughter goodbye after she lost her life in one of the air raids by the criminal barbaric Assad regime. The number of Syrian children killed so far is more than 3 thousand!! ~~ Yaroub Arabi
Syria’s children are still looking for a childhood away from the shelling and TNT barrels. 
The world is still conscienceless. Until when?? 
Idlib || Droukosh, child martyr Hiba Moustafa Suliman 
Nov. 4, 2012 http://www.youtube.com/watch?v=9Ku4ELtXzTQ&feature=youtu.be
You can find chocolate and ice cream traces on children’s faces around the world. 
Except Syria’s children
Tried to find a comment, but no words. 
Her name WAS Laureen. She WAS less than two years old. 
She WAS hit directly in her head with missile shrapnel 

http://youtu.be/-YeRPS4E6H0
Idlib, Jabal Al Zawiyah
I was going to write: what a lucky child, pulled out from under the rubble alive..but when i read that both his parents were martyred due to shelling and he lost his leg..I don't know really what to say, it's his destiny which is written by tyranny and injustice..God help you little child and watch over you.

"..Di negeri kami, kami tiada pilihan melainkan terpaksa memikul senjata bagi mempertahankan maruah kami daripada dirobek-robek oleh rejim Basyar.."

Doakan mereka sahabat-sahabat.
 —

Densus 88 Laknatullah, Robek Dada Jenazah Asy-Syahid (Insya Allah) Kholid, Umat Islam Harus Bela!


M Fachry untuk Al-Mustaqbal.net

POSO-Laknat! Kata itu yang hanya pantas untuk Densus 88. Tidak hanya mendzolimi umat Islam dan kaum Muslimin, khususnya Mujahidin, Densus 88 juga memperlakukan jezanah Asy-Syahid Kholid dengan perlakuan keji yakni merobek dada hingga perut pemuda Muslim yang taat, Jum’at (02/11/2012) di Poso, Sulawesi Tengah. Umat Islam harus membela dan membalasnya. Allahu Akbar!

Sebagaimana dikabarkan oleh sumber-sumber Al-Mustaqbal.net, jenazah Asy-Syahid insya Alloh Kholid ketika tiba dirumah, dalam kondisi TELAH DI AMBIL SEBAGIAN ORGAN TUBUHNYA oleh aparat, dan pihak keluarga tidak menerima dan sedang melakukan protes ke pihak kepolisian setempat.

Selain itu, juga terdapat bekas tembakan yang disinyalir dari jarak dekat karena terdapat lubang tembakan dari ubun-ubun kepala hingga tembus dagu.

“Ada bekas tembakan di ubun-ubun tembus di dagu, dada dibelah sampai bagian perut,” ujar seorang warga Kayamaya, Poso.

Khalid sendiri merupakan seorang pegawai negeri sipil departemen kehutanan yang sehari-harinya bertugas sebagai polisi hutan di Poso, Sulawesi Tengah.

Media-media sekuler gencar memberitakan bahwa Khalid sempat memberikan perlawanan saat dirinya hendak ditangkap oleh gerombolan Densus 88 laknatullah, meski fakta di lapangan menunjukkan bahwa Khalid tidak melakukan perlawanan sama sekali.

Bahkan seorang warga Poso, Sulawesi Tengah, yang menyaksikan kronologi penangkapan dan penembakan Khalid mengatakan bahwa Khalid ditangkap sesaat setelah melakukan shalat subuh secara berjamaah di Masjid Al-Muhajirin.

Lebih lanjut saksi mata mengungkapkan bahwa Khalid sempat dilepaskan oleh Densus 88 untuk beberapa saat kemudian dirinya ditembak pada kakinya oleh Densus 88 laknatullah.

Sesaat setelah terjatuh, seorang anggota Densus 88 laknatullah mendekati Khalid dan menembak ubun-ubunnya dari jarak dekat.

“Setelah ditangkap, Khalid disuruh jalan kemudian ditembak kakinya, setelah jatuh, polisi menembak kepala Khalid,” ujar seorang warga yang menyaksikan kronologi penembakan Khalid.

Jenazah Khalid sendiri sempat dimaling oleh Densus 88 laknatullah, bahkan dikabarkan telah tiba di bandara Palu, namun pada Sabtu (03/11) petang telah dipulangkan ke rumah duka di desa Kayamaya, Poso, Sulawesi Tengah.


Sementara itu, kabar terakhir yang baru, kondisi Ustadz Yasin yang saat penangkapan dalam keadaan baik, sekarang dalam keadaan kaki luka tertembak dan keadaannya koma.


Demikianlah kekejaman Densus 88 laknatullah alaihim yang terus saja terjadi berulang-ulang. Kepada semua ikhwan ataupun akhwat yang peduli kepada saudara-saudaranya seiman yang telah di dzalimi aparat-aparat thogut laknatulloh, kami serukan untuk melakukan pembelaan kepada saudara-saudara kita, sampaikan kepada seluruh masyarakat bahwa telah terjadi penganiayaan dan penyiksaan terhadap saudara-saudara seiman di tanah Poso.

Begitu pula kami serukan kepada para tokoh dan pemimpin umat dimana pembelaan kita kepada saudara-saudara kita, demikian himbauan seorang ikhwan melalui akun Fbnya. Allahu Akbar!

(al-mustaqbal.net)

KASIHAN...PROGRAM PAKATAN RAKYAT TIDAK MENDAPAT SAMBUTAN

Photo: suasana kebangkitan rakyat serembanPhoto: Sambutan luar biasa Karnival Himpunan Kebangkitan Rakyat

Alhamdulillah, walaupun hujan turun dengan lebat tengahari tadi, ianya tidak melunturkan semangat rakyat untuk berhimpun di Karnival Himpunan Pakatan Rakyat di Taman Seremban Jaya. Pelbagai lapisan masyarakat hadir memberikan sokongan. Mereka ini datang tidak diupah, tidak dibayar.

Berapa ramai yang hadir? Gambar pada pautan berikut menceritakan segala-galanya di http://pasns.blogspot.com/2012/11/sambutan-luar-biasa-karnival-himpunan.html 

Jangan lupa hadir malam ini untuk mendengar ucapan pimpinan Pakatan Rakyat.Photo: Himpunan Kebangkitan Rakyat Dari Senawang Negeri 9..Photo: Himpunan Kebangkitan Rakyat Dari Senawang Negeri 9..Photo: Hujan Rahmat Telah Berhenti Beberapa Minit Selepas Ketibaan Pemimpin-Pemimpin Utama Pakatan Rakyat Di Himpunan Kebangkitan Rakyat Di Seremban Jaya Sebentar Tadi... Syukur Alhamdulillah Kerana Allah Permudahkan Urusan Kita Malam Ini...Photo: Terkini : Walaupun Hujan Lebat Tidak Mematahkan Semangat Ribuan Yang Hadir Untuk Mendengar Amanat Dari Pemimpin2 Pakatan Rakyat Di Himpunan Kebangkitan Rakyat...Tahniah Semua Yang Hadir....

Bagi Yang Tak Dapat Bersama Boleh Tonton #HimpunanRakyat Secara Langsung melalui : http://new.livestream.com/accounts/1706262/events/1650068Photo: Terkini di Himpunan Kebangkitan Rakyat...Photo: Sekitar jam 10 malam tadi. Hadirin yang hadir semakin ramai. Meningkat sebanyak 5k setelah hujan semakin surut dan berhenti. Angka dicatatkan pada jam 10 malam ialah 30,000.

#Himpunan kebangkitan rakyat, seremban.

- AcikPhoto: Anak muda ganu di himpunan kebangkitan rakyat bersama Chegu Bard... caya la brader..... Brape LIKE untuk brader ni

GT

Kota tertua Eropah dijumpai di Bulgaria

Kota - SofiaKota terletak kira-kira 410 kilometer dari timur laut Sofi a ini dipercayai wujud sebelum permulaan tamadun Yunani purba. - Foto: Reuters
SOFIA - Sebuah kota prasejarah Eropah ditemui di timur Bulgaria, kelmarin. Profesor Institut Arkeologi Nasional, Vasil Nikolov berkata, kumpulan penyelidiknya yang melakukan kerja penggalian berhampiran bandar Provadia itu sejak tahun 2005 menganggarkan kota tersebut wujud sekitar tahun 4,700 sebelum Masihi.

Menurutnya, dinding setinggi tiga meter itu dipercayai menjadi kubu terawal dan paling besar pada zaman tersebut.

"Kami turut menemui rumah berkembar yang dikelilingi dinding kubu itu dan beberapa tinggalan sejarah menunjukkan masyarakat pada zaman tersebut sudah mengamalkan upacara keagamaan," jelasnya. - Al-Jazeera

18 rentung serangan di stesen minyakstesen minyak - rentung
Orang awam mengerumuni lokasi letupan.
QUETTA - Seramai 18 orang terbunuh apabila sekumpulan lelaki bersenjata yang menunggang motosikal melepaskan tembakan ke arah bas di stesen minyak, Khudzar, wilayah Baluchistan, barat daya, Pakistan.

Pegawai Penguatkuasa Tempatan, Abdul Mansoor Kakar berkata, kejadian itu menyebabkan letupan kuat hingga membunuh berpuluh orang awam di tempat kejadian.

“Semua 16 penumpang di dalam bas rentung termasuk lapan wanita dan tiga kanak-kanak maut,” katanya.

Menurutnya, bas berkenaan bersama dua lagi kenderaan lain di parkir bersebelahan bahan simpanan minyak di stesen minyak itu.

“Pemandu kereta antara yang maut akibat letupan tersebut,” katanya.

Beliau berkata, setakat ini tiada siapa mengaku bertanggungjawab terhadap serangan itu.

Motif serangan juga belum dikenal pasti, insiden berkenaan masih dalam siasatan dan tiada sebarang tangkapan dibuat," katanya. - AFP